Hacker krijgt oude webversie PS Store met PS3- en Vita-games weer werkend

Een hacker heeft de oude browserversie van de PlayStation Store weer werkend gekregen. Deze oude versie biedt namelijk nog games aan voor platformen als de PlayStation 3, PS Vita en PSP. Het is de hacker gelukt omdat Sony de achterliggende api niet uitgeschakeld heeft.

De hacker, die zichzelf Silica noemt, stelt alleen de html-bestanden van de originele Store nodig waren om de oude Store weer toegankelijk te maken. Die bevatten de nodige JavaScript-elementen die via de nog actieve Sony-api communiceren met de servers van het Japanse bedrijf. Die html-bestanden waren eenvoudig te downloaden van Archive.org.

Voor het gemak van de minder technisch onderlegde gebruiker, heeft Silica een Firefox-add-on gepubliceerd, die het proces dat hij in de video hieronder beschrijft, automatiseert. Niet alleen is de Store werkelijk te gebruiken, maar men kan ook inloggen, aankopen doen en de Download-lijst inzien.

De add-on vraagt permissie om gebruikersdata voor store.playstation.com en web.archive.org in te zien. Mozilla zelf legt uit dat 'data die op die pagina's ingevoerd wordt, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, uitgelezen kunnen worden door de add-on'. Het inloggen gaat echter volgens de instructies van de extensie via het domein my.playstation.com, waarvoor de add-on geen data opvraagt. Daarnaast is er de optie om 2fa in te zetten.

Sony verving deze versie van de PS Store door de huidige in oktober van vorig jaar. Met de wijziging verdween de optie om via het web games voor andere platformen dan PS4, PS5 en PSVR op te zoeken en te kopen. Gebruikers zijn daarvoor aangewezen op de Store-apps op de consoles zelf, maar die vindt men vaak niet gebruiksvriendelijk. Fans zijn in hun reacties dan ook zeer positief over deze ontwikkeling.

De digitale winkels voor de PlayStation 3 en PS Vita zouden overigens tot kort geleden nog volledig gesloten worden, zowel op web als op de consoles zelf. Sony vond dat die platformen niet meer genoeg gebruikt werden, maar na veel kritiek kwam het bedrijf op die beslissing terug. Dat lot blijft de PSP-winkel echter niet bespaard: die sluit per 2 juli.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

25-04-2021 • 13:35

32

Reacties (32)

32
32
19
1
0
9
Wijzig sortering
Met andere woorden, het uitschakelen van de store was niets meer dan planned obsolescence, zodat mensen een nieuwe console zouden moeten kopen als men gebruik wenst te blijven maken van de web store voor deze oudere consoles? Het hosten van wat static assets kost namelijk niet bepaald veel resources, en klaarblijkelijk is de backend nog gewoon bereikbaar.

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 22 juli 2024 15:46]

natuurlijk is de backend nog bereikbaar, hoe anders zou je legaal aangekochte spellen nog moeten kunnen installeren. - het was al die tijd al zeer onwaarschijnlijk dat ze 2 verschillende backends zouden hebben 1 voor het aankopen en een andere voor het Her-Downloaden, die scheiding was alleen logisch als men er in de ontwerpfase al vanuit ging dat de store zou sluiten en de downloadservers niet...

Feitelijk waren er 2 dingen nodig, 1 men moest alle items uit de store halen en/of de betaalmodule deactiveren, om de verkoop van spellen te blokkeren, maar voorlopig lijkt het dus op dat er nog weinig aan aan de backend is veranderd. 2: zodra de spellen onverkoopbaar werden was de front-end niet meer nodig en kun je die dus verwijderen.

kennelijk hebben ze de front-end code (nog) niet aangepakt, maar of dat ook geldt voor de backend kun je natuurlijk niet weten, als de achterliggende administratie-software niet meer werkt, kun jij dus wel items kopen maar krijgt de uitgever gewoon zijn geld niet meer omdat de outcome- van dit systeem niet meer werkt en het uitbetalingsproces dus vastloopt. in weze KOOP je dus waarschijnlijk gewoon WAREZ.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 15:46]

kennelijk hebben ze de front-end code (nog) niet aangepakt, maar of dat ook geldt voor de backend kun je natuurlijk niet weten, als de achterliggende administratie-software niet meer werkt, kun jij dus wel items kopen maar krijgt de uitgever gewoon zijn geld niet meer omdat de outcome- van dit systeem niet meer werkt en het uitbetalingsproces dus vastloopt.
Zowel de huidige als de eerdere web-versie van de PlayStation Store praten tegen separate API endpoints aan om te voorzien in zaken zoals productinformatie; aankopen; downloadlijsten weergeven; etc. De store in de PlayStation mobile app praat op zijn beurt weer tegen de web-versie van de Store. (Gewoon een web-view.)

De oude versie van de PS Store praatte het dialect van de PSP; PS3; PS4; en PSVita API. Maar, met de komst van de PS5 heeft Sony een nieuwe revisie van hun store APIs gemaakt en de webstore ondersteunde die logischerwijs niet. Omdat PS5 producten toch echt live moesten in de store is er met een rotgang een nieuwe revisie van de web store uitgerold die tegen deze nieuwe API praat. Spartaans, want minimal viable product tegen een krappe deadline. Zelfs basale zaken zoals filteren en sorteren zitten in de nieuwe web-store niet in.

Via de nieuwe web-store zijn PS4 games nog steeds te koop, middels de ondersteuning die de PS5 API-versie biedt om nog door PS4 games te doorzoeken en te kopen. Andere zaken zoals PS4 thema's en avatars ondersteunt de nieuwe webstore bijv. niet meer; want die ondersteunt de PS5 ook niet en zitten niet meer in de data die de PS5 API teruggeeft.

Dat is ook de reden dat aanvullende informatie zoals screenshots en video's op de webstore weggevallen is. En de reden dat er geen koppeling meer is tussen hoofdtitel en beschikbare DLCs. In de data zoals de PS5 API-versie deze terug geeft, zit het niet meer in - of bestaat het in een andere vorm die de ontwikkelaars van de webstore niet aangesloten hebben. (Want: minimal viable product en krappe deadline..)

Verder is alles PSP; PS3; en PSVita per definitie geschrapt van de webstore omdat de PS5 API-versie die producten helemaal niet meer toont. Nou ja; met uitzondering van cross-buy producten zoals Journey, die je tegelijk voor meerdere platformen koopt. Dan kon je ineens nog wel PS3 of PSVita als extra platform indicator tegenkomen.

Deze oudere consoles praten in hun lokale store applicatie echter nog steeds gewoon tegen dezelfde oude API aan als waar de vorige web-store gebruik van maakte. En om die reden werkt dat ook nog helemaal.
Logischerwijs is het dan ook zo dat als je de oude HTML en JS terughaalt van de oude webstore, die dan ook nog steeds succesvol tegen die oude APIs aan kan blijven praten.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 15:46]

het was al die tijd al zeer onwaarschijnlijk dat ze 2 verschillende backends zouden hebben 1 voor het aankopen en een andere voor het Her-Downloaden, die scheiding was alleen logisch als men er in de ontwerpfase al vanuit ging dat de store zou sluiten en de downloadservers niet
Mwah. Toendertijd waren microservice ook al een ding. Zeker in zulke globale applicaties. Zou me dan ook juist helemaal niet verbazen als dit exact wel zo zou zijn. Ontwerptechnisch juist heel slim voor schaalbaarheid van bepaalde onderdelen.

Dat het aan de buitenkant op 1 url draait betekent niet dar onderwater maar 1 service onder hangt. Had het redelijk logisch gevonden als men voor catalogi, per platform een service heeft, service voor aankopen van goederen en service die downloads beschikbaar stelt.

Dan hadden ze alleen de catalogus service uit hoeven te schakelen om aankopen onmogelijk te maken zonder de rest te breken.
Nee, wat met een ps4/5 kan je geen Vita/PSP/PS3 spellen spelen (zonder PS Now)
Hosten niet, maar er zullen ook kosten moeten worden gemaakt om de boel te ondersteunen. Zo zijn er vast nog wel meer dingen waar alsnog geld bij komt kijken.
lifecycle management is iets dat niet altijd in 1x volledig wordt gedaan, maar vaak stapsgewijs.

uiteraard wil sony niet liever dan dat iedereen een nieuwe console koopt, echter moeten ze een afweging maken tussen de opbrengst uit games voor die oude platformen en de kosten + de kans berekenen hoeveel gebruikers daarna alsnog zullen overstappen en daar weer meer geld uitgeven dan op het oude platform (bvb nieuwe titels kopen voor de volle pot). Als blijkt dat het meer opbrengt om in leven te houden, dan zullen ze dat doen, is dat niet het geval dan is het final curtain (zie PSP), zelfs al "kost het niet bepaald veel resources". simpele kosten/baten analyse, zowat de basis van elk commercieel bedrijf.
Als het plan zou zijn dat bepaalde klanten het niet meer zouden kunnen gebruiken dan zou ik verwachten dat Sony deze omweg ook zou voorkomen. Het lijkt er eerder op dat ze er nauwelijks over nagedacht hebben, waardoor deze klanten het alsnog kunnen blijven gebruiken.
Wel problematisch, waar je met oude cartridges nog een valide game in handen had. De nieuwste games, als je al een dvd hebt, zijn 'day 1' zonder patch niet de beste versie van het spel. Soms zelfs onspeelbaar. Wat betreft collector's waarde (laag) en historisch behoud (digital-only).

Vanaf de PlayStation 3 gaat dit zeker gelden. Minder collector's value en historisch behoud alleen digitaal.

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 22 juli 2024 15:46]

Het hosten van assets natuurlijk niet, maar als jij iets als bedrijf aanbiedt moet je daar ook ondersteuning voor blijven bieden. Daarnaast moet je zorgen dat alle nieuwe infrastructuur ook werkt met de oude, dat je klantenservice het weet etc.

Een 'hacker' kan zeggen: werkt zoals het is, veel plezier. Een bedrijf als Sony heeft die luxe niet, want klanten verwachten ondersteuning.
"omdat Sony de achterliggende api niet uitgeschakeld heeft." Uitgeschakeld in 3, 2, 1...
Ik vermoed dat ze die niet uit kunnen doen omdat de ps3, vita en psp die api ook gebruiken.
Een update uitbrengen om die met een andere endpoint te laten communiceren is ook niet zo ingewikkeld.
Dat klopt, dat lijkt inderdaad niet zo ingewikkeld! Ervoor zorgen dat de gebruikers van deze apparaten zo'n update daadwerkelijk downloaden en installeren wel.
Ik weet natuurlijk niet hoe het intern geregeld zit bij deze systemen, maar als het daadwerkelijk zo is dat het inloggen op de PlayStation en in de oude Store via hetzelfde endpoint gaat, dan heb je dat niet zomaar met een software update opgelost.
Daar is Sony heel makkelijk in.
Eerst updaten, dan pas weer gebruik kunnen maken van de online functions, waar de Store dus ook ondervalt.
Ervoor zorgen dat ze hier geen gebruik meer van kunnen maken, en de legitieme gebruikers wel, is peanuts.
dat het inloggen op de PlayStation en in de oude Store via hetzelfde endpoint gaat, dan heb je dat niet zomaar met een software update opgelost.
Weet natuurlijk ook niet exact hoe hun systeem in elkaar zit, maar doormiddel van een software update kunnen zij wel zorgen dat de (nieuwe) endpoint alleen beschikbaar is voor specifieke systemen, door bijvoorbeeld iets encrypted mee te sturen, die je dus niet na kan bootsen.
Dat is nog steeds eenvoudig, gewoon geen toegang bieden voor oudere versies.
betere update is een query op de database met ... if $game unsuported_plaform = true set price -1 (ga ik ervanuit dat een prijs van -1 altijd een error (out of stock) error zal geven.
Iel. Mag hopen van niet. Prijs kun je gewoon zo laten, neem aan dat je (ook op digitale goederen) een manier van stock management hebt zodat je bij kunt houden hoevaak een item gekocht is.
Bijhouden ja, maar bij de meeste digitale stores is geen sprake van stock, die keys worden aangemaakt op het moment dat ze gekocht worden. Platformen van derde partijen hebben dan weer wel stock (zo kan bijv. Steam sommige producten soms niet leveren) omdat ze voor die producten een key block toegewezen krijgen en dus per zoveelduizend inkopen
Mja dat geloof ik wel ja. Maar dan nog is iets als een boolean check “isPurchasable” nog steeds beter dan je prijs op negatief zetten. Als dat fout gaat ben je de sjaak.
Dat is zeker waar ja, en die optie hebben ze sowieso (ze hebben ook preorders, preloads, producten die (tijdelijk) niet meer te koop zijn e.d.).
Ja precies. Maar dat is dan ook een vorm van stock management dus. Het is alleen iets makkelijker te regelen. Product is of uit voorraad leverbaar of gewoon helemaal niet XD.
Is dat echt niet ingewikkeld? Want ik lees op Tweakers in de reacties op verschillende artikelen al heel snel bij dingen dat ze niet ingewikkeld zijn, maar dat klopt niet altijd.
Dus was het Sony vooral bedoeld om mensen te pushen naar het kopen van nieuwe consoles en games, als je blijkbaar het hart nog laat kloppen achter een softwarewinkel. Dan hebben ze zich het er gemakkelijk vanaf gemaakt door de frontend af te breken. En ja, die backend zal na het bekendmaken opeens wel afgebroken worden. Er zal nog wel genoeg in het grijze gebied rondslingeren om te kunnen blijven spelen op de handhelds.
Nee. Er is met een rotgang een nieuwe front-end voor de web-store neergezet die tegen de nieuwe PS5-only PS Store APIs praat. Hierin zit ook (marginale) ondersteuning voor het bekijken en kopen van PS4 games, omdat de PS5 dat ook ondersteunt, maar een boel zaken die in de oude API ondersteund werden, zoals preview screenshots en video's of de koppeling tussen hoofd-titels en DLCs ontbreken. Ook PS4 thema's en avatars zijn niet meer via de webstore te kopen. Die zijn ook niet door de PS5 te gebruiken en zitten bij gevolg opgenomen in de producten die via de nieuwe API op te vragen zijn.

Dat is ook waarom de ondersteuning voor de PSP; PS3 en PSVita ingetrokken was. De PS5 en dus ook de nieuwe PS5-versie van de PS Store APIs, ondersteunt die platformen op geen enkele wijze.

Maar al die tijd bleef de oudere, uitgebreidere en meer feature-complete API voor de PS4 en eerder nog gewoon draaien. Die kon Sony niet zomaar wegdoen, want de stores op de consoles zelf zijn daar afhankelijk van.

Als Sony hun plan doorgezet had om de PSP; PS3 en PSVita stores compleet te sluiten, dan pas had men misschien de backend helemaal kunnen sluiten. Dit had wel vereist dat Sony ook de store applicatie op de PS4 tegen de PS5 API aan had laten praten.

Nu heb ik een paar weken terug wel eventjes een moment gehad dat ook op de PS4 zelf, de koppelingen tussen games en hun DLC ineens weg waren. Dus wellicht hebben ze gepoogd de PS4 te migreren en is dat de mist in gegaan.

Dat zou ook kunnen verklaren waarom de PS3 en PSVita stores nu niet gesloten worden. Deze zijn in de APIs wellicht te veel verwoven met de PS4 (o.a. dankzij allerlei cross-buy zaken) waardoor het feitelijk meer kost om dat te gaan uitsplitsen, dan om ze gewoon in de lucht te houden en - wie weet, nog een aankoop of 2 via binnen te hengelen.

De PSP daarentegen, dat was vziw een los ding wat er zo'n beetje tegenaan geplakt was. De store van de PSP zelf is in sommige regio's ook al tijden gesloten omdat die weer tegen een ander systeem zou hebben gepraat. Dus dat die nog steeds compleet wegvalt; logisch.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 15:46]

Geweldig, meteen proberen. Die nieuwe PS store (dus ook voor PS4 en 5) vind ik echt een draak. Zoeken werkt matig, sorteren en filteren is niet mogelijk.. DLC's en andere extra's zijn een stuk moeilijker te vinden. Hoop dat dit nog even mogelijk blijft op deze manier.
Ik vond de oude webstore veel beter dan de huidige. Tenzij het verborgen zit zijn er geeneens meer plaatsjes en video's on de nieuwe store. Ook vind ik de nieuwe gewoon minder mooi. Maar dat is persoonlijke smaak.

Ik ben dan blij dat ik de PS5 heb. Op me PS4 was de store een drama. Vooral bij grote lijsten. Na een aantal games bekijken werd de store trager. Daarna ging de store zich refreshen of opnieuw verbinden of iets dergelijks en begon ik weer bovenaan de lijst. Uiteindelijk kon de hele PS4 crashen door de store of waren de games trager. Ook de plaatjes werden niet allemaal goed geladen. Vaak om en om kon ik de plaatjes wel en niet zien. De PS4 store had geen wensenlijst terwijl de oude website dit wel had (nieuwe weet ik niet). Daarom gebruikte ik vaak de website bij nieuwe lijsten deals en voor de wensenlijst.

De PS5 store en ik zover nu nog maar 1 keer een crash gehad. En ookal kan de store nog wel beter heeft die wel verbeteringen tegenover de nieuwe website en de oude store dus. Zoals nu wel een interne wensenlijst, video's verder en terug kunnen spoelen.

Mocht ik geen PS5 gehad hebben had ik nu dus eigenlijk geen goede/handige stores gehad.
Eerder deze week via youtube/MVG vernomen dat Sony oficieel de sluiting heeft gecancelled/teruggetrokken. Je hoeft dus geen hacker te zijn.
Dit gaat om de vernieuwde web interface die al enige tijd niet meer toegang biedt tot non-PS4/PS5 titels
Bedankt voor jouw verduidelijking !


P.s. Ook bedankt aan de 'minners' die niet gewoon fatsoenlijk kunnen reageren

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.