YouTuber toont hoe World of Warcraft er in Unreal 4 met raytracing uit zou zien

YouTuber Daniel L heeft een fanvideo gemaakt waarin hij omgevingen uit World of Warcraft laat zien die hij heeft nagemaakt in Unreal Engine 4 met raytracing. Hij heeft vier omgevingen uit World of Warcraft nagemaakt, maar is niet van plan om de werelden speelbaar te maken.

In een video van YouTuber Daniel L is te zien hoe Stormwind City, Goldshire, Duskwood en Grizzly Hills uit World of Warcraft eruit zouden zien als de game gemaakt was in game-engine Unreal Engine 4, die standaard raytracing ondersteunt.

Daniel L werkte de omgevingen tot in detail uit in Unreal Engine 4, onder andere met een volledig interieur voor Lion's Pride Inn. In de video is te zien hoe hij door Duskwood heenloopt, waarbij gebouwen voorzien zijn van open haarden en fakkels de weg verlichten. Duskwood heeft hij het uitgebreidst uitgewerkt.

DSO Gaming schrijft dat Daniel L niet van plan is om de omgevingen openbaar te maken voor andere spelers. Het is niet de eerste fanremake van World of Warcraft in Unreal 4. Daniel L werkt al jaren aan remakes van WoW in Unreal. In 2019 publiceerde hij een eerdere versie van Stormwind City. In datzelfde jaar maakte 3d-kunstenaar Wiktor Ohman delen van WoW na in Unreal 4 en maakte YouTuber Axcel Highbanks na.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

24-03-2021 • 15:22

87 Linkedin

Reacties (87)

Wijzig sortering
Misschien voor World of Warcraft 2 dan maar? Het ziet er zeer indrukwekkend uit! :*)
In principe zijn de graphics van de huidige game nog steeds in dezelfde engine en stijl als 15 jaar geleden en daar kan men bij een volgende versie best een upgrade aan geven.
Ik denk niet dat er ooit een WoW 2 gaat komen. Maar een World of Starcraft zie ik wel zitten.
Hebben ze ooit geprobeerd met Starcraft Ghost. Is helaas nooit uitgekomen (had heel veel potentie).
Hebben ze ooit geprobeerd met Starcraft Ghost
Starcraft Ghost zou een PS2 en Xbox game worden met een singleplayer campaign en vrij traditionele multiplayer zoals we kennen uit de Unreal Tournament games (die verder los stond van de SP). Dus ik zie niet hoe dat een "World of Starcraft" zou zijn.

Misschien in de war met hun MMO Titan ? Ook gecancelled maar uiteindelijk is daar Overwatch uitgekomen. Die game speelde overigens ook niet in SC universum, dus dat had alsnog geen WoSC geweest.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 24 maart 2021 17:50]

Hebben ze ooit geprobeerd met Starcraft Ghost. Is helaas nooit uitgekomen (had heel veel potentie).
Naja... World of Starcraft?
Dat was gewoon een 3rd person action (adventure?)...

Echt zo jammer dat deze game nooit is uitgekomen. SC1 was gigantisch, naar SC2 is gewoon weggedrukt door de meer mainstream MOBA's. Al twijfel ik ook of Blizzard het nog zou kunnen, want in termen van storytelling raakte Blizzard mij in SC2 wel echt kwijt.
Niet alleen StarCraft het hele RTS genre is weggedrukt door MOBAs, waar ik mij persoonlijk erg aan frustreer. Er komen amper goede RTS games uit op dit moment |:(
Ja absoluut. Een aantal series met een totaal andere insteek, zoals de Total War series, blijven denk ik wel bestaan. Maar de tijd dat Starcraft HET e-sport fenomeen was en er ook allerlei andere RTS'es met regelmaat uitkwamen... die lijkt toch een beetje voorbij. Echt heel jammer. Blijft een van mijn favo genre's.
Ook een grafische update van de huidige WoW zie ik niet snel gebeuren. Blizzard houdt teveel van 'ouwe koeien'.
Om dat hele spel om te bouwen kost natuurlijk een vermogen, en dan is het een risico als het niet aan slaat. Mij lijkt het geweldig als ik de video zie maar ik zie toch veel spelers in de comments hier minder enthousiast.
Een groot deel van de fans zal afhaken en er zullen niet veel nieuwe fans opeens bijkomen.
omdat het werkt en hoort zoals wow is ;)
Zou eerder Starcraft Universe gaan heten, denk ik zo.
Of een world of Diablo.
Graphics zijn zeker wel vooruit gegaan in de tijd. Maar echt up-to-date zou ik het ook niet noemen inderdaad..
World of Warcraft draait dan ook op systemen waar Unreal niet eens zou opstarten.
Valt tegen hoor, de reqs zijn wel omhoog gegaan. Vooral bij het raiden moet je toch wel een redelijke game pc hebben.
Komt meer omdat het echt een trash optimized game is.
Je wordt geminned maar je zit niet verkeerd..
Nou snap ik dat er 15+ jaar aan programming debt bijkomt, maar het grootste gedeelde draait op een enkele core, het ergste dat daarbij komt zijn Particles, in grote gevechten met grote aantallen spells bezwijken sommige computers helemaal. Je zit dan met een framerate van < 5.

Een CPU met goede single thread performance doet enorme wonderen voor de game.
Dat geldt voor alle MMO's hoor, en heeft gewoon te maken met het feit dat DirectX < 12 maar via één thread draw calls naar de GPU kan maken en staat los van de optimalisatie van de game an sich.

DX12 en Vulkan hebben deze limitatie niet en vandaar ook dat de DX12-versie van WoW dit veel beter afgaat (van wat ik heb begrepen, ik speel het zelf niet).
In Dx11 kan je ook prima threaded tekenen met commandbuffers, maar hier ligt het probleem niet inherent.

De dx12 versie draait ook "ruk" aangezien maar een klein deel threaded is. Met name nogsteeds de particles waar ik het over had, Je zult zien dat als je ingame de particle count omlaag schroeft (gaat wel redelijk ten kostte van de game experience) dat WoW een stuk beter draait, Environment Detail/Distance helpt ook.

WoW BfA kwam met de Dx12 backend en daarmee was de grootste verbetering dat alle shadow geometry op een andere thread kwam, dit gaf wat performance maar is ver van de huidige bottleneck.
In Dx11 kan je ook prima threaded tekenen met commandbuffers
Niet echt. Hoewel DX11 wat verbeteringen op dat punt introduceert zijn de te behalen prestatiewinsten marginaal voor draw call-limited scenario's. Dat WoW's DX12 implementatie niet optimaal is geloof ik meteen, maar het belangrijkste gegeven is dat DX12 de potentie heeft om draw call bottlenecks in realistische MMO scenario's* te verhelpen.

* Dat wil zeggen dat de gebruiker wel een redelijk aantal threads ter beschikking heeft, en de game niet helemaal waus gaat met detail en effecten.
De minimum specs voor WoW zijn niet onveranderd gebleven in al die jaren.

Als ik daarbij de aanbevolen specs voor Unreal pak denk ik dat de meesten best een eind komen.
Ik speel het al jaren (5) op mijn surface pro 3. Laatst was er een grote update en nu krijg ik continu meldingen dat mijn systeem te traag is, dat ik moet upgraden en dat het spel het niet goed zal doen. Ik heb ook echt wat schuifjes verder naar beneden moeten zetten maar vooralsnog doet hij het nog.

Maar er is dus wel iets veranderd in hun eisen, want ze claimen nu dat mijn systeem echt te traag is. En dat was hij nooit ervoor.
Zelfde engine klopt maar dit is niet de engine zoals die 15 jaar geleden was. Er is in de loop der tijd enorm veel toegevoegd en verbeterd en zelfs moderne spellen kunnen genoeg leren van de WoW engine.
Klopt. Trouwens de focus (en ook reden van zijn populariteit) is dat WOW voor bijna elke speler mogelijk is en niet enkel voor gamers met een mid to highend PC.
De cartoon actige look is ook altijd de stijl geweest van WOW in navolging van warcraft 3.
Zelfs met een unreal engine als je denkt aan Fortnite is het fisuele aspect anders t.o.v. een meer realistische look. Idem met de source engine (Halflife 2 vs TFC2).

Dit is dan ook maar een demo test. Bedenk eens een full raid met alle effecten aan. Hoeveel FPS zou een doorsnee gamer nog halen?
Ik weet nog toen WoW uitkwam dat er niet eens dynamic lightning in zat. De engine was echt ouderwets bij release.

Maar: De art design heeft karakter. Daardoor heeft het er altijd goed uitgezien, ook al was het technisch niet hoogstaand.
Het ziet er mooi uit maar niet voor WoW, als WoW er zo uitziet dan heb je dat echte WoW gevoel niet meer.
Dus gewoon zo houden als dat het nu is.
Ik stoor me gigantisch aan de textures die plots ingewisseld worden voor andere textures. Je ziet dit op 0:37 bij twee daken extreem opvallend gebeuren, evenals de texture van de toren op 0:52 die niet van lage naar hoge res gaat, maar gewoon ineens volledig van uiterlijk verandert. Toen ben ik maar gestopt met kijken.

Nou besef ik me dat ik een ongelooflijke zeikerd ben op dit gebied, maar al die fancy RTX effectjes wegen niet op tegen dit soort overduidelijke grafische glitches. En dat zijn het gewoon, glitches. LOD hoort onopvallend te zijn, anders gaat het storen.

Tot zover mijn onpopulaire mening :)
Je bent inderdaad wat je zelf al zegt. Dit is een tech demo die iemand zelf (zonder gigantische studio en een miljoenen budget) in elkaar geknutseld heeft. Leer het op waarde te schatten voor wat het is.
Misschien wist je het nog niet, maar je ziet 't net zo goed bij AAA titels gebaseerd op dezelfde engine. Je weet wel, van die grote studios met miljoenen budgets. Slechte LOD wordt blijkbaar niet opgelost door er maar poen tegenaan te gooien, het is een afweging die ze maken. Veel grafische poespas, waarbij alles dat 10 meter verderop gerenderd wordt zwaar in kwaliteit naar beneden geschroefd wordt. De reden waarom ze het doen snap ik, maar het gebeurt teveel "in het zicht" waardoor het stoort. Als je geen wereld kunt maken die niet zichtbaar de hele tijd aan 't morphen is, misschien moet je wereld dan wat minder gedetailleerd zijn? Nogmaals, het is een keuze, en ik kies liever voor minder glitches dan meer poespas. Die poespas komt later wel, als de hardware er toe in staat is.

[Reactie gewijzigd door Remenic op 24 maart 2021 16:50]

Leuk game-concept, een wereld die de hele tijd aan het "morphen" is. Misschien met af en toe en deja-vu uit de Matrix?
In tegenstelling tot iedereen hier zou ik WoW meteen links laten liggen met deze stijl.

Tuurlijk is het echter, maar WoW is toch WoW en geen Skyrim. Ik vind dat deze opmaak heel erg veel van de sfeer weghaalt in de game. Nee, laat Blizzard maar gewoon doen wat ze nog semi-goeddoen.
ditto, het is de artsyle van WoW die het zo tijdloos maakt
Mee eens! de Cartoony stijl van Blizzard spreekt veel meer tot de verbeelding (iets wat goed bij een MMO past). En ondanks dat dit allemaal super strak eruit ziet.. vind ik het wel kaal ogen. En kaal is iets wat blizzard nog nooit gemaakt heeft :p (zelfs de barrens vind ik nog erg veel uitstraling hebben)
Vergeet niet dat er nu toch een paar verschillen inzitten. In WOW zijn dit gebieden die druk bezocht zijn en NPCs staan. En heb je in WOW een menu (en mogelijke addons geïnstalleerd) in beeld wat toch al opvulling geeft. En dat heb je het feit dat je zelf speelt en dingen doet als vijanden verslaan. Dit samen geeft toch al een heel ander indruk. Zou hier alle NPCs inzitten denk ik niet dat je het zo leeg zou vinden als nu.
Ik werd juist verliefd op de vrolijke kleuren en stijl van WOW toen het uitkwam. Speel het nog steeds.

Deze video is mooi, maar totaal niet meer vrolijk en gezellig. Zou het dan nooit meer spelen
Maar eigenlijk zouden dezelfde vrolijke kleuren hier hetzelfde moeten zijn. Het is wel een hele andere stijl inderdaad. Het ziet er veel drukker uit in het filmpje ook al zou het dezelfde stad moeten zijn. Maar ik denk ook echt dat een gedeelte van de vrolijkheid en gezelligheid mede ook door de andere spelers en NPCs komen. Daardoor voelde het als een "echte" gemeenschap/stad. Een lege stad kan natuurlijk nooit die gevoelens opwekken.

Maar ik gaf die reactie ook meer omdat er gezegd was door DarkUnreal zei dat het kaal was. En dat is het ook door de verschillen die ik noemde. En zoals zijn/haar uitspraak
(zelfs de barrens vind ik nog erg veel uitstraling hebben)
vind ik ook niet vreemd. Er zit gewoon veel meer beweging in omdat er mensen en vijanden daar zijn.
Dit komt allemaal van de Unreal Marketplace en Quixel, dus niet vreemd dat het nogal generiek oogt.
Helemaal eens. Wel kan je heel veel doen met animaties, spells en partical effects. Die zijn over de jaren heen ook verbeterd en verder uitgewerkt. Beetje ala Wilstar. Zelfde look en feel als WOW maar de graphics, animaties ect. waren veel meer van deze tijd.
Blizzard zou waarschijnlijk de sfeer wel beter neerzetten en zou dan meteen kunnen gaan voor UE5. Dit is gewoon een fan met veel skills. Ik denk dat het juist de immersion verhoogt, ik zie het wel zitten. Huidige wow loopt richting de 20 jaar oud. Nou is er wel zo goed als het kon geupgrade aan de graphics maar ik vind wat vernieuwing wel wenselijk. Ik ben jaren geleden al afgehaakt en zou pas weer eens terug komen als de graphics echt een flinke update krijgen.

[Reactie gewijzigd door alexvkan op 24 maart 2021 20:23]

Ik zie het liefst ook iets zoals valheim het doet, klassieke models en textures maar goede lighting.

Als ze WoW zo zouden maken zou perfect zijn, classic art maar extreem goede lights en effects.
Mooi gemaakt!

Jammer genoeg zal WoW (of elk ander MMO wat dat betreft) er nooit zo mooi uitzien want het moet speelbaar zijn voor de massa en draaien op elke aardappel.
Nooit is wel heel lang. Spoel even 20 jaar terug in de tijd en kijk hoe games er toen uitzagen. Vergelijk dit met wat een gemiddelde telefoon nu aankan. Dit is prima haalbaar, wanneer is de vraag.
20 jaar geleden zagen games er niet veel slechter uit dan WoW, dat spel komt uit 2004 hè :)
20 jaar geleden zagen games er niet veel slechter uit dan WoW, dat spel komt uit 2004 hè :)
Val anders even over het exacte aantal jaren dat ik aanhaal. Het achterliggende punt is dat je hier destijds een zware machine voor nodig had en nu draai je hetzelfde met een gemiddelde telefoon. Ik kan ook 30 of 40 jaar i.p.v. 20 zeggen als je dat begrijpelijker vind. Zeggen dat iets nooit kan is gewoon te kort door door de bocht. Het is afwachten wanneer.

Met een 200 euro Android telefoon kan je vrijwel alles(geëmuleerd) draaien tot Dreamcast/PS2/PSP/Gamecube/Wii games aan toe. Dat was een paar jaar terug nog ondenkbaar.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 24 maart 2021 16:25]

Ik raad aan Mortal Online II eens op te zoeken! Ik heb onlangs een YouTube video gezien waar iemand een Closed Beta aan het doen is. (Morgen is er een gratis Open Beta!!) en voor een MMO ziet het er aardig indrukwekkend uit. Zeker iets om op de Radar te houden als MMO's je interesseren!

Het heeft dan wel geen Raytracing, maar... dat neemt niet weg van het visuele pareltje dat het al is.
Ik denk dat dit in de toekomst gaat veranderen. De technieken om assets te maken die dynamische kwaliteitslevels genereerd en in te kunnen laden wordt steeds beter. Dan maakt de ontwikkelaar high quality assets op basis van bijv. photogrammetry die daarna goed schaalbaar worden naar een low quality iets. Je grafische settings en hoe dicht je bij een object staat bepalen dan hoe mooi een asset wordt. Hierdoor zou het gemakkelijker moeten worden om terug te schalen en dus je volledig kan richten op een omgeving met veel detail die dus de zaken voor low settings .

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 24 maart 2021 16:02]

"Hij heeft vier omgevingen uit World of Warcraft nagemaakt, maar is niet van plan om de werelden speelbaar te maken."
Nou beetje jammer weer dat die niet de aankomende 5 jaar van zijn leven hieraan toewijd.

Denk ook dat het voor een MMO niet de hoogste prio heeft om dit soort eye candy te hebben. Je merkte toen WoW net uit kwam dat menig PC al onderuit ging als je een hoofdstad in ging en 100+ man rond de auction house zat te hangen
heeft iemand een paar geleden al gemaakt:) best cool gedaan

https://www.youtube.com/watch?v=GpzshOeasX0
Ja leuk dat die jongen een hobby heeft, maar in deze stijl is dit voor mij geen WoW of Warcraft.
Geen WoW of Warcraft? :9
Geen 'World of Warcraft' of 'Warcraft', klopt in theorie gewoon ;-)
WoW, jammer dat het niet openbaar wordt voor andere spelers.
Als benchmark zou wel tof zijn.
Ik zou WoW direct weer spelen als de hele game deze kwaliteit zou hebben, incl casting animations etc
Tja. mooi gemaakt, maar gelijk is ook de hele iconische sfeer, de manier van tekenen en het gevoel compleet weg. WoW moet zo blijven zoals het is, er zijn de laatste paar expansions al genoeg verbeteringen doorgevoerd (WoW draait tegenwoordig DX12 met Ray Tracing), maar aan de sfeer en de manier waarop moet men niets willen veranderen.
Enorm mooi gemaakt natuurlijk, maar als iemand die WoW (en WoW classic) sinds release speelt zou ik dit niet ingame willen zien. Veel te 'realistisch' waardoor, ben ik bang, ook heel erg vatbaar voor veroudering, daarnaast moet een MMO speelbaar zijn op vrijwel iedere PC, van model 'toaster' van 10 jaar geleden, tot een high end gaming rig nu. Iets wat me met zoiets heel lastig lijkt, zeker wanneer je ook nog eens tientallen (of meer) Player Characters en NPC's gaat toevoegen (denk maar eens aan wbuffs momenten in bijvoorbeeld Classic, daar heeft de huidige game het soms al moeilijk mee (zowel server als client).

Terwijl WoW juist een iconische soort van tijdloze 'cartoony' stijl heeft die, wat mij betreft in ieder geval, al 15 jaar meegaat, en zo nog jaren door kan (met hier en daar wat Tweaks iedere expansion).

Jammer trouwens dat ze nooit PC's en NPC's laten zien in dit soort filmpjes, ik had bijvoorbeeld wel eens willen zien hoe bijvoorbeeld iconische bosses eruit zouden zien in een andere engine, al denk ik ook daarvan dat ik het nooit ingame zou willen zien omdat ik bang ben voor de afbreuk die dit soort graphics zouden doen aan de algehele sfeer in WoW.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 24 maart 2021 15:48]

NPC is een stuk lastiger. Tenzij ze gewoon een standbeeld stil staan.

https://youtu.be/m0v_gf1k8rM

Dit is de enige die ik zo snel even kon vinden. Vanaf 3:40 komt die fire elemental van Stockades in beeld.
Moet zeggen dat fire en earth elemental wel heel goed lijken op het origineel, als ze die van de grond af nagemaakt en geanimeerd hebben is dat wel erg knap!

[Reactie gewijzigd door Dennism op 24 maart 2021 16:40]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee