Windows 95 kwam 25 jaar geleden uit met grootse marketingcampagne

Microsoft bracht Windows 95 precies 25 jaar geleden uit. Het besturingssysteem werd gepresenteerd met een dansje door kopstukken als Bill Gates en Steve Ballmer. Ook maakte Microsoft een promovideo met Jennifer Aniston.

Windows 95 was de opvolger van Windows 3.11 en betekende een grote stap vooruit voor Microsoft. Het besturingssysteem combineerde DOS met Windows en de grafische interface was compleet vernieuwd. Microsoft introduceerde in Windows 95 de taakbalk en het startmenu, elementen die nog altijd in gebruik zijn. Ook maakte de plug-and-playtechniek zijn intrede; hardware werd voor het eerst automatisch herkend tijdens het installeren van het besturingssysteem.

Om Windows 95 te draaien waren minimaal een Intel 386DX-cpu, 4MB ram en 55MB hdd-ruimte vereist. Bij deze minimale configuratie moest ook virtueel geheugen worden ingezet; 8MB ram werd dan ook aanbevolen. Windows 95 kwam uit op een cd, maar verscheen ook nog op floppy's. De basisversie besloeg dertien 3,5"-floppy's.

Microsoft bracht Windows 95 aan de man met een commercial waarin het nummer Start Me Up van The Rolling Stones is verwerkt. Tijdens het evenement waarmee het verschijnen van het nieuwe besturingssysteem op 24 augustus 1995 werd gevierd, waren kopstukken als Bill Gates en Steve Ballmer dansend op die muziek op het podium te zien.

Ook liet Microsoft een uitgebreide promotievideo maken met Jennifer Aniston en Matthew Perry in de hoofdrol. In de halfuur durende cyber sitcom laten de acteurs nieuwigheden zien als de File Explorer. Microsoft gaf 200 miljoen dollar uit aan marketing voor Windows 95.

Samen met Windows 95 werd ook Internet Explorer 1.0 geïntroduceerd. De browser was echter geen standaardonderdeel van het besturingssysteem, maar was onderdeel van het Plus-pakket met extra software, dat Microsoft destijds tegen betaling aanbood.

Windows 95 werd drie jaar later opgevolgd door Windows 98, maar kreeg nog tot 31 december 2001 updates. Wie wil terugkeren naar vervlogen tijden, kan een virtuele versie van het besturingssysteem, inclusief de kenmerkende geluidjes, starten in de browser.

Windows 95

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-08-2020 • 15:52

240

Reacties (240)

240
235
166
5
0
39
Wijzig sortering
Wow. Wat voel ik mij ineens oud zeg :'(

Ik weet nog wel dat ik een DOS liefhebber was en een behoorlijke tijd nog in DOS opstartte en als ik Windows nodig had gewoon win intypte. Ook al was ik bekend met vorige versies van Windows.

edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Technomania op 22 juli 2024 13:24]

Autoexec.bat

@echo off
DEVICE=C:\Windows\HIMEM.SYS
DOS=HIGH,UMB
DEVICE=C:\Windows\EMM386.EXE NOEMS

SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND
SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6
SET PATH=C:\Windows;C:\
LH C:\Windows\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:123

Config.sys

DEVICE=C:\Windows\HIMEM.SYS
DOS=HIGH,UMB
DEVICE=C:\Windows\EMM386.EXE NOEMS
FILES=30
STACKS=0,0
BUFFERS=20
DEVICEHIGH=C:\Windows\COMMAND\ANSI.SYS
DEVICEHIGH=C:\MTMCDAI.SYS /D:123

:Y)
Ik had QEMM nog geinstalleerd staan. Ik wilde perse zo dicht mogelijk bij de 640 Kb vrij komen. Uit m'n hoofd kwam ik tot 638 Kb vrij. Dat waren nog tijden met m'n 4 Mb machine :D
QEMM! Goede genade dat was ik helemaal vergeten. Volgens mij begon ik dat te gebruiken toen ik een Soundblaster 16 had gekocht omdat er met die drivers te weinig conventioneel geheugen vrij was.
Ik had een Sound Blaster 32 AWE icm een Gravis Ultrasound ACE. Later nog een Ultrasound Max gehad. De beide Gravis geluidskaarten heb ik nog steeds liggen :D Past nergens meer in. Wat een pracht kaarten waren dat....
Ik heb ook nog een Ultrasound clone (gelijk aan de max) en een sb awe 64 en nog een paar oude systemen om ze in te zetten.
Voor als ik nog eens veel tijd en een nostalgische bui heb.
Ik kwam niet verder dan 631kb met qemm.

(Dit is volledig onnutige informatie)
Ik had QEMM nog geinstalleerd staan.
Ik gebruikte QEMM in combinatie met Quarterdeck DESQVIEW onder MS-DOS 6.22, zodat ik onder DOS kon multitasken.

Ideaal om de BBS, client en andere tools simultaan te kunnen draaien en met behulp van een toetscombinatie tussen de diverse applicatie vensters te kunnen wisselen.
Werkte erg goed.

Da's inderdaad alweer een tijd geleden. ;)

De tijd gaat snel! :)
En dan nog al die regels voor DoubleSpace, en later DriveSpace om net wat meer uit je 20MB harddisk te kunnen halen.

En wat tools om op mn EGA monitor toch wat VGA spelletjes te kunnen spelen.

Alles natuurlijk via een fancy startmenu (ik meen vanaf Dos 5.0) zodat elk spel/app zijn eigen config settings etc mee kon krijgen.

(Ja ja, je moest toen je hele pc herstarten als je een ander spel wilde spelen dat net even andere eisen had...)
En dan nog al die regels voor DoubleSpace, en later DriveSpace om net wat meer uit je 20MB harddisk te kunnen halen.
Dan mag deze niet ontbreken: "Stacker", de disk compression utility.

In 1993 bracht Microsoft MS-DOS 6.0 uit, met daarin een schijfcompressieprogramma genaamd "DoubleSpace". Dat heeft destijds geleid tot een rechtzaak van Stac tegen Microsoft, wegens inbreuk op twee van haar datacompressieoctrooien, welke in 1994 door Stac werd gewonnen.
(Bron)
Klopt, DoubleSpace werd verboden en in 6.21 kwamen ze met DeiveSpace. Dat hetzelfde deed, maar kennelijk via een ander algoritme ofzo waardoor het geen inbreuk maakte op de rechten.
Nice, ik had ook een Mitsumi CD-ROM speler.
Alleen niet zo'n dure originele Creative Sound Blaster.
Voor het installeren via cd ROM had ik een opstart diskette nodig met mscdex, heb toen heel de handleiding van MS DOS gelezen, in het Frans

El Torito bootable cd's was toen nog iets nieuws denk ik?
Same here - mitsumi (overigens ook nog de ultrasound gehad), voor die tijd nog met - volgens mij - 22 3,5" floppies, later een van de laatste (2.x dacht ik) pas op cdrom - zat daar ook niet als een soort easter egg Age of Empires bij? - verder niets dan ellende met de rest uit de 9x generatie (98 me) gehad en uit pure frustratie overgestapt naar 2000.
DEVICE= ... kon je enkel in CONFIG.SYS gebruiken en niet in AUTOEXEC.BAT.

Maar idd. allemaal erg herkenbaar - voornamelijk destijds in DOS en Windows 3.x tijdperk. Nadat we naar Windows 95 gingen was dat allemaal veel minder noodzakelijk :)
PROGRA~1 ?? Gebruikte je onder DOS al lange bestandsnamen? 😜
Volgens mij kloppen de eerste 3 regels in autoexec.bat niet :P
Yeah ken t gevoel hoewel ik de intro van w95 niet zo duidelijk herinner omdat ik niet zo actief was aan client kan. Maar intro van NT4 met de W95 gui kan ik me wel heel goed herinneren en vond dat ineens een bruikbaar server os.... althans begin was er. Op *nix na is er weinig over vd alternatieven van toen
Bij mij was het meer van "als ik het met DOS kan doen dan doe ik dat".
Win95 was ook een beetje de omschakeling van DOS naar Windows.

En nog steeds ga ik soms terug naar DOS de command prompt.
Gewoon om te pingen ofzo. Zou niet eens weten hoe dat moet in Windows als ik eerlijk ben.

Maar, om ontopic te blijven. Dat vreugdes dansje was wel terecht. Vanaf toen is er een hoop veranderd.
Ik ben gek op cli's (command line interface) en prefereer dat meestal boven een gui. Vooral in mijn werkveld (netwerken) hoewel ik voor pcs etc best begrijp dat een gui vaak wel handig is; maar voor mij geen reden om dus alles via een gui te willen doen...
Hoezo is een gui niet handig als je met netwerken werkt? Realtime bandbreedte grafieken, interfaceoverzichten etc. Superhandig met een gui!
Mwah, 100 keer op een dingetje klikken om een VLAN te taggen of conf t, int gi0/1-100, swi acc vlan 123, exit, wr .. ik weet het wel :P
Dan heb je de verkeerde gui... geef mij maar RouterOS met winbox. Dan is een vlan taggen een stuk makkelijker dan de rij van letters die jij nodig hebt in een cli.
Ik heb alleen ervaring met 14+ jaar oude Cisco switches op GUI gebied, de apparatuur die we tegenwoordig gebruiken zit volgens mij niet eens ene GUI op ...
Same :/
Ik ben vrij laat ingestapt in het hele computer gebeuren, maar toen ook wel gelijk met beide benen. Mijn eerst PC was een Pentium 150 Mhz / 16 MB EDO RAM / 1.7 GB HDD machine van de lokale computerboer en daar stond Windows 95 dus op. Ik was er niet van af te slaan. Tot die tijd alleen een NES en een Gameboy gehad, maar nu kon ik eindelijk Doom spelen! Wat ik daarvoor alleen af en toe bij de buren kon doen. Mijn buurman heeft mij toen nog wegwijs gemaakt in DOS en wat kopietjes geleend van o.a. Doom en Word Perfect 6, allemaal op diskette met ARJ ingepakt. De beste man is er ook al een tijdje niet meer ;(
Ik heb op die bak nog best veel met DOS gedaan, hoofdzakelijk om te gamen, Apache Longbow, Carmageddon en Mechwarrior 2: Mercenaries bijvoorbeeld. Heerlijk tijd was het, beetje onhandig wel, dat mijn middelbareschooltijd er mee samen viel, dus de resultaten daar moesten er wel onder lijden.
Die grote marketingcampagne was ook wel nodig om OS/2 de wind uit de zeilen te nemen. Dat was al 32-bit EN windows 3.1 (is 16-bit) compatible. OS/2 was al verschenen, had netwerk-support, al een web-browser en was qua architectuur superieur aan Windows 95 en meer te vergelijken met Windows NT, wat pas bij Windows XP mainstream werd.
Anoniem: 368883 @Fenzo24 augustus 2020 17:56
Volledig gelijk, maar het was juist het feit dat OS/2 zo compatibel was met DOS en Win3.1 toepassingen, dat niemand nog de moeite nam om een OS/2 versie te ontwikkelen ;-)

Ik heb OS/2 wel nog lang weten overleven in de bank sector.. En op mijn 486DX-systeem dat ik nu nog altijd voor de lol heb draaien :D
OS/2 was gewoon veel beter, maar mijn ervaring was dat in NL de gratis versie van Warp door de verkopers werden afgeraden zodat ze Windows konden verkopen.
Mijn computer, destijds van Escom (486DX/2-66, 4MB RAM), kwam met een versie van OS/2 Warp 3.0 waarin Windows 3.1 al geïnstalleerd was. (Onder OS/2 2.1 kon je een aparte module "Win-OS/2" installeren; een door IBM gelicenseerde en aangepaste versie van Windows 3.0 en later 3.1. Onder OS/2 Warp 3.0 kon je gewoon een standaard Windows 3.1 of 3.11 installeren, voor het geval je die al had liggen.)

Het was met 4MB RAM (uche... nu 32GB hier...) wel ontiegelijk traag, dus een jaar later heb ik na lang sparen een RAM-stick van 4MB erbij kunnen kopen voor 399 gulden. Toen was het wel werkbaar.

Dat heeft zo goed gewerkt, dat ik die versie heb gebruikt tot begin 1997. Toen ben ik overgestapt op Windows NT 4.

In 1998 kreeg ik een nieuwe computer (Pentium II 350, 16 MB RAM) met USB, en kwam er toen achter dat NT4 geen USB ondersteunde. Dat is later opgelost met een of ander third-party pakket dat ik via een computerclub kon verkrijgen. (Mogelijk was dat niet helemaal legaal...) Dat pakket zorgde er in elk geval voor dat mijn muis en scanner werkten.

In 2000 ben ik overgestapt op Windows 2000 op diezelfde computer, en later heb ik Windows 2000 gebruikt op een Pentium 4, tot 2004. Bij de volgende computer ben ik overgestapt op XP.

Ik heb dus nooit Windows 3.1 (los, bovenop DOS), 95, 98, of Milennium gebruikt, en ik ben dus ook niet bekend met de horrors van onstabiliteit uit die tijd... mijn Windows-systemen zijn eigenlijk altijd stabiel geweest. Ik moet wel zeggen dat ik nooit 'rare' dingen installeerde, en geen 'rare' hardware heb gehad. Ik speelde niet veel spellen. Eigenlijk alleen city builders en later RPG's, en die draaiden goed op NT, 2K en XP.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 13:24]

Ik heb dus nooit Windows 3.1 (los, bovenop DOS), 95, 98, of Milennium gebruikt, en ik ben dus ook niet bekend met de horrors van onstabiliteit uit die tijd...
De 'DOS based' Windows versies zijn zeker niet de stabielste versies van Windows geweest maar horror viel ook wel mee. Veel instabiliteit was toch terug te voeren op drivers, slechte geprogrammeerde programma's en configuratie. Waar je vroeger nog extra insteekkaarten nodig had voor geluid, beeld, USB etc etc met alle bijbehorende IRQ conflicten etc dat zie je tegenwoordig niet meer. Een beetje handige gebruiker/Tweaker kon dat wel stabiel krijgen maar een gemiddelde gebruiker niet.
Dat was toch wel de leukste tijd uit mijn computer carrière :p

Elke keer als mijn vader een nieuwe setup kocht kreeg ik z'n afdankertjes. Eerst alles los halen, kijken welke componenten handig waren om over te zetten, nieuwe build in elkaar en nog 2 dagen bezig met installeren en configureren voor de 1e game sessie

Geweldige tijd, en juist dat alles in insteekkaart was maakte het extra leuk

En elke keer als ik iets nieuws kreeg kon ik die ene game eindelijk spelen :p

Ik heb nu een PC van 7 jaar oud, als ik hem vervang kan ik exact dezelfde games alleen dan net iets mooier :p

Hoewel de huidige situatie inderdaad beter is voor de mainsteam mis ik die tijd nog wel een beetje. Een raspberry of arduino maken een hoop goed maar helaas nooit meer echt dat "gevoel" van vroegah :p
De dipswitches... en "set blaster=a220 i5 d1 t4" etc... voor als je printer al op IRQ7 zat enzo. Vroeger, in de tijd toen je nog iets van hardware moest weten om met computers overweg te kunnen...
“Moet ik nou /noems of /noxms gebruiken bij emm386.exe ??”
Dat kwam omdat je windows en dos in een soort zandbak draaide, OS was veel beter, vergelijkbaar met Windows NT of 2000.

Je kon gewoon een dos versie inladen incl drivers en die in een venster draaien, desnoods meerdere, enige nadeel was dat je geen gegevens onderling kon uitwisselen.
Zo'n Escom heb ik ook gehad (486 DX2/66 4 mb ram), ik had OS/2 zonder win.
Met 4 mb was ie niet vooruit te branden.
Technisch was os/2 wel beter, maar de ondersteuning was niet geweldig.
Ben later dus toch overgestapt op win 95.
De standaard Escom-setup was dan ook niet om over naar huis te schrijven. Inderdaad, 4MB was (te) weinig om lekker mee te kunnen werken, maar het had al veel gescheeld als ze het op een HPFS-filesysteem hadden geïnstalleerd in plaats van VFAT.
Ik heb destijds nog veel gedaan om OS/2 te promoten, o.a. reviews geschreven voor het blad PC-Active en een selectie shareware voor de maandelijkse CD-ROM :D
Ja, als je erover nadenkt....

Die 486 DX/2-66 met 4MB RAM, en 240MB HDD zonder CD-ROM en zonder geluidskaart... die eindigde ergens eind 1998 als 486 DX/2-80 (ik had uitgevonden dat mijn moederbord ook op 40 en 50 MHz kon lopen met een dipswitch-setting, maar een overklok naar 100 MHz trok die CPU niet), 16 MB RAM, een 8x CD-ROM-lezer, dikke soundblaster, en 2 schijven van 1 (!) GB.

Die heb ik toen nog van de hand kunnen doen voor iets van fl. 750 (of fl. 1000? weet het niet meer precies). Hij kon spellen trekken die eigenlijk een Pentium 60 nodig hadden, maar tegen de Pentium 75 en 100 (laat staan de Pentium II) kon hij niet meer opboksen.
Yep. Ik heb nog een tijdlang gewerkt met een AMD 5x86 op 100MHz (eigenlijk een 486) die goed kon meekomen met een Pentium 75.
Als ik dit lees krijg ik plots weer enorm zin om een oude 486 van zolder te halen en Warcraft I op te starten :)
Ah...Windows 95. Good times. Letterlijk & figuurlijk: Edie Brickell's "Good Times" stond ook op de CD.
Bij mij Weezer, met Buddy Holly.
Het was me daar toch ook een mooi systeem toentertijd. Ik vind de icoontjes en algemene look and feel toch meer sfeer hebben dan het inconsistente Windows 10.
Ik begrijp Windows 10 serieus niet meer door inderdaad die inconsistentie.
Het voelt net alsof ze meerdere OS'en in één hebben geschoven.
Vooral settings en configuratie scherm zijn echt een drama en het is altijd zoeken geblazen. Totale warboel. :? :X 8)7
Vooral settings en configuratie scherm zijn echt een drama en het is altijd zoeken geblazen. Totale warboel. :? :X 8)7
Ik ben het zeker eens met de inconsistentie. Maar zoeken naar een functie in Windows? Je kan ook Start openen, en dan typen wat je nodig hebt. Als je daarna op Enter drukt kom je waar je moet zijn, en hoef je niet door Settings heen.
Het is voornamelijk irritant als je iets zoekt dat nog niet in het nieuwe Settings-scherm zit: Dingen uit het Configuratiescherm verschijnen simpelweg niet meer in het Start-zoekmenu. Of je moet heel expliciet zijn met je zoekterm.

Veelgebruikte dingen die niet meer vindbaar zijn:

Netwerkadapters. Als je "Network adapter" intikt, kom je uit op de adapterinstellingen in het nieuwe Settings-scherm. Nope, nu moet je expliciet naar het Configuratiescherm gaan, en op de icoontjes klikken en het zijbalkmenu gebruiken om je adapters te zien en te beheren.

Muisinstellingen. Alle zoektermen leiden naar het nieuwe Settings-scherm, waar enkel basis-instellingen zijn te vinden. Wil je die irritante acceleratie uitschakelen, dan moet je op "Additional mouse options" klikken dat weer een ouderwets scherm opent.

Schermresolutie. Start menu en rechtermuis op het bureaublad brengt je alleen naar het nieuwe Settings-scherm, waar je geen refresh-rate kunt wijzigen. Nee, hiervoor moet je weer op meerdere links klikken, om uiteindelijk weer een ouderwets scherm te krijgen waar je wel je verversingssnelheid kunt kiezen.

Programma-informatie. In het ouderwetse "Programs and Features" kun je bij een applicatie veelal extra informatie zien, met de auteur, de supportwebsites. In de nieuwe versie kan dit niet. Alles moet ook een gigantische icoon hebben, en je moet het zoekbalkje gebruiken om naar een bepaald programma te springen.

Het is allemaal zo'n half werk, zo gericht op touchschermen, zonder alle handige shortcuts voor toetsenbordgebruikers.
Ben met je eens dat de oude directe shortcuts vaak handiger waren maar juist dat was inconsequent: nu is het voor bijna alles hetzelfde - je moet via settings main screen van die functie.
Dus wat dat betreft juist wel eenduidig. Maar wellicht niet prettig
Ja eenduidig, maar de helft staat er nog niet in.. ik zit ook steeds weer ff te zoeken hoe ik in het oude scherm kom (elke update halen ze weer een manier weg), want daar heb je wel de opties die je nodig hebt.
Wat ik vooral lastig vind aan de nieuwe netwerk instellingen is dat als je bijv. wilt verbinden met èèn of ander embedded device op z'n native ip je dan verplicht een gateway moet opgeven. Maar dat wil je niet.
Ik heb toch altijd behoorlijk wat moeite om apparaatbeheer weer te vinden via het zoek menu.
Zoek naar 'apparaat' en je krijgt: mijn apparaat zoeken (zonder ook maar een suggestie naar apparaatbeheer)
Zoek naar 'apparaat be' ene je mag lekker naar edge om te zoeken

Ik dacht dat het vroeger ook mogelijk was om binnen nederlandstalige windows engelstalige termen te gebruiken maar hierin kan ik me vergissen.
Kan ook zonder de R (dan zoek je het op ipv via Run) of Windows+X en dan apparaatbeheer selecteren.
Idd en ncpa.cpl voor network settings. Volgens mij al sinds NT4

Werkt nog steeds het snelste, ook in Windows10, Server2019 eyc
Tip: rechts klikken op de startknop > apparaatbeheer
Kun jij voortaan niet de "wat is er nieuw" sectie in windows doen?
Dit had er echt in gemoeten!
Dat is nog steeds mogelijk en de reden dat het niet werkt is ook vrij logisch waarschijnlijk. Je moet even bij de taal instellingen de Engelse taalk toevoegen, je hebt dan de optie om het als extra taalpakket te installeren met opties voor handschrift en spellingscorrectie.

Op mijn nederlandstalige windows heb ik Engels als tweede taal wat verder niet actief is, als ik dan zoek op device manager krijg ik het apparaatbeheer terug.
Daar heb je de rechtermuisknop op de startknop voor ;).
als ik apparaat intyp, krijg ik apparaatbeheer als eerste optie... Enter drukken en klaar!

https://i.imgur.com/dwhht4F.png?1

[Reactie gewijzigd door Samdolyn op 22 juli 2024 13:24]

Windowstoets + R => devmgmt.msc => enter => klaar!
Windowstoets + X, krijg je een hele lijst met handige tools :)
Zover ik weet staat apparaatbeheer daar nou net niet tussen
Ik gebruik altijd de toetscombinatie Win-Pause.

Die hele zoekfunctie in Windows is vrij treurig. Ik snap niet dat iets dat je in zo'n populair product stopt, zo matig kan werken.
Ik heb zelf OpenShell geïnstalleerd, die heeft een bruikbare zoekfunctie, is ver te customizen en toont ook geen tiles.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 13:24]

Ja, maar als je niet weet wat je nódig hebt .... ;) gewoon een consistent menu zou wel fijn zijn.
Als je niet weet wat je nodig hebt heeft het ook geen zin om te zoeken. Hoe wil je vinden wat je nodig hebt als je zelf al niet weet wat je nodig hebt.

En Settings is volgens mij best consistent, het gaat meer om dat je 2 plekken hebt voor dezelfde instellingen (al word dat per upgrade minder).
Dat kan zeker!
Ik moet soms ook mijn zoektocht staken omdat ik niet 'weet' wat ik moet zoeken, of beter gezegd dat ik niet weet hoe het benoemd wordt in de instellingen. Er worden soms zo'n vreemde termen (zowel Engelse als Nederlandse) gebruikt dat ik soms niet weet wat ik moet intikken om te vinden wat ik zoek.

En dit gaat op voor zowel PC's als smartphones. ;)
Dat je de naam niet weet kan ik inkomen, maar als jij niet weet wat je wil. Dan kan je er ook niet naar zoeken.
Dat kan zeker!
Hoe?

[Reactie gewijzigd door Nogne op 22 juli 2024 13:24]

Nou, visueel. Ik kon me laatst echt niet herinneren wat control panel in het Nederlands was. Omdat het niet meer als icoontje in het startmenu staat, moest ik he mijn collega vragen.

NB: Ik gebruik teveel Engelstalige systemen en dagelijks ook nog Duits met collega’s. Dat verwart je taal behoorlijk.
Tuurlijk wel, zo zijn we wijs geworden, rondsnuffelen :)
Dan kom je uiteindelijk op de plek terecht wat je wil doen. Maar als je niet weet wat je wil doen, hoe wil je dan op de juiste plek terecht komen?
Daar had je vroeger de commandoregel voor.
Die er nog altijd is en anders kun je met Powershell ook een hele hoop. :)
Ik doe altijd explorer, klikje op > en dan configuratiescherm. Dan kom je bij het welbekende scherm uit windows 7
Ik zie wel een pijltje naar beneden, maar de control panel daarin linkt naar de nieuwe. (2004)
Het is bij mij thuis echt > en dan pijltje naar beneden.
Ik kom dan toch echt in het oude scherm, dan klikken op categorie en kiezen voor alle pictrogrammen.

(2004) idd
Die wist ik niet, goed verstopt :) het werkt idd tnx. (2004)
Gevalletje prioriteit en backwards compatibility lijkt me. Voor normale gebruikers en zelfs technische gebruikers kan je parktisch alles met de settings app. Zoekfunctie werkt prima. Sommige dingen zitten nog in het oude configuratiescherm wat nog wel zal bestaan voor de enterprise markt dat logischerwijs wat achterloopt.

Daarnaast, zit je echt zovaak in de settings van Windows te prutsen dat je het storend vindt? Bij installatie van het OS stel ik de boel in zoals ik het hebben wel, en dan kom ik er nog maar zelden. Dingen als WIFI of Bluetooth zijn via de taakbalk te bereiken en de rest zoek ik gewoon op in het startmenu.
Het gaat er niet om hoe vaak je dat wel of niet doet.
Het gaat er om dat het onnodig inconsistent is.
Je kunt ook met het lichtknopje bij de voordeur, het licht op zolder laten aan- en uitzetten.
Maar echt een fijne ervaring is het niet.
onnodig is het niet echt. Onhandig is het wel. Helaas heeft Microsoft enerzijds enorm veel zaken GUI only gemaakt en daarnaast is heel veel gebaseerd op internet explorer (volgens mij is zelfs het configuratiescherm gebaseerd op een browser achtige view). Stap 1 was api (commandline) first development (nu eindelijk aardig op orde). Stap 2 was / is IE uitfaseren.

Nu stap 1 en 2 redelijk opgang zijn gekomen kunnen ze pas iets gaan doen aan die inconsistentie. Voor MS is het dus echt nodig om het op deze manier te doen
Windows 10 is inderdaad een combinatie van het oude, neem het Configuratiescherm als voorbeeld dat al sinds Windows NT weinig is veranderd, en het nieuwe 'Fluent Design' dat word toegepast op de moderne aspecten van het OS zoals het Windows 10 Instellingen programma.

Windows 10 is een zootje als het gaat om consistentie.
Met elke update word steeds meer naar de nieuwe settings app verplaatst, waardoor je het configuratiescherm steeds minder nodig hebt.
Alleen is er vandaag bijna niets meer waarvoor je nog in het klassieke control panel moet zijn. Zeker niet op regelmatige basis. Het enige waar ik zelf nog tegen aan loop is netwerkinstellingen.
Herkenbaar voor ons maar niet meer voor de nieuwere generaties. Een dik boek als help logo? Een loep om te zoeken?

Het bestaat nog steeds hoor maar het is niet meer de norm. Interessant hoe icoontjes kunnen verschillen per generatie
Wat dacht je van de floppy disk als save icoon :)
Je bedoelt het 3D geprinte save icoon?
Zelfs in Office 365 nog altijd een van de meest herkenbare symbolen. Wel goed dat ze afscheid hebben genomen van Clippy ;)
Sinds wanneer is de loep niet meer het universele zoek icoontje? :P Dat is nog steeds gemeengoed en hier is voorlopig nog geen moderner alternatief voor (zie o.a. zoekbalk van google.com)

[Reactie gewijzigd door quintox op 22 juli 2024 13:24]

Verrekijker icoontje komt steeds vaker voor.
Sinds wanneer is een loep niet om te zoeken? Heb er een aantal sites bij gepakt(google, tweakers en stackoverflow) maar een zoekveld bevat vrijwel altijd een loep.
Een loep gebruik jek om iets vergroot zichtbaar te maken. Ik heb het daarom altijd een onlogisch icoon gevonden voor een zoekfunctie. Het past meer bij een "zoom" functie.
Yep, komt ook omdat we daar uren, dagen in awe naar hebben lopen turen destijds. Op een PC zonder internet. Dat kreeg ik pas in 1996.
Ach toen hadden we nog mooie dingen als BBS'en met mooie ANSI/ASCI kunst.

En zaken als VideoText, CompuServe en wat dacht je van het Nederlandse Het Net...

Dat waren leuke tijden om te experimenteren... mn ouders vonden de telefoonrekeningen overigens mind3r leuk....

Maar ach, zo kon je wel Windows Codename Chicago al in een vroeg stadium testen....
Moet gelijk weer aan Buddy Holly van Weezer denken, de clip zat ook op de installatie cd-rom.
Die clip was voor mij de realisatie dat we waarschijnlijk binnen afzienbare tijd complete speelfilms op een computer konden kijken...ik heb die clip wel 100x bekeken ;)
Het is maar wat je mooi noemt. OS2/warp was echt 32 bits, beduidend sneller en werkte acceptabel op computers met 4MB RAM.

Toen ik destijds Windows 95 installeerde werkten mijn SCSI-controller (NEC, type weet ik niet meer), mijn Diamond Viper 3240XL en mijn Gravis Ultrasound Max niet meer.

Ik ben toen overgestapt op NT 3.51 (dual-boot met DOS (om Doom te kunnen spelen)). Nooit spijt van gehad.
Ik neem aan 8 MB 8)7
Bij deze minimale configuratie moest ook virtueel geheugen worden ingezet; 8GB ram werd dan ook aanbeloven.
Precies. Kan me nog herinneren dat ik een paar jaar later voor 1000 gulden een plankje met 16MB RAM kocht voor Photoshop. 16MB!, al mijn vrienden hadden ogen als soepborden.
Wat dat betreft, hier n leuk grafiekje met historische RAM/opslag prijzen (vanaf 1955!)
Idd ram was vroeger heel duur, in de Windows 95 tijd was 4mb ram normaal en was 8 mb high-end, en 16mb was je gewoon rijk als je dat had.
Leuk. Kan me nog herinneren dat iemand van plan was als investering geheugen in te kopen als een soort 'cyberdiamantjes' omdat de prijzen soms hevig fluctueerden (over relatief korte termijn). Werd hem afgeraden en hij heeft het geloof ik ook niet gedaan ;-)
1000 gulden voor 16MB. Voor dat geld heb je tegenwoordig 64GB ofzo :X.
Leek me wel eens een leuke om op te zoeken,
Als ik inflatiecalculator gebruik en 1000 gulden invul voor 1997 dan kom ik op ~700 euro. Voor 700 euro krijg je dan dan 4x32gb modules: pricewatch: HyperX Predator HX436C18PB3K4/128.

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 22 juli 2024 13:24]

128GB vergeleken met 16MB is een factor 8000. Prettig idee altijd, als iets tegen de 10.000 keer groter is.
Zo werd ik ooit als gek verklaard dat ik van mijn spaargeld ooit een 16mb videokaart kocht.
16 mb was overkill en geen enkele game zou ooit profijt hebben van zoveel geheugen...

nu komen kaarten met 16GB in zicht xD
Maar ook vroeger zegt 16mb videokaart helemaal niks, ik ben nog regelmatig bezig met retro spul maar kom genoeg 4mb videokaarten tegen dat een 32mb videokaart er keihard uitblaast in performance.

Veel mensen dachten dat vroeger mhz en mb,s etc uitmaakte in performance maar toen was dat ook niet zo.
1000 lijkt mij wel erg veel, ik neem aan dat je het over de jaren 90 hebt? Ik betaalde zo rond 1995 300 gulden voor 12MB, dat waren wel 3 x 4MB reepjes natuurlijk. Maar alsnog lijkt 1000 gulden me veel ook al was het een enkel reepje van 16MB. En ik geloof niet dat er in de jaren 80 al reepjes met 16MB waren?
Ik meen te herinneren van de HCC Dagen van vroeger, begin jaren 90, dat je pakweg 100 gulden per MB RAM betaalde en -iets later, dat wel- 1 gulden per MB aan schijfruimte...
Klopt; ik heb in 1994 399 gulden betaald voor 4MB. Dat heeft wel even sparen en (vakantie)werken gekost.

Net als de 450 gulden voor de geluidskaart en 4x CD-ROM-speler in 1995, de 4-speed IDE-brander voor (ik dacht) 500 gulden in 1997, en 600 DMark voor een 6-speed SCSI-brander in 1999... damn, wat een prijzen destijds.

In vergelijking tot toen zijn computers tegenwoordig nog net niet gratis voor mijn gevoel :p

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 13:24]

De HCC dagen ben ik nooit geweest, maar ik ging regelmatig naar de PC Discount.
Dat zou best kunnen, ik heb nog een bonnetje liggen ergens voor 4mb uitbreiding voor 360 gulden omdat ik 8 mb wou op mijn 486dx voor win95.
4MB minimaal, 8MB werd aanbevolen.
Deze is zojuist gecorrigeerd zie ik.
Yep, ik kan best begrijpen dat @xtuv dit foutje heeft gemaakt. Hij heeft het hele MB tijd perk niet bewust mee gekregen ;)
Omdat hij in 1985 geboren is bedoel je? Ik ben een jaar jonger dan hij en ik heb het weldegelijk bewust meegemaakt ;)
8 GB dat was toen nog onvoorstelbaar haha
haha, ja. Je kunt het je nou eigenlijk helemaal niet eens meer voorstellen, 8MB en daar draaide dan je hele OS inclusief applicatie(s) mee.
Nou waren er toen nog niet zo veel applicaties om in meerdere "windows" te hebben draaien. :P
uhh.. doorsnee net zoveel applicaties als dat ik nu eigenlijk in meerdere "windows" draai hoor. Alleen zijn de doorsnee applicaties een stuk zwaarder geworden.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 22 juli 2024 13:24]

Een van de fijnste dingen aan Windows 95 was dat networking en dan vooral IP out of the box werkte. Geen Trumpet Winsock meer hoeven te downloaden en te installeren. Wat scheelde dat een frustratie.

En INternet Explorer??? We gebruikten Mosaic!
Gewoon lynx gebruiken en pine voor je e-mail.
Windows 95 was een gigantische stap voor Microsoft.

De voorganger voor consumenten, Windows 3.x, had nog cooperative multitasking, waardoor het vaak vastliep en niet zo lekker met multimedia omging. Ook had het geen TCP/IP stack en was het 16-bit. Het had ook geen fatsoenlijk bureaublad, geen startmenu, geen taakbalk, kon geen partities groter dan 2GB aan, had geen uninstaller menu en werd aangeleverd op een hele rits met diskette's, samen met een enorm boek.
Windows 95 was ook helemaal gefocust op multimedia en had ondersteuning voor audiobestanden, video's, het internet enzovoorts.
Mwoah. Ik kan me nog urenlang gepriegel herinneren met netwerkkaarten (op coax, uiteraard, met van die gare terminators er op) en het handmatig configureren van de hele boel. Handig als je internet (kabelmodem, uiteraard) niet werkt zodat je het niet op kunt zoeken op Altavista of AskJeeves ;)
Mijn eerste browser was Chameleon. Bestaat tot mijn verbazing nog steeds! Al snel ingeruild voor Netscape....
Mijn IBM laptop met W95 werkt nog altijd .
:)
Mooi man dat W95.. mijn eerste kennismaking met Windows :)
Op een IBM uit die tijd "hoort" OS2/warp.
Hier nog een mooie Toshiba Sattelite uit 1997 voor de legacy applicaties op het werk, en natuurlijk DOOM :) Er staan W95 op, maar hij is ''upgrade ready'' voor 98.

Ik laat er mooi W95 opstaan :)
haha vet! vooral die Doom er nog eens bij (L)
Ook hier op het werk nog een win95 in productie.....in een lab.
25 jaar....

Ik ben niet zo oud maar wel bijzonder om te zien hoe snel alles kan veranderen.

Ik ben benieuwd hoe mensen mij zullen uitlachen over 25 jaar.

Met mijn oude Windows 10 & iPhone's van nu.
Ik ben wel zo oud (38 as we speak) en vanaf de C64 naar DOS naar W3.11 naar W95 was echt een rollercoaster. Daarna begon het momentum af te nemen voor mijn gevoel tot de mobiele telefoon en inderdaad de iPhone op de markt kwam.
Ik 41 en een vergelijkbaar tech traject can C64 naar DOS naar Windows 3 naar W95. Mijn eerste PC's waren van mijn ouders of van mijn ouders gekregen, maar in 1996 mijn eerste PC gekocht van gespaard zakgeld en wat ik zelf verdiend met bij baantjes,dit was tevens mijn eerste zelfgebouwde machine welke ook mijn eerste AMD processor had uit de K5 generatie. Leuk om terug te kijken naar de oude tech en de evolutie die het doorgemaakt heeft, zeker toen ging het voor mijn gevoel ook sneller als tegenwoordig. Hetzelfde met Mobile computing gebruik gemaakt van diverse pocket devices o.a. Palm OS en de hele evolutie doorlopen met Windows CE, naar Windows Mobile, naar Windows Phone. Wat mij verder opvalt is dat toen voor mij gevoel veel efficienter gebruik gemaakt van de (beperkte) hardware dan tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door speedhaste op 22 juli 2024 13:24]

Ja klinkt redelijk hetzelfde inderdaad. Zelf een C64, 386, 486DX2 (wow dat was een stap!), AMD en toen elke paar jaar weer een grote upgrade.
Wat mij verder opvalt is dat toen voor mij gevoel veel efficienter gebruik gemaakt van de (beperkte) hardware dan tegenwoordig.
Omdat het vroeger precies was wat je zegt: beperkt. De ontwikkelaars wilden zoveel mogelijk laten zien van wat ze konden met zo min mogelijk resources. Een oud collega van mij (Laurens van der Donk) werkte destijds aan Flimbo's Quest. Een game die ik als kind zijnde echt enorm veel heb gespeeld. Was erg leuk om later samen te werken met een van de ontwikkelaars van dat spel en te horen hoe dat vroeger ging.

De hardware van tegenwoordig kan veel meer hebben en dat in combinatie met de enorme tijdsdruk die publishers opleggen zorgt ervoor dat efficientie geen top prio meer is. Games waarbij er wel gewoon goed de tijd wordt genomen zie je dat het veel beter voor elkaar is.
Is dat eigenlijk niet erg knap? Dat met name '95 zo'n basis heeft gelegd voor het OS tot en met Windows 7? Vanaf 8 natuurlijk de metro interface, maar toch ook de gebruikelijke knoppen. Iets wat voor honderden miljoenen mensen heel logisch is geworden. Met je cursor naar linksonder, op start klikken om af te sluiten. Daarnaast is er natuurlijk op veel vlakken erg veel veranderd. Met name de omvang. Je hebt ook gelijk met je punt over presteren. Dat zie je in alle vlakken terug. Als je kijkt hoe spellen met omwegen werden ontwikkeld, vanwege de beperkte hardware (dit gold voor consoles, maar ook de Commodore en Amiga-markt). Nu ligt het aan jouw systeem als iets niet werkt (meer geheugen nodig, snellere processor, videokaart, etc.). Ontwikkelaars gaan uit van een bepaalde set aan minimale requirements binnen hun doelgroep, optimaliseren van code is secundair. Website ontwikkeling zie je dezelfde tendens. Code wordt soms zo nodeloos omvangrijk uitgewerkt terwijl er veel simpelere, creatieve oplossingen te vinden zijn.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 22 juli 2024 13:24]

Ah je vergeet AmigaOS...
GeOS op de C64! Er ging een wereld voor me open (voornamelijk dat een muis besturen met de joystick nogal suboptimaal is....)
Workbench 1.2, of wat was het ookalweer.. Amiga 500.. beste tijd.. c64 was zo lang wachten met die bandjes haha.. werd wel beter met een floppydrive.. gaatjes prikken in de floppies 8)7 .. beetje on topic :wat is dat filmpje van die friends acteurs tenenkrommend zeg...
Die had je ook nog ja, maar daar heb ik zelf dan helaas geen ervaring mee :)
Een fantastische periode! En wat een gigantisch marketing budget voor die tijd al heeft dat uiteindelijk wel opgeleverd wat de bedoeling was gok ik ;) .
Wij hadden de diskettes destijds met een 100MB hard disk op een 386DX, whoop hoop!
Ook op school ontketende dit als een ware revolutie.

[Reactie gewijzigd door GeeMoney op 22 juli 2024 13:24]

Yep... de diskette's... die waren dan ook nog geformatteerd op een hogere dichtheid. Ik weet nog wel dat de diskette's bij menig persoon toch snel kapot gingen hierdoor.
Anoniem: 933945 @Sircuri24 augustus 2020 16:39
Ik heb 'het' een aantal malen gedaan met de diskettes en ja, dát verhaal kwam vrij snel een einde aan.

Behoorlijk pijnlijk ook de error bij disk nr zoveel. Heel wat lelijke woorden gezegd.

Toen echt niet leuk maar nu is het nostalgie. :)
Diskerrors, BSOD, plug&pray, ze zongen het al bij de introductie.

You make a grown man cry
You make a grown man cry
You make a grown man cry
Dat stukje van het lied lieten ze weg bij de W95 intro. :D
Vooral bij de dames, die werkstukken niet meerdere malen op een diskette opsloegen. Of die in Word (of wordperfect) niet vaak genoeg op save drukte en vervolgens alles weg was wanneer de computer weer eens vast liep.
Och ja, hoe normaal het ook was dat je PC vastliep of gewoon uitviel.
Dat is nu toch bijna ondenkbaar... gebruikers verwachten dat ze hun Word document dagen lang kunnen bewerken zonder opslaan zonder dat ze enig risico lopen.
Ja, zo werkt het ook tegenwoordig, maar het is toch een bijzonder verschil.
En toch lukt het mij onder windows10 (een paar keer per jaar) om een BSOD (nu heet het anders) voor elkaar te krijgen. Het grappigst is dat dit onder vmware gebeurt, kortom 100% een software fout en meestal met microsoft outlook/word/excel..
lol, heel herkenbaar. Het regelmatig op ctrl-s drukken zit nog steeds in mijn systeem.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.