Wanneer heb jij het laatst een taal met fatsoenlijke syntax (in tegenstelling tot Nederlands en Engels) geschreven?
Mist daar een woordje "in", of bedoel je wanneer ik voor het laatst een taal zelf heb ontworpen? Indien dat laatste, een paar jaar geleden. Compilerbouw vind ik een interessant onderwerp.
Logica is een stukje structuur aanbrengen om dingen duidelijk te maken. Of dit in het Duits geschreven wordt of in een programeertaal, het doel is hetzelfde (ik ben duidelijk geen ster in beide

).
Met dat laatste stukje tussen haakjes geef je eigenlijk al aan waar het fout gaat. Veel mensen, vooral niet-programmeurs, denken dat leren programmeren het leren van een progammeertaal inhoudt. Dat is absoluut niet waar. Natuurlijk, je hebt een willekeurige programmeertaal nodig om je uit te kunnen drukken, maar dat is niet waar het uiteindelijk om gaat. Iemand die C++ van binnen en buiten kent hoeft nog geen fatsoenlijke programmeur te zijn. Als hij niet in staat is een probleem om te zetten in een algoritme (= taalonafhankelijk!) zal hij nooit fatsoenlijke programma's schrijven. Anderzijds kan iemand die louter nog met C++ gewerkt heeft prima in een functie waarbij in Java geprogrammeerd wordt worden ingewerkt. De concepten zijn hetzelfde, de taal is wel aan te leren.
Jij beschrijft hier vooral de laatste stap: het duidelijk maken van de logische stapjes in een programmeertaal. Je gaat daarbij voorbij aan de veel belangrijkere stap die daaraan vooraf gaat: het omzetten van een probleem in die logische stapjes.
Een programmeertaal is een tool uit de toolbox van een programmeur, meer niet. Vergelijk het met huizen bouwen: je kunt de handleiding van je gereedschap uit je hoofd kennen, maar dat wil nog niet zeggen dat je weet hoe een huis in elkaar zit, hoe je een goede fundering en structurele basis moet leggen, wanneer je bepaalde houtverbindingen moet gebruiken, etc. Het gereedschap is precies dat: gereedschap. Hulpmiddelen om je doel te bereiken. De skills van een timmerman worden niet bepaald door hoe goed hij zijn gereedschap kent.
Programmeren ligt ergens tussen taal en wiskunde
Dat programmeren niet louter en puur wiskunde is is duidelijk, maar taal heeft er toch echt weinig mee te maken. Eigenlijk ligt alles wel tussen taal en wiskunde in, daar taal een alpha vak is en wiskunde zo beta als het maar zijn kan. Ze staan zo'n beetje tegenover elkaar in het spectrum. Wat meteen ook maar weer aangeeft dat het hebben van een talenknobbel er vrij weinig mee van doen heeft.
Ik heb zelf geen talenknobbel, toch kan ik prima programmeren. De meeste van mijn collega's en klasgenoten waren precies zo. Anderzijds ken ik ook een paar mensen met een talenknobbel, die de logica van het programmeren maar niet kunnen bevatten.
[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 00:12]