Hubble-ruimtetelescoop maakte dertig jaar geleden eerste afbeelding

Hubble maakt nog altijd interessante foto's van objecten uit het heelal en precies dertig jaar geleden maakte de ruimtetelescoop zijn eerste foto. Die was niet geheel scherp, een euvel dat later verholpen werd door een reparatie in de ruimte.

Op de bewuste, dertig jaar oude foto is de binaire ster HD96755 te zien in de open sterrenhoop NGC 3532, die zich in de Carinanevel bevindt. De sterrenhoop ligt op een afstand van zo'n 1320 lichtjaar van de aarde. Rechts is de foto van Hubble te zien en ter vergelijking is een vergelijkbare foto gemaakt met een aardse telescoop van het Las Campanas-observatorium, dat zich in de bergen van de Chileense Atacama-woestijn bevindt.

De foto was niet veel meer dan een first light-test, waarbij het er vooral om ging of het licht door alle optische instrumenten ging en op de detectors kwam. De foto van Hubble was volgens de NASA grofweg vijftig procent scherper dan de foto van het Las Campanas-observatorium, iets dat niet al te indrukkend leek, gelet op het feit dat er voor Hubble geen atmosfeer in de weg zat en een sluitertijd van 30 seconden werd gebruikt, terwijl de astronomen van het Amerikaanse Las Campanas-observatorium voor hun foto slechts een belichting van drie seconden toepasten.

Gaandeweg moest de NASA toegeven dat de Hubble-foto scherper had moeten zijn. Technici van de NASA dachten dat het kalibreren van de instrumenten en andere handelingen de situatie kon verbeteren, maar dat bleek niet het geval: de primaire 2,4m-spiegel van Hubble vertoonde afwijkingen waardoor de afbeeldingen enigszins onscherp zouden blijven. Daarom werd besloten tot een reparatie, die in 1993 door ruimtewandelende astronauten werd voltooid. Het probleem werd daarmee opgelost. Nadien volgden tussen 1997 en 2009 nog vier andere onderhoudsmissies.

De bovenste 'stip' is HD96755; die daaronder is een toevallige 'voorbijganger'.
De meest recente foto van Hubble, waarin het nogal geïsoleerde dwergsterrenstelsel ESO 461-036 zichtbaar is. Er lijken meer sterrenstelsels in de buurt te staan, maar die staan veel verder van de aarde dan het dwergsterrenstelsel.

Door Joris Jansen

Redacteur

20-05-2020 • 15:29

41 Linkedin

Reacties (41)

41
35
26
4
0
3
Wijzig sortering
Voor mij is de Hubble Ultra-Deep Field foto nog steeds de mooiste foto ooit gemaakt. Niet zozeer omdat de foto zelf zo perfect is, maar door wat het laat zien. Het is een foto van een enorm klein stukje ruimte waar niets te zien was en het volledig leeg leek te zijn. De eerste keer dat hier een foto werd gemaakt was dit de Deep Field foto met de Ultra Deep Field als opvolger. Door die eerste foto kwamen we er achter hoe belachelijk veel sterrenstelsels er in het universum zijn. Op een enkele ster na is ieder stipje een volledig sterrenstelsel met ieder 100'en miljarden sterren en planeten. Dan op zo'n piepklein stukje ruimte waar niets te zien was dit na dagen lang licht openen te zien krijgen had niemand verwacht en bleek het universum in 1 klap veel groter dan gedacht. Genoeg mensen waren ook tegen het maken van deze foto omdat het nogal wat tijd ging kosten en het maar de vraag was of er iets uit zou komen. Inmiddels staat het aantal geschatte sterrenstelsels in het universum op zo'n 2 biljoen.

Hier onder een link naar deze foto, let op 18MB.
https://upload.wikimedia...._field_high_rez_edit1.jpg

Edit: Ook wel mooi trouwens: Edwin Hubble was de eerste persoon die heeft ontdekt dat vage wolken sterrenstelsels bleken te zijn. Er waren al veel eerder mensen die ze hadden gezien, maar niemand wist tot die tijd dat het sterrenstelsels waren. Toen Edwin Hubble dit had ontdekt werd het universum ineens extreem veel groter omdat we van 1 sterrenstelsel naar meerdere gingen. Dat deze telescoop zijn naam heeft gekregen en vervolgens zo'n foto maakt blijft mooi.

[Reactie gewijzigd door PilatuS op 20 mei 2020 16:29]

Edwin Hubble heeft nog iets veel belangrijkers ontdekt: dat die sterrenstelsels zich van elkaar af bewegen en dus het universum uitdijt en er een big bang moet hebben plaatsgevonden.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hubble%27s_law

edit:typo

[Reactie gewijzigd door blobber op 20 mei 2020 22:23]

Anoniem: 1075425
@PilatuS20 mei 2020 16:37
Het grappige is dat er meer sterren zijn dan zandkorrels op aarde. Als je dat zo probeert te bevatten voel je jezelf opeens zeer klein :D

Zonder Hubble was dit nooit ontdekt.. En de opvolger James Webb staat ook al in zowat in de startblokken om gelanceerd te worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1075425 op 20 mei 2020 16:41]

The 'scale of the universe' is ook zo interessant.. Het heelal is onbegrijpbaar (hoe kan het bestaan? eindigt het? is het er gewoon?) en er over nadenken relativeert alle problemen hier op aarde zo erg, ik vind dat meer mensen over het heelal zouden moeten nadenken
Grappig dat je dit aankaart.

Voor mij was bezig houden met het heelal en de grote en de eigenlijke bizarheid van alles om eens heen mijn hulpmiddel om door een burnout en depressie heen te komen. Het zet gewoon alle dagelijkse problemen in een totaal ander daglicht, af en toe sta ik gewoon bij zaken stil zoals het helaal. En zodra ik dan Hubble foto's bekijk dan denk ik altijd.....FUCKING VET!.

Ik denk dan ook zeker dat de meeste burn-outs/depressies ontstaan doordat mensen de connectie met alles om zich heen kwijtraken en gegrepen worden door de druk en sturing van de maatschappij, hierdoor krijg je een andere zelfreflectie wat tot problemen in je hoofd kan leiden. Toen ik weer de klik kreeg met de bijzonderheid van de wereld waar we op leven en vooral het universum gaf het mij een soort rust en stabiliteit.
Mooi om te lezen.
Er is een grappige passage in The Hitchhikers Guide to the Galaxy, waar de Total Perspective Vortex is gebouwd, waarmee je de grootte van het universum in perspectief kunt zien. De vrouw van de ontwerper vond er haar dood in en het is daarna gebruikt als martelwerktuig. De eerste persoon die deze marteling wist te overleven was Zaphod Breeblebrox. Als dit allemaal wat idioot klinkt: lees het boek!
En je respecteert de reiziger met een handdoek.
42
Fantastische boeken, ik heb deel 1 tijdens een nachtelijke autorit aangezet maar ik hield iedereen wakker omdat ik bleef lachen. Wel in het Engels, de Nederlandse vertaling vind ik erg zwak.
Niet zomaar Engels, ingesproken door de schrijver, dat maakt ze juist nog een stuk beter.
De versie die ik heb geluisterd is door Stephen Fry ingesproken. Aanrader wat mij betreft. Ik heb ook de door hem ingesproken Harry Potter boeken beluisterd, ik moest vooraf niets van Harry Potter hebben maar daarna was ik verkocht ;)
Voor mij was bezig houden met het heelal en de grote en de eigenlijke bizarheid van alles om eens heen mijn hulpmiddel om door een burnout en depressie heen te komen
Grappig dat je dit zegt. Tijdens mijn burn-out en depressie heb ik de boeken van o.a. Stephen Hawking en Brian Greene gelezen, plus nog wat boeken over de relativiteitstheorie en quantumfysica in het bijzonder. Voor mij is de nietigheid van het aardse leven hierdoor heerlijk te relativeren. Mijn vriendin daarentegen wordt juist erg onrustig van het idee dat we hier niks voorstellen. Zo zie je maar hoe mensen verschillend denken.
Het universum is ook nog eens veel groter dan wat we kunnen zien. Het zichtbare deel is 90 miljard lichtjaar in doorsnede. Ter vegelijking, ons eigen melkwegstelsel is maar zo'n 100.000 lichtjaar in doorsnede met dus miljarden sterren en planeten. Het deel wat we niet kunnen zien is minimaal 7 biljoen lichtjaar in doorsnede.

https://www.technologyrev...niverse-say-cosmologists/

Verder vind ik het ook wel jammer dat de meeste mensen niet verder kijken dan hun eigen land of deze planeet. Niet weten wat een sterrenstelsel is, dan mis je toch hoe mooi en groot het allemaal is. Het geeft ook goed aan dat wij helemaal niets zijn.

Gezien dat er leven op deze planeet is ontstaan en deze planeet en omgeving nou niet bepaald uniek is, dat maakt voor mij de kans op buitenaards leven ook wel 100%. Ik kan mij gewoon niet voorstellen dat deze planeet de enige is waar het zo is gegaan. Er heeft eens iemand gezegt dat zowel alleen zijn als niet alleen zijn even eng is, maar voor mij zou alleen zijn vele malen enger zijn. Meer dan 2.000.000.000.000 sterrenstelsels met ieder tussen de 1.000.000.000 en 800.000.000.000 sterren waarbij de meeste sterren planeten hebben en we zijn alleen ?
Ja, en wat zegt zo'n diameter? Want wat is er achter de grote die je noemt? Er kan toch geen 'grens' zijn waar simpelweg niets achter zit? Niets is ook iets.. Het is on vatbaar

En inderdaad, de focus in de maatschappij zal imo veel meer moeten liggen op het heelal waar wij onderdeel van zijn dan op het individuele leven,dat snel eindig is. Maargoed...

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 20 mei 2020 17:53]

Die diameter is wat het universum minmaal qua formaat heeft, wat er verder ligt zullen we waarschijnlijk nooit weten. Al gaan we 10.000 keer sneller als in Star Trek, zullen we nog nooit komen. Sowieso is het universum dus al enorm veel groter dan we kunnen zien en we kijken ook nog een terug in de tijd. Als we een sterrenstelsel zien op 13 miljard lichtjaar afstand, dan zien we die zoals ie 13 miljard jaar terug was. Inmiddels kan dat sterrenstelsel er mogelijk niet eens meer zijn. De snelheid van het licht zorgt er voor dat we dat we zowel qua tijd als qua afstand zeer beperkt kunnnen zien.

We weten echter wel dat de ruimte plat is. Het heeft geen positieve of negatieve kromming. Als er wel sprake was geweest van een kroming zou het niet oneindig kunnen zijn. Aangezien het plat is kan het dus oneindig zijn.
En dan nog te bedenken dat dat alleen nog maar het stukje is wat we kunnen detecteren. Waarschijnlijk is het niet zichtbare universum nog miljoenen zo niet miljarden keren zo groot.

https://www.forbes.com/si...le-universe/#50001be4df80
Druk 1 en dan een jaar lang op de nul en het is nog klein uitgedrukt voor het aantal sterren:)In het heelal zijn we maar een microbe 😂
Eigenlijk ongelofelijk dat de Hubble nog steeds schitterende foto's maakt en dat er nog steeds nieuwe sterren en planeten mee worden ontdekt. De telescoop doet de naam Hubble ook eer aan, want de telescoop blijft het aantal elementen in, en het universum zelf continu vergroten.

De telescoop mag dan ooit een duur speeltje zijn geweest, maar zeker met deze levensduur heeft hij zeker zijn geld voor de wetenschap opgeleverd.
Ik wil even melden dat de Hubble telescoop wel 5 keer een 'beurt' heeft gekregen voor het vervangen van de aanwezige sensoren, camera's, batterijen, en de interne computer. Het is dus niet zo dat de foto's die nu nog dagelijks genomen worden, afkomstig zijn van een 30-jaar oude camera

De laatste upgrade was in 2009 waarbij ook de wide-field camera (weer) werd vervangen door een nieuwe.
Een beetje onderhoud hoort er bij.
Voor een deel was het niet eens noodzakelijk onderhoud, maar ook het upgraden/moderniseren van de telescoop. Mooi dat dat kan, want dat was goedkoper dan steeds weer een nieuwe bouwen. Inmiddels is de Hubble afgeschreven en zal er geen onderhoud meer worden gepleegd. Ondanks dat het laatste onderhoud al meer dan 10 jaar geleden heeft plaatsgevonden stuurt de Hubble nog steeds informatie naar de aarde waar de wetenschappers schatten van uit kunnen halen.
Idd heel mooie foto. Ik wordt wel een beetje ongemakkelijk van de onwetendheid rondom het heelal. Zo extreem groot allemaal. Past gewoon niet in mijn hoofd. Echt behoefte warp 100 naar die plekken te gaan :)
Dat is inderdaad een zeer indrukwekkende foto. Het barst van de sterrenstelsels.
Eh, nee. Gewoon nee. Denk je dat dit de plek is om zieltjes te winnen? Er staan weinig dingen verder af van de wetenschap dan de bijbel. Juist dit soort afbeeldingen maken duidelijk hoe bizar en 'fantastisch' religie is.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 20 mei 2020 18:16]

In jouw analogie heeft jouw Schepper alles gemaakt, dus ook die kunst. Heb je dan ook bewondering voor oorlog? Kinderverkrachters? Kanker? Honger in Afrika? Past zeker allemaal in zijn *kuch* grote plan?
Da's wel een interessante: het zijn nu juist de stoelpoten van de "schepper" waar Hubble zijn zaag in zet. Althans: in de conventionele betekenis van "schepper" als degene die in zeven dagen het universum in elkaar knutselde.
Ik ben oprecht nieuwsgierig wat jouw idee van de schepper is en hoe Hubble in dat verhaal past?
Het is best wel on-topic omdat Hubble onderdeel is van onze zoektocht naar ons ontstaan en ook een beetje naar de zin van ons leven.
Op zich wel bijzonder dat jouw Schepper in 7 dagen tijd had voor het universum, de mens én een Corona-uitbraak plannen in 2019. Kudo's!
Ik ga liever gewoon in discussie omdat ik dan kan zien of iemand het onderwerp werkelijk beheerst of alleen maar kopieert wat hij leest/hoort/ziet. Bovendien lees ik liever dan dat ik kijk naar een voordracht. Ik heb even gezocht maar John Lennox heeft geen artikelen online. Dus ik moet het met jou doen :)

Overigens: dit is wat ik schreef:
Althans: in de conventionele betekenis van "schepper" als degene die in zeven dagen het universum in elkaar knutselde.
Hubble is één van de vele gereedschappen waarmee we de kennis over ons universum vergroten. Die kennis valt al heel lang niet meer te rijmen met de beschrijving van de schepping in de bijbel. En niet alleen de schepping is wetenschappelijk niet meer vol te houden, ook andere aspecten van de bijbel worden steeds onwaarschijnlijker. M.a.w. je kunt de resultaten van wetenschappelijk onderzoek niet accepteren zonder je interpretatie van de bijbel bij te stellen. In die zin zaagt Hubble (als onderdeel van de moderne wetenschap) wel degelijk aan de stoelpoten van de traditionele schepper.
De Pillars of creation is toch een van men favoriete Hubble foto’s denk ik. Moeilijk in te beelden dat het allemaal zo groot is 8)7
Pillars of Creation is inderdaad een hele mooie foto maar mijn favoriet blijft toch wel die van de Carina nevel. Het is dan wel in 'false colour' maar desalniettemin een prachtige foto.
Ik vind die foto van Orion het moois. 18000*18000 aan puur HD heaven. Inzoomen tot je erbij neervalt. Er zijn individuele sterrenstelsels op te zien die zich aan het vormen zijn. Zonnen met schok/boeg golven die zich door het interstellaire medium bewegen en gasformaties mert kleuren en vormen. Die foto heeft serieus alles.
Heb ik als achtergrond op mijn Pixel 2.
Ongelooflijk daf het allemaal kan in de ruimte.
Ook de ruimtereparatie is natuurlijk knap.

De James Webb telescoop gaat het binnenkort overnemen maar dan in infrarood beelden ipv ultraviolet.
De James Webb telescoop gaat het binnenkort overnemen maar dan in infrarood beelden ipv ultraviolet.
Dat klinkt alsof HST uitsluitend in UV observeert.
Als die ooit gelanceerd gaat worden, want al een paar keer uitgesteld. Maar kan niet wachten totdat die de eerste foto's doorstuurt.
Ongelooflijk daf het allemaal kan in de ruimte.
Ze hebben daar dan ook voldoende ruimte. ;)
We zijn dankzij Hubble ontzettend ver gekomen bijna alle boeken en getallen over het heelal hebben we moeten aanpassen. Bij bijna iedere foto leren we weer hoe ontzettend weinig we weten. De grote en leeftijd van het moeten we altijd bijstellen. Het aantal sterrenstelsels en sterren verandert iedere keer weer.
Dankzij de minstens 10 miljard dollar die er aan zijn uitgegeven hebben veel mensen hun boterham kunnen beleggen.
Wat in mijn ogen een mooie verjaardagsfoto zou zijn is als ze de 1e foto nu nog eens over zouden doen om dan de vergelijkingen te maken met toen en nu en dat ook met de aardse foto die gebruikt werd in het artikel.

[Reactie gewijzigd door wolkewietje op 20 mei 2020 19:56]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee