Engineer ontwerpt en maakt smartwatch met eigen hardware en software

Een engineer heeft een eigen smartwatch gebouwd, waarbij hij de hardware en software zelf heeft gemaakt. De 'SmarchWatch' heeft een rond 1,3"-scherm en werkt alleen met iPhones. Het horloge gaat voorlopig niet in massaproductie.

De engineer, die zichzelf smarchbme noemt, heeft een beschrijving met foto's op Imgur geplaatst en het hele project op GitHub geplaatst. De omlijsting is van 70 procent kunststof en 30 procent hout en komt uit een 3d-printer. Het resultaat moest nog gepolijst worden, omdat het gerafeld uit de machine kwam. De 'Smart Watch' kan alleen de tijd weergeven met een achtergrond van blaadjes en meldingen van iPhones doorgeven met daarbij een foto, de app waar de melding vandaan kwam en een deel van de tekst.

Het ronde 1,3"-lcd is van Amelin en heeft een resolutie van 240x240 pixels. De processor is een DA14683 van Dialog en heeft een Cortex M0-kern op maximaal 96MHz en bluetooth 5.0-ondersteuning. Mede door die zuinige processor gaat 110mAh-accu een week mee op een lading. De engineer heeft er een cradle bijgemaakt om de smartwatch op te laden. Op de pcb zit verder nog 16MB aan flashgeheugen en een goedkope trilmotor. De software is geschreven in C en integreert onder meer Apple Notification Center Service om meldingen door te sturen.

De engineer zegt dat iedereen op basis van zijn documentatie op GitHub, met daarbij de software, lijst van onderdelen en schematische weergave van alle componenten, het horloge zou moeten kunnen nabouwen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-05-2019 • 17:13

63 Linkedin

Reacties (63)

63
62
41
5
0
15
Wijzig sortering
Het gaat om 128Mb flash, dat is 16MB.

Ik was even geschrokken dat er 128MB flash wordt aangestuurd met een Cortex-M0 microcontroller.
Whoops, fixed :). Thanks!
Ik was even geschrokken dat er 128MB flash wordt aangestuurd met een Cortex-M0 microcontroller.
Wat zou daar het probleem van zijn dan?
Met het flash geheugen zal naar alle waarschijnlijkheid via een SPI interface (enkele lane, niet qSPI oid) gecommuniceerd worden. Deze interface bied een theoretische maximum doorvoersnelheid van ~12Mbit/s op een Cortex-M0 processor, met andere woorden; het zou dan (128*8)/ 12 = 85,3s duren voordat de inhoud van de chip volledig gelezen is. Dit zal een flinke impact hebben op de keren dat er iets vanaf het geheugen gelezen moet worden, wat afhankelijk is van de implementatie en de hoeveelheid data die per keer ingelezen moet worden..
De DA14683 chip heeft een QSPI interface en interne cache.
Je hebt gelijk, het stond in het blok ernaast 8)7 neemt niet weg dat de interface nog altijd vrij traag is (in relatieve termen). Al is het voor een Cortex-M0 hoogst waarschijnlijk de snelste interface die beschikbaar is.
De interne cache zou ik, hoe groot dan ook, nooit inzetten voor opslag, zelfs als het non-volatile zou zijn.
Anoniem: 167912
1 mei 2019 17:39
Waarom "engineer"? Er is een perfect Nederlandse vertaling voor het woord. We spreken toch ook niet over de plumber die de leidingen komt maken?
Omdat een ingenieur (afgestudeerd op hbo) toch iets anders is dan een engineer (wat je ook zonder opleiding zou kunnen zijn). Je kunt zelfs een ingenieur zijn zonder een engineer te zijn.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 1 mei 2019 19:43]

Anoniem: 167912
@mjz2cool1 mei 2019 19:50
Ik heb werkelijk nog nooit van een engineer gehoor in een andere betekenis dan ingenieur. Bij mijn weten is het gewoon het Engelse woord voor ingenieur, maar misschien is dat dan iets hollands
Een 'system engineer' (ICT) is hoogst zelden ook echt een ingenieur (van studie).
'Engineer' heeft in 't Engels een veel ruimere betekenis dan louter het opleidingsniveau 'ingenieur'.
Volgens mij is het ook al een poosje geleden vervangen met bachelor en master of science.
Al mag je je als master of science gewoon ingenieur (Ir.) noemen. Bij bsc is dat dan weer niet het geval bij mijn weten (ook niet Ing.)
Jawel je mag met een Bachor of ICT jezelf ook ING noemen, je mag niet beide gebruiken maar een keuze maken. Vroeger was je ING na HTS maar dat bestaat niet meer:
https://www.rijksoverheid...estudeerd-of-gepromoveerd

Verder wordt is engineer iemand met een 4 jarig opleiding in een 'engineering' opleiding op bachelor or academisch niveau. De beschrijving hierboven dat elke knutselaar een engineer is mag misschien wel zo zijn omdat de titel niet beschermt is maar met een engineer wordt in de USA toch echt wel iemand met een diploma bedoeld: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Engineer

En hier: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Engineer%27s_degree

[Reactie gewijzigd door terracide op 1 mei 2019 22:16]

Ik neem aan dat je bedoelt dat je niet beide tegelijk mag gebruiken.
Sorry idd.. Ik bedoel je mag 1 van de titels voeren.
Sinds 2003 is dit gewijzigd en ontvang je binnen de techniek op HBO niveau de titel Bachelor of Science (BSc) en op universitair niveau de titel Master of Science (MSc)
Ja maar het gaat over het feit of je nog ING mag voeren en deze verouderde titel mag je nog steeds voeren.

Verder kan je met bepaalde hbo masters ook MSc verwerven dit is niet alleen universitair. BSc kan men in een vierjarige HBO of driejarige universitaire opleiding behalen.

[Reactie gewijzigd door terracide op 3 mei 2019 15:34]

Ik heb werkelijk nog nooit van een engineer gehoor in een andere betekenis dan ingenieur.
Dat ligt dan aan jou:

https://translate.google....sl=en&tl=nl&text=engineer
Als ik kijk naar de vertaling online, is een engineer wel degelijk een ingenieur.
Ja de vertaling klopt wel, maar er is in nederland toch wel een verschil.
https://www.pdpersoneel.nl/ingenieur-technicus-of-engineer/
Nuttige informatie en zeer uitgebreid, dank je
Het woord ingenieur hoor ik niet veel meer, ook al heb ik er honderden in m'n werk- en studeeromgeving. Het engelse woord wordt in het engels ook meer gebruikt heb ik het idee, misschien omdat heel veel nieuws op het gebied van engelse bronnen komt? :?
Misschien omdat een engineer niet het zelfde is?
Ik moest even doorlezen hier boven om te begrijpen wat je bedoelt. Misschien is het dan beter te vertalen met uitvinder of (elektro)technicus in deze context?
Iedereen kan zich engineer noemen, maar ingenieur mag je jezelf in Nederland alleen noemen als je ook daadwerkelijk een “ing” hbo studie hebt gevolgd. Correct me if I am wrong!
Of “ir” van de technische universiteit.

Beide ingenieur. Maar wel verschillend.
Yes, idd. Maar als je een technische studie buiten een van de 3 TU’s doet kan je alsnog erkenning aanvragen bij DUO.
That's a water piping engineer ;)
In het bedrijfsleven zie je engineer het ook vaak in functienamen terugkomen. Toch gaat het vaak niet om functies waarbij een officiële ingenieurstitel benodigd is. Zal dit ermee te maken hebben? Engineer is bij mij ook ingeburgerd als normaal woord ondanks dat dit engels is. :)
Er bestaan volgens mij sowieso niet echt functies waar een ingenieurstitel voor nodig is. Hoogstens vacatures waarbij het gewenst is :).
Ja, en een computer is een “berekenaar”.

Laten we aub een engineer gewoon een engineer noemen, 99,999% van de populatie hier weet wat een engineer is. Ze gaan bij Studio Sport toch ook niet wekelijks uitleggen wat “buitenspel” is? (Of dat een “keeper” een doelman is, en bij vrouwenvoetbal een doelvrouw).

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 1 mei 2019 19:31]

Tot 1960'er jaren was een computer/rekenaar een persoon (meestal een vrouw) die rekende.

Een digitale/analoge computer was toen een rekenmachine (of wat we nu een computer noemen).
in de jaren 1970 en later is het Beroep: "rekenaar" of "computer" verdwenen en is het een apparaat geworden.
ja dat vraag ik mij ook af met al dat verengelsing. Wat is er mis met de Nederlandse taal?
Niks, maar we lezen op internet héél véél Engels. Zo werkt ons hoofd nu eenmaal, we gaan dat als de norm zien en die woorden meer gebruiken. Kun je leuk vinden of niet, maar je verandert er niks aan.

Tenzij je net zoals Frankrijk een taleninstituut in het leven roept om leenwoorden tegen te gaan, dan wel. Anders niet.
Als we nu eens langzamerhand de transitie maken naar Engels? (Of snel, ook prima)

Nederlands is niets mis mee an sich. Het is gewoon dat je er bijna niets mee kunt op de wereld.
Er is simpelweg geen goede vertaling mogelijk zonder context. De term engineer wordt on het Engels heel breed ingezet en omvat enorm veel beroepen zonder dat je een ingenieursdiploma nodig hebt. De term ingenieur in het Nederlands is veel strakker afgeleid en hangt vast aan je diploma. Hoewel de 2 naar elkaar vertalen zijn ze dus niet zomaar uitwisselbaar. En gegeven de beste man zijn job betwijfel ik of deze ingenieur is.
De omlijsting is van 70 procent kunststof en 30 procent hout en komt uit 3d-printer
Ik ben niet zo heel technisch voor wat betreft 3d printen, maar kan je hout ook 3d printen? Dacht dat je dat alleen met kunststof kan doen?

Verder best netjes gedaan. Zit er ook een iOS app bij?
Er zijn tegenwoordig filaments die gedeeltelijk gemaakt zijn van hout, hierdoor krijg je het effect van hout uit je printer. Zie hier een voorbeeld.
Waarom zou je hout printen? CNC is in veel gevallen sneller, makkelijker en goedkoper.
niet iedereen heeft even toegang tot een CNC machine
Cnc kan bij lange na niet wat een printer wel kan.
Iets als een C in een cirkel de diepte in getrokken kan met een CNC simpelweg niet.
Dat is zo, alleen heeft die gast geen CNC bank staan en is zijn printer multifunctioneler in dit opzicht :)
Via de Imgur link is er meer over te vinden:
[...]
Ok, on to the fun stuff! I have a little cheap monoprice printer here at home, it is awesome for stuff like this. I printed out the two pieces of the housing I designed above out of a woodfill PLA. What that means, is that the plastic I used to print this out, is actually 70% plastic and 30% saw dust. The cool thing about woodfill plastic, is that it behaves very similarly to actual wood. It sands down really nicely and you can stain it with wood stains!

The downside to this particular type of plastic is that when it prints, it leaves a stringy mess on the print that you have to clean up. I use a file and some 220 grit sandpaper to get it started.
[...]
Cool man deze ga ik zeker backen. Ben zelf nog al een tweaker :p
Wat ga je precies backen? Het hele ding staat al op GitHub.
Oh ok ik dacht dat die nog gebackt moest worden op Indiegogo ofzo. Dat is dan mooi :p
Echt super gaaf, alleen jammer dat hij nergens lijkt te vermelden hoeveel het project ongeveer gekost heeft...

Oh in de comments op imgur lees ik dat hij vermeld heeft op reddit dat het totale project rond de 50 dollar heeft gekost.
Netjes lijkt mij!

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 1 mei 2019 17:25]

50 dollar. Dat zijn ongeveer 2 arbeidsuren. Niet gek.
lol, 2 arbeidsuren? Toch niet in Europa, hier betaal je bruto al meer voor 1 uur voor een engineer.
geen idee waarom je een hobby-project plots zou vertalen naar kostprijs in werkuren, want iedereen die een beetje kan nadenken weet dat je dit niet in 2 uur bedenkt, fabriceert, assembleert en test.
Nee maar de kennis, ervaring en lol die je krijgt van zo’n project zijn ook niet direct in geld te vertalen.

Niet alles hoeft economisch rendabel te zijn om het toch te doen, het is niet voor niets een hobby. Voor economisch rendabele zaken hebben we werk al uitgevonden ;)
50 dollar?!
Kan je bron geven? ga ik is kijken of ik het kan na bouwen :)

Laat maar. staat een GitHub link

[Reactie gewijzigd door Groax op 1 mei 2019 17:25]

Bron gelinked, ctrl-f "cost" en je vind de comments ;)

@SliceOfLife nice

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 1 mei 2019 17:29]

Dit is wel heel erg netjes gedaan, en ook nog eens met een volledig rond scherm. Dat krijgen sommige fabrikanten nog niet eens voor elkaar. En dan ook nog je eigen printplaat ontwerpen, in een smartwatch formaat, ongelooflijk!

[Reactie gewijzigd door Gaming247 op 1 mei 2019 17:45]

Hier zitten ook minder sensoren in, en de rand is vrij breed (zeker niet lelijk, dat wil ik ook niet zeggen).
Maar ik vraag me af hoeveel fabrikanten het nu nog steeds niet voor elkaar krijgen, de huawei watch heeft een compleet rond scherm, de galaxy gear en fossil hebben ze ook, ik kan er eigenlijk weinig vinden met die rand onderaan.
Ben benieuwd of de software te modden is om te draaien op een generic china smart watch.
Er zijn ook projecten om goedkope commercieele smart watches van open source firmware te voorzien. Bijvoorbeeld rondom de Nordic NRF52 chips:

https://forum.mysensors.o...5/mysensors-smart-watch/4

Deze held gebruikt dat om veel goedkoper apparaten voor medisch onderzoek te bouwen:
https://www.youtube.com/embed/SmW4Qo9lZ2A
Had een heel verhaal getypt om zijn foto's te ontmaskeren, klik even op foto bekijken en weg! Er valt namelijk een heleboel op te merken aan de foto's en de echtheid daarvan. Had het in detail beschreven wat er mis is met de foto's. Denk bij dit soort dingen met zulke foto's moet iemand anders aantonen dat het echt is een geen publiciteitstrekker is, immers kan niet iedereen kan dat nabouwen en bovendien is geen videomatig bewijs. Als mensen graag zien wat ik daarover op te merken had dan wil ik het nog wel een keer proberen maar niet nu. Het valt behoorlijk wat aan te merken op deze 'bewijzen'.
Nieuwgierig naar je onderbouwing...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee