Britse verzekeraar draait op voor kosten gratis televisies voor Belgen

Doordat België in de strijd om de derde plaats in het wereldkampioenschap voetbal zaterdagavond 2-0 speelde tegen Engeland, moet elektronicaketen Krëfel meer dan een miljoen euro aan televisies terugbetalen aan klanten.

Krëfel had voor het kampioenschap een actie gestart waarbij klanten die tussen 26 april en 17 juni een televisie van minstens 55 inch bij de winkel hadden gekocht, hun aankoopbedrag terug zouden krijgen als de Rode Duivels meer dan 15 doelpunten zouden scoren tijdens het kampioenschap.

De kans dat dit zou gebeuren, was zeer klein, aangezien dit sinds de jaren '80 nog maar drie keer was voorgekomen: Brazilië maakte 18 doelpunten in 2002, Duitsland 16 in 2010 en opnieuw Duitsland 18 in 2014. België scoorde zaterdagavond zijn zestiende doelpunt in het WK tijdens de wedstrijd tegen Engeland.

Om de financiële klap als het toch zou gebeuren af te kunnen vangen, had Krëfel het risico ironisch genoeg volgens de NOS bij een Britse verzekeraar afgedekt. Medewerkers van dat bedrijf zullen zaterdagavond dus een dubbel treurige avond gehad hebben.

Klanten die mee hebben gedaan met de actie, krijgen op 1 augustus bericht van de winkel. HLN schrijft dat de klanten hun geld voor 10 augustus in de vorm van tegoedbonnen bij de winkel terugkrijgen.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

15-07-2018 • 10:51

236 Linkedin

Reacties (236)

236
223
142
7
0
43
Wijzig sortering
Anoniem: 551631
15 juli 2018 11:00
Volgens mij staat er in die flyer niks over betaling in tegoedbonnen.
Dus had dit in nederland geweest (weet niet hoe het in belgie zit). Dan had je gewoon geld kunnen claimen ipv. Tegoedbonnen
Volgens mij staat er in die flyer niks over betaling in tegoedbonnen.
Wel waar:
De terugbetaling van de waarde van de televisietoestellen (btw inbegrepen) zal gebeuren in ‘Krëfel e-vouchers’ (aankoopbonnen).
Dan is het helemaal dubbel binnenlopen voor deze winkel. Eerst verkopen ze veel toestellen door deze actie. De klanten krijgen hun geld terug via een britse verzekeringsmaatschapij, in bonnen die ze weer bij deze winkel moeten uitgeven.
Nu zal het afsluiten van die verzekering niet gratis zijn, dus daar zit nog een kostenpost in.
En zo wordt verzekeren, bijna gokken...
Verzekeren is gokken.

Of beter gezegd: de verzekeraar gokt dat de gedekte situatie NIET voorkomt. ALLE verzekeringen hebben een risicocomponent. Volgens mij is dit zelfs wettelijk verplicht. Zelfs zaken als een pensioenverzekering heeft dit, namelijk dat je lang leeft.
Dat - of er is statistisch bewijs dat het collectief aan verzekerden meer geld opbrengen dan dat de uitkeringen kosten.
Uiteraard gokken de verzekeraars met voorkennis. Er staat een batterij actuarissen klaar om de kansen uit te rekenen dat een gebeurtenis voor gaat komen. Bovendien proberen de verzekeraars door middel van de voorwaarden de grootste niet-verwachte risico’s te vermijden.

En toch komt het wel eens voor dat ze misgokken. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen was een dingetje, pensioenverzekeringen en sterftecijfers een andere.
Nee, verzekeren is geen gokken. Er worden risico analyses gemaakt en daar zit een kansberekening in, maar dat op zichzelf is geen gokken. Maar dit soort ad-hoc producten waar weinig tot geen data wordt gebruikt om die risico analyse te maken, dat is echt van een andere orde.

Verder zijn de marges van met name schadeverzekeraars niet heel hoog, gokken impliceert dat je er weleens rijk van zou kunnen worden maar dat is met de reguliere polissen echt niet het geval.

Als een verzekeringsportfolio teveel op gokken lijkt is het gewoon niet houdbaar - en laat vertrouwen nou net één van de primaire belangen zijn van een verzekeraar richting zijn klanten.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 17 juli 2018 19:29]

Die kostenpost is veel minder dan 1 miljoen.
Als je goed hebt kunnen lezen komt het niet vaak voor dat er meer dan 15 goals gescoord worden. De verzekeraar maakt dus een risico analyse. Op basis daarvan wordt een premie betaald.
Dus stel men schat de kans 1:20 dan betaald men misschien 50.000 euro voor de verzekering.
Kan je toch uitrekenen 1 keer in de 4 jaar WK = ±9 WK's sinds 1980. Volgens het artikel 3 keer voorgekomen sinds 1980, dus toch nog een kans van 1 op 3. De verzekering zou dan al meer dan 300.000 moeten zijn.

edit:
Sorry gemist dat die 3 keer voor een willekeurig land was. Ik had de zin erna moeten lezen.


Als alle landen even sterk zijn en er gemiddeld 30 meedoen dan zakt het bedrag al naar 10.000.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 17 juli 2018 09:20]

De kans is natuurlijk veel kleiner.
Met jouw logica heb ik altijd 50% kans om de loterij te winnen: ik win wel, of ik win niet :-)

Het gaat er namelijk niet om dat een willekeurig land meer dan 15 goals scoort, het gaat erom dat België dat doet. Dat is nog nooit voorgekomen sinds 1980, dus is de kans (met jouw logica) dus 0 dus was de verzekering gratis :+
Als je rekening houd met het aantal ploegen die dit behaalde ten opzichte van het aantal deelnemende in het WK's is de kans een pak kleiner.

Het is natuurlijk aan de verzekering dit risico in te schatten.
Ed - sorry was al gezegd

[Reactie gewijzigd door kidde op 16 juli 2018 11:07]

En op de koop toe nog een hoop gratis reclame voor hun winkel. Denk dat er geen Belg is die ondertussen niet op de hoogte is van deze actie.
Ik neem aan dat de verzekering enkel de daadwerkelijke kosten uitkeert, dus de winst van de winkel zal niet omhoog gaan.
Huidge winst op de TV blijft.
Oude voorraad kent nu een lagere afschrijving i.v.m. betere verkoopcijfers als gevolg van tegoed bonnen.

Meestal is het een totaal som dat verzekerd is, het kost veel meer geld om detail administratie achteraf te doen.
Nee? En de miljoen extra omzet van mensen die deze tegoedbonnen inwisselen tegen koffiezet aparaten e.d. dan?

Deze winkel heeft gewoon goed gegokt met deze aktie, berg TV's verkocht en nu nog een miljoen extra omzet erbij over de komende maanden. Dat allemaal voor de kosten van de verzekering die significant minder zal hebben gekost (want lage kans.)
Maar was het een verzekering, of gewoon een wedkantoor? Gezien het Brits is, zou het ook goed het tweede kunnen zijn, want welke verzekeraar zou zoiets willen verzekeren? De risico's van zoiets inschatten is dagelijkse kost voor wedkantoren, voor verzekeraars niet. Waarschijnlijk kon iedereen hierop wedden.
verzekeren is toch ook wedden, maar dan met een risicoprofiel eraan vast?
Er bestaat een bepaald risico dat men moet uitkeren. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie, hoe lager het risico, hoe lager de premie.
Er staat nergens hoeveel er voor de verzekering betaald is.
Neem van mij aan dat de verzekeraar over de hele breedte (want dit zal niet de enige 'actie' zijn die zij hebben herverzekerd) echt wel winst heeft gedraaid op dat WK. En de winkel ook...en de klant nu ook een keer...
De volgende keer zal de verzekeraar dit soort dingen mss in een hoger risicoprofiel zetten en dus duurder herverzekeren...
Het idee van een verzekering is om risico’s van vele klanten op een hoop te gooien en zo het risico uit te smeren naar een gemiddelde. Bij een autoverzekering bijv. zal een klein aantal klanten hun auto total-loss rijden, maar dat zal niet veel verschillen van jaar tot jaar.

Dit is heel anders: de verzekering heeft 1 grote klant, aan wie een groot bedrag of juist niets uitgekeerd moet worden. Dit is dus voor de verzekeringsmaatschappij veel onzekerder , tenzij ze gelijksoortige acties in vele landen tegelijk verzekerd hadden (niet alle landen die deelnemen kunnen 15 doelpunten scoren).
Voor verzekeraars ook hoor. Je kan bijna letterlijk alles verzekeren.

Jij als particulier hebt de keuze uit de standaard pakketten: reis, auto, inboedel, wa etc. Het geld wordt daar gemaakt uit de bulk.

Wil je een maatwerk oplossing, dat kan als het bedrag maar interessant genoeg is. Anything goes zolang ze maar een risico calculatie kunnen maken.
Je kan je vingers laten verzekeren als piano speler. Je benen als renpaard. Je old timer van 500k op transport naar Uzbekistan. Expedite naar het einde van de wereld, etc etc.

[Reactie gewijzigd door brammieman op 16 juli 2018 19:22]

Dan maar hopen dat ze een goed assortiment hebben met voldoende spul wat je toch al wil kopen. :)
Het is gratis, zijn Nederlanders dan nu echt de enige mensen op deze wereld die zelfs kunnen klagen over iets wat gratis is? :P
Maar het is niet gratis het was een onderdeel van de deal. Misschien net de druppel die je overgehaald heeft om de TV bij hun te kopen.
Ik denk dat het wel gratis was. De klant zal niet extra betaald hebben voor die tv wegens de actie. De winkel droeg de kosten (van de verzekering) door genoegen te nemen met een kleinere netto winst.

Mooie actie! En tof voor de kopers natuurlijk. Klasse gedaan door de Belgen, in elk opzicht. Toch mooi 3e geworden.
Gratis betekend dat je niks hoeft te betalen. Als in 100%. Hier is gratis : koop er 1 en krijg er misschien een gratis 2e bij. Dat is 50% korting en geen 100% dus niks gratis.
Ik dacht dat het ging om de verzekering. Dat ie bedoelde dat die dus onderdeel was van de deal. Die was voor de klant gewoon gratis. Die heeft daar geen cent extra voor hoeven te betalen.

En wat de actie betreft: ik zie hier een plaatje erbij dat duidelijk vermeld 'jouw tv terugbetaald'. Je krijgt het aankoopbedrag terugbetaald in tegoedbonnen voor die toko. Per saldo was die tv dus gratis.

Maar noem het hoe je het noemen wilt. Ik vind het een toffe actie. Voor de tv-koper, maar ook voor de winkelier dat ie nu veel gratis extra publiciteit krijgt en heel wat mensen blij heeft kunnen maken. Goede gok geweest om dat te verzekeren!
Mogelijk. :)
LuCarD, wie zal het zeggen maar het is niet slim om om die reden een televisie te kopen tenzij je goede redenen had om te verwachten dat de Belgische nationale ploeg dit aantal doelpunten zou halen. Hoe dan ook, ik wens hen allen van harte proficiat met die €1000 tegoedbon.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 15 juli 2018 20:56]

Er is een levendige handel in 2ehands vouchers op websites zoals Marktplaats.
Gewoon je nieuwe TV verkopen tweedehands en opnieuw kopen met je tegoedbonnen :+
Tja en wat denk je wat je nog krijgt voor een 1 dag oude tv, schrijf er maar 20% op af of meer.
Al bij al heb je dan toch een bonus van 80%... of heb je je TV gekocht voor 20%.

De voorwaarden waren gekend en ik denk niet dat iemand de TV heeft gekocht enkel en alleen om die actie ?
slim van krefel, zo hebben ze het risico voor minder afgedekt en betalen ze wel uit in tegoedbonnen van krefel om zo nog een x winst te maken
want denk niet dat ze verlies hebben geleden op de tvs.

en belgie ook weer blij :D
Moet men hierover ook kansspelen belasting betalen?
De flyer zal ongetwijfeld verwijzen naar de voorwaarden, met een URL. Als ze het officieel doen, kun je de voorwaarden zelfs per post opvragen bij een notaris.
Ik kan ook wel een miljoen aanbieden. En in de algemene voorwaarden stellen dat je er eerst 50 jaar voor moet werken.
Dan kan je doen, ja. En dat is legitiem ook. Ik zie het probleem niet.
Iets roepen en daar in de kleine lettertjes een swing aan geven is slechts tot op zekere hoogte legitiem. De eerste uitlating kan dan als misleidend worden aangemerkt.
Volgens mij staat er in die flyer niks over betaling in tegoedbonnen.
Maar er stond volgens mij ook niks in over terugbetalen in cash? Alleen terugbetalen.
Dus had dit in nederland geweest (weet niet hoe het in belgie zit). Dan had je gewoon geld kunnen claimen ipv. Tegoedbonnen
Heb je hier een bron van? Ook in Nederland zijn "geld terug"-acties vaak uitbetaald in tegoedbonnen ipv cash, dus ik ben wel benieuwd waarom je dan opeens wel cash zou kunnen claimen?

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 15 juli 2018 11:03]

Hier is de bron: het staat duidelijk vermeld dat je een voucher krijgt (zie punt 8):
8. De winnaars ontvangen hun ‘Krëfel e-voucher’ uitsluitend via e-mail, ten laatste op 10 augustus 2018. De vouchers zijn geldig van 10 augustus 2018 tot 09 augustus 2019.
Volledige actievoorwaarden hier te vinden.
Een voucher die een jaar geldig is? Mag dat dan wel weer? :?
Het is een gratis prijs, dus waarom zou het niet mogen?
Als ik een winkel had en ik start zon actie, gaan mensen wel in weerstand als ik zag 1 maand geldig. Waar ligt de grens?
Dit is wel heel Nederlands hoor. Je wint bijvoorbeeld 1000 euro aan tegoedbonnen bij een elektronicaketen en dan gaan we nog zeuren over de houdbaarheid van die bonnen ook 8)7 Je kunt daar even gratis een koelkast en diepvries, een nieuwe wasmachine en droger, een degelijke hifi-set, of een nieuwe laptop ophalen, maar het is niet goed omdat je dat binnen een jaar moet doen. Ongelofelijk :X
Mijn punt was meer dat als je ren actie start, er uiteindelijk niet allerlei gekke voorwaarde aan mogen voldoen. Lijkt het hier overigens nog mee te vallen.
Als jij die voorwaarde netjes aangeeft in de regels van de actie dan kan dat gewoon lijkt mij. Bonnen moeten besteden binnen een bepaalde periode lijkt mij niet vreemd. Je gaat toch ook niet bij de Albert Heijn klagen dat je gebruik wil maken van de 2 meloenen halen 1 betalen actie, maar die tweede meloen wel pas volgende week komt halen?

Als je verrast bent door de voorwaarden dan heb je ze blijkbaar niet doorgelezen voordat je besloot mee te doen, wat toch echt je eigen fout is.
Een jaar lijkt mij toch een prima geldigheidsduur voor een bon waar je elektronica mee kan kopen. Meer dan genoeg tijd om te bedenken wat je wil hebben en wat research te doen naar typen e.d.
Dit is wel heel Nederlands hoor. Je wint bijvoorbeeld 1000 euro aan tegoedbonnen bij een elektronicaketen en dan gaan we nog zeuren over de houdbaarheid van die bonnen ook 8)7 Je kunt daar even gratis een koelkast en diepvries, een nieuwe wasmachine en droger, een degelijke hifi-set, of een nieuwe laptop ophalen, maar het is niet goed omdat je dat binnen een jaar moet doen. Ongelofelijk :X
Nederlands? Eerder Hollands ;) Ik zie dit soort azijnpissers ook alleen maar hier op Tweakers eigenlijk (en soms in de winkel, dan staan ze daar het personeel af te zeiken om hun gelijk te halen en houden ze de rij op en maken ze iedereen's dag iets onaangenamer maar dat kan ze zelf niets schelen want de wereld draait om hen).
Het is misleiding. De actie wordt aangeprijsd als 'geld terug'. Dat is dus niet waar, je krijgt tegoedbonnen. Die beperkt zijn in tijd en besteding. Als je net toevallig een nieuwe wasmachine of koelkast nodig hebt dan heb je mazzel, maar anders zit je dus met die bonnen.

Winkels moeten eens leren om acties aan te kondigen voor wat ze zijn. Dus als de aankondiging is 'geld terug', dan ook gewoon geld terug. Zo moeilijk is dat heus niet.
Letterlijk stond er op de flyer "jouw tv terugbetaald" het woord geld is dus niet genoemd
en waar betaal je mee? juist geld en een tegoed bon heeft niet dezelfde waarde als echt geld. je kan er wel hetzelfde mee bij die winkel/fabrikant maar niet bij andere winkels/fabrikanten.

maar het stond in de flyer dus opzich is dat voldoende volgens de wet.
Betalen is het voldoen van een schuld in geld of natura, dus je kan zeer zeker wel met een tegoedbon betalen.
Zeg ook niet dat je er niet mee kan betalen toch?

ik zeg alleen dat je het kan besteden in de shop van de gene waar de tegoedbon van is. Wat je dus beperkt, terwijl jij met het standaard geld hebt betaald. Dan hoor je dat eigenlijk ook zo terug te krijgen indien het niet anders duidelijk staat vermeld.

[Reactie gewijzigd door erwinwernars op 16 juli 2018 19:02]

Letterlijk stond er op de flyer "jouw tv terugbetaald" het woord geld is dus niet genoemd
Die formulering zal door een gemiddelde consument door de bocht genomen echt geinterpreteerd worden als uitbetaling in euro's. De werkelijke formulering zullen zij pas vinden bij het zien van actie-voorwaarden waarnaar enkel in een zeer klein onderschrift in witte tekst op lichtgekleurde achtergrond verwezen wordt. De asterisk die naar deze goed gemaskeerde voetnoot verwijst hangt daarnaast ook nog eens niet aan het woord "terugbetaald" maar aan het woord "TV".

Dit heeft alle schijn van misleiding.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 17 juli 2018 00:32]

De aankondiging is niet "geld terug", dat verzin jij erbij. Als je je misleidt voelt omdat je niet kunt lezen, kun je dat de winkel nauwelijks kwalijk nemen :+

Maar even serieus: ik zou me er niet druk om maken, 1000 euro aan bonnen is ook een mooie prijs na een succesvol WK. Het had wellicht duidelijker gekund, maar nogmaals: typisch Hollands om te gaan klagen als je bonnen krijgt die eigenlijk heel onwaarschijnlijk waren (als in: winkans ongekend klein). .

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 17 juli 2018 07:03]

1 jaar, volgens de consumentenbond, geloof ik.
Als je ze niet hebt opgebruikt koop je er toch gewoon nieuwe cadeaubonnen mee ...
Tegoedbonnen zijn vaak niet in te wisselen tegen tegoedbonnen volgens mij,... ?
Vaak genoeg de tegoedbonnen bij de AH ingeruild voor andere tegoedbonnen of prepaidkaarten die wel in te wisselen waren bij de juiste winkels :)
Belgie weet ik niet, maar in Nederland mag dat wel ja. Dat jaar is overigens wel het minimum (met enkele specifieke uitzonderingen), en de einddatum moet erop staan. Staat die er niet op, is hij automatisch voor minimaal 5 jaar geldig.

Zie dit artikel van de Consumentenbond, waarin het uitgelegd wordt :)
Dat lijkt me toch heel redelijk? Ook als je bij een loterij een winnend lot hebt, heb je doorgaans maar beperkte tijd om je prijs te claimen.

Ook uit boekhoudigkundig perspectief wil je niet eeuwig een voorziening in de boeken houden voor te claimen prijzen.

Al met al lijkt me dat jaar een heel redelijke tijd om je prijs te gaan claimen.

Ik neem even aan dat de mensen die de TV kochten dat primair deden omdat ze een TV nodig hadden en dat de winkans op zijn hoogst een reden was om misschien een iets luxere/grotere/bij deze keten te kopen. Zelf zou ik dan niet gaan klagen over tegoedbonnen, maar me eens gaan orienteren op een vette soundbar. Of er is altijd wel een familielid/vriend die wel wat nieuwe elektronica wil hebben. Verkoop je toch die bonnen voor 80 cent op de euro.
Ah, dank je.

In dat geval is het heel simpel, en wisten de deelnemers dus van tevoren dat er geen cash zou worden betaald, maar alleen tegoedbonnen.

Dan kan je daar ook moeilijk over gaan klagen als koper, je hebt zelf dan met de voorwaarden (waaronder deze) ingestemd.
Tja, "hun aankoopbedrag terug zouden krijgen".. en in vorm van materiaal dus.
"klanten hun geld" en dan "voor 10 augustus in de vorm van tegoedbonnen". Ik bedoel, het is Nederlands maar je word blij gemaakt dan, met een "gratis televisie".Geld en bonnen blijft dan een ruilmiddel :)

Ik vraag me af, of die bonnen een verloopdatum hebben.-blijkbaar een jaar.

[Reactie gewijzigd door XRayXI op 15 juli 2018 12:04]

Nou duidelijker kan het niet. Dat haalt al dat geroeptoeter hier onderuit. Dank je.
Jouw voorbeeld is absoluut niet vergelijkbaar.
Terugbetalen houdt toch in, dat als ik de tv gekocht had met pinda's dat ik pinda's terug krijg. Als ik met geld heb betaald krijg ik geld terug, als ik met tegoedbonnen heb betaals krijg ik tegoedbonnen terug. Als ik met geld betaal en tegoedbonnen terug krijg, dan is dat eerder afkopen.
Terugbetalen houdt toch in, dat als ik de tv gekocht had met pinda's dat ik pinda's terug krijg.
Nee, dat is een aanname die niet klopt. Terugbetalen kan ook gewoon in andere vormen, zolang de waarde daarvan maar gelijk is aan het originele artikel. Dus koop je voor 1000 euro een TV, moet je ook voor 1000 euro aan bonnen krijgen.

Zie de voorwaarden van die actie, waarin het ook stond, en die deelnemers van de actie dus hebben geaccepteerd:
8. De winnaars ontvangen hun ‘Krëfel e-voucher’ uitsluitend via e-mail, ten laatste op 10 augustus 2018. De vouchers zijn geldig van 10 augustus 2018 tot 09 augustus 2019.
Terugbetalen kan ook gewoon in andere vormen,
Says who?
Waarom is het in marketing okay een sterk afwijkende betekenis aan veel woorden toe te kennen?
zolang de waarde daarvan maar gelijk is aan het originele artikel. Dus koop je voor 1000 euro een TV, moet je ook voor 1000 euro aan bonnen krijgen.
Een tegoedbon van 1000 euro is niet equivalent aan 1000 euro en voor velen dus ook minder waard..

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 15 juli 2018 12:12]

Je kunt er het equivalent van 1000 euro aan spullen mee kopen bij die winkel.
Iets is IMO pas X euro waard als je het iets voor X euro kunt verkopen.
Het staat je uiteraard vrij ze te koop te zetten of bij de kassa te gaan posten en je bonnen aan iemand te slijten die zijn cash aan jou geeft. Zoiets is binnen je vrienden- en kennissenkring toch altijd wel te regelen? Gegarandeerd dat er iemand een wasmachine moet kopen en jouw bon kan gebruiken voor een fikse korting en jou ter compensatie het bedrag van je bon betaalt.
Dat ja. Waardoor je tegoedbon van €1000 dus nooit €1000 blijkt te zijn.
Een tegoedbon van 1000 euro is niet equivalent aan 1000 euro
Dus zijn 10 briefjes van 100 euro voor jouw ook geen 1000 euro waard dan? Een tegoedbon van 1000 euro is bij jou niet gelijk aan 1000 euro?! 8)7
Dus als jouw baas jouw salaris in tegoedbonnen van de lokale chinees zou uitbetalen zou dat voor jou geen probleem zijn? ;)
Voor mij wel, dus: niet equivalent.
Als jij om één of andere duistere reden een arbeidscontract tekent waarin staat dat je uitbetaald wordt in tegoedbonnen van de lokale Chinees, zie ik niet in waarom dat persoonlijk voor jou een probleem zou moeten zijn (behalve dat het wettelijk misschien niet mag). In dit geval zijn mensen gewoon akkoord gegaan met tegoedbonnen ter waarde van het aankoopbedrag, dus wat is nu het probleem?
Niet uitbetalen in geld komt vaak genoeg voor hoor. Dat begint bij auto van de zaak als duidelijkste voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Torched op 15 juli 2018 18:37]

Tenzij je iemand kent die zijn salaris uitbetaald krijgt in auto's van de zaak, is er toch wel een nuanceverschil met de stelling van Olaf (waar ik op reageer).
Says who?
De twee partijen die de overeenkomt zijn aangegaan, dus ook deelnemers van de actie.
Nee, dat is een aanname die niet klopt. Terugbetalen kan ook gewoon in andere vormen, zolang de waarde daarvan maar gelijk is aan het originele artikel. Dus koop je voor 1000 euro een TV, moet je ook voor 1000 euro aan bonnen krijgen.
Dit is compensatie niet terugbetalen.

Echter het staat wel in de voorwaarden. Dus de winkel is in zijn recht. Het is meer het marketing gebeuren dat betekenissen van woorden die worden uitgerekt
Nope, dat geldt alleen voor Online aankopen binnen de afkoelperiode. Buiten deze periode of in de fysieke winkel ben je afhankelijk van de coulance van de winkel. Dat betekent dus dat het in tegoedbonnen mag.

In dit geval is het gewoon een actie. En dan mag de winkel het sowieso zelf bepalen hoe de waarde uitgekeerd wordt.
Anoniem: 551631
@wildhagen15 juli 2018 11:06
Omdat je in nederland vaak een zaak hebt als valse schijn is gewekt.

Als ik dichterbij huis geld uitleen aan een vriend, dan verwacht ik toch echt geld terug en geen kippen of koeien met dezelfde waarde.

Ja het is nog steeds een leuk gebaar, maar ik vind de afwikkeling een beetje sneu
Omdat je in nederland vaak een zaak hebt als valse schijn is gewekt.
Ja, maar aangezien in de algemene voorwaarden duidelijk stond dat het terugbetalen in tegoedbonnen zou gebeuren (zie hieronder), zie ik niet in hoe hier valse schijn gewekt zou kunnen zijn? Het was voor de deelnemer duidelijk dat hij tegoedbonnen zou krijgen en geen geld. En de deelnemer heeft daar dus ook mee ingestemd.
8. De winnaars ontvangen hun ‘Krëfel e-voucher’ uitsluitend via e-mail, ten laatste op 10 augustus 2018. De vouchers zijn geldig van 10 augustus 2018 tot 09 augustus 2019.
Hoe zou je volgens jou dan toch cash geld kunnen claimen?
Dit is niet het zelfde als een tegoed bon uit een actie.
In Nederland is er namelijk helemaal geen recht dat je je geld terug krijgt of kunt ruilen als je iets hebt gekocht. Dus je mag al blij zijn dat je een bon kreeg.
Beetje flauw doen om je geld te krijgen, je had ook van te voren kunnen controleren wat de winkel voorwaarden zijn. Dan had je voor een andere winkel kunnen kiezen?

Koop is koop als je dat doet in een winkel, uitzondering is bij koop op afstand.
Als het defect is wel. Maar zelfs dan is de winkelier niet verplicht geld terug te geven, hij is dan verplicht je een werkend product te geven.

Maar in de andere gevallen, nee, koop is koop. En ja, ik heb helemaal gelijk.
Dat wil niet zeggen dat ik er blij mee ben.

Geld retour, ruilen binnen zoveel tijd, etc, etc dat is allemaal extra service vanuit de winkels. Maar wettelijk dus NIET verplicht.
Flyers kunnen ook in fineprint verwijzen naar bepaalde actie voorwaarden toch? ( Heb de flyer zelf niet gezien maar dit is eigenlijk gewoon standaard praktijk met al dit soort acties ).
Op de flyer staat een verwijzing naar het reglement. Daar zal het wel in staan. Dat mag gewoon.
Dat is alleen bij retourneren van goederen. Dan mag je als consument tegoed bonnen weigeren en geld verlangen.
Je moet deze actie zien als een gewonnen prijs. Als de organisator van het spel n zijn voorwaarden heeft staan dat dit in tegoedbonnen is, dan is dat zo.

Als jij een gratis bioscoopkaartje zou winnen mag jij toch ook niet cash verlangen. Ja, je mag het wel maar ga je niet krijgen .. ;)
Dat is alleen bij retourneren van goederen. Dan mag je als consument tegoed bonnen weigeren en geld verlangen.
Je moet deze actie zien als een gewonnen prijs. Als de organisator van het spel n zijn voorwaarden heeft staan dat dit in tegoedbonnen is, dan is dat zo.

Als jij een gratis bioscoopkaartje zou winnen mag jij toch ook niet cash verlangen. Ja, je mag het wel maar ga je niet krijgen .. ;)
Dat is niet helemaal waar. Een winkel is ten eerste niet verplicht om een product retour te nemen als het je niet bevalt, als ze dit wel doen mogen ze je een tegoedbon ter waarde van het aankoopbedrag aanbieden of het volledige bedrag in geld terug geven.

Je hebt géén recht op geld bij het retourneren van producten, tenzij het product defect is of niet voldoet aan de verwachtingen van het product zoals het aangeprezen is.

Het is een gunst van de winkel als ze geld terug doen als je iets retourneert en de meeste winkels doen dit, maar het hoeft niet.
Consumentenprogramma Radar heeft hier een item over gehad.
Je mag als consument tegoedbonnen en dergelijke weigeren en gewoon jouw geld terug eisen.
Kan je het artikel in boek 7 BW aanwijzen welke dit regelt?

Bij aankopen in een winkel( dus niet online) bestaat er geen bedenktijd of een recht om te ruilen.

Stel dat een winkel vermeld dat je binnen zoveel dagen een product kan ruilen, bijv. 7 of 14 wat veel winkels hanteren op bijv. de kassabon dan kan je het product ruilen. Maar zelfs dan heb je nog niet recht op geld terug, dit is nergens wettelijk vastgelegd en ben je afhankelijk van de algemene voorwaarden van de winkel en coulance.

Koop is koop in een stenen winkel, online gelden er andere regels waarbij je wel recht op geld terug hebt binnen de bedenktijd ongeacht de reden van retour.
Niet elke unieke situatie wordt letterlijk afgedekt in het wetboek soms is er ern interpretatie nodig van de intentie van een artikel. Ik ga daar echt niet naar zoeken aangezien ik ook geen artikel voorgeschoteld krijg welke het tegendeel aantoont.

Dan nog. Ik geloof eerder een partij welke publiekelijk informatie verstrekt, welke in de basis handelt in het publieke belang, welke hiervoor professionele journalistiek uitvoer waarbij dan uiteindelijk alles eerst langs een meervoudige redactie moet alvorens er een tv item van te maken, dan iemand die ff in 2 minuten wat op Tweakers neerknalt.

... En dan volgt nu een reply in de trant van ik heb er verstand van want ik bla bla bla
Heb je een link naar het item, ik kan hem zo niet direct vinden.

Zoals eerder gezegd zijn er situaties waarbij je geld kan verlangen ipv een tegoedbon zoals bij genoemde termijnen, maar niet in elk geval :)

ps, ik ben jurist.
Ik zie zo geen item op de site staan inderdaad. Ze hebben er zeker een item op TV aan gewijd een jaar terug ofzo. Zelfs het item gebruikt voor hun 'Radar consumenten app' - spotjes.

De items op Radar de jouw stelling onderbouwen zijn uit 2014 als ik het zo zie, maar zo lang is het nog niet geleden dat ze het item uitgezonden hebben volgens mij.
dit doet de mediamarkt ook bij acties, geld in de vorm van tegoedbonnen, want waarom zouden ze contant geld geven,
1: de klant besteed het dan toch bij een andere winkel, {dan zijn ze het geld kwijt}
2 bij tegoedbonnen van de MM, komt het verloren geld toch terug in de kas.
3 bij aankopen van meer dan de waarde van de bon betalen vele mensen ook nog het verschil.
4 als je gaat klagen over dat ze het uitbetalen in bonnen doe dan niet mee met de actie.
5 meeste acties hebben ook nog een clausule op voorwaarden voorbehoud, dat als er wijzigingen worden gedaan aan de voorwaarden je hier een notificatie over krijgt en je altijd nog kan kiezen om niet mee te doen met de actie.
6 meeste flyers hebben ook een text in kleine letters: zie "URL hier" voor de voorwaarden van deze actie.
Maarja, op de flyer stond waarschijnlijk wel om op hun site te kijken voor de voorwaarden, er zijn altijd voorwaarden.
'volgens mij' maar totaal niet de moeite doen om de voorwaarden door te lezen. Bijzonder waardeloze reactie...
Ook typisch, krijg je geld in tegoedbonnen terug. Ga je er nog niks op vooruit dus. Aangezien je gedwongen wordt te consumeren ook als je niks nodig mocht hebben.
Hoezo wordt je gedwongen iets te kopen met die bonnen? Je kan er ook voor kiezen ze niet te gebruiken en gewoon weg te gooien. Of je geeft ze weg aan iemand die toevallig behoefte heeft aan een nieuw apparaat en daarvoor die bonnen kan gebruiken.

Zolang er nergens stond dat dat "geld terug" echt in cash zou plaatsvinden, zijn tegoedbonnen gewoon toegestaan volgens mij.
In eerste instantie luidt de slogan toch echt: jouw TV terugbetaald. Dat wordt ie niet. Je krijgt shoptegoed. Wat vervolgens terugstroomt naar dezelfde winkel. Ik twijfel er niet aan dat het juridisch dichtgetimmerd zit ook via de actievoorwaarden (heb ik niet gelezen) maar ik zou er niet blij mee zijn. Met name niet als je een serieus duur scherm gekocht hebt. Dan krijgt je nu 6500 euro aan tegoedbonnen terwijl je liever in iets anders zou investeren (aandelen bijv.).
Dit klinkt een beetje als: ik heb een dure televisie gekocht met als doel dat ik mijn geld terug zou krijgen, want ik heb die televisie helemaal niet nodig of ik kan dat geld eigenlijk helemaal niet missen. Dus puur voor deze actie een dure televisie gekocht. Dan heb je in feiten gewoon een hele slechte investering gedaan, en is dat jouw eigen schuld.
Mensen die een TV kopen die ze niet nodig hebben, of met geld dat ze niet kunnen missen met de veronderstelling dat Belgie 16 doelpunten scoort. Geloof geen biet van jouw stelling. En Lloyds ook niet want dan hadden ze die verzekering niet afgesloten.
ik heb die televisie helemaal niet nodig of ik kan dat geld eigenlijk helemaal niet missen
Dan ben je toch gewoon net zo dom, als iemand die krasloten koopt om eventueel, misschien, ongeveer, bijna, maar net niet helemaal, de volgende dag eten te kunnen betalen?
Nee dat klinkt als ik moet investeren met de kans dat ik m'n investering terugverdien. Maar de actievoorwaarden waren duidelijk ik heb ze inmiddels al gevonden. Daar is sprake van een voucher vanaf het begin af aan. Ik heb geen TV gekocht overigens en woon niet in BE.
In eerste instantie luidt de slogan toch echt: jouw TV terugbetaald. Dat wordt ie niet. Je krijgt shoptegoed.
Dat is ook gewoon terugbetalen. Dat shoptegoed is immers ook gewoon geld waard, en kan je prima 1-op-1 inzetten om weer andere (niet gerelateerde) artikelen te kopen.

Je moet bij dit soort acties wel altijd de kleine lettertjes lezen natuurlijk. Zolang er nergens staat dat je het cash terugkrijgt, moet je nooit zomaar aannemen dat dat wel degelijk het geval zal zijn.

De meeste "geld terug"-acties werken nu eenmaal op een vergelijkbare manier, het is ook niet alsof dit iets nieuws is ofzo, dit gebeurt al heel lang zo. Soms zijn de bonnen alleen inwisselbaar bij de winkel(keten) zelf, soms (als het een niet-winkelspecifieke bon is) ook bij andere ketens (denk aan zaken als VVV-bonnen, giftcards, boeken/cd-bonnen etc).
Anoniem: 167720
@wildhagen15 juli 2018 13:57
De meeste "geld terug"-acties werken nu eenmaal op een vergelijkbare manier...
Ik heb nog nooit een ged terug/cashback actie gezien waarbij je tegoedbonnen kreeg.
Ik heb altijd mijn geld op mijn bankrekening gestort gekregen.

Aangezien de marktwaarde van tegoedbonnen niet gelijk is aan euro's die betaald zijn bij de aankoop, denk ik niet dat dit juridisch houdbaar is als iemand er echt werk van zou maken.
De bonnen zijn net zoveel euro's waard in die winkel als wat jij toen hebt uitgegeven aan euro's in die winkel. Het is ook een gratis actie. Dit is gewoon juridisch prima.
Anoniem: 167720
@Xfade17 juli 2018 21:31
De bonnen zijn net zoveel euro's waard in die winkel als wat jij toen hebt uitgegeven aan euro's in die winkel. Het is ook een gratis actie. Dit is gewoon juridisch prima.
Zoals ik zei... de marktwaarde is niet gelijk. En dat is waar het om gaat.
Je moet bij dit soort acties wel altijd de kleine lettertjes lezen natuurlijk. Zolang er nergens staat dat je het cash terugkrijgt, moet je nooit zomaar aannemen dat dat wel degelijk het geval zal zijn.
Ja, je moet de kleine lettertjes lezen, maar hier staat heel duidelijk in de advertentie: "Jouw TV terugbetaald". Dat betekent cash. En geen tegoedbon. In dit geval is het dus omgedraaid: in de kleine lettertjes had moeten staan dat het tegoedbonnen worden. Als dat er in staat, is er niks aan de hand. Als dat er niet in staat, heb je een zaak en kun je gewoon geld terugeisen.
Terugbetalen betekent volgens Wikipedia niet alleen cash, maar in geld of goederen. Overigens als je pint betaal je ook niet met cash, maar met iets ongrijpbaars dat dezelfde waarde heeft als geld.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Betaling
Terugbetalen betekent volgens Wikipedia niet alleen cash, maar in geld of goederen. Overigens als je pint betaal je ook niet met cash, maar met iets ongrijpbaars dat dezelfde waarde heeft als geld.
Wikipedia gaat niet over wetsdefinities.

Daarnaast; als er in zeer groot schrift reclame gemaakt wordt voor "jouw TV terugbetaald" dan geldt dat deze reclame op zijn minst misleidend is als restitutie van de originele koopsom niet in dezelfde valuta plaatsvindt.

Zo'n waardebon kan bij deze ene winkelketen dan wel een bepaalde geldelijke waarde aan euro's representeren; dat zijn - anders dan cash of vormen van bank-overschrijving - geen euro's.

Enkel een zeer onopvallende voetnoot (serieus; witte kriel-lettertjes op een lichte achtergrond?) plaatsen met een verwijzing naar de volledige actie-voorwaarden is meestal niet echt toereikend. Op z'n minst moeten kopers in de winkel hier nog eens op geattendeerd zijn, lijkt me.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 17 juli 2018 00:05]

Je kunt dan wel weer een nieuwe erbij aanschaffen voor 6500 euro... ;) Eentje voor op de slaapkamer.
Of je koopt een surround systeem bij je tv.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 15 juli 2018 11:19]

Of je koopt een nieuwe en verkoopt die weer?
Bonnen waarvoor je een TV of iets anders uit het assortiment van die zaak kan kopen lijken me makkelijker te verkopen dan een specifieke TV.
Daarom lees je dus de actievoorwaarden als dit voor jou bepalend is om überhaupt die TV te kopen.
Ik twijfel er niet aan dat het juridisch dichtgetimmerd zit ook via de actievoorwaarden (heb ik niet gelezen) maar ik zou er niet blij mee zijn.
Als het gewoon vóóraf expliciet in de regels staat, heb je imho weinig reden om er niet blij mee te zijn. Als je er niet blij mee bent, doe dan gewoon niet mee met de actie.

Dit staat gewoon netjes in de regels, die in april zijn geplaatst:
De terugbetaling van de waarde van de televisietoestellen (btw inbegrepen) zal gebeuren in ‘Krëfel e-vouchers’ (aankoopbonnen).

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 15 juli 2018 11:25]

Volgens mij betekent dit gewoon 2 voor de prijs van 1.
Je koopt toch geen tv om je geld terug te krijgen, dat heet dan gokken. Je koopt een tv omdat je die nodig had en ja, waarom niet bij Krefel, wie weet scoren de belgen meer dan 15 goals en krijgen we een leuk extraatje.
Stel dat je die 6500 euro aan waardebonnen krijgt. Dan koop je toch voor die waardebonnen een aantal artikelen die het goed doen op de tweedehands markt en zet je die voor 5500 weg? Heb je kopers die blij zijn, jij hebt een luxe TV voor 1000 euro en iedereen is blij. Blijf in oplossingen denken ;)
Wat een onzin, shoptegoed is ook 'terugbetaald', en het was sowieso een enorme gok of dat uberhaupt wel zou gaan gebeuren, je kunt nu zelfs zeggen dat het gewoon onder kansspel behoort en er dus belasting betaalt moet worden over de tegoedbonnen. En 6500 euro uitgeven in zo'n keten aan een tv?
Ik reageerde puur hypothetisch. Maar mensenlijk economisch handelen is niet zo snel rationeel, zie de reacties hier :). Zelfs de aandelen werden belachelijk gemaakt in mijn reactie maar daar had je wel (gemiddeld) 4.2% mee gepakt in dezelfde periode.
Als ik het goed begrepen had kon je niet zomaar een tv nemen. Volgens mij was deze actie enkel geldig op een bepaalde philips tv t.w.v. 550 euro.
Ik snap wel deze verzekeraar niet. Dit is geen verzekering dit is gewoon gokken.

edit: Volgens de actie voorwaarden was het toch een tv naar keuze.

[Reactie gewijzigd door Droxal op 15 juli 2018 11:26]

Met dank aan de "rode duivels". Als zij niet met 2-0 hadden gewonnen was er ook niets gebeurd.
Zo krijgt de bronzen medaille voor sommige Belgen toch nog een mooi randje...
Verzekeraars doen toch niet anders dan op basis van statistiek risico's afkoopbaar maken?
Of je nu gokt dat iemand oud wordt (levensverzekering), niet botst (autoverzekering), gezond blijft (zorgverzekering) of een ondernemer zijn worst case niet uitkomt (oa. dit).

Los daarvan ben ik best wel benieuwd hoeveel premie die elektronica keten voor deze verzekering betaald heeft.
Ja, wat een goed idee, aandelen. Dan ben je het nog sneller kwijt.
Ik ben in 2010 gaan beleggen zodat ik een nieuwe auto zou kunnen aanschaffen zonder een lening af te moeten sluiten, wel mijn mazda 6 uit 2005 is "still going stong" en nu 13 jaar oud.. echter mocht ik willen dan kan ik een stuk of 6 nieuwe kopen... maw beleggen kan ook heel veel opleveren. ik raad het iedereen aan.

Let op, je moet wel heel veel tijd steken in het goed inlezen etc en het goed volgen van alle nieuws en bedrijfs cijfers.. tevens moet je alleen beleggen met geld wat je echt kan missen (gouden regel)
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
In eerste instantie luidt de slogan toch echt: jouw TV terugbetaald. Dat wordt ie niet. Je krijgt shoptegoed. Wat vervolgens terugstroomt naar dezelfde winkel. Ik twijfel er niet aan dat het juridisch dichtgetimmerd zit ook via de actievoorwaarden (heb ik niet gelezen) maar ik zou er niet blij mee zijn. Met name niet als je een serieus duur scherm gekocht hebt. Dan krijgt je nu 6500 euro aan tegoedbonnen terwijl je liever in iets anders zou investeren (aandelen bijv.).
Jij zou er niet blij mee zijn als je naast je dure TV ook nog een gratis surround set en andere zaken zou kunnen uitzoeken? Entitled much? :/
Ik heb zojuist mijn huis opnieuw ingericht en een dure nieuwe TV t.w.v €5000 heb ik via die actie gekocht... Ik heb dus niets meer nodig, m'n inrichting etc. is compleet...
Nu zit ik met €5000 aan waardebonnen wat ik anders bij wijze van spreken zou kunnen gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek...
Dus nee: die €5000 aan bonnen is niet hetzelfde als €5000 op m'n bankrekening...
En als die actie echt werd geadverteerd als: "Je aankoopbedrag terugkrijgen"... dan is dat niet hetzelfde als tegoedbonnen... Ook al probeer je dat in de kleine lettertjes af te vangen... Ik denk dat ze daar nog wel eens de mist in kunnen gaan bij de rechter...
Hier haalt de verkoper mogelijk nog winst uit door vouchers die niet of niet volledig gebruikt worden (bij vouchers is er meestal geen wisselgeld terug) of door aankopen die duurder zijn. De verzekeraar draait immers op voor de gemaakte kosten.
er zijn bijzonder veel mogelijkheden, ze zijn ten eerste al een jaar geldig, je moet dus niet onmiddellijk besteden. Je kunt een deal sluiten (=verkopen) met een familielid, vrienden enz.
Ik heb eens - via een zoekertjeswebsite- een tegoedbon van 1.000 verkocht voor 900, indien je niets nodig hebt. Beide partijen gelukkig.
Vanuit commercieel oogpunt, vanuit de keten, is dit zéér logisch om te werken met deze tegoedbonnen.
Inderdaad. De actie luidde duidelijk dat je je TV terugbetaald zou krijgen, dus dit vind ik ook maar flauw. Maar ja, kleine lettertjes...
Inderdaad. De actie luidde duidelijk dat je je TV terugbetaald zou krijgen
Klopt, maar stond er ook dat dat in cash zou gebeuren?

Want bij dit soort "geld terug"-acties is het best wel gebruikelijk om dat dan in de vorm van een tegoedbon (in welke vorm dan ook) te doen, het is lang niet altijd zo dat je ook daadwerkelijk cash terug krijgt.
Niet specifiek zo van wat ik kan vinden, maar bij terugbetalen denk je toch niet snel aan bonnen maar gewoon aan Euro's. Het zal vast in de voorwaarden hebben gestaan en ik denk dat de meesten ook wel er vanuit gingen dat ze een moesten betalen.

Ik zou er 1 hebben gehaald met de intentie om meer spullen aan te schaffen als je TV wordt terugbetaald en er niet zomaar vanuit gaan dat je je geld echt terug krijgt. Maar ze gaan geheid problemen krijgen met mensen die de voorwaarden niet gelezen hebben en nu boos worden op de winkel ipv henzelf.
Niet specifiek zo van wat ik kan vinden, maar bij terugbetalen denk je toch niet snel aan bonnen maar gewoon aan Euro's.
Zelfs als dit in de algemene voorwaarden stond:
8. De winnaars ontvangen hun ‘Krëfel e-voucher’ uitsluitend via e-mail, ten laatste op 10 augustus 2018. De vouchers zijn geldig van 10 augustus 2018 tot 09 augustus 2019.
Als mensen dan toch nog denken aan terugbetalen in euro's lijkt me dat toch de fout van die mensen.

Dat mensen de voorwaarden niet lezen maar toch ermee akkoord gaan is gewoon dom natuurlijk, je moet altijd de kleine lettertjes lezen. Er bestaat niet zoiets als "gratis geld". Dit soort "geld terug"-acties zijn in verreweg de meeste gevalen in de vorm van een of andere vorm van waardebon, en maar zelden echt in cash.

Zie ook niet in hoe ze hierdoor in de problemen zouden komen als het toch letterlijk in hun voorwaarden staat, en mensen met die voorwaarden akkoord gegaan zijn...

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 15 juli 2018 11:28]

Ik bedoel in de problemen komen qua hoe mensen zich in de winkel gaan gedragen. Agressie, scheldpartijen, slopen van de winkel, etc.
Dit soort "geld terug"-acties zijn in verreweg de meeste gevalen in de vorm van een of andere vorm van waardebon, en maar zelden echt in cash.
Ik heb in het verleden zo'n 4-5 keer van een cashback actie gebruik gemaakt. Allemaal in de vorm van terugbetaling op een bankrekeningnummer. Dus 'zelden' zul je misschien moeten relativeren.
Zullen weinig problemen hebben hoor, die mensen zijn gewoon dom geweest om de voorwaarden niet goed door te lezen.
Extra omzet, de consument kan de tv dan weer doorverkopen.
Die markt is net verzadigd, zo na afloop van het WK, dus dat lijkt me minder waarschijnlijk.

Voor de heren onder me:
Ik reageerde specifiek op TV doorverkopen.

[Reactie gewijzigd door Freee!! op 15 juli 2018 11:25]

Lijkt me niet,. Je hoeft die bon immers niet per se aan een TV te spenderen, je kan het ook gebruiken voor andere huishoudelijke apparatuur (bruingoed, witgoed), of voor electronica oid :)
Of je zou zelfs de bon kunnen doorverkopen.
Maar dan moet het onderhand een bekende van je zijn die het een prima idee vindt, of toe moeten geven op de waarde ervan(vb, 50/100eur minder voor vragen)
Kijk, zelfs al moet je 10% laten vallen, wat dan nog. Heb je misschien alsnog 900 euro terug op een TV van 1000 euro. Daar zou ik direct voor tekenen.
Hoezo is de markt verzadigd? Zat mensen die niets met voetbal hebben of toch echt niet alleen vanwege een WK gelijk een nieuwe televisie kopen. :)
Ook als je werkelijk helemaal niets om voetbal geeft is het WK (of de Olympische Spelen) een goed moment om een nieuwe televisie te kopen. Die gaat immers jaren mee, dus het exacte moment van aanschaf is niet zo heel relevant. En waarom zou je de volle prijs betalen als je ook korting kunt krijgen dankzij een leuke actie?
En waarom zou je de volle prijs betalen als je ook korting kunt krijgen dankzij een leuke actie?
Prijzen zijn meestal rond dergelijke evenementen wat hoger (iets met meer marge / omzet). ;)
Dus juist dan koop je juist ná dergelijke evenementen. Dan willen winkels soms weleens van overschotten voorraad af. ;)
Je kan toch een koelkast/gamepc/wasmachine kopen.
Je kan ze naar NL verkopen, hier zijn significant minder tv's gekocht in de aanloop naar het wk dan in België
Ze kunnen de tv's in Nederland proberen te verkopen. Hier zijn echt niet meer tv's verkocht zonder Oranje.
lopen ze alleen maar zuiniger op :+
En het is goedkoper voor de winkel. Ze verkopen immers hun producten niet voor de inkoopprijs.
Dat stond waarschijnlijk heel duidelijk in de voorwaarden. Ik vind het overigens ook altijd een vorm van non-service.
Oeps, "terugbetaald".

Tja, had een heel verhaal over dat "geld" toch wat anders is dan een bon. Maar dat stond er dus niet, sneaky.

[Reactie gewijzigd door steveman op 15 juli 2018 11:15]

Ik neem aan dat iedereen die het niet eens is met het serviceniveau van deze actie in staat wordt gesteld met terugwerkende kracht af te zien van deelname.
Bonnen zijn evt te verkopen en het is nog altijd beter dan helemaal niets.
Inderdaad, een leuk extraatje waar ze waarschijnlijk toch niet op gerekend hadden.
Als je de televisie sowieso al had willen kopen ga je er natuurlijk op vooruit. Omdat je dan nu gratis andere electronica kunt aanschaffen van dat zelfde geld, die je anders wellicht niet had gekocht. Het is alleen zo dat het voor de winkel zelf goedkoper is om een cadeaubon te geven in eigen winkel, dan het geld daadwerkelijk terug geven. Vrijwel elke winkel doet dat op deze manier.

Er zijn ongetwijfeld mensen die het gedaan hebben voor een "gratis televisie", maar die zijn dan gewoon dom bezig geweest aangezien de kans vrij klein was en er duidelijk in de voorwaarden stond dat je een cadeaubon zou krijgen.
Gewoon bij de kassa gaan staan en wachten tot er iemand iets gaat kopen en dan die bonnen met hem ruilen }>

Wastora had vroeger ook zon actie, waarbij je al je geld terug kon krijgen als je na 10 jaar je bonnentje kon laten zien. Mijn vader heeft toen iets van een tv wasmachine en videorecorder gekocht en heeft eindelijk dat geld terug gekregen
Nou, ik denk dat er zat mensen zijn die vouchers van Krefeld best met een discount willen kopen
ach vervolgens plaatsje een advertentie op marktplaats.
te koop - 3 weken oude tv twv 1000 euro voor 900 is ie van jouw, vervolgens koop je voor 1500 een dikkere tv terug en heb je nog 400 om je geluid te upgraden.
In een grijs verleden verlootte een postordercursusbedrijf (9x woordwaarde) onder de nieuwe cursisten de kans HFl 100.000,00 te winnen. Volgens mij was dat het NTI, maar ik sta er niet voor in dat het zo is. Uiteindelijk verlootte de firma een (1) staatslot (met destijds een hoofdprijs van 100.000) onder de nieuwe cursisten. Deze tv-actie is tamelijk chic, als je niets wilt kopen verkoop je de tegoedbon voor 90% van de waarde aan iemand die wel iets nodig heeft. Dan heb je 10% van de waarde voor je tv betaald. In plaats van te zeuren over wat eventueel anders zou kunnen, is het ook een optie gewoon een feestje te vieren omdat je nogal een meevaller hebt.
Vanaf 1 augustus op vraag&aanbod... :9
Onzin. Koop een leuke TV en verkoop deze voor 70 of 80% van de nieuwwaarde. Of nog beter, maak een advertentie waar je aangeeft dan mensen iets voor 1000 euro kunnen uitzoeken voor 850 euro.
Je kunt toch een tweede TV kopen voor 1000 euro en die op marktplaats weer verkopen?
En de eerste TV houden?
Zo heb ik laatst bij de mediamarkt in Duitsland mijn oled aankoopbedrag terug gewonnen met een WK kraslot actie, nu heb ik 1300 euro aan waardebonnen liggen, echter heb ik op het moment niks nodig😝 Ik wist helemaal niet dat men zich hiervoor kon verzekeren..? Zou de mediamarkt dit ook via een verzekering doen of komt dit uit eigen pot?
Lloyds in Engeland verzekerd alles, zelfs je armen, benen e.d. Voor prof. voetballers en tennissers kun je ook bij Lloyds een verzekering afsluiten.
Zelfs de zekerheid van mooi weer op je trouwdag kan je verzekeren bij Lloyds.
Wat daarvan dan het echte nut is...
Zo'n beetje alles kan je verzekeren, ook dit soort dingen. Het is alleen de vraag of de verzekeringspremies opwegen tegen het mogelijke financiele verlies wat je lijdt.

Want een verzekeraar kan bij high-risk zaken natuurlijk wel een extreme premie vragen. Het is dan aan de winkelier om af te wegen of hij dat ervoor over heeft.

(geen idee wat hier de premies geweest zijn overigens, bovenstaande is meer algemeen).
De Britse verzekeraars doen dit soort verzekeringen al tientallen jaren, via Lloyds. Ze hebben er specialisten in en verdienen er een hele dikke boterham mee. In de jaren 80 had b.v destijds Megapool een dergelijke actie.
een kraslot is natuurlijk gewoon een reserve,
reken uit je doet duizend verkopen met een gemiddelde van 500 euro. ieder krijgt 1 kraslot je geelf 100.000 aan prijzen weg, winst is 400.000 daar heb je geen verzekering voor nodig, tenzei je het risco wilt verzekeren dat je het gemiddelde a 500 per lot niet is gehaald omdat iedereen ineens kiest voor een nieuwe koffie machine van 250 en de verkoop van oled-tvs even achterblijft.
Dit soort acties wordt heel vaak verzekerd. Zo weet de commerciële partij bij het begin van de actie exact wat die actie zal kosten en komen ze achteraf niet voor een verrassing te staan. Maar niet enkel handelaars met dit soort promoties doen dit. Ook TV zenders doen dit vaak bij spelletjes waarbij grote bedragen te winnen zijn. Zo weten zij aan het begin van een seizoen hoeveel de reeks hen zal kosten en is het risico van sterke kandidaten voor de verzekeraar.
Beetje zure reacties hier, gewoon leuke actie van de winkel.

Als je een tv koopt die je eigenlijk niet nodig had en erop gokt dat je die met deze actie gratis krijgt dan moet je misschien toch eens in de spiegel kijken.


Verder slim gespeeld van deze winkel want de verzekeraar keert uit en de waarde van de tegoedbonnen is daarmee ook "verdiend". We weten uiteraard niet wat er dan precies verzekerd is: de gehele som, inkoopwaarde of een gedeelte van de waarde.
Het hangt ook helemaal af van hoeveel premie ze daarvoor hebben betaald.
Verzekeraars berekenen de premie zodanig, dat ze gemiddeld genomen verdienen, en de klanten dus verliezen.
Bij _deze_ uitkomst is het goed dat ze verzekerd zijn. Was dat niet zo dan was de premie weggegooid geld. Slim of niet, iig hebben ze wel geluk wat betreft de verzekering :)

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 15 juli 2018 12:25]

Ik denk dat de extra verkopen (en publiciteit) die deze actie heft opgeleverd de premie wel denkt. Immers als je toch een TV wil kopen dan koop je die liever ergens waar je een kans hebt iets terug te winnen of wellicht geef je toch net iets meer uit voor een luxere of grotere tv.

Qua verzekeraar: het gaat om risico x impact en statistisch gezien was het risico hier laag voor de verzekeraar op basis van "resultaten uit het verleden". Die premie zou dus best mee kunnen vallen!
We weten uiteraard niet wat er dan precies verzekerd is: de gehele som, inkoopwaarde of een gedeelte van de waarde.
Waarschijnlijk de waarde van de bonnen, die daadwerkelijk ingeleverd worden (er zijn altijd mensen die die bonnen laten verlopen).
Je wil niet weten hoeveel mensen zich op die manier rijk rekenen voor de buitenwereld vandaag de dag!
Zal wel aan mij liggen , maar als ik tegoedbonnen mag uitgeven ga ik er wel degelijk op vooruit.
Natuurlijk ga je erop voorruit. De vraag is of je je geld terug krijgt. Ik vind eerlijk gezegd van niet. En je zult zien dat je die bonnen ook nog eens binnen een jaar moet besteden omdar ze anders konen te vervallen. Ik zou er niet heel erg blij van worden. Ondanks dat ik er op vooruit zou gaan...
Eens, geld is het liquide middel, een bon omzetten naar geld is veel moeilijker, zeker als je dat zonder verlies probeert.
Het is sowieso winst, want je hebt ook de tv.
Simpel voorbeeld:
5000 euro uitgegeven, 5000 euro retour -> die 5000 euro blijven 5000 euro als je er verder niks mee doet.

Situatie 2:
5000 euro uitgegeven, 5000 euro tegoedbonnen retour die beperkt houdbaar zijn. Die ga je ruilen tegen consumentenelektronica die afschrijven en die je wellicht niet nodig hebt.

Goede deal voor de winkelier maar never voor de consument (tenzij je net van alles nodig hebt en vrij snel in je behoeftes kunt voorzien).

[Reactie gewijzigd door Typhone op 15 juli 2018 11:05]

Ik zie 2 problemen voor de winkel. 1: je hebt geen marge meer op de producten. Ja je kunt het spreiden over 2 uitgaven maar je gaat er niet op vooruit. De producten die ze nu vervolgens gaan aanschaffen is echt niet allemaal afgeschreven items. Het zal mogelijk de prijzen wat omhoog drukken van items die je liever niet weggeeft, maar overall ga je er gewoon op achteruit.

Het is dan wel weer goede marketing, want zelfs Tweakers heeft het er nu over, maar ik vind het wel slim dat ie er toch een verzekeraar voor heeft ingeschakeld. Dat had ik niet verwacht
wat is er mis met die tv of laptop te kopen om hem vervolgens direct weer te verkopen

ok dan krijg je misschien niet de volle 100% maar met 90% korting mag je ook best tevreden zijn
Je stelling klopt niet, aangezien je van te voren niet kon weten of je uberhaupt wel je 'geld' terug zou krijgen, EN je hebt de voorwaarden dus niet goed doorgelezen dan. Je mag blij zijn DAT ze zoveel doelpunten hadden gemaakt waardoor jij nu weer extra troep kunt bijkopen bij hun. Vraag me sowieso af of dit niet ook onder kansspel valt, en je dus nog belasting moet betalen over de tegoedbonnen.
Inderdaad. Er wordt hier gedaan of pakweg €500-€700 aan tegoedbonnen ontvangen iets heel vervelends is. Dit betekent gewoon naast de TV nog een gratis koelkast of dolby surround setje halen. Of gewoon met €50 verlies doorverkopen aan de buurman en het geld in je zak steken. Nee hoor, mooie actie en leuk dat het dan nog gebeurt ook!
Naast dat je de tegoed bonnen kunt verkopen, kan je ook nog je tv verkopen, als je die niet meer nodig vind. Dan plus je 1000-1500 euro. Leuk extra vakantiegeld. Heel slim verzekerd van dit bedrijf.. Ben benieuwd wat hun verkoopcijfers waren in deze actie periode :-)

[Reactie gewijzigd door Noeandee op 15 juli 2018 15:11]

Ik vind het altijd zo typisch dat hier op Tweakers altijd wel mensen te vinden zijn die bij voorbaat al beledigd zijn en gaan roepen dat iets juridisch geen stand zal houden zonder dat ze zich echt hebben ingelezen. Sommige mensen hier zijn ervan overtuigd dat hun consumentenrechten letterlijk eindeloos zijn :')

Ben het met je eens dat dit gewoon een prima actie is :) ik zou heel blij zijn als ik zonder extra kosten een leuke hifi set naast mijn tv zou kunnen zetten.
Sommige mensen hier zijn ervan overtuigd dat hun consumentenrechten letterlijk eindeloos zijn :')
Ze strekken hier in de EU ook vrij ver. Het grootste probleem er mee is nog altijd dat je recht hebben nog niet betekent dat je het ook zult krijgen. En dat rechtsgang en alles er omheen meer zou kosten dan datgene wat je tekort gedaan wordt.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 17 juli 2018 00:13]

Hehe dit is toch geweldig :P

Waar ik eerst dacht dat deze actie ze miljoenen zou kosten, blijkt dat het ze juist alleen maar extra omzet oplevert! :+
(betaald door de verzekeraar)

[Reactie gewijzigd door SmiGueL op 15 juli 2018 13:06]

Niet echt, ze hebben nog altijd een verzekeringspremie moeten betalen en die zal ook niet min zijn geweest. Ja, ze hebben extra omzet, maar de actie weegt wel op de winst.
Als je cash terug zou krijgen zou je nog het gevoel krijgen, of de neiging, om verstandig te gaan doen. Met shoptegoed kun je lekker ongegeneerd, balls to the wall, gat in je hand door de winkel heen en mooie spullen in je karretje stoppen. Prima actie en leuk dat het ze is gelukt!
Ik snap jullie probleem niet. Ten eerste moet je een flinke tv aanschaffen. Ten minste 55". Stel dat die tv gemiddeld 1000 euro kost, dan hebben iets meer als 1000 mensen een tv gekocht.

De voorwaarde is dat er meer dan 15 doelpunten gemaakt moeten worden. Iets wat sinds 1980 3 keer is gebeurd. De kans dat je je aankoopbedrag in welke vorm dan ook terugkrijgt is nihil te noemen. Ik zou er niet vanuit gaan.

En dan staat op de flyer een mooi sterretje om aan te geven dat er regels zijn. Daar ga je mee akkoord bij het opgeven voor de actie.

Kortom je weet waar je aan begint en met 1000 euro aan shoptegoed kan je bjjvoobeeld een hoop witgoed vervangen. En natuurlijk krijg je bonnen! Zo beperken ze hun verlies. Gaat nu iedereen terug om die 1000 euro tegoed uit te geven aan producten met een inkoopprijs van 800 euro, dan is het schadebedrag geen miljoen meer maar maar 800.000.

En daarom krijg je bonnen. En dat wist je. Maar de kans daarop was ook nihil. :)
Toch wel grappig. De meeste nederlanders reageren met en hoe je zal kunnen cashen. Zelfs de consumentenbond wordt er bijgesleept en nog meer van die rare drogredenen. Een leuke aktie van die Belgische keten. In Nederland konden ze zoiets niet eens op poten zetten.. :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee