Prerelease PC DOS 1.0 lijkt oudste nog werkende pc-besturingssysteem

Het OS/2 Museum heeft een werkende schijf met daarop PC DOS uit juli 1981 gevonden en werkend gekregen. Het lijkt daarmee om het oudste nog draaiende pc-besturingssysteem te gaan. De versie bevat enkele tools die niet in de uiteindelijke release zaten.

IBM PC DOS 1.0 verscheen in augustus 1981, tegelijk met de IBM Personal Computer 5150, maar toen het OS/2 Museum de 160K-diskette die het had ontvangen startte, bleek het hierop aanwezige besturingssysteem van begin juni 1981 te zijn. De prerelease wijkt op diverse vlakken af van de uiteindelijke software.

Zo is in tegenstelling tot de latere release ASM.COM aanwezig, de 8086-assembler die Seattle Computer Products, of SCP, bij de ontwikkeling gebruikte. SCP was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van 86-DOS. Microsoft kocht de volledige rechten op deze software op 27 juli 1981 en paste 86-DOS aan om het als IBM PC DOS uit te brengen. Daarnaast was de game Basic Space Wars aanwezig in de prerelease.

Het museum had wat moeite de software draaiend te krijgen omdat de DOS-versie minder stack space bood dan latere versies. Op een originele IBM PC draaide het wel, maar ook niet altijd stabiel. Volgens de organisatie is het een interessant museumstuk en niet de oudste DOS-versie, maar wel het oudste besturingssysteem voor de pc.

PC DOS 1.0 pre-releasePC DOS 1.0 pre-releasePC DOS 1.0 pre-release

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-06-2017 • 14:32

106

Reacties (106)

106
103
41
5
0
31
Wijzig sortering
http://hackaday.com/2017/...ving-pc-operating-system/
Linkje naar het originele artikel. Persoonlijk dacht ik altijd dat dat 86-DOS een nog ouder pc gebaseerd os was. https://en.wikipedia.org/wiki/86-DOS

[Reactie gewijzigd door vincent_1971 op 24 juli 2024 01:24]

Haha vet!

Alleen wat mij opvalt is dat de indeling van PC-DOS toen (later MS-DOS) nog steeds verwerkt is in Windows 10! Zelfde lettertypen, zelfde layout (kijk naar de LIST command) en zelfs dezelfde commands werken nog. Is dat bewust gedaan of bestonden de mogelijkheden nooit om dit te updaten? Kijk naar Linux, deze hebben wel flinke stappen weten te maken met hun kernel: kleuren, andere lettertypen, meer tekens,etc.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 24 juli 2024 01:24]

Dat lettertype is geen onderdeel van het operating system, maar zit gewoon hard in je videokaart ROM gebakken. Je BIOS setup maakt er ook gebruik van ;)
Ooit GNU/Linux gedraaid? Deze CLI heeft wel degelijk meer lines en meer kleuren (dus niet de terminal, maar voor het opstarten). Ofwel niet meer dan een instelling. Daarnaast heeft de CMD.exe in Windows 10 dezelfde indeling als PC-DOS 1.0! Dat is niet videokaart afhankelijk en je kunt het zelf veranderen, alleen dat heeft Microsoft om wat voor redenen dan ook nooit iets aan veranderd. Leuk voor de nostalgie, maar functioneel een stuk minder.
Ooit GNU/Linux gedraaid? Deze CLI heeft wel degelijk meer lines en meer kleuren (dus niet de terminal, maar voor het opstarten).
Dat is een framebuffer, en leunt niet op de fonts die (nog steeds) embedded zitten in de BIOS voor 'pure' karaktermodes. bzzzt heeft gelijk. Wat je in het screenshot ziet zijn letters die uit het BIOS zelf komen. Dat kan de BIOS van de emulator zijn of een echte BIOS als het direct op hardware draait.
Daarnaast heeft de CMD.exe in Windows 10 dezelfde indeling als PC-DOS 1.0!
Dat noemt Microsoft 'Raster Fonts' (fonts getekend m.b.v. pixels in plaats van vectors). Die kan je gewoon vervangen met TrueType fonts. Raster Fonts lijken er erg op, maar hoeven niet hetzelfde te zijn als de fonts die men in de BIOS terug vindt.

Al wil je echte IBM karakters in je Command Prompt hebben, dan kan je kijken naar dit fontpakket.

Wat het artikel een beetje onderbelicht is dat software van 35 jaar oud nog steeds kan draaien op veel moderne systemen zonder additionele software om het te ondersteunen. Veel systemen met UEFI kunnen ook in 'legacy' mode draaien, waardoor oude besturingssystemen nog steeds gestart kunnen worden.

Een oude grap is dat DOS eigenlijk niet meer is dan een boot virus, omdat het vaak alleen gebruikt werd om iets anders door te starten. Windows versies tot en met 98 Second Edition (en Millenium Edition, maar daar praten wij niet over) werden vanuit DOS gestart. Ook is het mogelijk om Linux via DOS te starten als het niet direct geboot kon worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 01:24]

De goeie ouwe tijd waar ik nog zelf autoexec.bat op de PC van m'n oom intypte. Om de PC door te laten gaan. Geen idee wat ik aan het doen was toen.
" Geen idee wat ik aan het doen was toen." ?
(maar aan je kleine klompjes aanvoelden dit gaat groot worden)

Het was ook de tijd dat:
Als je op school aangaf, dat je met "Computers" je brood mee wilde verdienen, je achter in de klas werd geplaatst.

(Bij MS-Dos moet ik nog steeds denken aan mn eerste HCC-dag)
io.sys , msdos.sys was het hidden system van MSDOS en daarop startte command.com
Zie ook cassette basic, een vroege basic implementatie van IBM. Deze was op IBM pc's te starten zonder überhaupt "op te starten" van een bootdisk oid.

[Reactie gewijzigd door oef! op 24 juli 2024 01:24]

Meer informatie daarover is onder andere hier te vinden, met downloads in TrueType formaat. :)
Toch even opmerken dat MS-DOS niet de opvolger is van PC-DOS. Deze 2 producten hebben namelijk tot en met versie 6 onafhankelijk van elkaar bestaan. PC-DOS was een versie van DOS die specifiek voor IBM werd ontwikkeld, MS-DOS (een licht aangepaste versie van PC-DOS) was de versie die Microsoft aan andere fabrikanten verkocht.
PC Dos is ook door microsoft ontwikkeld, maar MS ging verder met MS DOS omdat er onenigheid was tussen IBM en MS.
hahaha ja mooi :-)

command, chkdsk & format , zijn voor mij commando's die ik nog weleens gebruik _/-\o_


of verwerk in scriptjes uiteraard :D

[Reactie gewijzigd door Pablo op 24 juli 2024 01:24]

Anoniem: 878977 @Pablo12 juni 2017 15:30
tsktsktsk

gewoon NDOS mounten, veel makkelijker
cd..... 5 directories omlaag
5 directories omhoog toch zeker ;)
Plant jij je boompjes altijd met de wortels omhoog?
Wikipedia
Terminology used in trees
Root
The top node in a tree.
Vast door een Australier bedacht.
Anoniem: 878977 @jeroenvj12 juni 2017 16:42
:)
ai.... min punten... maar je hebt helemaal gelijk 8)7
Anoniem: 878977 @Pablo12 juni 2017 15:48
Toen Norton nog Norton was en Nuttig was..
in combi met een memory manager alles in het himem proppen en dan 540KB vrij geheugen...
Het is al genoemd, maar een commandline omgeving heeft geen lettertype. Het lettertype wordt bepaald door hetgene de tekst laat zien. Dat kan in geval van MS-DOS je BIOS zijn, in een DOS-box of terminal emulator is dat die applicatie. Idem voor kleurtjesop Linux, die worden toegepast door de gebruikte Shell op Linux.

Dat is wellicht een verschil met DOS en in zekere zin Windows. Op Linux zijn er verschillende varianten en smaken van de applicatie die zorgt voor de commandline omgeving. Uitgebreidere shells bieden ondersteuning voor kleur, en anderen doen dat weer niet. In DOS en ook Windows is er altijd maar 1 shell geweest en was er dus ook geen keuze.

Bij Linux is daarbij nog een verschil dat vrijwel elk commando, zoals 'ls', wat het equivalent is van 'dir' bij Windows/DOS onder Linux een applicatie is. Bij een andere versie van 'ls' kan de output afwijken. Bij DOS/Windows is 'DIR' een built-in commando van de shell (zit bij DOS in de command.com executable).

Kortom, DOS en Windows zijn daardoor lastig te vergelijken. Bij DOS is die commandprompt meer het hart van het OS dan dat dat bij Linux het geval is. Bij Linux is het feitelijk meer een losstaande applicatie die commandline toegang biedt.

Net zoals dat onder Linux de grafische omgeving ook gewoon een applicatie is. Dat terwijl in Windows de grafische interface ook nog altijd meer integraal onderdeel van het besturingssysteem is. Hoewel je het in Windows Server tegenwoordig uit kunt zetten.
Anoniem: 878977 @Tozz12 juni 2017 15:32
goh niet eens een charom op $A000

edit mbt moderatie
offtopic misschien ja maar ziet hier iemand iets beledigends of een flamebait in?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 878977 op 24 juli 2024 01:24]

Inderdaad, als je bijvoorbeeld Bash draait wordt dit vanuit de executable (ELF) /bin/bash gedaan. "Gewoon" een programma dus.
In GNU/Linux kun je kiezen wat je wil. Als je ruimte wil besparen kun je die kleuren er volgens mij zelfs uit compileren. Het is wat je zelf wil.
Zoveel ruimte zal het toch niet in beslag nemen?
Linux loopt op zo gigantisch veel apparaten, denk aan bijv. IoT apparaatjes. Daar wil je zoveel mogelijk uit halen dat je niet nodig hebt omdat je maar beperkt geheugen hebt.
Vroeger had je op 1 diskette de hele routeplanner van NL. Dus Linux devices met 128MB ram of meer hebben geen aanpassingen nodig imo.
Ik bedoel ook meer geheugen als in opslag. Dan wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijke apparaten produceren.
Inderdaad je zou toch verwachten dat het tegenwoordig wel wat mooier kan. Maarja "Don't fix it if it ain't broke".
Ik denk niet dat dat nog veel te maken heeft met DOS, maar dat het gewoon de standaard terminal is op Windows. De standaard terminal voor Mac OS ziet er ook niet al te netjes uit, maar als je dan iTerm installeert, wordt het plots een stuk overzichtelijker.

Ook voor Windows zijn er zeker wel alternatieven te vinden.
"De standaard terminal voor Mac OS ziet er ook niet al te netjes uit"
Wat kan er nu niet netjes aanzijn? het is slechts een terminal niet meer en niet minder.
Dat is er ook al, Windows Powershell ipv cmd.com :)
Denk dat 't bewust is gedaan. Windows NT/OS 2 is toch helemaal opnieuw opgebouwd?
Je haalt wat dingen doorelkaar. Wat je bij linux ziet heeft niets met de kernel te maken maar met de shell (bash meestal). Bij DOS was hij iets dieper verweven omdat er ook API-functies inzaten, maar daar had je command.com als shell. Bij Windows heb je de keus uit cmd.exe (kan niet heel veel meer dan command.com) en Powershell. Grotendeels backwards compatible maar wel geavanceerder. Linux was er inderdaad wel véél eerder bij.
Anoniem: 687957 @Bliksem B12 juni 2017 15:27
als ik het me goed herinner kon je mode 80 en mode 40 intypen waardoor je de letters groot en klein kon maken.
Heb als klein jongetje wat af zitten kloten met commando 's waarvan ik niet wist waar ze voor waren.
Volgens de organisatie is het een interessant museumstuk en niet de oudste DOS-versie, maar wel het oudste besturingssysteem voor de pc.
Ligt het aan mij of is dit een stukje kromme logica ? PC-Dos is niet de oudste DOS versie (dus er zijn oudere) maar wel het oudste besturingssysteem. Dus de oudere DOS versies zijn geen besturingssysteem ?
Ik denk dat de nuance ligt in "voor de pc". Er waren voor die tijd ook wel computers (met een DOS), maar geen "personal" computers.
met pc wordt dus bedoeld "ibm & compatible pc's" ..; want een c64 noemt zichzelf ook personal computer.

zo zie je btw maar weer eens; net als zuckerberg niet zelf facebook heeft uitgevonden maar er wel rijk mee is geworden is ook bill gates niet de uitvinder van ms dos... en ook hij is rijk geworden dankzij ms dos (en de windows shell/omgeving die erop draaide)
Het verbaast mij, dat de game in kleur is. In mijn herinnering waren de eerste IBM PC's uitsluitend verkrijgbaar met een monochroom character based scherm c.q. videosysteem. Ik kan het mis hebben natuurlijk, maar was de 5153 niet de eerste kleurenmonitor van IBM, in 1983?

@mooksmook Bedoel je dat het spel waarschijnlijk nogal schokkerig verliep, of vraag je hoe snel een degelijk spel op modernere machines loopt?
Ik herinner mij games op een specifieke spelcomputer, de Atari 2600, uit diezelfde periode. Die games (Astroïds bv, maar ook Space Invaders) liepen ook niet vloeiend.
Veel oude PC games gebruikten de klok van de 4,77 MHz processor. Dat was immers de enige en dus de standaard. Pas bij de komst van de IBM PC XT, die op 6 MHz liep (en de vele klonen, die zelfs tot 10 MHZ gingen) bleek dat de processorklok geen goede maat was om de snelheid van games te bepalen...
Daar hadden ze weer de turbo knop voor om te zorgen dat je de cpu op 4.77mhz kon vast zetten. (eigenlijk een compatibility knop dus). Maar inderdaad veel spellen werden gesynced op basis van de cpu en daardoor zal je in hele oude spellen heel veel de opcode NOP zien (die dus echt niets doet anders dan de cpu een kloktik niets te laten doen). Door de goede documentatie van de cpu was het bij ontwikkelaars ook bekend hoe lang elke opcode nodig had en daarmee kon je erg nauwkeurig klokken :-)
Of de slowdown.com kon je je spel langzamer van laten lopen...
Het verbaast mij, dat de game in kleur is. In mijn herinnering waren de eerste IBM PC's uitsluitend verkrijgbaar met een monochroom character based scherm c.q. videosysteem. Ik kan het mis hebben natuurlijk, maar was de 5153 niet de eerste kleurenmonitor van IBM, in 1983?
Nee, de MDA en CGA zijn gelijktijdig geïntroduceerd. De CGA adapter kon je niet alleen op een monitor, maar ook op een TV aansluiten. Het idee van de IBM PC was van origine om het systeem zo betaalbaar mogelijk te houden door het mogelijk te maken een TV als beeldscherm te gebruiken en een cassetterecorder voor de opslag van data.
Omdat het video buffer in die tijd een paar kb was. Was het niet migenlijk om meerdere pixels tegelijk aan te sturen. Naast dat er maar beperkte ruimte was kwa pixels op het scherm. Kon je wel de beel opbouw gebruiken als beweging door objecten om de x seconden 10 pixels te verschuiven. Wat dus nu schokkend beeld lijkt was het toch mooie prestatie. Om 2 fps te behalen.
Er lopen nu nog genoeg mensen rond met DOS kennis, die in staat zijn dit weer aan de praat te krijgen.
Maar hoe zal dat gaan als we 2 generaties verder zijn.....dat is best een dingetje.

Onze wereld is mega goed gedocumenteerd.(foto,video,digitale documenten, WiKi, Facebook)
Maar hoe zorgen we dat het over 300jaar nog beschikbaar is? (Bijvoorbeeld Van mij en vele andere zijn de Hyves pagina's nergens meer te vinden...)
edlin is your friend ;) de enige editor die je ooit nodig hebt. Als je geen vi draait onder *nix tenminste.

Heerlijk, ben zelf begonnen met DOS 3.30 en hoewel 't flink aanpoten zou zijn zou ik me nog wel redelijk kunnen redden denk ik.

En ach. Over 2 á 3 generaties zijn er óók mensen die hun hobby maken van het werkend maken van DOS-machines. Net zoals er nu nog wel een aantal COBOL programmeurs zijn of mensen die stoomtreinen restaureren.
Helaas... The true path to nirvana is ED: https://www.gnu.org/fun/jokes/ed-msg.html

Wel erg dat ik me dit kan herinneren... Dit artikel is alweer meer dan 25 jaar oud. :)

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 24 juli 2024 01:24]

Fig Forth :)
En Pascal... ;)

Heb de cursus hier nog in de la liggen.... nostalgie

[Reactie gewijzigd door roches op 24 juli 2024 01:24]

Anoniem: 878977 @jvr12 juni 2017 15:38
Dos kennis.....
.....probleemloos.
Nou, die speciale kleurtjes en effectjes in je commandline heb ik al zó lang niet meer gebruikt dat die syntax me redelijk ontgaan is inmiddels hoor ;)

Ansi.sys en zo.
Ja, een menuutje maken die vanuit je autoexec.bat aangeroepen wordt lukt me ook nog wel. En een config.sys kan ik ook wel lezen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 01:24]

dat gaat je onder 1.0 absoluut niet lukken :)
Klopt zat dat niet pas in v3?? Met Windows 3.0. Kwam autoexec.bat. In Windows 95 kwam config.sys.samen met ms-dos 4.0.
Autoexec.bat en config.sys waren al ouder. Ansi.sys in versie 3 zou kunnen kloppen, al sluit ik niet uit dat er 2.11-varianten zijn die er al mee werken.
Ik heb hier thuis nog de originele handleiding liggen met floppies van PC-Dos 1.0
Geen idee of het nog werkt omdat ik uiteraard geen 5.25 floppy drive meer heb.
Anoniem: 878977 @xippie12 juni 2017 15:28
Floppies ja, handleiding nee.
ik durf ook niet te beweren dat er een handleiding bestaat,
hoogstens een kladje met put disk in drive and type install.

edit
en een nog werkende drive heb ik ook.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 878977 op 24 juli 2024 01:24]

Handleiding... Een hele dikke ordner van IBM die meegeleverd werd bij de eerste IBM PC's, moet eens in mijn archief dozen gaan kijken. Laastste keer dat ik het ingezien heb is ook al zo'n 30 jaar geleden.
Anoniem: 878977 @xippie12 juni 2017 15:34
oh god
nog zo'n bejaarde geek
blij dat ik niet alleen ben :o
Die handleidingen hebben ze nog een tijd volgehouden, zelfs tot in het Windows tijdperk. Waren in het DOS 4 tijdperk nog twee stevige boeken. Tegen die tijd was er al geen hond meer die ze las en verdwenen ze meestal na verloop van tijd bij het oud papier.
Install om wat te installeren ? DOS bootdisks deden wat de naam zegt, booten en dan kon je verder iets anders doen..
Anoniem: 878977 @680x012 juni 2017 18:15
Hint....
Harddisks waren er ook al...
Fysiek "iets" groter (kilokwestie)
Qua dataopslag "iets" kleiner, een paar MB's
20MB was de eerste die ik had, die zat op een full-size kaart welke in het isa-slot gestoken moest worden en was 2 slots breed... 1984 komt voorbij...

Ik begin ook al zo'n ouwe geek te worden besef ik me nu... :+ :*)

[Reactie gewijzigd door roches op 24 juli 2024 01:24]

Anoniem: 878977 @roches13 juni 2017 09:12
mag 't iets minder zijn

ik had een conner hd van 5MB
en ik werd hier aangekeken of ik soms miljardair was met dat ding :)
Dan nog was er geen 'install' maar format c: /s... De rest mocht je zelf copieren.
Anoniem: 878977 @680x013 juni 2017 09:11
uh ja, dat klopt inderdaad
Mooi om te zien dat alle CLI's nog steeds hetzelfde eruit zien.
Mooi om te zien dat alle CLI's nog steeds hetzelfde eruit zien.
Daarvoor zijn het CLI's. Daar is niet veel vernieuwing nodig. Wel zijn er over de decennia heen veel trucs toegepast om zaken als grafische interfaces te emuleren ('curses'). De basis blijft echter hetzelfde. ;)
Alleen was het in die tijd de enige interface. Op wat schilletjes zoals commander na die je kon starten bij boot :-)

Nog zat bat menuutjes gemaakt voor m'n ouders om word perfect te kunnen starten of een spreadsheet programma zodat m'n pa makkelijk zijn uren bij kon houden 😇😇
Je zou er toch eigenlijk een youtube of tweakers kanaal mee moeten beginnen , zoiets in de trend van Nostalgia nerd of de 8bit guy :)

Deze "antieke" besturingsystemen moeten bewaard blijven en gearchiveerd worden , want je wilt geen 2de Bibliotheek van Alexandrië incident meemaken ;)

Ik zie het zelf in de toekomst nog wel gebeuren 2 a 3 generaties verder , dat ze niet meer weten hoe ze die oorspronkelijke 20ste eeuwse Os'en kunnen onderhouden .

[Reactie gewijzigd door Metallize op 24 juli 2024 01:24]

Zou er geld inzitten? :P Ik heb nog wel eens een filmpje geschoten van mijn 286 die Windows opstart van floppy disk. Zelfs voor die tijd al vrij ongebruikelijk maar tegenwoordig zullen er weinig mensen zijn die dat nog in het echt gezien hebben.
Ik denk nog aardig wat. Mijn 1e PC had ook alleen maar 2 5,25" drives. Toen ik ermee had gerommeld waren ze ineens niet meer compatibel met elkaar. :+

[Reactie gewijzigd door blorf op 24 juli 2024 01:24]

Gemiddelde rommelmarkt vind je nog wel een comadore 64 net floppy drive.
op de langere termijnen wel , ik zou zeggen probeer het
Voelt wel als een modern soort archeologie...."we hebben toch een OS ontdenkt wat nog 3 weken ouder is dan de oudst werkende" :P

Maar toch leuk ;)
Met hoeveel FPS (frames per second) moet ik verwachten dat die Space Wars zich afspeelde?
60 FPS. (Hardware clock).
En de software synchroniseerde met de vsync om strepen in het beeld te vermijden.
Anoniem: 58485 @mooksmook12 juni 2017 15:03
Als ik me niet vergis waren computers destijds zo traag qua beeldopbouw dat het tonen van 1 volledige frame op een vol scherm zo een paar seconden kon duren. De resolutie was ook 320 bij 200 volgens mij.

Volgens mij had microsoft er later een 'andere' versie van gemaakt en rebrand onder MS-dos. De laatste versie was 6.22 volgens mij en viel net onder Windows 95/98 en zelfs Windows ME era. Dat hele DOS werd met de komst van Windows 2000 langzaam maar zeker uitgefaseerd.

Ik heb eigenlijk de hele verschuiving van MS-Dos 3.0 tot aan W7 meegemaakt. W10 sla ik maar even wijselijk over. :P

Er zijn nog best leuke reviews over IBM XT's te vinden enz, in hele gave toestand. Knap dat ondanks een magnetische drager (een floppy) de info over de loop der jaren nog steeds goed genoeg is gebleven voor een first boot. Dan hebben de floppy's jaren in een beschermde omgeving gelegen waardoor ze bespaard bleven.
7.0 was Win 95
7.1 was win95, 98 en 98SE
8.0 was ME en XP

De bootdiskettes die ik gebruikte waren 6.22
Daarna had ik een aparte HD waar ook Win 98SE uitgepakt op stond. Die maakte gebruik van de 98 bootdisk met 7.1 en altijd Norton Commander in een apart mapje.
XP zit geen DOS bij, alleen de NTVDM, aangezien XP op NT gebaseerd is.
Dat klopt, alleen als je in XP een floppy formateert en deze bootable maakt, dan is het dos versie 8.0.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.