Technicus maakt werkende iPhone 6s met onderdelen van Shenzhen-markt

Het is een technicus gelukt om een iPhone 6s te bouwen met tweedehands onderdelen die hij kocht op markten in het Chinese Shenzhen. De telefoon is helemaal functioneel en werkt, mede omdat hij het pcb en Touch ID in zijn geheel aanschafte.

Een tweedehands pcb en Touch ID in zijn geheel is nodig, omdat Apple beide onderdelen in de fabriek onlosmakelijk met elkaar verbindt en de vingerafdrukscanner daardoor niet werkt als hij met een ander pcb verbonden is, vertelt oud-engineer Scotty Allen op zijn blog. De andere onderdelen en zelfs de doos kocht hij bij elkaar. Voor de onderdelen die hij heeft gebruikt, heeft hij ongeveer 300 dollar gespendeerd. Vanwege tools en onderdelen die hij niet nodig bleek te hebben heeft hij in totaal duizend dollar uitgegeven aan het project.

Hij koos om een iPhone 6s in elkaar te zetten, omdat er nog weinig onderdelen voor de iPhone 7 beschikbaar zijn. Dat komt vermoedelijk doordat veel van de onderdelen uit kapotte telefoons komen. De iPhone 6s is een jaar langer op de markt en daardoor zijn er vermoedelijk meer defecte modellen.

Allen zette de telefoon in elkaar, nadat hij op een barbecue deelnam aan een gesprek waarin de vraag naar voren kwam of zoiets mogelijk is. Allen heeft niet alleen de telefoon, maar ook een doosje met lader en handleiding gekocht. Niet dat hij de telefoon zelf nodig heeft, want hij had al een iPhone 6s.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

13-04-2017 • 11:59

106 Linkedin

Reacties (106)

106
102
70
9
1
20
Wijzig sortering
Verbazingwekkend wat voor apparatuur er op die markt aanwezig is, voor bijvoorbeeld het herbouwen van een scherm.

Fascinerende wereld om te zien!

Edit: de telefoon kostte qua onderdelen rond de 350 dollar. Maar dit hele project rond de 1000-1500 omdat hij dus eerst wel pcb wilde solderen, en daar de nodige gereedschappen voor heeft aangeschaft.

[Reactie gewijzigd door wmkuipers op 13 april 2017 12:10]

Er is een toffe docu van Wired over Shenzhen, een dubieuze markt waar ze niet graag camera's zien. Maar als je een project wilt kickstarten, dan is er geen betere plek dan daar. Van design naar produkt binnen 5 dagen.
Shenzhen is een stad met 11.9 miljoen inwoners, niet alleen 1 markt.
Meer dan 20 miljoen inwoners :P

Maar Shenzhen is toch vooral bekend als een van de eerste en succesvolste SEZ (special economic zone) met een focus op tech. Veel smartphone fabrikanten (al dan niet globale merken zoals Lenovo, Huawei, ZTE etc) hebben er hun HQ. De startup en maker community is zeer groot met heel veel talent wat er rond loopt. Voor tech startups & kickstarters op het gebied van tech / gadgets is er bijna geen betere plek om te starten.
Misschien een leuke aanvulling: Op het gebied van datacenters en big data is 'plattelandsstad' Guiyang aangewezen en dus 'place tot be', hier zitten de telco's, en ook Qualcomm, Huawei ,Baidu etc. Na Shenzen een belangrijke plaats om te onthouden als Tweaker denk ik. Dus Shenzen en Dongguan als fabriek, en Guiyang voor big data en AI. Zie o.a. http://www.eguiyang.com.cn/business.html
Probleem is dat elke provincie wel "the next place to be" wil zijn.
Hangzhou (waar startups gratis kantoor ruimte krijgen en ondersteuning van Alibaba). Hier zitten ook de major telco's als Huawei, Nokia, Qualcomm en tech companies als Intel, Hikvision, Alibaba (Aliexpress, Aliyun, Cloud computing) etc.
Yiwu heeft grootste plannen en heeft al enorm veel traders uit Dongguan gejat (vooral chocolate city in DG / GZ is leeg aan het lopen).
En zo kan je door blijven gaan. Lokale overheden geven geld uit met bakken om bedrijven te trekken. Nieuwe SEZ's komen overal tevoorschijn. Of het daadwerkelijk wat wordt is afwachten.
Hangzhou heeft (mede door de ondersteuning van Alibaba) wel de meeste kans om zich verder te ontwikkelen. Nu al zijn er meer en rijkere startups in HZ dan in SZ wat toch wel de benchmark is/was.
Dit. Veel van dit soort promo filmpjes/presentaties moet je over de lange duur zien. Ik zit zelf in China en zie bepaalde regionen voor 5+ jaar worden gepushed door lokale overheden en/of zelfs op provinciaal niveau en 5 jaar na datum staat er nog steeds niet veel meer dan een gigantisch informatie centrum + wat wegen.

Deze "places to be" wil je helemaal niet zitten. Er is helemaal niets om "to be". Zowel voor het aantrekken van personeel is het heel moeilijk maar ook voor je eigen, er is gewoon helemaal niets. Neem Hangzhou, mooie stad op zich gigantisch en je moet echt wel weten wat "to be" is.

Guiyang is niets meer dan een van dit soort voorbeelden. Chongqing kent talloze van deze economische "special zones". Er zijn een paar die het wel doen dankzij gigantische tax breaks en goedkoper personeel. Maar de rest totaal niet.
Zoals Kenzi uitlegt, bedoel ik Shenzhen in zijn geheel als markt, en ja dat is een zeer grote en succesvolle stad.
Maar de meest belangrijke vraag: hoeveel tijd heeft het gekost, en is het goedkoper om de onderdelen los te kopen, dan om er één in de winkel te kopen?
Ik las dit op zijn blog"
"He mentioned in one of YouTube comments that the parts he actually ended up using cost him around $300 but he already had $1000 worth of extra stuff, tools, etc."
De telefoon in je link is een iPhone 6, en de telefoon in het artikel is een iPhone 6s.
pricewatch: Apple iPhone 6s 16GB Goud

Buiten dat, het is toch super gaaf dat je een iPhone letterlijk van de Chinese markt koopt, in onderdelen!

Edit: Spuit 11! 8)7

[Reactie gewijzigd door Mavel 128 op 13 april 2017 13:05]

Het ontgaat me een beetje wat de nieuwswaarde is. Een aantal jaar geleden heb ik bijvoorbeeld één Nokia N8 gemaakt, samengesteld uit onderdelen van meerdere telefoons. Is mijns inziens geen raketwetenschap en door zat andere mensen eerder gedaan. Het is natuurlijk wel tweaken, maar niet uniek.
Nokia's uit de pre-MS tijd waren dan ook eenvoudig te assembleren en deassembleren. Dat is vooral een kwestie van de juiste schroevendraaiers hebben (torx 4, 5 en/of 6, afhankelijk van het model). En eventueel de handleiding bij iFixit downloaden.

[Reactie gewijzigd door Morgan4321 op 13 april 2017 17:12]

Je linkt naar een iPhone 6 ;) het gaat over een 6S
Een iPhone 6 is toch echt wat anders dan een iPhone 6s.

https://www.bol.com/nl/p/...b-zwart/9200000049560497/

Maar het belangrijkste punt blijft: Gaat niet om het geld -> Het is een kwestie van 'het kan, dus het moet'!
1300 voor een telefoontje van 389 euro.
Begrijp de kik als Tweaker niet om een toestel te bouwen uit losse componenten.

https://www.bol.com/nl/p/...33722728-9200000032845758
Hij zal inderdaad de tools weggooien en de volgende keer opnieuw kopen 8)7
Nee, hij heeft voor $ 1.000 aan onderdelen en gereedschap gekocht, waaruit hij de iPhone heeft gemaakt. De onderdelen die hij heeft gebruikt kostten ongeveer $ 300, dus hield hij nog ongeveer $ 700 aan losse onderdelen en gereedschap over.
Een deel van de onderdelen zou hij met wat extra onderdelen kunnen gebruiken voor een tweede exemplaar.
"I spent around 2 months finding the parts, making the phone, and shooting the video footage, and then another 2-3 months trying to edit the tons of video I shot into a coherant story.
I think the parts I actually ended up using cost about $300. But I have well over $1000 in extra parts, tools, and general dead ends.
And yes, touch id totally works:)"
Voor een tweaker is dat echt niet de meest belangrijke vraag!
Voor een tweaker is het de vraag of het kan, niet hoeveel tijd of geld het kost. ;)
I second that :Y)
Niet omdat het nuttig is, gewoon omdat het kan. Toffe actie.
Nou, die geldkwestie kan ook van belang zijn als je een creatieve manier zoekt om bij te verdienen.
Kan je er Quake op spelen,is het overklokbaar, en does it blend?
Dat zijn de belangrijke vragen
Precies, die cruciale informatie mist dan weer in het artikel. Is er iemand die het filmpje gezien heeft, en kan vertellen of het daar gezegd word?

-EDIT- ik dacht duidelijk niet met mijn tweaker hartje. Net even stukje bekeken van het filmpje en dit is eigenlijk inderdaad niet waar het om draait :) Toch zou het leuke extra info zijn geweest! :+

[Reactie gewijzigd door LankHoar op 13 april 2017 12:32]

Cruciale informatie? Het filmpje is gevuld met tech-informatie en recycleporno, een waar walhalla van een tweaker.

Maar opeens is de cruciale informatie "de kosten"?
Eer is niet in geld uit te drukken :)

[Reactie gewijzigd door Iblies op 13 april 2017 12:50]

Cruciale informatie? Als de kosten mee gevallen waren was jij naar Shenzhen gevlogen om er daar zelf één in elkaar te zetten? :+
Want de reis naar Shenzhen is goedkoper dan een iphone 6s?

Ik denk dat je dan gewoon een telefoon koopt in de winkel en er nog eentje om de 2e uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten.
Het leuke hier is uiteraard dat als hij eenmaal weet hoe hij er komt, voor nogmaals 300 uit te geven een 2e kan bouwen in minder tijd. En ene 3e en een vierde.

Waardoor je in loop van tijd steeds dichter bij de 300+arbeidsuren komt te zitten.

Da's nie duur ofwel
Een hobby kost geld dus kijk je daar niet naar.

Maar nog belangrijker leuke video, artikel op nieuwssites, goed voor je ego en naam.
Probeer maar eens voor paar duizend dollar zo veel reclame te krijgen,
Op zich is het toch wel duur. Ik weet niet meer juist hoeveel de BOM was voor de iPhone 6S maar die lag onder de 300. Tweedehands kosten de onderdelen dus meer dan nieuw.
Omdat als je er zelf 1 bouwt, je er een grotere accu in kan zetten, zodat het ding het einde van de dag haalt. Je hoeft je niet van achter te laten nemen door apple en 100 euro voor wat extra opslagruimte te betalen.
Ook is een beter beeldscherm mogelijk, ipv het 330ish ppi lcd'tje wat de 6s heeft.
Misschien de camera van de 6s plus gebruiken, zodat je wel OIS hebt, en niet die belabberde 6s camera hoeft te gebruiken.

Geintje, maar wel kern van waarheid eh. De 6s is heel snel. Dat is het enige pluspunt.
Oh en hij buigt niet en kan geen last krijgen van de touch ziekte zoals zijn voorganger.
De vraag is nu natuurlijk voor welke prijs hij dit in elkaar geschroefd heeft.
He mentioned in one of YouTube comments that the parts he actually ended up using cost him around $300 but he already had $1000 worth of extra stuff, tools, etc.
Aldus een reactie in de bron. Klinkt niet heel interessant dus als dat klopt. Wel een leuke uitdaging verder natuurlijk :)
Zelfs met $1000 aan gereedschap is het interessant als je er meer dan 1 bouwt. Als je er 10 maakt dan is de prijs per toestel nog maar $400
Klopt, er vanuit gaande dat het dan ook werkt. Want hij zegt ook dat hij "geluk" had dat hij de fingerprint scanner + logic board als geheel kon krijgen en dat een losse scanner op een ander board problemen zou opleveren.

Uiteraard kun je dat gereedschap voor andere doeleinde gebruiken, dus dat zal zichzelf waarschijnlijk op den duur wel terug verdienen.
Ik las dit op zijn blog"
"He mentioned in one of YouTube comments that the parts he actually ended up using cost him around $300 but he already had $1000 worth of extra stuff, tools, etc."
Wat is hier bijzonder aan? Helemaal niks. Het was pas interessant geweest wanneer hij zelf de verschillende chips op het logic board had geplaatst.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 13 april 2017 12:12]

Zou bouw jij ook je PC, alles zelf op het moederbord solderen? Vanuit het perspectief 99% van de gebruikers de binnenkant zelfs nog nooit gezien heeft vind ik dit bijzonder te noemen, maarja voor de uber-tweakers kan dit misschien alledaagse kost zijn.

Daarnaast, misschien is het Tweak gehalte wat laag, maar om te zien hoe de Chinese markt voor onderdelen en reparaties in elkaar zit vind ik erg interessant, zeker de "remove bubble machine" :p
Nee, maar volgens mij lees ik hier ook geen berichten dat het iemand is gelukt om een pc in elkaar te zetten door losse onderdelen te kopen, zoals een kast, moederbord, werkgeheugen, opslaggeheugen, processor etc. Ik vind het best een vermakelijke video hoor, echter doet het bericht mij overkomen of dit iets heel speciaals moet zijn.
Het is speciaal omdat
- de onderdelen niet op elke hoek te koop zijn (zoals bij computeronderdelen)
- er geen standaarden zijn dus je moet exact de goede onderdelen zoeken en vinden
- nog geen algemeen gebruik is (dus ales zelf uitzoeken)
- je weet niet of het lukt (dus risico en succesvol einde)
Sorry, maar ieder onderdeel is gewoon te bestellen. Jij maakt het echt veel moeilijker dan dat het is.
Een smartphone in elkaar zetten uit losse onderdelen is veel moeilijker dan een PC in elkaar zetten.
99% is wat overdreven heeeeee
Maar daar werd enkel gesproken van de pc ;-) denk dat tegenwoordig merendeel de binnenkant van de pc zien. En van een smartphone, meestal kan je de binnenkant niet "openen" zonder kennis van de smartphone. Dus mensen interesseren hun dat niet, stuk is binnendoen maken, anders nieuwe. We zitten in een wegwerp maatschappij, repareren interesseert de gewone mens niet.
en dat is dan precies de reden dat deze video bijzonder/tweakers waardig is - interessant voor mensen die een interesse hebben in de binnenkant
Als je de video had gekeken hoor je hem daarover vertellen. De componenten zijn te klein om zelf te solderen of in ieder geval heel moeilijk te solderen. Het kost bovendien heel veel tijd en is nog maar de vraag of je uberhaupt alle losse onderdelen kan vinden.
De componenten zijn te klein om zelf te solderen of in ieder geval heel moeilijk te solderen.
Die onderdelen soldeer je dan ook niet met een soldeerbout maar soldeerpasta en een reflow-oven.
Er zit ook nog een keuze tussenin; pasta, een heteluchtbout en een handmatige pick and place machine. Da's een goede keuze voor prototypes of klein soldeerwerk zonder dat je gelijk de hoofdprijs betaalt.
Een oventje hobbyen kost ook de hele wereld niet.
Ja dat snap ik, maar in het filmpje ging hij in ieder geval niet er veel dieper op in dan solderen, welke apparatuur daarbij hoort werd niet echt vermeld.
Ik heb de video gisteren al gezien. Het logic board is het interessantste gedeelte en dat laat hij in zijn geheel weg door een volledig werkend logic board te kopen. Het enige wat hij heeft gekocht is een scherm, behuizing, camera, logic board en schroefjes om daarna alles in elkaar te zetten met een handleiding op internet. Nou bijzonder zeg, dit kan iedereen.
Ik ben ook even kwijt waarom dit nieuwswaardig is. Doen de honderden iphone-reparatiewinkeltjes dit niet de hele dag?
Inderdaad. Hij is al op Reddit langsgekomen, en daar waren de reacties na de initiële "Wat gaaf!" ook vooral nogal teleurgesteld dat het blijkbaar maar om 4 of 5 onderdelen gaat.

Tweakers heeft bij de OP3 toch ook geprobeerd om de camera en accu te vervangen? Tel daarbij een PCB en behuizing op, en je bent er.

Zolang je er genoeg vrije tijd insteekt, lukt het altijd. Die apparaten moeten tenslotte ook door reparateurs gemaakt worden, en die hebben echt geen magische tools ofzo.
Dat maakt het nog niet heel "knap" ofzo... Op diverse nederlandse webshops kun je, op het moederbord na een een complete iphone bestellen... Zo moeilijk is het niet... Ik vind het wel knap dat hij het in een ander land heeft klaargespeeld..
Het is juist makkelijker in China dan waar dan ook
Jup, maar dan zit je nog met de taalbarriere.. :)
En het moederbord haal je uit een iPhone die iemand heeft laten stuiteren.
Verschillende chips plaatsen om te assembleren is enigszins onzinnig omdat je die print niet zonder chips gaat kunnen krijgen of maken, maar een chip vervangen die defect is, kan natuurlijk wel nut hebben.
Alle!! onderdelen van een iphone kun je los bestelllen (dus ook bare moederborden)
Jawel, kijk maar in de video.
Dat zelfde dacht ik ook. Het zijn allemaal bestaande onderdelen die voor het grootste gedeelte al in een Iphone 6s hebben gezeten. Als je ze daarna weer in een andere Iphone 6s stopt zullen ze idd wel gewoon werken.

Ik denk dat het idee van het filmpje ook meer gaat over het aantonen hoe het chinese ecosysteem in 2e hands Apple onderdelen werkt. Alles wordt recycled, en dat is natuurlijk heel erg goed van (maar misschien niet voor) Apple. Dus milieuorganisaties zullen er blij mee zijn, maar voor een gemiddelde tweaker slaat het nergens op, het is niet anders dan een desktop pc in elkaar schroeven (zoals hij zelf ook al aangaf).
milieuorganisaties zullen er blij mee zijn
Dan ben je nog nooit op zo'n markt geweest. Ja, er wordt gerecycled. Maar op een dusdanige wijze dat het absoluut niet milieuvriendelijk is. Er blijft enorm veel troep over en dat wordt gewoon over de schouder weggegooid. Gevaarlijke metalen, chemische troep etc, gaat zo het riool in.

Chinezen recyclen ook kook-olie. Door gewoon met een grote schep olie uit het riool te halen (helaas met eigen ogen zien gebeuren). Die drab wordt dan gefilterd en opnieuw verkocht als "kook olie" aan cheapo restauranten. Gerecycled, ja, Millieuvriendelijk, nee. :D
De manier buiten beschouwing gelaten, heb ik het natuurlijk alleen over het feit dat de onderdelen die Apple produceert niet meteen in het milieu belanden. Uiteraard snap ik dat die chinezen er een zooitje van maken wat betreft het recyclen van deze spullen. Maar daar heeft Apple geen schuld aan, design technisch is het prima.
...behalve misschien dat de schroefjes ondertussen wel hééél klein zijn en het een lastig klusje is, een micropuzzel met verbazend veel stukjes die precies in elkaar moeten.

Zelf ooit de iphone 4s van mijn vriending gerefurbed met een nieuw scherm... en dat was al prieggelen. Sindsdien zijn ze bij Apple weer een stuk verder gegaan met verkleinen etc.
Zelf ooit de iphone 4s van mijn vriending gerefurbed met een nieuw scherm... en dat was al prieggelen. Sindsdien zijn ze bij Apple weer een stuk verder gegaan met verkleinen etc.
Ja van de chips niet de schoefjes. Hoewel het denk ik wel lastiger is geworden ivm de behuizing die uit 1 deel bestaat.

Ik vind het wel leuk wat ie gedaan heeft, maar heel speciaal lijkt het mij ook niet. Hoe je alles in elkaar steekt is gewoon beschikbaar, namelijk het omgekeerde van het uit elkaar schroeven :P
Indirect en ongewenst eigenlijk een hele goede reclame voor Apple. Als je een telefoon kunt bouwen uit de verkrijgbare onderdelen geeft het iets aan van de repareerbaarheid.
Tegelijkertijd zal Apple niet blij zijn met de "verkrijgbaarheid" van deze onderdelen.
Mwoa, denk niet dat Apple hier wakker van ligt. De gemiddelde iPhone gebruiker gaat nu echt niet opeens zelf z'n telefoon in elkaar zitten schroeven :P
Elke telefoon is op te bouwen als je de componenten hebt, maar niet elke telefoon is makkelijk te repareren ;)

Hoewel dat bij de 6S wel goed zit volgens ifixit:
https://nl.ifixit.com/Teardown/iPhone+6s+Teardown/48170
hardstikke tof, als naar de lokale telefoon turk ga, is ook alle meuk los te verkrijgen. (en betaal ik geen additionele / invoer kosten ...)
Mooie video, leuk om te zien. Heb zelf ook vaker rondgezocht op de Shenzhen markt naar bepaalde onderdelen. Altijd leuk om die mini-ondernemers te spreken. Meestal met een telefoon, chinese sim en Google Translate erbij. :)
Toevallig gisteren een nieuwe iPhone 6 behuizing binnen gekregen, besteld via aliexpres de firmanaam heet toevallig Shenzen Yushan Electronic Trade Company.

Leuk om te zien dat iemand een gehele iPhone in elkaar zet aan de hand van onderdelen.
Ben benieuwd hoe het vanavond bij mij gaat.. :9
Leuk om te zien dat iemand een gehele iPhone in elkaar zet aan de hand van onderdelen.
Met die beschrijving kan je het over elke gemaakte iPhone (en alle andere smartphones) hebben...
Ik ga volgende week naar SEG om mijn ogen uit te kijken naar dit soort zaken. Hij is overigens niet de eerste die dit heeft gedaan, er zijn ook kraampjes die alleen maar (afgekeurde) iPhone onderdelen verkopen.

Wired maakte een maand of wat geleden ook een docu over Shenzhen mocht je geinteresseerd zijn hierin.
Best gaaf, zelf je telefoon in elkaar zetten en werkend maken.
Echt een Tweaker XD.
Zou het zelf ook wel willen proberen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee