Chris Verhoeven van het TU Delft Robotics Institute vertelt over zwermrobots

Slimme robots die ons binnenkort ondersteunen? Dat is minder waarschijnlijk dan 'domme' robots denkt Chris Verhoeven van de TU Delft. Hij denkt aan zwermrobots of aan robots die een taak heel goed kunnen, bijvoorbeeld een brandmelderminidrone die zichzelf op een hoog plafond vastzet.

De toekomst van de robotica wordt vaak gezocht in robots die heel slim van alles kunnen doen. De mens is bezig met zelfrijdende auto's en slimme robots die ons moeten helpen. Op dit moment worden we daar zelfs nog bang van. Dat is niet geheel onterecht, want op dit moment zijn 'slimme' robots nog heel onhandig en maken ze cruciale fouten. Daarom stapte universitair hoofddocent Chris Verhoeven in de zwermrobotica. Of, zoals hij zelf zegt: 'Be Big by Staying Small', wat de letterlijke vertaling is van Googles Translate-vertaalrobot van 'Groot door klein te blijven'.

Met een team studenten en promovendi is Verhoeven bezig van alles te onderzoeken rond het thema 'kleine dingen die een ding goed kunnen'. Het kan hem niet gek genoeg zijn. Van onderwaterrobots die zich als een netwerk over de bodem van een haven moeten verspreiden om zo vervuiling en andere zaken te meten; tot het olfar-netwerk, een netwerk van mini-satellietjes in de ruimte die een enorme telescoop moeten vormen voor alles dat uitzendt onder de 30MHz-frequentie.

Verhoeven voorziet dan ook eerder een groot aantal domme robots die ons omringen om van alles voor ons te doen. Ze moeten ons dan vooral niet in de weg zitten, want anders gaan ze dood. Het zou bijna om bange robotjes gaan die een ding heel goed kunnen. Tweakers sprak Chris Verhoeven op een symposium in het Science Center van de TU Delft over zijn ideeën. Luister naar Chris in een kort gesprek met Tweakers.

Robotsymposium TU DelftRobotsymposium TU DelftRobotsymposium TU DelftRobotsymposium TU DelftRobotsymposium TU DelftRobotsymposium TU Delft

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

24-11-2015 • 16:14

17

Reacties (17)

17
17
15
1
0
0
Wijzig sortering
Super mega interessant! :)

Ben zeer benieuwd naar wat er hiervan daadwerkelijk op de markt komt.

P.S. goed geluid, leuk! had nog niet eerder op Tweakers een non-video interview gezien gehoord
Wat zou je hiervan dan op de markt willen zien? Een zooi kruiperds in je huiskamer? Dit kan heel handig zijn in experimenten, om een beter inzicht te krijgen in hoe groepen smalbreinigen zich tot een mooi geheel kunnen vormen en een taak kunnen volbrengen. Maar het lijkt mij niet dat dit veel verder dan een lab komt.

Verder wel pure waarheid die eruit komt. Dit artikel lees ik met een glimlach en een koude rilling langs de ruggegraat. Zo mooi. :)
Voorbeelden van applicaties zijn legio
- Programmeerbare materie zoals dit onderzoek van harvard
https://www.youtube.com/watch?v=xK54Bu9HFRw
- Brand Detectie
http://robotics.tudelft.n...swarm-uavs-fire-detection

Of verder in de toekomst
Claytronics
https://www.youtube.com/watch?v=16vBZbna2rk

[Reactie gewijzigd door Nicael op 23 juli 2024 21:26]

Ik denk dat de "parallelliteit" van een zwerm een voordeel kan zijn.

Je kan een zwerm robots rond laten vliegen om bijvoorbeeld alle wifi-hotspots te mappen, luchtkwaliteit te meten etc.

Een grote robot zal veel duurder/niet toepasbaar zijn.

Daarnaast wijst hij erg op simpele logica. Niet alleen toepasbaar op kleine/zwerm apparaten. Je kan de eerder genoemde "vliegrobot" laten stijgen wanneer hij dicht bij de grond of een object komt en anders langzaam laten dalen. Zo blijft de robot "hoveren" maar passeert het wel obstakels.

Dit is waarschijnlijk eenvoudiger/goedkoper zijn dan geavanceerde mapping sensoren en pathfinding. En naar zijn mening dus ook robuuster.
Nee, ik zie zeker toepassingen. Niet zozeer in huis, maar vooral in industriële toepassingen. Dat is ook een markt toch?
P.S. goed geluid, leuk! had nog niet eerder op Tweakers een non-video interview gezien gehoord
Inderdaad leuk, een nieuwe journalistieke vorm voor Tweakers. Ik vind het wel wat toevoegen, en het lijkt me een stuk sneller en goedkoper te produceren dan een video.
Boeiende technieken.

Voor wie het zich afvraagt: het mechanische insect/vogeltje op de zesde foto wordt een ornithopter genoemd. De oudst bekende ontwerpen daarvoor stammen van Michelangelo Da Vinci.

Edit: inderdaad - Da Vinci!

[Reactie gewijzigd door Termin8r op 23 juli 2024 21:26]

Ben je niet in de war met Leonardo da Vinci?
Ik geloof ook eerder in meerdere kleine 'domme' robots dan in een grote slimme robot. Kijk eens naar mieren en bijen, zij kunnen zeer complexe en intelligente acties voeren terwijl een enkeling niet bijster intelligent is.
Ik weet niet of je intelligentie zou zou kunnen meten ... maar mieren en bijen zijn in ieder geval wel heel goed in staat om samen te werken, wat in mijn ogen toch best intelligent is.
Communicatie is de bron van intelligentie?

Wellicht bedoelen ze dat de uit te voeren taak relatief eenvoudig/eenzijdig is.

[Reactie gewijzigd door Accretion op 23 juli 2024 21:26]

Intelligentie is gebaseerd op huidige informatie een optimale beslissing nemen die ten goede is van een beoogd doel. Ofwel het begrijpen en kunnen interpreteren van situaties/problemen.

Communicatie is een manier om meer informatie te verkrijgen maar niet echt intelligentie.
Gewoon Leonardo. Da Vinci betekent gewoon dat die vent uit Vinci kwam. Leonardo dus.
Thanks ... maar moet dit niet Da Vinci zijn ? Ik zie een aardige gelijkenis tussen dit en de alom bekenede vliegmachine van hem.

Ik wou dat ik nu voor de keuze stond om een opleiding te kiezen ... dan zou het zeker zoiets worden.
Waarom zijn dit "robots" en geen sensors en/of RC toestellen ?
Een robot is een machine die door zijn programmering verschillende taken kan uitvoeren. Deze robots zijn dan misschien niet zo 'intelligent' dat ze dat uit zichzelf kunnen, maar als zwerm kunnen ze het wel. Een soort collectieve intelligentie waardoor de zwerm veel meer is en kan dan alleen een zooi sensors of een modelvliegtuigje.
Is die man niet een groot gevaar voor het project?
Is hij niet te slim?😉
Beter zou zijn een aantal van mijn niveau er op te zetten.
Kost wat, maar zal op de lange termijn een beter resultaat opleveren

Ik zal het wel weer niet begrijpen...
Ideaal dus?

[Reactie gewijzigd door robvr op 23 juli 2024 21:26]

Lees eens het boek 'Prey' van wijlen Michael Crichton. Mooie kijk op wat er mis kan gaan met deze technieken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.