België neemt afscheid van laatste openbare telefooncel

Maandag verdwijnt de laatste openbare telefooncel in België. Het telefoonkot aan de Middelheimlaan in Antwerpen was drie dagen lang de enige overgebleven telefooncel in België, maar nu valt ook voor deze telefooncel het doek.

Vrijdag werd de voorlaatste telefooncel in België al opgedoekt, in het Waalse Bergen. Nu de telefooncel aan de Middelheimlaan ook is verdwenen, kent België helemaal geen telefooncellen meer.

Volgens Proximus - tot voor kort Belgacom genaamd - valt er geen geld meer te verdienen met telefooncellen, dankzij de opkomst van de mobiele telefoon. Op het hoogtepunt had de telecomprovider 18.000 cellen. In 1997 werd gemiddeld vijftien uur per maand per cel gebeld, maar in 2012 was dat gezakt naar gemiddeld veertien minuten per cel per maand.

Tot 2013 was Proximus verplicht om de telefooncel te handhaven, maar de Belgische regering besloot toen dat die verplichting niet meer nodig was, omdat de mobiele telefoon de telefooncel inmiddels heeft verdrongen. Proximus wil het einde van de telefooncel niet onopgemerkt voorbij laten gaan: het wil dertig telefooncellen een nieuwe bestemming geven, bijvoorbeeld in een museum of als kunst.

In Nederland staan nog wel telefooncellen. KPN heeft de telefooncellen afgestoten, maar het bedrijf RBL Telecom heeft een deel overgenomen. Op dit moment heeft het bedrijf 440 telefooncellen. Goedkoop is bellen vanuit een telefooncel niet: 10 eurocent per tien seconden naar een vast nummer, of hetzelfde bedrag per vijf seconden naar een mobiel nummer. Begin deze eeuw had Nederland nog twintigduizend telefooncellen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

25-05-2015 • 10:53

104 Linkedin

Reacties (104)

104
102
56
0
0
0
Wijzig sortering
Kunnen ze hem niet onder "historische bouwwerken" ofzo laten vallen? Maak er een GSM-oplaadpunt van zou ik zeggen.
In London zijn veel telefooncellen nu omgebouwd naar openbaar wifi punt, maar natuurlijk zit daar wel meer historie achter de telefooncellen
er is er nu ook een waar je je smartphone kan opladen met zonne-energie https://www.youtube.com/watch?v=QQbiedmqC9g
Zou ik wel quick charge willen hebben.
En in het filmpje zie ik alleen maar mensen en posters met iphones, en laat die daar nou net te karig voor zijn.
Leuk voor in Groot Brittannië, waar het even goed weer is als in Nederland xD
is da ni slecht voor de accu? dynamisch opladen?
Yup, dankbaar gebruik van gemaakt afgelopen 3 dagen.
Elke cel heeft een BT-FON hotspot, en zelfs voor mijn dure hotel was zon accespoint.
10£ voor 24u wifi ... Nee dank u, ik red me wel.
Beetje gek maar dat doet me denken aan Harry Potter, met die Telefooncel die naar de ondergrond gaat :+ http://www.pokerstarsblog.com/en/blog/MercierPhoneBooth.jpg

[Reactie gewijzigd door MrFax op 25 mei 2015 11:11]

''Now I'll just take my muggle money'' *grinnikt*
Harrie Potter? The Matrix? Ik dacht eerder aan Docter Who.....
Da's een police box, geen echte telefooncel ;)

Telefooncellen, god, die heb ik ook al tijden niet gezien, zou niet weten waar de dichtstbijzijnde is.
Of Bill and Teds excellent adventure,ook met Reaves.
Anoniem: 596956
@blorf25 mei 2015 11:28
Er is een wedstrijd uitgeschreven voor de herbestemming van dertig telefooncellen. Ze gaan dus niet allemaal verloren. Bron: Gazet van Antwerpen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 596956 op 25 mei 2015 11:29]

Ze zouden de telefooncel gewoon een paar meter moeten verzetten en een plekje geven in het Middelheimmuseum. Het zou niet mistaan tussen alle moderne kunst, waarbij een telefooncel even kunstig zou zijn als sommige dingen die er staan :)
Zo'n telefooncel tot werelderfgoed laten verklaren. :p
Een geluidsarm eiland in een drukke buurt is ook wel handig om mobiel te bellen
Het kan aan mij liggen, maar als ze er eenmaal staan heb je er weinig kosten meer aan toch? Weghalen wanneer ze stuk zijn?

Verder heb ik nooit begrepen dat ze die dingen nooit gecombineerd hebben met frisdrank/snoepautomaten oid. Of pinautomaat. Iets meer dan alleen bellen. Dan haal je er vast een mooie winst mee.
Het kan aan mij liggen, maar als ze er eenmaal staan heb je er weinig kosten meer aan toch? Weghalen wanneer ze stuk zijn?
Ze zullen ook onderhoud moeten hebben lijkt me, af en toe reinigen. Er zal iemand regelmatig langs moeten om de geldbakjes te legen etc.

En het repareren van door vandalen behandelde cellen lijkt me ook een aardige kostenpost.
Verder heb ik nooit begrepen dat ze die dingen nooit gecombineerd hebben met frisdrank/snoepautomaten oid. Of pinautomaat. Iets meer dan alleen bellen. Dan haal je er vast een mooie winst mee.
Lijkt me een beetje vandalisme-gevoelig, en gevoelig voor overvallen/diefstal etc, als er op die manier grotere bedragen aanwezig zijn (en in het geval van pinautomaten, denk ook aan ramkraken etc).

Kan je maatregelen tegen treffen, maar die zijn vaak vrij kostbaar, wat de winstgevendheid nog verder onder druk zet.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 25 mei 2015 11:43]

De laatste belgische telefooncel waar je nog geld in kon werpen is al heel lang verdwenen hoor. Toen ik zelf nog een tiener was werkten die toestellen al met telefoonkaarten.
Als tiener belde ik altijd "collect call" naar mijn ouders. Ze accepteerden altijd :)
In België is dat denk ik nooit mogelijk geweest, of het moet zo lang geleden zijn dat ik het niet kan geweten hebben.
Er zal iemand regelmatig langs moeten om de geldbakjes te legen etc.
Volgens mij werkten ze op het laatst alleen nog met telefoonkaarten ? Of zijn ze ook nog omgebouwd voor de euro ?
Sinds 2005 heeft KPN (toen nog de eigenaar van de cellen) op veel plekken weer combinatietelefoons geplaatst, waar naast telefoonkaarten ook gebruikt gemaakt kon worden van muntgeld (en dus euro's, daar die in 2005 immers al ingevoerd was).

Geld niet voor alle cellen, maar wel voor een hoop.

Zie bijvoorbeeld dit artikel.
2005, dat is toch ook alweer tien jaar..
Dan heb ik kennelijk niet meer gebeld in een cel sinds de euro-mogelijkheid. ;)
Als er gemiddeld 14 minuten per maand wordt gebeld, lijkt me niet dat je regelmatig langs hoeft te gaan. Verder doen ze klaarblijkelijk al weinig onderhoud, dus dat is niet zo'n issue.

En natuurlijk heb je meer vandalisme met wat meer apparaten, maar als dat opweegt tegen het bedrag wat je ophaalt, is dat geen groot probleem. Je kunt best ver gaan met die dingen stevig maken dat je niet zomaar die apparaten vernield. En als je eenmaal weet welke vaak vernield worden, haal je die weg, maar laat je anderen staan.
Dus wat dat betreft is er wel meer uit te halen dan nu.
Het is ook een vorm van marketing, klantwinning en klantbehoud.

Toen die telefooncellen terugkwamen op het station in Zwolle, kreeg ik weer wat meer respect voor KPN. Hoe vaak ik daar met een lege accu savonds laat wel niet heb gestaan. Even kunnen bellen is dan wel zo prettig. Ik was er in ieder geval erg blij mee dat ze een paar jaar geleden weer telefooncellen gingen plaatsen i.p.v. alleen maar verwijderen.

Het zijn gewoon reclame borden die niet alleen indirect wat geld opbrengen.

Overigens zie ik die redelijk vaak in gebruik.
Ja op maandag waren ze vaak kapot. Als ik dronken ben ga ik altijd in de bosjes liggen huilen maar voor andere mensen is vandalisme leuker.
Ze zullen ook onderhoud moeten hebben lijkt me, af en toe reinigen.
Maak er maar 2x per dag reinigen van :X

Was altijd een populaire plek om in over te geven enzo :X
En er mobiele telefoon oplaadpunten van maken :)
Arme superman.

Maar buiten deze grap, een natuurlijke evolutie. Schrik trouwens hoe duur het nog is in Nederland. Dat zal de verdwijning ervan mogelijk nog extra bespoedigen. Ik ben er al jaren geeneen meer tegengekomen overigens.

[Reactie gewijzigd door draytek2950 op 25 mei 2015 11:03]

Het is juist de prijs die de cellen in leven houdt, ze maken nu winst. Je gebruikt zo'n ding natuurlijk alleen maar als je niet anders kan dus die euro voor dat gesprek is dan geen issue als het enige alternatief is een mobieltje kopen bij een winkel die je eerst moet gaan zoeken.
de vraag is of dat zo is. Want het in stand houden terwijl er gewoon geen hond gebruik van maken kost al meer dan 1 telefoontje oplevert. Als het zo goedkoop was als nu met mobiel zou er veel meer gebruik van gemaakt worden. Denk niet echt dat het flink oplevert, integendeel zelfs...
Denk niet geheel onterecht dat KPN de cellen heeft afgestoten. Ze kunnen dan wel deels overgenomen zijn maar denk niet dat het een lang leven beschoren is want alsnog zitten ook zij met hetzelfde probleem als KPN voorheen...
ja maar dat is ook het punt. Die dingen werkten soms allleen met een telefoon kaart. Als je problemen had met je mobiel dan heb je niet ineens een telefoonkaart op zak.

Voor nl moeten ze gewoon een toeristenkaart maken. OV fiets auto bus tram en telefoon erop klaar. Wij hebben die dingen vaak niet nodig maar toeristen daarentegen wel
In België werkten deze ook met Proton (geld dat je op de chip van je bankkaart kan zetten); je kon je Proton-saldo zelfs opladen met zo'n openbare telefoon. Sinds 1 januari is Proton echter afgeschaft en daarmee is dan ook het nut van deze toestellen quasi volledig verdwenen, want wie loopt er nu nog rond met een telefoonkaart in zijn portemonnee? Ik veronderstel dat er op belangrijke punten (luchthavens, grote treinstations, etc.) wel openbare telefoons zullen blijven hangen die met munten werken.
Voor mensen die geen mobiel kunnen bekostigen is die euro voor dat ene gesprek misschien wel juist heel duur. Maar ja die hebben geen keuze.
Ik vind het toch wel jammer. Ik heb al een paar keer gehad dat mijn batterij van mijn telefoon leeg was en ik een telefooncel moest opzoeken. Je kon gewoon bellen via Proton, vond ik toch wel handig. Duur was het wel idd, maar het was maar voor een paar minuten bellen. Nu kan dit helaas niet meer.
Arme superman.
Mega Mindy is de Belgische superheld.
In mijn jeugd hingen er zelfs nog telefoonboeken in de telefooncel bij ons in het dorp... O-) En bij het opruimen van wat spullen kwam ik pas nog een oude telefoonkaart tegen... :z
Anoniem: 628318
@Fiber25 mei 2015 14:10
Daar moeten dringend wat foto's bij zo te zien^^
Erg jammer! De telefooncel bewijst in hedendaagse situaties nog steeds zijn nut. Bijvoorbeeld bij lege batterij, weinig beltegoed, storingen aan het mobiele netwerk of zelfs slecht bereik. Zelfs als je geen geld bij je had, kon je alsnog bellen via collect call.

Ik zou wel graag enkel telefooncellen terugwillen, aangezien ik zelf vaak met bovenstaande situaties te maken heb. Bovendien is er vast nog een andere extra functie voor te vinden, zoals een WiFi-hotspot, een telefoonoplader, internetpunt of voor reis-, toerist-, en telefoonnummerinformatie.

Als je bang bent voor vandalisme, dan zet je er een slot op en geef je de sleutel aan de dichtstbijzijnde ondernemer, zoals bijv. een supermarkt. Dan heb je zicht op wie dat ding stukmaakt. Of deur openmaken met een magneetkaart, te koop bij diezelfde ondernemer.
Erg jammer! De telefooncel bewijst in hedendaagse situaties nog steeds zijn nut. Bijvoorbeeld bij lege batterij, weinig beltegoed, storingen aan het mobiele netwerk of zelfs slecht bereik. Zelfs als je geen geld bij je had, kon je alsnog bellen via collect call.

Ik zou wel graag enkel telefooncellen terugwillen, aangezien ik zelf vaak met bovenstaande situaties te maken heb.
Wanneer je dat regelmatig hebt is een "Powerbank" in je tas een prima oplossing. Zo'n telefooncel is leuk sentiment, maar niets meer dan dat. Compleet nutteloos. Al is sentiment wel heel erg leuk. Op het terrein van mijn werk heeft tot ver in de jaren 90 nog een grijze munttelefooncel gestaan INCLUSIEF (verouderde) telefoongidsen van heel Nederland.
Op de foto zie je de "kantelbare" telefoongidsen nog hangen

afbeelding

[Reactie gewijzigd door LessRam op 26 mei 2015 21:28]

Jammer... Vooral voor toeristen eigenlijk. Ze zouden verplicht moeten blijvén...
Lijkt me niet echt kostenefficient, als een cel maar 14 minuten per maand gebruikt wordt. En voor de toerist is het ook niet zo gek interresant, want hij zal dan toch eerst een telefoonkaart moeten kopen (in Belgie kon je immers niet contant betalen in telefooncellen, wat in NL wel kan in in een aantal telefooncellen).

Als hij dan toch al in een winkel staat om een telefoonkaart te kopen, kan hij net zo goed direct een prepaid-SIM kopen en die in zijn eigen GSM gebruiken, ipv een telefooncel te gebruiken.
Dan zijn het toch geen toeristen meer? ;)
Puur uit interesse, zijn er nog (werkende) telefooncellen in Breda (&omgeving) en Roosendaal? (en omgeving)
Als je op deze site kijkt (onderaan), zie je dat Breda nog 5 telefooncellen heeft (plus nog 1 in Ulvenhout). Roosendaal heeft er geen enkele meer :)

Ik vind het wel prima dat ze verdwijnen, prakisch iedereen heeft tegenwoordig wel een mobiele telefoon, en als je ziet dat voorheen (toen er nog meer cellen waren) veel van die cellen door vandalen werden behandeld, kan ik me haast niet voorstellen dat die dingen nog economisch rendabel te exploiteren waren.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 25 mei 2015 11:31]

Die kaart klopt niet, de 2 telefooncellen op het Station in Zwolle staan er bv niet op.
Waar staan die dan? Ik ben Zwollenaar en kom af en toe op het station, maar dacht dat die al 10 jaar geleden oid waren weggehaald. Volgens mij 'vroeger' recht voor het station, en later onder de kap links. Maar die is volgens mij ook al weg.
Klopt waren weggehaald, zijn jaar of 2 geleden weer terug geplaatst.
Staan bij de uitstap halte van de lokale buslijnen, vlakbij die fietsenstalling/bijna-gesloten-politiebureau.

Daar stonden ze vroeger trouwens ook. Als ik het goed heb exact dezelfde plek zelfs :P

[Reactie gewijzigd door batjes op 26 mei 2015 11:59]

Vanochtend er even een foto van gemaakt
http://m.imgur.com/RD2MUZP
Dank voor je reactie! Zie dat er inderdaad geen meer staan in Roosendaal. Grappig in Ulvenhout staat er nog wel 1, gewoon in een dorpje naast Breda.

Ja klopt, die dingen zijn niet rendabel meer. Iedereen heeft een mobiele telefoon zo'n beetje. Diegene die er (bewust) geen hebben, bellen wel bij iemand aan in noodgevallen of lenen een mobiele telefoon van iemand. Daarnaast zijn ze inderdaad gevoelig aan vandalisme.
Toch grappig dat er volgens die site een telefooncel in het markermeer ligt bij Lelystad..
Waarom zouden er nog zo bizar veel in Den Haag staan? Amsterdam heeft 2, Den Haag 50 ofzo.
Ja. In Bergen op Zoon bij het Rabobank gebouw (dicht bij politiebureau en gemeente huis bij plein 13)
wow, als je kijkt naar de kaart van RBT lijkt het wel of ze niet uit het straatbeeld zijn verdwenen in Tilburg en Den Haag. Wellicht zit daar een doelgroep die nog veel belt, al zou ik niet weten wie dat dan zou moeten zijn.
In Den Haag zitten toch alle spionnen, ambassades, politiek en zo? Genoeg reden om geheim contact te hebben met anderen :P
Op Ameland blijkbaar ook niet, zouden ze daar geen mobiel bereik hebben? :P
Lijkt me dat er wel enkele exemplaren bewaard worden. Vooral handig voor filmbedrijven die een bepaalde/historische periode correct straatbeeld willen filmen. Gaat ook op voor bepaalde lantaarnpaal ontwerpen en voor verkeersborden.
Hier staat de foto van de echt laatste telefooncel : http://www.gva.be/cnt/dmf...-telefooncel-van-het-land

Ze zal symbolisch gesloopt worden op 1 juni om 10 uur.

Een filmpje erover : http://www.proximus.com/b...el_both.page#.VWLxQGAVfHg

Proximus heeft ook beslist om 30 telefooncellen weg te geven voor culurele doeleinden : http://www.belgacom.com/assets/content/mbimport/{7A73D469-0FB6-4D4F-B761-45E2E5A0584E}?transformationID=CustomContent&contentType=content/custom&previewSite=cow

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee