Software-update: Joplin 2.9.1 bèta

Joplin logo (79 pix)Versie 2.9.1 van Joplin is verschenen, een bètarelease. Joplin is een opensource applicatie voor het maken van notities en is beschikbaar voor Android, iOS, Windows, Linux en macOS. Het kan foto's, afbeeldingen, video's en documenten aan notities toevoegen en is in staat om wiskundige notities en diagrammen te maken. De notities kunnen lokaal worden opgeslagen maar ook on-line in de Joplin Cloud, of in Dropbox en OneDrive. De changelog voor deze uitgave kan hieronder worden gevonden.

New:
  • Plugins: Added joplin.versionInfo method (3b35ab6)
Improved:
  • Add support for proxy (#6537) (#164)
  • Checkbox don't function while checkbox format button hidden from toolbar (#6567) (#6172)
  • Update to Electron 18 (#6496)
Fixed:
  • Allow styling note list items using custom CSS (#6542) (#5178)
  • App can crash with certain combinations of plugins (#6506)
  • Search field focus is stolen on layout change (#6514)
  • Search field would not clear as expected (#6557)
Security:
  • Fixes XSS in GotoAnything dialog (e797ebb)

Joplin

Versienummer 2.9.1 bèta
Releasestatus Beta
Besturingssystemen Windows 7, Android, Linux, macOS, iOS, Windows 8, Windows 10, Windows 11
Website Joplin
Download https://github.com/laurent22/joplin/releases/tag/v2.9.1
Bestandsgrootte 193,00MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

11-07-2022 • 18:41

32

Bron: Joplin

Update-historie

02-05 Joplin 3.3 14
07-'24 Joplin 3.0 18
12-'23 Joplin 2.13 11
09-'23 Joplin 2.12 4
05-'23 Joplin 2.10 18
07-'22 Joplin 2.9.1 bèta 32
06-'22 Joplin 2.8.8 15
Meer historie

Reacties (32)

32
32
13
0
0
8
Wijzig sortering
Ik snap nog steeds niet het nut van die gescheiden markdown input en de daadwerkelijke notitie. Dat werk voor mij maar omslachtig, dan vind ik een editor als Notion veel intuïtiever werken. Maar goed, dan heb je weer minder controle over waar je notities terechtkomen…
Kun je iets meer uitleggen wat je precies bedoelt met "gescheiden markdown input en daadwerkelijke notitie"?
Je hebt dan vaak 2 vensters, links het venster waar je de markdown schrijft en rechts zie je dan de notitie vormen. Dat werkt voor mij wel dubbelop, dan heb ik liever dat de notitie aanpast tijdens het schrijven en in hetzelfde venster.
Je kunt ook de Rich Text Editor aanzetten, maar onder de motorkap is dat een laag over de Markdown Editor. Ook kun je het rechterscherm uitzetten, en zie je dus alleen je Markdown tekst (maar dus niet meer de preview).

Wat je ziet is hoe Markdown werkt: alleen tekst, geen 'rich text'. Dus geen links, plaatjes, tabellen, opmaak enzovoorts. Wat ik er zelf zo fijn aan vindt is dat je totale controle hebt en de resultaat (binnen dezelfde applicatie) altijd hetzelfde is. Bij rich text editors heb je vaak verborgen elementen, en als je dan iets probeert te kopiëren of plakken, verschuift de boel e.d. Bij Markdown loop je het gevaar niet dat de layout zich gaat verschuiven, of dat dingen gebroken werken of zo.

Markdown is enorm krachtig, en is daarom dus ook bij serieuze notitie-apps de betere keuze.

Maar, dus, door de manier waarop Markdown werkt, is het vaak handig om de preview erbij te zien, zodat je kunt zien of de opmaak die je invoert ook klopt. Preview uitzetten kan, maar dan zie je dus geen opmaak meer.
Ik denk dat @SirLenncelot 's punt is dat je ook markdown-editors hebt die meteen het effect van de markdown inline renderen. Bijvoorbeeld als je **blabla** typt, het gerenderd wordt als **blabla**. Een soort WYSIWYG, maar dan zonder de raw markdown te verbergen.

Ik heb daar ook sterke voorkeur voor, boven moeten typen in een venster en lezen in een ander venster.
Dat is ook hoe Joplin werkt: https://imgur.com/yMqFgXa

Je kan er ook voor kiezen om alleen maar de rich text editor te zien, of zowel de markdown als de gerenderde versie. Die opties gebruik ik zelf alleen nooit, wat jij beschrijft is ook precies wat mijn voorkeur heeft
Oh nice, dat ziet er goed uit. Dank voor het voorbeeld!
Ja, of met Ctrl-E een externe WYSIWIG editor zoals Typora gebruiken. Die is ook wat beter in bijvoorbeeld tabellen copy/pasten en opmaken.
Ik gebruik het al een tijdje als Onenote vervanger op Windows, Linux en Android. Houd alles met WebDAV in sync.
Prima tool. Ook zelf te hosted in een docker.
Nadeel is dat je een client moet gebruiken, niet een webserver.
Ook de plugins zijn handig, maar android client heeft weer geen plugins.
@pven zei:
Iemand hier ervaring mee?
Joplin is een populaire vrije OneNote vervanger. Ik heb hem ook een tijdje gebruikt. Maar hoewel het FOSS is, gaf het me toch een vendor lock-in gevoel, omdat het de baas wil zijn. Het houdt alles in zijn eigen database. Het wil wel exporteren of een poging doen te synchroniseren, maar in feite eist het de rol van master op.

Daarom ben ik overgestapt op Zettlr. Ook FOSS/Libre, maar het werkt direct op markdown-bestanden. Je kunt daarom zonder probleem collaboreren met anderen, direct werken op wiki's en op bijvoorbeeld Github gebaseerde documentatieprojecten. Bovendien is het één view voor zowel lezen als bewerken. Je kunt aparte mappen toevoegen en verwijderen. Ik heb bijvoorbeeld één map gesynchroniseerd met Nextcloud, welke ik via de Android App Nextcloud Notes ook onderweg op mijn telefoon kan bekijken en bewerken.
@pven zei:
[...]


Joplin is een populaire vrije OneNote vervanger. Ik heb hem ook een tijdje gebruikt. Maar hoewel het FOSS is, gaf het me toch een vendor lock-in gevoel, omdat het de baas wil zijn. Het houdt alles in zijn eigen database. Het wil wel exporteren of een poging doen te synchroniseren, maar in feite eist het de rol van master op.
Komt dit niet omdat Joplin End-To-End Encryption (E2EE) heeft?

Heeft Zettlr zoiets?
Zettlr is alleen een editor. Er zit überhaupt geen cloud achter. Dus als je je bestanden wilt versleutelen staat je dat verder vrij. Wil je foss blijven gebruik dan bijvoorbeeld cryptomator.
Komt dit niet omdat Joplin End-To-End Encryption (E2EE) heeft?
Nee, dat is misschien later ingevoerd. De enige reden om een database te hebben is omdat het sneller is ten koste van de draagbaarheid van een project. Een file-based project is editor-agnostisch, maar de editor moet bij het starten kijken of er nieuwe notes zijn toegevoegd.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je "Mijn Documenten" leeg is omdat ze in een database staan die je alleen kunt openen met MS Word. Kan handig zijn als jij en je collega's exclusief in Word werken. Maar als jij graag in LibreOffice werkt, je collega in Apache Office en je manager in MS Office, dan is het erg handig dat je de directory kunt delen en dat ze niet in een database zitten.
Heeft Zettlr zoiets?
Die vraag is irrelevant omdat Zettlr direct op de bestanden werkt. Het synchroniseren, als je dat wenst, doe je met een ander specialistisch programma. Bijvoorbeeld Syncthing (met E2EE by default).

Zo kan je bijvoorbeeld één project met privénotes op al je apparaten zetten dmv Syncthing, en een ander project met Nextcloud (met optioneel E2EE) delen met je collega's.

En je kunt ten allen tijde al dan niet tijdelijk een compleet ander Markdown-programma gebruiken als Zettlr niet bevalt, en terugschakelen als het toch wel bevalt. Allemaal omdat de bestanden de master zijn, en niet de database van een programma.
Iemand hier ervaring mee? Ik zie het een beetje als 'de zoveelste tool'...
Ik vind hem fijn werken. Ik gebruik hem met een sync oplossing via Syncthing (dus op disk) tussen verschillende devices, inclusief mijn telefoon.

Ik kom er wel net pas achter dat ook deze tool weer Electron gebruikt... Dat verklaart het gewicht van de package (zowel storage als RAM) en hoe lang het duurt om op te starten. Dat doet me dan wel weer twijfelen...

[Reactie gewijzigd door Room42 op 23 juli 2024 20:06]

Ik gebruik Joplin ook maar dan als appimage.
Gebruikt ie dan geen Electron? De een sluit de ander niet uit, hè. ;)
Dat zou best kunnen, maar ik zie geen extra packages van electron.
Nee, dat is het punt, het zit allemaal inclusief. Elke Electron app is een volledige Chromium-installatie. :o

Dit is wel een leuke video erover: ELECTRON: why people HATE it, why devs USE it
Nee het idee van een appimage is dat je dus inderdaad niet met dependencies hoeft te knoeien, die zitten namelijk allemaal in de appimage gebundeld. (Waardoor het dus ook meer ruimte inneemt)
De appimage gebruikt ook Electron, dus het is me niet helemaal duidelijk wat je probeert te zeggen.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat. 1 appimage is alleen een executable en 2 hierdoor geen extra packages benodigd zijn. Dus geen Electron spul wordt geinstalleerd.
Er wordt sowieso geen Electron-spul geïnstalleerd, want dat wordt meegeleverd. Dat is juist het hele doel van Electron. In die appimage zit dus ook gewoon Electron. Het enige verschil is is dat het een universeel uitvoerbaar bestand is dat op meerdere distributies draait, dus 'portable'.
Dat is ook de bedoeling van appimage apps.

Alleen wil ik hiermee zeggen dat ik dit soort apps niet installeer omwille van electron pakketten die dan meegeleverd worden. Daarom voor mij appimage pakketten.
Maar nogmaals: de appimage bevat ook Electron, dus je krijgt nog steeds Electron meegeleverd...
Electron is geen losse dependency die door je package manager geïnstalleerd moet worden. Het is gewoon onderdeel van de Joplin-installatie (en van o.a. de desktop versie van Slack en Teams volgens mij). Die zijn allemaal self-contained, met ieder hun eigen Electron. Ook als je het niet als appimage (of flatpak / snap / ...) installeert.

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 23 juli 2024 20:06]

Voor mij is het dé FOSS Onenote vervanger.

Soortgelijk principe (wel wat simpeler) maar gebaseerd op open formats zoals Markdown, maar toch een systeem er omheen dat samenhang in de structuur bewaard (groeperen, tags, onderlinge links). Maar ook de browser addons die website paginas opslaan op afroep.. Heerlijk! Te synchroniseren over devices via Nextcloud e.t.c.
Voor mij is het dé FOSS Onenote vervanger.
Het is een prima app. Flexibel, open, compatible met anderen, want gewoon markdown.
Maar in Onenote kan je tekenen met een pen. En geluidsopnames maken in het document zelf terwijl je er aan werkt. En zoeken in je eigen handschrift met de handschriftherkenning. Dat is toch wel een stuk verwijderd van Joplin.
Ik gebruik het zelf ook op werkt voor mijn eigen notes i.p.v. 100+ sticky notes.

En dan met copy sync aanzetten op de Corporate Onedrive voor backup. Werkt perfect.
Je moet wel een beetje Markdown leren of de andere editor gebruiken, maar voor een open source tool is dit zeker wel een van de goede naar mijn mening.
Ik gebruik Nextcloud, en dan als markdown tool Obsidian (met sync via Nextcloud (= WebDAV)). Waarschijnlijk ook Electron, helaas. Maar het werkt wel prettig.
Dank voor de reacties :)

Uiteraard heb ik er inmiddels naar gekeken. Is er echt geen handige manier om Joplin te laten syncen met mijn Google Drive?

[Reactie gewijzigd door pven op 23 juli 2024 20:06]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.