Software-update: 7-Zip 22.00

7-Zip logo (45 pix) Versie 22.00 van 7-Zip is uitgebracht, een stabiele versie. Dit opensource-archiveringsprogramma kan overweg met een groot aantal compressieformaten, waaronder zip, cab, rar, arj, lzh, chm, gzip, bzip2, z, tar, cpio, rpm, deb en uiteraard het zelfontwikkelde 7z. Verder is de software in staat om iso-bestanden en nsis-installatiepakketten te openen. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit:

What's new:
 • 7-Zip now can extract APFS (Apple File System) images that can be used in DMG files.
 • 7-Zip now can create TAR archives in POSIX (pax) tar format with the switches
  • -ttar -mm=pax or -ttar -mm=posix
 • 7-Zip now can store additional file timestamps with high precision (1 ns in Linux) in tar/pax archives with the following switches:
  • -ttar -mm=pax -mtp=3 -mtc -mta
 • New switches for Linux version for TAR archives:
  • -snoi : store owner/group ids in archive or set owner/group ids from archive to extracted files.
  • -snon : store owner/group names in archive
 • New -snz switch to propagate Zone.Identifier stream to extracted files (Windows).
 • New option "Propagate Zone.Id stream" in Tools/Options/7-Zip menu.
 • New "Options" window in "Add to archive" allows to select what metadata must be included to archive. Also it allows to select new option
 • "Do not change source files last access time".
 • Some bugs were fixed.

7-Zip screenshot (620 pix)

Versienummer 22.00
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11
Website 7-Zip
Download https://www.7-zip.org/download.html
Bestandsgrootte 1,50MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

19-06-2022 • 19:09

38 Linkedin

Bron: 7-Zip

Update-historie

Reacties (38)

Wijzig sortering
Ik gebruik WinZip al niet meer sinds Win98 ofzo. Altijd WinRAR. Maar sinds paar jaar toch ook naar 7Zip gegaan. Jammer wel dat ze nog steeds geen Win11 versie hebben, compatibel met het nieuwe rechtsklikmenu.
Het is wel beschikbaar als optie in the 'show more options'-context menu (ja, ik gebruik een Engelstalige versie van Windows) binnen Windows 11.

Vind het nieuwe context menu helemaal geen verbetering tegenover het oude. Maar hier is een (Engelstalig) artikel welke enkele methodes beschrijft om altijd het 'Show more options'-context menu te tonen in Windows 11. Mits je daarin ben geinteresseert, natuurlijk.

* edit: Was vergeten de link toe te voegen. :X

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 19 juni 2022 21:31]

Dank voor de link!

Ik heb net een paar dagen Windows 11 draaien en dit was precies wat ik nog had willen uitvogelen.
De regedit methode werkte perfect.
Vooral tijdens zakelijk gebruik vindt ik die "evaluation copy" niet kunnen. De meeste mensen kopen ook geen licentie.
Dus daarom gebruik ik 7zip. Daar heb je die licentie problemen niet.
Maar als je iets nodig hebt voor te downloaden en hij is ingepakt als rar, dan moet je wel dat aplicatie hebben anders kun je hem natuurlijk niet uitpakken.En 7 zip en gewoon zip bestanden is hij natuurlijk compatibel mee.Vroeger was alles arj en lzh althans in het dos tijdperk.En je kont ook volumes maken met arj ook daarom werd hij vrij veel gebruikt.Dat kan met winrar natuurlijk ook.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 21 juni 2022 15:20]

7-Zip kan ook RAR bestanden uitpakken.
Ik gebruikte vroeger ook winrar waar sinds windows 11 zelf een zip appje heeft in windows zelf gebakken.
Dus ik heb geen andere rar of 7 zip programma niet meer nodig.
zip folder zijn al wel wat langer in windows ingebakken. hier een heel gedetailleerde uitleg van de ontwerper: Filmpje op youtube van de developer, die tevens aan de NT kernel werkte en task manager heeft geschreven. Zijn hele kanaal is wel een aanrader voor tweakers.
NanaZip is a fork voor de full windows experience. https://github.com/M2Team/NanaZip
Nanazip is een fork van 7zip die wel windows 11 ondersteuning biedt.

Erg jammer inderdaad dat een fijn programma als 7zip op schijnbaar principiële gronden oid (er zijn wat github issues van) weigert te integereren met het nieuwe contextmenu.

Imho was het lang tijd om wat meer orde in dat menu te maken.
Ik vraag mij even af of er veel verschil zit in 7-zip en Winrar want wat ik voor zover zien kan ondersteunen ze beiden dezelfde bestandsformaten.
Probeer maar is met 7zip .rar bestanden te MAKEN. Dat kan met 7zip niet ;).
Ha, ja nu je het zegt dus in feite is Winrar dan toch uitgebreider.
Rar archieven zijn over het algemeen minder effectief "ingepakt" dan 7-zip archieven. Voor sommige soorten bestanden is 7-zip heel veel effectiever dan wat WinRar of WinZip voor elkaar kunnen krijgen.

Om je een voorbeeldje te geven: Ik werk een boel met database dump bestanden en log bestanden. Door wat te zitten vogelen met de archief instellingen krijg ik een een boel van die 4 GByte dump bestanden terug naar rond de 100 MByte. Ben al blij als WinZip hetzelfde bestand terugkrijgt to tot 700 MByte, met WinRar ben ik blij als dat 500 MByte is.

Dit soort bestanden moet ik vaak via internet overhengelen. De extra tijd die het kost om dat 7-zip bestand zo klein te krijgen is niet zo heel veel meer dan met de andere archiveerders. De tijdswinst tijdens transport die deze veel kleinere bestanden me opleveren is aanzienlijk hoger. Kleinere bestanden hebben over het algemeen ook minder last van corruptie tijdens transport.

Sinds ik dus 7-zip ben gaan gebruiken, heb ik totaal geen nut meer voor die andere archiveerders. Het doet precies wat het moet doen, kost je geen knoop, je kunt behoorlijk 'spelen' met de instellingen van het 7-zip archief formaat, als je daarin bent geintresseerd (of helemaal niet, ook goed) en je kunt er themas voor downloden , waarmee je de iconen en GUI kunt aanpassen.

De reden waarom je geen .rar bestanden met 7-zip kunt maken, is omdat RarLabs dat archief formaat niet heeft opengesteld. Dat moeten zij natuurlijk helemal zelf weten, het is hun produkt. Zelf word ik echter veel vrolijker van 7-zip dan van WinRar.
Dat is volledig afhankelijk van de compressie-instellingen.

Over het algemeen zijn 7zip en Winrar marginaal beter dan elkaar afhankelijk van de bestanden en de gekozen instellingen.

Net testje gedaan, downloads map even gezipped en gerarred op standaard instellingen. Winrar was beduidend sneller met inpakken (~1,5minuut vs ~4minuten), maar 7z wint dan weer 20mb op ~2.3gb.

7zip begint bv met 16mb dictionary size, wat beter is voor (veel) tekstbestanden bv, waar Winrar begint met 32mb.

Het is naar mijn idee voornamelijk een kwestie van voorkeur. Die 20mb extra ergens heen sturen kost mij geen 2,5 minuut :)
Jij hebt het nu over een heel ander soort bestand: GeroldM heeft het over logbestanden en database dumps, wat vermoed ik totaal andere bestanden zijn dan waar jij het net mee hebt uitgetest. Het ligt er maar net aan wat voor een bestandsformaat het is. In die download map van jou zitten er waarschijnlijk veel EXEs, wat op zichzelf al een soort van zip-achtig bestand is. Een EXE pakt zichzelf namelijk uit naar een andere map, met een grafische schil eromheen.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 20 juni 2022 17:32]

Als je tekst wilt inpakken moet je winrar op ppmd zetten… :)
voor zulke specifieke situaties kan het handig zijn, maar in de meeste situaties verkies ik toch nog good ol' .zip, want dat krijg je op elk systeem compressed/extracted zonder eerst extra software te moeten installeren, da's imho het enige nadeel aan .rar en .7z
Nu ik ook met de Linux desktop werk, kan ik je verzekeren dat 7-zip ook standaard is ingebakken. Alhoewel daar de voorkeur het 'tar.gz' archief formaat is, kun je er ook 'zip' bestanden en '7-zip' archieven mee creeeren zonder dat je daar extra software voor hoeft te installeren.

En voordat je erover begint, al deze archief-formaten kunnen in de Linux explorer (inbegrepen bij Gnome) deze bestanden ook gewoon worden ingezien alsof het standaard mappen zijn. Het zijn dus Windows en MacOS die hierover moeilijk doen en je eerst software moet installeren voordat je meerdere soorten archiefbestanden kan maken en/of inzien.
Windows en OS X samen hebben wel nog steeds 90% marketshare, daarom dat ik liever de grootste gemene deler gebruik.

Persoonlijk vind ik het altijd een gedoe als ik van gebruikers/klanten bestanden in een of ander formaat krijg aangeleverd dat softwarespecifiek is en ik die niet heb geïnstalleerd staan, dus probeer ik daar zelf rekening mee te houden. De meeste dingen herken je wel, maar ipv een minuutje ofzo een bestand te bekijken wordt het dan soms eerst zoeken wat het is en of er freeware voor bestaat. In exotische gevallen is dat niet zo en moet je trialware of zelfs betalende software hebben. Op dat moment krijgen ze de vraag terug om het te converteren en plots krijg je dan gewoon een screenshot :+
Duidelijke uitleg waarvoor uiteraard dank !

Moet bekennen dat ik eigenlijk maar zelden bestanden inpak omdat het veelal relatief kleine pdf en word bestanden zijn die ik verstuur. En qua grotere bestanden zijn het vaak ook niet echt giga grote bestanden dus voor mij valt er dan weinig winst te halen met rar of 7-zip. Het is dan vaak meer dat het dan handig is dat je alles in 1 file hebt zitten dan het voordeel van minder data.
WinRAR kan dan ook weer geen .7z bestanden maken ;)
Dat kunnen ze toch zo fixen lijkt me.
https://imgur.com/euTNffO

:+

[Reactie gewijzigd door FerOne op 19 juni 2022 20:42]

Die kwetsbaarheid is in april al ongeldig verklaard, wat je had kunnen weten moest je het artikel hebben gelezen alvorens het hier te delen.
Ik vroeg me direct al af hoe je admin credentials zou kunnen verkrijgen zonder dat 7-Zip met admin credentials werkt. 7-Zip gebruikt ook geen service of scheduled task met admin credentials. Als dat zou kunnen wat daar beweerd wordt dan zou dit probleem niet alleen betrekking hebben op 7-Zip maar op de help functie van Windows. Wel jammer dat dit soort gasten die dit publiceren een CVE nummer hebben gekregen en niet direct al door de mand vielen.
Edit:
Zie ik net deze thread en vooral de voorlaatste post., zum kotzen...
https://sourceforge.net/p/sevenzip/bugs/2337/?page=1

[Reactie gewijzigd door zalazar op 20 juni 2022 00:19]

Wat een feest. Moet je voor de lol het profiel van de 'melder' openen en z'n berichten lezen. Deze meneer heeft ze niet helemaal op een rijtje.
leuk, waren het al de "sneaky" trucjes tijdens de installatie van winzip dat me deed wisselen naar 7zip? volgens mij wel.
WinZip sowieso al jaren nu er gebruikt, ben van WinZip maar winter gegaan en daarna 7zip.

Welke truukjes had WinZip dan ?
ach je kent het wel, AVtrails bijv.
Ik weet het eigenlijk echt niet meer, maar ik weet wel dat als ik een zippertje nodig heb het nu 7zip zou zijn waar ik begin, en dan zie je opeens de meuktracker...
Ik zie dit net als Sumatra, doet gewoon wat het moet doen en doet het vlot.

Winzip is echt ge-"Nero burning rommed".
ja dat bedoel ik @Carlos0_0 er was opeens een verandering en het was het niet meer :)
Wat ik me herinner is dat er alleen maar een countdown delay in zat, waar je een keygen voor nodig had. :+
Ik vind het wel apart dat UHARC nooit echt mainstream is geworden. Vroeger vaak gebruikt bij dumps van spellen, maar ik heb nooit echt een goede vergelijking gezien tussen UHARC, 7z en tar.gz of tar.xz. 7z is tot nu toe wel de beste uit mijn tests.
Ik las het even als 7-zip, tien uur :+
Het meest belangrijke formaat vergeten jullie: .vhd - spijtig genoeg nog geen vhdx? Of is dat er ondertussen bijgekomen.
VHD en VHDX staan in de 7-Zip lijst van voor uitpakken ondersteunde formaten. Voor VHD heb ik het wel eens gebruikt, VHDX ken ik niet.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee