Software-update: Directory Opus 12.28

Directory Opus logo (75 pix) GPSoftware heeft versie 12.28 van zijn bestandsmanager Directory Opus uitgebracht. Dit programma is in zekere zin vergelijkbaar met Total Commander, maar dan met uitgebreidere mogelijkheden over welke informatie precies moet worden weergegeven en op welke manier. Het programma nestelt zich diep in Windows en is dan ook meer bedoeld als vervanger van Windows Verkenner.

Directory Opus is veelzijdig en extreem configureerbaar, zowel wat functionaliteit als wat uiterlijk betreft. Dat is meteen ook het grootste probleem, want het programma kan zeker op beginnende gebruikers complex overkomen. Hoewel Directory Opus werkt op Windows XP en hoger, is versie 12.20 de laatste waar het installatieprogramma nog werkt onder Windows XP. Het programma kan 60 dagen worden getest; daarna moet een licentie van 89 Australische dollar worden aangeschaft, wat neerkomt op ongeveer 55 euro. Sinds versie 10.2 is er ook een minder uitgebreide versie, voor omgerekend 30 euro. De changelog voor deze uitgave laat de volgende lijst met veranderingen en verbeteringen zien:

The following changes were part of the 12.27.1 - 12.27.2 beta updates:
 • Improved layout of button editor menus on low resolution (~720p) screens.
 • The archives plugin now filters the file attributes it returns to Opus to avoid ones that can appear in archives but don't make sense in them and cause problems (e.g. "offline" and "pinned").
 • Fix for situation where a credentials prompt wasn't triggered for some network drives that needed one.
 • Fixed problem which meant desktop double-click handling would stop working if Explorer was restarted.
 • On Windows 11, the OneDrive commands to pin or free up space now work recursively on folders to match Explorer's behavior.
 • Fixed the Toolbar command ignoring its POS argument if the first coordinate was negative.
 • If a Style is saved with the view mode option turned on, but a tab group selected, the view mode setting is now correctly ignored (since view modes in that instance are supposed to come from the tab group).
 • Fixed Open With > Paint.Net opening the file twice with newer versions of PaintDotNet.
 • Fixed a problem where the folder format could go wrong if a style that was set to turn the format lock on opened a tab group.
 • Improved performance of context menus in some situations.
 • Updated WebP plugin, which fixes some images not loading.
 • Fixed context menu items registered under HKCR\* appearing for directories when they should only appear for files.
 • Fix for OneDrive context menus not appearing when "Files On Demand" is turned off.
 • Fixed @if not working on Viewer toolbar buttons if the only command being run after them was a Show VIEWERCMD=... variant.
 • Show VIEWERCMD=fullscreen,on and ...,off can now be used with the viewer to always get a particular state rather than toggle the current state.
 • Fixed issue where nothing happened if some Control Panels were opened in particular ways (e.g. "Manage BitLocker" from the drive right-click menu).
 • Fix for standalone image viewer opening on the wrong screen if it was previously moved and closed near the right (or bottom) of another screen.
 • Fixed incorrect behaviour when renaming files in FlatView when two files in different folders ended up with the same name.
The following changes are new for 12.28:
 • Fixed problem with undoing a create folder.
 • Fix for crash which could happen when undoing a rename.
 • Fix for "New" context menu excluding items without descriptions in the registry.
 • Fix for bogus Open With menu items due to uninstalled Microsoft Store apps.

Versienummer 12.28
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11
Website GPSoftware
Download http://cdn.gpsoft.com.au/Opus12/DOpusInstall.exe
Bestandsgrootte 38,14MB
Licentietype Betaald

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

04-06-2022 • 08:15

26 Linkedin

Submitter: danmark_ori

Bron: GPSoftware

Reacties (26)

26
26
20
1
0
4
Wijzig sortering
Fijne filemanager, maar ondanks dat ik een licentie hebt vervangt het toch Windows Explorer niet. Ten eerste door de transfersnelheid. Om de een of andere reden is Windows Explorer altijd sneller. Ook als je de buffer size optimaliseert in DO. Bij het overzetten van grote bestanden, zowel lokaal als over het netwerk kost DO je gewoon tijd.

Verder vind ik de afbeeldingen-oplossing van Windows fijner dan die van DO, dus afbeeldingen die ik aanklik in DO worden geopend in Windows 'foto's'. Maar om de een of andere reden kan ik dan binnen die applicatie niet door klikken naar de volgende terwijl dit wel gewoon kan als ik het in Windows Explorer aanklik.
In het drop down menu van de Slideshow button zit ook de optie View Picture (of zoiets, zit niet achter m’n PC). Dan kun je met je scrollwheel of pijltjes toetsen door je foto’s bladeren.
Klopt. Maar dan heb je dus de viewer van DO. Ik vind die van Windows zelf beter, met name omdat die zich niet aanpast aan de grootte en aspectratio van de foto, wat de DO-pictureviewer wel doet. Zal vast ergens uit te zeggen zijn, maar ik heb de optie daarvoor niet gevonden. Maar het rare is dat als je vanuit DO de afbeelding opent in de Explorer foto-viewer, je de functie niet hebt om te skippen door afbeeldingen die je wel hebt als je het opent vanuit explorer.
Ik zie het punt dat je naar voren brengt wel vaker verschijnen. Ben zelf echter te lam om met een stopwatch de kopieer-acties van zowel Explorer als DO te klokken.

Want Explorer/Microsoft heeft er vaak een handje van om tijd voor kopieer acties nogal "zonnig" in te schatten en dat compleet niet waar te maken. De term 'Microsoft time' heb je misschien al eens gehoord. Dat slaat dus op de soms zeer veranderlijke geschatte overgebleven tijd.

Vandaar dat ik dus te lam ben om het daadwerkelijk te gaan meten. DO is niet traag...of voelt mijns inziens niet echt trager aan dan Explorer. Maar je kan best gelijk hebben, daar niet van.

Wat mij wel beter bevalt in DO is partiele kopieer-acties. Als er een probleem is tijdens een langdurige kopieer-sessie, dan is het in DO makkelijker te achterhalen welke bestanden wel/niet zijn gekopieerd dan met Explorer.
Ik spreek expres over grotere bestanden. Dat verschil is gewoon significant. Het idee dat de weergegeven transfersnelheid tijdens het kopiëren niet klopt, dacht ik ook aan. Maar ik heb dus wel degelijk een timer bijgehouden, en het verschil is er gewoon, en het is geen gering verschil.

Een bestand van 2,3 GB over het netwerk naar dezelfde NAS gaat via de Windows verkenner met 2 min, 6,4 seconden en met DO 3 min 50,63 seconden.
Fijn programma, maakt veel goed aan mijn frustraties met de gewone explorer. En dat al sinds 1995 ofzo. :) Toen echter nog op de Amiga.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 4 juni 2022 10:32]

Wel een forse investering voor iets dat er nog steeds als 1995 uitziet (met dito website).
Volgens mij heb je nu wel veel betere (gratis) oplossingen.
Nou vind ik meevallen, Total commander ziet er veel meer uit als de jaren 90. Het gaat mij meer om de functionaliteit en die bevalt me goed. Betere alternatieven kunnen er zeker zijn, dat ik dit gebruik is omdat het zowel goed werkt als beetje nostalgie gaande houdt. :) De screenshots zijn niet echt representatief overigens.

Verder geef ik graag wat uit aan software dat ik veel gebruik en goed vind. Dat is ouderwets I know. :)

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 4 juni 2022 11:52]

Ik heb het ook niet over TC. Maar er zijn er velen en eigenlijk heb ik persoonlijk geen enkele moeite met de verkenner van Windows 11.
Dat je geld uitgeeft aan software is prima, maar daar ging het helemaal niet om. Ik vroeg mij gewoon af wat de meerwaarde van deze ouderwets ogende software is?
Je focust nogal op het ouderwetse deel, vandaar dat ik ervan uitging dat dat belangrijk voor je is. Opus geeft mij volledige instel mogelijkheden hoe ik het programma wil hebben en dat gaat lekker de diepte in (ook ouderwets maar zeer gewaardeerd). Ik ben er flexibeler mee dan de explorer en dat vind ik het prettige ervan.
De screenshots die hier worden getoond, doen Directory Opus geen recht. Maar kan je verzekeren dat je heel veel mogelijkheden hebt om de layout van het programma aan te passen naar wat voor jou persoonlijk het beste werkt. Daarin valt Windows Explorer behoorlijk tegen. Double Commander ook. Die heeft veel meer weg van Total Commander.

Hier zijn enkele snelle voorbeelden van hoe je de layout in DOpus aan kan passen:Voor een beter overzicht, klik hier om de 'themes'-sectie van het Directory Opus forum te bezoeken.

In mijn thuis setup heb ik Linux met GNome. Op een andere laptop Windows 11, met Explorer en Directory Opus. Op mijn werk computer Windows Server 2019 met Exolorer en Directory Opus.

De beste machine voor werken met grote hoeveelheden aan bestanden? Server 2019 met DOpus. En dat staat ver boven Linux met Gnome. Net daaronder Windows 11 en Dopus en ver daaronder bungelt Windows 11 met Explorer.

Als Explorer aan jouw bestandsbeheer eisen voldoet...OK, dan kan ik je vertellen dat je niet met veel bestanden werkt, al denk je zelf misschien dat dit wel het geval is.

Over tijd heb ik een zwaar gemodificeerde DOpus setup, waar de tools die ik vaak gebruik met 1 klik beschikbaar zijn, scripts gemaakt in DOpus zorgen ervoor dat in de tijd wat jij kunt bewerkstelligen met 10 bestanden in Explorer ik bewerkstellig met 5000 bestanden in DOpus.

Directory Opus heeft ook virtuele folder functionaliteit, wat misschien niet zo indrukwekkend klinkt, maar je kan praktisch alle handelingen van DOpus en je eigen scripts toepassen op zulke folders en dat maakt DOpus erg machtig.

Windows 11 is geen verbetering over Windows 10, maar ik maak er voorlopig nog gebruik van omdat DOpus en mijn instellingen daarvoor mij nog laten denken dat ik op Windows 10/Server 2019 machines aan het werken ben. Echter, zodra de garantie periode is verlopen, dan verandert Windows 11 toch echt in Linux.

En nee, niet omdat desktop Linux zonder problemen is, want dat is het zeer zeker niet. Gnome en bestandsbeheer daarin vereist nogal wat gewenning. Maar het is wel beter dan de rommel die Microsoft je door de strot aan het duwen is met Windows 11. De incrementele verbeteringen in Windows 11 aan de ene kant, maakt de zut aan de andere kant niet meer goed of goed genoeg.

Ietwat oudere versies van Directory Opus werken via Wine ook goed in Linux. Dat Microsoft van plan is om Windows 10 compleet te schrappen in Oktober 2025, maakt de keuze voor Linux makkelijker. Dat DOpus ook daar gemakkelijk werkt met alle modificaties die ik aan DOpus heb toegebracht, helpt daarbij ook.

Door een ander voorval met mijn desktop machines dacht ik dat de aanschaf van een nieuwe laptop me uit de brand zou helpen. Op die nieuwe laptop was Windoows 11 S voorgeinstalleerd. Dat was echter een behoorlijk negatieve ervaring, dus ging ik mijn oude Linux laptop maar gebruiken voor mijn dagelijkse thuiswerkzaamheden. En wat blijkt? Veel minder gedoe, het is stabiel en het doet wat het moet doen zonder me in de weg te zitten. Dat had ik helemaal niet verwacht.

Desktop Linux is er zeker nog niet, maar het is echt stukken dichterbij dan dat meeste Tweakers hier denken. Voor mij is het in de huidige staat al een een uitstekend alternatief, zelfs al zou ik alleen maar van de Gnome bestandsbeheerder gebruik maken. Maar er is gelukkig ook DOpus (via Wine) beschikbaar.
Je voorbeelden zijn niet leesbaar omdat de resolutie van de afbeeldingen uit 1995 komt. Er is een hang naar het verleden begrijp ik nu wel.
Een lang verhaal om uiteindelijk bij de ultieme Spartaanse desktop uit te komen: Linux

Waarschijnlijk ga je verdedigen dat het niet zo is, maar Linux op de desktop heeft het nooit gehaald en dat is niet voor niets. Het is onhandig, ondoorzichtig, je kunt er nauwelijks iets mee en een beetje game kun je er niet op spelen.
Linux is heel goed voor servers, maar daar moet het ook vooral blijven.
Waarschijnlijk ga je verdedigen dat het niet zo is
Dat klopt en hij niet alleen. En terecht ook.

Ik heb Linux Mint Cinnamon 6 maanden een kans gegeven omdat Microsoft op het idiote idee is gekomen om mijn hardware van dik 2000 euro na 2025 niet meer te ondersteunen.

In die 6 maanden ben ik weliswaar van alles tegen gekomen dat ik niet leuk of handig vond, maar wat ik wel leuk en handig vond:
- De filemanager van Linux Mint beviel mij beter dan Windows Verkenner. Sterker nog: ik heb voor mezelf een handige functie van Windows Verkenner ontdekt door een poosje Linux te gebruiken;
- Het standaard scan programma van Linux Mint beviel mij beter dan VueScan (waar ik notabene voor betaald heb). Ook kan ik mijn VueScan licentie moeiteloos op Linux gebruiken;
- De Spotify applicatie werkt op Linux beter dan op Windows 10;
- Het installatie en update gemak van Davinci Resolve op Linux Mint bleek poepsimpel;
- Ik kan nog wel even doorgaan.

Alleen gamen viel tegen. Proton viel tegen. Maar hoe lang nog? Ik kan nog meer dan 3 jaar wachten voor ik definitief over ga op Linux. Dat is lang in IT land.

Dingen die ik nu mis op Windows 10: Rythmbox, die filemanager van Mint, de beperkte schijfruimte die Linux + alle applicaties innemen...

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 6 juni 2022 05:15]

Een hang naar het verleden... serieus? Je gaat van "dit is ouderwets qua uiterlijk" naar "hier, deze kan ook veel" wat er dan ouderwets uit ziet en ziet niet in hoe je DOpus prima hartstikke modern eruit kan laten zien. Volgens mij ben je iets teveel je eigen overtuiging aan het verdedigen. Ik zou zeggen, probeer het programma gewoon eens. :) Functionaliteit, daar gaat het uiteindelijk om, blijkbaar is dat tegenwoordig ondergeschikt.

Het verhaal hierboven over Linux snap ik ook niet helemaal, heeft er weinig mee van doen, maar ook dat is al veel verder dan wat je nu probeert aan te geven. Ik heb Linux Mint als daily driver gehad, prima te doen, stabiel, fijner mee te programmeren dan Windows met al zijn shell environments, etc.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 6 juni 2022 12:11]

Een hang naar het verleden... serieus?
Zeker serieus, heb je die schermafdrukken goed bekeken, of roep je maar wat?
Ik gebruik het zelf dus weet prima wat ik voor me zie ja, jij blijkbaar niet. Case closed ik ga weer aan het werk, waar Opus me uitstekend bij helpt. :)

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 6 juni 2022 18:16]

Ja geen probleem, dat was het hele punt niet. Dus ga lekker verder op je vrije dag of geniet van het weer.
Ik gebruik het zelf dus weet prima wat ik voor me zie ja, jij blijkbaar niet. Case closed ik ga weer aan het werk, waar Opus me uitstekend bij helpt. :)
Doe geen moeite voor deze ongezond vooringenomen persoon.
Een voorbeeldje om zelfs de meest -dark-mode--gewijs ogende FM-er af te doen als jaren 80 ...

Met slechts 1 doel: blijven trollen, want nooit oprecht geïnteresseerd - want kost iets en zijn keuze is het summum ;) Zaniken op jaren 80 en '95'-look; maar wél te tam om zelf eens even een trial te installeren en het zélf te ervaren alvorens wijsheid te willen blijven roepen. En toch steevast het laatste woord per se willen hebben, dankzij eindeloze vooringenomenheid... ;)
Oh wauw, het is een algemeen ding blijkbaar. Ok dan, dank voor de tip. :)

En ja, sommige mensen die werken, werken zelfs op zogenaamde vrijde dagen. Dit zegt ook al veel.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 6 juni 2022 20:02]

Ja, maar dan minder rommelig. :) En ook dat vind ik er niet bepaald modern uit zien. Het is geen wedstrijd he, Directory Opus is net zo goed een goed programma als al die anderen dat zijn. Ik persoonlijk vind het mooi en betaal er graag voor.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 4 juni 2022 22:22]

Nee klopt, het is ook niet modern, maar het was een voorbeeld van een gratis versie met dezelfde functies en uiterlijk.
De Filter Bar en/of de Flat View file lister zijn voor mij *onmisbaar* privé en vooral op m'n werk.
TotalCommander en QDir zijn gewoon te ouderwets qua interface.
Misschien dat XYPlorer dezelfde functionaliteit heeft... heb ik nog niet getest.
Ik houd het voorlopig op DOpus heb m'n werkgever er van overtuigd om een licentie te betalen.
Maar goed, 't is niet gratis en ik kan niet bepalen wat voor jullie "veel geld" is. Eén jaar Netflix is meer, dat wel.
Als dit al veel geld is dan weet ik het ook niet meer. 89 AUD of 59 Euro, eenmalig.
89 AUD of 59 Euro, eenmalig.
Kleine correctie : TC is en XYplorer heeft een lifetime-licentie. DOpus is enkel voor een major versie (dewelke nu met versie 12 behoorlijk lang blijft doorlopen - bijna 6 jaar versus de gebruikelijke cycle van circa 4 jaar).

Mocht je bedoelen zonder een major release upgrade aan te schaffen, is DOpus inderdaad eenmalig...maar op een bepaald punt komt het ooit te breken natuurlijk ;) De upgrade-prijzen zijn anderzijds niet de volle laag en de optionele FTP- en USB-modules zijn lifetime.
Ah ja, dat is waar. I stand corrected. :) Maar dan nog, ik gebruik het dagelijks, dan vind ik het een prima prijs en een upgrade voor weer een jaar of wat voor minder vind ik dan ook niks, ik ondersteun developers er graag mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee