Software-update: LossLessCut 3.33.1

LosslessCut logo (75 pix)Versie 3.33.1 van LosslessCut is uitgekomen, als opvolger van 3.30.0. LosslessCut is een cross-platform en opensourceprogramma waarmee stukken uit video's kunnen worden geknipt. Dit doet het zonder dat de video's worden gedecodeerd en weer gecodeerd, dus het werkt snel en zonder verlies van kwaliteit. Het is ideaal om minder interessante delen uit geschoten beelden van actioncamera's of drones te verwijderen. Ook is het mogelijk om jpg-afbeeldingen van scenes van de video te maken. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit:

Changes in version 3.33.1:
  • Fix "Open with" crash from v3.32 on Mac
  • Implement local config path on windows (portable app) #645
  • Allow labelling segments with enter key #655
  • Translations update
  • Screenshot: Offset output file timestamp by player time relative to input video start time
  • Implement setting for preserve file timestamps #611
  • Bring back merge/split button in main UI #480 #663
  • Show "New folder" in mac dialog
  • Implement youtube export dialog #657

LosslessCut 3.6.0 screenshot (620 pix)

Versienummer 3.33.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10
Website LosslessCut
Download https://github.com/mifi/lossless-cut/releases/tag/v3.33.1
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

20-02-2021 • 08:16

22

Submitter: 1DMKIIN

Bron: LosslessCut

Reacties (22)

22
22
16
5
1
0
Wijzig sortering
Gisteren voor het eerst geprobeerd. Het bleek onmogelijk om een precieze cut te maken. Vrij nutteloos als het om video gaat.
Het bleek onmogelijk om een precieze cut te maken. Vrij nutteloos als het om video gaat.
Heeft dat niet met de interval van I-frames te maken? Je kan namelijk niet lossless tussen B- of P frames knippen, ook niet met andere software. Heel vervelend met camera's (of software) waarvan de I-frame interval lang is (voor een lage bitrate) en je dit niet kan aanpassen.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 25 juli 2024 03:42]

Let wel op dat niet elk I-frame in h.264 en nieuwere codecs ook niet meer een keyframe hoeft te zijn, dat zijn specifiek IDR-frames. Na een IDR-frame kan een P en B frame geen frames refereren voor dat frame, dus het werkt als een 'schone lei'. Na een I-frame kan dat wel, wat het mogelijk maakt om snelle scene wisselingen (heen en weer schakelen binnen seconden of fracties daarvan) zonder enorm veel bitrate te encoderen, wat bij IDR-frames wel het geval zou zijn. In MPEG2, waar elk I-frame een IDR-frame is, zorgde dat voor duidelijke kwaliteitseffecten (blokkerig worden). Het gelinkte plaatje klopt dus alleen voor MPEG2 en ouder, voor actuele codecs zie bijvoorbeeld https://www.broadcastbeat...ent/uploads/2015/04/2.png en http://tiliam.com/Blog/Images/gop/idr-gop.png

Een lossless cut zonder transcoding is dus afhankelijk van de plaatsing van specifiek de IDR-frames. Een tool die 'virtually lossless' kan (zover mij bekend zijn daar alleen betaalde voorbeelden van), zal het eerste frame van de uitsnede in een IDR-frame converteren, en eventueel het laatste frame een I-frame maken als er in de 'staart' nog B-frames zitten die een frame na de uitsnede refereren. En daarna relevante P- en B-frames aanpassen om kloppende referenties naar die 'kunstmatige' frames te hebben. Dat is dus een hoop extra (ingewikkeld) werk, vandaar dat je dit niet snel in goedkope tools gaat vinden die vaak toch slechts ffmpeg-wrappers zijn of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 25 juli 2024 03:42]

Weer wat geleerd, dank! Dat veel tools wrappers zijn voor ffmpeg klopt wel, maar dat zal waarschijnlijk zijn omdat er niet veel alternatieve zijn toch? Of zijn die er wel en ken ik die niet, dan laat ik me graag inlichten ;)
Dat klopt, ffmpeg is al een complex product, dus voor iets meer dan dat zit je toch snel aan professionele ontwikkelaars te denken die ook weer volgens een verdienmodel werken = geen gratis versie.
Inderdaad, je kunt videos in gecomprimeerde formaten maar om de zoveel frames editen, om de zoveel frames is er een soort master frame waar alle opeenvolgende frames op gebaseerd zijn, tot de volgende master frame. Dat kan variëren tot minder dan een seconde to vele seconden.

Het heet niet master frame maar het illustreert alles wat duidelijker voor de leken.

Echter wat wel mogelijk is om alle frames die ge-edit en gekopieerd kunnen worden lossless kopiëren en dan de laatste missing frames opnieuw coderen en deze segmenten weer aan elkaar plakken, om zo toch alles vrijwel verliesloze edit te komen.

Het ligt er natuurlijk aan hoeveel edits erin zitten, als u segmenten van enkele seconden gebruikt heeft deze strategie weinig zin meer.

Maar ook als de kleuren aangepast worden of effecten toegepast of text toegevoegd word moet de video opnieuw gecodeerd worden.

Het hercoderen (transcoding) heeft flinke invloed op de kwaliteit van de video, vandaar dat verliesloos editen zeker geen nutteloos idee is,
Het heet niet master frame maar het illustreert alles wat duidelijker voor de leken.
Het heet key-frame, en dat lijkt me duidelijk genoeg.
Nou nee, want de termen keyframe en keying worden ook weer gebruikt in de terminologie van video editing met andere betekenissen, dat werpt weer nieuwe verwarringen op.
'binary', 'packet', 'socket', 'link', 'frame' zijn allemaal termen die ook binnen computertechnologie-sectoren verschillende betekenissen hebben. Dat maakt het nog geen verkeerde zaak om bijvoorbeeld in HTML een anchor tag als 'link' te benoemen . In de context van video encoding heeft keyframe geen dubbelzinnige betekenis.
Dat maakt "voor de leken" niet uit, want die kennen die term ook niet. Qua audio heb je een master channel, dus dan kan master-frame net zo goed verwarrend zijn. Gebruik gewoon de termen die er voor zijn, zeker waar 1 bijzin uitleg al voldoende is.
Edit > Segments > Create fixed duration segments
Ook lang op zoek geweest naar software die op frame niveau de cut kan maken.

Enige wat ik ben tegengekomen (wel betaald) is SolveigMM Video Splitter (link).
Dat kan dus wel,maar dan moet die eerste frame gecodeerd worden naar key-frame. Dan heb je het niet meer over een simpele video cutting tool maar eerder een volwaardige video editor/encoder. Je kunt niet een videostream beginnen met een incompleet eerste frame. Het eerste frame moet altijd een compleet plaatje zijn, de opvolgende frames zijn dan afgeleiden van dat eerste, totdat er weer een key-frame gemaakt wordt.

Stel dat je een video maakt met alleen maar één eerste key-frame, dan zou je niet kunnen skippen naar een ander deel van de video (de afspeler moet dan de hele video decoderen/berekenen vanaf de eerste frame voordat hij daar verder kan). Dat scheelt wel ruimte, maar is ook verschrikkelijk onhandig..

Wil je de hoogste kwaliteit video tot op de frame kunnen knippen zonder kwaliteitsverlies, dan zou je moeten opnemen in hele frames, niet in een motion codec. Dan praat je wel over enorme toename in gebruikte ruimte.
@mvbriemen & @BartDG Probeer shutter encoder eens.

En eigenlijk voor iedereen, shutter-encoder is een vrij goed alternatief. Kan veel meer (dus niet alleen lossless), enige nadeel is dat het java nodig heeft.
Kan je met shutter-encoder dan ook lossless knippen? Daar kan ik niets over vinden op hun website.
Ja, dat kan, ze hebben een aantal opties onder de preset "without conversion".
Kan je hier op een simpele manier video's mee roteren? Zoals je dat bv. met een .jpg file in vrijwel iedere elementair Paint programma? Ik heb nog nog wel een paar videos die voor één of andere reden altijd op hun kant worden afgespeeld, maar ik heb geen zin om ze daarvoor volledig te gaan re-encoden.

Excuus als uit deze vraag blijkt dat ik niets van video editing ken ; dat is ook zo. :)
Dit kun je ook instellen in de meeste videospelers. VLC kan dat bijvoorbeeld, daar kun je een video roteren in elke stand die je wilt. Hier word dat ook opgeslagen in de metadata van de video (onder Fedora, dan) waardoor het de volgende keer precies hetzelfde effect heeft.
Oooh! Nice! Ik ken dat van VLC, ik gebruik het nu ook net om die bepaalde videos geroteerd af te kunnen spelen, maar bij mij onthoudt hij de speelstand niet zodat ik deze in feite enkel goed met VLC kan afspelen.

Hoe kan ik dat regelen dat hij dat wegschrijft in de metadata van de file?
Je kunt dan beter (want dat werkt overal) de video opnieuw exporteren/opslaan vanuit VLC met de juiste settings. Dat kan volgens deze handleiding (wel voor Windows, maar knoppen/opties zijn hetzelfde): https://www.maketecheasier.com/rotate-vlc-video/
Ik gebruik al jaren naar volle tevredenheid AviDeMux, misschien kun je die eens proberen? Ook open source.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.