Software-update: FreeFileSync 11.5

FreeFileSync logo (75 pix) Versie 11.5 van FreeFileSync is uitgekomen. Met dit opensourceprogramma kan een back-up worden gemaakt of de inhoud van twee verschillende locaties worden gesynchroniseerd. Het is beschikbaar voor Windows, Linux en macOS, is niet afhankelijk van zaken als Java of een .Net Framework en is bovendien licht in gebruik. De Windows-installer bevat aparte 32bit- en 64bit-versies, en biedt ook de mogelijkheid om een portable versie te installeren. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

Changes in FreeFileSync version 11.5:
  • New configuration context menu option to delete from disk
  • Start auto retry delay at time of error instead of reporting
  • Added error details to status message before retry
  • Improved color scheme to better integrate with system colors
  • Keep partial SFTP results after network failure
  • Fixed incorrect panel font (macOS Big Sur)
  • Fixed SFTP retry not working after network drop
  • Fixed crash on exit with floating panels (macOS Big Sur)
  • Fixed auto-close option not being remembered
  • Fixed installer high-DPI scaling issues
  • Fixed mouse hover issues with grid column header
  • Fixed menu bar icons not showing (Linux)
  • Removed redundant GUI layout recalculations
  • Keep correct panel sizes after log panel maximize
  • Support modern folder picker in installer
  • Don't raise progress dialog after sync when resuming from systray

FreeFileSync screenshot (620 pix)

Versienummer 11.5
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10
Website FreeFileSync
Download https://www.freefilesync.org/download.php
Bestandsgrootte 17,70MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

02-01-2021 • 16:19

19

Bron: FreeFileSync

Reacties (19)

19
19
9
1
0
8
Wijzig sortering
Mag ik iets vragen dat met syncen te maken heeft en niet dit onderwerp is?

Met welke software op 2 Android telefoons, bijvoorbeeld mijn Poco F1 en zometeen de F2, zorg ik permanent voor 2 x identieke inhoud/telefoons. Als ik 1 telefoon kwijt ben wil ik per direct de 2de backup telefoon pakken en doorgaan waar ik gebleven was. En vanaf deze 2de backup telefoon de 1e/hoofdtelefoon vergrendelen en encrypten/vernietigen. Ik gebruik medische gegevens on the road en kan geen 2 uren zonder deze gegevens, heb ook geen zin om een nieuwe telefoon eerst te moeten installeren. Mochten er ontwikkelaars zijn die er oren naar hebben dit te ontwikkelen, ik heb hier nog een aantal ideeën bij en over.
Om te beginnen: een nieuwe telefoon moet je altijd installeren en populeren. Maar dat kan je het beste niet doen als je de oude kwijt bent. Dus ben je op tijd door 2 toestellen parllel te gebruiken.

Dan gebruik je gelukkig 2 toestellen uit het zelfde kamp. Dat maakt het al een stuk makkelijker. Dat je niet 2 precies de zelfde gebruikt is even lastig maar zeker wel aan te raden.

Voor een volledige sync 2 kanten op moet je niet gaan. Het beste is 1 toestel als hoofd te gebruiken en een ander als backup. Dan hoef je maar 1 kant op te syncen. Een server in het midden zoals je eigen nas, eigen pc/lapotop of de server van iemand anders (de cloud) is heeft allemaal voor en tegen.

Sommige telefoon leveranciers bieden overzet service in dieverse pluimage. Die zou ik NIET gebruiken. Dat is puur vendor-lock-in en biedt geen toekomat.

Je os-leverancier (apple of google) levert best veel service om gegevens centraal op te slaan. Makkelijk maar niet perfect en zeker wat privacy issues.

Een complete sync in 1 systeem zou ik niet vertrouwen. Je noemt zelf al een aantal punten. Die zou ik uitschrijven en per punt zien of/hoe die te syncen binnen de toestellen en met andere partijen.
Telefoon contacten bijvoorbeeld: Die doe ik nu graag via google. Daar staan de naam en nummers. Dat synct automatich tussen al mijn android toestellen en het web.
Voor de opslag van wachtwoorden heb ik een wachtwoord kluis programma. Maar die van de browser kan ook heel aardig. Gebruik je android en chrome op de pc, dan synct dat onderling best goed Maar wel via google en dat moet je durven. Firefox heeft eigen sync mogelijkheden maar dan moet je op android bewust met firefox browsen en de android-apps werken daar niet mee.
Gegevens sync op anroid is met algemene middelen steeds lastiger omdat adroid de applicaties steeds minder elkaars data laat lezen. Daar is het dus per applicatie om te zien of/waar/hoe ze gegevens kunnen syncen. Aan de andere kant is er steeds meer opslag in de cloud. Heb je geen omkijken meer naar sync.

Uiteindelijk zijn er de speciale sync programma's. Mijn ogen zijn nu gericht op syncthing. Wees je wel bewust dat synchroniseren vereist dat er steeds minimaal 2 partijen online zijn. Sync met een nas of cloud-storage is vaak praktischer dan direct tussen 2 toestellen die elkaar niet vaak zien.
Beste beerse, veel dank voor je uitgebreide reactie. Weer een flink aantal punten die ik moet overwegen.
Medische gegevens kan ik niet biji Google stallen, dat staat me tegen. Het punt dat beide apparaten online moeten zijn en elkar niet regelmatig tegenkomen zet me aan het denken. Ik denk dat ik me ga verdiepen in een sync van mijn gehele Android telefoon via een vpn (of een andere tunnel?) met mijn NAS/Synology.
Blijft wel dat ik niet zo 1-2-3 een 2de reserve toestel paraat heb als ik mijn 1e kwijt raak/deze het begeeft. Dan moet ik een restore zien te bedenken van mijn NAS naar het 2de reserve toestel. Mocht je, of iemand anders, hier ideeen over hebben dan hoor ik het graag. Nogmaals dank.
Natuurlijk blijft dat je het per gegevensbron moet bekijken.
Met een prive-nas zou je voor de bulk gegevens eerst kijken wat je nas aan tools levert. Maar pas op dat je hier geen vendor-lock-in krijgt. Met een nas als qnap of synology (maar ook anderen) kan je extra pakketten installeren die meestal onafhankelijke (vrije, opensource en zo) als bron hebben.
Daarbinnen kan je kijken naar syncthing (puur sync) en nextcloud (thuis een prive cloud omgeving) en wat je nog meer hier op tweakers tegen komt.

Door beide toestellen tegen de zelfde nas en de zelfde gegevens te synchroniseren zorg je er toch voor dat beide telefoons de zelfde gegevens krijgen ondanks dat ze elkaar niet vaak zien. De nas dient dan als proxy. Voordeel van een centrale nas is natuurlijk dat je er ook met een laptop en zo bij kan.

Als je regelmatig (dagelijks) thuis bent, dan hoef je geen vpn op te zetten, de sync gebeurt dan als je thuis bent op je eigen wifi.

Als je vertrouwen hebt in een internet service provider, dan zou je de nas-diensten natuurlijk ook daar kunnen gebruiken. Zelf kijk ik bijvoorbeeld naar freedom.nl (complete ineternet provider) of Trans-IP, maar er zijn meer providers. Omdat je aangeeft dat je met medische gegevens werkt ga ik er van uit dat je een medische professie hebt en computers meer als hobby ziet. Dan zou ik de medische gegevens door een vertrouwde en ook medisch (en avm) goedgekeurde provider laten verzorgen.

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 22:08]

Wederom veel dank beerse. Ik ga eea opnieuw tegen elkaar afwegen.
Wellicht kun je iets met Syncthing/Synctrayzor? Syncen kan daarmee in ieder geval, ik weet alleen niet of je daarmee de optie hebt om de 1e telefoon te vergrendelen/encrypten/vernietigen.
Dit is echt een van m'n favoriete back-up synchronisatie programma's!
Is het anno 2021 wel voldoende als back-up? Worden de gevolgen van een cryptolocker bijvoorbeeld niet ook gesynchroniseerd met de andere locatie? Idem als je er pas na een paar synchronisaties achterkomt dat je zelf iets hebt weggegooid? Of als er ongemerkt bits omvallen op je harddisk?

(Als onderdeel van een back-up is dit programma ongetwijfeld handig.)
Zo te zien heeft deze tool volle rechten nodig op het 'doel' van de synchronisatie. Als je rekening wilt houden met het scenario dat je backup bron gehacked is / besmet is met een virus, lijkt mij dit inderdaad niet super handig als backup oplossing.
Je zou dan ofwel een knutseloplossing als backuppen naar directory A, waarna even later die als incrementele backup word verplaatst op de backup server zelf naar directory B, ofwel gewoon direct backup software die met een server werkt. (write-only)
had nog nooit van dit programma gehoord, lijkt mij idd een heel handig tooltje !
Vooral het makkelijk (tijdelijk) uitsluiten is een hele handige functie. In mijn geval is mijn internet verbinding en ook mijn stroom vaak onbetrouwbaar en dan pakt FreeFileSync het weer goed op zonder opnieuw kopieren als de externe disk of het netwerk weer terug is.
Dat is in het algemeen het grote voordeel van een Incrementele/Differentiële backup: Die kopiëren alleen dat wat veranderd is. Er zijn meerdere backup systemen die dit toepassen. Het vereist dat in het begin eenmalig een volledige backup wordt gemaakt. Maar elke backup daarna is slechts het oversturen van de onderdelen/bestanden die zijn aangepast.
De nieuwe lay-out om bestand- en mappaden weer te geven is het voor mij een enorme achteruitgang. De platte weergave gaf mij direct veel overzicht. Maar nu is het puur chaos. Ik hoop dat de klassieke weergave terug komt.
Ah je bedoelt dat de bestandsnamen nu inspringen volgens de directorystructuur. Inderdaad niet heel overzichtelijk. Vreemd ook dat het niet uit te zetten is volgens mij. Nog vreemder dat je nog steeds de mappen niet kunt inklappen.
Ik krijg meteen 2 popup's van mijn firewall:
FreeFileSync wants to connect to api.freefilesync.org en www.google.com

de api is voor update check, prima maar waarom weer Google?
ik gebruik SyncTrayzor
is FreeFileSync beter? anders ga ik die installeren :?
Meer een aanvulling zoals ik het zie. SyncThing heeft zijn eigen protocol en werkt over het netwerk. FreeFileSync werkt lokaal of via enkele protocollen zoals SFTP. Handig als je even een lokale directory moet synchroniseren.
Andrejan, dank je wel, ik ga met jouw suggesties aan de slag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.