Software-update: LibreOffice 6.4.0

LibreOffice 6.0 logo (80 pix) De Document Foundation heeft versie 6.4 van LibreOffice uitgebracht. Dit opensource-officepakket is ontstaan als afsplitsing van OpenOffice en wordt geleverd met tekstverwerker Writer, spreadsheetprogramma Calc, presentatieprogramma Impress, tekenprogramma Draw, databaseprogramma Base en Formula, een applicatie om wetenschappelijke notaties mee te maken.

In versie 6.4 zien we onder meer prestatieverbeteringen in Impress en Calc bij het openen en opslaan van documenten en is de compatibiliteit van Microsoft Office-documenten verder verbeterd. De complete release notes zijn op deze pagina te vinden, dit zijn de belangrijkste verbeteringen die in versie 6.4.0 zijn aangebracht:

General
  • Application icons have been added to document thumbnails inside the Start Center, making it easier to recognise the different types of documents.
  • A QR Code generator has been added to the suite, making it easy to add QR codes – that can be read by mobile devices – to documents.
  • Hyperlink context menus have been unified throughout the suite, and now provide the following menu entries: Open Hyperlink, Edit Hyperlink, Copy Hyperlink Location and Remove Hyperlink.
  • The new Automatic Redaction feature lets your hide classified or sensitive data in a document based on text or regular expression matches.
  • The help system provides faster and more precise search results, while many help pages have localized screenshots for a better user experience.
Writer
  • A Table panel has been added to the Sidebar.
  • Comments can now be marked as resolved. In addition, it’s now possible to add comments to images and charts inside text documents.
  • Cutting, copying and pasting of tables has been improved, with a new Paste Special menu option “Paste as Nested Table”.
Calc
  • Spreadsheets can be exported into a single PDF page, to get an overview of all content without it being spread over multiple pages.
Impress & Draw
  • In the Shape menu, a new option called Consolidate Text combines multiple selected text boxes into a single one. This is useful if you’re importing a PDF and the text content is split across many boxes.
LibreOffice Online
  • In Writer, table properties can be easily modified from the sidebar, and the document Table of Contents can be fully managed by users.
  • In Calc, the Function Wizard is now offering full features, and a wide range of options for selected charts has been added to the spreadsheet sidebar.

LibreOffice Writer 6.4

Versienummer 6.4.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10
Website The Document Foundation
Download https://nl.libreoffice.org/download/libreoffice-fris/?type=win-x86_64&version=6.4.0&lang=nl
Bestandsgrootte 339,50MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

29-01-2020 • 17:40

40

Submitter: Qalo

Bron: The Document Foundation

Reacties (40)

40
40
31
2
0
8
Wijzig sortering
LibreOffice blijft zich toch wel ontwikkelen, hoor. Alweer versie 6.4 van dit schitterende, open source én gratis kantoorpakket. Zoveel moois voor nop! Het kan niet op!

Voor mij is LibreOffice de enige "MS Office killer", ondanks dat er altijd veel commentaar is geweest op het uiterlijk. Maar qua uitwisselbaarheid met de standaard documenten van MS Office is LibreOffice, zover ik dat heb gezien, altijd nét iets beter geweest dan andere kantoorpakketten zoals Softmaker Office/FreeOffice (zelfde maker), WPS Office en nog een aantal andere spelers in kantoorpakketten-land.

Hun claim:
LibreOffice offers the strongest compatibility in the office suite arena, starting from native support for the Open Document Format (ODF) – with superior security and interoperability features over proprietary formats – to almost perfect support for DOCX, XLSX and PPTX files. In addition, LibreOffice includes filters for many legacy document formats, and as such is the best interoperability tool in the market.
Die claim maken ze waar. In tegenstelling tot eerder genoemde kantoorpakketten. De "misleiding" zit 'm in het feit dat WPS Office en Softmaker Office qua uiterlijk héél sterk doet denken aan MS Office (zelfs de kleuren zijn hetzelfde met die van MS Office), maar dat deze pakketten écht niet beter zijn dan LibreOffice. Sterker nog: bij complexe documenten doet LibreOffice het vaak, en meestal eigenlijk, beter dan WPS en Softmaker Office. Let op: dit is uit eigen ervaringen, concluderend uit testen die ik afgelopen jaar zelf heb gedaan met deze pakketten.

En het zou ook gek zijn als WPS en Softmaker Office DOCX, XLSX en PPTX "beter" zouden renderen dan LibreOffice. Want zij hebben dezelfde werkset als het gaat om het ontleden van deze documentformaten. Maar WPS Office en Softmaker Office gaan er prat op dat ze 100% uitwisselbaar zijn met MS Office, maar dat is uit mijn eigen testen en ervaringen niet gebleken. LibreOffice kwam er altijd als beste uit.

Zijn ze 100% "on-par" als het gaat om DOCX, XLSX en PPTX-bestanden? Nee, dat niet. Maar 95% halen ze zéker.

Recentelijk heb ik LibreOffice nog even getest op een rapportageformulier met besturingselementen, die ik in MS Word 2016 heb gemaakt. Alle besturingselementen werden keurig overgenomen, alleen de vierkante tickboxes werden weergegeven als doodgewone vierkantjes zonder functie. Verder was alleen het lettertype van de uitrolmenuutjes niet overgenomen, maar waren op de standaard lettertypes ingesteld. Eén simpele handeling loste dit op. En voor de rest deed alles in het document het één-op-één, zonder gekke verspringingen etc. In een eerdere test op zowel WPS Office als Softmaker Office gingen in een vergelijkbaar document met besturingselementen deze zwaar de mist in, en werden de besturingselementen zelfs helemaal niet getoond; ze waren er gewoon uit gehaald bij het openen van het document!

LibreOffice wordt bij elke release beter. Ja, er moeten nog wat bugs geplet worden, maar geen enkele softwarepakket is vrij van bugs. En je moest eens weten hoeveel "puincode" er inmiddels uit gesloopt is. Het heeft bijna een groottereductie van 50% opgeleverd. Dus kun je nagaan.

Ik ben een zéér tevreden LibreOffice gebruiker. Ik ben bevoorrecht dat ik er ook dagelijks mee mag werken, naast MS Office. En omdat ik er dagelijks mee mag werken kan ik uiteraard ook LibreOffice testen op functionaliteit en - als die er zijn - bugs. Vind ik er één, dan meld ik dat zo snel als mogelijk. Want ik wil dat ze slagen met LibreOffice als hét alternatief op MS Office.

O ja... nog even terugkomend op het uiterlijk: ik vind er niks mis mee. Zowel onder Windows als onder Linux vind ik het er zéér mooi uitzien. Het is een kwestie van smaak, maar voor mij is het een lust voor het oog. Zie hier wederom wat screenshots (LibreOffice 6.3 onder Xubuntu in dit geval):Tot zover.... :)

[Reactie gewijzigd door Qalo op 22 juli 2024 22:54]

dat enthousiasme over het renderen van MSOffice bestanden kan ik niet helemaal delen. Documenten met tabelen en plaatjes gaan nog te vaak fout. En presentaties zijn bijna nooit het zelfde na openen in Libreoffice. Ben wel enthousiast dat het nog steeds bestaat en ontwikkeld wordt. Maar het uiterlijk is toch niet echt eigen. vooral een namaak van de oude office 2000 stijl. Dat vind ik jammer want daardoor krijg je juist een oubollig gevoel van de software. En dat verdiend het niet. Beter komt er een eigen stijl =, zonder anderen na te apen.
Voor mij is dat "oudbollige" juist positief, ik kan echt gewoon niet wennen (en ik probeer het al jaren) aan de nieuwe vormgeving vanaf Office 2013. Ik begrijp jouw visie ook wel, zo zijn er ook genoeg mensen die het moderne thema veel fijner vinden werken. Hoe dan ook blijft het maar een shell, wat op zich vrij makkelijk aan te passen zou moeten zijn door de makers. Het blijft denk ik ook wel een uitdaging om het modern te maken, zonder Microsoft op hun dak te krijgen om dat het dan te veel op Microsoft Office zal gaan lijken. Maar niets is onmogelijk ;)
Mij als user zou het wel aanspreken om tijdens het installatieproces zelf de keuze te kunnen maken tussen Modern en Classic style. (wat je achteraf alsnog in de settings kan aanpassen)

Zelf heb ik ook al meerdere malen meegemaakt dat documenten er compleet anders uitzagen in LibreOffice als in OpenOffice als in Microsoft Office, 100% compatible gaat nog wel even duren :+

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 24 juli 2024 12:08]

Ik kan ook maar niet wennen aan de ribbon; ik zoek me altijd wild naar bepaalde functies, hoewel ik hem al redelijk vergaand heb aangepast. Ik gebruik ook LibreOffice en daarnaast Ubitmenu (gratis versie), zodat ik in MS Office nog gewoon de klassieke menu's beschikbaar heb. Erg prettig.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door jmmk op 24 juli 2024 12:08]

Als je een presentatie alleen wil tonen (en niet bewerken), gewoon even in PDF exporteren en met een degelijke viewer (Okular bijvoorbeeld) je presentatie geven :)
Het is gewoon een klassieke stijl van apps met uitklapbare items in een menu balk. Dat is niet Office. Dat is gewoon elke f*ing windows applicatie. Sinds v 6.3 of 6.2½ zit er ook de 'ribbon' look in, dat is meer een kopie dan die oubollige look. Laten we het erop houden dat het fijn is dat je bij libreoffice kan en mag kiezen
Mooi dat ze de ribbon interface gekopieerd hebben en het daardoor wat 'moderner' lijkt, maar de font rendering is nog steeds om te huilen... (kerning hebben ze kennelijk nog nooit van gehoord, lijkt wel of de letters lukraak gepositioneerd zijn). Zo jammer dat de content waar je mee bezig bent zo slecht leesbaar gepresenteerd wordt...
Ik heb zelf nog nooit renderingsproblemen gehad/gezien met fonts onder LibreOffice. Soms wel onder MS Office, die bepaalde lettertypen op bepaalde schaalgroottes slecht weergeven. Misschien toch een instelling die bij jou niet helemaal lekker staat?

En ik weet dat LibreOffice onder Mac problemen geeft. Maar daar schijnen ze aan te werken. Soms iets te enthousiast, want bij LibreOffice 6.3.0 (de eerste uit de 6.3 tak) had op de formulebalk ineens gigantische letters die compleet out-of-place leken op Linux en Windows.

Voor wat betreft kerning: dat is iets uit de grafische wereld. Ik heb me er nooit in verdiept, maar kerning zit in LibreOffice. Ga in het menu naar "Opmaak" > "Teken" > "Positie". In het popupvenster, bij het onderdeel "Afstand" kun je de tekenafstand instellen en het vinkje aantikken bij "Kerning voor paren". Speel daar eens mee, en kijk wat de resultaten daarvan zijn. ;)

[Reactie gewijzigd door Qalo op 24 juli 2024 12:08]

Als je de eerste screenshot uit de bovenste post (gemaakt op Ubuntu volgens de poster) opent (https://www.mupload.nl/img/yvap3q3x.png) dan zie je dat de letters redelijk hakkelig geplaatst zijn. Nu is dat op een lage schermresolutie gemaakt en ik vermoed dat het iets te maken heeft met 'pixel grid' volgsettings in de font renderer, maar het ziet er gewoon niet prettig leesbaar uit.

Ik heb alle respect voor de effort die in een pakket als LibreOffice gaat zitten, maar een tekstverwerker project wat geen absolute prioriteit geeft aan het leesbaar weergeven van de primaire content heeft IMO een paar prioriteiten verkeerd zitten.

Overigens is de Mac interface om een andere reden lastig bruikbaar: alle pictogrammen zijn monochroom en daardoor slecht van elkaar te onderscheiden... vind het raar dat die build zo uitgeleverd wordt en niet gewoon de Linux/Windows pictogrammenset gebruikt wordt.
> dan zie je dat de letters redelijk hakkelig geplaatst zijn.

Je zal wel gelijk hebben hoor. En als het je werk is valt het je misschien meer op. Maar ik zie het gewoon niet eens :) en vind die screenshot prima leesbaar.

Maar ja, ik ben opgegroeid met wp5.1 en alles wat daarna kwam dus wellicht is mijn visuele systeem ietwat afgestompt.
Wat wellicht helpt is als je LO op Windows gebruikt is het gebruik van OpenGL uitzetten.
Extra> Opties> Beeld> "Gebruik OpenGL voor alle weergaven"
Mooi positief!
Als nu nog wat meer overheden ODF als standaard gebruiken, dan hebben we MS Office niet meer nodig.

Ik hoop dat LibreOffice nooit het traditionele menu met taakbalken zal afschaffen. Na meer dan 10 jaar vind ik het lint nog altijd contra-productief: vereist veel te veel kliks om iets gedaan te krijgen.
Het gaat de laatste jaren met heel wat pakketten de verkeerde kant op qua operability. Designers willen hun stempel drukken en maken veranderingen omwille van de verandering ipv verbetering.
Zie ook hierboven, met Ubitmenu (gratis) heb je ook in MS Office de klassieke menu's weer.
Bedankt ga ik eens bekijken.

Het is echter niet zozeer de menu's die ik mis, maar toolbars die in Jan plaatsen waar ik wil en altijd beschikbaar heb.
Nee, LibreOffice houdt de traditionele werkbalken gewoon "in het arsenaal". En dat is ook weer het mooie: bij LibreOffice heb je keuze hoe je ermee wil werken. Je kunt de traditionele lay-out kiezen, of een enkele balk (handig bij kleinere schermen). De tabblad werkbalk voor de MS Office overstappers, of een anderssoortige manier van werken. Het zit er allemaal in. En wil je een combi gebruiken, dan kun je bijvoorbeeld in het tabbladmenu het traditionele menu ook weer uitklappen door in het icoontje linksboven te klikken.

Ik hoop het ook dat in ieder geval de overheid de overstap maakt naar LibreOffice. Dat zou goed zijn voor een begin van een grotere acceptatie van LibreOffice, maar ook van ODF. In mijn ogen de wáre standaard.

En je hebt gelijk: de GUI is een modetrend, en veel softwarebouwers gaan té makkelijk mee in die mallemolen van trends in de interface. Als iets werkt, dan werkt het. Punt. Daarom ben ik zo blij dat LibreOffice altijd hun poot stijf hebben gehouden, en - als tegemoetkoming aan al die zeurpieten die een ribbon wilden - deze als keuze ingebouwd. Kan niemand meer hierover vallen. :)
Anoniem: 696166 @Qalo29 januari 2020 19:07
"mooi" is uiteraard erg subjectief, maar dat grijs dat de boventoon voert is toch ècht oostblok-deprimerend.
Los daarvan: compatibiliteit met MS office vind ik persoonlijk zelfs niet eens zo belangrijk, wat ik veel belangrijker vind is het gebruiksgemak, wat nog altijd te wensen overlaat. Als ik in powerpoint (gebruik ik misschien 2 keer per jaar) iets zoek, vind ik dat zonder te googlen binnen de 30 seconden. Als ik hetzelfde met libreoffice impress moet doen ga ik van miserie na 3 minuten naar google. Uiteindelijk vind ik het wel, maar het duurt gewoon veel langer. Ik moest onlangs de achtergrond van alle slides veranderen, dat is me gewoon niet gelukt, uiteindelijk heb ik slide per slide aangepast (het waren er niet zoveel en met google had ik het misschien wel gevonden). In MS Office is dat gewoon logisch en snel gefixt. Het ligt niet aan gewoonte, want powerpoint ben ik ook niet gewoon.
Daarnaast is het veel trager dan MS Office (zit nog altijd op versie MSO2007 overigens). Als ik in MS Office een excel van duizenden rijen maak kan ik probleemloos van voren naar achteren en van links naar rechts, zoeken binnen de milliseconde en berekeningen op alles loslaten.
Libreoffice trekt dat gewoon niet (misschien intussen verbeterd, al even niet meer geprobeerd).
Ik draag het project een warm hart toe en zou niet liever hebben dan MS Office links te laten liggen, maar elke keer keer ik gedesillusioneerd terug.
Je reageert op een hele oude ervaring met LibreOffice. Dat is jammer, want jouw bevindingen zijn achterhaald. LibreOffice doet het juist uitstekend met grote bestanden. Enige tijd geleden gaf ik een voorbeeld waarin ik voor mijn werk een gigantisch Excel-bestand moest openen met 50.000 klanten plus alle bijbehorende data over die klanten. Excel crashte steeds, maar LibreOffice Calc openende het bestand meteen en zonder blikken of blozen.

Dat grijze waar je nu over spreekt: de screenshots zijn gemaakt in Xubuntu met het Greybird-thema. Dat maakt dat de screenshots er zo grijs uitzien. Heb je een ander thema, dan zal LibreOffice zich gewoon aan dát thema houden.

Ik merk dat je een gewoontedier bent die niet open staat voor iets anders dan wat bij je ingesleten is. Dat is geen verwijt trouwens hoor. De één stapt daar makkelijker overheen dan de andere. Maar het is wél jammer dat je daardoor LibreOffice ook niet een eerlijke kans geeft. Ik vind dat je pas werkelijk kan beoordelen wat het voor jou waard is als je er daadwerkelijk een tijdje mee gewerkt hebt en je ingesleten gewoontes hebt losgelaten.

Speaking of "gewoontes": met de tabblad-balk (het lint dus) zou je in principe bijna niet merken dat je in iets anders werkt dan je normaal zou doen in MS Office. Het gros van de functies in het tabbladmenu van LibreOffice zit op exact dezelfde plaats als bij MS Office.

Je moet niks, maarreh... probeer desnoods een portable versie van LibreOffice, werk daar een weekje mee, en geef dan weer eens een opgefrist oordeel. Ik durf te wedden dat je aangenaam verrast zult zijn. ;)

[Reactie gewijzigd door Qalo op 24 juli 2024 12:08]

Anoniem: 696166 @Qalo30 januari 2020 07:55
Ik merk dat je een gewoontedier bent die niet open staat voor iets anders dan wat bij je ingesleten is.
Ik zeg letterlijk dat ik PowerPoint ook niet gewoon ben....
Nederlandse vertalingen van engelse software kunnen mij nog steeds niet bekoren. Nu zie ik weer zoiets als "Gietermodus" in het screenshot van Writer. Soms lijkt het wel dat termen worden vertaald om het vertalen, terwijl zoveel engelse termen allang gemeengoed zijn in het Nederlands.

Als het even kan blijf ik gewoon de originele Engelse versies gebruiken, dat scheelt een hoop denkwerk over wat er steeds weer bedoeld wordt.
Het mooie aan libreoffice is dat je er wat aan kunt doen. Het is opensource dus kan en mag je het zelf verbeteren.

Nog beter: https://www.libreoffice.org/community/localization/
Ik ben een een erg tevreden gebruiker van LO onder Linux, en MSO onder Windows. Ik houd niet van het predicaat "MS Office Killer". Ik zou het liever een MSO tegenhanger willen noemer. Een killer is het niet, en gaat ook nooit worden. Het nodigt alleen maar uit tot een vrij zinloze tegenstelling, waarbij men de het andere product gaat afbranden.

In zijn afwerking vind ik MSO nog steeds fraaier, maar LO zet daar zijn eigen charme tegenover. Voor mij is een office toch vooral een werkpaard en geen luxe paardje. Zaken als de Lintbalk en kant en klare opmaak gereedschappen vind ik eerder hinderlijk. MSO heeft zich voor mijn smaak te veel gericht op de noob. Die kan nu gemakkelijker iets smakeloos maken, waarvan hij denkt dat het er goed uit ziet. Want zonder kennis van lay-out blijft het amateurwerk. Het bespaart ook geen tijd zoals MS beweert, maar leidt tot eindeloos spelen met de mogelijkheden.

De lintbalk heeft MSO enorm vertraagd in gebruik voor de power user, en daarom vindt ik LO heerlijk, aangezien het de menustructuur van MSO 2003 heeft, die ik door en door ken. Sterker nog MSO 2007 was voor mij de reden om privé Linux te gaan onderzoeken. Want dat MS zo gemakkelijk mijn grote investering in MSO vernietigde door de interface te veranderen, maakte me best wel boos. Want het werd letterlijk door de strot gedrukt. Dat deed mij de waarde inzien van open source waarbij software van gebruikersperspectief en niet wijzigende commerciële belangen wordt ontwikkeld.

Het fijne van Linux is dat je het helemaal aan je eigen wensen kan aanpassen, maar ook dat je weet dat het over twintig jaar nog werkt, en je kennis niet obsoleet is geworden. Het doet dingen doordacht en heeft zo een stabiele basis geschapen waar het gestaag op voortbouwt. Microsoft laat vaak commerciële belangen zegevieren, en als dat later tot onveiligheid leidt of geen commercieel succes wordt, dan wordt het even vrolijk weer afgedankt. Dan is het verhaal: We doen het nu al tien jaar sinds de introductie, dus we mogen het opdoeken. Koop maar ons nieuwste product. Dat is geen verwijt, dat is commercie zoals die door alle grote jongens wordt bedreven. Voor lange ondersteuning moet je meestal niet bij grote bedrijven zijn.

Ik werk al vanaf het begin met LO, en toen was het erg instabiel en miste de nodige zaken. Maar gestage stroom van structurele verbeteringen hebben LO superstabiel gemaakt en kwa mogelijkheden 95% van MSO. Aangezien de gemiddelde gebruiker maar 5% van MSO gebruikt, is dat meer dan voldoende. Er is slechts een ding waar LO echt tekort schiet voor de poweruser en dat is VBA. Met MSO kan je met de macro-functie eenvoudig goed leesbare VBA code genereren, waarmee je met een een beetje aanpassen een aardige applicatie kan maken. In LO genereert de macro-opnames een grote prut onbegrijpelijke java code, waar je als gebruiker niets aan hebt. Wat je ook mist is context hulp in de editor. In MSO zie bij elk object een lijst van de functies en gebeurtenissen en bij elke functie weer de argumenten. Daardoor is het veel moeilijker en tijdrovender om LO basic onder de knie te krijgen. De kracht van MSO zit nog steeds in de gemakkelijke automatisering van taken.

Verder is een voordeel voor bedrijven dat MSO het gemakkelijker maakt om in de cloud te bewaren en te delen. Aan de andere kant schept dat juist ook weer afhankelijkheden en veiligheidsrisico's zoals al een paar maal is gebleken. LO is er ook mee bezig, maar zal niet de webservice worden die Google Docs is en waar MSO op aanstuurt. Dat zou ik zelf ook niet willen, want ik zie dat hele gebeuren met grote zorgen tegemoet. Ik denk dat bedrijven die zich nu aan die paar grote cloudproviders ophangen daar spijt van zullen krijgen. Je ziet nu al dat organisaties aan de bel trekken, dat ze gechanteerd worden met steeds veranderlijke voorwaarden en extra rekeningen voor gebruik buiten de steeds wijzigende voorwaarden.

Ik zie de cloud als heel nuttig, maar de veiligste manier, is toch als je eigen cloud opzetten en beschikbaar te maken voor leden. LO en MSO groeien wat dat betreft dan ook eerder uit elkaar, denk ik. En dat is goed. Er wordt tegenwoordig enorm gezeken over, waarde gehecht aan uiterlijk. Dan denk ik toch vaak, het is gereedschap geen mode-artikel. volgens mij heeft dit te maken, doordat dit het enige is waar die mensen over mee kunnen praten. Van de functionaliteit weten ze niet veel, dus gaat de aandacht uit naar het uiterlijk. Alsof je een office programma gebruikt om aan anderen te laten zien hoe hip je bent. Dit is een uitvloeisel van de smartphone waar mensen ook overdreven hechten aan uiterlijk. Dat ding wordt op tafel gelegd als een soort statement. Dit ben ik.

Als praktische gebruiker vind ik LO een heerlijk pakket. En omdat open source ontwikkeling geen nare verrassingen oplevert, maar gestaag door verbetert, geeft het een prettige ervaring te ontdekken hoe kleine zaken steeds weer verbeteren. Als LO zijn LO-basic en macro's even goed voor elkaar krijgt als MSO dan wordt het voor mij persoonlijk superieur. Want MSO heeft een groot probleem met VBA, het is niet veilig. Het is bijvoorbeeld de grootste bron van datadiefstal op OSX. Daarom heeft MS het gebruik middels een groot aantal veiligheidsmaatregelen aan banden gelegd. Ik had lang geleden ooit eens wat voor bedrijf gemaakt. Ik was het helemaal vergeten. Laatste belde ze mij dat ze het niet werkend kregen onder de nieuwe Windows en MSO. Ze hadden er een expert bij geroepen en die had een hoop beveiliging uitgeschakeld maar het gaf nog steeds foutmeldingen. Hij was er uren mee bezig geweest maar kwam er niet uit. Tja, hij had de sjablonen in de verkeerde map geplaatst, maar de foutmeldingen maakte je niet wijzer. Ofwel ik heb sterk het idee dat MS het gebruik van deze prachtige mogelijkheden eerder loopt te ontmoedigen. Bij MS is veiligheid vaak niet, ik maak het veilig, maar ik stop je en waarschuw je dat het onveilig is, en daarna is het op eigen risico. Vanwege compabiliteitsredenen kan MS ook niet al te veel aan de code van MSO veranderen, Van Excel wordt wel beweerd dat de code zo een labyrint is, dat niemand er aan mag komen uit angst dat dingen dan breken.

Daar kan LO verbetering brengen. Door eerst een stabiele veilige basis te bouwen en daarna veilige code daar op te ontwikkelen. Ze lopen daarbij wel decennia achter op MSO, en tegen die tijd is MSO al een cloud service. MSO zal altijd sneller innoveren. MSO in zijn off-line gebruik is toch al heel lang als een uitontwikkeld product, wel een fantastische product qua mogelijkheden.

Daarbij praat ik voornamelijk over Writer en Calc. Waar LO zwaar op achterloopt is de dabase. LO Base is zelfs een schim van wat MS-Access is. Impress wordt beter maar is nog niet on par met MS Powerpoint. Maar mensen overdrijven vaak kleine verschillen. Veel belangrijker is hoe zeer je je bekend gemaakt hebt me een product. En daar zit het werkelijke voordeel van MS. Mensen leren er op school en werk mee omgaan, zijn weinig geneigd iets nieuws te leren.

Maar ik zie de toekomst van de Linux desktop en programma's juist in de zelfde richting doorgaan. Namelijk de gebruiker de macht geven over zijn eigen computer en data. Dus meer off-line werken, lokaal gegevens opslaan, een eigen cloud gebruiken voor delen, en veiligere gedistribueerde clouddiensten gebruiken. De oorspronkelijke bedoeling van open source was om de gebruiker macht te geven en zelfstandig te maken, vrij van centralistische systemen. En dat wordt door al dat cloud geweld alleen maar relevanter. Maar daarmee wordt LO ook steeds minder een concurrent van MSO.

Op zich is dat wel ironisch omdat de meeste cloud servers juist op Linux draaien. Maar de server software is ook niet ontwikkeld om corporaties te dienen maar om mensen eigen diensten in eerste instantie webpagina's te laten hosten. Open source is gekaapt door grote corporaties die er een verkeerde draai aan hebben gegeven.

Interessant dat je stelt dat LO de beste MSO compatibiliteit heeft. Dat hoor je meestal anders. Zelf kan ik het niet controleren omdat ik alleen maar LO gebruik. Persoonlijk hecht ik er veel minder aan dan anderen. Perfecte compatibiliteit leidt er alleen maar toe dat iedereen gaat opslaan in MSO formaten en ik vind open document formaten te prefereren. Zeker als als we in de verre toekomst alle documenten nog willen kunnen lezen. Een MSO-document dat problemen geeft kan je via de webapp openen. En documenten verspreidt je veel liever als PDF. Als je echt hopen MSO documenten te verwerken hebt, gebruik dan MSO. Verder kan je vragen om aan te leveren MSO97 formaat Daar heb ik nog nooit een probleem me gehad.

Ik denk dat het tijd is dat we ophouden MSO en LO tegenover elkaar te stellen. Wat we tegen over elkaar willen stellen, is jezelf ophangen aan de cloud en cloud applicaties, en de de macht behouden over je eigen data. Die tegenstelling gaat alleen maar groeien. De cloud is ook niet bezig veiliger te worden, alleen maar onveiliger. MS levert mooie producten, maar bedrijven worden ook steeds massaler slachtoffer van datadiefstal en randsomware. En je ophangen aan abonnementen in de cloud, betekent ook de controle verliezen over je kosten. Ja het begin is altijd goedkoop, maar eenmaal in het net, verandert dat.

Ik hoop dat Linux ons een ook in de toekomst een gezonder alternatief blijft bieden en het nog gemakkelijker maakt, zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken. Dat verstandige mensen een minderheid zijn, daar kan ik mee leven. Dat ligt ook niet aan Linux maar aan de overheid. Als de overheden public domain actief zouden ondersteunen en adopteren in het onderwijs, zag ook het bedrijfsleven er nu heel anders uit en waren veel producten veel verder ontwikkeld.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 24 juli 2024 12:08]

Eens, het is een erg goed pakket welke goed samenwerkt met de bestanden van Office.

Ik heb LibreOffice echter weer aan de kant geschoven. Op mijn werk gebruik ik ontzettend veel Excel en daar kan ik behoorlijk goed mee uit de voeten. Functies weet ik vlot te vinden, sneltoetsen gebruik ik ontzettend veel en formules tik ik meer dan eens uit de losse pols ipv via de formule generator.

Toen ik privé een laptop kocht en daar voor incidentele gevallen graag ook een Office variant op wilde hebben en daar geen 100eu per jaar voor over had (gebruik het een keer of 10 per jaar) kwam ik bij LibreOffice uit. Tja, dat vraag dan toch behoorlijk wat gewenning.

Dat maakt het pakket niet slecht, maar "even" een ander pakket leren voor die paar keer per jaar (als ik ook nog eens even vlot iets wil doen) irriteerde mij net iets teveel. Kortom, nu privé ook gewoon het vertrouwde Office pakket.
en - als die er zijn - bugs. Vind ik er één, dan meld ik dat zo snel als mogelijk. Want ik wil dat ze slagen met LibreOffice als hét alternatief op MS Office.

Mee eens, maar heb jij wel eens meegemaakt dat je bug ook daadwerkelijk gefixt werd?

Over (mogelijke) bugs gesproken, ik heb last dat (nieuwe) Windows 10 toetsencombinaties prioriteit krijgen over die in LibreOffice, waardoor standaard shortcuts niet (meer) werken.
Zoals Ctrl-Alt-O is 'insert Comment', maar voegt in plaats daarvan een © teken in. (en Ctrl-Alt-I de í etc). Voordat ik alle LO-functies moet gaan her-mappen, is hier een oplossing voor?
Ben jij toevallig hier ooit tegenaan gelopen en weet je een work-around? Of moet ik op het forum/bugtracker terecht?
(Is natuurlijk eigenlijk een Windows probleem omdat die geen shortcuts laat hermappen, maar die hebben geen forum waar ze gebruikers helpen :/ )

[Reactie gewijzigd door mbb op 24 juli 2024 12:08]

Mee eens, maar heb jij wel eens meegemaakt dat je bug ook daadwerkelijk gefixt werd?
Jazeker! Eigenlijk altijd. Soms laat het zich wat langer op zich wachten omdat de bug op andere configuraties lastig(er) is te reproduceren en wat meer info of testen behoeft, maar uiteindelijk zijn bijna alle bugmeldingen die ik ooit heb ingebracht verwerkt en verholpen. En dat motiveert me om dat ook te blijven doen, want mij geven ze de indruk dat ze het serieus nemen.

Voor diegenen die dit ook willen doen, maar niet weten wáár het te doen: HIER kun je dat doen (wel een account aanmaken, mocht je deze nog niet hebben).
Over (mogelijke) bugs gesproken, ik heb last dat (nieuwe) Windows 10 toetsencombinaties prioriteit krijgen over die in LibreOffice, waardoor standaard shortcuts niet (meer) werken.
Zoals Ctrl-Alt-O is 'insert Comment', maar voegt in plaats daarvan een © teken in. (en Ctrl-Alt-I de í etc). Voordat ik alle LO-functies moet gaan her-mappen, is hier een oplossing voor?
Ben jij toevallig hier ooit tegenaan gelopen en weet je een work-around? Of moet ik op het forum/bugtracker terecht?
(Is natuurlijk eigenlijk een Windows probleem omdat die geen shortcuts laat hermappen, maar die hebben geen forum waar ze gebruikers helpen :/ )
Je zegt het zelf al: Windows heeft blijkbaar die sneltoetsfunctie overruled (vermoed ik zo). En aangezien ik té weinig in Windows werk om direct een pasklaar antwoord te hebben, zou je even kunnen kijken op DEZE pagina hoe het zit met de sneltoetsen onder LibreOffice. En mocht je hier niet wijzer uit worden, dan zou je je vraag HIER kunnen droppen (Nederlandstalig). Voor de Engelstalige site moet je HIER zijn. :)

Trouwens: op de help-pagina van LibreOffice staat bovenaan al meteen het volgende:
Sommige sneltoetsen kunnen aan uw bureaubladsysteem toegewezen zijn. LibreOffice kan deze toetsen niet gebruiken. Wijs andere toetsen toe aan LibreOffice in Extra - Aanpassen - Toetsenbord, of in uw bureaubladsysteem.
Schijnbaar is het dus lastig om sneltoetsen toe te kennen als deze al door het systeem zijn gereserveerd. Enige wat je dán kan doen is een eigen sneltoetscombinatie maken via de aangewezen route.

[Reactie gewijzigd door Qalo op 24 juli 2024 12:08]

Voor Mac-gebruikers met een retina scherm: ook in versie 6.4.0 zijn de fonts in documenten op Writer en in spreadsheets nog steeds wazig. In de laatste releases van de 6.3.x-branch waren alle fonts wazig, waardoor LO er op een retina Mac niet uitzag en ook niet echt prettig in het gebruik was. In 6.4 (zelf gisteren RC3 getest, dezelfde versie die nu tot release verklaard is) wordt de user interface wel scherp weergegeven, maar is de tekst in de documenten nog steeds wazig, alsof je op een monitor met halve resolutie aan het werken bent.

Het lijkt er wel op dat in de 6.5-branch een oplossing voor deze bug gevonden is (zie
https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=122218). Die bestaat eruit om LibreOffice met één bepaalde versie van XCode te compileren. Het is te hopen dat die oplossing ook in de 6.4-branch wordt toegepast, anders is LO twee volle versies lang voor veel Mac-gebruikers, waaronder ikzelf, onbruikbaar. Ik zit nog steeds op 6.2.8.

Overigens was de performance van LO in versie 6.4 wel voelbaar verbeterd; ik kon het zelfs merken in de korte tijd dat ik RC3 testte.

[Reactie gewijzigd door fondacio op 24 juli 2024 12:08]

Ik werk op mijn laptop met Linux en moest hier gisteren op terug grijpen omdat ik van een Word document in WPS Writer ineens alle kopteksten miste. Echt een gek gezicht, allemaal van die ingekorte documenten in beeld. Dat document was met Word gemaakt. Ik was blij dat ik kon terug vallen op Libre Office Writer, want die deed de pagina weergave wel goed.
Ha ha... precies mijn betoog. Dat bedoel ik dus met de claim van zowel WPS Office en Softmaker Office dat ze "100% compatible zijn" met MS Office. Die claim mogen ze hooguit baseren op de GUI, want beiden lijken er, ook vanwege het kleurgebruik, verdomd veel op. Maar zodra deze pakketten een échte test ondergaan blijkt die claim tot wat te sterk te zijn.

Bij elke puntuitgave merk ik een steeds beter wordende uitwisselbaarheid met MS Office. Ze werken er dus gewoon hard aan om zo compatibel mogelijk te zijn. Dat siert de ontwikkelaars. Alleen: ik zie liever dat MS Office eens wat zou doen aan hún uitwisselbaarheid. Want de uitwisselbaarheid van MS Office op ODF-documenten is één grote droevenis (en dat is expres, geloof me!)
Ik kan jouw betoog grotendeels onderschrijven. Maar ik heb zowel Libreoffice als Softmaker op mijn laptops staan. Als ik een nieuwsbrief van odf naar docx wegschrijf in Libreoffice en daarna ik Word open ziet dat er heel anders uit dan dezelfde conversie van Softmaker. Softmaker doet dat echt beter. Toegegeven, als ik op een Debian Sid systeem werk met nieuwere Libreoffice is dat beter geworden.

Voor mijn werk moet ik veel nieuwsbrieven maken en dan de kopij op SharePoint wegzetten zodat mijn Office 365 collega's erin kunnen werken. Dan moet het wel goed zijn.
Op dit punt heb ik dus echt Softmaker nodig. Nogmaals, steeds minder.

Verder, je hebt gelijk, Microsoft zou eens wat meer aan hun uitwisselbaarheid moeten doen richting ODF bestanden. Helaas is het wel zo dat docx de facto de standaard is geworden. Zie daar maar eens vanaf te komen.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 24 juli 2024 12:08]

Woteb? Van het Ubuntu forum in vroeger tijden? Ik heb jouw blokkendoos instructies weleens gevolgd om te leren hoe je Ubuntu vanaf de basis opbouwt. Lang geleden inmiddels alweer. :)

Mijn ervaringen met Softmaker Office waren teleurstellend toen ik het vorig jaar uitgebreid testte. Maar dat krijg je ook als je als de maker(s) zo'n harde claim neerleggen dat ze volledig en 100% compatible zijn met MS Office. Ik had getest met twee redelijk complex opgemaakte Word- en Exceldocumenten. Tabellen deed Softmaker Office goed, maar met besturingselementen ging het compleet mis en vloog Softmaker volledig uit de bocht. LibreOffice deed het beter met dezelfde documenten.

Ja, ik weet dat MS Office stevig verankerd zit op kantoor. Ik zou het graag anders willen zien, dat OOXML uitgefaseerd wordt en dat ODF niet alleen dé de facto standaard wordt, maar ook de erkenning krijgt dat het ook dé standaard is.
Vorige week 6.3.0 geinstalleerd omdat MS office jaarabbo van de kids afliep en schoolspot geen office 365 proplus meer aanbiedt. Werkt prima, alleen wennen voor de kids dat op school alles net op een andere plek zit (wel MS office).

Als ik Libreoffice start kan hij geen updates vinden, vind hem wel via de link - is de uitrol gefaseerd oid?
Het is gewoon jammer dat scholen dit sort software niet vaker gebruiken. Claim is vaak dat het in de "grote" wereld niet gebruikt wordt. Ja als je er nooit mee begint zal dat ook nooit gebeuren. Plus prijstechnisch is dit natuurlijk de mooiste oplossing, zeker voor scholen met een krap budget.
Open source is niet hetzelfde als gratis... De kosten zit in meer dan alleen de aanschaf natuurlijk; beheer, training, dat soort dingen. Neemt niet weg dat ik denk dat je met een beetje handige beheerder (die zijn vast duurder ;) ) je de kosten per werkplek omlaag kunt brengen.
het grootste gemis van LO (en andere software) onder windows is toch wel het gebrek van een officiële package-manager / app-store. Ik meen te hebben gezien dat er wel officieuze varianten in de windows store staat maar het zou toch fijn zijn als er eens een echte versie in kwam.

dat gedoe met updates is gewoon vermoeiend.
Dat valt best mee. LibreOffice vertelt je wanneer er een upgrade beschikbaar staat. Eén druk op de knop, de nieuwste versie wordt gedownload en in je downloadmap geplaatst. Dubbelklikken op het .exe-bestand, en LibreOffice installeert het netjes over je oude installatie heen. Daarvoor is geen hogere wiskunde voor nodig.

Dus "gedoe" is wel héél overdreven. Het klinkt bijna alsof je LibreOffice bij elke update/upgrade zelf moet compileren. Kom op man!

[Reactie gewijzigd door Qalo op 24 juli 2024 12:08]

compilen is wel erg overdreven, maar ik wil gewoon hebben dat de software (ook onder windows) up to date blijft zonder dat het eens gaat checken wanneer ik net een document moet openen of bewerken. als ie dan nog gaat downloaden en installeren hindert het me in mijn workflow.

dus hoezo klink ik overdreven? er zijn genoeg mogelijkheden om een update-manager te bouwen OF beter nog om die windows 10 store te updaten. ook zouden ze kunnen lobyen bij FSF om een betere (betrouwbaardere) chocolate te bouwen waarin er alleen officiële builds zitten.
Het mag dan al beter compatibel zin met MS office, veel mensen die een nieuwe pc hebben vragen mij of ik er niet gratis office op kan zetten. Daarmee bedoelen ze MS office zoals ze vroeger altijd wel van iemand een gekraakte versie kregen. Maar uiteindelijk gebruiken ze amper meer functies dan in kladblok.
En dan is een programma dat er uit ziet zoals office natuurlijk wel een meerwaarde. Ze denken een nieuwe versie te hebben, en het werkt beter.

Dit gezegd zijnde, ik zet er ook wel nog altijd LibreOffice op. Willen ze de echte, dat ze betalen :)
Een week of 4 geleden heb ik nog Libreoffice op de laptop van mn pa gezet, hij vroeg ook om MS office.
Maar wat hij nu gebruikt vindt ie prima, hij kan ermee overweg en dat vinden we wel fijn.
Ook hij gebruikt echt de basisfuncties zoals jij noemt.
Heeft dit programma nou al een auto-updater ingebouwd? Dat is voor mij toch wel misschien wel een van de belangrijkste dingen die miste hier aan toen ik het voor het laatst had.

Nvm antwoord gevonden: Ja dus.

[Reactie gewijzigd door Username3457829 op 24 juli 2024 12:08]

Heerlijk pakket in mijn optiek.
Ik vind het toch wel intuitiever werken dan MS Office.

Ik gebruik overigens alleen de word en excel equivalenten hiervan.
Dit zeg ik omdat ik iemand de powerpoint referentie zag aanhalen hier en daar kan ik zelf niets over zeggen.
Ik snap nog steeds niet waarom er niet iets meer aandacht wordt besteed aan een automatische update functie. Ik denk dat de omslachtige manier van updaten (niet lastig voor tweakers maar wel irritant) ook een reden is waarom veel mensen dit pakket niet omarmen. Of ze blijven lang op een oudere versie hangen omdat ze niet weten hoe ze moeten updaten. Of ze begrijpen niet waarom ze elke keer weer het hele pakket opnieuw moeten installeren voor een kleine update. Is dit echt zo ingewikkeld en kostbaar om te ontwikkelen?

Verder vind ik het een erg fijn pakket al blijft het jammer dat de opmaak van een ms office bestand toch zo vaak in de soep gaat. Ook snap ik niet waarom er nog steeds vaak render issues zijn. Soms vallen er regels half wel, dit los je dan weer op om even naar boven en naar beneden te scrollen maar het is wel een beetje sneu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.