Software-update: Debian GNU/Linux 10.2

Debian logo (80 pix) Debian is een opensource-besturingssysteem, dat zowel voor desktops als servers gebruikt kan worden en waarbij de nadruk op stabiliteit en veiligheid ligt. Het wordt dan ook als basis voor diverse Linux-distributies gebruikt, waaronder Ubuntu en Linux Mint. Versie 10.x, die als codenaam 'Buster' meegekregen heeft, is een zogenaamde Long Term Support-uitgave en zal de komende vijf jaar van updates worden voorzien. De release notes voor deze update kunnen hieronder worden gevonden.

Debian 10.2 buster released

The Debian project is pleased to announce the second update of its stable distribution Debian 10 (codename buster). This point release mainly adds corrections for security issues, along with a few adjustments for serious problems. Security advisories have already been published separately and are referenced where available.

Please note that the point release does not constitute a new version of Debian 10 but only updates some of the packages included. There is no need to throw away old buster media. After installation, packages can be upgraded to the current versions using an up-to-date Debian mirror.

Those who frequently install updates from security.debian.org won't have to update many packages, and most such updates are included in the point release.

Versienummer 10.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Debian
Download https://www.debian.org/releases/stable/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

16-11-2019 • 19:26

57 Linkedin

Submitter: Munchie

Bron: Debian

Reacties (57)

57
56
34
1
0
3
Wijzig sortering
Ik gebruik ook Debian Linux 10 voor diverse servers, alleen jammer dat het altijd zo kort ondersteund wordt. Dan komt er weer een nieuwe versie en ben je eigenlijk alweer verplicht om te upgraden wat helaas niet altijd goed gaat.
He? :?

Ik weet niet wat je draait, maar normaliter zijn Debian distro's voor drie jaar ondersteund; LTS releases voor vijf jaar en ELTS voor ruim 6 jaar. Wheezy (Debian 7), uitgekomen in de eerste helft van 2013 heeft nog steeds support.
Wut wheezy ja? Waar vind je die elts?
Extended LTS is wel een non-Debian commercial project van een derde partij en omvat niet alle packages dus dat "Extended" moet je wel met een korreltje zout nemen.

Info is hier te vinden: Debian Wiki: Extended Long Term Support
En dus is er geen officiële support out of the box. En ik had ook nog deb 7 draaien, dan moet je dus eerste naar deb8 daarna naar deb 9 en daarna pas naar deb 10... De kans dat er wat stuk gaat is aanwezig.
De kans dat er wat stuk gaat is aanwezig.
Die kans is altijd aanwezig.
Waarom installeer je Debian 10 niet op een nieuwe server en migreer je alles? Dan kun je van tevoren testen..
Zo doe ik het idd altijd, een web -of mysql server migreren ofzo is niet zo heel lastig. Windows applicaties migreren vind ik over het algemeen lastiger dan Linux.

Of je gebruikt docker dan wordt het nog simpeler.
Het alternatief is een CentOS, waar je bij elke major versie het haasje bent en vanaf 0 kunt beginnen. Wel worden die versies over het algemeen langer ondersteund, mar gelukkig heeft Debian met LTS al iets aan gedaan.
Sinds 8 er is dat niet meer zo, je kunt 7 upgraden naar 8.
RHEL 7 kan worden geupgrade naar RHEL8: https://access.redhat.com...upgrading_to_rhel_8/index

Zodoende kun je ook CentOS 7 naar CentOS 8 upgraden, die functionaliteit hebben ze meegenomen. Ik heb er even naar gezocht en vind meerdere howtos.

Heb het zelf niet gedaan, maar het kan tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door Ultraman op 17 november 2019 16:45]

Op hun eigen website staat meer informatie.

Los van dat is LTS al 5 jaar, dat vind ik niet echt "zo kort".
Wat een fijn leven moet jij hebben :)
Upgrade op een VPS gaat meestal niet goed, maar dat ligt niet aan Debian. Een VPS heeft een kernel die compatible moet blijven met de hypervisor. Heb je een echte dedicated server, dan kan je met gemak upgraden. Alleen een reboot zal noodzakelijk zijn.
Als je kernel compatible moet zijn met de hypervisor heb je geen echte virtualisatie. Dan doe je iets als paravirtualisatie. Met gewoon QEMU kun je elke kernel draaien die je wil.
Ik ben geen expert op dat gebied, ik weet wel dat het bij een VPS niet verstandig is om je /etc/apt/sources.list aan te passen en een "apt dist-upgrade" te doen. Bij een dedicated server kan dat meestal wel, maar vraag ook dan eerst even bij je provider of dat verstandig is.
Zoals Tozz aangeeft heb je dit enkel met paravirtualisatie/containers zoals openvz, lxc, docker,... gezien de kernel dan gedeeld is. Dit zijn de 'goedkope' VPS'en. Het is dus geen enkel probleem om een VPS zoals KVM, VMware, hyper-v... te dist-upgraden.
KVM, zoals bij bijvoorbeeld Tilaa in mijn geval, is geen enkel probleem om te upgraden. Sterker nog, het wordt zelfs gepromoot en je ertegen aangespoord om te doen. Beter voor iedereen: hardware, gebruikers, enzovoort. Vaak betere prestaties en dus meer efficiëntie. De afgelopen 12 jaar geen problemen gehad met apt-get dist-upgrade onder KVM, inclusief Debian Backports.
ook geen issue op LXC, de kernel blijft gewoon die van de host. genoeg linux VM's in mn homelab op die manier geupgrade van debian 7 -->8 --> 9 --> 10 (en ook de debian afgeleide; ubuntu)
Ik heb nog geen problemen gehad met het upgraden van mijn VM's die via qemu draaien. Zelfs een upgrade van debian 9 naar 10 gaat zonder enige problemen.
Yep, ik heb tientallen Debian VM's draaien en die kan je gewoon upgraden van versie/kernel naar behoeven zonder dat de hypervisor er last van heeft of omgekeerd. :-)
Ik draai altijd de laatste kernel op me VPS by Vultr, nooit problemen mee.
Ik onderhoud nu de afgelopen 10 jaar een stuk of 10 vpsjes op debian, maar ik heb nog nooit gehad dat een os upgrade niet lukt.

Ik kan me wel voorstellen dat het vandaag de dag met alle devops scripts makkelijker is om een nieuwe install te doen dan een os-upgrade.

[Reactie gewijzigd door arendvw op 16 november 2019 21:56]

Heb wel eens issues gehad, maar tot op heden niets dat ik met mijn beperkte kennis en het internet niet heb kunnen oplossen. Enkel oppassen met het behouden (of net niet) van configs.

En als apt zelf in de soep draait kan het even wat lastiger worden, maar zelfs daar kan je met wat hulp van de experts meestal een oplossing voor vinden.
Mijn ervaring met een VPS is hetzelfde als met een dedicated machine al moet ik zeggen dat ik erg weinig meer doe met servers. Mijn hobby-VPS bij OVH via SSH 'schoon' geinstalleerd met extra partitie + debootstrap + bootloader edit + reboot op Debian 7 en sindsdien geupdateted naar 10. Geen enkel probleem. Zelfs van VPS configuratie wisselen is daar geen probleem voor stock Debian.

Zo'n bestaande VPS kun je gewoon 'snapshotten' of klonen. Reden om lekker te experimenteren.

Op echte servers lang geleden heb ik ook nooit anders gedaan maar die moest je - als ie niet opkwam op z'n nieuwe kernel/OS - even opnieuw inspoelen. Mooiste actie was een update van Debian 32 bit Sarge naar 64 bit Lenny (provider had die image niet). Dat moest in 2 keer; eerst naar een 32 bit userland en 64 kernel zodat je van daaruit weer kon chrooten naar een 64 bit userland en kernel. Wat 'n feest als dat ding na de laatste reboot dan weer op kwam in z'n volle 64 bit glorie.
Bij OpenVZ en Xen-PV wel ja.

Bij Xen-HVM en KVM is dat geen probleem.
Ik heb de stock debian kernels allemaal prima draaien op m'n vps (kvm) van versie 8 tot 10.

Zelfs m'n custom compiled kernels werken allemaal prima, zonder gezeik ;-)

Misschien een VPS zoeken met een betere hypervisor, idd wat iedereen al zei, KVM ;-)

Gebruik zelf een VPS als endpoint voor m'n redundant setup, dus eigenlijk is dat nu m'n 'ISP'.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 17 november 2019 04:07]

Als je echt heel lang support wil kijk dan even naar CentOS. CentOS 8 is nu net een paar weken uit en krijgt support tot 2029.
CentOs en RedHat is echt een aanrader. Zeer goede ervaringen wat betreft updates en stabiliteit.
Heb je de LTS repo's al eens gezien? https://wiki.debian.org/LTS
Debian 8 (Jessie) wordt nog tot juni volgend jaar ondersteund, en Debian 9 tot juni 2022. De huidige versie lijkt nog ongeveer 5 jaar ondersteund te worden.
Als meerdere jaren support te kort voor je is moet je misschien maar overstappen naar Windows :p Kan je zo lang stilstaan in de tijd als je wil.
Ook niet waar natuurlijk. Windows Server moet je gewoon ook elke paar jaar vernieuwen. We hebben nog altijd Server 2016, Server 2019, ... en die hebben ook gewoon een end of life. Al doet Microsoft er wel wat langer over om een product volledig af te schrijven. De server edities lijken met extended support over de 10 jaar te gaan.
Ik denk dat iedereen die het leest wel snapt dat het wat overdreven geschetst is. Met Windows Server heb je meestal wel iets van 12 jaar voor dat het out of support is, en dat is zonder bij te betalen (bijv. 2008 gaat tot 2023 door als je extra geld over hebt - dan is het 15 jaar oud, of tot 2020 zonder bij te betalen, 12 jaar oud).

Het ging het meer om dat het duidelijk werd dat als je OS bijhouden een pijnpunt is je misschien een veel groter probleem hebt. Software staat niet stil en de wereld ook niet. Als je dat toch probeert te doen creëer je alleen maar problemen. Het is geen deterministisch mechaniek ofzo, en is onderhevig aan invloeden van de omgeving en daar buiten. Dat zal in ~5 jaar niet meteen veel problemen veroorzaken, maar hoe langer je wacht, hoe groter de problemen (zowel in het bijhouden van patches als het migreren naar iets waar actief aan gewerkt wordt).

Als je er gewoon rekening mee houdt dat je bedrijfsproces op IT leunt en IT niet set-and-forget is kan je prima in de TCO recurring costs opnemen die dit soort veranderingen dekken. En als het niet zakelijk maar privé is, dan kan je gewoon zelf bepalen of dat sleutelen aan je OS op een zaterdag iets is wat je wel of niet wil. Wil je het niet, dan moet je er misschien niet aan beginnen (of je systeem niet aan internet hangen, ook prima :p )

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 17 november 2019 15:35]

Het probleem met serverversies van Windows lijkt tot nu toe eerder te zijn dat ze niet meer gesupport worden door applicaties. Veel software gebruikte bijvoorbeeld (MS!) runtimes waarvan de nieuwe versie pas vanaf Windows 7 werkte. Server 2008 (Vista) kon je dus al zeker een jaar voor het einde van de ondersteuning vergeten; je moest minstens Server 2008R2 hebben, en dat was geen simpele update of servicepack ondanks de naam. Hetzelfde zal wel gebeuren met Server 2016, want runtimes houden rekening met Windows 10 dat steeds de nieuwste versie is. Als je Server gebruikt zul je daarvoor naar 2019 moeten overstappen op een gegeven moment, en dat is geen update of service pack zoals bij Windows 10, maar een nieuwe OS-versie. In de praktijk loop je dus aan tegen een vreemde combinatie van LTS en Planned Obsolescence.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 17 november 2019 16:55]

Lange support moet idd vanuit twee partijen komen, de maker van het OS en de maker van de applicatie.
Dat is natuurlijk alleen een probleem als er wat verandert. Er zijn genoeg mensen die een computer en software zien als een 'ding' met een 'taak' en zolang die taak hetzelfde blijft hoeft het ding niet te veranderen. Geen updates, geen nieuwe software. Denk aan ICS, medische hardware, CNC machines enz.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 17 november 2019 18:10]

Als je jouw `/etc/apt/sources.list` op "stable" hebt staan in plaats van een vaste versienaam (zoals "buster"), zal jouw systeem inderdaad steeds upgraden. Wanneer je deze op de debian releasenaam zet, kan je de OS upgrade zelf inplannen wanneer dit echt nodig is.
_/-\o_
De godfather van vrijwel alle out of the box gebruiksvriendelijke linux distros
Alleen is na een paar jaar voor het geval van end-user applicaties (zoals VLC, Krita, e.d.) en ontwikkeltools (zoals Node.js en Go) de distro-repositories zo goed als waardeloos. Omdat de major versies "vastgepind" zijn en er enkel bugfix releases uit die repo's komen. Wat je dan krijgt? Het gemis van nieuwe features en andere verbeteringen.

In het gunstige geval kun je terugvallen op de AppImage of op deb releases van de ontwikkelaars van de applicatie. Maar in de praktijk -zeker omdat Debian niet zoiets als PPA out of the box ondersteund- zul je de upstream versie zelf moeten compileren. Of in het geval van Node.JS wil je nvm gebruiken.
Of gewoon leren symlinken (wel weten wat je doet vanwege depency hell -> ook appart updaten en upgraden en frezen of forcen)

En anders Alien. Of pak je die van Ubuntu als het kan?

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 16 november 2019 23:41]

Symlinken klinkt nog omslachtiger dan een AppImage of statisch gecompileerde applicaties.

Met alien heb ik geen ervaring mee. Een .deb van Ubuntuwil niet sltojd werken. Er is een tuto om een Ubuntu PPA te installeren op Debian.
Dat ligt eraan. Als je 1 x goed symlinkt hoef je het in principe nooit meer te doen.

Er zijn overigens ook programma's die symlinks maken. (Weet niet of dit goed werkt?)
Alleen is na een paar jaar voor het geval van end-user applicaties (zoals VLC, Krita, e.d.) en ontwikkeltools (zoals Node.js en Go) de distro-repositories zo goed als waardeloos.
Als dat je use case is, kijk dan bijvoorbeeld eens naar Arch Linux of een afgeleide. Na een update heb je altijd de laatste versie van alles.

Debian desktop is interessant voor de beginnende, lerende Linux gebruiker. Zodra je in het gebied van power users komt is het te beperkt en te omslachtig. Wel is Debian aantrekkelijk voor verschillende soorten servers, wanneer stabiliteit boven nieuwe functionaliteit gaat.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 november 2019 23:44]

Voor een newbie zou ik zou eerder Kubuntu of Mint aanraden. Op mainline Ubuntu gebeuren (door de jaren heen) teveel rare dingen door het wisselen van desktop environment e.d.

Voor een Desktop zie ik heel weinig use cases waarom je NIET de nieuwste stabiele versie wilt hebben.

Voor simpele servers is Debian inderdaad geschikt.
Meh, als ik bepaalde features of bugfixes mis binnen een bepaalde applicatie haal ik hem wel uit de backports repo.
Tot nu toe geen problemen mee gehad.
Zeg dat, zelfs voor de gemiddelde school / hobbyist dankzij Raspbian.

Zal ook wel snel een update voor komen dan, nieuwste is nu van 26-9/30-9, ik zie niet precies op welke versie van Debian die gebaseerd is alleen (https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/ en https://en.wikipedia.org/wiki/Raspbian geven geen uitsluitsel).
Klik op de raspberry pi download link en je leest dit:
Debian Buster with Raspberry Pi Desktop
The Raspberry Pi Desktop OS for PC and Mac - based on Debian Buster
Version: September 2019
Release date: 2019-09-30
Kernel version: 4.19
Debian Buster.
Zo'n goeie 2 maanden eerder dan dat het op Tweakers stond was die er al dus...

[Reactie gewijzigd door Alfa1970 op 16 november 2019 20:46]

Gaat over een oudere versie, Buster is al even uit, dit is specifiek omdat 10.2 uit is :)
Nee, dat zijn Slackware, Red Hat en Debian samen. De meest populaire kwam pas wat later: Android.
En android staat tot linux op dezelfde manier dat een cel in een gevangenis staat tot apartement in flatgebouw.
Sure, technisch gezien heb je gelijk, maar android geeft eigenlijk alles op wat linux linux maakt, in ruil voor een gecommercializeerde app-gevangenis.
Planned obsolescence (je OS updatet al na twee jaar niet meer) , geen standaard root-access (vaak zelfs onmogelijk), geen goede package manager,...
Android wordt wel degelijk een stuk langer dan 2 jaar ondersteund. Dat vele fabrikanten het zolang niet volhouden doet geen afbreuk aan het feit dat Google het wel onderhoud. En de play store is toch een vrij degelijke package manager.
doet geen afbreuk aan het feit dat Google het wel onderhoud.
Ook Google is na twee jaar klaar met non-security updates / upgrades toch?

Ook drie jaar support, na release, is veel te kort.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 17 november 2019 10:29]

7.1.1 is de oudste versie die op dit moment ondersteund wordt, uitgekomen in December 2016. En security is uiteindelijk alles wat van belang is voor de eindgebruiker.
7.1.1 is de oudste versie die op dit moment ondersteund wordt, uitgekomen in December 2016.
Dus?
En security is uiteindelijk alles wat van belang is voor de eindgebruiker.
Ik begrijp niet wat je probeert te zeggen.

Feit blijft dat heel veel Google Android devices niet up-to-date zijn qua security en dat zelfs devices van Google zelf relatief korte support hebben.

Heeft echter weinig met Debian te maken.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 17 november 2019 13:20]

Android is geen distro :p AOSP wel, maar dat wordt dan weer nergens gebruikt, de rest zijn allemaal forks. Eigenlijk is AOSP dan Debian en de forks spullen als Elementary, Ubuntu, Mint etc.
Fout, Android is een original Linux distro. Kijk de time line maar eens na:
https://upload.wikimedia....Distribution_Timeline.svg
Het leuke is dat het zelf tegenwoordig out of the box ook bijzonder goed werkt. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee