Software-update: GNU nano 4.4

GNU nano is een teksteditor voor Linux- en Unix-systemen, en draait op de commandline. Daardoor heeft het geen grafische desktop nodig. Het biedt onder andere syntaxcoloring, zoek- en vervangopties, wordcompletion en het automatisch toepassen van back-ups voor gewijzigde bestanden. Het ontwikkelteam heeft versie 4.4 klaargezet met de volgende aankondiging:

GNU nano 4.4 "Hagelslag"
 • At startup, the cursor can be put on the first or last occurrence of a string by preceding the filename with +/string or +?string.
 • When automatic hard-wrapping occurs (--breaklonglines), any leading quoting characters will be automatically copied to the new line.
 • M-6 works again also when the cursor is at end of buffer.
GNU nano 4.3 "Musa Kart"
 • The ability to read from and write to a FIFO has been regained.
 • Startup time is reduced by fully parsing a syntax only when needed.
 • Asking for help (^G) when using --operatingdir does not crash.
 • The reading of a huge or slow file can be stopped with ^C.
 • Cut, zap, and copy operations are undone separately when intermixed.
 • M-D reports the correct number of lines (zero for an empty buffer).
GNU nano 4.2 "Tax the rich, pay the teachers"
 • The integrated spell checker does not crash when 'spell' is missing.
 • Option --breaklonglines works also when --ignorercfiles is used.
 • Automatic hard-wrapping is more persistent in pushing words to the same overflow line.
GNU nano 4.1 "Qué corchos será eso?"
 • By default, a newline character is again automatically added at the end of a buffer, to produce valid POSIX text files by default, but also to get back the easy adding of text at the bottom.
 • The now unneeded option --finalnewline (-f) has been removed.
 • Syntax files are read in alphabetical order when globbing, so that the precedence of syntaxes becomes predictable.
 • In the C syntax, preprocessor directives are highlighted differently.
 • M-S now toggles soft wrapping, and M-N toggles line numbers.
 • The jumpy-scrolling toggle has been removed.
 • The legacy keystrokes ^W^Y and ^W^V are recognized again.
 • Executing an external command is disallowed when in view mode.
 • Problems with resizing during external or speller commands were fixed.

Versienummer 4.4
Releasestatus Final
Website GNU nano
Download https://nano-editor.org/download.php
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Japke Rosink

Meukposter

09-09-2019 • 09:43

39 Linkedin

Bron: GNU nano

Update-historie

Reacties (39)

Wijzig sortering
Waarom heet het Hagelslag? Is het door een Nederlander ontwikkeld?
Er werken wereldwijd devs aan. Ik weet niet waarom hagelslag gekozen is, maar 4.1 had een Spaanse naam. Wellicht is het willekeurig?
Hagelslag is iets legendarisch, net zoals Stroopwafels. Beide worden wel vaker gebruikt als codenaam in de computer-wereld.
Als de editor oorlog tussen Vim en Emacs uitgevochten is staat nano als winnaar nog overeind in een verwoest landschap. :+

Iets serieuzer, het is een goede basis editor om even iets snel te bewerken zonder een Vi(m) expert te zijn. Voor veel gebruikers is nano voor een korte edit een stuk behapbaarder.
Ik heb vim een aantal jaren geleden wel eens geopend. Ik zit nu nog steeds vast. Please send help.
Vim is eigenlijk gewoon stiekem een random character generator :9
Ja inderdaad, zet een web-developer achter vim en je krijgt de meest gekke combinatie van letters en nummers. Werkt beter dan /dev/random en /dev/urandom.
Beter niet... Met ZZ sla je het prutswerk op en dat kan nu juist net NIET de bedoeling zijn.

<esc>:q!<enter> doet het beter.
Esc -> net zo lang op u rammen tot je weer blij bent.
<Esc>q!<Enter> is de Vim paniekcombinatie voor als je echt niet meer tegen kan en/of iets verprutst hebt dat je echt niet wilt opslaan. Ik spreek uit ervaring. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 september 2019 09:52]

nano is alleen goed te gebruiken met de -w optie.
-w --nowrap Don't hard-wrap long lines
Voor de rest alias nano=vim ;)
Nano is prima te gebruiken met wrap aan. Weet wat je doet.
Vim is hopeloos verouderde user experience. Het is niet slecht, maar tegenwoordig is workflow waar het om draait. Je zoekt software die in je pipeline past en waarbij je niet te veel moet schakelen tussen shortcuts, manier van werken, etc. Nano past veel beter in de gangbare workflows.
Dezelfde reden dat Blender altijd een buitenbeentje is geweest (en waarom ze nu met 2.80 alles om hebben gegooid).
Vim is hopeloos verouderde user experience.
Ik ben geen die-hard Vim gebruiker, maar ken wel die-hard Vim gebruikers. Wat je schrijft klopt niet. Power users die met tien vingers kunnen tikken kunnen veel sneller uit de voeten met Vim dan met een willekeurig andere tekstverwerker.
Je zoekt software die in je pipeline past en waarbij je niet te veel moet schakelen tussen shortcuts, manier van werken, etc.
Power users zetten Vim juist naar hun hand om te passen in hun manier van werken.

Vim zal nooit een product zal zijn voor eindgebruikers, waar je zelf al naar hint. Die openen al niet eens een shell, dus zelfs Nano zou al te veel voor hen zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 september 2019 13:49]

Ik kan prima met tien vingers typen, maar ik kan niet uit de voeten met Vim. Nano is prettiger voor mij. Dus wat jij zegt klopt ook niet helemaal.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 9 september 2019 11:52]

Ik kan prima met tien vingers typen, maar ik kan niet uit de voeten met Vim.
Dan ben jij geen power user van Vim. :P
Nee, maar wel een power user in zijn algemeenheid ;) Dus je statement "Power users die met tien vingers kunnen tikken kunnen veel sneller uit de voeten met Vim" gaat nog steeds niet voor iedereen op.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 9 september 2019 14:17]

Komt omdat je de shortcuts niet kent. Als je die wel kent, en veel gebruikt, dan is Vim objectief gezien sneller. Ik gebruik Vim keybinds dan ook in mijn browser (Firefox) en file manager (Ranger).

Een degelijke middle ground is Sublime Text.

Nano vind ik maar niks. Alles met 2 keys, waarvan er 1 lastig te bereiken is (Ctrl). Gebruik dan Emacs...
Kleine handjes? Ik zou niet weten waarom Ctrl anders lastig te bereiken is.

Verder blijf ik buiten deze discussie hoor. Ik gebruik ook Nano, maar Nano tegenover Vim zetten is net zoiets als Notepad vergelijken met VSC. Nano is niet beter of slechter dan Vim, het zijn twee compleet verschillende tools.
Misschien kan je het wel maar heb je het gewoon nooit een kans gegeven of de tijd erin geïnvesteerd :P Wat overigens wel begrijpelijk is, ik snap af en toe niet helemaal waar mensen de tijd vandaan halen om alles helemaal naar hun hand te zetten.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 9 september 2019 15:00]

voor vim heb je dan ook 10 vingers én 10 tenen nodig ;)
Klopt helemaal. Ik kan ook niks met vim, nooit de tijd genomen om het te leren. Maar als ik onze systeembeheerder ermee zie werken ben ik echt onder de indruk hoe makkelijk vim voor je is als je het maar beheerst.
Nano is prima te gebruiken met wrap aan. Weet wat je doet.
Dat is dus het probleem.

Tuurlijk gebruik je de editor die bij je workflow past, ik ben zo vast geroest aan vim commando's, dat ik ze ook in visual code studio gebruik.
Voor de workflow is er sed en awk. Die gebruik je in de pipeline. De echte hardcore hakkers kunnen ook met ed overweg. Voor de betere programmeurs is er ook perl maar daarmee drijf ik af van het onderwerp.
Ik vind al die CLI editors altijd zo archaïsch. Waarom kan ik niet gewoon dingen selecteren met mijn muis als ik dat ook wil. Ik gebruik nano al omdat het de minst erge is, maar ik zou liever een soort cli-gebaseerde gedit willen zien, waarin ik niet geforceerd wordt in 1 manier van gebruik.
Als je in een virtuele terminal zit, kun je in de meeste omgevingen gewoon je muis gebruiken om stukken te selecteren. In sommige gevallen is selecteren gelijk aan CTRL+C, maar soms kan CTRL+Shift+C ook nodig zijn.

Plakken kan in het eerste geval met de middelste muisknop, en anders CTRL+Shift+V.

Succes!
Gegevens in de terminal zelf wel ja. Maar teksten in nano om te knippen of te plakken, of te verwijderen moet ik altijd heel archaïsch met exotische toetsencombinaties selecteren.
Nano starten met -m of --mouse. Ondersteuning is niet geweldig maar beter dan niets ;)
Interessant! Ga ik eens proberen.
We kunnen het ook omdraaien: waarom wil je persé een CLI-editor gebruiken als je GUI-features zo veel prettiger vindt? Er zijn zat lichtgewicht GUI-editors zoals gedit of Leafpad, die ook goed over een ssh -X verbinding werken. Een CLI app gebruiken en dan klagen dat de muis niet ondersteund wordt vind ik een beetje vreemd.
Omdat veel systemen waar ik op werk headless zijn en geen X-server draaien. De SSH -X biedt dan ook geen optie. Ik mis een beetje waarom een CLI-gebaseerd systeem automatisch moderne technieken als de muis en gangbare selectiemethodieken als Shift inhouden en de pijltjes, allemaal niet omarmt. Het liefst zou ik gewoon via WinSCP remote in de bestandsstructuur bladeren en het betreffende tekstbestand lokaal editten, maar ik loop dan vaak tegen het feit aan dat ik vanuit een SFTP-sessie niet kan elevaten met SUDO, terwijl je bij een ssh-sessie wel sudo kan gebruiken voor het editten van bepaalde systeembestanden.
Terminals versturen geen aparte codes voor toetsaanslagen zoals Shift of Ctrl. Als je shift+3 indrukt wordt er een # verstuurd, geen shift + 3. Ik denk niet dat er standaard codes zijn voor shift + cursortoets, dus een programma zoals Nano kan die toetsencombinaties niet betrouwbaar detecteren.

Hetzelfde geldt voor de muis. Veel terminal emulators maken zelf gebruik van click+drag om tekst in het venster te kunnen selecteren. Dan is die optie dus niet voor het programma in de terminal beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door RSpanjaard op 10 september 2019 00:05]

Nano heeft een muisfunctie.
echo "alias nano=\"nano -m\"" >> ~/.bashrc
echo "set mouse=a" >> ~/.vimrc
Eigenlijk voor lekker simpel text editing (wat ik alleen maar doe) is dit samen met mcedit de goto editor!
Die namen van die releases zijn trouwens ook geweldig :)
Ondanks dat, ik blijft toch bij vim :+
:wq
Voor wat betreft de grafische teksteditors zijn Geany, Xed (fork van Gedit) en Mousepad mijn favorieten. Voor de CLI-teksteditor zijn dat Nano en McEdit (ingebouwd in Midnight Commander). Het voordeel van Nano ten opzichte van McEdit is dat Nano standaard in elke Linux-distro zit.

Lekker no-nonsense teksteditor. Onmisbaar tooltje wat mij betreft.
Sinds dat ik begonnen was met Linux en BSD Unix eind vorige eeuw altijd Vi gebruikt omdat die standaard werd meegeleverd in zo'n beetje elke distro en op de BSD varianten.

Het was een logische keuze voor mij om toen voor vi te gaan.

Er is niets mis met Nano, het is een hele fijne editor waar ik alle basis functies door de jaren heen ook heb geleerd maar ik val altijd terug op vi als het even kan.

Open source, voor ieder wat wils :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee