Software-update: AmigaOS 3.1.4.1

AmigaOS logo (80 pix) De Commodore Amiga is een machine waar veel mensen met enig gevoel van nostalgie aan terugdenken. Hyperion Entertainment is een bedrijf dat nog steeds op de Amiga gebaseerde hardware levert. Deze "nieuwe computers" draaien op AmigaOS 4.1. Het heeft ook een nieuwe versie van AmigaOS ontwikkeld wat op de originele hardware kan draaien. Deze is gebaseerd op AmigaOS 3.1, omdat Hyperion Entertainment niet de rechten of de broncode van versie 3.9 in bezit heeft, de laatste officiële uitgave voor de originele hardware. Kort geleden is er een update verschenen voor versie 3.1.4 en hieronder is te vinden wat daarin veranderd is.

Update to AmigaOS 3.1.4 released
Hyperion Entertainment CVBA is pleased to announced the immediate availability of AmigaOS 3.1.4.1 as a free update to AmigaOS 3.1.4 released in September 2018.

Since then, some bugs were found and functionality reviewed. We are therefore providing updates that address those issues in order to improve the user experience and also added more workarounds to improve compatibility with some oddly behaving programs.

This is mainly a bugfix update to AmigaOS 3.1.4, however a few small features managed to slip-in:
 • Danish (dansk) and swedish (svenska) AmigaOS catalogs.
 • Setpatch now has the ability to load both an audio.device and a Shell-Seg update by itself.
 • Audio.device got improved compatibility with some non-standard programming practices.
 • HDToolBox now suggests more adequate block sizes for large drives.
 • CrossDOS is now more tolerant to wrongly configured mountlists and foreign character sets.
Of course, we managed to address many more bug fixes. The change log is more than 260K large and covers components such as the CDFileSystem, the new intution support, audio device, disk support (Format, FastFileSystem and HDToolBox), the Shell, several AmigaDOS commands, DiskDoctor, and many more components.

AmigaOS 3.1.4.1 is available as free download from the restricted download area to all registered customers of AmigaOS 3.1.4.
Versienummer 3.1.4.1
Releasestatus Final
Website Hyperion Entertainment
Download http://hyperion-entertainment.com/index.php/where-to-buy/direct-downloads/188-amigaos-314
Licentietype Betaald

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

03-08-2019 • 09:58

54 Linkedin

Bron: Hyperion Entertainment

Reacties (54)

54
54
32
0
0
1
Wijzig sortering
Altijd leuk.
De amiga zelf ook gehad van de 1000, 2000 en 3000.
De 4000 heb ik niet meer gekocht
De 500 en 1200 heb ik links laten liggen.
Geweldig OS , terwijl msdos nog uit piepjes bestond en CGA liet ik op mijn A1000 de mooiste graphics en geluiden zien en horen.
Geestig zeg, dat dit nog leeft.

Ikzelf had een Atari 260 ST, die getweakt was. Door TOS in ROM te plaatsen, 512kB uit te breiden (geheugenchips óp de bestaande geheugenchips solderen), en een double sided floppy drive aan te sluiten. Daarnaast ook nog een digital sound cardtridge-uitbreiding om te kunnen samplen, en stereo RCA-uitgangen gefabriceerd. Zo werd het een 4-kanaals 1040 STE 8-)

Toegegeven, buiten de MIDI-toepassingen, haalde de ST steeds nét niet wat de Amiga kon. Maar ik denk dat dit voor het eerst in 33 jaar is dat ik dat kan toegeven ;)
Ik denk dat je een geheugenuitbreiding van 512KB bedoeld in plaats van 512 MB. Meer dan 4 MB aan geheugen kon de Atari 260 ST niet aan.
Ah ja. Haha. Wat een tijd geleden zeg.
Blijft leuk te zien dat we af en toe nog steeds wat van de Amiga Computers zien hier op Tweakers, heerlijk dat er weer een nieuwe update is van AmigaOS, heb ook de Kickstart 3.1.4 ROM in me Amiga 500 Plus zitten, en heb ook AmigaOS 3.1.4, nu nog even updaten naar 3.1.4.1 wanneer ik tijd heb.
Altijd leuk.
De amiga zelf ook gehad van de 1000, 2000 en 3000.
De 4000 heb ik niet meer gekocht
De 500 en 1200 heb ik links laten liggen.
Geweldig OS , terwijl msdos nog uit piepjes bestond en CGA liet ik op mijn A1000 de mooiste graphics en geluiden zien en horen.
Weet wat je bedoel SpikeHome, heb gespeeld met de Amiga 1000 en 2000 en 500 (Plus) en 1200 en Amiga CD32, heb jammer genoeg nooit een Amiga 4000 gehad, was VEELTE duur toen en nu, hij koste met gemak in de jaren 90 ƒ3500 a ƒ5000,- en ja sorry dat had ik niet toen ik een tiener was, mijn tiener jaren bestaan volledig uit Amiga computers, de eerste computer waar ik op speelde toen ik een kind was de Commodore 128D, die ik een paar jaar terug weer gekocht heb, ben bezig met allemaal oude Commodore computers weer te kopen, heb er nu vier, Ja ik vond de Amiga tijdperk echt een fantastische tijdperk, ik en een vriend hadden veel lol met onze Amiga computer, en ook op de Amiga Club waar we zaten, waar de bijzonderste music en animaties gemaakt werden op Amiga computers, mis wel die tijden, waren lekker simpel, en niet zo hectisch als nu.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 3 augustus 2019 13:50]

Ik heb 15 jaar terug mijn A500 met A590 inclusief een grote verzameling originele games weggegeven aan een verzamelaar. Heb er nu een beetje spijt van. ZIt er aan te denken om een FPGA based amiga aan te schaffen, goede originelen (ik zou alleen 1200 en 4000 overwegen) zijn nauwelijks meer te vinden :(

Hier heb ik op leren programmeren C en assembler. Grappig genoeg ben ik nu bezig met c++ en vector intrisics. Bijna terug bij af ;)
Ja klopt, ik was ook zo stom om zo goed als al mijn Amiga spullen weg te doen, ook omdat ze nu VELE duizenden euro's waar zijn ook nog is, maar Amiga 1200 computers kan je nog zo vinden op Ebay, en soms Marktplaats, alleen je bent €300 a €400,- kwijt.

Je had zelf ook Storm C Compiler op me Amiga, heb er jammer genoeg nooit wat mee gedaan.
Net niet halen ?
Het verschil was best flink hoor met de Amiga.

Vwb de mogelijkheid met kleuren op een scherm kwam het niet eens in de buurt

Beduidend minder data op diskette, ook double sided.

Enorm trage disc operation. Bij de Amiga kon je 1 seconde na het aanzetten al aktie zien op het scherm en dus een (klein programma) geboot hebben.

De geluidschip was erbarmelijk. Sterker nog, die op de Atari 130XE (en de 800XL) was van betere kwaliteit meen ik. Volgens mij was de C64 op dit punt zelfs superieur.

Geen echte dedicated hardware aanwezig voor specifieke taken zoals oa de bit-blitter.


Ja, in een monochroom mode was de video resolutie mooi hoog en dankzij de ingebouwde midi interface was de ST de keuze mede door de ondersteuning van de Steinberg software.

Nee, de ST kwam niet eens in de buurt. Sorry
Jemig, ik dacht dat ik oude herinneringen zat op te halen.

[Reactie gewijzigd door Anand op 3 augustus 2019 14:49]

Oud zeer bedoel je.

Ik zal maar zwijgen over mijn Sinclair ZX Spectrum 128.
Ja doe maar, dat was helemaal een gaar ding, zelfs voor die tijd.
Mischien een schrale troost maar ik had zelf ook een Atari 130XE en 2x een 520 ST.
Geen hater maar ik breng wel de feiten zoals ze waren zeg maar.
De Amiga was voor zijn tijd enorm vooruit.
Man! De A1200 was een beest :-)

Vooral de demo's in 3D waren heel indrukwekkend voor die tijd.
Het was de eerste computer waarop ik muziek gemaakt heb. Yamaha keyboard aangesloten via MIDI, een Aura sampler in het PCMCIA slot (wat telkens stuk ging) en Octamed Soundstudio als tracker.

Good old times :-)
Man! De A1200 was een beest :-)

Vooral de demo's in 3D waren heel indrukwekkend voor die tijd.
Het was de eerste computer waarop ik muziek gemaakt heb. Yamaha keyboard aangesloten via MIDI, een Aura sampler in het PCMCIA slot (wat telkens stuk ging) en Octamed Soundstudio als tracker.

Good old times :-)
Heb hier de A.M.A.S. sampler nog steeds in doos liggen hier, en ja Octamed Soundstudio was gewoon fantastisch, ja Amiga was sterk al ging het om music, maar helemaal sterk in de jaren 80 en begin 90 al ging het om graphics, bijzonder om zo veel mensen te zien. die Amiga computers hadden, erg leuk.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 3 augustus 2019 13:57]

Gaaf, een beetje hetzelfde idee als de Aura Sampler. Hiermee kon je in real-time voice morphing doen. Ik kan me herinneren dat we behoorlijk wat prank-calls gemaakt hebben naar familie en vrienden ;-)
Hahaha dat is helemaal leuk, ja dat heb ik jammer genoeg nooit gedaan.
Ja destijds blies de Amiga de PC helemaal omver. Ik weet nog de eerste keer dat ik een A500 demo zag en gewoon niet kon geloven dat het geluid echt uit die machine kwam...

Maar deze tijden liggen helaas ver achter ons en nu is het voor nostalgie. Wel mooi dat er nog aan AmigaOS wordt gesleuteld hoe irrelevant het ook is natuurlijk.
Die dingen waren in die tijd peperduur vooral boven de 1000.
Ik heb een vriend die had de 3000 van amiga.Het was snel en simpel van structuur en vooral de software omdat alles zo klein was.Op het moederbord konden nog enkele hardware toegevoegd worden zodat het ding nog sneller was.Veel spellen op gespeelt vooral met de 500 en leuke en nostalgische herinneringen eraan.Was geloof ik een paar jaar terug ook nog een topic op dit forum over commodore 64 nieuwe moederbord met moderne features op.Als er een computer boer is die nog nieuwere amiga moederborden maakt dat weet ik niet.
Tijd om m'n 4000 maar weer eens aan te slingeren..!
A1200 recentelijk nog eens aangeslingerd en die doet het nog steeds prima!

Stiekem beetje jaloers op je, wilde altijd een A4000 hebben en misschien nog steeds wel 😉
Trek je portemonnee maar open dan.. :+ De prijzen voor een A1200 zijn al fors laat staan een A4000 haha.
In wat voor omgeving of Community wordt de Amiga nog steeds gebruikt? Ik dacht dat oude computers De tijd niet goed overleefd hebben of niet veel waarde meer hadden.
Hobbiesten natuurlijk, gewoon als herinnering aan vroeger, net als mensen die nog games op een originele nes spelen.
De hobby community, net als de pi die ook door veel hobbyisten wordt gebruikt.
Protracker: dat is lang geleden. Vet dat daar nog steeds mee gewerkt wordt!
Ik had een A4000/030. Voor een habbekrats verkocht destijds omdat ik een PC wilde kopen (een Celeron 366 geloof ik).

Drie keer raden welke van de twee nu meer waard zou zijn 8)7
ik heb ook 'maar' een 030 hoor... Maar wel met een Retina Z4 en een VLAB, beiden van Macrosystems _/-\o_ wat een toffe dingen zijn dat ... En nog een 500... En alles werkt nog uiteraard!
Voor de liefhebbers van Atari ST, Amiga en C64 kan het leuk zijn om te kijken naar het MistER project en/of FPGA Arcade Replay project. Simuleren van deze systemen dmv een FPGA systeem.Het komt tegenwoordig -erg- dichtbij het origineel kwa simulatie van de retro hardware en de meeste games en demos lopen prima op moderne hardware :)
Of gewoon lekker online een amiga emuleren: https://www.file-hunter.com/AMIGA/
Wel een snelle PC/Telefoon/Tablet nodig ;-)
Leuke link, het geluid van de demos is beter dan mijn herinnering.
Anoniem: 428562
3 augustus 2019 12:16
Heb helaas geen amiga meer wacht met smart tot de vampire standalone (Amiga in een FPGA) te koop is.

http://apollo-core.com/index.htm?page=products
Ik heb er al 1 als Bèta tester :)
AGA,RTG,Pamela audio chip (16 bit 8 kanaals ipv 4 op 8 of 14 bit modus vanaf ECS), 512 MB DDR3 RAM!
Geen idee hoe we dat ooit vol gaan krijgen, maar Gunnar zal vast wel wat verzinnen dat ons dat wel gaat lukken.
Het zal nog even duren voor de StandAlone (SA) er helemaal klaar voor is, we werken nu nog aan de USB (muis en toetsenbord, nu werken sommige alleen nog),100 Mbit ethernet driver en logica in de FPGA.
AGA is al een tijdje heel erg ver klaar, denk 98%, waar we veel tegenaan lopen is vooral ongedocumenteerde functies of workarounds maken voor slecht geschreven software.
Vooral die oude games is een kruiwagen vol met kikkers, zie ze allemaal maar eens binnenboord te houden :Y)
Grootste punt is dat ontwikkelaars van die games vaak niet de guidelines van Commodore volgde en geen instructies mee gaven voor de CPU om te wachten tot de blitter klaar is.
Dit deden ze omdat de 68000 in o.a. de A500 zoooooo langzaam is dat de blitter altijd eerder klaar is dan de CPU.
Ik pleit er nog steeds voor om alles rond de Amiga open source te maken, dan zou het meer populariteit genieten, maar ik ben bang dat het daar sowieso te laat voor is. De gebruikersgroep sterft langzaam uit, letterlijk en figuurlijk.
In principe is Aros het open source Amigaos, maar nooit populair geworden.
Of de ontwikkelingen van Amigaos4, Morphos en OS3.1.4 sneller zouden gaan als ze opensource zouden zijn betwijfel ik. Daarnaast zijn alle genoemde os'en open genoeg om software voor te schrijven of software te porten vanaf andere platvormen.

[Reactie gewijzigd door Bigben op 3 augustus 2019 13:02]

Anoniem: 120539
3 augustus 2019 10:19
Dit is wel lachen zeg.
En wij maar blij zijn als een telefoon (met meer processing power, ram en opslag dan een Amiga) meer dan 3 jaar updates krijgt...
Welke telefoon krijgt dan geen updates meer ?

Dit hier is niks anders dan XDA achtige support van medestrijders.
Ga eens op XDA kijken en dan moet je eens zien hoe ver de support gaat.
Je gaat met name Android roms vinden die je kan installen op een bijna 10 jaar oude telefoon.
Hij bedoelt dat we zelfs in onze wildste XDA dromen never nooit 30 jaar lang updates gaan krijgen voor welke smartphone dan ook :)
Je krijgt ook geen updates meer via het officiële kanaal.

Net als bij XDA zijn het "hobbyisten".
Hoe weet je dat ?
Het is een subcultuur geworden en we zien OSen draaien op toestellen waar een heel ander OS ooit op zat. Het heeft lang niet altijd te maken met een telefoon draaiende te houden maar het gaat meer om de kunst ervan, het Doen omdat het Kan !

Wat is nu het nut van constante ontwikkelingen op C64 gebied ? Wezelijk helemaal niets, maar omdat het kan en er behoefte voor is gebeurd dat.
Hetzelfde zien we met smartphones straks.

Let wel, we krijgen GEEN updates van de originele partij meer tegen die tijd.
Maar eh op Amiga gebied is dat ook al decennia lang niet meer zo.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 3 augustus 2019 13:21]

Er is een fundamenteel verschil: smartphones hebben geen hardware-I/O. Met alleen aanzetten zoals bij een homecomputer kom je er niet. Je hebt ge-installeerde en werkende programmatuur nodig om iets te kunnen met de hardware.
Ja, en jij dacht dat je bij een Amiga een Hardware IO had ?
De Kickstart ROM zat er in maar als jij er iets mee wilde dan moest je toch echt wat laden.
Oftewel een Amiga aanzetten had je vrij weinig aan zonder software.

Mischien begrijp ik je verkeerd ....
Ik denk het wel. Enig idee wat de term I/O in houdt, met name wat betreft de controle over de computer door de eigenaar?

Of anders: wel eens een gebrickt M68000-gebaseerd systeem meegemaakt?

[Reactie gewijzigd door blorf op 4 augustus 2019 08:42]

Neen, mijn Amiga doet het nog steeds.
Maar wat bedoel je dan precies ?
Smartphones en tablets werken pas als Android tot gebruikers niveau is geladen. Je hebt geen toetsenbord, muis of andere communicatiekanalen zoals bij PC's en homecomputers. Bijv. een Samsung S6 "moederbord" is on die reden los een waardeloos niet herbruikbaar stuk elektronica dat alleen zou kunnen werken i.c.m. de volledige oorspronkelijke configuratie van het produkt.
Ja, en dus ?
Waarom zou een dergelijk toestel geen updates en aanpassingen blijven krijgen door gebruikers dan ?
In de basis omdat smartphones eigenlijk voor de lange termijn onklaar gemaakte computers zijn die hangen aan een specifieke software-installatie en bij aanzetten geen gebruikersinterface bieden zonder die installatie.
Je kan een custom OS ROM voor een bepaald toestel publiceren maar die moet dan per computer handmatig geinstalleerd worden waarbij je eerst alsnog het oorspronkelijke OS nodig hebt. Daar zit in de praktijk niemand op te wachten dus verdwijnen deze computers relatief veel sneller op de schroothoop dan die van 30 jaar geleden.
Deze maar eens meenemen.

Net de 1200 op de pijnbank staan met een kapotte IDE connector.
Aantal pinnen afgebroken bij het verwijderen van de HD (rustig verwijderd)
Connector niet helemaal fris meer na zoveel jaar lijkt het, op rand van plastic afgebroken zonder veel moeite.

Meteen ook de eerste stap gedaan voor een recap, als je dan toch al bezig bent met solderen/desolderen :Y)
Jammer dat een groot deel van de Broncode van 3.9 niet beschikbaar is bij Hyperion, gezien 3.9 nog steeds ruim geavanceerder is dan 3.1.4, welke eigenlijk weer een nieuwe tak van ontwikkeling is van OS3.x voor de 68K.
Voorlopig blijf ik op mijn Vampire Amiga's nog mijn zeer ver uitgebouwde 3.9+++ config draaien.
Voordeel van 3.9 op Vampire is dat je die irritante setpatch reboot (software matige ROM update) niet hebt.
Wel cool dat er weer updates uitkomen voor good old OS3.x :9
Ik heb nog steeds men amiga 1200 met blizzard 1260 in,wel de case vervangen door kickstarter case.
Wat een vet ding,maar moet eerlijk toegeven hij nauwelijks opstaat.
Ik gebruik minimig op de MISTer,veel handiger en en een top apparaatje,fpga word en is de toekomst voor retro game consoles en computers.
Om even aan te haken met bekende nostalgische gedachten.. lang leve Commodore fans _/-\o_
met wat plaatjes. ( die na 7 dagen weer offline gaan)

Ooit begonnen met een Atari 800XL, ergends in de 80er jaren. jaren later weer een gekocht .
( de eerste werd "dement" en onhield niks meer).. de 2e heb ik nog werkende zowaar. https://i.postimg.cc/4NLXSCnT/05052015004.jpg, puur uit nostalgie.

Daarna een Amiga 500 of 2 gehad, verkocht voor een Amiga 2000.
daarna een Amiga 2000 met een hoop extra erin en erop gefabriceerd.
Die heb ik alletwee nog . een overzicht plaatje
https://i.postimg.cc/DwS7VCb4/comp-coll.jpg

Een CD32 met toetsenbord en " gamepad" , ook die heb ik nog,werkende .https://i.postimg.cc/jjNK2Lcs/20012018309.jpg

Twee C64 waarvan 1 werkende, de andere ooit gekregen helaas overleden..
https://i.postimg.cc/J4gm39pY/20012018318.jpg

Een Timex Sinclair met geheugen uitbreiding.. voor de fun ooit gekocht,
maar nooit gebruikt. https://i.postimg.cc/C1N3nDqV/450.jpg

Daarbij nog een hoop toebehoor zoals diskdrives,
casette spelers, en een hoop kabelsalade etc.

En destijds door steed nieuwe aankopen van 2e handse
Commodores een verzameling van c.a. 1200 diskettes en nog wat CD32 games..

Maar, na m'n eerste PC koop tijdens een PCprive ronde, ergend in de 90er jaren
alles wel bewaard maar vrijwel nooit meer echt gebruikt...
En zoals ik hier al las.. misschien toch weer ens uit de stof halen.

Een enkele keer gedacht, ik verkoop het geheel.. maar geen idee wat wel of niet pcies
nog allemaal werkt.. Tis puur uit nostalgie dat ik alles nog heb.. helaas heb ik wel m'n
1048 en 1048s monitors lang geleden verkocht. een oude Phillips CBM-8833-II heb ik
dan nog wel... met alle kabel salade..

PS.. er zou een preview funktie moet komen voordat je een bericht post,
om te zien hoe een reactie eruit komt te zien.. zovaak post ik niet. :)

Edit: Oopps.. Ik vergat m'n Commodore 128... (idd , de " wijzig " optie is dan ook handig ) 8)7

[Reactie gewijzigd door NonTweaker op 3 augustus 2019 22:43]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee