Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Software-update: Windows 10 Insider Preview build 15014

Door , 88 reacties, bron: Microsoft

Windows 10 logo (75 pix)Microsoft heeft een nieuwe testversie van Windows 10 uitgebracht voor leden van het Windows Insiders-programma. Build 15014 is geschikt voor zowel de pc als voor mobiele apparaten. Microsoft is van plan om in april een grote update voor Windows 10 uit te brengen, de zogenaamde Creators Update, en hierin zitten een groot aantal veranderingen, waaronder voor de webbrowser Edge, het startmenu en de weergave van vensters. Insider Preview build 15014 is een uitgave uit de zogenaamde fast ring, wat inhoudt dat er hier en daar nog wat fouten in kunnen zitten. Hieronder is de changelog voor deze uitgave te vinden.

What’s new in Build 15014 for PC & Mobile

Purchase and read e-books in Windows 10 Creators Update (PC & Mobile): Windows Insiders in the U.S. can now purchase e-books directly from the Windows Store and read them in Microsoft Edge.

After purchasing your e-books – you will find those in your Books library, which is a new hub entry in Microsoft Edge right next to your favorites, history, downloads and reading list. Windows Insiders in the US get to try out this experience today starting with this build and we expect to add more content over time.

  • Interactive reading experience: To navigate through an e-book, you can use the table of contents or seek bar at the bottom of the browser. You can search for words or phrases and ask Cortana to define specific words and view embedded video and audio content. And of course, pick up where you left of and leave bookmarks on the most interesting pages. You can even read your books when offline.
  • Learning tools: You can widen text spacing to improve reading fluency and benefit from typography tailored to reading efficiency.
  • Customize for you: Microsoft Edge is built for reading digital content on Windows 10 devices. You can make the reading experiences yours by changing the font and text size, themes, navigation control and more.
  • EPUB support: In addition to PDF files and books purchased via the Store – you can read any unprotected e-book in the EPUB file format with Microsoft Edge.

With Books in the Windows Store and Microsoft Edge, everyone can discover and read their favorite content. This is a first step towards empowering people like entrepreneurs, students, creators, educators and others to learn and achieve more.

Try purchasing an e-book from the Windows Store today and let us know what you think of the reading experience!

Lighter shade for Cortana’s search box (PC): We’re experimenting with a new look for Cortana’s search box on the taskbar. Let us know what you think.

Bigger text in notifications for Cortana (PC): Cortana’s voice in notifications and Action Center just got an update to get a consistent visual treatment throughout the OS. This means it is now a bit larger and now uses the accent color.

Pick your own custom accent color (PC): Speaking of accent colors, and for those who sent feedback asking for more than our default selection of accent colors, we’re happy to share that Build 15014 comes with a new custom color option to our Colors Settings. Go in and select any color that piques your interest! Use the color picker to explore and preview your options, or if you know specifically the color you want, click “more” and enter the RGB, HSV, or HEX color code. Try it out and share your thoughts! We’ve also made our new custom color picker available in Background Settings if you have “Solid Color” or “Picture” (type “Center” or “Fit”) selected.

Automatically free up space (PC): To save you an extra step when low on disk space, we’ve added a new option in Storage Settings to automatically get rid of the files you don’t need. Currently we support this for unused temporary files and items that have been in your recycle bin for 30 days. The option is off by default, but you can turn it on under System > Storage Settings and choose what it cleans up.

Merged Wi-Fi settings under “Wi-Fi services” section in Settings app (PC & Mobile): We have combined some of the advanced Wi-Fi settings.  Wi-Fi Sense and Paid Wi-Fi Services have been merged into a single section entitled simply “Wi-Fi services” under Settings > Network & Internet > Wi-Fi. While you may not see “Wi-Fi Sense” mentioned – the feature is still there. “Connect to suggested open hotspots” is one of the settings under “Wi-Fi services”.

New power slider on select Windows 10 Devices (PC): As we mentioned with Build 15002, we are conducting experiments on features which help improve battery life for Windows devices. In a continuation of our battery life work for the Windows 10 Creators Update, some of you will start seeing a new slider in the power flyout on the Taskbar in this build (this is enabled only on select PCs currently, and is not yet wired up to performance/power settings – we have enabled it to get early feedback):

Some of our Windows PC OEM partners have asked for the ability to give people a number of options for how to ‘tune’ their PC for different scenarios. A person playing a game, for example, might be willing to have a few less FPS when on a long flight if it gets them more battery life – whereas the same person playing the same game, when near a power supply, may want top-end CPU performance to eek out every ounce of performance they can get. Please note – the slider does not actually set new power or performance configurations. It’s just the UI right now. We’ll be working with OEMs to determine the best settings for their customers, so that they can ship those on new Windows 10 PCs. In this Insider build, we’re just looking to get your feedback on this UI!

So, what should you expect from this UI?

  • Some of you will see the UI while others will not – this is intentional! We need Insiders giving feedback both on the new UI and on the “slider-less” UI, since many PCs receiving the Windows 10 Creators Update will continue to not have the slider.
  • If you turn the slider all the way to the left (when on battery power), it will turn Battery Saver ‘on’ (similarly to how, if your PC does not show the slider, there is a ‘toggle’ that can turn on Battery Saver on or off).
  • None of the other slider positions – from “Recommended” through “Best Performance” – will affect performance or battery life at all in today’s Insider Preview build.
  • In future Insider builds, we will make sure that the only people who can see the slider are the people for whom the slider actually provides different levels of performance and power savings. For now, we want all the feedback we can get!

If you have feedback on the UI, we’d love to hear your feedback – submit it via Feedback Hub under the Power and Battery > Settings category.

While this is just one piece of UI, we’ll be talking more about battery life investments in the Windows 10 Creators Update in a few weeks – so stay tuned!

Other changes, improvements, and fixes for PC
  • You may see the Mail app pinned to your Taskbar after updating to Build 15014. The Mail app is now pinned by default to the Taskbar starting with the Windows 10 Creators Update. If you unpin the Mail app after this change, it will not return. ADDED: If you have Outlook 2016 (or previous Outlook releases), Yahoo! Mail, or TouchMail pinned to your taskbar – the Mail app won’t get pinned.
  • Some of our more nerdy Insiders will notice that build branch strings and timestamps have been replaced with static values in the version resources of OS binaries (for example – in the properties of a OS-specific .dll file). We compile builds for a lot of engineering branches every day. Each branch would produce nearly identically binaries except for the build branch string and timestamps. Rather than rebuilding all binaries, we will only build binaries that have changed. With this change we can now share binaries across branches making things more efficient for our engineering systems!
  • To improve keyboard accessibility, we’ve updated Snipping Tool – moving the mode options under New over to a new Mode button. Clicking New will now immediately start the snip.
  • We’ve fixed an issue resulting in the “Working on updates” screen unexpectedly showing a box instead of a progress wheel for some Insiders.
  • We fixed an issue where Desktop shortcuts containing the “%” character (usually URI shortcuts with escaped characters) would result in an Explorer.exe crash loop.
  • We fixed an issue where projecting to a secondary monitor could result in an Explorer.exe crash loop.
  • We fixed an issue where using CTRL + C to copy in Command Prompt wasn’t working.
  • We’ve made some polish adjustments to the Background Settings and Printers & Scanners Settings pages.
  • We fixed an issue some Insiders may have experienced where their laptops would bugcheck when closing the lid to put it to sleep.
  • We fixed an issue in our new Out-Of-Box-Experience (OOBE) where clicking “Skip this step” on the Microsoft Account creation page would unexpectedly loop back to “Who owns this PC?”.
  • We fixed a translation issue in the Start menu for those using the Catalan display language – newly installed apps will now show “nou” next to them.
  • We fixed an issue where the list of apps in the Surface Dial “Add an app” page via Settings > Devices > Wheel might unexpectedly be empty.
  • We fixed an issue where Miracast wasn’t working on recent builds.
  • We fixed an issue where if a second notification comes in after dismissing a first notification and immediately opening the Action Center, that notification toast would show on top of the Action Center, rather than within it. We also fixed an issue that could result in sometimes seeing unexpected space at the top of the Action Center.
  • We fixed a deadlock from recent Insider builds that could result in the Action Center appearing blank.
  • We’ve adjusted our Action Center icon animation logic, so you will now no longer see the same app logo flash multiple times in quick succession after you first log in if many notifications have been received since last logging in.
  • Stylized buttons in notifications are now aligned to the right – consistent with other system buttons in dialogs.
  • When you use Win + V to set keyboard focus to a notification, we will now show a white focus rectangle around the X to dismiss button if you tab over to it.
  • We fixed an issue where refreshing a PDF displayed in Microsoft Edge would result in a blank page and you would need to refresh it a second time for the PDF to appear.
  • We’ve updated the alignment of the VPN connect button in the Network flyout to be right-justified and fixed an issue where it was unexpectedly displaying a grey border.
  • We fixed an issue where brightness changes made via Settings > System > Display would unexpectedly revert after closing the Settings app.
  • We updated the WIN+X flyout to say “Apps and Features” instead of “Programs and Features”.
  • We’ve polished the animation when dropping a tile onto another tile in Start in order to create a folder.
  • We fixed an issue where, if the User Account Control (UAC) settings were set to “do not dim my desktop”, running something from File Explorer as Admin could result in UAC displaying behind File Explorer.
  • We fixed a capitalization issue in the “Open PowerShell here” context menu entry when you Shift + Right Click File Explorer whitespace.
  • We fixed an issue for Insiders where customized desktop icon layouts were lost after rebooting. We also fixed an issue where when desktop icons were set to auto-arrange with a docked device and multiple monitors, undocking and docking the device could result in an unexpected desktop icon layout.
  • Based on your very passionate feedback, we’ve adjusted the animation when lowering blue light to be a bit smoother. We’ve also made some polish tweaks to Blue Light Settings with more coming soon.
  • We’ve updated the system tray logic to be more robust when faced with bad data that could potentially result in Explorer.exe reliability issues.
  • We fixed an issue where 3rd party UWP apps would crash on devices if the DPI settings on the machine are >=150%.
  • We fixed an issue where if you were to upgrade from Windows 8.1 directly to recent Insider Fast builds, all your Store apps would have been lost during the upgrade process.
Other changes, improvements, and fixes for Mobile
  • Due to decreased usage, Apps Corner is no longer available in Windows 10 Mobile starting with Builds 15007 and above.
  • We have fixed the issue causing some devices on Build 15007 to frequently reboot.
  • We fixed an issue resulting in the Windows Hello greeting being missing from the lock screen.
  • We’ve improved speed of displaying HTTP images on live tiles (for example, the images used on the MSN News app live tile).
  • We fixed an issue where the phone’s display wouldn’t turn off in close proximity to your face when in a call and using Continuum.
  • Stylized buttons in notifications are now aligned to the right – consistent with other system buttons in dialogs.
  • We fixed an issue that might cause an Insider’s custom typing dictionary to be unexpectedly deleted.
  • We fixed an issue on the new Bluetooth & other devices Settings page where Miracast devices would always show as connected, even if they had been disconnected.
Known issues for PC
  • IMPORTANT: The download progress indicator shown when downloading this build is currently broken under Settings > Update & security > Windows Update. It may look like you’re getting stuck at 0% or at other percentages. Ignore the indicator and be patient. The build should download fine and the installation should kick off. See this forum post for more details.
  • After updating to this build, nonstop exceptions in the Spectrum.exe service may occur causing PCs to lose audio, disk I/O usage to become very high, and apps like Microsoft Edge to become unresponsive when doing certain actions such as opening Settings. As a workaround to get out of this state, you can delete C:\ProgramData\Microsoft\Spectrum\PersistedSpatialAnchors and reboot. For more details, see this forum post.
  • During the installation of this build, Insiders may experience a storport.sys bugcheck (GSOD) causing them to rollback to the previous build. There is currently no workaround.
  • On some PCs, audio stops working sporadically with ‘device in use’ error”. We are investigating. Restarting the audio service may fix things for a bit.
  • Under Settings > Update & security > Windows Update you might see the text “Some Settings are managed by your organization” even though your PC isn’t being managed by an organization. This is a bug caused by an updated flight configuration setting for Insider Preview builds and does not mean your PC is being managed by anyone.
  • The Netflix app may crash on launch. Try again and it should work.
  • Quicken 2017 will fail to run with an error stating .NET 4.6.1 is not installed. For Insiders familiar with Registry Editor, there is an optional workaround. Take ownership of the following registry keys and edit the “version” value to be 4.6.XXXXX instead of 4.7.XXXXX:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\NET Framework Setup\NDP\v4\Client

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\NET Framework Setup\NDP\v4\Full

Note: Please take caution when editing the registry. Changing the wrong value can have unexpected and undesirable results.

  • Some Tencent apps and games may crash or work correctly on this build.
  • Connecting an Xbox 360 or Xbox One Controller to your PC running this build will cause the DWM to crash resulting in your display flickering and/or appearing blank or black.
  • The game DOT2 will fail to launch an d pop up the message “Unable to start game” followed by error window.
  • When using Microsoft Edge with Narrator, you may hear “no item in view” or silence while tabbing or using other navigation commands. You can use Alt + Tab when this happens to move focus away from and back to the Edge browser. Narrator will then read as expected.
  • Taskbar preview icons are unexpectedly small on high-DPI devices.
  • Windows Insiders will unexpectedly see a “Holographic” entry on the main page of Settings.
  • When clicking on certain elements in desktop (Win32) games, the game minimizes and cannot be restored.
  • Dragging apps from the all apps list to pin on Start’s tile grid won’t work. For now, please right-click on the desired app in order to pin it.
  • Some websites in Microsoft Edge may unexpectedly show “We can’t reach this page”. If you encounter this, please try accessing the site from an InPrivate tab.
  • On certain hardware types, the Netflix app crashes when starting a movie.
  • Saying “Hey Cortana, play <item> on <AppName>” doesn’t work immediately after installing the app. Wait 5 minutes for indexing to begin and try again.
Known issues for Mobile
  • AAD Identity Settings Sync: Microsoft Edge does not sync Reading List from PC to phone unless there is a restart.
  • AAD Identity Settings Sync: Microsoft Edge is syncing passwords on phone but not showing them in “saved passwords” in Microsoft Edge settings.
  • When you receive a new email notification and tap on it to open the message, it doesn’t open the Mail app or message.
  • New option to pause updates contains text referencing PC-only Windows Defender.
  • Insiders with certain devices, such as the Lumia 635 and 636, may not be able to manually change the brightness. The brightness will still automatically adjust if it is set to do so, so please use that for the time being while we investigate.
  • The ninja cat emoji display in two characters on the keyboard instead of the expected one.
  • Adding a new card / paying with an existing card will not work in Microsoft Wallet.
  • The Quiet Hours quick action button in the Action Center doesn’t work.
  • Microsoft Edge might sometimes unexpectedly not rotate into landscape mode. If this happens, try quickly locking and unlocking your phone.

Versienummer Insider Preview build 15014
Releasestatus Beta
Besturingssystemen Windows Phone, Windows 10
Website Microsoft
Download https://insider.windows.com/
Licentietype Freeware

Lees meer

Reacties (88)

Wijzig sortering
Los van deze specifieke build, denk ik dat Microsoft goud platinum in handen heeft met hun insider programma.
Ik denk dat een groot deel van de tweakers bijvoorbeeld ook mee doet op zijn/haar hobby-PC.
Dit geeft MS een enorme pool aan "beta testers". Ik weet geen exacte aantallen maar get gaan om miljoenen mensen. Laten we zeggen dat er van maximaal 10% nuttige feedback komt. Dan hebben we het over honderdduizenden mensen die feedback geven.

Als we kijken hoe snel het de afgelopen jaren met de ontwikkeling van Windows 10 gaat, denk ik dat we allemaal de vruchten kunnen zien..
Ik denk dat er vele mensen op Insider builds draaien, maar dat het aantal mensen dat ook echt feedback geeft via de insider hub eerder zeer beperkt is. Maakt op zich ook niet zoveel uit omdat de Insider builds een pak meer telemetry verzamelen en doorsturen waardoor MS alsnog waardevolle testdata in handen krijgt.

Na het W8 fiasco moest men simpelweg iets doen om de gebruiker er meer bij te betrekken zodat de kritiek die op aanpassingen komt niet langer alleen op MS kan afgeschoven worden maar ook op de testers. En zolang ze de data goed gebruiken en de feedback ter harte nemen blijft W10 evolueren in een OS dat door de meeste gebruikers geliefd zal zijn.
De vraag is ook in hoeverre die "insiders" de toekomstige eindgebruikers vertegenwoordigen.
Tja, ik heb een Surface dus daar zit je wel aan Windows vast. Linux ondersteuning is nog niet zover.
Het lijkt nu wel of de updates mu iedere week komen. Dus als het je werk computer is is dat niet zo handig. Er zitten regelmatig verbeteringen bij maar het update mechanisme blijft wat vaag.
Geen flauw idee wat Windows aan het doen is als updates downloaden heel erg lang op 100% blijft staan en na opnieuw opstarten de update weer gaat downloaden.
apt-get werkt toch een stuk duidelijker :)
je reactie is duidelijk, maar niet geheel on-topic
Dit zijn " test" updates voor mensen die mee willen werken aan het verbeteren van Windows.
Daar is niets vaags aan en deze updates komen wekelijks en soms sneller.

Voor de consumenten versie is er een duidelijker beleid.
Update-Tuesday....

En eens in ongeveer een maand of 9 een grotere consumenten update.

Lijkt me niet zo onduidelijk
Insiders zijn er vooral om nieuwe features te testen, niet om ideeën te bedenken voor de eindgebruiker. Dat doet Microsoft vooral zelf. Insiders kunnen alleen maar helpen. Door de rolling-release van Microsoft Windows, 10 is een veel groter target voor grote bugs. Hier helpen Insiders veel bij.

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 22 januari 2017 19:05]

Insiders zijn dus eigenlijk onbetaalde testers. Dat heeft Microsoft dan slim bedacht.
Maar zonder Insiders zouden ze nooit zo snel releases kunnen doen. Dus je krijgt uiteindelijk er wel wat voor terug: Een beter product.
Goh dat is juist waar een groot deel van de Linux comunnity en andere opensource community op draait.
Maar zoals jij het verwoord is het ineens een verwijt.

Ja het is gratis, maar als er goed getest wordt, hebben de "normale" consumenten er profijt van.
Niet onbetaald. Door mee te doen met het insiders programma krijg je als eerste de allernieuwste features. Voor de meeste deelnemers is dat onbetaalbaar.
Maakt Microsoft daar dankbaar misbruik van? Nee, misbruik impliceert dat er een andere mogelijkheid zou zijn en zelfs voor een groot en rijk bedrijf als Microsoft is een dergelijke grote groep testers onbetaalbaar.
Tja, met zulke trouwe fans begrijp ik hoe Bill Gates de rijkste man ter wereld is geworden.
Nou reken er maar op dat ik feedback blijf sturen zo lang er nog problemen zijn die me storen, zoals het regelmatig (bij deze versie 15014, ELKE keer) niet opstarten van de bedrade netwerkverbinding bij het aanzetten van de computer, pas na opnieuw opstarten werkt de netwerkverbinding pas weer.
Opnieuw instellen van de verbinding heeft geen enkel effect!! Probleem blijft...
ik was ongeveer 2 jaar geleden lid van msdn,waarmee ik ook beta builds en test builds draaide op deze pc.Ik gaf regelmatig informatie via de msdn kanalen wat verbeterd moest worden.En de zogenaamde bugs die nog niet uit die insiders built was gehaalt.
Maar ik denk bij mijn eigen laten ze dat zelf maar doen ,ik krijg van microsoft niks betaald,
dus dan was ik ermee gestopt.Maar ik vind het wel een goed systeem om een operating system aan de tand te voelen en de fouten eruit te halen.
Leuk dat je via de hub kunt reageren. Minder leuk dat er dan geen feedback terugkomt. En nog minder leuk dat gemelde issues maanden later nog niet opgelost zijn. Ik ervaar de hub meer als een zoethoudertje dan als een oplossing. Windows 10 mobile zou meer op het zakelijke segment moeten focussen maar de huidige werkwijze bevalt mij zakelijk gezien slecht. Ook op de PC wordt ik niet vrolijk van een aantal opmerkelijke keuzes. Denk bijvoorbeeld aan het gerommel met wsus / updates.
Het is niet alles goud wat er blinkt en al zeker geen platinum...
Ik maak me erg zorgen over privacy met windows 10 met name. ze sturen 5500 requests per dag naar allerlei servers met jouw persoonlijke informatie. Dus hoewel de ontwikkeling van t OS an sich de goede kant op gaat, ben ik weg als t zo blijft.
Heb je een bron voor die 5500 requests? En ook dat het persoonlijke info zou bevatten?
http://thehackernews.com/...ft-windows10-privacy.html
http://arstechnica.com/in...top-talking-to-microsoft/
https://www.techdirt.com/...authorized-hardware.shtml
https://www.privacytools.io/#win10
etc ... en dit is dan alleen wat we gevonden "kan" worden - waarschijnlijk is 't nog erger. Maar je begrijpt dat geen gezonde gang van zaken is, en zeker niet in ons belang.

Ik vind dat als je toch nog requests uitstuurt, ondanks dat je specifiek zegt dat niet te willen bij instellingen dat het dan gewoon toch nog gebeurt gewoon not-done en zou strafbaar moeten zijn (is het ook, maar ze worden niet ter verantwoording geroepen).

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 januari 2017 15:24]

Flauw, kan in geen bericht zien wat er uiteindelijk verstuurd wordt. Wat ik wel kan zien aan de fidler screenshot is dat Cortana gewoon informatie opvraagt. dat is heel wat anders dan informatie versturen..

Nog niet echt heel concreet dus
Volgens mij redelijk concreet.
Het is gewoon getest en er werden 5500 requests uitgestuurd - waarom dan?
En dat zal inderdaad allemaal wel in mijn belang gedaan worden, ondanks dat ik expliciet zeg dat niet te willen. Ik snap echt niet hoe je hier zomaar aan voorbij kunt gaan en 't dan nog flauw wilt noemen. Vorige Windows waren ook prima en afgezien van W8, hadden ze al die requests ook niet nodig.

Zet je telemetry gegevens uit? Maakt niet uit, sturen we die alsnog uit.

Dat je wat specifieke (en benoemde) requests verstuurt, waar je over kunt zeggen of je 't wilt of niet is voor mij niet zozeer de discussie.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 januari 2017 15:32]

Het is gewoon getest en er werden 5500 requests uitgestuurd - waarom dan? 
Dit is een slecht argument zoals ik in een eerdere post al heb gezegd. Er is een reden waarom dat "onderzoek" offline werd gehaald. Maar goed, ik zal je uitleggen "waarom dan?".

Eerst en vooral veel van de servers waar requests naar werden verstuurd waren allemaal bedoeld voor hetzelfde doel, vele waren gewoon fallbacks voor als een verbinding met andere servers niet slaagde. Waarom maakte Windows in die "test" zoveel verbindingen met zoveel verschillende fallback servers? Omdat die "tester" Windows deed geloven dat er een verbinding was met het internet terwijl dat helemaal niet zo was waarop Windows doorslaat omdat het niet begrijpt waarom die verbindingen niet bruikbaar zijn.

Gevolg is dat Windows honderden verschillende requests begint te sturen naar de activatie server om te valideren of je een geldige Windows installatie had en duizenden keren probeerde een request te sturen naar Microsofts server die instaat voor het berekenen van het icoon van de netwerkverbinding (en dat is puur en alleen een ping heen en terug). DAT is waarom die "test" zo'n hoge hoeveelheid requests mete: omdat er van die "tester" niks door mocht terwijl hij Windows vertelde het te blijven proberen.

Feit is, Windows stuurt geen persoonlijke informatie naar Microsoft, er worden geen documenten verstuurd, geen gegevens, niks. Het enige wat Microsoft ontvangt is anonieme telemetry over hoe Windows presteert. Crash? Dat wordt naar Microsoft gestuurd, BSOD? Ook die info gaat naar Microsoft. Niks anders.*

*Tenzij je natuurlijk OneDrive gebruikt, in welk geval het natuurlijk logisch is dat je bestanden naar Microsoft worden gestuurd. Of andere services zoals Cortana waarbij het natuurlijk logisch is dat je queries naar Microsoft worden gestuurd.
Ik quote van de site van Microsoft zelf (nadruk toegevoegd):
Deze gegevens worden naar Microsoft verzonden en opgeslagen met één of meer unieke id’s die ons kunnen helpen een individuele gebruiker op een individueel apparaat te herkennen en inzicht te krijgen in de serviceproblemen en gebruikspatronen van het apparaat. U kunt selecteren welk niveau van diagnose- en gebruiksgegevens u wilt leveren, maar sommige diagnosegegevens zijn essentieel voor de werking van Windows en kunnen niet worden uitgeschakeld.
En als je kiest voor diagnose niveau Volledig, wat de aanbevolen instelling is:
[...] plus diagnosegegevens, zoals de toestand van het geheugen van uw apparaat op het moment dat het systeem of een app vastloopt. Hierin kunnen onbedoeld delen zijn opgenomen van een document waarmee u bezig was op het moment dat het probleem zich voordeed.
Vertel me nog eens hoe weinig gegevens er door Windows 10 naar Microsoft worden verzonden en hoe anoniem deze gegevens zijn.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 22 januari 2017 19:08]

Die eerste quote slaat terug op het onderscheid kunnen maken tussen gebruikers op het apparaat, niet het kunnen terugleiden naar de gebruiker. Die gegevens zijn - opnieuw - volledig anoniem.

Dat tweede gaat puur en alleen om toevalligheden waarbij een deel van een document mogelijk zou worden meegenomen. Dit zijn uitzonderlijke gevallen en dit soort clausules moeten worden opgenomen in dit soort teksten puur en alleen voor mocht dit ooit gebeuren.
Vrij ongelooflijk dat je gedownmod wordt met het uiteenzetten van een technisch-kritische blik hier op Tweakers. Bij mijn weten is de HTTP Header informatie meestal al voldoende om gebruikers uniek te definiëren, dus volledig anoniem lijken mij de gegevens sowieso niet. In hoeverre dit nu direct schadelijk is, weet ik ik verder niet.
Ik snap 't ook niet.
Kijk, als iemand nou gewoon me onderuit kan halen met onderbouwingen, maar ik heb nog geen onderbouwde bron / link gezien. Wel veel meningen, schijnbaar is mijn enigszins onderbouwde mening minder waard dan die van een ander. Mensen willen 't gewoon niet horen denk ik. Misschien nog wel een groter probleem dan wat al die Amerikaanse bedrijven uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 23 januari 2017 17:51]

Maar welke data verzamelen ze dan?
Alsze bijvoorbeeld bestanden van mijn PC meesturen is dat wel even anders dan gebruiks data. (logs)
En gaat het in deze artikelen om de insider preview (omdat ze het hebben over een gratis OS).

En hoe is dit anders dan Gmail die zijn reclame afstemd op de inhoud van mijn emails?
Hoe is dit dan relevant? Wat probeer je precies goed te praten? Maakt niet uit wat ze versturen, of het nou systeem informatie is adhv mijn gebruik, statistieken of persoonlijke clicks, ik wil niet dat het verstuurd wordt, het is persoonlijk. Ze geven duidelijk instellingen of je dit wilt of niet. Ik zet het uit, en het wordt toch verstuurd.

En ja, dit is exact wat Google ook doet, en Yahoo ook en bijna elk Amerikaans bedrijf - en wss ook in andere landen. Snap niet zo goed waarom 't dan ineens goed zou zijn? Omdat andere het ook doen?
Wat ik ook had gelezen is dat ze dingen incrypten.
waardoor je het niet kan weten wat ze verzamelen, maar het staat wel in hun voorwaarden...
Rustig aan, ik praat niets goed. Ik wil gewoon een praktische inschatting kunnen maken van de impact.

Bijvoorbeeld; ik moet weleens gevoelige data sets versturen via email, deze data sets zijn dan beschermt met een wachtwoord en dat wachtwoord bel ik door naar de ontvanger.
Echter onze mail server is van Microsoft (Exchange) en ik bel met Skype (ook van MS).

Ergens moet ik de grens trekken in welke maatregelen ik neem om te zorgen dat belangrijke data veilig is. Dus het maakt me niet uit of ze bijhouden hoevaak ik klik, maar zodra ze aan de haal gaan met data sets op mijn systeem is het natuurlijk anders.
Met cloud-aabieders heb ik wel het vertrouwen dat zij zich wel houden aan hun beloftes qua capaciteit en snelheden.

Wat mij echter van cloud gebeuren houd is het legale mijnenveld waarin ik mezelf moet begeven als ik gebruik moet maken van hun diensten.

Ook ik heb soms met data sets van bedrijven te maken, welke alleen voor mijn ogen en voor een bepaald doel naar mij word gestuurd. Ben ik klaar met deze data, dan kan ik het zonder moeite intern verwijderen. Zij blij, ik blij.

Met het hele cloud gebeuren heb ik dit dus niet meer in de hand en is er maar 1 patriot request of iets dergelijks nodig en ik sta ineens in een legaal mijnenveld.

Geen cloud diensten voor mij dus. Aangezien Windows 10 ook erg veel data verstuurd (insider programma of niet) heb ik dus ook een probleem met dit besturingssysteem.

Windows 10 op zich (getest in VM) heb ik geen problemen mee, het werkt goed en de look bevalt me wel. Heb alleen geen zin het legale gezeik. De enige Windows 10 versie die geschikt is voor mijn doeleinden is de Enterprise versie en deze kan/mag ik niet kopen van MS.
Maar zodra een programma crashed, wel MS de schuld geven zeker? En zeker moeilijk gedaan over 'metro'. Feedback geven is asociaal en het is bijna hufterig van MS dat ze graag hun product verbeteren.

Veel requests zijn gewoon vrij simpel, in de trant van "yo heb ik internet" gebeurd ongeveer elke minuut, al snel goed voor 3600 requests per dag.

Elk modern internet capable OS stuurd 'ongevraagt' requests uit.

Naast dat het meeste niet ongevraagt is maar gewoon benodigd is voor een goed werkzaam OS. Vergeet vooral niet dat Windows een generiek OS is, bedoelt voor eigenlijk iedereen. Meeste mensen gebruiken een Onedrive of andere cloud, skype, cortana en noem het allemaal maar op.

En na de puinhopen van het verleden snap ik bv erg goed waarom MS graag een beetje inzage krijgt in hou jij je OS gebruikt. Wat dat betreft is er qua phonehoming amper een drol veranderd sinds Vista, dit riedeltje is nu bijna op jaarlijkse basis bezig. Het grootste verschil is de "extra diensten" nu onderdeel van het OS zijn geworden waar nu mensen over struikelen. Windows houdt al sinds Vista bij waar je het meeste klikt, welke apps je gebruikt, wat je installeerd, wat je verder uitspookt op het os.
Elk modern internet capable OS stuurd 'ongevraagt' requests uit.
Dit lijkt me pertinent onjuist. Als ik op mijn Linux machine geen asynchrone web applicaties open heb staan of chat apps die contact houden met een server om berichten te ontvangen dan is het stil op de lijn. Zojuist bevestigd met iftop.
Zwak argument. Als ze sinds Windows Vista bezig zouden zijn met in kaart brengen hoe mensen Windows gebruiken hadden ze Windows 8.0 kunnen vermijden en direct door gaan naar Windows 10.0. Dus die informatie is compleet waardeloos gebleken.

Mijn OS hoeft mij ook niet te vertellen of mijn internetverbinding werkt, daar kom je snel genoeg achter als je het probeert te gebruiken.

Prima das Windows dat doet als standaardinstelling, maar waarom gaat het niet uit als je het uitzet? Volledig?

En elk modern OS doet dat niet oncontroleerbaar. Ubuntu heeft de mogelijkheid maar vraagt het tijdens de setup. Uit = uit. Wat hij dan nog wel doet is op updates controleren, automatisch. Kan je ook zonder problemen uitzetten zonder je hele update-systeem te ontwrichten.

Cortana hoor ik ook al een paar keer terugkomen maar dat is ook onzin; een spraakassistent kun je ook best implementeren zonder élk commando dat je het geeft te versturen naar Microsoft (of in het algemeen: de leverancier). Als je Cortana vraagt een zoekactie te doen op internet is het logisch dat er requests gedaan worden, maar die kunnen natuurlijk ook rechtstreeks naar de zoekmachine ipv via Microsoft.

Jammer dat iedereen dit zo normaal lijkt te vinden. Mijn firewall blokkeert ook bijna al het verkeer naar MS, ik heb het immers uitgezet en dan zou hij dat dus eigenlijk niet uit moeten maken, nietwaar? Toch heeft hij nog aardig wat verkeer te blokkeren. En weet je wat het mooie is? Windows werkt nog steeds prima als modern OS! Behalve dan dat uitroeptekentje bij de netwerkverbinding. Maar de verbinding zelf werkt prima. Niets aan de hand dus.

Als MS feedback wil dan sturen ze maar surveys naar hun insider programma (wat ik dan weer wel een heel goed initiatief vind). Ik ben nooit te beroerd om feedback te geven, maar dan wel graag op MIJN initiatief, niet die van MS.
Windows 8 is ontworpen op basis van de telemtry data van Windows 7. Exact dezelfde persoon(ze leid nu heel Windows!) zat achter het gui ontwerp van zowel Windows 7 als 8. Hele start scherm kwam voornamelijk uit het "men gebruikt het start menu als een veredeld run dialoog". De telemetry data gaf namelijk aan dat de meeste mensen het start menu gebruikte voor de quicklinks en intikken wat je zocht.

Jij of andere Tweakers hebben het niet nodig, Henk en Ingrid wel.

Je kan het niet volledig uitschakelen om problemen met Henk en Ingrid te voorkomen, als die alles met een toggle uit kunnen batsen krijg je dezelfde situaties als jaren geleden. Windows die jarenlang niet geupdate wordt bv. Wat een fun was dat met Vista en 7, of hebt u dat gemist?

Een echte Tweaker krijgt het allemaal wel uitgeschakeld, zo moeilijk is het niet eens. Je moet alleen een beetje weten waar je mee bezig bent. En dat vind ik zelf een goede oplossing.

Dan weet je niet hoe Cortana (of siri, google now, whatever) werkt. Cortana leunt namelijk volledig op Bing. Dat kan best lokaal, maar krijg jij mensen maar zo ver tientallen, honderden gigabytes aan data extra kwijt te zijn voor een Windows install. Als men nu al moeilijk doet over een 6gb recovery partitie. Cortana lokaal werkt slechts als een Windows Search. Naast dat als het lokaal only zou zijn, ze niet de boel kan syncen over mijn verschillende devices heen. Wat ik toch wel erg prettig vind.

Windows werkt ook wel volledig stand alone/lokaal. Dat is het punt ook helemaal niet. Maar wil je wat meer uit je OS halen dan een veredeld programma opstart software, zal het internet nodig hebben. En voor veel zaken verbinding met MS.

Tevens als je al dat verkeer blokkeerd mag je wat mij betreft ook niet zeiken op MS over hoe ze hun OS bouwen/aanpakken. Als je geen feedback geeft, kunnen ze niet luisteren. Ik geef wel feedback en ik ben tevreden met de richting die MS neemt.

Dus als je systeem crashed, wil je achteraf pas feedback geven? Terwijl de telemetry uitstaat? Ok.je kunt handmatig genoeg feedback geven, kuch uservoice kuch.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 januari 2017 14:11]

Windows 8 is ontworpen op basis van de telemtry data van Windows 7. Exact dezelfde persoon(ze leid nu heel Windows!) zat achter het gui ontwerp van zowel Windows 7 als 8. Hele start scherm kwam voornamelijk uit het "men gebruikt het start menu als een veredeld run dialoog". De telemetry data gaf namelijk aan dat de meeste mensen het start menu gebruikte voor de quicklinks en intikken wat je zocht.
En dus maken ze er maar een oerlelijk groot schermvullend geblokt menu van? Klinkt heel logisch... Een veredeld run-scherm met quicklinks is hoofdtaak, met daarachter een een eenvoudig doorbladerbaar overzicht van geïnstalleerde programma's. Het wordt een onoverzichtelijke schermvullende brei van programma's waarbij elke mappenstructuur verdwenen is. Dan hebben ze de data gewoon heel erg idioot geïnterpreteerd.
Dan weet je niet hoe Cortana (of siri, google now, whatever) werkt. Cortana leunt namelijk volledig op Bing. Dat kan best lokaal, maar krijg jij mensen maar zo ver tientallen, honderden gigabytes aan data extra kwijt te zijn voor een Windows install. Als men nu al moeilijk doet over een 6gb recovery partitie. Cortana lokaal werkt slechts als een Windows Search. Naast dat als het lokaal only zou zijn, ze niet de boel kan syncen over mijn verschillende devices heen. Wat ik toch wel erg prettig vind.
Fijn dat jij dat prettig vindt. Voor mij is elk apparaat op zichzelf staand. Als ik integratie en synchronisatie wil dan ben ik prima in staat om dat zelf in te stellen. Waarom moet dan alles vanuit dat oogpunt gebouwd worden? Ik pieker er sowieso niet over om tegen mijn PC te gaan ouwehoeren, overigens, maar spraakherkenning + lokale zoekfunctie in zowel mijn bestanden als mijn (lokaal gesynchroniseerde) agenda heeft echt geen honderden gigabytes aan data nodig. Sowieso indexeert Windows die gegevens al met de tekst-zoekfunctie. Waarom is het dan nodig als er een spraakfunctie bijkomt ineens alles naar MS/Google/Apple te sturen? Als je iets op internet zoekt spreekt het voor zich dat er verbinding met internet nodig is. Maar dan wel met de dienst die ik gebruik, en niet per se met Microsoft.
Windows werkt ook wel volledig stand alone/lokaal. Dat is het punt ook helemaal niet. Maar wil je wat meer uit je OS halen dan een veredeld programma opstart software, zal het internet nodig hebben. En voor veel zaken verbinding met MS.
Een OS is dan ook een programma-opstart-software. Een OS is een interface naar hardware (drivers, bestandssystemen, protocollen), met een set libraries die veelgebruikte functionaliteiten beschikbaar stelt aan programma's. Alle overige meuk is bijzaak, en zou optioneel moeten zijn. Ik wil geen Cortana, OneDrive, XBox Game Center, Paint3D, Shopping of weet ik wat voor troep er allemaal meegeleverd wordt.
Tevens als je al dat verkeer blokkeerd mag je wat mij betreft ook niet zeiken op MS over hoe ze hun OS bouwen/aanpakken. Als je geen feedback geeft, kunnen ze niet luisteren. Ik geef wel feedback en ik ben tevreden met de richting die MS neemt.
Ik wil best feedback geven in de vorm van enquêtes, bug reports, feature requests en dat soort dingen. Geforceerde ontfutseling van data gedurende elk moment dat ik mijn PC gebruik? Dacht het niet.
Dus als je systeem crashed, wil je achteraf pas feedback geven? Terwijl de telemetry uitstaat? Ok.je kunt handmatig genoeg feedback geven, kuch uservoice kuch.
Telemetry is daar niet voor nodig. Windows verzamelt EN verstuurd continue data. Wat ik prima vind is dat er een kortdurend logboek bijgehouden wordt, en dat als er een crash optreedt ik de vraag krijg of ik mijn crash report (backtrace, geheugendump, logboek) naar Microsoft wil versturen. Waarbij ik dan ook verwacht dat als ik ervoor kies om dat NIET te doen, er ook daadwerkelijk niets verstuurd wordt.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 23 januari 2017 15:08]

Quoten is echt ruk mobiel, maar ik ga een poging wagen :)
[...]


En dus maken ze er maar een oerlelijk groot schermvullend geblokt menu van? Klinkt heel logisch... Een veredeld run-scherm met quicklinks is hoofdtaak, met daarachter een een eenvoudig doorbladerbaar overzicht van geïnstalleerde programma's. Het wordt een onoverzichtelijke schermvullende brei van programma's waarbij elke mappenstructuur verdwenen is. Dan hebben ze de data gewoon heel erg idioot geïnterpreteerd.
Ik zag het als de desktop achtergrond maar dan als overlay, zo gebruikte ik het tenminste. Kon ik eindelijk al die desktop icoontjes op hide zetten, weg met die puinhoop. MS had het zo moeten adverteren ipv het start scherm. Zo boeiend was het niet want sinds vista start ik de meeste meuk op door winkey+typen. In welk scherm dat gebeurd zal mij een zorg zijn. Mijn shortcuts schermvullend of in een hoek, boeiend. Je focus heeft op een monitor bij normale afstand de oppervlakte van een 50cent muntje.

De leken die ik geupgrade heb naar 8 koste het een paar min uitleg en ze snapte het wel. Klein groepje wat classicshell is gaan gebruiken. De meeste vonden het wel oke, veel mensen hadden initieel wel commentaar van "ja die en die zeggen zus en zo, of gelezen dat".

Ik vond het allemaal wel prettig werken, alhoewel ze beter met de oplossong van w10 hadden moeten komen. En voor 8.1 was het ook allemaal maar zozo. Zoiets kost tijd. En het leuke is, ik zie vrij veel win10 gebruikers die zelf het start scherm weer aangezet hebben.

Maar keuze bij 8 had al die backlash kunnen voorkomen.

[quote]
[...]
Fijn dat jij dat prettig vindt. Voor mij is elk apparaat op zichzelf staand. Als ik integratie en synchronisatie wil dan ben ik prima in staat om dat zelf in te stellen. Waarom moet dan alles vanuit dat oogpunt gebouwd worden? Ik pieker er sowieso niet over om tegen mijn PC te gaan ouwehoeren, overigens, maar spraakherkenning + lokale zoekfunctie in zowel mijn bestanden als mijn (lokaal gesynchroniseerde) agenda heeft echt geen honderden gigabytes aan data nodig. Sowieso indexeert Windows die gegevens al met de tekst-zoekfunctie. Waarom is het dan nodig als er een spraakfunctie bijkomt ineens alles naar MS/Google/Apple te sturen? Als je iets op internet zoekt spreekt het voor zich dat er verbinding met internet nodig is. Maar dan wel met de dienst die ik gebruik, en niet per se met Microsoft.
Al het lokale kan cortana zonder doen, je kan het internet deel zelf uitschakelen.

Geen MS account gebruiken en de boel synced niet. Het is nog steeds een keuze.
[...]


Een OS is dan ook een programma-opstart-software. Een OS is een interface naar hardware (drivers, bestandssystemen, protocollen), met een set libraries die veelgebruikte functionaliteiten beschikbaar stelt aan programma's. Alle overige meuk is bijzaak, en zou optioneel moeten zijn. Ik wil geen Cortana, OneDrive, XBox Game Center, Paint3D, Shopping of weet ik wat voor troep er allemaal meegeleverd wordt.
Dat was een OS 30 jaar geleden al. Die gat in de markt heeft Linux al lang en breed opgevult, het laatste OS wat MS had, dat dat specifieke gat opvult was MS-DOS. Dat is de doelgroep van Windows Client ook helemaal niet. De doelgroep die MS daarmee aanspreekt is een beetje dezelfde als Canonical met Ubuntu. De doorsnee gebruikers.
[...]


Ik wil best feedback geven in de vorm van enquêtes, bug reports, feature requests en dat soort dingen. Geforceerde ontfutseling van data gedurende elk moment dat ik mijn PC gebruik? Dacht het niet.
Die opties bied MS al vele jaren.

Wil je dat niet, schakel het uit. Die ingebouwde bugreport feature is vrij makkelijk te excepten. De rest is met 1 snelle google in je hosts en/of firewall geblokeerd. Ik wil niet lullig klinken, maar de makkelijkste manier is. Uitschakelen via control panel/settings, paar reg entries, services uitschakelen en de bende de hosts file in + een handje vol FW regels. Een OS naar je eigen voorkeur opzetten kost werk, vooral als je een wat specifiekere voorkeur hebt maakt de keuze van je OS maar weinig uit(alhoewel je bij Linux door het enorme aantal distros wel meer kans hebt je geleike te vinden). Bij Windows voelt het een beetje tegendraads van "eruit slopen wat je niet wil", maar bij Linux is het "alles zelf moeten regelen zodat het doet wat je wil" in wezen niet zo heel anders.
[...]


Telemetry is daar niet voor nodig. Windows verzamelt EN verstuurd continue data. Wat ik prima vind is dat er een kortdurend logboek bijgehouden wordt, en dat als er een crash optreedt ik de vraag krijg of ik mijn crash report (backtrace, geheugendump, logboek) naar Microsoft wil versturen. Waarbij ik dan ook verwacht dat als ik ervoor kies om dat NIET te doen, er ook daadwerkelijk niets verstuurd wordt.
Het ding is, 99,99999% van de Windows gebruikers zal never nooit vrijwillig bug reports doen, laat staan uitbundig feedback geven. Dus voor MS is dit gewoon het makkelijkst. De enige reden dat die telemtry er inzit, is Windows XP en heel 9x. Vergeet niet wat een puinhoop dat tot SP 2 was, het had bijna ME al zo vlot van de troon gestoten.

MS wil gewoon feedback. En het zo gedwongen doen is het beste. Niet voor niets dat Windows 10 het eerste OS is wat naar mijn gevoel Debian eindelijk eens van de troon getrapt heeft kwa stabiliteit. Het OS is voor mij het afgelopen jaar welgeteld 5min down geweest terwijl ik hem gebruikte. (nu tel ik niet totale uptime duur, maar een herstart terwijl ik slaap, kan me aan me reet roesten).

Als je je ook eens verdiept in wat MS onder de moterkap met 8 en 10 heeft uitgespookt, vaak met enorm veel hulp van de enorme feedback sinds Vista...mooie stukjes techniek. Te veel om op te noemen is te danken aan die geforceerde feedback. Als je er principeel op tegen bent, best, kan ik wel gebrijpen, het is er niet makkelijker op geworden, maar vooralsnog bied Windows zelf nog alle mogelijkheden het ook tegen te houden. Nogmaals, Windows is gericht op de doorsnee gebruiker, maar bied wel ruimte voor de tweakers of meer specifieke gebruikers, kost alleen wat meer moeite :)
[quote]
Quoten is echt ruk mobiel, maar ik ga een poging wagen :)
Ik zag het als de desktop achtergrond maar dan als overlay, zo gebruikte ik het tenminste. Kon ik eindelijk al die desktop icoontjes op hide zetten, weg met die puinhoop. MS had het zo moeten adverteren ipv het start scherm. Zo boeiend was het niet want sinds vista start ik de meeste meuk op door winkey+typen. In welk scherm dat gebeurd zal mij een zorg zijn. Mijn shortcuts schermvullend of in een hoek, boeiend. Je focus heeft op een monitor bij normale afstand de oppervlakte van een 50cent muntje.
Klein voorbeeldje waar schermvullend irritant is: je typt opdrachten over van een webpagina. Dat werkt dus niet meer, want je webpagina verdwijnt zodra je het startmenu opent. Desktop-icoontjes konden altijd al weg, dat was een keuze en dat is het nog steeds. Ik deed alles via het startmenu, en doe dat nog steeds. Vaak via type-and-search, dat wel. Maar de bladerfunctie gestructureerd in mappen is nog steeds superieur tov die in Windows 8 en Windows 10. Ik heb op Windows 10 dan dus ook Start10 geïnstalleerd. Zonder die structuur wordt het een onoverzichtelijke brij.
De leken die ik geupgrade heb naar 8 koste het een paar min uitleg en ze snapte het wel. Klein groepje wat classicshell is gaan gebruiken. De meeste vonden het wel oke, veel mensen hadden initieel wel commentaar van "ja die en die zeggen zus en zo, of gelezen dat".
Ze snappen het wel, maar ze waarderen het niet. Ze zijn gewend aan de vorige interface en moeten wennen aan een nieuwe interface, die in hun en in mijn ogen niets beters brengt maar je levert wel in op structuur.
Maar keuze bij 8 had al die backlash kunnen voorkomen.
Precies! Keuze! Microsoft krijgt teveel Apple-trekjes de sinds Windows 8. Apple denkt altijd te weten wat het beste is voor hun gebruiker, en daar komen ze klaarblijkelijk ook nog grotendeels mee weg. Microsoft had dat in het verleden veel minder, maar sinds Windows 8 lijken ze wel die kant op te gaan. Alleen bleek daar wel duidelijk dat Microsoft er niét mee weg komt. Ik kan het alleen maar toejuichen als ze nieuwe dingen proberen en een alternatieve interface toevoegen. Als hij echt beter is en mensen hem waarderen dan zal het gebruik vanzelf groeien. Het door de strot drukken is niet de manier. Dat zag je ook weer met alle heisa om de updateprocedure naar Windows 10 toe. Respecteer de keuze van de gebruiker en je komt een heel eind!
Al het lokale kan cortana zonder doen, je kan het internet deel zelf uitschakelen.
Ik zal je hier maar op je woord geloven. Ik heb geen Cortana gebruikt en zal het ook nooit doen - ik heb geen enkele interesse om tegen apparaten te gaan praten. Dat hou ik wel gewoon bij mensen. Ik heb op meerdere plekken gelezen dat zowel Cortana, Siri als Google Asisstant uitsluitend werken bij een actieve internetverbinding omdat alle spraakcommando's verstuurd worden naar de servers van de leverancier om daar de spraakherkenning uit te voeren en te interpreteren. Als dat voor Cortana niet het geval is: kudos, Microsoft!
Geen MS account gebruiken en de boel synced niet. Het is nog steeds een keuze.
Wel weer een keuze die je niet makkelijk gemaakt wordt. Vanaf Windows 8 wordt je bij de installatie behoorlijk hard de kant opgeduwd om een online Microsoft account te gebruiken, of als je die niet hebt, die aan te maken. Er staat in een hoekje met een onduidelijke omschrijving een linkje om een lokaal account aan te maken. Ik heb van héél veel mensen gehoord dat ze eigenlijk geen online account wilden maar het kon niet anders volgens hen. Toen ik ze uitlegde dat dat wel kon waren ze zeer verbaasd. Microsoft wil alles in de cloud, maar heel veel mensen willen dat zelf helemaal niet maar worden zo'n beetje gedwongen.
Dat was een OS 30 jaar geleden al. Die gat in de markt heeft Linux al lang en breed opgevult, het laatste OS wat MS had, dat dat specifieke gat opvult was MS-DOS. Dat is de doelgroep van Windows Client ook helemaal niet. De doelgroep die MS daarmee aanspreekt is een beetje dezelfde als Canonical met Ubuntu. De doorsnee gebruikers.
Dat was een OS 30 jaar geleden inderdaad al, en vandaag de dag nog steeds. De hardware is flink veranderd. De manier waarop je de software die de hardware aanstuurt en integreert met de software is ook flink veranderd. Allemaal prima natuurlijk. Maar dat is nog steeds geen reden om steeds meer specifieke stukjes software die niets met een OS van doen te hebben steeds verder en onlosmakelijker in het OS te integreren. Wat heeft MS OneDrive nu te zoeken als integraal deel van een OS? Dropbox integreert ook heel goed met Windows, maar dat kun je naar eigen keuze installeren, en ook weer deïnstalleren. Om maar eens een voorbeeld te noemen. Nee, je hoeft OneDrive niet te gebruiken, maar je ziet referenties ernaartoe wel overal terugkomen, en deïnstalleren lukt ook niet. Sterker nog, als je je aanmeldt met een Microsoft Account ipv een lokaal account wordt er vanzelf al zooi op je OneDrive gezet.
Wil je dat niet, schakel het uit. Die ingebouwde bugreport feature is vrij makkelijk te excepten. De rest is met 1 snelle google in je hosts en/of firewall geblokeerd. Ik wil niet lullig klinken, maar de makkelijkste manier is. Uitschakelen via control panel/settings, paar reg entries, services uitschakelen en de bende de hosts file in + een handje vol FW regels. Een OS naar je eigen voorkeur opzetten kost werk, vooral als je een wat specifiekere voorkeur hebt maakt de keuze van je OS maar weinig uit(alhoewel je bij Linux door het enorme aantal distros wel meer kans hebt je geleike te vinden). Bij Windows voelt het een beetje tegendraads van "eruit slopen wat je niet wil", maar bij Linux is het "alles zelf moeten regelen zodat het doet wat je wil" in wezen niet zo heel anders.
Het kan inderdaad allemaal wel, maar je moet meer en meer actie ondernemen om Windows zijn mond te laten houden richting Microsoft. En voor Tweakers is dat wel weggelegd. Voor al die mensen die het ook helemaal niets vinden maar niet de technische know-how hebben om die dingen int te stellen / uit te schakelen, die hebben dus gewoon pech gehad. Geen keuze.
Het ding is, 99,99999% van de Windows gebruikers zal never nooit vrijwillig bug reports doen, laat staan uitbundig feedback geven. Dus voor MS is dit gewoon het makkelijkst. De enige reden dat die telemtry er inzit, is Windows XP en heel 9x. Vergeet niet wat een puinhoop dat tot SP 2 was, het had bijna ME al zo vlot van de troon gestoten.
Hoe komt iedereen erbij dat Windows XP zo'n puinhoop was tot SP1? Ik heb XP vanaf dag -10 gebruikt (The Devil's Own), en was direct enthousiast. Wat een verademing na dat brakke Windows 98. ME heb ik nooit gebruikt overigens, dat schijnt inderdaad een doffe ellende geweest te zijn. Windows 98 crashte meerdere malen per dag, Windows XP zelden.
MS wil gewoon feedback. En het zo gedwongen doen is het beste.
Niet mee eens. Dat het standaard aan staat kan ik begrip voor opbrengen. Dat het amper uit te schakelen is niet. Je krijgt tijdens de setup van Windows 10 wat vragen om privacy-instellingen aan te passen. Zelfs als je daar alles uitzet gaat er nog de nodige telemetry naar Microsoft. Je hebt externe tools nodig om dat verder in te perken, en vervolgens moet je nog steeds met je firewall in de weer om de laatste beetjes dicht te timmeren. Dat is gewoon complete disrespect voor de keuze van de gebruiker.
Niet voor niets dat Windows 10 het eerste OS is wat naar mijn gevoel Debian eindelijk eens van de troon getrapt heeft kwa stabiliteit. Het OS is voor mij het afgelopen jaar welgeteld 5min down geweest terwijl ik hem gebruikte. (nu tel ik niet totale uptime duur, maar een herstart terwijl ik slaap, kan me aan me reet roesten).
Tja, maar Debian en Ubuntu hebben mij nog nooit uit mijn werk of mijn game getrokken voor een reboot om updates te installeren. Windows 10 wel. Je mag van Microsoft niet meer dan 12 uren per dag als "Active Hours" instellen. Blijkbaar heeft Windows minstens 12 uur per dag nodig om updates te installeren 8)7

Er zitten vast leuke stukjes techniek in Windows 10. Maar ook in Debian, Ubuntu etc, en die moeten het toch met een hele bak minder data stellen. Noodzakelijk is het dus absoluut niet. Wat wel noodzakelijk is is ondersteuning vanuit hardware-producenten, dat is met name waar het aan schort bij Linux Operating Systems. Nvidia, Intel, dat soort partijen.
Quoten is echt ruk mobiel, maar ik ga een poging wagen :)


[...]


Klein voorbeeldje waar schermvullend irritant is: je typt opdrachten over van een webpagina. Dat werkt dus niet meer, want je webpagina verdwijnt zodra je het startmenu opent. Desktop-icoontjes konden altijd al weg, dat was een keuze en dat is het nog steeds. Ik deed alles via het startmenu, en doe dat nog steeds. Vaak via type-and-search, dat wel. Maar de bladerfunctie gestructureerd in mappen is nog steeds superieur tov die in Windows 8 en Windows 10. Ik heb op Windows 10 dan dus ook Start10 geïnstalleerd. Zonder die structuur wordt het een onoverzichtelijke brij.
Winkey+s? Multi monitor setup?
Voor mij was er een in Win7 in het start menu/taakbalk een tekort aan plekken om icoontjes vast te plakken. Waar ik de desktop voor gebruikte. Het menu structuur van 9x was me sinds 98 al te onoverzichtelijk. Dat wordt ook schermvullend (of eindeloze scroll) als je al tientallen applicaties/games had. Tenzij je het bij ging houden.

Doorgaans winkey+tik ik wat ik wil, maar vaak genoeg ben ik te lui en gebruik ik enkel de muis.

Overigens kon je in windows 8 vrij simpel die mappenstructuur terugkrijgen. Via een tweakje kon je het start menu als een map aan je taakbalk hangen.
[...]

Ze snappen het wel, maar ze waarderen het niet. Ze zijn gewend aan de vorige interface en moeten wennen aan een nieuwe interface, die in hun en in mijn ogen niets beters brengt maar je levert wel in op structuur.
Mijn ervaring is er anders mee, hoe meer a-technisch het figuur, hoe fijner ze het start scherm vonden. De meeste van hun gebruikte voornamelijk de desktop icoontjes.

En ach, men moest ook wennen aqn Vista en 7, de workflow is nauwelijks veranderd van 7 naar 8, ziet er alleen wat anders uit.
[...]


Precies! Keuze! Microsoft krijgt teveel Apple-trekjes de sinds Windows 8. Apple denkt altijd te weten wat het beste is voor hun gebruiker, en daar komen ze klaarblijkelijk ook nog grotendeels mee weg. Microsoft had dat in het verleden veel minder, maar sinds Windows 8 lijken ze wel die kant op te gaan. Alleen bleek daar wel duidelijk dat Microsoft er niét mee weg komt. Ik kan het alleen maar toejuichen als ze nieuwe dingen proberen en een alternatieve interface toevoegen. Als hij echt beter is en mensen hem waarderen dan zal het gebruik vanzelf groeien. Het door de strot drukken is niet de manier. Dat zag je ook weer met alle heisa om de updateprocedure naar Windows 10 toe. Respecteer de keuze van de gebruiker en je komt een heel eind!
Keuze is zeker goed, maar te veel keuze is dat voor de meeste gebruikers niet. Dat verward mensen alleen maar. Microsoft laat ze keuze wel, maakt het alleen niet al te toegangkelijk. Zo'n beetje al je argumenten tegen win8 heb ik voor jou een 3rd party-loze tweak voor ;)

Windows is wat dat betreft bijna net zo tweakbaar als Linux dat is. Alleen is het heel wat moeilijker alle ins en outs van Windows te leren, bij Linux is het een heel stuk beter gedocumenteerd. NT/Windows is net zo flexibel aangezien het net zo modulair is. Theoretisch kan je elk onderdeel van Windows vervangen met je eigen.
In linux pas je het meeste aan door de files in te duiken, bij Windows duik je voornamelijk de registry in.
[...]


Ik zal je hier maar op je woord geloven. Ik heb geen Cortana gebruikt en zal het ook nooit doen - ik heb geen enkele interesse om tegen apparaten te gaan praten. Dat hou ik wel gewoon bij mensen. Ik heb op meerdere plekken gelezen dat zowel Cortana, Siri als Google Asisstant uitsluitend werken bij een actieve internetverbinding omdat alle spraakcommando's verstuurd worden naar de servers van de leverancier om daar de spraakherkenning uit te voeren en te interpreteren. Als dat voor Cortana niet het geval is: kudos, Microsoft!
Windows kan al lokaal spraakherkenning doen sinds Vista.
Zoals ik al aangaf, is Cortana makkelijk lokaal only te maken, wat het infeite een facypancy win7 search maakt. Uitzetten in cortana zelf, geen MS account gebruiken en/of hosts/FW.
Verder praat ik ook erg zelden tegen mijn pc of telefoon. Ik typ meestal, wat het een soort interactieve CLI maakt.
[...]


Wel weer een keuze die je niet makkelijk gemaakt wordt. Vanaf Windows 8 wordt je bij de installatie behoorlijk hard de kant opgeduwd om een online Microsoft account te gebruiken, of als je die niet hebt, die aan te maken. Er staat in een hoekje met een onduidelijke omschrijving een linkje om een lokaal account aan te maken. Ik heb van héél veel mensen gehoord dat ze eigenlijk geen online account wilden maar het kon niet anders volgens hen. Toen ik ze uitlegde dat dat wel kon waren ze zeer verbaasd. Microsoft wil alles in de cloud, maar heel veel mensen willen dat zelf helemaal niet maar worden zo'n beetje gedwongen.
Zeker een punt, dat mag wat mij betreft wel wat minder agressief. Maar ik begrijp Microsoft hun keuze wel(niet dat ik het goedpraat). Als ze niet een beetje aggressief ons consumenten aan MS weten te binden zoals Apple en Google (samsung, Nuon, wie dan ook eigenlijk) gaat MS op de lange termijn hun zakelijke markt kosten. Vroeger was het "men gebruikt thuis, wat men op werk gebruikt" dat is al een tijdje aan het veranderen en het tegenovergestelde aan het worden.

Ik heb bij de meeste die het niet wouden of twijfel hadden de voordelen van een account uitgelegd, vooral het "dus als ik bij truus inlog krijg ik mijn eigen desktop met fotos e.d.?" argument deed wonderen. Een aantal wouden echt om wat voor een reden dan ook een offline account, maar de meeste gingen over.
[...]


Dat was een OS 30 jaar geleden inderdaad al, en vandaag de dag nog steeds. De hardware is flink veranderd. De manier waarop je de software die de hardware aanstuurt en integreert met de software is ook flink veranderd. Allemaal prima natuurlijk. Maar dat is nog steeds geen reden om steeds meer specifieke stukjes software die niets met een OS van doen te hebben steeds verder en onlosmakelijker in het OS te integreren. Wat heeft MS OneDrive nu te zoeken als integraal deel van een OS? Dropbox integreert ook heel goed met Windows, maar dat kun je naar eigen keuze installeren, en ook weer deïnstalleren. Om maar eens een voorbeeld te noemen. Nee, je hoeft OneDrive niet te gebruiken, maar je ziet referenties ernaartoe wel overal terugkomen, en deïnstalleren lukt ook niet. Sterker nog, als je je aanmeldt met een Microsoft Account ipv een lokaal account wordt er vanzelf al zooi op je OneDrive gezet.
er is inderdaad erg veel veranderd. Maar Linux heeft dat gat de afgelopen 30 jaar gevuld. MS speelt daar eigenlijk pas weer een beetje in mee sinds iot een ding aan het worden is. Er is voor MS helemaal niets te winnen om Linux op dat vlak te gaan beconcureren. Sterker nog ik denk dat dit juist weer een grotere kloof tussen de 2 kampen gaat creeren als MS en "linus" erkaar weer dwars gaan zitten. Terwijl ze juist net elkaar beginnen te accepteren
[...]


Het kan inderdaad allemaal wel, maar je moet meer en meer actie ondernemen om Windows zijn mond te laten houden richting Microsoft. En voor Tweakers is dat wel weggelegd. Voor al die mensen die het ook helemaal niets vinden maar niet de technische know-how hebben om die dingen int te stellen / uit te schakelen, die hebben dus gewoon pech gehad. Geen keuze.
Zeker gelijk in en ook wel degelijk een punt. Maar nogmaals, ik begrijp vanuit MS heel goed waarom ze voor deze aanpak gekozen hebben. En zolang een groot deel van de gebruikers never nooit problemen gaat reporten, vind ik het wel best zo. Laat het maar alleen mogelijk zijn voor mensen met kennis. Zodra de gemiddelde windows gebruiker net zo veel feedback gaat geven als de gemiddelde Debian gebruiker, dan mag dat wel weer veranderen naar XP tijden.
[...]


Hoe komt iedereen erbij dat Windows XP zo'n puinhoop was tot SP1? Ik heb XP vanaf dag -10 gebruikt (The Devil's Own), en was direct enthousiast. Wat een verademing na dat brakke Windows 98. ME heb ik nooit gebruikt overigens, dat schijnt inderdaad een doffe ellende geweest te zijn. Windows 98 crashte meerdere malen per dag, Windows XP zelden.
XP was vooral pre SP 1 op het gross van de hardware niet stabiel te krijgen. Naast dat toentertijd 512mb ram vrij super high end is (de meesten zaten nog op 64 of high end 128!) wat echt wel nodig was XP soepel te laten draaien, helemaal als je gamede(kantoorwerk ging wel vanaf 256, maar dat hadden alleen de nieuwste machines). Plus bijna alle randapparatuur wat niet meer werkte. Printers die men net gekocht had die niet meer werkte.

Pas vanaf SP2 is het de XP geworden die we heugen, een goed OS. Daarvoor.... Wat een drama, ME was beter.
[...]

Niet mee eens. Dat het standaard aan staat kan ik begrip voor opbrengen. Dat het amper uit te schakelen is niet. Je krijgt tijdens de setup van Windows 10 wat vragen om privacy-instellingen aan te passen. Zelfs als je daar alles uitzet gaat er nog de nodige telemetry naar Microsoft. Je hebt externe tools nodig om dat verder in te perken, en vervolgens moet je nog steeds met je firewall in de weer om de laatste beetjes dicht te timmeren. Dat is gewoon complete disrespect voor de keuze van de gebruiker.
Het ding is, die telemtry data speelt al sinds Vista. Dat is sindsdien nauwelijks veranderd (wat uitgebreider geworden, maar Windows is nogal gegroeit). Ook de uitschakelbaarheid ervan is niets veranderd. Verder weet ik er niet van dat buiten SPs of jaarlijkse updates dat gedrag niet wordt veranderd. En je privacy, de data is niet tot jou terug te leiden.(nu is dat alleen zo als MS op hun blauwe oogjes te vertrouwen is)

Tevens is die telemtry data goed voor ons allemaal. MS gebruikt het bv ook om exploits in de gaten te houden. Zodat ze kunnen wachten met de patches tot de dinsdag of ze moeten pushen wat vrijwel zeker een herstart afdwingt. Het herstarten is btw een keuze, geen systeem is belangerijk genoeg dat het niet herstart kan worden, zo wel dan is dat minstens dubbel uitgevoert. En is het een kwestie van "het zekere voor het onzekere nemen". Een beetje Linux systeem wordt met grotere patches ook netjes herstart. En voor actief misbruikte security fixes ook.
[...]


Tja, maar Debian en Ubuntu hebben mij nog nooit uit mijn werk of mijn game getrokken voor een reboot om updates te installeren. Windows 10 wel. Je mag van Microsoft niet meer dan 12 uren per dag als "Active Hours" instellen. Blijkbaar heeft Windows minstens 12 uur per dag nodig om updates te installeren 8)7
Met Debian heb ik het inderdaad enorm zelden dat die eruit klapt. Het is ook bijna niet plat te krijgen zonder dat er een kritiek stukje hardware sterft. Ubuntu wel, bah. Desktops en servers die ik er over de jaren heen uit heb zien klappen om de meest onozele redenen.

Mijn hardware wijzigt over het jaar heen nogal vaak. En het is op Linux gewoon 9/10 keer ruzie om dat goed werkend te krijgen, met een bult actieve downtime tot gevolg. Op Windows hier al jaren eigenlijk nooit ruzie mee gehad. Je steekt een random stuk hardware ergens in een poort en poef, hij doet het.
Nu zal Ubuntu dat allicht iets beter doen dan Debian, maar dat gebruik ik als desktop al jaren niet meer, Debian nog wel met enige regelmaat( als je niet te veeleisend bent als desktop gebruiker is het top, aka niet gamen, niet met je hardware pielt of Windows specifieke meuk gebruikt). Maar vooralsnog raad ik Henks en Ingrids het echt niet aan. Net zoals Windows onderhoud nodig heeft om te houden zoals je het opgezet hebt, heeft een Linux distro dit ook.
Er zitten vast leuke stukjes techniek in Windows 10. Maar ook in Debian, Ubuntu etc, en die moeten het toch met een hele bak minder data stellen. Noodzakelijk is het dus absoluut niet. Wat wel noodzakelijk is is ondersteuning vanuit hardware-producenten, dat is met name waar het aan schort bij Linux Operating Systems. Nvidia, Intel, dat soort partijen.
Wil ook niet beweren dat er aan de Linux kant niets moois tussen zit, in tegendeel. Maar het gaat wat slomer. De enorme verdeeldheid de afgelopen jaar helpt totaal niet. Denleidraad van Debian (in zijn tak van de stamboom) begint te vervagen en ik heb het gevoel dat dat wel eens averechts kan gaan werken.

Hardware producenten zijn Linux de afgelopen jaren Linux al heel wat tegemoet gekomen, veelal overigens, dankzij MS ;)

Alleen tja, Nvidia, wat kan ik er van zeggen behalve dat de GTx 760 de laatste kaart is die ik van ze koop tenzij AMD de handdoek in de ring gooit en niemand die oppakt. Intel, zelfde maar ik gebruik op cpu vlak al sinds de AMD 2600+ exclusief hun CPU's. Nvidia heb ik de afgelopen jaren pas echt leren kennen :O

Zo, na een tiental pogingen is het gelukt.

[Reactie gewijzigd door batjes op 25 januari 2017 01:43]

Die requests gaan naar een pagina van Microsoft. Indien deze de pagina niet kan bereiken maar wordt omgeleid naar een andere pagina, dan kan Windows de 'Je moet inloggen op dit netwerk' melding geven. Dat zou niet kunnen alleen lokaal, om maar een voorbeeld te noemen.
Toch redeneer je liever naar een mogelijkheid waarbij je de requests kunt verklaren. Als het waar is wat jij zegt, waarom zijn ze daar dan niet open en eerlijk in?
Lees de Privacy Statement van Windows, daar wordt perfect uitgelegd wat er verzonden wordt.
Wat er precies wordt uitgestuurd is voor ons niet te zien (encrypted).

Toch redeneer je liever naar een mogelijkheid waarbij je de requests kunt verklaren. Als het waar is wat jij zegt, waarom zijn ze daar dan niet open en eerlijk in?
Tja, als de gegevens niet versleuteld zouden worden dan zou je net zo hard klagen, want dan zouden anderen het ook kunnen lezen....
Beetje vreemd.
Eerst geef je aan dat je niet weet wat er verstuurd wordt, en aan het eind geef je juist aan waar informatie over wordt verzonden.

Je spreekt jezelf enorm tegen.

En daarnaast staat in de voorwaarden van het gebruik van Win10 dat er diagnostische gegevens worden verzonden naar MS voor het traceren van problemen. Er zijn daarin geen persoonsgegevens te vinden.
Je bent hiermee akkoord gegaan.Dit is niet in strijd met zowel onze nederlandse wetgeving als de europese.

Als je het er nu niet meer mee eens bent?
Stap je toch over. Die " vrijheid" heb je gewoon.
Ik weet zo uit mijn hoofd niet exact meer wat al die requests zijn. Maar ik heb een paar maanden geleden zelf nog gekeken, dagje wireshark aan, alle niet OS troep uit en meten maar. Het overgrote deel van de requests kon ik zonder moeite plaatsen, een paar moeten googele. Maar uit eindelijk bleek dat veruit de meeste requests onschuldig zijn. Wat Skype, Cortana e.d. Allemaal precies in die requests sturen weet ik niet. Veranderd er weinig aan dat van die 5000 requests er zo'n 3000 zijn alleen al om te checken of er internet aanwezig is. De meeste overige requests zijn Onedrive die checkt of er wat te syncen valt, cortana die checkt of er wat te syncen valt, skype die checkt of er wat nieuws te melden is. Windows Update is een handje vol requests per dag, telemetry doet er een tiental als je veel op je OS uitspookt gedurende de dag. Verder valt het allemaal mee. Wat helpt is dat ik een vriendengroepje "linux gurus" heb die alles haten waar MS aanraakt en al sinds Vista zitten te zoeken naar bewijs voor hun vermoedens.

Nu lul ik zelf liever ook niet uit mijn nek en zoek ik dingen uit voordat ik begin te raaskallen.(voorkomt niet alle onzin helaas).

Linux doet het in verhouding een stuk minder, maar als ik mijn debian uitrust met dezelfde/vergelijkbare apps/diensten dan blabbert het ook vrolijk de hele dag met servers op het internet.

Het is allemaal zo eng niet, en zoals al door een ander aangegeven, MS heeft echt veel te verliezen als ze misbruik zouden maken van al dat phone homen... Hun hele business namelijk. Zolang er een Google tegenover MS staat, ben ik er persoonlijk ook niet bang voor dat ze het gaan misbruiken. Google is ook al een tijdje dringend opzoek naar andere bronnen van inkomsten voor een reden. Het enige bestaansrecht van Bing is de rest van de diensten die MS aanbiedt.
He he ... eindelijk iemand die gewoon met enige onderbouwing komt zonder direct z'n MS pet op te zetten.

Goed om te weten dat veel van die requests dus te plaatsen zijn. Al is 't dan inderdaad nog wel de vraag wat ze zoal in die requests mee sturen. Ik twijfel inderdaad ook zeer aan dat het geheel anoniem is. Zeker met Cortana, waarbij specifieke user informatie juist heel belangrijk is om 't goed te laten werken.

Ik heb OneDrive bijv uitgeschakeld via windows services ergens verstopt enzo. Maar dan baal ik er dus van dat die alsnog die requests uit stuurt. Dat bedoel ik een beetje met configureren en dan requests sturen die compleet overbodig zijn als ik specifiek aangeef die dienst niet te willen gebruiken. Daardoor wordt 't zo'n oncontroleerbare draak en daar zal voor een groot deel de kritiek vandaan komen.

Er zijn eigenlijk nog maar 2 redenen waarom ik op Windows zit ipv Linux.
1) Voor games
2) Geen goede fan control drivers die doen wat ik wil, waardoor m'n fans de hele tijd zeer irritant even vol aangaan en weer uit. Kreeg 't niet goed en gaf 't op. Maar ik probeer 't nog wel een keer t.z.t.

Verder was ik tevreden met Linux (Mint) eigenlijk. Dus die stap wordt in ieder geval steeds kleiner. En OSX gebruik ook nog.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 23 januari 2017 14:45]

Vergeleken met anderen hier, ben ik een redelijke MS fanboy, getuige de karma puntjes bij MS onderwerpen. Maar ik kies doorgaans de kant van de underdog in discussies en zoek graag vanalles uit. In mijn nerdie tiener jaren was ik anti MS en mijn omgeving waren vrijwel allemaal Linux guru's.
Maar ik ken ook veel Windows guru's die heel veel meer weten dan mij :) ik hou zelf niet zo heel erg van een kant kiezen.

MS houd aparte profielen bij. 1 van jezelf, met je persoonlijke data en informatie. Al die data van cortana, skype, onedrive, windows settings/sync, serienummers etc. staat op een afgeschermd deel onder je eigen Onedrive(kost je geen ruimte). De telemtry data wordt geanomiseerd en is niet terug te leiden naar jou als persoon en alles voor de ads, heeft een apart -device specifiek- profiel.(welke je uit kan schakelen of resetten). Hier vetrouw ik wel op wat MS zelf beweert en dat kan een beetje "wij van WC eend" zijn, maar MS heeft dik 20 jaar aan vetrouwen opgebouwd (hun "rot" geintjes ff daargelaten) en is de huidige situatie dat MS het zich absoluut niet kan veroorloven zich daar niet aan te houden. Als uitlekt dat MS onze privacy te grabbel gooit, gaat ze dat ontzettend veel geld kosten, ze drukken dan zichzelf de markt uit. Ook gezien hun huidige strijd jegens Google.

Zou eigenlijk niet moeten inderdaad, maar het kan ook niet met opzet zijn. MS is wat dat betreft soms makkelijk en er kan een service oid zijn die er grmakshalve vanuit gaat dat het aanstaat en er geen exception voor heeft, de ontwikkeling van Windows gaat echt hard, ze doen nu per jaarlijkse update bijna net zoveel als Vista > 7. Ik heb zelf ook nog niet echt een poging ondernomen te kijken wat stopt met phone homen als je alles uitschakeld. Alleen kort even alles uitgezet en het aantal requests daalde als een baksteen, maar bleef wel doorgaan. Ik vertrouw MS wel en ben daar misschien wat te makkelijk in. Zviw was het meeste/bijna alles af te vangen met een hosts file, waren een paar dingen die je in de windows firewall moest afvangen ivm falllbacks naar IPs, maar hier al een tijdje niet naar gekeken.

Vmware oid kan een oplossing zijn voor het gamen, als je niet de meest recente games direvt wil spelen. De meeste indies en bijna alles van een jaartje of ouder werkt doorgaans vrij goed virtueel tegenwoordig en voor je fancontrollers, zelf ook wel eens ruzie mee gehad. Als je er niet uitkomt... Irc.freenode.org #distronaarkeuze.Kan soms even duren, maar hulp krijg je daar vanzelf wel. Ik gebruik zelf altijd Debian, blijft naar mijn ervaring het meeste ruzieloze Linux(en het is de enige met een windows achtig niveau van gratis beschikbare support). Alleen gebruik ik het niet als desktop OS, wat dat betreft loopt op dat gebied naar mijn idee Windows gewoon te ver voor. Als je geluk hebt kan Linux perfect werken, ook als je goed je hardware uitkiest wil veel helpen , maar het is mij te veel gedoe aan onderhoud of drivers soepel te krijgen. Op servers heb ik er echt nooit ruzie mee en doet het precies wat ik wil -.- maar al mijn desktops sinds Sarge/Knoppix is het initieel en om de zoveel tijd altijd ruzie.
Zoals in 1 van de artikelen al wordt aangegeven is 1 van de domeinen die wordt aangedaan gewoon een controle met de vraag: heb ik internet. Deze bedient het icoontje in je systray om aan te geven of je internet hebt of niet. En ja, dat zij al heel snel veel requests.

En er zijn dingen die je niet kunt uitschakelen zoals updates en diagnostiche data. Dat geeft Microsoft ook zelf aan. Wat zij alsnog met je data mogen doen staat netjes uitgelegd in de privacy voorwaarden en wordt redelijk open over gecommuniceerd (al zou ik liever zien dat ik de data die zij versturen kan inzien)

Windows 10 is trouwens helemaal geen gratis OS. De upgrade vanuit 7 en 8 is een tijdlang gratis geweest, maar dat maakt van het OS helemaal geen gratis OS. Voor een nieuwe PC betaal je nog altijd gewoon je licentie. En de reden waarom de upgrade gratis was is om een situatie zoals XP te vermijden, maw mensen tijdig laten upgraden ipv de dure ondersteuning steeds maar te moeten verlengen.
Die 20 euro zijn keys uit een grijs gebied en geen licenties die een retailer direct inkoopt bij Microsoft. Dus ook daar kijk je weer foutief tegen aan.

De timing is helemaal niet apart. Microsoft heeft gezien hoeveel moeite ze gehad hebben om mensen van XP naar 7 te krijgen met het Vista fiasco en als je bedenkt dat 8 intern aanzien werd als Vista 2.0 dan moest men met een strategie komen om mensen te overtuigen om hun 7 te upgraden naar 10 voordat 7 in de buurt van de EOL komt.

Snowden heeft vooral aangetoont dat de NSA/CIA/DHS/... geen medewerking van de bedrijven nodig heeft om toch data te verzamelen.

Privacy guru's, das als groene jongens laten adviseren over de brandstofkeuze van je volgende wagen of aan extreem rechts vragen wat ze denken van de Islam. Natuurlijk gaan zij dat adviseren. Maar wat neem je dan? Windows 7 waar ondertussene exact dezelfde telemetrie in gebeurd?

Op het einde van de dag vertrouw ik Microsoft nog altijd meer dan Google of Facebook om de simpele reden dat Microsoft zijn geld primair verdient met het leveren van diensten en software. Die andere twee verdienen net hun geld met het profileren van hun gebruikers. Microsoft heeft net enorm veel te verliezen wanneer zou blijken dat zij de privacy van hun gebruikers niet respecteren.
Erg oude artikelen,
Heb je een recente bron?
Sorry, maar de links die je hier bied, zoals dat "onderzoek" van CheesusChrust en dat Microsoft piraten zou blokkeren is al meermaals afgedaan als pure onzin. Die 5500 requests was een leugen, ontstaan door een installatie van Windows die rigged was om onnodig veel requests te sturen (oa. voor activatie, het berekenen van het netwerk icoon, etc. dingen die normaal maar 1 maal gebeuren).
Is dit nu de changelog van gewoon en enkel deze build alleen? Stevig bezig daar bij MS zou ik zeggen
Zeker mijn favoriete windows ooit, echt tevreden ervan.
Yep, dit is enkel van build 15014, aanpassingen van 15007 en eerder zitten hier niet bij.
Yep, dit is enkel van build 15014, aanpassingen van 15007 en eerder zitten hier niet bij.
Behalve de known issues dan. Daavan zijn helaas nog een paar flink irritante niet opgelost.
Er werkt natuurlijk wel iets meer dan 5 man aan Windows. Dat er vaak stevige changelogs tussenzitten mag dan zeker ook niet verbazen.
Is dit nu eigenlijk vergelijkbaar of gelijk met een servicepack? Ik heb het nieuws allemaal niet zo gevolgd maar lees nergens deze naam meer terug voor Windows.
nee, dit is een tussentijdse test-release, waarin microsoft nieuwe dingen aan een beperkte groep testers vrijgeeft (de zogenaamde insiders).
De volgende stable release is in maart en zal Creators Update heten en krijgt versienummer 1703 mee.
Nee, die is uitgesteld en krijgt 1704 mee
Er is niks uitgesteld, de Creators Update wordt gewoon verwacht in april 2017 waardoor veel mensen zijn gaan concluderen dat de versienummer 1704 gaat worden, maar Microsoft gebruikt nu al versienummer 1703 als indicatie voor de Creators Update. Net zoals de Anniversary Update in augustus 2016 uitkwam maar toch 1607 hete ipv 1608.
Uh nee. Nummer gaat 1704 worden. Jaar en maand..
Uh Ja dat weten we wel. Gewoon mspoweruser volgen of windows central en je bent op de hoogte en je kunt dan goede informatie geven
Dat is nu precies de reden dat ik af en toe het gevoel krijg dat het minder gezellig aan het worden is op tweakers....
Ja hoor jongen, keep on dreaming. Maar je reactie(s) zijn allemaal mosterd na de maaltijd. Succes verder en we zullen zien
een Insider preview build is vergelijkbaar met een beta versie, daar moet je je specifiek voor aanmelden en kan nog (grote) bugs hebben
hierna wordt de build opgenomen in de "mainbranch" (de normale windows 10 versie die bij het gros draait)
"When clicking on certain elements in desktop (Win32) games, the game minimizes and cannot be restored."

dat heb ik dan nog niet gehad, maar met een aantal online games wel dat een click de game mininized of na alt-tab geen clicks meer registreert.
Ik heb het met vrijwel elk spel wat ik wil spelen, ik kan het wel weer naar voren halen maar opnieuw klikken haalt een ander venster weer naar voren.
Mogelijk dat ik iets gemist heb maar ik vraag mij het volgende af. In de creator's update komt MS met Paint3D, daarnaast is recentelijk de surface studio uitgebracht. Weet iemand of MS ook werkt aan een opvolger voor moviemaker (dan wel colledig overhoop gehaald hoop ik)?
Enkele maanden geleden maakte Microsoft wel melding dat Movie Maker in de Store zou komen. Dat zou om de huidige versie kunnen gaan (een port) of een nieuwe versie. Nu is dat bericht verwijderd, dus ik weet niet wat de huidige status is.
mag je nu weer zelf bepalen welke KB updates je wilt.
Ik ben benieuwd wanneer er weer een slow ring komt ...
Dat zal wel nog even duren. Net zoals bij de Anniversary Update krijgen we nu een maand lang features over ons heen (voor de AU was dat april) waarbij de stabiliteit de dieperik in duikt (hoewel ik het persoonlijk een stuk beter vind met de CU dan met de AU) waarna het weer wordt opgebouwd. Ter indicatie: voor de Anniversary Update was de eerste Slow Ring release na die "feature wave" vrijgegeven in half mei. Ik denk dat je dus nog een kleine maand zult moeten wachten voordat er een nieuwe Slow Ring uitkomt (tenzij natuurlijk een van de komende builds komaf maakt met de meeste bugs).
Ik heb de sinds de builds boven de 15000 zijn gekomen dat mijn pc zegt dat het geheugen vol is, terwijl er nog 1 GB via de taakmanager beschikbaar is. Hierna lopen veel programma's vast en moet ik de pc rebooten. Ik ben weer terug gegaan naar de 14986, de laatste die goed bij mij werkte.
Ik heb bij elke nieuwere build het wel geprobeerd, maar moest dan noodgedwongen weer terug naar de 14986 :'(
Ik gebruik Windows 10 vanaf de beta's maar ik ga terug naar Windows 7, ik heb echt een schijthekel aan als een fabrikant voor mij beslist wat het beste is. Zeker als dat knopjes zijn die na een update ineens ergens anders staan of shortcuts die ineens anders werken.
Vernieuwing is helaas niet altijd verbetering.
Vandaar de beta, volgens mij geven ze dat ook duidelijk aan. Bijzonder dat je daar juist een hekel aan hebt, terwijl dat juist een vande onderdelen is van het preview programma
NEWS FLASH Elke fabrikant beslist voor jou wat volgens hem het beste is. Zelfs een fabrikant van schroevendraaiers bepaalt voor jou de kleur, grootte van het handvat en de lengte van de steel. Er zijn veel varianten, maar wanneer jij persé een schroevendraaier met een roze handvat en een steel van exact 13,13 cm wilt, dan kun je lang zoeken.
Zo te zien een update die weinig met Windows als OS te maken heeft, maar meer met Windows als platform om geld mee te verdienen. Nog meer apps die al bestaan en de concurrentie niet blij zal maken. Krijgen we weer dat gedoe ala Internet Explorer en Media Player....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*