Software-update: PHP 7.1.0

PHP logo (60 pix)Versie 7.1.0 van PHP is uitgebracht. PHP is een recursief acroniem en staat voor PHP: Hypertext Preprocessor. Het wordt voornamelijk gebruikt om op webservers dynamische webpagina's te creëren, vaak in combinatie met databaseprogramma's. De complete lijst met veranderingen is op deze pagina in te zien, dit zijn in het kort de belangrijkste:

PHP 7.1.0 Released
The PHP development team announces the immediate availability of PHP 7.1.0. This release is the first point release in the 7.x series. PHP 7.1.0 comes with numerous improvements and new features such as For source downloads of PHP 7.1.0 please visit our downloads page, Windows binaries can be found on the PHP for Windows site. The list of changes is recorded in the ChangeLog.

Versienummer 7.1.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Scripttaal, Windows 7, Linux, BSD, macOS, Solaris, UNIX, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10
Website PHP
Download http://www.php.net/downloads.php
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

03-12-2016 • 17:31

47 Linkedin

Submitter: basmilius

Bron: PHP

Reacties (47)

Wijzig sortering
Vooral interessant is dat ze eindelijk wat van de heilige huisjes omver aan het schoppen zijn zoals de oude backwards compatibility met ouwe meuk. Daarnaast maken ze zich sterk voor geheugengebruik en betere OO functionaliteit.

Het was barsten of buigen voor PHP en ik ben blij dat ze eindelijk in de 21e eeuw zijn aangekomen.
Ik support zelfs niks meer onder de 5.6. We moeten inderdaad verder gaan en niet blijven hangen bij de mensen die niet verder willen gaan.
Zijn genoeg web hosters die nog steeds op 5.6 zitten, toen ik weg ging bij Freaze hosting gebruikte zij nog Direct admin van 2012 8)7 Sta toch soms wel versteld dat ze niet updaten, kost misschien net 30 minuten werk of zo :X
Het gaat vaak niet om de moeite van updaten, maar dat er vaak tientallen tot honderden klanten zijn met websites die niet meer werken als ze een update doen.

Updaten zorgt voor problemen en dat kost een hoster zn klanten.
Licht eraan natuurlijk aan waar ze php voor gebruiken, een redelijk simpel login script bijvoorbeeld is best gemakkelijk om aan te passen zodat het werkt met php 7 :X
Een simpel login script is makkelijk aan te passen ja, maar een wat grotere applicatie word toch best vervelend...
installatron werkt niet met php 7 dus deze dien je met 5.6 apart te installeren
Ja maar vaak heb je klanten die bovenop een framework draaien of bijv. bovenop wordpress en dan hebben die niet altijd in de hand wat het framework intern doet en al dan niet ondersteunt. En dan beginnen we nog niet over magento...
Ja maar een hosting provider gaat dat niet voor alle klanten nakijken persoonlijk he :)
Toch denk ik dat de 'wat grotere applicaties' niet op een simpel webhosting pakketje draaien.
Uiteraard, ik werk zelf voor een redelijk grote e-retailer en dit is allemaal dedicated hosting met de nodige sla's en als er uberhaupt iets geupgrade of gemigreerd wordt dan wordt dit eerst besproken, nog eens besproken, documenten opgesteld en planning ed...

Maar een gemiddelde startende webshop met bijv. Magento en wordpress heeft maar een simpele webhosting meestal en die mensen weten niet beter want wat draait draait.

Als je weet dat redelijk veel (een vijfde als ik me niet vergis) van alle sitejes WP draaien en dat nog steeds daarvan ~ 10%! nog steeds een oudere versie draaien (https://w3techs.com/techn...ails/cm-wordpress/all/all) kan je al snappen waar het schoentje gaat knellen eens dat een webhosting besluit van te updaten.
En het opsporen / uitzoeken en herschrijven van stukken code word je ook niet heel gelukkig van. Ik vind het niet erg dat "oude meuk" lang ondersteund blijft. Constante wijzigingen word je ook snel beu. Toch?
Bij een beetje goede hoster kan je zelf kiezen welke PHP versie je wilt. Bij mijn hoster mijn.host kan dat in ieder geval. :)

Edit: ik zie dat ik ook PHP 7.1 al kan kiezen in het controle panel

[Reactie gewijzigd door dbzokphp op 3 december 2016 23:30]

Ja dat kan... Alleen tussen V5.6 even omschakelen naar 7.0 zit wel het verschil dat een gemiddeld CMS niet langer functioneel is noch terug te zetten is. Leuk dat het kan, zeker als het werkt, maar zo simpel is het dus niet. Neem als voorbeeld Magento 1.9.x dat wordt een dure handeling van enkele seconden.

PHP 7.x juich ik alleen maar toe, echter de compatibaliteit is niet geruisloos vooralsnog. Ik kan me ook slecht voorstelen dat slechts WP en Magento hier onderhavig aan zijn. Je bijdrage raak dus in zéér veel gevallen kan noch wal.
Klopt, maar de meeste code die werkt op PHP 5.6 werkt ook met 7, dus vaak valt het wel mee hoeveel werk er gedaan moet worden.

Voor Magento is er wel een module beschiknaar waarmee je in 15minuten je Magento 1.9 op PHP 7 laat draaien. Maar echt een schakelaar omzetten is het niet nee. En daar heb je ontwikkelaars voor nodig, dus het kost je sowieso geld als website eigenaar.
Ik heb in het verleden met zowel PHP alsmede DotNET meegemaakt dat de hosting provider besloot om het systeem te upgraden, waarna de site vrijwel direct defect raakt. En dan krijg je dus boze klanten die overstappen naar een andere hosting provider.
Heb er zelf teveel nare ervaringen aan overgehouden en tegenwoordig zie je dan ook dat VPS hosting populairder wordt omdat de klant dan zelf kan bepalen of er wel of geen upgrade komt.
Besef ook dat veel klanten hun site niet zelf ontwikkelen maar daar gewoon iemand voor inhuren of een kant-en-klaar systeem installeren. (WordPress, bijvoorbeeld.) Ze hebben dan niet zelf de kennis om na de update de site weer werkende te krijgen en moeten dan weer iemand inhuren om de site te repareren, wat hen veel geld kost.
En dat is dan weer schade die ze doorberekenen aan de host omdat die een upgrade heeft uitgevoerd waar niet om werd gevraagd. Immers, de hosting is dan niet meer conform hun verwachtingen. (Want de site hoort gewoon te blijven werken!)
Onderin het beheerpaneel van DirectAdmin met het standaard thema staat altijd "© 2012", zelfs bij de allerlaatste versie ;)
Freaze draait momenteel versie 1.50.1 van DirectAdmin, dit is de laatste versie.
In de footer van de lay-out staat inderdaad 2012. Momenteel is DirectAdmin bezig met een nieuwe versie waarin ook een nieuwe lay-out uitkomt. :)
Ik ken iemand bij wie ze op zijn werk nog met PHP 5.3.x werken (Don't ask me why...). Ze vinden het gewoonweg teveel moeite om de (simpele) update naar ten minste 5.6 door te voeren 8)7
Ik kan je wel vertellen why... Namelijk omdat dat (standaard) nog steeds de maximaal ondersteunde versie is op RHEL6, tenzij je met Software Collections aan de slag gaat... Iets waar je als beheerder niet erg blij van wordt (wie heeft bedacht dat dan alles onder /opt/rh/ moet komen? :( )
Anyway, zolang er geen noodzaak is vanuit security-oogpunt is het ook helemaal niet nodig om maar op de nieuwste versie te zitten.. Dat kan dan ook prima als je bijv. een nieuwe release van je applicatie gaat uitrollen..
Optionele software in /opt/<vendor> hoort zo hoor, is niks vreemds of aparts aan.
Ik zeg ook niet dat het vreemd of apart is, maar onhandig is het wel.. Je moet allerlei zaken gaan aanpassen, zoals je path (anders werkt php command-line niet)...
Optioneel of niet, PHP 5.3 of 7, het zou gewoon moeten werken zoals 'normaal'..

Een ander voorbeeld is bijv. mariadb of apache.. Installeer je mariadb 5.x of apache 2.2, dan heten je services mysqld en httpd.. Installeer je nieuwere versies uit Software Collections, dan heten ze ineens rh-mariadb-10.1 en rh-httpd24.. Kun je fijn al je scripts aanpassen die iets met die services doen, je sudo-regels aanpassen, enz.. Daar zit geen enkele beheerder op te wachten!
Daarom heb je tools als alternative(s). Beschikbaar op Debian (en afgeleiden) en RHEL (en afgeleiden).
Dat zijn dan wel zeer luie mensen, updaten van 5.3.X naar teminste 5.6 is een eitje 8)7
Het probleem is dan vaak dat geschreven PHP-applicaties/scripts niet meer werken, of dat een bepaalde extensie niet is geport/ontwikkeld wordt.
Zelf zou ik nooit out-of-dated applicaties willen runnen op mijn netwerk, maar soms heb je in zakelijke omgevingen niet veel keus (dan iets nieuws laten schrijven).

Verder komt PHP8 er al aan, deze heeft een nieuwe engine, en zou nog sneller moeten zijn dan de huidige 7.1. Zie o.a. deze benchmark waarbij PHP 7.1, FB's HHVM zelfs voorbij is gestreefd.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 3 december 2016 21:14]

toffe info, keertje wat anders bij een programmeer post, tnx, appreciated.
Heb het zo nooit bekeken in ieder geval.
'Komt PHP8 er al aan' is wat snel door de bocht denk ik. Ze zijn inderdaad bezig met een neuwe JIT werkende te krijgen, maar dat staat nog maar in de kinderschoentjes. Ik denk dat er dus nog wel wat tijd overheen zal gaan.

Merk verder op dat Larabel van Phoronix benadrukt dat de benchmarks niet te vergelijken zijn met real-life applications -- het is een CLI bench. (Maar het geeft wel een goed beeld natuurlijk, het verschil zal in de gemiddelde applicatie echter niet van dezelfde grootteorde zijn als in die benchmarks.)
Dan kun je zelfs blij zijn dat je al 5.6 hebt. Er zijn veel hosters die nog op veel oudere versies draaien. Ubuntu 14.04 komt met PHP 5.5 en wordt nog jaren ondersteund. Ubuntu 12.04 komt met PHP 5.3 en wordt ook nog ondersteund. Daarnaast draaien bulk-hosters soms hun eigen PHP-versies, i.c.m. DirectAdmin en zo. Geen idee wat men dan heeft.

Wij hosten de sites die we voor onze klanten bouwen zelf en zijn nu bezig een deel hiervan te moderniseren naar PHP 7, via upgrades van Symfony, etc. Dat is een boel werk en een flink deel van onze klanten heeft hier geen geld voor over. Begrijpelijk maar ook wij zullen dus nog jaren legacy-servers draaien met oudere versies van PHP.
Anoniem: 204567
4 december 2016 00:31
Ietwat offtopic, maar dit heb ik nooit begrepen:
PHP is een een recursief acroniem en staat voor PHP: Hypertext Preprocessor.
Het had dus net zo goed QHP of XHP kunnen heten?
Vroeger stond PHP voor "Personal Home Page". Ze hebben gewoon de afkorting gehouden.
Nee, want de eerste P in PHP staat dus voor PHP. PHP Hypertext Processor. Als het QHP of XHP zou zijn, zou het niet recursief zijn :)
In den beginne (1994) heette het PHP/FI, wat stond voor Personal Home Page/Forms Interpreter. Dit was een CGI-wrapper, geschreven in Pearl en is destijds door de ontwikkelaar geschreven omdat hij peformance-problemen had op zijn server en graag wilde zien wie zijn online CV las.

Sinds PHP 3.0 staat het voor PHP: Hypertext Preprocessor. Met de huidge naamgeving zou het dus inderdaad net zo goed QHP (QHP Hypertext Preprocessor) of XHP (XHP Hypertext Preprocessor) kunnen heten, waren het niet dat ze de originele afkorting graag wilde behouden.

Eigenlijk net zoiets als WINE (Wine Is Not an Emulator) wat net zo goed Ananas had kunnen heten.
QHP zou dan voor QHP Hypertext Processor staan.

Of XHP voor XHP Hypertext Processor staan.

Het idee is dus dat <iedere random letter>HP een recursief acroniem kan zijn voor "<random letter>HP Hypertext Processor" en dat die eerste letter in feite nergens vandaan komt.
Ik zag dat One.com (een veel gebruikte budgethost) deze versie ook al aanbiedt, leuk nieuws! Je kan als klant kiezen uit 5.6, 7.0, en 7.1. Ik moest handmatig de veranderen van 5.6 naar 7.1. Dat gaat via het controlepaneel > PHP & Database - MariaDB, en daar wat naar onderen scrollen.
Ha ha, deze had ik 2 december al op Azure draaien in IIS! :D
Op zich is het eenvoudig op IIS draaiend te krijgen via de juiste stappen. Hier draait die ook al zonder problemen.

[Reactie gewijzigd door MegaTronics op 4 december 2016 17:34]

Wanneer gaan ze frameworks zoals Laravel eindelijk updaten naar PHP7.x en gebruik maken van return types etc... Is het dat de community hier nog niet klaar voor is of dat ze naïef zijn en er niet aan willen beginnen?
Hopelijk niet te snel. Als ze PHP7 verplicht gaan stellen, zijn er veel mensen die het framework niet kunnen gebruiken.
Je code backwards compatible houden is niet verkeerd, zeker als je veel gebruikers hebt.
Laravel draait prima op PHP7, echter is het geen requirement.
Laravel Homestead gebruikt al een hele tijd PHP 7.0. Het 'updaten' zoals jij aangeeft maakt dat 7.0 de minimale versie zou worden, wat veel gebruikers uitsluit wat Jimbolino ook al zegt.
Daarbij is er helemaal geen noodzaak, want alles wat nodig is werkt vanaf 5.6.
Naïef vind ik een rare woordkeuze. Geloof maar dat de ontwikkelaars van zo'n framework goed op de hoogte zijn van de voor- en nadelen van PHP 7. Ze moeten echter rekening houden met verschillende belangen.
Welkom op al mijn 158 websites :)
Eigenlijk staat PHP voor "Personal Home Page" en was het ontworpen om wat meer dynamische web pagina's te ontwikkelen. Da's gelukt, alleen de ontwikkelaars die dit project vervolgens overnamen vonden die naam te oubollig. En "Hypertext Processor" klinkt veel leuker, natuurlijk... :+
Anoniem: 233177
@eLScha6 december 2016 10:49
Top dankjewel ik zal dit eens proberen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee