Software-update: Sumatra PDF 3.1

Sumatra PDF logo (60 pix)Versie 3.1 van Sumatra PDF is uitgekomen. Met dit opensourceprogramma kunnen verschillende documentformaten kunnen worden bekeken, waaronder pdf, chm en DjVu. Daarnaast kan het goed overweg met epub- en mobi-ebooks, en cbz- en cbr-comic books. In vergelijking met Adobe Reader is het erg licht en daardoor ook geschikt voor oudere computers. Nieuw in versie 3.1 is onder meer dat er nu ook een 64bit-versie van het programma beschikbaar is en worden alle documenten opnieuw geopend als het eerder was afgesloten met meerdere tabbladen open. Verder worden documenten weer als afbeeldingen geprint, wat de kwaliteit van de afdruk ten goede moet komen. De complete changelog voor deze release ziet er als volgt uit:

Changes in this release:
  • 64bit builds
  • All documents are restored at startup if a window with multiple tabs is closed (or if closing happened through File -> Exit); this can be disabled through the RestoreSession advanced setting
  • Printing happens (again) always as image which leads to more reliable results at the cost of requiring more printer memory; the "Print as Image" advanced printing option has been removed
  • Scrolling with touchpad (e.g. on Surface Pro) now works
  • Mmany crash and other bug fixes

Sumatra PDF screenshot (620 pix)

Versienummer 3.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows XP, Windows Vista, Windows 8, Windows 10
Website Sumatra PDF
Download http://blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/download.html
Bestandsgroottes 3,54MB - 4,87MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

25-10-2015 • 08:12

31

Bron: Sumatra PDF

Update-historie

Reacties (31)

31
31
25
0
0
0
Wijzig sortering
Het staat zo simpel geschreven: ook voor oudere computers, onzin. Juist op een moderne machine is Sumatra bliksemsnel met het openen en op het scherm toveren van pdf documenten.
Tegen de tijd dat Adobe reader laat zien dat het programma aan het opstarten is, heb je met Sumatra, bij wijze van spreken, het document al gelezen.
Alleen jammer dat de mogelijkheden wat meer beperkt zijn. 3D en opmerkingen, dat zit helaas niet in het pakket. Maar in 90% van de keren dat je een pdf opent zal dat niet nodig zijn
Gebruik Sumatra ook sinds een half jaar. Op een of andere manier kon Adobe reader grote pdf bestanden niet goed naar onze printer sturen.

Ook is sumatra vele malen sneller en prettiger in gebruik.
Ik gebruik al jaren geen adobe meer.


Om te lezen gebruik ik SumatraPDF.
Voor editing PDF exchange viewer.
Waarom is het onzin dat het ook voor oudere computers geschikt is? Dat is het gewoon.
Anoniem: 639074 @Repsa25 oktober 2015 20:58
Tegen de tijd dat Adobe reader laat zien dat het programma aan het opstarten is, heb je met Sumatra, bij wijze van spreken, het document al gelezen.
Dat zou mooi zijn want, ik zag best op tegen de 300+ pagina's aan manual van m'n nieuwe Denon receiver. ;)

Maar meer serieus, ik heb die 300+ pagina's aan pdf (inclusief grafische afbeeldingen) ook eens met oldschool Adobe Reader geopend en met een dubbelklik staat dat gewoon instant open.
De dramatische verschillen tussen de verschillende readers van instant open en instant open kan ik hier in ieder geval niet reproduceren, als zij allemaal met een dubbelklik meteen open staan. :)
Helaas zodra je een pdf van een bepaalde overheidsinstantie wil bekijken, krijg je gezeik en kan zelfs PDF X change viewer het niet openen. Ook belastingdienst formulieren gaan niet goed.

Daarom ben ik nu van SumatraPDF naar X change en nu toch weer naar Foxit Reader overgestapt. Zeker voor de ouders die hebben liever 1 oplossing die altijd werkt.

Heb weleens voor mensen Sumatra geïnstalleerd, die klaagden vervolgens dat ze belangrijke documenten niet konden openen (en gingen dus maar weer Adobe zoeken). Voor de leek is SumatraPDF dus niet handig.

Voor het maken van pdfs vind ik PrimoPDF nog altijd de beste, ook beter dan Win10 pdf printer. Met Primopdf stel je heel simpel en gebruiksvriendelijk de kwaliteit in, en als je opslaat naar een bestaand bestand, wordt je document simpel toegevoegd (krijgt keuze, append of overwrite). Reuzehandig als je bijv wat bonnetjes in 1 pdf wil opsturen.
Apart. PDF is een vrij uitgekristaliseerde en open standaard, daar kun je vrij weinig aan "verprutsen" zeg maar. Alle documenten in PDF die ik heb, van mezelf en het UWV en de Belastingdienst gaan hier prima open met de ingebouwde PDF reader van Fedora (eigelijk Gnome Shell): evince.

Is het geen OS issue of iets anders bij je?
Nope, zeker invulformulieren van de Belastingdienst kan je vergeten (afgezien van het invullen zelf, dat kan echt alleen met Adobe of gelukkig ook met Foxit). Sumatra en Xchange opende het niet.

Dat alles op Win10. trouwens. Ik blijf SumatraPDF fan hoor, maar kan helaas niet zonder Foxit erbij.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 24 juli 2024 05:24]

Aah. PDF kent geen invulvelden, dat heeft Adobe bijgeknutseld. Dat een 3rd party reader dat dan niet accepteert, tja..

Vreemd genoeg heb ik daar met Evince geen last van, daar doen die velden het ook
Adobe erbij geknutseld?
Ik dacht dat Adobe de uitvinder en stichter van de PDF-standaard is.
Dus dan is het meer dat de rest de "nieuwe feature" nog niet volgt !?

Overigens al jaren fanatieke Foxit-gebruiker. Bevalt mij net wat beter dan Sumatra.
Dat is correct, Adobe heeft PDF bedacht, en is ook een goed gedefinieerde standaard.
Maar PDF is uitbreidbaar, en er zijn vele extensies die niet onderdeel van de standaard zijn. PDF formulieren zijn er in verschillende vormen, FDF is de oudeste, en die is wel gestandaardiseerd. Maar de vaak gebruikte XFDF is dat weer niet. En dat is er ook nog XFA. Al deze formulier extensies zijn behoorlijk complex ten opzichte van de PDF standaard.
PDF is inderdaad het geesteskindje van Adobe, echter is het in 2008 een open standaard geworden (ISO 32000-1:2008).

Het kan dus zijn dat Sumatra PDF de specificaties uit de ISO gevolgd heeft, en dat Adobe besloten heeft dingen bij te bouwen en die (nog) niet onderdeel te maken van de ISO standaard. Dat bedoelde ik dus met "bijknutselen".

[Reactie gewijzigd door sfranken op 24 juli 2024 05:24]

Okular onder KDE (in mijn geval Kubuntu) handelt invul-pdf-bestanden van de Belastingdienst prima af. Was ik wel een beetje verbaasd over. Evince en Okular gebruiken beiden de Poppler library
Wat is die 'bepaalde overheidsinstantie' dan wel? Daar wil ik de pdf's dan wel eens van bekijken.

Dat pdf-readers problemen kunnen hebben met formulieren klopt, want daar is de pdf-standaard niet voor bedoeld. Net zomin als voor filmpjes, scripts of andere interactieve content. Als Adobe op haar eigen manier een formulier in een pdf knutselt hoeft dat nog niet begrijpelijk te zijn voor readers van derden.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 24 juli 2024 05:24]

Anoniem: 319464 25 oktober 2015 10:51
Gebruik deze al jaren, sinds foxit bloatware werd.
Bloatware? Dat ze een beetje geld willen verdienen aan een goed product, misschien door het te laten installeren op PC's, maakt het nog geen slechte bloatware toch :+ of bedoel je iets anders? :)
Voor mij is Foxit toch wel een openbaring sinds ik iets anders wilde dan dat verschrikkelijke Adobe Reader.

[Reactie gewijzigd door QErikNL op 24 juli 2024 05:24]

Yep en hier nog eentje
Het fijn aan Sumatra vind ik dat het ook diverse E-book formaten kan weergeven! Het is dus meer dan alleen een pdf viewer! O-)
Yep: "eBook (ePub, Mobi), XPS, DjVu, CHM, Comic Book (CBZ and CBR) "
Prima PDF reader!
Anoniem: 512552 25 oktober 2015 09:46
Vergeleken met Adobe Reader is alles pijlsnel... :)

Ben benieuwd, deze reader ken ik nog niet, ik gebruik zelf PDF-Xchange naar volle tevredenheid. Ik heb het zelfs gekocht naar lange tijd met de freeware variant gewerkt te hebben.
Maar altijd goed om te kijken wat er nog meer is...
Fijne reader. TIP: er is ook een portable versie beschikbaar.
Sumatra is vooral echt heel snel, voor comments plaatsen gebruik ik nog altijd adobe reader. Verre van ideaal, maar hoef ik gelukkig toch niet zo vaak te doen :)
Jammer dat er geen ppapi plugin van is.
Net geïnstalleerd, en het is inderdaad een wezenlijk verschil met Adobe Acrobat

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.