Software-update: Linux Kernel 3.13

NewTux logo (75 pix)Versie 3.13 van de Linux Kernel is vrijgegeven. De kernel is het hart van het besturingssysteem en zit, simpel gezegd, als laag tussen de hardware en de applicaties in. Een van de grootste veranderingen in de kernel, sinds de afgelopen jaren is de toevoeging van de firewall nftables, de opvolger van iptables, welke in de 2.4-series van de kernel toegevoegd werd. Meer informatie over de verbeteringen in deze release is te vinden bij Kernel newbies.

Prominent features in Linux 3.13
  • A scalable block layer for high performance SSD storage
  • nftables, the successor of iptables
  • Radeon: power management enabled by default, automatic GPU switching, R9 290X Hawaii support
  • Power capping framework
  • Support for the Intel Many Integrated Core Architecture
  • Improved performance in NUMA systems
  • Improved page table access scalability in hugepage workloads
  • Squashfs performance improved
  • TCP Fast Open enabled by default
  • NFC payments support
  • Support for the High-availability Seamless Redundancy protocol

Versienummer 3.13
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, Linux AMD64
Website Linux
Download https://www.kernel.org/
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

20-01-2014 • 11:10

34 Linkedin

Submitter: Vampyre

Bron: Linux

Reacties (34)

34
34
20
3
0
11
Wijzig sortering
A scalable block layer for high performance SSD storage
Voor degenen die net als ik zich afvroegen waar dit over ging, zie dit artikel uit de tijd dat de SSD's hun intrede deden en het probleem zich begon af te tekenen.
Misschien een hele stomme vraag (maar ook ingegeven door het feit dat ik Linux enigszins prive gebruik en op werk alleen maar Microsoft-produkten): waarom duurt het bijna 4 jaar tussen het constateren van het issue en het implementeren van een oplossing in een kernel?

Dhr. Corbet schrijft in het artikel ook al dat er werd gehoopt dat het in 2.6.38 zou worden aangepakt en ondertussen zijn we 15 (mainline) kernels verder. Ik begrijp ten zeerste dat de aard van het beestje "opensource" inhoudt dat heel veel personen eraan kunnen meewerken en dat er uiteindelijk een handvol guru's zeggen dat een wijziging wel/niet wordt geimplementeerd maar 4 jaar vind ik redelijk lang.

Hopelijk heb jij, of iemand anders, tijd & zin om hier iets over te kunnen zeggen?
Inderdaad de aard van open source. Iedereen werkt aan die dingen die hij zelf belangrijk vind. Als er weinig mensen aan werken dan is de conclusie dus dat het blijkbaar niet belangrijk is.

Dat lijkt in dit geval te worden bevestigd door de samenvatting waarbij gesteld wordt dat de oude methode maximaal zo'n 800.000 iops aan kan. Een waarde die nu pas door de absolute topmodellen, bepaald geen gemiddeld consumenten spul, gehaald kan worden. Het snelle consumenten spul zit nu op zo'n 100.000 iops.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 20 januari 2014 12:52]

Misschien een hele stomme vraag (maar ook ingegeven door het feit dat ik Linux enigszins prive gebruik en op werk alleen maar Microsoft-produkten): waarom duurt het bijna 4 jaar tussen het constateren van het issue en het implementeren van een oplossing in een kernel?
Ik kan daar helaas niets over zeggen, maar als je de vergelijking met MS wil trekken: daar weet je niet eens hoe lang het duurt (is niet inzichtelijk), en als er al iets aangepakt wordt is het in een versie waar je een nieuwe licentie voor af moet sluiten.
Interessant artikel, ga dit zeker nog eens rustig nalezen vanavond.

@MAX3400 : lees het gelinkte artikel eens volledig door (ben je wel even mee bezig), het gaat niet om 1 oplossing maar verschillende kleine improvements ("Each fix yields a bit of progress, but it mostly serves to highlight the next problem.").
Dit samen met het feit dat SSDs nog steeds niet helemaal ingeburgerd zijn, draagt waarschijnlijk bij bij de lange implementatie-duur.

[Reactie gewijzigd door Whatts op 20 januari 2014 11:58]

In het bedrijfsleven is SSD zeker ingeburgerd.
Elke pc die verkocht wordt bij een bedrijf waar ik IT deed is standaard met SSD uitgerust.
De klant krijgt hier overigens niet eens een keuze in.
SSD of ssd + hdd voor storage indien nodig.

Echter wordt lokale storage solution gepushed voor backups etc etc..

SSD is de beste investering die je kunt doen. Ook in een nieuwe pc bv een Office pc kan gemka met 2gb draaien en met ssd erin vloeit allemaal geweldig soepel. (nota worden gewoon met 4gb geleverd of 8gb afhankelijk van de toepassing)
SSD is de beste investering die je kunt doen.
Volledig mee eens, al mijn PCs draaien hun OS dan ook vanop een SSD.

Maar dit wil niet zeggen dat SSDs bij non-tweakers ingeburgerd zijn. De meeste bedrijven schrijven hun PCs over minimum 4 of 5 jaar af, en het is momenteel "crisis" dus misschien zelfs nog over een iets langere periode. Ook zijn SSDs nog altijd een extra kost tegenover een < 1TB klassieke HDD. Hierdoor zie ik rondom mij nog maar een kleine minderheid aan bedrijfs-PCs met een SSD.
Het aantal SAN's wat ik de afgelopen tijd voorbij heb zien komen met shelves vol SSD's of in een hybride uitvoering (HDD & SSD) gecombineerd, is niet op 10 vingers te tellen. De investeringen en snelheden omtrent SSD's zijn wel zeker een welkome aanvulling in het bedrijfsleven. Zeker in omgevingen waar veel gevirtualiseerd wordt (servers en/of desktops) hebben SSD's hun geld al in veelvoud opgebracht als je spreekt over wachttijden.

Natuurlijk zijn er nog steeds desktops die ook nu te bestellen zijn zonder SSD maar geleverd kunnen worden met "green power" 250GB HDD's maar door de grote ontwikkeling in BYOD-schema's, zie je ook dat relatief veel gebruikers tegenwoordig al devices gebruiken waar minstens een paar GB flash-geheugen wordt gebruikt voor het opstarten van het OS van dat device.
Ik heb eens rondgevraagd bij concullega's, maar hier zeker niet het geval. Komt vooral doordat de grote jongens met business support(m.n. Dell) een nogal hoge meerprijs vragen. Veelgebruikte strategie bij IT-afdelingen is dan default workstation aan te schaffen met smallest disk, losse SSD en een stagair. :+
Dit is goedkoper, sneller en kost per PC rond 10 minuten extra qua inrichten.

Sinds we dit toepassen hebben we geen unhappy devers meer.
Yip..

Is een kleine KMO .. 5 man ;) ze leveren aan bedrijven met 'maar' 50 a 100 PC's.

Elke pc die vervangen wordt krijgt een SSD en zijn custom made buiten misschien servers..

Maar ze hadden een SAN met 24x 480gb ssd... ;)
De 313 van Donald Duck! :+

Oke on-topic

Als NFC payments worden ondersteunt, dan wordt dat betalen met je telefoon wellicht ook een keer werkelijkheid?
Het aantal smartphones wat op een directe Linux-kernel draait is erg laag; daarnaast is het aantal punten in NL waar ik met NFC kan betalen ongeveer op 1 hand te tellen. Het zou dus zo maar kunnen dat NFC op Linux-smartphones inderdaad gaat doorbreken maar gezien de huidige markt, zal er geen enkele haast mee zijn.
Je bedoelt dat de meeste smartphones op Android op een oudere Kernel versie draaien(Nexus 5 bijvoorbeeld 3.4)
"(Nexus 5 bijvoorbeeld 3.4)"
dat ligt niet aan het toestel, maar aan de software die erop draait. ;)
Maar door jouw post keek ik even op mijn toestel (S3, CyanogenMod 11): die draait "pas" 3.0.64... ;(

On-topic
Hoe lang duurt het voor de nieuwe kernel doorkomt in de mainstream distro's? Ik draai Linux Mint 16, maar volgens mij heeft die pas de upgrade gehad naar 3.11...

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 20 januari 2014 15:49]

Ik draai hier ook Linux Mint 16 en heb handmatig kernel 3.12.2 binnengehaald met deze instructies.
Misschien wil je dat ook proberen? :) Bij mij werkt het goed en heb hiermee ook de Radeon Dynamic Power Management werkende gekregen. (Met weer andere instructies.)

Daarnaast las ik net dat Linux Mint niet automatisch de kernel updatet. (Zie deze link: http://community.linuxmint.com/idea/view/4589) Als je een nieuwe wilt, zul je die dus zelf binnen moeten halen, denk ik.
En via dezelfde site kun je ook 3.12.8 erop zetten. Dat ook gedaan?

Zelf heb ik 3.13 op m'n Pear OS8 gezet. Tot op dit moment geen nadelen opgemerkt maar ook de voordelen zoals hierboven opgesomd zijn bij mij niet merkbaar.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door pasarica op 20 januari 2014 20:42]

@nonstop, pasarica

Dank voor de tips! Ik ga er mee aan de slag.

[edit]
Inmiddels 3.13 geïnstalleerd met behulp van de instructies die Nonstop decay postte! :)
Komende dagen kijken hoe stabiel dat loopt.

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 21 januari 2014 22:26]

3.11 is ook al oud! Zo'n 6 weken inmiddels..

(3.10 is de long term support versie, die zou ik eerder gebruiken dan 3.11)
De Open Source Radeon driver heeft nu grote verbeteringen. De FPS is bij sommige games x4.
http://www.phoronix.com/s...=linux_313_radeonsi&num=3
Grote verbeteringen ten opzichte van 3.12? En dat terwijl 3.12 volgens Phoronix al "incredible performance" had? Dat klinkt goed! Dan moest ik dat binnenkort ook maar eens proberen. Dank voor de informatie! :D
Dit komt omdat in 3.12 de schakelaar voor DPM omgezet werdt by default :)(Of was dit nou 3.13???)


Edit: Deze performance komt omdat de DPM driver aangezet werdt in 3.13.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 20 januari 2014 21:18]

Voor de htpc bouwers een niet onbelangrijke wijziging: eindelijk video-hardware ondersteuning (vdpau) voor AMD-kaarten in de opensource drivers (zie http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=174854 en http://wiki.x.org/wiki/RadeonFeature/).
Als jij hardware kaarten noemt, geldt dat dan ook voor de APU grafische kaart?

Dat zou namelijk goed nieuws zijn voor mijn HTPC met Openelec!
Radeon: power management enabled by default, automatic GPU switching, R9 290X
Dat is een verandering waar ik al lang op zat te wachten. :) Eerst moest je dit handmatig aanzetten. Voor de mensen die niet weten wat het is: Dynamic Power Management zorgt ervoor dat de open source drivers van de AMD kaarten eindelijk net zo goed werken als de closed-source fglrx drivers qua energiebeheer. Betere batterijduur voor laptop gebruikers en betere performance omdat je kaart nu dymanisch hoger geklockt kan worden onder zwaardere werklasten zoals games.
Als ik daar nog even een voorbeeld aan mag toevoegen: Mijn Radeon HD 6850 werd onder Linux idle al over de 60 graden Celsius. (En werd toen luidruchtig, omdat de fan hard ging draaien.) Sinds ik kernel 3.12 heb geínstalleerd en de dynamic power management aan heb gezet, is hier zo'n 10 graden vanaf gegaan. Op het moment van schrijven geeft de sensor 48 graden aan. (En dan is het in mijn kamer iets koeler dan de normale kamertemperatuur, want het raam stond overdag open, maar anders is ie ook rond de 50 graden.) De kaart is nu ook onder Linux heerlijk stil! :)
Anoniem: 193142
20 januari 2014 20:16
Ik kijk meer uit naar 3.14:

Linux 3.14 Officializes Broadwell, Deprecates Legacy UMS

As usual, Intel's preparing to land a lot of exciting changes within the Linux 3.14 kernel as soon as its merge window opens in the coming days.

Daniel Vetter of Intel's Open-Source Technology Center blogged on Wednesday about the major changes queued up for the Linux 3.14 kernel as it concerns their DRM kernel graphics driver. The main changes for Intel DRM in Linux 3.14 include runtime D3 support, wwatermark computation / frame-buffer compression fixes, a rewrite of the low-level backlight code, work on full PPGTT support, Bay Trail Atom improvements, and a kernel option to disable legacy fbdev support.

Perhaps the biggest change is that with the Linux 3.14 kernel Intel's Broadwell support is considered properly supported. The Broadwell graphics code landed in Linux 3.13 but it was considered experimental and disabled by default. With Linux 3.14 the Broadwell support is there by default but it's still missing a few features for full-blown Broadwell kernel support.

The Linux 3.14 kernel is also deprecating legacy UMS support from the Intel DRM driver. Intel stripped out their user-space mode-setting from the xf86-video-intel DDX driver years ago and now they're ripping out the kernel code for supporting the old X.Org driver from the pre-KMS days.


Nog wat diepgaandere info kan je hier vinden: http://blog.ffwll.ch/2014/01/neat-drmi915-stuff-for-314.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 193142 op 20 januari 2014 20:17]

Draait deze kernel nu wel goed op Nvidia kaarten? Bij het switchen naar 3.12 crashten de Nvidia drivers en was er met geen mogelijkheid meer een grafische interface te starten. Ook met de opensource drivers werkte het niet met een Geforce 8800. Dit is waarschijnlijk een driver fout, maar maakt het werken met Nvidia kaarten op nieuwe kernels problematisch.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 20 januari 2014 15:21]

Waarom voldoet kernel 3.10.27 niet voor jou? Dat is de long term support release en die werkt prima met de laatste nvidia (closed source) driver.
Er zijn gewoon wat kleine dingetjes binnen Linux die nog niet optimaal werken. Enkele voorbeelden zijn trage USB 3.0 data-overdracht (onder Windows 80 MB/s, onder Linux zakt die na een tijdje in naar +/- 25 MB/s) en brakke multimonitor support. Zo kan ik nog een paar dingen noemen. Omdat elke nieuwe kernel weer prestatieverbeteringen heeft (bijvoorbeeld verbeterde IO) vind ik het altijd het proberen waard of problemen in de praktijk opgelost zijn of de prestaties verbeterd.

Een deel van de lol van Linux is ook het proberen van verschillende kernels en mogelijkheden. Ik heb alleen geen zin om meteen weer een reinstall te moeten doen na een kernelupdate als ik ook van tevoren informatie kan vinden over mogelijke problemen en incompatibiliteiten.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 20 januari 2014 18:49]

Weet je zeker dat dit probleem wat volgens jou bij de USB3-ondersteuning ligt niet bijvoorbeeld bij een langzame filesystem-driver (zoals hoe NTFS-3G absoluut niet snel is) ligt?
Een reinstall na een kernel update die niet werkt? Dat kan handiger door meerdere kernels via het grub boot menu beschikbaar te houden (elke distributie doet dat standaard). Google maar even..

Multimonitor is inderdaad niet echt fijn..
Dat heb ik geprobeerd, maar op een of andere manier was er met geen mogelijkheid meer een grafische interface te starten via zowel de nieuwe als oude kernel. Heb nu eerst de nieuwste Nvidia drivers met pijn en moeite geinstalleerd en nu gaat de update wel goed.
Vermoeden:

Wanneer je de nvidia drivers installeert dan wordt de source gedownload en gecompiled tegen de huidige kernel.

Dus als je een nieuwe kernel installeert en reboot, dan werkt X niet, totdat je de nvidia driver opnieuw installeert.

Echter, opnieuw rebooten en de oude kernel weer starten zou er gewoon voor moeten zorgen dat X het weer doet.

Tenzij.. tijdens installatie van de nieuwe kernel ook de nvidia driver opnieuw is geinstalleerd, maar er daarbij iets fout ging. Dan werkt X ook niet wanneer je de oude kernel boot.

Dat zou je dan op kunnen lossen door (na booten met oude kernel) de nvidia drivers nogmaals te installeren.

Nou ja, beetje aannames en vermoedens, maar wie weet klopt dit :-)

Installatie van de kernel en drivers zou ik overigens altijd via je package manager doen, en niet zelf handmatig zaken downloaden/compilen/installeren. De problemen die je dan tegen komt zijn immers al opgelost door de package maintainers.
Ik zal er eens naar kijken, bedankt voor de tips in ieder geval :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee