Software-update: Adobe Acrobat/Reader 9.3.3

Adobe Reader logo (75 pix)Adobe heeft een nieuwe versie van Acrobat uitgebracht. Het gaat daarbij zowel om de Reader als om het programma waarmee de pdf-documenten kunnen worden gemaakt. Downloads zijn beschikbaar woor Windows, Mac OS X, Linux en Solaris, en de releases kunnen op deze pagina worden gevonden. Versie 9.3.3 is een zogenaamde maintenance release, die geen nieuwe mogelijkheden toevoegt. Wel is een aantal beveiligingsissues verholpen. De volledige lijst met verbeteringen is hieronder te vinden.

Improvements

Security
  • Security vulnerabilities have been fixed. For example, see this bulletin.
  • Improved security error reporting: enhancements to Windows Error Reporting (WER) on Vista and Windows 7.
Acrobat and Reader Updater
  • Windows:
    • General performance and reliability enhancements.
    • The error dialog previously displayed only generic errors while the log recorded all errors for the Updater, Windows installer (MSI), and the OS. MSI error codes are now displayed in the UI to facilitate troubleshooting.
    • Some users were seeing the Updater continue to run even though updating failed under certain conditions. The log showed error 1701. Updater failure now results in the Updater closing.
  • Macintosh:
    • Improvements to logging and some bug fixes (see below).
3D
  • Performance improvements have been provided for some files.

Bug fixes

  • 2626463: Footnote and endnote links do not crash Microsoft Word during conversion to PDF.
  • 2576984: Notes in some 3D files weren’t displaying correctly, but now do.
  • 2582993: Inserting and deleting pages using the Pages panel no longer causes a crash when saving a PDF form.
Macintosh Updater
  • 2585395: When required components are not installed, a Repair Setup dialog appears behind the Updater status dialog when installing updates. Since the dialog is hidden, the user interface appears frozen to the user.
XML Forms
  • 2589217: Reader 8.x, a page break in a table cell results in text-overlapping.
  • 2621677: Hyphenation doesn't work properly in paragraphs with a negative indent in a rich-text field. Text can now be correctly aligned with negative text indent.
Interaction with Microsoft Office
  • 2605080: When creating a PDF from Word on a 64 bit OS, the PDF is not visible until after pressing the Cancel button in the progress dialog box.
  • 2616790: Graphs inserted into a Word document by a 3rd party software do not appear after conversion to PDF. Occurs with Office 2007 and latest version of Acrobat.

Adobe Reader 9.2 screenshot (481 pix)

Versienummer 9.3.3
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows 2000, Linux, Windows XP, macOS, Solaris, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008
Website Adobe
Download http://www.adobe.com/support/downloads/new.jsp
Licentietype Freeware/Betaald

Reacties (33)

33
32
19
1
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 340183 30 juni 2010 09:34
Waarom een lichter alternatief zoeken. Zijn de pc's van tegenwoordig niet snel genoeg ofzo?
Er zijn veel mensen die ondanks een snelle computer toch verschil in performance zien bij gebruik van Adobe Reader, het hapert nog wel eens. Een ander punt is iets wat gek genoeg in deze update ontbreekt: security bugs die gefixed worden. De laatste paar jaar wordt Adobe Reader geplaagd door heel wat security bugs waardoor hackers met pdf bestanden je computer kunnen overnemen. Alleen dat is voor een aantal mensen al een reden om niet voor Adobe Reader te kiezen.

In geval van Linux speelt ook nog eens mee dat de Linux variant niet bepaald geweldig is, de meegeleverde pdf readers in bijv. gnome zijn een stuk prettiger in gebruik. Hetzelfde gaat op voor OS X. Nou moet ook worden gezegd dat op deze systemen (Linux en OS X) een alternatief als standaard wordt geïnstalleerd. Daar installeer je alleen de officiële Adobe Reader omdat je pdf's hebt die bepaalde functionaliteit vereisen die alleen in Adobe Reader te vinden is (zie bijv. het verhaal van sam.vimes hierboven). Adobe Reader is voor die platformen dus eigenlijk het alternatief.

Edit: het blijkt hier wederom om een groot aantal security fixes te gaan die aardig serieuze gaten dicht waardoor men o.a. malware kan installeren op de computer: Adobe pushes out emergency patch for Reader apps.

[Reactie gewijzigd door ppl op 23 juli 2024 14:47]

De laatste paar jaar wordt Adobe Reader geplaagd door heel wat security bugs waardoor hackers met pdf bestanden je computer kunnen overnemen. Alleen dat is voor een aantal mensen al een reden om niet voor Adobe Reader te kiezen.
Maar de alternatieven kunnen ook niet garanderen dat ze security bugproof zijn of niet vatbaar zijn voor malafide PDF bestanden.
Jawel alleen tot op zekere hoogte. De alternatievenj supporten namelijk allerlei zaken als JavaScript en het kunnen openen van applicaties vanuit een PDF niet omdat zij zich conformeren aan de algemene PDF standaarden zoals deze bij ISO/IEC bekend zijn. Daardoor zijn ze niet alleen veel meer compatible met de rest van de wereld maar zijn ze ook een stuk veiliger omdat zij allerlei "multimedia" mogelijkheden die in Adobe's eigen PDF versie wel zit juist niet hebben. Alle security problemen ontstaan namelijk in die extra features die niet in de ISO/IEC standaarden zitten. Uiteraard vervalt die garantie wanneer men de PDF versie van Adobe over neemt en wel die "multimedia" dingen gaat lopen toevoegen. De problematiek hebben we toen gezien met Foxit PDF Reader wat overigens ook een flinke fout van Foxit zelf was (ze hadden een extra confirmatie scherm moeten gebruiken). Je ziet het ook vaak bij de security bulletins: het advies om een alternatief te gebruiken en/of de vermelding dat de alternatieven niet onderhevig zijn aan de security bug.

Uiteindelijk kom je bij de absolute boosdoener terecht: software is nooit bugvrij en dus kun je feitelijk ook nooit een garantie afgeven. Je kunt echter wel tot op zekere hoogte dingen garanderen.
om efficient om te gaan met uw system resources?
omdat lichtere programmas sneller opstarten?
Omdat bloatware nergens voor nodig is?
Omdat niet iedereen de laatste nieuwe alienware heeft?
Mijn PC is 3 jaar oud en niet snel genoeg. Ik heb eigenlijk nog nooit een pc gehad die snel genoeg was...
vreemd genoeg doet mijn 5 jaar oude laptop met celeron processor het net zo goed met Adobe Reader 9.3.x dan met wat Foxit er tegenwoordig van maakt. Nog afgezien van alle reclame ergernissen. Was voor mij juist een reden om weer terug te gaan.
Wat is dat voor vreemde opmerking?

Natuurlijk zijn PC's niet snel genoeg, dat zijn ze nooit. En als je van alle software de meest bloated uitzoekt die ook nog eens het liefst allemaal op willen starten @ boot dan zul je het wel merken.
En als je van alle software de meest bloated uitzoekt die ook nog eens het liefst allemaal op willen starten @ boot dan zul je het wel merken.
Je roept dit wel erg stellig. Heb je het al wel getest?
Zelfs zonder preloading @ boot start Reader 9 even snel (of sneller) op als die lichtgewicht alternatieven. Dingen veranderen, gelukkig maar.
Ik heb het niet alleen over Adobe maar over software in het algemeen. slimmeke wil beweren dat je geen lichte alternatieven hoeft te zoeken omdat de PC's van tegenwoordig toch snel genoeg zijn. Dat is natuurlijk onzin, want snelheid is relatief (in deze vorm) en software wordt ook zwaarder.
Waarom zou je nog de Adobe reader gebruiken? Er zijn zo veel lichtere en betere alternatieven.
Ik moest onlangs een formulier invullen dat alleen met Acrobat Reader 9.1.0 of hoger viel te lezen. Het maakte uitgebreid gebruik van Javascript. Openen met SumatraPDF of een te oude AR gaf in plaats van het formulier van 5 bladzijden een melding van 1 bladzijde
Please wait
If this message is not eventually replaced by the proper contents of the document, your PDF viewer may not be able to display this type of document.
gevolgd door instructies voor het downloaden en installeren van de nieuwste versie.
Installatie op mijn Linux-pc (debian squeeze) van adobereader-enu 9.3.2 verhielp het probleem.
(Het gekke was dat de voorgaande versie ook 9.3.2-0.0 was, maar dan van http://www.debian-multimedia.org, en die werkte niet.)
Mee eens, beroepsmatig heb ik ook diverse pfd-readers geprobeerd, allen hebben toch zo hun gebreken t.o. Adobe Reader zelf. Het probleem wat jij beschrijft ook al meerdere malen tegengekomen... uiteindelijk toch maar weer terug naar Adobe Reader, is dan misschien niet de snelste en uitgebreidste reader, maar toch ervaar ik daar de minste problemen mee qua ondersteuning van fonts, afbeeldingen etc etc..
Het klopt dat er veel alternatieven zijn. En zeker Foxit was de laatste jaren een veelgebruikte alternatief. Echter is Foxit ook enorm in omvang gegroeid, en wordt er reclame getoond.
Daar komt bij dat sinds versie 9 de Adobe Reader ook behoorlijk snel opstart. Nu ben ik niet zo'n fan van de 'speed lauch' die adobe automatisch laat starten met windows. Maar nadat ik dit had uitgezet merkte ik ook geen performance verlies.

Er zijn nog wel enkele goede alternatieven zoals Sumatra en PDF-X-Change, maar doordat versie 9 redelijk vlot is (en tenminste altijd de pdf's goed weergeeft) is er voor mij geen reden meer om adobe reader niet te gebruiken.
helemaal mee eens: een 'speed launch' zorgt er in de regel alleen maar voor dat je systeem trager opstart, meer geheugen vreet en op diverse mannieren in snelheid degradeert...
Anoniem: 84969 @Sir Isaac30 juni 2010 13:03
Waarom zou ik naar een alternatief gaan? Het werkt prima bij mij. Het start snel op en het werkt ook snel. In het verleden was dit wel anders, maar toen Foxit begon met allerlei reclame en toolbars bij de setup ben ik weer teruggegaan naar Adobe Reader. Versie 9 vind ik goed genoeg werken, dus ik zie geen reden om een alternatief te gebruiken.
Maar kun je daar van op aan dat die volledig compatible zijn en alle features van PDF juist kunnen renderen?

Ik zeg niet dat Adobe Reader dit zelf kan, maar aangezien het van de fabrikant zelf komt...
Anoniem: 24916 @Sir Isaac30 juni 2010 19:55
Betere absoluut niet, want al die alternatieven kunnen lang niet alles openen, MAAR, je hebt gelijk met lichtere alternatieven die dan soms niet alles weer kunnen geven of op de juiste manier.
Betere alternatieven? Vroegah was Foxit Reader best wel een alternatief met een 1-1,5 MB footprint Ondertussen gaat Foxit ook de kant van bloatware op met een installatiebestand van ± 6 MB.

Adobe Reader is wel stukken groter, maar de (opstart)snelheid is bij versie 9 tenminste toch weer prima voor elkaar.
Volgens mij start Adobe gewoon deels mee met Windows. Echt belachelijk voor een dingetje wat documenten moet tonen.

En je hebt XChange viewer, STDUViewer en SumatraPDF.
Die ene keer in mijn leven dat ik een formulier moet invullen of een 3D PDF wil bekijken is voor mij echt geen reden om deze Adobe rotzooi te installeren.

Een snelle pc met bijna onbeperkte opslag is toch geen reden voor ontwikkelaars om zoiets te bouwen.
Wat is er tegenwoordig bij Adobe loos?
Geen 64-bit support meer zo te zien, (voor flash was ie er wel voorheen, zij het dan beta, maar alleej) en voor 32-bit linux een i486-versie, i.p.v. een i586 zo als iedere moderne distro dat doet?
Waarom zou je nog de Adobe reader gebruiken? Er zijn zo veel lichtere en betere alternatieven
Dat valt tegenwoordig met de laatste 9.x versie wel mee, Adobe leerd ook van zijn fouten!
Bij 8.x had je geheel gelijk, een "RAM absorberend online Script executerend gevaar" was het, inderdaad.
Maar Adobe heeft zijn strategie bijgewerkt, zij hebben er niets aan als een ieder over gaat naar de concurent. ;)
Adobe Reader werkt gewoon goed en je weet dat je alle pdf's goed kunt bekijken. En de snelheid is voor mij geen issue. Start lekker snel op.

Kan me voorstellen dat je met een computer van het jaar 2000 foxit een betere alternatief vindt.
Een andere reden om niet voor Adobe Reader te gaan, is dat het steeds vol zit met serieuze security leaks, die vooral komen door de zogenaamde geavanceerde features die de kleinere alternatieve PDF readers juist missen.
Qua security is het dus handig om een PDF reader te gebruiken die gewoonweg geen actieve content/javascript enzo ondersteund, het blijkt in ieder geval voor adobe lastig te zijn dit goed te krijgen.

Dit is echt een onderschat probleem.

Mensen die adobe reader gebruiken en naar een verkeerde site surfen hebben kans dat er allerlei malware op de Pc terecht komt.
Anoniem: 24916 30 juni 2010 20:01
Adobe reader ten allertijden netjes up-to-date houden zorgt er voor dat het wel meevalt met de security risks.
Inderdaad zijn de risico's daar, maar je moet EN een oudere versie hebben EN een verkeerde website treffen EN een .pdf downloaden waar rotzooi in zit EN dan moet hij nog langs de virusscanner en eventuele andere scanners...

Beste tip, geen rare .pdf bestanden openen en altijd voor de laatste versie van Adobe Reader zorgen...
Anoniem: 195780 30 juni 2010 20:38
Als je een pdf viewer distribueert via het netwerk (MSI) kom je ook weer uit bij adobe reader.
je kan toch zelf een MSI pakketje maken van 1 vd alternatieven?
En hoe moeilijk is het om bijv. STDUViewer te distribueren? Het hoeft nieteens geinstalleerd te worden. PDF associeren met het juiste pad en klaar is kees.
Daar ben ik langer mee bezig dan even een distributie updaten en uit te rollen. Daarbij komt dat de gebruikers Adobe Reader kennen en de andere programma's niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.