In de Desktop Best Buy Guide stellen we complete systemen voor verschillende gebruiksscenario's samen, die we vervolgens in elkaar zetten en testen. Hoewel we daarbij vooral op de prijs letten en systemen samenstellen waarmee je zo hoog mogelijke prestaties uit je budget kunt persen, willen we ook systemen laten zien waar je met plezier naar kijkt en die soms wat luxer zijn dan varianten die louter uit de goedkoopste onderdelen bestaan. Omdat we de systemen zelf bouwen en testen weet je zeker dat de onderdelen van de Best Buy Guide-systemen bij en in elkaar passen en goed met elkaar samenwerken. Zo krijg je niet alleen advies over welk systeem je op basis van jouw wensen kunt bouwen, maar zie je ook hoe het eruitziet en presteert.

Gebruiksdoelen

Er zijn uiteenlopende manieren waarop je een compleet systeem kunt samenstellen: je kunt met een vast budget werken en daar de dikst mogelijke onderdelen voor in huis halen, maar daarbij rijst de vraag hoe je dat budget moet verdelen. Steek je het meeste geld in een dure videokaart, of is de processor belangrijker? Het antwoord op dergelijke vragen hangt nauw samen met het gebruiksdoel. Daarom gaan we bij de Best Buy Guide-systemen uit van een gebruiksdoel, en baseren we daar het budget op. Zo heeft het weinig zin om een hele dikke gamingvideokaart in een kantoor-pc te stoppen of bij een gamesysteem te kiezen voor een ondermaatse processor die je niet het maximale uit de videokaart laat halen.

Desktop Best Buy Guide oktober 2023 beste game pc

We richten ons in de Desktop Best Buy Guide dus op gebruiksdoelen. Aangezien de componentenmarkt vooral wordt aangejaagd door gaming, zijn de meeste BBG-systemen bedoeld voor die activiteit. Daarbij maken we onderscheid tussen gaming op verschillende niveaus, zoals mainstream-gaming op een resolutie van 1080p, en gaming met hoge framerates of hogere resoluties. Daarnaast publiceren we regelmatig artikelen over systemen voor andere doeleinden, zoals thuisservers of workstations. Hieronder zetten we de gebruiksdoelen uiteen en leggen we uit waar we specifiek op letten.

Beste 1080p-game-pc

Het 1080p-gamesysteem kun je als mainstream-gamingplatform omschrijven. We bouwen het systeem om de nieuwste games - de zogeheten AAA-games - comfortabel te kunnen spelen. We gaan daarbij uit van een monitor met een resolutie van 1920x1080 pixels, meestal 1080p genoemd. Het systeem moet de games op goed speelbare framerates kunnen weergeven, maar daarbij houden we wel een gezonde mix tussen kosten en framerates aan: wil je op 1080p met echt hoge framerates spelen, denk aan 200fps of meer, dan kun je beter een systeem kiezen dat geoptimaliseerd is voor hogere resoluties en daarmee op 1080p spelen. We hebben geen gefixeerd budget voor het 1080p-gamingsysteem, maar gemiddeld ben je er zo'n 800 tot 1000 euro voor kwijt - hoewel we meestal iets goedkoper uit zijn.

Bekijk de actuele 1080p-game-pc

Beste 1440p-game-pc

Als je meer dan een paar uur per week gamet, heb je wellicht behoefte aan een systeem dat iets meer spierballen heeft dan het 1080p-gamesysteem. Voor gaming op 1440p - of een monitor met 2560x1440 pixels - steken we vooral extra budget in de videokaart. Zolang de processor niet te karig wordt bemeten, is de videokaart immers de belangrijkste factor om soepel op hogere resoluties te kunnen gamen. Omdat we meer budget reserveren voor dit systeem, kiezen we ook voor een wat luxere behuizing die de geproduceerde warmte van de krachtiger onderdelen beter kan afvoeren, en houden we ook de overige onderdelen, zoals opslag en geheugen, in balans. Bij dit systeem moet je denken aan een bedrag van 1200 tot 2000 euro, afhankelijk van de prestatietargets.

Bekijk de actuele 1440p-game-pc

Beste 4k-game-pc

Het 4k-gamesysteem is bedoeld voor gamers die op de hoogste resolutie en met het hoogste detailniveau willen gamen. Als geld geen rol zou spelen, zou je gewoon de allerkrachtigste processor en de allerdikste videokaart kunnen kopen, maar net als bij de overige BBG-systemen zoeken we ook hier naar de meeste 'bang for your buck'. Met het 4k-systeem kun je een paar jaar vooruit. Dat mag ook wel, met een investering die meestal ruim boven de tweeduizend euro uitkomt. We beknibbelen niet op de behuizing, voeding, opslag en geheugen, en kiezen ook hier een behuizing die past bij het systeem dat je erin stopt. Waar mogelijk houden we natuurlijk rekening met toekomstige upgrades, zodat je lang plezier van je investering hebt.

Bekijk de actuele 4k-game-pc

Beste thuisserver

Een thuisserver is een van de moeilijkste categorieën om een algemeen advies in te geven. Het verschilt namelijk flink wat je eronder verstaat. Van gebruik als een soort nas puur om bestanden op te slaan tot een heuse AI-renderfarm, en alles daartussenin. Voor deze thuisserver gaan we uit van het meest voorkomende scenario: een thuisserver die gebruikt kan worden om back-ups en beeld van bewakingscamera's op te slaan, als mediaserver te dienen, video's te converteren tussen gangbare codecs via de igpu en smarthomesoftware te draaien.

Bekijk de actuele thuisserver

Beste basis-pc

Een pc die je gebruikt voor eenvoudige taken, zoals tekstverwerken, browsen, mailen en andere huis-tuin-en-keukenbezigheden, noemen we voor het gemak een basis-pc. Het grote verschil met vrijwel alle andere Desktop BBG-systemen is het ontbreken van een videokaart. Omdat deze pc niet gemaakt is voor gaming, anders dan hoogstens een casual browserbased of zeer lichte game, zit er namelijk geen losse videokaart in. Het beeld wordt verzorgd door de in de processor ingebouwde gpu. Daarmee is de pc aanzienlijk goedkoper dan systemen met videokaart, ook omdat de overige componenten minder krachtig uitgevoerd kunnen worden.

Bekijk de actuele basis-pc

Beste mini-ITX-game-pc

Niet elk gamesysteem hoeft een monsterbehuizing te hebben die elke ruimte domineert, zo bewijzen we met onze compacte gamesystemen. Dankzij de mITX-standaard en moederborden van 17x17 centimeter kun je tegenwoordig een bijzonder krachtig gamesysteem in een piepkleine formfactor bouwen, waarbij de behuizing een kastje met een inhoud van slechts 20 liter is, of nog minder als je een beetje geduld met bouwen hebt. Zulke kleine, compacte gamemonsters lenen zich natuurlijk uitstekend als alternatief voor een console bij de tv in de woonkamer, maar wees gewaarschuwd: klein betekent niet goedkoop. De markt voor mini-game-pc's is wat ... kleiner, dus de onderdelen zijn zeldzamer en daarmee duurder. Onze compacte gamesystemen zijn klein van stuk, maar de prestaties zijn nog altijd niet mis.

Bekijk de actuele Mini-ITX-game-pc

Hoe we een BBG-systeem samenstellen

We stellen de BBG-systemen samen in overleg met de community en op grond van onze eigen ervaringen. Die baseren we grotendeels op de testresultaten van ons eigen testlab, die je ook in de Best Buy Guides voor onder meer processors, videokaarten, ssd's en moederborden terugvindt. Voor elk systeem maken we een opzet en publiceren hem in het Desktop koopadvies-forum, waarna we samen met de community de optimale mix van componenten samenstellen. Daarna verzamelen we alle benodigde onderdelen en bouwen we op het Tweakers-hoofdkantoor de systemen. Die worden vervolgens in ons testlab aan een benchmarkprotocol onderworpen dat is afgestemd op het gebruiksdoel van het systeem. Op gamesystemen testen we dus games en op een workstation draaien we zwaardere workloads. Onze ervaringen met het bouwen, en de testresultaten, delen we op de pagina's van de betreffende BBG-systemen.

Naast de aanbevolen en geteste componenten geven we voor de systemen ook mogelijke alternatieven en upgrades aan. Denk hierbij aan mogelijkheden om je processor te upgraden als je van plan bent veel video's te gaan bewerken, of aan een voeding die ook geschikt is om een zwaardere videokaart van genoeg stroom te voorzien.