Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 84 reacties, 290.462 views •

Conclusie

De ES8000 van vorig jaar werd door ons goed bevonden, maar een aantal zaken stond een nog hogere waardering in de weg. Zo werkte de groots aangeprezen hand- en spraakbesturing nog niet denderend, had het scherm nog steeds last van clouding en was de touch-remote niet gevoelig genoeg. Ook was de Smart Hub-onlineomgeving, ondanks het gebruik van een dualcore-soc, niet snel te noemen.

Met de F8000 heeft Samsung deze tekortkomingen aangepakt. De nieuwe Smart Hub-interface met de vijf 'panelen' is logisch ingedeeld naar activiteiten, terwijl meer gebruikgemaakt wordt van visuals, waardoor programma's eerder te herkennen zijn. Fijn is ook dat direct in het On TV-paneel met een geel balkje te zien is hoe lang programma's al bezig zijn en over hoeveel minuten andere films of tv-series beginnen. Het systeem kan zelfs een melding geven als een favoriet programma begint.

De overige panelen als Apps, Films & TV Shows en het paneel voor het bekijken van eigen content zijn nuttig, maar weinig verrassend, terwijl het Social-paneel naar onze mening te veel gericht is op videobellen en te weinig overzicht geeft van tekstuele berichten op de diverse sociale-netwerken.

Daarnaast heeft Samsung eindelijk een fijn werkende touch-remote ontwikkeld. Het touchvlak is lekker gevoelig en ligt vanwege zijn grootte lekker in de hand. Vanwege de goede werking maakt de nieuwe touch-remote bediening met een smartphone overbodig. De conventionele afstandsbediening is ingekort en ligt daardoor ook beter in de hand, maar de tv reageert er trager mee op input dan met de touch-remote, vanwege de slechte feedback van de knoppen.

Door het gebruik van een quadcore-soc gaat de F8000 nu fluitend door de vernieuwde Smart Hub-interface heen en ook het starten en sluiten van apps, en het bladeren door folders met foto's en video's gaat nu zeer rap. Of Samsung ons stiekem een zogeheten golden sample gestuurd heeft, kunnen we bij gebrek aan een retailmodel niet controleren, maar het lijkt erop dat het bedrijf een oplossing heeft gevonden voor het clouding-effect dat bij voorgaande modellen zo storend aanwezig was. Ook heeft Samsung de zwartwaarde verbeterd voor een contrastrijker beeld.

Als laatste willen we wat zeggen over het uiterlijk. Over smaak valt niet te twisten, maar de chroomkleurige voet in boogvorm ziet er stijlvol uit en is daarnaast stevig. Wel heb je een redelijk brede ondergrond nodig om de tv te kunnen plaatsen. Verder waarderen we het dat Samsung de randen weer wat dunner gemaakt heeft en dat er dit jaar ook aandacht is uitgegaan naar de achterkant. Een minpuntje: bij gebruik van de CI+-slot kan het afdekplaatje voor de aansluitingen niet bevestigd worden en dat doet enigszins afbreuk aan het uiterlijk. De adviesprijs is vergelijkbaar met de prijzen van de vorige generatie.

Pluspunten

  • Diepe zwartwaarden
  • Geen clouding
  • Vlotte Smart Hub-interface
  • Goed uitgewerkte touch-remote
  • Mooi ontwerp
  • Kleuren behoeven weinig aanpassing
  • Verbeterde spraak- en bewegingsherkenning

Minpunten

  • Social-paneel te veel gericht op visuals
  • Nut van bewegingsherkenning beperkt
  • Voet heeft brede ondergrond nodig

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9Per criterium
Kleurweergave 9
Vormgeving 10
Bouwkwaliteit 10
Prijs 7
Contrast & helderheid 9
Featureset 10

Verkrijgbaar vanaf: € 1.199,-
Geteste uitvoering: Samsung UE46F8000SL Zwart

Laagste prijzen voor: Samsung UE46F8000SL Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

PlatteTV.nl

Score: 4

€ 1.199,-

€ 1.199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.199,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.199,-
Bekijk

TVaudio.nl

Score: 2.5

€ 1.199,-

€ 1.199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.199,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.199,-
Bekijk

Klein

Score: 2.5

€ 1.199,-

€ 1.199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.199,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.199,-
Bekijk

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deSamsung Series 8 F8000SL


Reacties (84)

Reactiefilter:-184084+160+21+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Iemand die mij kan vertellen waar die 1.000Hz CMR op slaat? Ik weet dat de 800Hz CMR van het vorige model sloeg op een 200Hz paneel + 200Hz beeldinterpolatie + 200Hz dimming backlight + 200Hz scanning backlight = 800Hz CMR. Maar wat nou die andere 200Hz bij dit model is? Ik kom er niet uit.
Jouw optelling lijkt me een marketingstunt, want 200Hz + 200Hz is gewoon 200Hz als ze synchroon lopen en een zooitje ongeregeld als ze niet synchroon lopen.

Als de CMR daadwerkelijk door een optelling bepaald wordt, lijkt het me zelfs een aperte leugen van Samsung. Ik kan daar ook geen andere bronnen van vinden dan een speculatie zonder bronvermelding op een ander forum, dus als je een bron hiervoor hebt, houd ik me zeer sterk aanbevolen!

De afkorting CMR staat in elk geval voor Clear Motion Rate, dus suggereert eigenlijk dat de beeldverwerking (interpolatie e.d.) met die frequentie gebeurt.

Mocht ik er meer informatie over vinden, dan kom ik daar natuurlijk op terug en ik hoop dat jij er ondertussen ook nog even op terugkomt met aanvullende informatie want het lijkt me typisch iets waarvan we eigenlijk het naadje van de kous willen weten.


Aanvulling: http://www.samsung.com/nl/cmr/CMR_brochure.pdf is de consumentenuitleg. Daar hebben ze het aan de ene kant over Hertzen die wel degelijk echt iets doen en aan de andere kant definieeren ze de CMR als een los getal dat geen frequentie is (dan kan je als fabrikant meteen een hoop meer beweren zonder te liegen). Backlight-dimming kan je alvast niet echt meerekenen als beeldverwerkingsstap, dus het zit er dik in dat je minstens een factor 2 in mindering moet brengen om iets te krijgen dat je als beeldverwerkingsfrequentie kunt aanduiden.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 4 mei 2013 21:59]

Blijkbaar heb je het toch wel gevonden dat CMR een optelling is van verschillende technieken zoals in de voorbeeld van de Samsung C7700 wordt gegeven.

Verder klopt de berekening die ik gedaan heb. Dimming backlight is een factor die in de CMR waarde wordt meegenomen.
Hij klopt, met zoveel woorden volgens Samsung... Maar hoe zit het nou echt? Ik zeg niet dat jij liegt, ik zeg dat Samsung zijn best doet om halve uitleg te geven. Lijkt me dat we allebei hetzelfde doel hebben om de hele uitleg boven water te krijgen.
Zie ik het nu goed dat deze TV door de 'bobbel' bovenaan aan de achterzijde niet plat aan de muur bevestigd kan worden? Dat is wel echt een groot minpunt want juist dit type TV hoort m.i. aan de muur te hangen. Verder een prachtige televisie, eigenlijk gewoon zoals we inmiddels van Samsung gewend zijn in deze klasse.

Edit: het lijkt er op dat deze bobbel net zo ver naar achteren steekt als de behuizing van de electronica onderaan (evt + wall mounts).

[Reactie gewijzigd door d3vlin op 3 mei 2013 08:54]

Let er op dat de TV nog iets dikker wordt wanneer je een CI+ module gebruikt. Deze gaat namelijk niet direct in de TV, maar in een los houdertje dat je aan de TV vast klikt. Ik neem aan dat het de wall-mount niet in de weg zal zitten, maar ik heb zelf geen wall-mount dus ik weet dat niet zeker.
Wij hebben de F8000 nu twee weken thuis hangen. De CI+ module maakt de TV niet dikker, dat komt omdat de module mooi tussen het ophangsysteem (VŲgel) past en het maar een hele compacte module is.
Zie hier de site van Samsung http://www.samsung.com/uk...ed-tv/UE40F8000STXXU-spec

bij de technische specificaties staat wel degelijk dat er wall-mount support is.

Twee zelfs: naast een Vesa mount ook een mini-mount:
Mini Wall Mount Supported
Vesa Wall Mount Supported

Erg te spreken over het ontwerp trouwens, ziet er luxe en mooi afgewerkt uit.
Wat ik wel weer jammer vind is dat door de 'voet' de TV niet goed, zo dicht mogelijk, tegen muur gezet kan worden. Dit heb ik nu ook al met de cross-voet van mijn D8000.

[Reactie gewijzigd door -Colossalman- op 3 mei 2013 09:28]

Zonder hierover in discussie te gaan, maar als je je TV echt zo dicht mogelijk tegen de muur wilt "zetten", moet je hem gewoon hangen.
Het grappige is dat de handleiding stelt dat je de TV zo dicht mogelijk tegen de muur moet zetten om achterover vallen te voorkomen. Om voorovervallen te voorkomen hebben ze een touwtje bijgesloten waarmee je de TV aan het TV meubel of de muur kan verankeren.

Verder eens; ophangen blijft de beste oplossing alsie echt dicht tegen de muur moet.
Zijn er dan tv's waarbij dat wel kan ? Een voet moet toch altijd uitsteken ? Hoe meer die uitsteekt, hoe minder die achterover kan vallen

Zal misschien ook iets met vrije afstand tussen tv en obstakel te maken hebben. Kwestie van genoeg ruimte te hebben voor luchtafvoer of zo. Maar dat is natuurlijk maar een gok
Ik vind dit een erg mooi model!! Vanwege het uiterlijk wat bij mij ook zwaar mee telt zou ik deze TV zo kopen.

Ben benieuwd of er een keer een tweakerstest komt van de toplijnen lcd vs plasma. Als dit eindelijk de beeldkwaliteit van mijn pioneer plasma overtreft kan dit wel eens de opvolger wordenn. De pioneer hangt nu al een behoorlijke tijd aan de wand en mag wel eens vervangen worden maar ik wordt elke keer weer teleurgesteld als ik de topmodellen lcd in het echt zie spelen. Beeld is er nog steeds niet, deze heb ik nog niet in het echt gezien dus ben erg benieuwd!
Dan zou ik als het jou was de HDTV Shootout 2013 in de gaten houden. Daar worden de nieuwe topmodellen lcd- en plasma-tv's op een groot aantal onderdelen getest door een groot aantal professionals op het gebied van tv-kalibraties.

Ik heb overigens de LG LA8609 met ips-paneel en de loodzware VT60 naast elkaar kunnen bekijken in een verdonkerde ruimte en het verschil in zwartwaarde is nog steeds zeer groot. De F8000 kan een veel dieper zwart dan de LA8609 weergeven, maar daarbij is het verschil in kleur en schaduwgebieden onder een hoek weer zeer groot.
Ik ben ermee bekend, dat is inderdaad een hele mooie test, maar dat is vooral ook omdat de grootste experts van de LCD- en plasma wereld aanwezig zijn in de zaal, en ze daarbij de eigenschappen van de schermen etc. tot in detail met elkaar bediscussieren. Erg leuk om daarvan de beelden te zien. Met alle respect, maar op het niveau waarop Tweakers test vind ik een vergelijk van de topmodellen van de twee technieken niet erg zinvol, want dan krijg je onherroepelijk een twijfelachtige Conclusie welke tv het "beste" is. Een beetje zoals bij de Consumentenbond, die ook vaak appels met peren vergelijkt. Dan kan Tweakers beter een algemener artikel schrijven waar ze uitgebreid ingaan op de 2 technieken. Dat zou erg educatief zijn.

Het verschil tussen de VT60 en de F8000 is ook nog steeds erg groot: ANSI zwartwaarde 0,007 cd/m2 versus 0,0372 cd/m2, resulterend in een ANSI contrast van 13000:1 versus 2057:1 ;)
Waarom wil je een test van twee technieken tegen elkaar zien? Het is al duidelijk wat de verschillen zijn tussen de technieken, wat "beter" is hangt af van wat je zelf belangrijk vindt.

LCD:
- helderder (voor gebruik in omgeving met meer licht)
- geen zichtbaar geknipper van het beeld bij lichte vlakken (backlight strobing kan echter veel problemen geven)
- geen buzz geluid bij lichte vlakken
- laag energieverbruik
- dun en licht
- meestal geen burn-in, en als het er al is meestal niet permanent

Plasma:
- diep zwart (wel afhankelijk van omgevingslicht i.v.m. reflecties)
- hoog contrast (idem letten op omgevingslicht)
- uitstekende kleurenweergave
- nauwelijks ghosting door snelle fosfor
- onbeperkte kijkhoek (anti-reflectie schermfilters daar gelaten)
- geen backlight bleeding / clouding

Dit zijn eigenschappen die inherent zijn aan de techniek: afhankelijk van de toepassing en persoonlijke voorkeuren maak je de keuze voor een bepaalde techniek. Natuurlijk zijn er technologische ontwikkelingen waardoor de specifieke nadelen van een techniek verminderd worden. Bij LCD: motion interpolation, local dimming. Bij plasma: veel dunner en lichter, en lager energieverbruik. Maar deze verschillen blijven bestaan.
Mooi ontwerp wel, maar zie ik het nu goed dat de voet niet netjes aansluit als je hem in elkaar zet, of komt dat omdat hij niet gemonteerd zat en alleen in elkaar geschoven was? Ik doel op deze foto waar de overgang van het ene naar het andere deel erg lelijk verloopt (flinke stap).

Grappig dat Samsung het in de tv-afdeling wel voor elkaar krijgt om een origineel en mooi (OK, over smaak valt niet te twisten) ontwerp te bedenken, terwijl het op telefoniegebied zo moeilijk lijkt/leek te gaan.
Ook verticaal is het effect van fletsere kleuren op te merken. De ips-technologie van onder meer LG Display en Panasonic biedt nog steeds de beste horizontale en verticale kijkhoeken op het gebied van lcd-tv's.
Ik vind dat ook best een groot nadeel van dit s-pva-paneel: vanaf 35 graden treedt er al verkleuring op, wat als je het even uitmeet echt veel te vroeg is. Met twee mensen naast elkaar op de bank gaat het nog wel, maar met een gezin of wat vrienden over de vloer zitten er onherroepelijk mensen in een sub-optimale kijkpositie.

Geweldig dat de smart-functionaliteiten zo goed en snel werken. Ik erger me kapot aan de trage interface van mijn Panasonic-plasma :(

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 3 mei 2013 09:00]

Bij de mijne sluit het iets mooier aan dan op die foto. Je ziet er echter niks van omdat de TV ervoor "zweeft". Slechts een heel beperkt deel van de voet is zichtbaar.
@Grrrrrene: de 'boog' van de voet was al in de fabriek aan elkaar bevestigd en dat had inderdaad iets netter gekund. De opstaande pootjes moesten wel zelf nog gemonteerd worden.
Werkt die Smart TV wel in BelgiŽ (wij worden nog steeds gedwongen om een digicorder van Telenet te gebruiken, met een CI+ module laten die onnozelaars geen opname toe)?

Persoonlijk vind ik die gebogen voet maar niks. Vind de F7000 veel mooier. Volgens de site van Samsung heeft de F8000 Clear Motion Rate van 1000 Hz, terwijl de F7000 op 800 Hz eindigt (maakt volgens mij geen bal uit), maar F8000 heeft Micro Dimming Ultimate terwijl F7000 Micro Dimming heeft. Maakt dat dan iets uit?

Denk dat ik nog ga wachten tot de W900 van Sony uitkomt om dat te vergelijke welke het beste is kwa beeldkwaliteit (voor al die Smart TV toestanden denk in toch gewoon een HTPC met XBMC te gebruiken, veel beter).
CI(+) module werkt in zijn geheel nog niet via telenet (enkel de niet gecodeerde zenders zijn te ontvangen via de kabel op je CI+ module). Als je de media een beetje gevolgd hebt dan je had kunnen weten dat ze ermee bezig zijn. Waarschijnlijk dit jaar nog meer nieuws hierover.

Of je dan ook kan opnemen (zonder digicorder) weet ik niet...

[Reactie gewijzigd door TiezZ_BE op 3 mei 2013 16:39]

Je wordt niet gedwongen. Je kunt ook overstappen naar TV Vlaanderen, die werken ook met ci module.
Ben het volledig met je eens, en .. ik woon ook in dat apeland :-S
met betrekking op tikkietrugjaap:

Indien je via het netwerk files afspeelt is het gebruiken van de Plex applicatie (en de server) een pre.
Met deze applicatie kun je namelijk wel spoelen over het netwerk.

[Reactie gewijzigd door knights16 op 3 mei 2013 12:23]

Ikzelf heb DLNA en alle ellende en limitaties er omheen al lang opgegeven maar bedankt voor de tip.

Echter, het is toch vreemd dat zo'n TV dat niet vanuit zichzelf kan? Er zit toch nauwelijks verschil tussen een USB stick of netwerkadres als bron? Waarom bepaalde mogelijkheden bij de ťťn wel aanwezig zijn en de ander niet is mij echt een raadsel.
Ik heb ook een Samsung TV van een aantal jaar terug en ik kan wel spoelen in DLNA content. De truuk is dat je niet de FF knoppen moet gebruiken maar de pijltjestoetsen. Zou me niets verbazen dat dit in deze F8000 ook zo is.
Ja die truc wist ik. Alleen bij de TV van mn ouders is dat niet spoelen maar ůf een hoofdstuk verder (indien het bestand hoofdstukken bevat) ůf een bepaalde hoeveelheid minuten naar voren of naar achter (uit mijn hoofd 15). Daar heb je dus geen neus aan als je naar een bepaald stuk wilt spoelen dat minder is dan die hoeveelheid minuten.

Door dit soort zaken blijf ik me afvragen waarom dit soort bedrijven niet een (al dan niet aangepaste) versie van XBMC in hun TV's verwerkt.
Kan iemand mij zeggen of een externe USB drive die op de TV is aangesloten, via het netwerk (door FTP oid) kan aangesproken worden om muziek/video bij te voegen of te verwijderen? Of dien je de USB drive elke keer te unpluggen als je content wil wijzigen? De manual die ik gedownload had zegt hier niet veel over...
Nee, een usb drive die direct op de tv zit aangesloten, kan niet op afstand worden gewijzigd. Wel kun je netwerkschijven via de wifi aanspreken en de bestanden speelt hij op deze manier ook vloeiend af.
Werkt inderdaad prima. Je kunt kiezen uit Nearby Devices (in Nederlands zal het anders heten), USB device, Dropbox, Skydrive en Vdisk.

Nadeel is dat je voor Nearby Devices "AllShare" nodig hebt en dat dat niet voor OS/X beschikbaar is.

EDIT: andere DLNA servers zoals Plex werken hier ook mee, ook op OS/X.

[Reactie gewijzigd door xnpu op 3 mei 2013 14:48]

Is er ergens een handleiding te vinden hoe Tweakers deze TV's calibreert?
Een specifieke handleiding van Tweakers is er niet, maar de kalibratiemethodiek is vrij standaard. Dit is een goede beschrijving voor leken:

http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=10457
Uitgebreide review. Mis alleen de bevindingen over de geluidskwaliteit van deze televisie.
Denk dat iedereen met een platte TV standaard 'm doorlust naar de hifi installatie.
Maar inderdaad, een klein kopje over de geluidskwaliteit mag, mijns inziens, niet ontbreken in een uitgebreide review als dit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True