Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 94 reacties, 77.400 views •

Conclusie

Naast deze uitbreidingen op een toch al zeer robuuste multiplayer zijn er aanpassingen doorgevoerd die misschien niet direct op zullen vallen. Er zijn uiteraard de verplichte nieuwe maps en balance-aanpassingen, maar ook een nieuwe training- en unranked mode, de mogelijkheid een clan te vormen, een level-up systeem voor je profiel en een hub waarin alle mod-mogelijkheden voor SC2 worden voorgesteld.

Aan het eind van de rit klokten we uit op een krappe zeventien uur voor de campaign, verdeeld over zevenentwintig missies. Daar valt nog wel wat aan toe te voegen als je alle achievements wilt halen, maar daar moet je natuurlijk maar net zin in hebben. Het is niet enorm lang, maar we hebben ons meer dan prima vermaakt. Ook enkele minimale performanceproblemen - die met op het forum gevonden aanpassingen konden worden verholpen - mochten de pret niet drukken.

De multiplayer dan, die voor de leek bijna exact hetzelfde zal lijken als die van Wings of Liberty: hij zal met de toevoeging van liefst zeven nieuwe units de competitieve scene genoeg stof geven om weer enkele jaren los te gaan. In ieder geval tot we aan de slag mogen met Zeratul in Legacy of the Void. Heart of the Swarm is daarmee eigenlijk precies wat we ervan hadden verwacht. Een nieuwe campaign met oude bekenden en vette cinematics, enkele subtiele aanpassingen aan de multiplayer, en nog wat nieuwe Battle.net-features die Blizzard toevallig had rondslingeren. Geen verdere innovatie, maar dat hoeft vooralsnog ook niet.

Pluspunten:

- Leuke, zeer diverse campaign
- Uitbreidingen op de multiplayer, zowel in gameplay als facilitair
- Leercurve verder afgevlakt door trainigsmodi
- Geen full-price game
- Slechts minimale problemen met de always-on drm-authenticatie tijdens de launch

Minpunten:

- Het verhaal 'neemt zichzelf iets te serieus'
- Enkele performance issues en geluid dat soms blijft hangen
- Always-on drm: alles hangt aan Battle.net

Eindcijfer: 8,5

Titel StarCraft II: Heart of the Swarm
Box StarCraft II: Heart of the Swarm
Platform Windows, OS X
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Blizzard Entertainment
Releasedatum Reeds verschenen

StarCraft II: Heart of the Swarm - Battle.netStarCraft II: Heart of the Swarm - De campagneStarCraft II: Heart of the Swarm - De campagneStarCraft II: Heart of the Swarm - De campagneStarCraft II: Heart of the Swarm - De campagneStarCraft II: Heart of the Swarm - De campagneStarCraft II: Heart of the Swarm - De campagneStarCraft II: Heart of the Swarm - De campagneStarCraft II: Heart of the Swarm - De campagneStarCraft II: Heart of the Swarm - De campagneStarCraft II: Heart of the Swarm - De campagneStarCraft II: Heart of the Swarm - De campagneStarCraft II: Heart of the Swarm - Battle.netStarCraft II: Heart of the Swarm - Battle.netStarCraft II: Heart of the Swarm - Battle.netStarCraft II: Heart of the Swarm - Battle.netStarCraft II: Heart of the Swarm - Battle.netStarCraft II: Heart of the Swarm - Battle.netStarCraft II: Heart of the Swarm - De campagne

Laagste prijzen voor: StarCraft II: Heart of the Swarm, PC (Windows)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Game-Card.net

Score: 4

€ 18,49

€ 18,49

Kostenoverzicht

Productprijs € 18,49
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 18,49
Bekijk

wehkamp.nl

Score: 4

€ 16,99

€ 18,94

Kostenoverzicht

Productprijs € 16,99
Pakketpost (games, DVD's, boeken, cartridges, pc software) € 1,95
iDeal € 0,-
Totaal € 18,94
Bekijk

4Launch

Score: 4.5

€ 20,50

€ 20,50

Kostenoverzicht

Productprijs € 20,50
Pakketpost (variabel) vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 20,50
Bekijk

Media Markt

Score: 3

€ 20,99

€ 20,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 20,99
Pakketpost vanaf ¤1.95 € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 20,99
Bekijk

Intertoys

Score: 2

€ 20,99

€ 20,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 20,99
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 20,99
Bekijk

Laagste prijzen voor: StarCraft II: Heart of the Swarm Collectors Edition, PC (Mac OS X, Windows)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

4Launch

Score: 4.5

€ 62,50

€ 62,50

Kostenoverzicht

Productprijs € 62,50
Pakketpost (variabel) vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 62,50
Bekijk

NedGame

Score: 5

€ 68,-

€ 69,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 68,-
Pakketpost tot ¤ 75,- € 1,95
iDeal € 0,-
Totaal € 69,95
Bekijk

Bol.com

Score: 3.5

€ 79,99

€ 79,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 79,99
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 79,99
Bekijk


Reacties (94)

Reactiefilter:-194090+144+25+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Iets wat ook wel gezegd mag worden is dat de multiplayer nog veel meer spel modi bevat dan alleen de standaard SC2 multiplayer.

Zo kun je door de ondersteuning van custom games eindeloos veel varianten spelen, waaronder bijvoorbeeld een heuse MMORPG in de vorm van Starcraft Universe. Allemaal ontwikkelt door 'fanaten' en ondersteunt door Battle.net.

Niet al deze mods zijn de moeite waard, maar er zitten een paar ontzettend leuke tussen. Zo is Dota ook ooit als mod van WarCraft3 begonnen.
Dus de DRM is nog erger geworden?
Ik koop het dan wel binnen een paar jaar, aan de allerlaagste prijs vindbaar, en laat er een crack op los.
Niet dat ik illusies heb dat de boodschap ooit begrepen wordt, maar veel meer kan ik er niet aan doen. Behalve het gewoon niet kopen, dat kan ook nog...
De DRM is, zoals die altijd geweest is. Je moet internet hebben om te kunnen inloggen. Vanaf dan heb je internet nodig voor multiplayer en singleplayer achievements. Als je internet er in singleplayer eruit dondert is het niet erg.
Je hoeft hem maar een keer te activeren via battle.net
Als je je internet verbinding verbreekt en het spel start krijg je een paar minuten een scherm waarin wordt geprobeerd verbinding te maken met een streaming server, maar daarna start het spel op en krijg je de optie om in offline mode te spelen.
De campaign werkt gewoon. Welliswaar zonder achievements maar die zijn toch waardeloos en hebben geen invloed op het spel

Zo heb ik ook de hele campaign gespeeld

[Reactie gewijzigd door scribly2 op 18 maart 2013 12:33]

Voorheen kon je alleen ook nog naat de campaign "skirmish" spelen. Dat is er nu dus ook uit!

Matchmaking is ook als je training / versus AI speelt "ranked" en hier kom je niet in in Offline modus.

Echter kan je ook geen custom game starten, want daar speel je ook "online" omdat de lobby online is, vorige week toen de servers plat lagen kon ik dus niet even wat Mplayer oefening pakken, omdat ik de maps die ik gewoon lokaal heb staan niet zelf kon "hosten" onder Custom games. Singleplayer Arcade zou nog kunnen, niet geprobeerd, maar ik vrees ook daar het ergste.

Ik bleef achter met de campaign, ok, niet erg, met als gevolg dat ik nu een lading achievements niet heb en deze ogenschijnlijk ook niet meer kan halen, ze unlockten bij een 2 online sessie namelijk alsnog niet!
Dat geluiden af en toe blijven haken is inderdaad erg irritant. Toen ik aanviel met een groepje marines/marauders/siege tanks bleef de line "By the numbers!" continu haken. Totdat ze allemaal dood waren.

Heb m'n audio drivers ge-update maar sindsdien nog niet getest.

Ook als je aan het spelen bent en je wordt gebeld op Skype, gaat je FPS terug naar 4-5 (vanaf 60), totdat je de popup weg klikt.

[Reactie gewijzigd door Seditiar op 18 maart 2013 12:07]

Het gekke is dat het niet altijd optreedt. Soms draait de game als een zonnetje, terwijl de boel bij de volgende keer opstarten om de 10 seconden hangt en het geluid constant loopt. Performance van m'n machine lijkt geen issue te zijn, want gevechten op grote schaal draaien wel prima.

Voor alle bestanden in de installatiemap 'Read-only' uitzetten en via de Launcher de Repairtool draaien (in die volgorde) lijkt vooralsnog de oplossing. Sindsdien is het in ieder geval niet meer opgetreden.
ik heb van beide problemen geen last.. ik gebruik vaak skype tijdens het spelen van StarCraft II.

[Reactie gewijzigd door Bramzie op 18 maart 2013 12:58]

Top, ik ga dit spel zeker aanschaffen!:)
================================SPOILER================================

Hmm, je kan zien dat dit niet door een RTS specalist is geschreven. Ik vind het een goede review maar ik wil een paar dingetjes verbeteren.

Voor wie het eerste deel van SC2 gemist heeft: Terran-rebel Jim Raynor en 'Queen of Blades' Sarah Kerrigan hebben het flink aan de stok met Arcturus Mengsk, de leider van de imperialistische Terran Dominion. De eerste klappen zijn in Wings of Liberty al uitgedeeld, maar aan het begin van deze nieuwe campaign lijken de gemoederen enigszins bedaard. Raynor en zijn makkers hebben de verslagen Zerg-queen meegenomen naar een onderzoeksbasis ergens in het heelal, alwaar op tutorial-achtige wijze wordt gekeken of ze nog enige macht heeft over Zerg-eenheden. Dat gebeurt natuurlijk met de speler aan het roer en de nodige basisuitleg van de ‘talking heads’ in de in-game portretjes. Als Mengsks troepen de basis aanvallen en Sarah en Jim elkaar uit het oog verliezen, begint de molen echter weer te draaien. Kerrigan belandt weer bij de Zerg en zweert wraak tegen Mengsk. De toon is gezet en de opbouw van de verdeelde Zerg swarm kan beginnen.

Dat stuk klopt niet helemaal. Jim raynor was een rebel die van de Dominion af wilde. De zerg was in 4 jaar nier gezien. Maar op een zekere dag viel de zerg Mar Sara aan (de planeet waar jim raynor een tijdje woonde) Wat de queen of blades (kerrigen) wilde was (en is) nog steeds onduidelijk. In missie 2 kwam een oude vriend van raynor Tycus. Hij wist dat er ergens op Mar Sara een artifact lag. Dat werd bewaakt door de Dominion En raynor had het gestolen van de Dominion

Met veel gevecht met de protoss, (andere) terrans (inc dominion) en zerg. Bleek dat de Artifact alle protoss en zerg kon doden wanneer het geactiveerd is. Raynor gebruikte dit om alle zerg in Kerrigen te mollen zodat ze weer mens werd. Maar haar link met de zerg mind en Psyonic powers waren nooit weg.

In hots werd Kerrigen naar een lab gebracht op Umodja. Het is 1 van de 3 orginele colony werelden van de terrans die niet in handen is van de Dominion.

Maar hoe prachtig mooi en gedetailleerd alle cutscenes er ook uitzien, de vaart is er inmiddels wel een beetje uit in het Starcraft- verhaal. Iedereen heeft inmiddels psionische superkrachten, inclusief gloeiende ogen en vuurballen uit handen, en in zowat iedere dialoog wordt het totale uitsterven van eenieders ras als hoofdonderwerp gevoerd. Het dient een doel, namelijk het gemakkelijk introduceren van een opzet voor unieke missies. Vooral de psi-krachten worden hierin veelvuldig als deus ex-machina gebruikt. “Oh nee, we kunnen hier niet verder omdat iemand met een mentale barrière de deur dichthoudt!” En dan moet je dus drie lichtbewaakte tempels slopen, zodat het schild afzwakt.


Dat is een rare conclusie. De enige die vuurballen heeft is Kerrigen en een paar supper stekre archons. Gloeiende ogen hebben een paar psionic heros en alle protoss. En uitsterven van rassen ?? Dat is ook raar, want kerrigen wil alleen mengsk dood hebben. Maar ze gaat niet de Protoss hoofdwereld aanvallen, of de andere terran kolonies (kelmoria of umodja)

''Oh nee we kunnen hier niet verder omdat'' Is ook een beetje raar want ik vrij veel spellen zitten krachtvelden en dingen zodat je er niet doorkan. Je kan toch ook in half life zeggen van, Deur zit dicht cut moet ik omlopen of door een vent. ''ja waarom kan je die deur niet opblazen'' ?. Met het punt van de licht bewaakte tempels ben ik het wel mee eens. Maar wat moet je anders met zo veel tijd missies, Ik vond zelf dat er te veel tijd missies inzaten. en belangrijker te wijnig expandsions. Maar wat ik ook denk bij deze rieveiw is dat dit niet op brutal is gespeeld maar in normal.

Het is wel grappig om te zien hoe Blizzard flink zijn best heeft gedaan de Zerg een menselijker gezicht te geven, maar tegelijkertijd ook nog de hersenloze monsteralien-vibe in stand wilde houden. Kerrigans assistenten op de Leviathan hebben weliswaar ieder een wanstaltig Zerg-voorkomen, maar ook een redelijk menselijke persoonlijkheid. Natuurlijk zijn trekken als medelijden en compassie ze volledig onbekend. De Swarm denkt immers enkel aan 'alles en iedereen doodmaken voor eigen gewin'. Maar ze doen hun best Kerrigans menselijke beweegredenen te begrijpen. Dat pakt niet altijd even goed uit. Vaak lijkt het alsof Kerrigan op een schip zit met een stel robotkinderen die niets van de wereld begrijpen.


Dat ik ook een beetje raar. Alles en iedereen doodmaken ? ook weer hetzelfde. Deze review schrijver ziet de zerg als een of ander moord machine race. Maar dat zijn ze niet. Ja de zerg heefd een eige wil en gaat niet aan de kant voor de vijhand. Maar ze zijn echt niet zo van alles en iedereen moet dood. Ze laten in de 3 e char missie op het einden ook alle gewonden vrij uit wanneer deze willen ontsnappen via Shuttels. En kerringen verbood ook om experimenten te doen op mensen. Tegen de protoss zijn ze niet zo vriendelijk nee. Maar je kan Protoss en zerg ook zien als elkaars natuurlijke vijhanden. De zerg heefd 72 % van de protoss op Aiur gemold. En kerringen wil een eind aan de Dominion. Maar de zerg gaat toch ook niet Umodja, Braxis, Moria en noem maar op binne vallen. Laat staan de Aarde (stukov is van de aarde (hij was in sc 1 van de United Earth directors) Dus hij weet waar de Aarde licht)


nog wat minpunten bespreken.

- Het verhaal 'neemt zichzelf iets te serieus'
- Enkele performance issues en geluid dat soms blijft hangen
- Always-on drm: alles hangt aan Battle.net

Voor punt 1 vind ik Altijd fijn en ik wil dit absolut geen minpunt noemen. SC is de best RTS campaign die is ooit gespeeld heb. Alle anderen zijn vrij saai. Ik vind die van Halo wars op Nummer 2 maar mijn ervaring werd versoort door de knudde besturing.

Ik noem punt 1 absoluut geen nadeel omdat dit een mening is en geen feit,

Punt 2 licht aan je PC. IK had dat ik het begin last van maar ik heb heel sc 2 gedelet en opnieuw geinstaleerd. Had daarnaa nergens last van.

Pust 3 ben ik mee eens. Maar je kan het omzeilen door op geust te spelen. Je hebt dan alleen een vriend nodig met sc. Maar ik weet ook niet meer zeker of de geust funcie er nog in zit.

Ik heb nog geen concrete mening over multi omdat ik dat nog niet genoeg gespeeld heb. Ik heb veel beta gedaan. Maar ja ik kan niet praten over een beta.

Mijn mening in het kort. Ik vind dat het verhaal best epic is. Maar het einde vond ik een beetje kinderactig als in teen ''14 jaar''. Dat kerrigen naar de ruimte vliegt om daar te trainen om tegen Amon te kunnen vechten. Verder vind ik het heel erg jammer dat er bijna geen sc 1 units aanwezig zijn. In de editor zijn ze wel aanwezig. maar je kan zien dat ze op een gegeven moment gewoon klakkenloos werd onderbroken. Maar ik vond het wel goed dat ze alle beta en veel alpha assets hebben laten zitten voor 3 party gebruik. Maar om treug te komen op de sc 1 units zoals scourges, defiler en guardian. (en lurker had maar een zielig bijrolletje) het is jammer ben daardoor erg teleur gesteld. Want in WoL had terran wel alle sc 1 units. Maar wat ook stom was is dat je niet met Corruptor en nydus kon spelen. (en viper of broodlord moest je kiezen)

Nog een ding dat ik jammer vind was dat de Protoss (net als in WoL) maar een bijrolletje speelt. Natuurlijk moeten ze weer alles opbouwern naar de war of Aiur. Maar dan toch verwachte ik meer. Ook jammer was dat er bijna geen plaats was voor andere terran fracties. en dat je maar 1 keer zvz hebt (primal missies waren anders voor mijn gevoel) Het was echt te dominion focusd

Verder vond ik dat er te veel OPgrades zijn. Bandeling splash om te healen en zerglings die in 3 seconden gemaakt zijn. Kommop. Met die dingen kunnen zelfs noobs brutal aan. Ik heb gespeeld zonder die eveluties en flauwe upgrades. en toen werd het wel uitdagend. Ik vond ook dat er te wijnig expandsions zijn in de missies zelf. Ik hou van langzaam afbreken voor de meeste fun. Maar ik moet wel snel zijn anders heb ik niks meer. Daarnaast vond ik ook dat er te veel tijd missies waren. Nog een punt was dat je heel erg slecht kon verdedigen. De static Defends had geen upgrades of buffs gekregen. Dus je moest alles met Swarmhost of lurker doen.
Want in WoL had je goede Static defends, Maar zerg kan moeilijk verdedigen. In multie doe je anders verdedigen dan in campaign (scouten enzo) Maar dat kan niet in Campaign. Met die missie van kerrigen in dat ei vond ik ook een van de moeilijkste omdat zerg geen turtle race is.

Mijn minputnen. (campaign only)
- Geen sc 1 units in de game
- Slecht verdedigen
- De editor is veel slomer.
- Te veel OPgrades. (for those, OP van Overpowerd dus een woordgrap)
- De protoss had (alweer) een bijrol
- Te weinig expandsions.

Verder ben ik positief. Dit zijn maar minpunten en verbeteringen van de reviewer (die er overgins vrij netjes uitziet. Zeker voor iemand die niet in het verhaal zit) Waar ik niet over zeik is dus positief.

Ik geef het zelf een 8.7

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 20 maart 2013 14:40]

Maar wat ik ook denk bij deze rieveiw is dat dit niet op brutal is gespeeld maar in normal.
Duh. Niemand speelt een spel voor een review op de hoogste moeilijkheidsgraad. Hoe kun je nou een zinnige conclusie trekken als je alleen brutal hebt gezien? "Het spel was te moeilijk", ofzo?
@ datafeest, (oft) ná ik ben te lam om op page down te drukken. of to scrollen. :*) Meestal zit ik al reacties te lezen als ik een tread will schrijven. Daarnaast vind ik het op tweakers onduidelijk wanneer je laatste of eerste bent. Want maak ik nu een post onder jou of zit ik nog onder 7 andere gasten.

@ kouze. Dat is inderdaad ook waar. Maar Hard is eigenlijk hoe blizzard het in elkaar heeft geknutseld (de faster game speed meer upgrades voor enamy. Meer bewaking ect) Normale is eigenlijk slappie aan beetje bewaking. knallen maar, af en toe een attackwave. En casuel kan je zowa niet eens verliezen. Brutal is met Merc units erbij, sneller waves en volgensmij zowat meteen 3-3 voor enamy) Dus ja, je kan wel in de review neerzetten dat de AI slecht verdedigd. Maar dan denk ik van ''nou, als je het slap verdedigen vind probeer brutal maar'' Snap je. Het was een beetje mijn point van kritiek.

@ freaq, sorry ik heb het gedaan.

@ lord marco, dat is een mening, Geen feit. Ik vind het verhaal wel cool, En nog steeds een van de beste in RTS. (op Halo na maar dat telt niet omdat het een shooter is met maar 1 RTS game) Maar starcraft is ook meer dan alleen wat in het spel bevind. Hier staat een hele wikka vol van. (en die word streng gecontroleerd voor de juiste bronnen). Maar het is ook weer het genre waar je van houd. Ik vond het verhaal van CoD nergens op slaan. Ja iemand anders vind dat verhaal wel tof.
Als je de Singleplayer wil spelen kan dat gewoon via offline mode hoor,daarnaast, giezien het eSportsniveau van SC2 kan ik begrijpen dat je aan DRM over je multiplayer wil.
edit: Potentiele spoilers fyi :)
De protoss speelt uiteraard een bijrol.

In Wings of Liberty ging het allemaal om de zerg tegen te houden, en daarin zou ik wat ze hadden meer dan een bijrol noemen, er was een hele set missies beschikbaar nadat Zeratul Jim Raynor op hyperion sprak.

In Heart of the Swarm zijn de rollen omgedraaid, je valt juist de terrans aan met een Zerg leger, er is weinig ruimte voor de protoss.

De laatste expansion 'Legacy of the Void' zal om protoss draaien. Ik probeer niet te bashen op je comment ofzo, verre daarvan :). Maar ik wou even aanstippen dat de protoss waarschijnlijk binnenkort een grote rol gaan spelen, zeker aangezien nadat Kerrigan Mengsk heeft vermoord van plan is die Protoss(?) god te gaan vermoorden.

[Reactie gewijzigd door Sjoerdbaltjes op 19 maart 2013 17:29]

Opgrades? Zullen we maar beginnen met dat we het geen opgrades noemen maar upgrades. Als je een Engels woord gebruikt houdt je hem helemaal Engels niet half Nederlands en half Engels. Dat ter zijde.

Je kan nooit teveel upgrades hebben in de game. Deze versie van SC2 draait om de evolutie van zerg. Daar horen upgrades bij. Dat is de hele fun in deze campaign. Je zegt dat zelfs een noob hem zo op brutal kan uitspelen. Al ben ik van mening dat je daar wel erg overdrijft is het wel de bedoeling om dit spel zo leuk en speelbaar mogelijk te maken voor noobs. Veteranen kopen het spel niet voor de Campaign die kopen HOTS voor de multiplayer. En als veteranen het spel wel kopen voor de campaign dan is dat voor het verhaal.

Je hebt het erover dat Protoss weer een bijrol heeft. Ehm... dit is Heart of the Swarm. Protoss heeft niets tot weinig te maken met de fete tussen Mengsk en de zerg. Waarom zou je dan uberhaupt proberen protoss in de campaign te proppen? Zo zou je het spel alleen maar afraffelen. Wil je meer protoss spelen dan wacht je op Legacy of the Void of ga je lekker Quick Match spelen. Geen Protoss in dit deel van het verhaal betekend simpelweg ook geen protoss games in de speelbare campaign.

Ook vindt je dat zerg in de campaign te weinig static defence heeft en daar wil je overigens WEL weer upgrades voor. Waarom? Omdat je het in MP ook hebt? De maps zijn klein je queens verspreiden creed je leger is mobiel en verdedigen is echt nul moeite. Bovendien vraag ik me af waarom je hier nu wel over klaagt terwijl je daarvoor al roept dat zelfs een noob hem op brutal uit kan spelen. Wil je het nog makkelijker? Je spreekt jezelf tegen in dit argument.

En je argument over te weinig expansions kan ik enigszins begrijpen. Dat komt waarschijnlijk, omdat je gewend bent in de MP snel en veel te expanden als zerg. Dat hoort nou eenmaal bij zerg en dat is één van de kermerken van zerg. Ik kan dan ook begrijpen dat je liever wat missies hebt waar je kan doen wat je hoort te doen. Maar ook dit is om het speelbaar te maken voor de casual gamer. Ik zie het niet voor me dat een casual eventjes 4 bases onderhoudt met shortkeys. Ook een reden waarom inject larva waarschijnlijk weggelaten is. De speler moet zich kunnen focussen op zijn of haar missie ipv heel de tijd naar je eigen base kijken. Bovendien zijn de maps allemaal zo klein en is het niet de bedoeling dat jij een uur doet over je missies. Ik snap dan heel goed waarom ze minder expand mogelijkheden hebben geboden.

Verder kan ik niet alleen zeiken op je ik vindt het fijn dat je de artikelschrijver even corrigeert aan het verhaal :) Heb je reactie ook met "2" beoordeeld.
@ justkuu Maakt niet uit. Het heet niet voor niks discussie.

Om te beginnen mijn OPgrades was een woordgrap van OP (overpowerd) en dan upgrades. Ik vond de upgrades zoals heal splash en repaer zerglings te OP, Dat maakt de campaign niet meer uitdagend naar mijn mening.

Dat bedoel ik met OPgrades. En om het aantal upgrades zelf ben ik tevreden. Alleen wel jammer dat je er maar 1 mag kiezen. Want ik wil standard Metebolic om mijn zerglings hebben. Maar ik vind Andral ook wel fijn. Vandaar.

Verder is noob in sc een breed bergip. Wat in RL gewoon een beginner is. Word je op sc vaak noob genoemd. (maybe meer spellen maar het gaat nu over sc) Ik ben Diamond. Dus een silver gast is voor mij een noob. Die silver gast vind een Bronze een noob. En in vergelijking met Grubby en Stephano ben ik een noob. Snap je.

Wat ik probeerde te zeggen was gewoon, dat je niet erg veel skills hoeft te hebben om Brutal aan te kunnen. (wat in Wing bij sommige missies wel moest)

Verder is het gewoon jammer. In sc 1 hadden alle 3 de rassen een rol in elk epiloog. In een zvt conflict kwam de protoss ook ff zeuren. Ik vind Hots en WoL te tvz gefocust. De protoss krijgt idd wel zijn eigen deel dat ja. Maar ik vond het te weinig afwisseling.

Voor static defend hetzelfde met mijn upgrades. Maar om er op in te gaan. Ik vind dat het gewoon niet genoeg effect heeft. Je moet al een drone opofferen. Terwijl het bijna geen effect heeft. Het vertraagd de aanval alleen maar. Terwijl in WoL (siegetanks niet meegerekend) de Static wel erg efficent was. Naast het feit dat je kon repareren. Was het ook nog best effectief. Ik zou liever gezien hebben dat de Range ieds meer was of Meer damage of zo. Maar zeker weer niet OP.

voor de Expandsions, dat klopt. Maar de casuel gamer hoeft niet persee die expandsions te gebruiken. In Wing had je in die laatste Zeratul missie naast je dubbele expand nog een goude in de hoek. Gebruiktje jij die ? Ik gebruikte die alleen op brutal omdat ik anders dood ging. Op normale (om archivements te halen enzo) pakte ik die expand niet. Wat ik ermee bedoel is dat je die expandsions niet nodig hebt je ze dan gewoon leeg kon houden. Zet er een Enamy cc neer zodat er meer uitdaging is. In die 1 na laatste missie was je dubbele expand al op voordat Dhaka all die generators kapot kon maken. Die inject larva vond ik ook jammer, maar dat snap ik nog wel. maar die expandsions vond ik eigenlijk om eerlijk te zijn triest.

Als ik het kon zou ik jou command ook een 2 geven hoor O-)

OT Nu we het toch even over Scores hebben. Waarom zijn er mensen die een -1 geven aan bijvoorbeeld +2/3verhalen. Het is niet alleen bij mij. Maar ik zie dat vaker wel eens vaker. Om mijn score omlaag te halen of zoiets heeft toch geen zin want mijn Mediaan is 2. En hij moet volgensmij minimaal 1.5 zijn. Als je niet kan modden. plz mod dan alsjeblieft niet. Het is 1 kinderachtig en 2 erg dom. Tweakers word daar niet schoner op.
- Geen sc 1 units in de game
- Slecht verdedigen
- De editor is veel slomer.
- Te veel OPgrades. (for those, OP van Overpowerd dus een woordgrap)
- De protoss had (alweer) een bijrol
- Te weinig expandsions.


Snap ik toch niet. SC2 =/= SC1. Get over it. Er zijn met de mutaties tientallen nieuwe units bij gekomen.

Wat bedoel je met slecht verdedigen? Dat je weinig moet verdedigen? Toch normaal als je constant offensief speelt?

Editor veel slomer, kan ik me niet over uitspreken, geen ervaring mee.

Die "OP" upgrades zijn juist een verademing. Wil je serieus spelen en een uitdaging hebben, speel dan op brutal, multiplayer of doe gewoon de evolution missies niet? Je hebt nog altijd keuze. Die upgrades hebben het voor mij veel aangenamer en boeiender gemaakt, want elk level ben je wel met iets nieuws aan het spelen. Ze zijn "OP", maar wat boeit dat ook in singleplayer. Het is gewoon dolle pret om je units de vijanden zien te overmeesteren zoals enkel de zerg dat kan.

Protoss bijrol.... duhh? Legacy of the Void gaat op Protoss focussen. Was al bekend voor de development voor HotS nog maar begon. Dit is een "feature", in de zin dat dit bewust zo gekozen is. Ze hebben de zerg nu enorm goed uitgewerkt dus mij gaan ze niet horen klagen.

En op elke missie waren er expansion te vinden. Nee, geen 5-6 zoals je in MP gewoon bent, maar dat is ook niet de bedoeling. Probeer het spel eens te spelen zoals Blizzard het bedoelt ipv koppig proberen tegen de stroom in te gaan. Je begint vaak op 1 base, met een expansion in de buurt. Naarmate je de terran/protoss verder terug pusht ga je meer en meer bases kunnen nemen. Dit is ook gewoon deel van de balance... Als je heel vroeg naar 3 bases kan gaan is het gewoon onmogelijk om te balancen. Opnieuw, als je je l33t macro skills wilt gebruiken, speel dan multiplayer?
Jammer om te lezen dat het verhaal niet zo sterk is.
Ik lees dat ook in andere reviews.
Voor mij is dat een afknapper, ik speel graag een campaign om dan weer een brokje ijzersterk verhaal te krijgen vol met plot wendingen en mind fucks.
Het verhaal in Starcraft 2 vond ik tot nu toe zeer gemiddeld.

Hetzelfde had ik met Diablo 3.... te veel slecht verhaal of dialogen met voor mij te veel suspension of disbelief. In al die uren en uren gameplay heeft Blizzard me maar 2x kunnen verassen.

Het is eeuwig zonde als dat aan het verhaal ligt, want grafisch zijn de spellen prachtig allemaal evenals gameplay.

[Reactie gewijzigd door lenny_z op 18 maart 2013 17:31]

@Pepijnk
Battle.net heeft blijkbaar ook geen support meer. Alles gaat nu dus automatisch op de telefonische support na.

@lenny_z
Het verhaal is niet verkeerd. Het is niet van Mulisch, maar beter dan de gemiddelde Hollywood kaskraker. Het feit dat het een Blizzard spel is geeft ook niet automatisch meer aan dat zowel qua gameplay als verhaal goed is, wat nog wel zo was bij Warcraft 3 en Diablo 2.
Misschien dat het aan Activision ligt, misschien dat ik (we?) zo oud zijn geworden dat we vroeger eerder tevreden waren met een verhaal, misschien ligt het aan iets anders. Het punt is wel dat het verhaal een stuk beter kan.
Nee sorry, ik vind het niet goed genoeg.

Een spel met zo´n budget en zo´n enorme markt zou zich qua verhaal en script gewoon moeten kunnen meten met de gemiddelde HBO serie.

Nu gaat het in veel games niet om het verhaal. En in een Battlefield 3 zal me dat ook echt jeuken.

Maar in StarCraft en met name Diablo heeft blizzard heel duidelijk WEL ingezet op het verhaal, met in bijv. Diablo allemaal kleine informative stukjes die je kan verzamelen om de kleine lege stukjes in te vullen. (goed concept).

StarCraft Wings of Liberty was niet heel slecht, eerder middelmatig.
Diablo 3 vind ik onvoldoende. Met name de dialogen zijn echt verschrikkelijk op een toch al redelijk mager verhaal.

Vroeger waren we ook eerder tevreden, dat is waar.
Echter het geld en de mensen achter een game staat ook in geen verhouding tot vroeger.
Als ik dan merk dat het verhaal vroeger beter was.... ja dan klopt er echt iets niet.
Niet om lullig te zijn maar diablo 3 ben ik met je eens erg simpel verhaal maar goed ze moesten iets en de vetste prime evils waren al gedaan.
Starcraft sorry maar blizzard richt zich totaal op de multiplayer de single player is meer een leuke bijkomstigheid.
Erg gaan in de esport wereld zoveel toernoeien om en zulk grote bedragen dat ze de afgelopen 2 jaar niks anders gedaan hebben dan alles perfect te balancen en de multiplayer te optimalizeren.
Dat jij hem voor de verhaallijn koopt is leuk maar 95% van de starcraft community speelt de verhaallijn niet eens die sluizen zo door naar de multiplayer. (iets wat ook de battlefield 3 community doet trouwens)
Als je echt voor goeie verhaallijnen wil gaan is het misschien een idee om naar RPG te kijken
Er zijn genoeg strategy-RPG games en die staan erom bekent erg goeie verhaallijnen te hebben enkele voorbeelden zijn de Disgaea series, Fire Emblem series en Agarest series.
Het systeem van sc 1 en 2 zijn anders. In sc 1 had je gewoon kille briefings. Af en toe een filmpje erbij die niet veen aan het verhaal toevoegen (sommige wel) En spelen maar. Het verhaal word ook zelf in de levels verteld. Nu zit er meer emotie in het spel. Dat is het grote verscheel dat veel mensen zien. Aan hun de keus of ze dat positief of negatief ervaren.
Ik dacht dat er juist geen always-on DRM was voor Starcraft 2, e.g. als er geen b.net verbinding is kan je gewoond doorspelen (en ook je spel gewoon opslaan). Het enige wat je niet hebt zijn de online mulitplayer features, en de cheevos.
"always-on drm-authenticatie"

Dus alleen bij de autenthication.
"always-on drm-authenticatie"

Dus alleen bij de autenthication.
"Always" en "enkel op een bepaald moment" (authentication) lijkt mij een beetje tegenstrijdig...
Er klopt ook geen bal van. Als je internet plat ligt, of de B.net servers er uit liggen, mag je gewoon spelen, in tegenstelling tot Ubisoft of EA games, waar je zonder die stupide onzin niet eens je game mag starten.

Je kan (uiteraard) geen multiplayer spelen en je achievements registreren niet. Voor veel mensen reden om niet door te spelen wanneer het er een keer uit ligt, true, maar verder absoluut geen minpunt imho.

[Reactie gewijzigd door MueR op 18 maart 2013 17:42]

De 8.5 vind ik zelf erg verdient omdat het spel inderdaad erg open is voor multieplayers (met de nieuwe toevoegingen) en bij de single player erg in het verhaal word getrokken en dat is iets waar story lovers van houden. Ik heb hem nog niet helemaal uitgespeelt maar ik geniet er elke missie van hoe het in elkaar is gezet.

Tevens wil ik erop aansluiten dat het verhaal van Liberty Wings erg goed aan sluit op Swarms, tevens ben ik het niet geheel eens met de volgende statement:
- Enkele performance issues en geluid dat soms blijft hangen

Dit lijkt mij meer een PC requirements issue, of is dit vanwege het niveau dat je speelt?

~Ra
- Always-on drm: alles hangt aan Battle.net
Niet helemaal waar, multiplayer is natuurlijk online en hangt compleet af van Battle.net. Maar singleplayer campaign en battles tegen de AI kunnen weldegelijk offline gebeuren. Hier heb ik eerlijk gezegd geen klachten over, in tegenstelling tot Diablo 3 wat gewoon helemaal niet offline te spelen was, zelfs niet in singleplayer (wat toch de meeste van ons deden).
Daarnaast houden de servers van battle.net het wel, waardoor het imo geen probleem is.
Dat zou ik niet te stellig zeggen, zie de launch van Diablo 3. Niet om te zeggen dat de Blizzard servers nu problemen hebben gehad, maar ze hebben dus wel degelijk al bewezen dat ook zij de server load stevig kunnen onderschatten.

Dat gezegd hebbende heb ik inderdaad geen problemen gehad met de server verbinding en kon ik inderdaad ook gewoon (single player) spelen toen ik geen internet had, dus is het niet always-on.

edit: spelling

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 18 maart 2013 14:28]

Wat jullie zeggen klopt niet helemaal.
De terran unit Hellbat komt voort door juist de hellion te transformeren in de hellbat.
Daarnaast is de 'gaswolk' van de Viper bedoelt om ranged units als melee units te doen functioneren; hun range wordt teruggezet naar 1.

Verder een korte maar interessante review, de campaign heeft me nog niet weten te boeien, multiplayer is weer even gaaf als vanouds! :D
Het kan zelfs beide. hellion transformer tot hellbat en andersom. kosten ook hetzelfde.. hint hint..
Campaign vond ik goed ook al leken de missies op die van WoL.
Digital deluxe is nonsence voor die paar extra dingetjes.
Heb bij Blizzard 2 weken terug Star Craft 2 gehaald, ben er laat bij. Dat klopt .. Maar voor 20e wou ik het toch proberen, nu heb ik er al heel wat uren in zitten. Heel veel uren speelplezier. De story is fun en zeer divers. En online levert echt pittige battles op met en zonder vrienden staat het gegarandeerd voor veel speelplezier. En tot heel wat uren old school RTS naar mijn mening. Ik heb meteen HOTS erbij gehaald, helaas nog niet heel veel kunnen spelen aangezien ik de main story nog niet helemaal uit heb. Maar het ziet er allemaal top uit!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True