Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 132 reacties, 168.243 views •

Conclusie

De China-update is naar onze mening niet meteen de meest interessante toevoeging aan World of Tanks, maar hij was in elk geval een goede aanleiding voor ons om eindelijk eens kennis te maken met het free-to-play online pc-spel dat in Rusland en diverse andere landen al jaren flink wat succes heeft. Of dat succes in de Benelux snel wordt geëvenaard valt te bezien; wij zijn van huis uit wat minder dol op tanks dan Russen en Amerikanen. Aan het spel zelf ligt het echter niet. World of Tanks is een van de meest diepgaande en vermakelijke free-to-play games die we ooit hebben gespeeld.

Titel World of Tanks World of Tanks
Platform PC
Ontwikkelaar Wargaming
Uitgever Wargaming
Releasedatum Inmiddels verschenen

World of TanksWorld of TanksWorld of TanksWorld of TanksWorld of TanksWorld of TanksWorld of Tanks

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deWorld of Tanks, PC


Door Jurian Ubachs

- Redacteur

Jurian werkt sinds 2008 bij Tweakers, maar bouwde voor die tijd al ruime review-ervaring op bij onder meer InsideGamer. Hij heeft een voorliefde voor rpg's en sportgames, maar is van alle markten wel thuis, al vindt hij mmorpg's stiekem iets te tijdrovend om echt goed mee aan de slag te gaan. Om te zorgen dat hij een gefundeerde mening over de geteste spellen kan geven, speelt hij vaak thuis verder of vliegt hij naar de andere kant van de wereld om de informatie uit eerste hand te horen.

Reacties (132)

Reactiefilter:-11320130+199+217+32
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 7
aanrader, zekers!

Je moet wel realiseren dat de game pas echt leuk word rond TIER 6-8 en als je redelijke wijze daar wilt komen een premium account nemen misschien wel een goed idee is. Maar op zich kan je met standaard account daar ook wel komen als je rustig een maand lang speelt.

Daarnaast is de game van tier 1-4 heel Hectisch en is er weinig tactische diep gang, dit begint pas wat later in de lijn wanneer alle tanks ook minder snel schieten en meer schade doen per schot.
Laat niet staan dat als je de game probeert dat het belangrijk is om altijd een beetje na te denken over wat je aan het doen bent omdat de meeste spelers bijna altijd vol gas naar voren rijden en in 2 minuten klaar zijn.

Ander leuke feature van de game is dat je niet in het potje hoeft te blijven wanneer je stuk bent gegaan. Je kan verder spelen met een andere tank en dan krijg je toch de experience met de tank waar je zonet mee gevochten hebt.

Al in al ik raad deze game zeker aan!

edit :

Wat ik ook uit het artikel miss is dat de matchmaking ongeveer als volgt werkt :
Je wordt altijd met tanks ingedeeld die ongeveer tegen elkaar op kunnen.
Voorbeeld kan zijn, Je hebt ;

4 TIER 5 tanks, 3 TIER 4, 8 TIER 3.
of 8 TIER 5, 4 TIER 4 en 3 TIER 3.

Tiers lopen nooit meer dan 4 van elkaar uit, daar zijn wel uitzonderingen op. Ben je de laagste in je tier dan is het belangrijk dat je zicht geeft op de vijanden, ben je de hoogste van je tier dan is het belangrijk dat je voorzichtig speelt.

Uitzonderingen zijn tanks die bedoelt zijn voor bepaalde rollen in de game, er zijn light tanks die snel zijn en veel viewing range hebben, deze komen terecht van TIER 4-5 in games met TIER
4-10.

wil je het allemaal precies weten tot op de laatste puntjes, http://wiki.worldoftanks.com/Main_Page ze hebben een wiki pagina die het met schema's en formules uitleggen :)

[Reactie gewijzigd door jacket13 op 19 januari 2013 13:30]

Dat het pas vanaf tier 8 leuk wordt ben ik helemaal niet met je eens.
Ik vermaak me bijvoorbeeld meer met een BT-2/ELC AMX/t25at/29/vk36/vk3001h dan met een e100. Het is een kwestie van smaak ;) In elke tier kun je plezier hebben.

Ik ben wel van mening dat een goede speler in een tier 7+battle meer invloed heeft op het spelverloop dan een goede speler in een tier 3 battle.

gemiddeld genomen kan je volgens mij ook wel stellen dat hoe hoger de tier hoe langer de battle.

Desalniettemin een pareltje van een F2P game. Heb je het nog niet gespeeld, schrijf je dan nu i, want wie wil er nu niet een rondje in een Tiger, KingTiger, t34-85 of een m4 sherman rijden :)

(Bijkomend voordeel, je weet voortaan precies welke tank er in een oorlogsfilm voorbij rijd ;))
Compleet niet mee eens wat het is compleet pay to win, want anders kom je nooit tot tier 6 ik kwam tot tier 5 maar het duurde me veelste lang op bij tier 6 te komen (eerste tiers zijn super makklijk). En met echt geld koop je een veel betere tanks die veel zwaarder bewapend zijn en een tier 5 gekochte tank is haast onverwoestbaar met een tier 3 reguliere tank.
Ik ga geen 50 euro uitgeven voor een paar tanks. Er zijn veel betere games voor dat geld te koop.
Spelen als hawken is veel beter geballanceerd dan WoT. Wot is 3x bah, en daarom verdient het geen aandacht in de benelux.
Oneens! WoT is geen compleet pay to win.. Je hoeft niet te betalen om te winnen in WoT.. De sleutel tot winst is namelijk niet steeds maar weer grotere tanks, het is goed spelen in elke tier.. Je kan de hele dag tier III spelen en veel winnen als je goed bent.. En de premium tanks die je kan kopen zoals jij noemt zijn echt niet beter dan de 'normale' tanks, in tegendeel zelfs.. Enige voordeel die ze bieden is dat ze veel meer credits opleveren na een battle, waardoor je alleen tijd wint.. Hetzelfde geldt voor een premium account, levert alleen tijdwinst op, je hoeft minder lang te spelen om upgrades te kunnen unlocken en kopen etc.. Zelfs gold ammo is niet meer pay to win omdat je ze nu ook met credits kan kopen.. Gold ammo is wel het enige waar ik op tegen blijf omdat het de (armor/gun) balance in de game verstoort..

Wel is de verleiding heel groot om er toch geld in te stoppen, omdat iedereen die volgende upgrade of tank z.s.m. wilt.. Dat doet WG wel slim.. Maar compleet pay to win? Echt niet..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 19 januari 2013 18:29]

volgens mij is het toch wel redelijk pay2win als je met echt geld een T8 tank kun kopen terwijl anderen het moeten vrijspelen ingame door bijvoorbeeld 1 maand elke dag x aantal potjes te spelen en ook te winnen. dat je het ingame kun vrijspelen doet niets af aan het feit dat je met veel echt geld veel sneller een onverwoestbare tank heb als mensen die of geen geld hebben, of geen geld willen uitgeven.
Ja, maar dan ga je er dus nog steeds vanuit dat met steeds hogere tiers spelen winnen betekent.. Zo werkt WoT dus niet.. Zoals ik al zei, je kan WoT ook prima spelen en winnen op lagere tiers.. Anders zou iedereen die tier X gehaald heeft nooit meer een lagere tier spelen..

Er zit nooit meer dan 2 tiers verschil tussen de tanks (tenzij je light tank scouts of arty speelt).. Speel jij dus met een tier III tank en zitten er ook tier II tanks in de battle dan zal de hoogste tier die je tegenkomt dus nooit hoger zijn dan tier IV, die je als je een beetje kan spelen in je tier III nog steeds prima aankan.. Dat is gemiddelde matchmaking voor tier III.. Heb je mazzel met de matchmaking dan ben je top tier tegen tier I&II, heb je pech dan speel je tegen tier IV&V..

Dat veel mensen een tier 8 premium tank kopen betekent niet dat ze meteen winnen.. Ze komen dan tegen tier 6 t/m 10 tanks te spelen en zeker als ze geen ervaring hebben op die hogere tiers verliezen ze juist alleen maar vaker.. Tier 8 premium tanks verdienen wel veruit de meeste credits, dat is ook een reden waarom veel mensen zo'n tank kopen.. Ik heb zelf de Type 59 daarvoor gekocht ooit.. Maar een 'gewone' T-44 of M26 Pershing zijn betere tier 8 medium tanks, dus..

Nogmaals, Premium in WoT is geen pay to win, het is alleen maar tijdwinst kopen..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 19 januari 2013 19:31]

Mensen die denken dat het pay2win is kennen WOT niet goed. De tanks die je kan kopen geven jou echt niet meer kans om te winnen, ze geven jou vooral een goedkope tank in gebruik, m.a.w. de tank repareren kost weinig en het geld dat je dus overhoudt maakt het een tank om in-game geld en XP te genereren.

Wat nu wel pay2win is de mogelijkheid om AP-rounds te kopen voor in-game geld i.p.v. euro's. Je merkt nu vooral dat de gameplay anders wordt als mensen met "premium" shells gaan schieten.

Ik vind het een geweldig spel wat ook erg verslavend werkt. Ik heb echt al veel te veel euro's uitgegeven om de XP van een tank om te zetten naar free XP....het financieel model van WOT werkt dus best goed.....voor hun dan.
wat veel mensen vergeten, is dat het wel pay2play is allesinds... wil je iets of wat op een deftig tempo de hogere tiers bereiken=premium account aanschaffen ;-).

Vanaf tier 8 is het zonder premium account nauwelijks doenbaar. (om genoeg xp en zilver te verzamelen)
De te kopen tanks zijn in vergelijking met de tanks uit dezelfde tier zwakker en dus zeker niet onverwoestbaar. Plus de matchmaking plaatst die tier 8 tank natuurlijk niet in een tier 1 match (open deur, i know) maar in een match met tanks van min of meer gelijke tier. Daarnaast zal een beginneling die een T8 koopt over het algemeen het slechter doen in een match dan een speler die vanaf tier 1 heel veel potjes heeft gespeeld en alle maps krijgt. Het grote voordeel om een tank te kopen is dat deze meer credits oplevert per spel.
Dan is Battlefield 3 ook Pay2Win want die doen namelijk exact hetzelfde:
http://www.battlefield.com/battlefield3/1/kit-shortcuts
;)

Maar nee, WoT is geen Pay2Win.
De kans dat je sneller wint/ een kill maak door geld te investeren is niet aanwezig. Sterker nog, sommige premium tanks (tanks die je kan kopen voor echt geld) zijn slechter dan vrij gespeelde tanks in dezelfde tier! Een goed voorbeeld is de T14:
http://wiki.worldoftanks.com/T14
Kost een paar euro maar het levert je helemaal niets op... :X
volgens mij is het toch wel redelijk pay2win als je met echt geld een T8 tank kun kopen terwijl anderen het moeten vrijspelen ingame
Inderdaad, wat Jurrr dus ook zegt in het filmpje, al vind ik het wel een nadeel dat hij deze game nog nooit gewoon online gespeeld heeft en dus eigenlijk niet echt een oordeel kan geven. Het blijft irritant dat je als nieuwe speler in een Tier 1 tank aan alle kanten in de pan gehakt wordt terwijl de spelers in een ander team precies op elkaar ingespeeld lijken te zijn. Verder is het een leuk spel, maar grafisch kan het wel een upgrade gebruiken.
Het is zeker geen pay to win. Uigezonderd van de premium tanks is er niets dat je met echt geld kunt kopen wat je niet met ingame "gratis" credits kunt kopen. En die premium tanks zijn gemiddeld zeker niet merkbaar beter dan de andere tanks in hun tier.
Verder zijn niet alleen gekochte maar ook reguliere tier 5 tanks zo goed als onverwoestbaar voor tier 3 tanks. Elke tank heeft moeite met een anderee tank van 2 tiers hoger. Daar zul je je aan moeten passen.

Het enige wat je als gratis speler merkt is dat je gewoon sneller vordert, je krijgt minder XP per potje en je zult dus meer battles per tank moeten spelen om naar de volgende tier te gaan, maar zelfs dan is het zeker goed te doen.

Als je tier 5 naar 6 te lag vind duren... Ook spelers met premium (die meer XP krijgen) moeten de laatste tiers 200.000 XP bij elkaar harken voor de laatste tier. Peanuts vergeleken bij die 40.000 voor de tier 6. Enkel in de hoge tiers merk je het goed als je niet met premium speelt.

Mijn punt is, zonder een enkele cent te investeren kun je even goed een speler aan die 100 Euro heeft uitegeven aan het spel.

Nogmaals, het enige dat de betalende spelers als voordeel hebben is snellere progressie.
wat je allemaal verteld klopt dus niet.

1: Tanks die je met geld koopt zijn niet beter dan volledig geupgrade tanks van dezelfde tier. ze zijn zelfs iets slechter.
2: van Tier5 naar 6 kan even duren, maar tier5 is leuk dus wat maakt het uit
3: een tier3 heeft altijd moeite met een tier5. net hetzelfde als een tier8 moeite heeft met een tier10.


Eerst het spel spelen voordat je onzin gaat plaatsen :)
Totale onzin. Ik heb nog nooit wat hoeven kopen en zit nu plezierig in Tier 6.

De premium tanks zijn "snel" gekocht, maar je wordt dan wel met een Tier-8 tegen Tier-10 tanks gematched. Ergo... dat is niet makkelijk.

Ik heb ook al meerdere keren Tier-8 tanks uitgeschakeld, zonder hulp, met Tier-5/6 tanks. Het komt aan op je vaardigheden, als je als een dolle stier recht vooruit richting de vijandelijke tanks stormt, dan ja... kom je niet ver.

Ik wacht altijd aan het begin om te zien waar het merendeel heen gaat, en dan liefst waar ongeveer gelijke tiers en hoger heen gaan.

De enige echt "oneerlijke" tank die ik kan aanwijzen is de KV-1S, te vaak dat je door zo'n tank wordt afgeschoten met 1/2 schoten op gelijke tier.
Het is zeer makkelijk te komen bij de tier 10's als je niet betaald. Dit betekent echter wel dat het slomer gaat. Het enige significante verschil tussen betalen of niet betalen is dat je: 1. Xp van een (ELITE) tank kan worden omgewisselt naar free XP zodat alles sneller gaat (moet je wel lang voor gespeelt hebben!! 2. Er kan premium gekocht worden waardoor je meer XP per potje krijgt.

Wat echter wel zo is: vanaf tier 8 zonder premium maak je veelal verlies aan silver op potjes.
Ik ben het er niet mee eens dat de game pas leuk wordt rond tier 6-8.. De lagere tiers kunnen ook zeer vermakelijk zijn.. Zeker als je al wat meer ervaren bent kun je flink huishouden tussen alle beginnelingen.. ;)

Tier 5-8 is wel waar WoT het meest gebalanceerd is, daar ben ik het mee eens.. 9-10 loopt vaak uit op trage battles (campfests) met teveel artillerie, is leuk voor even maar gaat mij te snel vervelen.. Zelf heb ik beide Tigers (I&II) het meeste gespeeld, tier 7 en 8, maar ik speel tegenwoordig ook de lagere tiers (2&3) weer een stuk meer.. Panzer II en T-127, echt geweldige tanks in die tiers..
World of Tanks is gemakkelijk te leren maar je moet er zelf wel wat voor doen.

Er is een kerel genaamd: "DieWithYourBootsOn" op YouTube die zijn gameplay heeft gerecord en daarbij ook commentary geeft. Hij wist niets van World of Tanks af en heeft van af de grond af aan de basis kennis geleerd. Zijn YouTube filmpjes kun je vinden onder Diary of a WoT Newb en anders is hier de link: DWYBO - Channel.

Daarnaast raad ik ieder aan om dit topic op te zoeken waar iedereen zeker gezellig met elkaar kan praten en waar discussies ook zeker mogen plaats vinden! :Y Officiele GoT World of Tanks topic! Ik raad ieder beginnende speler de begin post te lezen om onnodige vragen te voorkomen en je beter op weg te helpen!

Hieronder heb ik een paar linkjes neer gezet die ik in de loop der tijd heb verzameld en zelf veel van heb geleerd. De eerste link gaat naar een topic van User (die hier actief is op het forum), dit is een vrij nieuwe topic waar hij diverse premium tanks (die echt geld kosten :+) beschrijft en uitlegt hoe ze spelen.. zeker waard om zijn topic door te nemen voor je het geld laat rollen.

De 2e link geeft de Tech Tree in je browser zo kun je als ergens bent waar je het spel niet kan op starten toch nog even kijken wat voor kant je nu op wilt en welke lijn je nou leuk vindt. Daarnaast geeft deze Tech Tree ook gelijk aan hoeveel credits en XP een tank kost maar ook de modules worden weergegeven.

1. Premium Guide voor Tank
2. WoT DataBase

Daarnaast heb ik nog enkele YouTube channels waar ik zelf op geabboneerd ben, deze geven vaak uitgebreid uitleg over hun gameplay en waarom ze sommige acties uithalen. Voor de beginner maar ook voor de wat meer ervaren spelers kunnen deze tips en gameplays zeker op weg helpen.

3. Mighty Jingles - Speelt op dit moment 2 games World of Tanks en WarThunder (soort gelijke game).
4. The RiisingSun - Veel tips voor World of Tanks, waar je moet schieten (weakspots) en hoe je bepaalde situaties kunt aanpakken.
5. KrebsCOHO - Speelt zowel CoH als World of Tanks en geeft vaak goeie tips!
6. Appel (Zit hier ook op het forum) levert goede gameplay waar je veel van kunt leren.

Ik vind het erg gaaf om te zien dat Tweakers aandacht besteed aan deze game, daarnaast is het altijd goed om wat meer Nederlandse spelers in dit spel te zien. Het spel kan soms wat vreemd aanvoelen omdat je gewent bent (zoals in shooters) overal wel door heen te komen. Je moet in deze game even door zetten voor je alles begrijpt. Om dit gemakkelijker te maken raad ik iedereen aan om ook gelijk te platonen met wat meer ervaren spelers!

Neem vooral eens een kijkje bij de Officiele Clan van Tweakers.net: Gathering of Tanks. Zij zijn altijd nog opzoek naar nieuwe en actieve leden! Daarnaast heeft GoT al een dikke stempel achter gelaten op de Clan War map!

Daarnaast vind ik het tof om mijn eigen gameplay terug te zien in de video report (op 1 minuut 45). :Y Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de gameplay kunnen deze verder kijken op: WoT - T54E1 Gameplay. Dit was echter wel gameplay van de Test Server (waar mensen de nieuwste patches kunnen spelen). Daarnaast heb ik nog meer gameplay op mijn channel staan zonder commentary mochten de mensen daar in geïnteresseerd zijn! :Y

[Reactie gewijzigd door Nemean op 19 januari 2013 17:36]

Erg jammer dat tweakers compleet onbelicht laat dat het schieten op elkaar niet zomaar schieten is. Het schieten op de voorkant van die tank had wellicht geen effect, maar op zijn zogenoemde "glacis" plate aan de voorkant was je waarschijnlijk wel door zijn pantser heen gekomen.

Het is heel goed om te weten wat de "weak-spots" in de bepantsering van de verschillende tanks zijn. Hier onderscheiden de erg goede players zich van de minder goeden.

Edit: CobraVE, uiteraard bedoelde ik de LFP en niet de Glacis plate.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 20 januari 2013 01:43]

Incorrect: De "glacis" plaat is de bovenplaat van de armour aan de voorkant van de tank, veelal het dikste panzer op alle tanks.

Bij de meeste tanks moet je op de "lower front plate" schieten, die is het dunst.

Andere weak-spots zijn bijvoorbeeld:
-Commander cupola op de turret
-Driver port
-Voorwiel
-Engine deck
-Zijkant tussen de tracks


Echter zijn er natuurlijk uitzondering op deze regel en hebben niet alle tanks diezelfde weak spots. De IS-3 / IS-8 tanks bijvoorbeeld moet je niet in de zijkant schieten bijvoorbeeld want ze hebben daar dubbel (spaced) armour, er is een grote kans dat je schot 0 damage doet.

[Reactie gewijzigd door CobraVE op 19 januari 2013 16:02]

Dat is wel leuk opzich om op de tank de schieten maar het spotting systeem en map kennis is de steilste learning curve waar hij op doelt want je kunt natuurlijk gewoon hit-box skins downloaden.
Het spel is makkelijk te begrijpen maar heeft een enorme learning curve om echt goed te worden. Dat maakt het ook zo mooi, tactisch inzicht wordt beloond evenals teamplay!
Lol, dit spel is al jaren gigantisch, ook hier in het Westen hoor. Speel het al sinds closed beta wekelijks, dus ongeveer 2,5 jaar nu en het is nog steeds heerlijk. One of a kind.

http://worldoftanks.eu/community/accounts/500102596-Cobra6/

Helaas is het echter wel zo dat Wargaming steeds meer op de verkeerde player group begint te focussen (beginners) en alles naar 50% will trekken, goedschiks of kwaadschiks. dit is nogal frustrerend voor spelers die above average/goed zijn zoals ik, maar goed, ook daar komen we wel doorheen.

Helaas is met de introductie van premium ammo voor credits het niveau nog verder gedaald waardoor iedere niet mikkende speler nu toch tanks kan damagen en tanks met veel armour zowat overbodig zijn geworden.

De groote van markt is als volgt:
1) Chine
2) Rusland
3) EU
4) Amerika
Het aardige is trouwens dat je de tanks uit Tier IX en X alleen in-game kunt verdienen, ze zijn niet te koop. Dat zorgt ervoor dat mensen die geld in het spel investeren niet zomaar ineens in de allerbeste tanks kunnen stappen.
Helaas is het wel zo dat je tier 8 premium tanks kunt kopen zonder dat je überhaupt die tier zelf hebt, dit is iets wat vooral in hogere tier battles tot veel frustratie leid onder de actievere spelers. Als iemand namelijk niet zelf door de tiers advanced dan missen zij het benodigde tacticshe inzicht en kennis om een zinnige asset te zijn voor het team.
Ervaring sparen of geld besteden?
Wil je reliable zonder verlies tier8 of hoger willen spelen dan zul je moeten investeren in een premium account, anders ben je zowat verplicht met tier 5 vehicles credits te farmen om je andere tanks te onderhouden.
Feit is dat het spel zich grafisch niet kan meten met miljoenenproducties als Battlefield 3
Gelukkig hoeft dit spel zich daar ook niet mee te meten aangezien het een compleet ander ball-park is dan BF3 en CoD. Dit spel draait om tactisch inzicht, vooruit kijken, geduld en ervaring.
Grafisch is dit spel geen topper maar dat betekent wel dat ik het vloeiend op mijn 5 jaar oude laptop kan spelen als ik weer eens in het buitenland zit, dat is mij veel belangrijker.
Vooral het feit dat zoveel van de Chinese tanks nooit in het echt zijn geproduceerd is bij een deel van de World of Tanks-community in het verkeerde keelgat geschoten.
Nee het is ons in het verkeerde keelgat geschoten omdat de Chinese tree feitelijk een simpele copy=>paste is van de Russische tree om snel geld te verdienen op de Chinese markt. China had geen noemenswaardige tank force in WO2, zeker niet ten opzichte van de huidige onvoltooide Britse tree die wel grootschalig tanks gebruikte.
Daarbij word het weer eens tijd nieuwe maps uit te brengen, want de selectie die in de rotatie is is vrij beperkt.
Sterker nog: voor velen lijkt het gratis extra 'garage-slot' dat de update ook toevoegt waardevoller te zijn dan alle Chinese tanks bij elkaar.
Ik ga er vandaag eens aan beginnen, maar zal er geen geld in stoppen of ga niet voor bepaalde tanks inderdaad, ze hebben geen meerwaarde.


Ook is het erg belangrijk om het voertuig wat je speelt ECHT te kennen, want elke tank heeft zijn eigen playstyle, ook binnen de classes zelf. Het is dus niet zo dat elke zware tank hetzelfde speelt en dezelfde zwaktes heeft.

[Reactie gewijzigd door CobraVE op 19 januari 2013 16:42]

Sja, die opmerking over ongeproduceerde tanks is echt larie. Dan zouden heel wat Duitse tanks niet welkom zijn. Ik zeg maar Pz38 neue Art, Pz III/IV, E-100, E-75, E-50, Tiger-B 10,5 cm uitvoering, Panther L/100 kanon, GW E-type...

Juist de Duitse Paper Panzers zijn interessante voertuigen omdat ze meestal technisch innovatief waren.

De Chinese zijn inderdaad gewoon Sovjet tanks met een nieuw kleurtje... beetje jammer.
Paperware tanks zie je bij elke natie, Neem de USA die bijv. vrijwel geen AT lijn had, laat staan heavy tanks. Toch zie je daar een dikgevulde upgrade lijn. Maar het gaat veel verder, vrijwel elke tank en arty heeft overpowered onderdelen beschikbaar. Niks is realistisch, alles is UBER getweaked, incl. de go-kart aka T50/2 , supersnelle turning rates van turret en hull (tov reallife performance). Veels te snelle offroad speed etc.etc.
Gathering of Tweakers heeft ook een 'eigen' clan; Gathering of Tanks (ofwel GOT, verrassend! :9 )
Het bijbehorende forum vindt je op http://www.gatheringoftanks.nl.
In een clan is het overigens veel makkelijker om platoons te vormen met mede GOT-ters want alleen rijden is ook maar alleen.

Ik speel het zelf al bijna 2 jaar en ben er nog steeds niet op uitgekeken.
Aanrader!
Speel het al meer dan een jaar of zo.

Er zou in deze hand-on een part hoofdstuk mogen worden besteed aan het echte geheim van het spel, de zwakke plekken van elke tank kennen. Deze worden uiteraard niet door de makers bekend gemaakt en elke tank heeft zijn eigen zwakheden.
Bijvoorbeeld Tank Destroyers zijn vrijwel onkwetsbaar van voren, maar je moet er achter komen (door research op internet of gewoon door het te proberen in het spel) dan bijvoorbeeld de bodem, of vlak onder het kanon, je wel een kogel kan plaatsen die schade doet. Of er zit een klein kijkgaatje wat ook kwetsbaar is. De echte profs weten zelfs waar de bemanningsleden zitten om zodoende je schutter, bestuurde, aanvoerder, lader of radioman te verwonden. Dat mannetje moet je dan weer helen, indien je een kit daarvoor gekocht hebt en anders kan je niet meer snel rijden, goed schieten, snel laden etc.
Het kan zeer frustrerend zijn voor een beginner om zijn eigen tank in 3 schoten kapot geblazen zien te worden en zelf met 10 schoten amper iets uitgehaald te hebben.

Verder is het fenomeen wanneer je een andere tank kunt zien best complex. Uiteraard kan je een tank zien als die dichtbij is, maar via de radio kan je een andere tank zien ook als die niet dichtbij is. Zo kan jij dus een tank schieten terwijl die geen idee heeft waar dat vandaan komt omdat hij jou niet kan zien.

En als laatste het verdien model. Je moet goed spelen (veel schade aanrichten) om geld te verdienen. Met dat geld koop je upgrades, kogels etc. Het is aan te raden om minimaal 1 tier XIII tank te kopen voor echt geld (gold), omdat die "premium" tanks meer geld en xp verdienen dan de normale (gratis) tanks. Zeker zodra je een tier IX of X tank hebt kan het zijn dat slechte ronde je 10 - 30.000 credits kost, of meer. Zo kan je met zo'n tank de overige battles bekostigen.
Deze worden uiteraard niet door de makers bekend gemaakt en elke tank heeft zijn eigen zwakheden.
Euhm, heb je wel eens het nieuws gevold op worldoftanks.eu? Komen toch wel vaker filmpjes voorbij of lappen tekst waar dit soort dingen worden genoemd. Waarom de makers dit uiteraard niet zouden vermelden zie ik de logica ook niet echt in.
Ik speel WoT al sinds het begin van de Beta versie (begin 2011) en het is een erg verslavend spelletje. ;)

Beetje vreemd dat Tweakers dit nu eindelijk eens onder de aandacht brengt ?

Er zijn veel spelers uit Nederland, ook vanaf het begin (oke, het aantal Polen etc is nu wel het laatste jaar explosief gestegen)

Het is absoluut niet dat Pay to win van toepassing is, het enige grote verschil is dat je veel voorzichtiger moet spelen per potje en meer damage moet maken om bij een tier 5 of hoger toch voldoende credits te kunnen verdienen. In een potje met premium kan je na een slechte pot bijvoorbeeld nog 10k aan credits krijgen, terwijl je zonder premium bijv. 3k credits negatief krijgt. Uiteraard kan je minder snel "grinden"zonder premium, maar de vele regelmatige acties en bonus weekeinden zijn voor iedereen van toepassing en dat je bijv. voor je eerste gewonnen potje 5x/3x (standaard 2x) je XP verdienen waardoor het zeker de moeite loont om dagelijks al je tanks minimaal 1 x te spelen in een gewonnen potje. Ook zijn er regelmatig aanbiedingen om goedkoper tanks of goederen te kunnen kopen voor standaard credits, zodat ook gewone spelers die opletten hier veel voordeel van kunnen hebben.

Wat betreft de balance, die is meestal wel goed en wordt constant verbetert.
Maar je moet wel snappen welke tiers, welke tanks, welk nut hebben en wat de zwakte of sterke punten zijn hiervan. Een snelle lichte tank van een lage tier kan best bij hogere tiers ingedeeld worden, ondanks dat je dan geen/nauwelijk schade kan geven wordt er verwacht dat je tegenstanders gaat spotten en verkennen, zodat andere tanks hier voordeel van hebben. Dit lijkt raar (niet schieten, maar rijden) echter ook voor de tegenstanders die jij detecteerd en waarbij jouw team deze schade geeft , krijg jij achteraf gewoon punten en credits/XP.

Dus probeer te doorgronden wat voor type tank jij hebt of koopt, dat deze ook verbonden is aan een functie en speelstijl. Daarnaast moet je ook proberen te achterhalen wat de "weakpoints" zijn van andere tanken (snelheid, penetratie, gewicht, pantser, draaicircel van turrets, herlaadtijden etc.)

Als je dus het spel niet als een simpele "hit and run"of FPS ziet, maar een gratis spel met best goede grapics, een tactisch spel dat je eigenlijk alleen kan winnen door als een team te spelen en gebruik maken van de vele mogelijkheden, dan is dit spel een aanrader voor vele uren speelplezier.
Allereerst: beetje teleurstellende review. Op een aantal key issues zijn jullie gewoon niet op de hoogte:

- "met een tier 1 lekker verder rijden tegen een tier 7": er zit gewoon matchmaking in die voor reguliere tanks (artillerie en bepaalde light tanks hier uitgezonderd) maximaal 2 tank tiers verschil oplevert. Mocht je 'bottom of the food-chain' zijn dan is er altijd nog xp en credit compensatie voor het beschadigen van hogere klasse tanks. Bovendien compenseer je met skills en met name goed nadenken heel veel.

- "Heel lang wachten tot het volgende potje" Ja dat gaat in dit geval waarschijnlijk over de beta-server, in het algemeen word je binnen 10 seconden in een nieuwe pot geplaatst nadat je op Battle hebt geklikt, en duurt het vanaf dan een half minuutje voor je echt wegrijdt.

- "Dood is dood": als je dood gaat kun je inderdaad niet respawnen, maar wel met een andere tank die in je garage gaat een volgende pot starten.


Wat betreft het bereiken van de echte mainstream in nederland: Ik denk het niet. Veel mensen vinden de gameplay te traag of de learning curve te steil (ja het duurt inderdaad wel een potje of duizend voor je het echt onder de knie hebt, afhankelijk van je ervaring met dit soort games). Wat mij betreft is het een briljante tactische teamgame, wat dan ook gelijk de achilleshiel is. In veel random battles zit je gewoon met een groot aantal matige spelers opgescheept waardoor de pot bij voorhand al verloren is.

Voor de hardcore tactical gamer die het niet erg vindt om zich in het spelmechanisme en tactiek te verdiepen en zich aansluit bij een clan (ondergetekende) is dit een bijzonder meeslepend en leuk spel. Tip voor iedereen is wel om je aan te sluiten bij een clan of een flinke vriendenlijst op te bouwen om platoons mee te spelen. Zonder dat is het spel echt een stuk minder leuk en de random battles soms veel frustrerender.

p.s. Voor de mensen die zich willen verdiepen in de antwoorden van russische developers over features in development en game mechanics:

http://ftr-wot.blogspot.cz/ (blog van iemand die de antwoorden van russische developers naar engels vertaalt)

[Reactie gewijzigd door keesface op 19 januari 2013 20:31]

Voel me toch verplicht even te reageren, omdat er zoveel onwaarheden geroepen worden en de indruk die de review geeft ook lang niet alles dekt (er is gelukkig al veel rechtgezet door medespelers hierboven).

Ik speel nu iets meer dan een halfjaar en bezit rond de tien tanks, waarvan de besten tier 7 zijn. Ik heb tot op de dag van vandaag niet meer dan ¤30 uitgegeven, en hier nooit tanks van gekocht maar alleen gebruikt om wat sneller te stijgen. Dit is ontzettend weinig als je in aanmerking neemt dat hier honderden (ik vermoed zelfs duizenden) speeluren inzitten, ik durf te zeggen dat dit in tijd mijn meest gespeelde game ooit is, met op twee Call of Duty 4.

Allereerst even een reactie op het feit dat WoT hier nog onbekend is, dat is nl. niet helemaal waar. Veel mensen om mij heen hebben er wel van gehoord / kennen het van andere mensen die spelen, maar hebben niet de behoefte om het zelf te proberen. Dat zou kunnen komen doordat het wat minder toegankelijk is dan iets massaals en relatief simpels als Tribal Wars of Battlefield Play4Free. Je moet dus een beetje een liefhebber zijn van het sfeertje, en als je dat bent zit je zeker goed. In dat opzicht is het wat mij betreft geen minpunt dat het geen hype is, ik denk nl. dat de kwaliteit van de potjes daar niet op vooruit zou gaan. Het eigene van het spel moet gewoon behouden blijven.

Ten tweede is het spel absoluut géén pay-to-win, Wargaming is vrij hard voor betalende spelers en biedt ze maar beperkte mogelijkheden. Omdat dit systeem heel eerlijk over komt (op mij) ben ik juist bereid om af en toe een transactie te doen, als het ongebalanceerd was, was ik allang gestopt. De tanks die je nl. kan kopen met echt geld zijn NOOIT beter dan de andere tanks in die klasse, die je zelf vrij kan spelen. bovendien kan je de onderdelen NIET VERBETEREN, dus ze blijven zo goed of slecht als ze zijn. ik durf zelfs te stellen dat zelf vrijgespeelde tanks die volledig upgegrade zijn ALTIJD BETER zijn dan standaard premium tanks. Het loont dus echt om zelf aan de slag te gaan.

Ten derde is het zo dat je in principe nooit hoeft te wachten voordat je weer kunt beginnen na een potje, je hebt namelijk altijd meer dan één tank, en je kan daar gewoon mee gaan vechten terwijl je wacht tot de andere klaar is.
Ook ik speel al ruim 1,5 jaar, Ondertussen staat er een T95, T54, Cromwell, en andere tanks in mijn garage.
Ik heb ook nog steeds mijn Tetrarch :) met alles erop en eraar, een Tier II tank met een waarde van 500.000 credits ^^
Ik vind dat dit videoverslag weinig goeds doet voor WOT, de presentator zecht dingen die totaal geen waar zijn en noemt dit nadelen.
Je kan gewoon een potje verlaten nadat je gedood bent en verder spelen met een andere tank uit je garage, ondertussen gaat het potje waar je uit ben gestapt vrolijk verder en ontvang je automatisch je verdiende "loon"

Een echte aanrader!
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True