Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 227 reacties, 263.157 views •

Conclusie: indrukwekkend

Zelfs als je de eerste Galaxy Note niet als revolutionair ziet, is het niet te ontkennen dat dat toestel de weg heeft geëffend voor een heel nieuw soort apparaat: een grote smartphone met de nadruk op invoer met een pen. Onder meer LG heeft al enkele apparaten naar het voorbeeld van Samsungs trendsetter gemaakt, en ook HTC zou er volgens geruchten aan dergelijke smartphones werken.

De Note II is in vrijwel alle opzichten beter dan de eerste Note. De S Pen is beter en de software voor de stylus heeft meer features; de telefoon zelf is sneller, heeft een grotere accu die iets langer meegaat en heeft een groter scherm met meer subpixels. De telefoon kan dankzij de splitscreen- en popup-features vier apps tegelijk op het scherm zetten en doet dat ook nog met gemak. Ondanks het beperkte nut van zo veel apps op een mobiele telefoon, is dat een indrukwekkende prestatie.

Niet alles aan de Note II is echter beter. Wij vinden de glimmende, gladde plastic achterkant bijvoorbeeld een achteruitgang ten opzichte van de zakelijkere, matte afwerking van de eerste Note. Bovendien zou het fijn zijn als Samsung leert kiezen: de TouchWiz-skin bevat tientallen vernuftige features, maar de meeste werken niet of niet altijd goed en produceren in eerste instantie vooral veel irritante popups. Het grootste nadeel is echter de prijs: op moment van schrijven kost de Samsung meer dan 600 euro en alleen de iPhone 5 is ook zo duur.

Aan de grootte van een toestel als de Note II zal je niet makkelijk wennen; zo'n telefoon moet bij je passen. De liefhebbers van smartphones met een extreem groot scherm, of van besturing met een stylus, hebben echter weinig keus, en mogen hun handen dichtknijpen dat Samsung de Galaxy Note op vrijwel alle punten heeft verbeterd en daarmee een meer dan goede smartphone heeft afgeleverd. Dat mag een prestatie van formaat heten.

Bereik 8
Gebruiksgemak 6
Bouwkwaliteit 8
Beeldkwaliteit opname 8
Design 6
Featureset 10
Betrouwbaarheid 6
Accuduur 8
Prijs 4

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Verkrijgbaar vanaf: € 549,95

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy Note II 16GB Wit
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Max ICT B.V.

Score: 2.5

€ 656,59

€ 657,09

Kostenoverzicht

Productprijs € 656,59
Pakketpost vanaf 99,- € 0,-
iDeal € 0,50
Totaal € 657,09
Bekijk

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy Note II 16GB Titanium
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 3

€ 549,95

€ 549,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 549,95
Pakketpost (boven 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 549,95
Bekijk

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deSamsung Galaxy Note II


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (227)

Reactiefilter:-12270219+1115+28+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 6
Prima review @ArnoudWokke, maar toch een paar vragen:

- LTE/4G zou in de processor ztiten, maar of dat in NL zal werken, wordt door jou niet beantwoord. Andere bronnen claimen dat alleen in de NV7105 4G/LTE zal zitten, niet in het model dat nu in Europa leverbaar is, de NV7100.
Had een telefoontje met Samsung dit niet kunnen verhelderen; als er op het huidige model wl LTE zit, op welke frequenties dan?

- de batterij duur is minder hoog dan in andere benchmarks (bijv: http://blog.gsmarena.com/...ed&utm_medium=twitter). Jullie testen op een vaste helderheid wat veel zinniger is en het grootste verschil zal verklaren, maar hoe werkt jullie beltest bij de Note 2: scherm zeker weten uit? In de andere tests is het aantal uren bellen gigantisch. Wat is het aantal uren bij de Note 2?

- De web browsing tests die voor de accu en de snelheid worden gebruikt: wordt er bij de iPhone 5 iets gedaan aan de agressieve caching van iOS6/Safari waar veel developers over klagen? Anders zou Apple altijd al die tests winnen.

-Zijn er geen andere benchmarks voor de CPU dan CFBench?
CFBench is niet vergelijkbaar met andere reviews en telefoons omdat het een Nederlandse vrij onbekende test is. Nu blijft het erg vaag met: "De processor presteert prima in alle benchmarks die we hebben uitgevoerd."

-Een foto van het scherm met een tekst pagina zou helpen om te beoordelen hoe goed het scherm is (als dat ook bij andere telefoons gedaan zou worden). Omdat foons meer en meer ook als e-reader gebruikt worden is het zeker bij de Note 2 een gemis.

Wat mij in een andere review opviel is namelijk dat er mr tekst op de Note 2 ging dan op een andere Android 1280x720 telefoon. Mogelijk is de standaard text size op de Note 2 wat lager gezet omwille van het grotere scherm. Kan dit kloppen?
Terechte, goede vragen :)
- LTE/4G zou in de processor ztiten, maar of dat in NL zal werken, wordt door jou niet beantwoord. Andere bronnen claimen dat alleen in de NV7105 4G/LTE zal zitten, niet in het model dat nu in Europa leverbaar is, de NV7100.
Had een telefoontje met Samsung dit niet kunnen verhelderen; als er op het huidige model wl LTE zit, op welke frequenties dan?
Ik kan het niet beantwoorden, omdat ik het niet zeker weet. Het lijkt me logisch dat er een iets ander typenummer wordt gebruikt: Samsung kon er geen definitief uitsluitsel over geven, behalve dat je nu de Note II in NL niet met lte kunt gebruiken; hij is niet compatibel met de 2600MHz-netwerken die we momenteel hebben. Hij werkt alleen op 700Mhz en 2100MHz, en alleen die laatste zal in Nederland worden uitgerold.
Er zijn afaik geen hardwarematige verschillen, maar ik zou er niet vanuit gaan dat lte werkt met de Note II die je nu kunt kopen.
de batterij duur is minder hoog dan in andere benchmarks (bijv: http://blog.gsmarena.com/...ed&utm_medium=twitter). Jullie testen op een vaste helderheid wat veel zinniger is en het grootste verschil zal verklaren, maar hoe werkt jullie beltest bij de Note 2: scherm zeker weten uit? In de andere tests is het aantal uren bellen gigantisch. Wat is het aantal uren bij de Note 2?
Ja, het scherm staat zeker weten uit. Dat weet ik, omdat de beltest bij mij op het bureau (aan het raam, voor goed bereik) wordt uitgevoerd. Hij kan 14,4 uur bellen op een acculading en dat is meer dan menig telefoon. Als je alle benchmarkresultaten wilt zien, hoef je in een tabel in de review alleen maar op de naam van het toestel te klikken :)
De web browsing tests die voor de accu en de snelheid worden gebruikt: wordt er bij de iPhone 5 iets gedaan aan de agressieve caching van iOS6/Safari waar veel developers over klagen? Anders zou Apple altijd al die tests winnen.
Nee. Maar onze testen werken afaik niet met POST en GET-requests en zouden dus okee moeten zijn: bij de accutest met browsen worden vooraf bepaalde pagina's (waarvan we weten dat er geen pop-over ads op staan, want dan stopt de test) bezocht.
-Zijn er geen andere benchmarks voor de CPU dan CFBench?
CFBench is niet vergelijkbaar met andere reviews en telefoons omdat het een Nederlandse vrij onbekende test is. Nu blijft het erg vaag met: "De processor presteert prima in alle benchmarks die we hebben uitgevoerd."
Heikel punt. Ik heb afgelopen jaar meegemaakt dat fabrikanten de software aanpassen om goed te scoren op benchmarks en daar vervolgens mee adverteren: daarmee hebben ze dus een belang bij een goede score op onder meer Quadrant - die we om die reden dus niet draaien. Daarom bekijken we de hele tijd onze lijst benchmarks om te kijken of de resultaten de dagelijkse praktijk en gebruikservaring weergeven. Dat is bij CF Bench het geval.
Het doen van benchmarks is namelijk geen doel op zich: het zijn cijfers om een subjectieve ervaring (hij is snel/niet zo snel etc) te staven. Anders hebben de benchmarks geen zin. Ik kan er ook slecht tegen als ik andere sites in reviews een lijst resultaten zie publiceren zonder uitleg, duiding of de resultaten zie koppelen aan info over de hardware of de gebruikservaring. We hebben ook geregeld overleg met makers van benchmarks over resultaten en bevindingen en voor we publiceren hebben we een benchmark uitgebreid uitgeprobeerd op veel toestellen met verschillende hardware.
Kortom: wij hebben belang bij onbekende of eigen benchmarks, omdat software daarvoor niet wordt geoptimaliseerd en er dus niet met de resultaten kan worden geknoeid. Zo is het een echte weergave van hoe een toestel presteert :)
Een foto van het scherm met een tekst pagina zou helpen om te beoordelen hoe goed het scherm is (als dat ook bij andere telefoons gedaan zou worden). Omdat foons meer en meer ook als e-reader gebruikt worden is het zeker bij de Note 2 een gemis.
Goeie; ik heb de Note II niet bij me, kan hem dus niet maken. Ik zal daar dus later op terug moeten komen. Er past inderdaad meer tekst op door lagere dpi-waarde. In veel apps kun je dat trouwens ook instellen.

Dank voor alle feedback!
Dank Arnoud voor de toelichting.

- Ik vind het van Samsung wel een vreemde zaak dat ze niet helder kunnen zijn over hun LTE specs en de verschillende varianten van de Note 2.
De Amerikaanse versie die dus de 700/2100 Mhz LTE band moet ondersteunen is officieel niet degene die nu verkocht wordt vlgs Samsung, die komt pas eind okt. terwijl jij zegt dat jullie testtoestel juist 700 en 2100 ondersteunt.

- Samsung moet toch in staat zijn te vertellen of er idd een 7105 model komt dat wl LTE compatible is in Nederland, Duitsland, Zweden en Spanje, etc. Waarom het Amerikaanse model hier alvast verkopen??? Allemaal landen die 800/2600 hebben of in het geval van Nederland zullen krijgen komend jaar.


- De beltest levert elders bijna 17u op. Zal met een verschil in signaalsterkte te maken hebben. Onbelangrijk verschil en anyway lang zat. Jullie komen veel lager uit met de totaalscore voor de batterij omdat er zelfs in zwaar gebruik maar 2 u gebeld wordt. (dank voor de tip dat je gedetailleerde resultaten kan zien). Voor heavy bellers zoals ik, gaat de iPhone 5 een stuk korter mee zie ik.

- De Apple caching optimalisaties raken aan je andere punt: benchmarks. Ik ben het met je eens dat benchmarks een voortdurend slachtoffer van (nep-)optimalisaties zijn. Sunspider kan makkelijk versneld zonder dat je daar al browsend iets van zou merken.

Jullie frontpage test is echter zwak omdat de verschillen miniscuul zijn. Tienden van een seconde op de page load bepalen het verschil tussen snel en middelmatig. Dat is voor een gebruiker vrijwel irrelevant terwijl het een hoog gewicht krijgt. iPhone5 (snelste met afstand) 0,16s versus Note II 0,31s.

- Safari op iOS6 is veel sneller in alle benchmarks dan Chrome (of Safari/iOS5) terwijl veel testers constateren: "When using the browsers to surf the web, Chrome is noticeably faster when loading webpages. It seemed strange that Chrome lost every benchmark test, but still seemed faster when browsing." De reden is dat de Nitro Java engine van Apple ontzettend snel is, maar HTML5, CSS etc worden er niet sneller van. Browsermakr leunt kennelijk heel sterk op Javascript. Dit is een typisch voorbeeld waar de benchmark dus geen goede indicatie is van real world performance.

Of CFBench beter voorspelt dan Antutu is de vraag, wat wel opvalt is dat de Samsung SIII met dezelfde CPU op iets lagere kloksnelheid een hogere Antutu en Cafeine mark score heeft. Beter geweakede software of beter geoptimaliseerd voor de benchmarks?

Grootste vraag is echter waarom alleen de CFBench Java score dan publiceren ipv de gewogen score tussen native en Java? Native is de Note II zo verschrikkelijk veel sneller dan de genoemde Xperia T. Vergelijk: Sony Xperia T: Java 7524 / native 12548
Note II 7449/ *25605*

Het lijkt alsof je eindconclusie ´Presteert prima´ een understatement is, waar je door het gebruik van je benchmarks naar toeschrijft.

Hopelijk in de toekomst een e-reader achtige foto van alle telefoons nu ze daar steeds meer voor gebruikt gaan worden.

[Reactie gewijzigd door max3D op 10 oktober 2012 15:37]

De Amerikaanse versie die dus de 700/2100 Mhz LTE band moet ondersteunen is officieel niet degene die nu verkocht wordt vlgs Samsung, die komt pas eind okt. terwijl jij zegt dat jullie testtoestel juist 700 en 2100 ondersteunt.
Nee, dat zeg ik niet. Ik weet het simpelweg niet en ik heb geen manier om het te checken. Daarom zei ik: ga er niet van uit dat hij lte ondersteunt.
De beltest levert elders bijna 17u op. Zal met een verschil in signaalsterkte te maken hebben. Onbelangrijk verschil en anyway lang zat. Jullie komen veel lager uit met de totaalscore voor de batterij omdat er zelfs in zwaar gebruik maar 2 u gebeld wordt. (dank voor de tip dat je gedetailleerde resultaten kan zien). Voor heavy bellers zoals ik, gaat de iPhone 5 een stuk korter mee zie ik.
De beltest voeren we uit bij het raam, omdat daar het signaal optimaal is (verschilt per toestel, altijd vijf streepjes en makkelijk onder 80dBm. Ik weet niets van hoe andere sites beltesten uitvoeren, die van ons zijn in elk geval consistent: zelfde netwerk, rond zelfde tijden (in verband met drukte op masten), zelfde simkaarten, zelfs geluidsniveaus etc).
Jullie frontpage test is echter zwak omdat de verschillen miniscuul zijn. Tienden van een seconde op de page load bepalen het verschil tussen snel en middelmatig. Dat is voor een gebruiker vrijwel irrelevant terwijl het een hoog gewicht krijgt.
Het verschil tussen 0,31 en 0,70 seconden is meer dan de helft. Het gaat om een vaste, statische pagina die we altijd aanhouden; toen we begonnen, waren de laadtijden rond 2 tot 3 seconden, browsers zijn veel sneller geworden.

Ik meet overigens ook gewoon met telefoons naast elkaar hoe snel de browser is. Het levert geen publicabele benchmarktabellen op, maar geeft een indicatie van of de benchmarkcijfers kloppen. Als dat niet zo is, publiceer ik de tabel niet in de review of zet ik er duidelijk bij wat de oorzaak is dat je het snelheidsverschil in de praktijk niet terug zult zien.
Die benchmark weegt overigens niet zwaar, maar het is een goede browserbenchmark omdat er niet voor geoptimaliseerd kan worden en het een dagelijkse situatie emuleert.
Grootste vraag is echter waarom alleen de CFBench Java score dan publiceren ipv de gewogen score tussen native en Java? Native is de Note II zo verschrikkelijk veel sneller dan de genoemde Xperia T. Vergelijk: Sony Xperia T: Java 7524 / native 12548
Note II 7449/ *25605*
CFBench voert dezelfde testen uit in de Dalvik VM waarin vrijwel alle apps draaien en native; als de Java-score hoger is, voert hij dus alledaagse bewerkingen sneller uit. Als hij native sneller is, doet hij dat alleen bij apps die native draaien en met de ndk ipv sdk gemaakt zijn - en die zijn zeldzaam, omdat je je app dan aan moet passen aan socs. De Java-score zegt dus veel meer over dagelijks gebruik in apps dan de native score.
Het lijkt alsof je eindconclusie ´Presteert prima´ een understatement is, waar je door het gebruik van je benchmarks naar toeschrijft.
Geen understatement; het behoort tot de krachtigste hardware op Android en dat zie je terug in de benchmarks. En ja, hij is ook een van de snelste Androids die ik ooit heb getest, dus dat komt goed overeen.
Hopelijk in de toekomst een e-reader achtige foto van alle telefoons nu ze daar steeds meer voor gebruikt gaan worden.
Geestig detail: ik heb hem inderdaad gebruikt als e-reader in de testperiode (heel e-book uitgelezen). Jammer dat ik toen niet even een paar screenshots heb gemaakt :s Trouwens; ooit waren e-book-apps hip om mee te leveren in firmware, maar tegenwoordig zie ik ze nooit meer. Alleen e-bookwinkels worden nog wel eens op toestellen gezet door de fabrikant :)
Je schreef "Hij werkt alleen op 700Mhz en 2100MHz" vandaar dat ik daar de conclusie aan verbond dat hij dus geschikt is voor de US markt wat vreemd is.

Het verschil in frontpage load is niet 0.31 vs 0.7 maar 0.16 (iPhone 5) versus 0.31 Note II. Dat is verwaarloosbaar gezien de fluctuaties in real life in bandbreedte. Knipperen met je ogen duurt langer (0,2 sec gemiddeld :).

Ik snap je redeneringen verder wel, maar ´een van de snelste Android´ is al een understatement en dat aspect komt niet naar voren in de tekst van de review.

De rest is commentaar op de algehele test opzet, niet per se die van deze review. Prettig dat je reageert op de commentaren; dat voegt veel toe.
Het verschil in frontpage load is niet 0.31 vs 0.7 maar 0.16 (iPhone 5) versus 0.31 Note II. Dat is verwaarloosbaar gezien de fluctuaties in real life in bandbreedte. Knipperen met je ogen duurt langer (0,2 sec gemiddeld .
Dat is juist ongeveer een even groot verschil van factor 2. Ik meen dat ze meerdere keren de test uitvoeren waarbij ze de hoogste en laagste scores wegstrepen. Je zou er alle data voor nodig hebben om te kunnen zeggen dat het werkelijk significant sneller is, maar ik denk dat dat wel kan. De frontpage-test is daarbij gewoon een ruwe meting voor de hele browse-ervaring. Zwaardere sites laden zou niet handig zijn, daarbij hebben ze niet echt controle over wat erop staat.
Een goede app schaalt de text size in Android aan de dichtheid (pixels per inch). De tekst op mijn tablet is in ieder geval even groot als op mijn telefoon. Alleen staat er dan wel meer tekst op het gehele scherm.

Helaas pakken veel reviewers voor dat soort vergelijkingen dan meestal een website erbij en die worden nou juist weer geschaalt naar de schermgrootte. Zeker die mobiele sites. Waarna ze concluderen dat er evenveel op het scherm past (nu.nl bijvoorbeeld).
Als je deze video review bekijkt op 1:25 zie je de oude en de nieuwe note naast elkaar met dezelfde webpagina waarbij de Note 2 veel meer van de pagina laat zien.

http://nl.hardware.info/t...laxy-note-ii-video-review
Dat is puur de chorme browser die het lettertype groter zet.
Even over de functionaliteit van de s-pen... Ik ben enigszins verbaast over de verbeteringen.

In de review staat dat de orginele s-pen van de galaxy note niet drukgevoelig is en nu wel. Ik heb een 'oude' galaxy note en ik kan gewoon dikke en dunne lijntjes tekenen...

Ook staat er dat de pen nu op 1 of 1,5 cm boven het scherm gedetecteerd kan worden in tegenstelling tot de oude galaxy note. Ook dit moet ik tegenspreken. Mijn pennetje kan in Android 4 gewoon hoveren en een kleine muisaanwijzer ofzo tonen op het scherm. Al zit er natuurlijk nog niet de airview functionaliteit op, maar ik hoop dat dat in de nieuwe software upgrade zit.
De originele had 256 drukniveaus, die van de opvolger 1024.
Ik mis even een toelichtig op het wegvallen van pixels linksonder in de Note II letter B in het voorbeeldje op de "Scherm geen: PenTile" pagina. Dit kan misschien door velen van jullie geinterpreteerd worden, maar door mij even niet. Gaat het hier om opname techniek (timing issues) of is dit gewoon een gevalletje scherm aansturing. De voorbeeldjes eronder laten deze intensiteits verschillen niet zien, wat mijzelf suggereert dat het met schermaansturing te maken kan hebben. In dit laatste geval is een toelichting denk ik op zijn plaats. Ook de eerste Note laat wat intensiteitsverschillen zien, maar minder extreem dan die van de Note II (al is de intensiteit van de Note I over de hele linie ook wat minder.

Kan iemand dit effect even duiden, voordat anderen, net als ikzelf, allerlei verkeerde conclusies kunnen gaan trekken?
Hangt er net van af hoe die B er uit moet zien inderdaad!

Die niet zichtbare pixels kunnen zowel positief als negatief zijn als we niet weten hoe de B er uit HOORT te zien...

http://www.fontsquirrel.com/fonts/lobster-two << niet alle lijnen aangesloten zijn bij de B.
http://www.fontsquirrel.com/fonts/Yanone-Kaffeesatz << alle lijnen aangelosten bij de B.

Dus tweakers hoe hoort die B er uit te zien? Zet hem desnoods met font-grote van 48 en maak er een foto van en gebruik dat als doorschijnende overlay over de ingezoomde versie...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 oktober 2012 13:57]

Ja , dat is het absolute referentiekader, wat is het referentie-font. De huidige letter b plaatjes leveren vragen op. De plaatjes dienen trouwens wel hun doel dat het onderscheid tussen 1 en 1,5 pixel in de lijnen van de letter b wordt toegelicht.

Bij gebrek aan een beter referentiekader kan iemand echter veronderstellen dat dezelfde b op de zelfde plek in een page op beide apparaten als onderwerp is genomen. Wordt uit beide plaatjes een denkbeeldige b samengesteld, dan leidt het donkere gebied tot een onwelgevallige conclusie.

Zou het beeld te zien zijn waar de b uit is onttrokken, dan vallen die zwakke gebieden misschien op hun plek en wordt het logisch. Nu kan het niet geplaatst worden.
Waarom krijgt de iPhone voor het onderdeel "prijs" 1 ster en deze twee? In het artikel wordt aangegeven dat beiden ongeveer even duur zijn. Of wordt door de grootte van de Note II dit beoordeeld als "meer telefoon voor je geld"?
De prijs begint nu bij 609 euro en de iphone 5 is vanaf 659 verkrijgbaar, dus nog iets duurder.

Bovendien zal de Note 2 ws. snel na launch goedkoper worden, wellicht dat dat meespeelt in de beoordeling.

@redactie, wat is de redenatie achter de beoordeling van het aspect 'prijs' bij high-end toestellen? Ik bedoel, ze zitten bijna altijd op 600+ euro bij launch, dus waarom bij elke review een lage waardering voor 'prijs'?
@redactie, wat is de redenatie achter de beoordeling van het aspect 'prijs' bij high-end toestellen? Ik bedoel, ze zitten bijna altijd op 600+ euro bij launch, dus waarom bij elke review een lage waardering voor 'prijs'?
Prijs is altijd een beoordeling prijs/kwaliteit, dus inderdaad heeft dat te maken met wat je krijgt: een Galaxy Y of Galaxy Pocket voor 300 euro is veel te duur, voor een Note II is dat juist spotgoedkoop.

In deze markt is voor een high-end toestel rond 500 euro best wel gemiddeld: de Galaxy S III en One X zijn voor die prijs beschikbaar: dat zou rond drie sterren zijn. Sony en LG zijn vaak wat goedkoper en zouden dan dus meer sterren kunnen krijgen daarvoor. De 670 euro voor een iPhone 5 is simpelweg te duur als je dat zo bekijkt en ook 600 euro voor een Note II - ondanks de hogere bill of materials tov van een S III - is gewoon heel duur.

Maar daar is geen harde rekensom voor: het is meer een beoordeling van wat je voor die prijs kunt krijgen en of je voor een stuk minder een toestel kan krijgen wat ook veel kan bieden :)
Het punt is, de prijs voor een high-end toestel bij introductie is altijd rond de 600 euro. Wat heeft het nou voro zin om een high-end phone daar dan zo zwaar op af te rekenen.

Dat hoort er nou eenmaal bij als je de top van de specs wilt hebben en zo snel mogelijk ook.

Dan gaan vergelijken met oudere appraten is ook een beetje "appels met peren". De SIII kostte ook 600 euro bij introuctie (meer nog zelfs)
Alleen voor top-end toestellen ligt het op de 600+ hoor xD genoeg toestellen (die relatief minder vaak, maar ook soms worden reviewed) liggen tot onder de 200 euro.
Ja maar dat is precies wat ik bedoel: je kunt een prijs van 200 niet vergelijken met een prijs van 600, omdat je er een heel ander (=minder) toestel voor krijgt.

iPhones, Galaxy S3 / Note 2, HTC One X+, Lumi 920: allemaal minstens 600 euro bij launch. Dus allemaal maar 'laag' beoordelen op het aspect 'prijs'? Ik vind dat vreemd.
Je kan moeilijk gaan zeggen dat ze goedkoop zijn.

Bij de high end toestellen is alles TOP! Logischerwijs betaal je er dan wel veel voor.
Maar dit telt wel als een minpunt. Vermits dit veel mensen tegenhoudt om het toestel te kopen. Telt het als afknapper en dus als minpunt.

Enkel de iPhone krijgt zo een enorm lage waardering op prijs omdat deze als enige enorm overpriced is :-).
De rest is ook duur, maar dalen vaak heel snel na release. Dus als je ze niet gaat pre-ordere, kom je wel snel (maand of minder later) goedkoper uit en daarom krijgen deze 2 sterren op die prijs.
Niet vergetend dat de iPhone nog duurder is al op release en nooit daalt.
Waarom is de iPhone als enige "Enorm overpriced" omdat hij meer waardevast is dan andere toestellen?
De prijs bij de review wordt over gesproken, niet over de prijs over een tijdje...
Dat de iPhone Behoorlijk duur is, is waar. maar de note 2, de lumia en de s3 zijn dat ook bij de launch.
Waarom krijgt de iPhone voor het onderdeel "prijs" 1 ster en deze twee? In het artikel wordt aangegeven dat beiden ongeveer even duur zijn. Of wordt door de grootte van de Note II dit beoordeeld als "meer telefoon voor je geld"?
Omdat het instap model iphone 5 je 729 euro kost en een 'instapmodel' Note 2 602 euro. Dat is 127 euro oftewel 21% duurder, en dan kan je je Note 2 voor 50 euro uitbreiden naar een whopping 80 gig(74 bruikbaar), terwijl je bij een iphone 5 met 64gb je ws. organen moet verkopen om die 949 euro bij elkaar te scharrelen...
Beiden te duur. Maar idd, iPhone is in prijs flink gestegen en je krijgt er nog dezelfde schamele 16GB bij het basismodel bij. Iets wat volstrekt niet van deze tijd is... maar goed. Ik gebruik nog steeds mn iPhone 3gs ;) Voldoet goed.
iPhone 5 kost 670 euro, geen 729. Voor de rest heb je gelijk.
Maar daar krijg je wel een klein priegelschermpje bij van 4" ipv een fatsoenlijk 5.5" AMOLED+ scherm.
Dat 4" een Priegelschermpje is, is een mening en zeker geen feit, daarbij is volgens de test en reviews van tweakers de beeldkwaliteit van de iPhone 5 wel beter...
De iPhone is alleen nergens verkrijgbaar voor die 670 euro.
Niet verkrijgbaar. Ja over een maand ofzo.
Je krijgt bij deze telefoon nog wel iets meer voor je geld dan bij een Iphone die nog duurder is.
Niet 'iets meer', maar 'iets anders'.
Nee, ook letterlijk meer, alleen het grotere scherm is al meer, en een stuk extra technologie in de vorm van de pen. Of dat voor jou persoonlijk iets is wat je wil, staat los van het feit dat het letterlijk meer is (en dus ook hogere productiekosten met zich meebrengt en dus ook een hogere prijs kan verantwoorden.)
Maar ook "iets" minder, in prestaties en beeldkwaliteit en bouwkwaliteit (afgaande op de tweakers review).
En of je een 5,55" wil met een stylus of dat andere is een keus die je zelf moet maken.
Maar in gewicht en netto cm3 inhoud krijg je idd minder bij een iPhone dan bij de note 2, maar dan heeft een baksteen ook meer.

[Reactie gewijzigd door ludacrash op 11 oktober 2012 00:49]

Waarschijnlijk de wat hogere productiekosten. Samsung is net begonnen met het produceren van 720p RGB Amoled panelen dus het zal daar wel aan liggen. Ook natuurlijk dat de daadwerkelijke prijs over 3 maanden rond de 520,- zal liggen ofzo.

Ook behouden iPhones over het algemeen wat langer hun waarde op de tweedehands markt dus is het makkelijker om tweedehands een Note 2 te kopen dan een iPhone 5 voor hetzelfde geld.

[Reactie gewijzigd door max998 op 10 oktober 2012 21:46]

Ik snap het echt niet dat mensen voor zo'n toestel gaan.
Het is totaal niet praktisch, als je op je fiets muziek aan het luisteren bent en je wil een nummer skippen moet je 2 handen gaan gebruiken om dat te kunnen doen.
Met een 4,3 - 4,5 inch toestel kan je de telefoon nog makkelijk met 1 hand bedienen.

En werkelijk waar, wie gaat er nou een film kijken op zijn telefoon? Ik kijk af-en-toe een youtube filmpje maar daar heb ik geen 5,5" scherm voor nodig.
En het typen gaat ook prima op een 4.3" telefoon.
Misschien mensen die andere dingen met hun toestel doen dan jij? Ook aan gedacht? Ik luister op de fiets altijd radio, dus ik hoef niet te swipen of wat dan ook. Tevens kan ik mijn Note I makkelijk met een hand bedienen.

En ik kijk veel film, ik zit veel op internet, allemaal zaken waarvoor die grote scherm ZEER geschikt is. Het is maar net wat je zelf fijn vind. Kortom, het is practisch als het voor jou practisch is.
Ik snap het echt niet dat mensen voor zo'n toestel gaan.
Wil je het snappen?
Het is totaal niet praktisch, als je op je fiets muziek aan het luisteren bent en je wil een nummer skippen moet je 2 handen gaan gebruiken om dat te kunnen doen.
Dan inderdaad misschien niet, maar ik fiets nooit, is het dan ook niet praktisch? Maargoed ik kan de note 1/2 gewoon met 1 hand bedienen...
Met een 4,3 - 4,5 inch toestel kan je de telefoon nog makkelijk met 1 hand bedienen.
Praat voor jezelf, doordat ik grote toestellen gewend ben vind ik de kleinere juist moeilijker te bedienen/vasthouden. Misschien een kwestie van gewenning?
En werkelijk waar, wie gaat er nou een film kijken op zijn telefoon? Ik kijk af-en-toe een youtube filmpje maar daar heb ik geen 5,5" scherm voor nodig.
En het typen gaat ook prima op een 4.3" telefoon.
Ik kijk dagelijks een serie op mijn telefoon, een film zou zo kunnen alleen kijk ik nooit films. Hoe jij om gaat met een telefoon bepaalt niet hoe ander omgaan met hun telefoon :)

Natuurlijk denkt niet iedereen zoals ik, en willen ze liever een kleine telefoon, is het voor jouw zo moeilijk om het omgekeerde te kunnen bedenken? Dat jouw wensen niet meteen op de complete mensheid slaan, en dus niks meer zijn dan JOUW persoonlijke wensen?
Inderdaad puur persoonlijk. Ik vind het grotere scherm van de S3 in de auto echt wel een voordeel. Ik gebruik deze voor monitoring van de motorelectronica en tijdens het rijden is groter echt wel beter. Ook als ik de bluetooth MP3 weergave gebruik is een groter scherm altijd handiger.

Ook kijk ik in bed (op op de porseleinen troon) weleens uitzending gemist, prima te doen. Sinds ik de S3 heb gebruik ik de tablet (10.1) echt alleen maar als ebook reader :-)
de note 2 komt met een mooi klein headsetje dat goed geluid geeft en knopjes heeft.
dus zonder de telefoon uit mijn zak te halen kan ik op de fiets muziek pauzeren(1x actie knop) naar volgende nummer skippen(2x actie knop) telefoon beantwoorden(1x actie knop tijdens beltoon) en volume regelen(+ en - knopjes) allemaal met 1 hand.
overigens is het niet de bedoeling dat je je telefoon in je hand hebt tijdens het fietsen, al hebben veel jongeren er geen probleem mee om met 2 handen aan hun telefoon rond te fietsen.

en film kijken: ik keek geen films op mijn telefoon omdat ik te weinig opslagruimte en batterij had, en omdat ik dan of een TV of een tablet met beter scherm in de buurt had.
thuis ga ik natuurlijk geen hele film kijken op mijn telefoon als ik een TV binnen bereik heb.
maar op vakantie zal ik veel sneller naar mijn telefoon grijpen nu ik een note 2 heb.
USB otg en SDXC ondersteuning lossen mijn opslag probleem op, de grotere batterij lost mijn batterij probleem op, en 720p is scherper dan wat mijn tablet te bieden heeft.
Het verbaasde me heel erg dat de Note 1 zo'n succes was. Ik vind het eigenlijk sowieso zonde dat deze trend zich blijft voortzetten. Elke nieuwe highend smartphone heeft een scherm van 4.8 inch en de nieuwe SGS4 krijgt 5 inch dus het zal nog wel even door blijven groeien.
De meeste van ons kopen al 10-20 jaar elk jaar een nieuwe telefoon die kleiner is dan de vorige, op onze eerste smartphone na waarschijnlijk. Waarom hechten we opeens geen waarde meer aan een handzaam toestel dat makkelijk met 1 hand te bedienen is en waar je geen last van hebt als je hem meedraagt in je zak? Bovendien zien de echt grote toestellen met schermen van 5 inch of groter er echt belachelijk uit als je ermee belt.
Iemand die nu gewoon een highend smartphone wil die wl handzaam is maar geen iOS/iPhone wilt zal moeten wachten op de SGS3 mini die net is aangekondigd want verder is er gewoon geen alternatief.
Het doet me een beetje denken aan die megapixel race die er was voordat smartphones populair werden. Met telefoons die foto's in 18 megapixels e.d. maakten maar waarvan de helft noise was was het nut ver te zoeken. Mensen gingen compleet mee in de megapixel hype zonder na te denken over het praktisch nut ervan, net als dat een groot toestel nu wat mij betreft veel meer nadelen dan voordelen meeneemt.
Ik kan iig alleen maar blijven hopen dat de SGS3 mini en de iPhone 5 beiden een groot succes worden zodat HTC en Nokia e.d. ook premium toestellen blijven maken met een 3.5-4.5 inch scherm en niet slechts budget toestellen.
Hier vergeet je de HTC one S.

Deze wordt vaak niet aangehaald als High-end toestel vermits de One X hier dienst hoort te doen als de beste van HTC.
Maar tweakers heeft al duidelijk aangehaald in reviews en in benchmarks zie je het ook, dat de One S (buiten het minder goede scherm dan de X) zeker meedraait als High end toestel. En deze is niet zo groot ;-)
vergeet ook niet de Sony Xperia V, Motorola RAZR M en wellicht morgen de Samsung SIII mini. Huwaei en ZTE hebben ook iets. Dacht LG ook. Er zijn eerlijk gezegd zat 4.3 tot 4.5 inch scherm telefoons met dezelfde (interne) specs als de high end machines.

Het is grappig dat mensen apparaten met een groot scherm als "high-end" bestempelen terwijl een apparaat met exact dezelfde specs (behalve een kleiner scherm) dan ineens "budget" zou zijn. En dan klagen dat alleen grote schermen high-end zijn. Dat is dan dus wel alleen omdat je zelf die definitie zo raar zet.
En mij verbaasde het niet, het toestel is vooral onder de dames zeer populair(handtasje), Het is gewoon een trend en gezien de verkoop aantallen van de categorie grotere telefoons is het zodat heel veel mensen er geen probleem mee hebben.
Onder die mensen zitten overigens ook genoeg mannen, dit is zeker wat anders dan de megapixel race, dit nl zichtbaar.
Van hoeven de toestellen ook niet meer groter, maar de definitie van een telefoon is gewoon veranderd en dat noemen we voortschrijdend inzicht.
Dat jij het er raar uit vind zien is meer jouw probleem.
Verder ben ik het wel met je eens dat er keuze moet blijven.

[Reactie gewijzigd door piotr123 op 10 oktober 2012 13:05]

De meeste van ons kopen al 10-20 jaar elk jaar een nieuwe telefoon die kleiner is dan de vorige,
volgens mij heb je het hier toch echt over het tijdperk Nokia en zijn Symbian toestellen, toen het scherm niet meer dan een te bellen telefoonnummer, huidige netwerk, accuduur en signaal sterkte hoefde weer te geven. Maar voor multimedia en internet-zaken is het voor veel mensen toch fijn om een telefoon met een groter scherm te kunnen kopen en ik ben dan ook blij dat men die keuze ook geeft aan de consument. Wil je dat niet, dan koop je toch lekker een toestel met een kleiner scherm?
Waarom ziet dat er belachelijk uit als ik vragen mag ? Ik stoor mijn totaal niet aan iemand zijn telefoon (de grote dan). Niet lang geleden liepen we allemaal met koelkasten aan ons oor, en niemand die er wat over zei. Nee je was juist gezien met zo'n telefoon aan je oor. Daarna kwam de hele gang van mobieltjes die kleiner en kleiner werden, met als ik het goed herinner een nokia zo klein dat je amper je nummer kon in tikken. Ik ben juist blij dat je weer gewoon een toestel in je handen heb ipv een bart smit plastic klap telefoontje...

Zo zie je maar, smaken verschillen ;)
Di mensen die het "belachelijk" of zelfs "mens-ontwaardig" vinden denken vlgs mij dat ze hiermee uit de kudde gestoten worden ofzo... Deze bepaalde kudde kan de werkelijke functionaliteit en handigheid gewoon niet op waarde schatten...

(Note- en laptop13"-gebruiker, geen tab... niet nodig)
En daarom heb ik nu een kleine SE Xperia Ray n een 12inch... Terwijl ik daarvoor een Note 1 had. Prima, fijn formaat, en er kon echt een hoop mee. Daarna een Padeng A7 geprobeerd, de Note was op de skipiste achtergebleven, maar dat was hem niet, te slecht. Nog eens nagedacht over de functionaliteit tov de prijs, en toen maar voor een "budget"toestel gegaan voor 200 EUR. Nu loopt abo weer af, toch maar weer een Note? Aan mjn oor misstond hij niet...
Dan zou je vriendin aan haar eigen zelfvertrouwen moeten werken.

Het is belangrijk om sociaal geaccepteerd te zijn / worden, maar het is zielig om met vooroordelen dingen te doen als je zelf al denkt dat je voor gek staat.

In een wereld waarin mensen met bijna lichtgevende haren en afgrijselijke kledingkeuzes over straat gaan, is er gn hond die een ander 'afrekent' op de telefoon.
Sterker nog, misschien kan je je vriendin duidelijk maken dat in het ergste geval men je nog niet eens zal zien, al zou je ziek / dood neervallen op straat.

Ik geef je op een briefje dat 90% over je heenstapt, zonder ook maar terug te kijken.
En als ze al terugkijken, is dat om te vragen waarom je zo moeilijk doet.


Mij is altijd verteld dat grapjes fysiek niet pijnlijk zijn, en dat een enkel grapje moet kunnen, als dezelfde mensen dezelfde grapjes maken, en ze zichzelf 'vrienden' noemen, dan moet je een ander pad kiezen, vrienden die je blijven uitlachen moet je negeren, dat zijn geen vrienden
Grappig de conclusie is indrukwekkend maar als ik alles zo lees zie ik het volgende:

- Het scherm viel wat tegen
- De batterij ondanks dat deze zo zwaar is uitgevoerd valt tegen
- Camera valt tegen
- Het gebruik van meerdere applicaties naast elkaar werkt soms wel / soms niet (maar naar mijn idee heeft dit vooral te maken of Samsung zelf de leverancier is van de Apps).
- Irritaties door allerlei pop-ups die je gaan vertellen wat je toch echt moet gaan doen.

Verder vindt ik de conclusie over de hardware vreemd, er wordt gezegt dat deze snel is. Maar ik vindt voor een quad core 1.6 Ghz. dat het eigenlijk tegenvalt. In de meeste benchmarks is hij niet de snelste terwijl hij volgens de specificaties dat wel zou moeten zijn. Alleen in de geheugen benchmark is hij het snelst.

En het zal vast passen in je broekzak maar comfortable is het niet, als je gaat zitten op een stoel, in de trein dat ga je dat volgens mij best goed voelen.

Verder vindt ik dat truukje van de S-Pen met het erboven zweven aardig bedacht, praktisch nut ontgaat mij wel want in veel gevallen wordt het haast een onmogelijkheid om die pen fatsoenlijk boven het scherm te houden. Zit je in de trein of ben je aan het lopen dan wordt het toch vrij lastig om het pennetje erboven te laten zweven zonder het scherm per ongeluk te raken. En als dat vaak gebeurt (het raken) dan wordt het eerder een frustratie.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 10 oktober 2012 08:37]

Serieus, dit kan toch niet de eerste review zijn die je ooit hebt gelezen? Vaak genoeg gebeurt het dat individuele punten redelijk kritisch kunnen overkomen, maar waar het echt om draait is de eind indruk van het product als geheel. En die is gewoon vreselijk goed.

En wat betreft in broekzak passen, tot mijn grote verbazing ben ik er achter gekomen dat zelfs een 7" tablet in *al* m'n broeken past en het is pas onconformtable als ik naar voren leun (alsnog geen aanrader om zo mee te dragen, maar dat heeft andere redenen :) ).
Klopt mijn Kindle E-reader past ook gewoon in mijn broek dus dan past deze ook makkelijk.

Ik ben dan wel groot (1m93) maar heb niet enorme wijde broeken met enorme zakken ofzo. Het zijn vooral mensen die het nog nooit geprobeerd hebben die roepen dat dat nooit past.
ik heb het ook eens even geprobeerd, en inderdaad, verbazingwekkend, maar de kindle (6 inch met behoorlijke bezel) past zelfs in mijn strakste broek.
Veel mannen hebben problemen met het inschatten van formaat en de impact ervan op krappe ruimtes ;)

Maar inderdaad, in de praktijk is een dergelijk formaat telefoon niet echt een probleem en je went echt snel aan de schermgrootte. Natuurlijk is het wennen als je de stap van 3,7 naar 4" al groot vindt, maar een groter scherm heeft zoveel voordelen...
Wat voor broeken draag jij wel niet ;-)
Gewoon normale (geen skinny jeans nee), maar de vooroordelen over de grote zijn het probleem, niet de broeken ;)

Zoals ik al 10x gepost heb (in andere artikelen) en GreatSlovakia nu ook doet, ik had de note 1 hier op mijn werk door iedereen laten proberen en nog geen 5% had er problemen mee! Ook onder vrineden en family die grapjes maakten meteen dat ding gegeven en gevragd of ze in hun zak past, ZELDEN past ie niet...

Maar blijf vooral denken dat het bij niemand past :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 10 oktober 2012 10:56]

Helemaal mee eens, bij mij op het werk was er een uitzendkracht met de Note 1
ik: mag ik zien , mag ik zien ?

en passen in de broekzak: past perfect!! sterker nog: ik voelde hem minder dan mijn iPhone 4 (met bumper) het is net of de Note lichter is... omdat hij platter is en het gewicht is verdeeld over het grote formaat.

kortom: past perfect! en zit nu echt te overwegen om een S3 of Note 2 te nemen _/-\o_


En ja ik ben eigenlijk verwend Apple Fan / gebruiker maar wil toch weer terug naar Android nu er eindelijk snelle toestellen zijn. en ---> Android 4.1 :*)
Dat is ook de reactie van m'n vrienden... tot ze het zelf proberen :D (serieus, ben maar 1 vriend tegengekomen bij wie het niet paste, en hij had van zo'n strakke vrouwe broeken aan :P (geen flauw idee hoe die heten xD)

Maar even serieus, ik draag het meestal alleen in m'n zak als ik eventjes van de trein naar de bus loop enzo, en geen zin heb om het in m'n tas op te bergen. Of als ik naar een vriend toe ga, en geen tas bij me heb, maar om 1 of andere reden m'n tablet wel mee moet nemen.

(Dit gaat trouwens voor de duidelijkheid dus om een nexus 7, die dus nog 1.5" groter is dan de note II, dus de note II moet gewoon rustig passen).

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 10 oktober 2012 09:05]

En het zal vast passen in je broekzak maar comfortable is het niet, als je gaat zitten op een stoel, in de trein dat ga je dat volgens mij best goed voelen.
Je hebt het duidelijk niet geprobeerd. Dit is de reactie van iedereen tot ze het zelf proberen. Het valt echt mee.
- De batterij ondanks dat deze zo zwaar is uitgevoerd valt tegen
voor het formaat valt hij tegen, maar vergeleken met de concurrentie duld die bijna niets boven zich. dus eigenlijk is de batterij prima. enkel hadden ze meer verwacht gezien de grootte
Je vergeet dan ook meteen alles wat het moet relativeren.
-Het scherm heeft scherpere tekst dan die met 2 subpixels, maar er zijn betere opties op de markt (het valt dus niet echt tegen maar er zijn betere opties)
-De accuduur is gelijk aan die van andere toestellen
-Het nut van het naast elkaar plaatsen van applicaties is ver te zoeken, een leuke gemmickt
De rest geef ik je gelijk in ;) behalve dan dat ik me weinig kan storen aan een grote telefoon in de broekzak. Net als dat de dikte van een telefoon me weinig boeit.
Ik heb hem vorig week al even in de handen gehad, werkt erg prettig moet ik zeggen dat grote scherm in combinatie met de stylus! Alleen dat formaat.. Ik zou er wel aan kunnen wennen, maar voor het meenemen is het zo onpraktisch:( Tenzij je een handtasje wil gaan dragen natuurlijk:)
Ik draag bijna alleen broeken met van die zijvakken op je bovenbeen (ja ook in zakelijke omgevingen). Daar passen dit soort dingen makkelijk in. En ten aanzien van het tegen je oor aanhouden, daar heb je toch oortjes voor?

Ik vind het jammeer dat er nog steeds weerstand is tegen het formaat, ik vind een formaat van ongeveer 6" ideaal want dan heb ik geen tablet meer nodig. Hoe minder apparaten hoe efficienter toch?
Nadeel is dat je dan toch allerlei consessies maakt.
Als ik een 'smartphone' gebruik moet hij gewoon makkelijk in de broek passen en goed tegen het hoofd gehouden kunnen worden.
Hierdoor wil ik niet voor het 'gemak' oortjes nodig heb om te bellen, of nou toevallig broeken met grote zakken dragen.

Dit is gewoon net iets teveel voor een reguliere smartphone en net iets te weinig voor een tablet (uiteraard persoonlijk ;))
Een losse tablet en een losse smartphone is anders ook echt niet compromisloos hoor.
Consessies maak je sowieso of je nu voor een Note (II) gaat of voor 2 losse devices. Ook alleen een kleinere smartphone (en geen tablet) gebruiken is niet compromisloos.

Koop je een smartphone met een kleiner scherm in combinatie met een tablet dan heb je dus 2 devices, waarbij je er ook voor moet zorgen dat op beide je data gesynchroniseerd blijft. En je apps op beide geinstalleerd worden. Wil je op de tablet die ook buiten Wifi range internet heeft dan moet je naast een kostbaardere tablet (met 3G) en ook een (kostbaar) extra 3G abbo afsluiten... of hem pairen met je smartphone die als wifi hotspot fungeert wat weer onhandig is en je smartphone batterij drained.
Daarnaast zul je als je aan het browsen bent (of e-readen, doc, pdf, xls etc) op een kleinere smartphone veel meer zitten priegelen, en kun je bijv niet Whatsappen op je tablet (in ieder geval niet onder je reguliere telefoon-whatsapp account). Ook laat ik persoonlijk heel vaak mijn tablet - ondanks hij maar 7" is - thuis, omdat ik het toch teveel gesjouw vind om mee te nemen, dus dan maar priegelen op de - overigens niet eens heel kleine - 4,3" HTC Sensation XE.

Ik zit dus serieus de Note II te overwegen die mijn 4,3" HTC Sensation en 7" HTC Flyer 3G tablet (die nu te koop staat) samenvoegd in 1 device: gewoon altijd alles bij de hand, en 1x software installeren. 5,5" lijkt me persoonlijk prettig genoeg, ook als webbrowser en e-reader formaat. Integratie heeft absoluut zo ook zijn voordelen.

Voor sommigen zal het best of both worlds zijn. Voor anderen onacceptabel groot voor een smartphone en/of onacceptabel klein voor een tablet. Ik neig persoonlijk - kijkend naar wat ik tegenwoordig allemaal met mijn smartphone doe, waarbij displaygrootte steeds meer de beperkende factor wordt - naar het 1e... en dat ondanks ik vroeger juist niets moest hebben van 'grote' telefoons (weet nog dat ik de iPhone 2G destijds een koelkast vond toen hij in 2007 uitkwam, in vergelijk met de HTC Touch Diamond die ik toen gebruikte... 5 jaar voortschrijdend inzicht en veranderingen in mobiel gebruik hebben mijn opinie behoorlijk bijgesteld ;)).

Overigens vraag ik me af waar in deze review de 3 sterren voor 'gebruiksgemak' en 'betrouwbaarheid' vandaan komen. De grootte (en daarmee hanteerbaarheid) van dit device is een bewuste feature en geen bug. Je kunt hem daarop dus moeilijk afrekenen.

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 10 oktober 2012 13:57]

Er moet dus toch weer zoiets als de kyocera Echo komen, met een klapscherm. Sony had er zo een, de S2 waarmee je dan weer niet kon bellen, en je had natuurlijk de Navigator van Nokia, maar dat was toen nog met toetsjes.
Kom op Samsung, maak eens iets waardoor ik niet op de oprolschermen hoef te wachten!
De vraag is eigenlijk of je wel een tablet nodig hebt?
Wat kun je met een tablet wel wat je op een smartphone niet kunt?
Ik ben het volledig met je eens. Echter blijft dit toch altijd weer een persoonlijke kwestie.
Als ik voor schut wil lopen, dan loop ik nog liever met een Samsung G Tab 10.1 aan mn oor, dan met dit ding. Maargoed het blijft een kwestie van smaak.
Het mooie is dat je m niet tegen je oor hoeft te houden, er zit nl. een luidspreker functie op ,dit werkt uitstekend geen oortjes nodig niks tot op wel 2 meter afstand merken mensen aan de andere kant er niks van dat ze op de speaker staan ;)
het is inderdaad een kwestie van smaak, maar het brengt ook wel voordelen mee.

Ik vind eigenlijk de functie van twee applicaties naast elkaar wel veel leuke mogelijkheden met zich meebrengen.

Je kan nu gewoon twee verschillende porno filmpjes tegelijkertijd bekijken!
Iets wat veel mensen volgens mij ook over het hoofd zien is dat wij Nederlanders erg lang zijn. Relatief gezien is een grotere telefoon dan ook niet zo'n gek idee.
Dus als ik een Galaxy Note wil moet ik mijn garderobe update en oortjes gaan gebruiken.
Daarbij zit een dergelijke broekzak op een plek waar je vaker ergens tegenaan stoot dan een normale broekzak.
Voor mij hoeft het scherm persoonlijk ook niet zo groot.
Hij zit vooral ook zo ver naar beneden dat je moet bukken om je telefoon uit je zak te halen als je staat. Echt handig is dat ook niet, met name bijv in druk OV.
Grappig dat je denkt dat je de telefoon dan stoot. In de praktijk is dat niet zo. Het heef juist heel veel voordelen. Ik geef er twee. De eerste: als je zit (auto of elders) kun je altijd makkelijk je telefoon pakken, veel makkelijker dan iets dat in je bovenste broekzak zit Want als je zit dan is die toegang juist bekneld.

Tweede grote voordeel: bij uitgaan of elders kun je altijd zonder zorgen je jas uit doen en ergens ophangen. Je hebt en houdt altijd je telefoon (en portemonnee aan de andere kant) bij je lichaam. Dus je hoeft niets uit je jaszak over te pakken. Echt, het is een verademing als je het eenmaal gewend bent!
'werkt erg prettig moet ik zeggen dat grote scherm in combinatie met de stylus!'

Helemaal mee eens. Een stylus werkt wel 1000x accurater dan je vinger. 'Vroeger' met WM en symbian kon ik nog redelijk accuraat typen. Nu moet ik soms wel 3/4 pogingen wagen om de juiste letter te pakken (pakt heel vaak naast).
Daar heb ik nou helemaal geen problemen mee, mits je het scherm naar 2.4~3.2" gaat krimpen. Op 3.7" en groter maak het voor mij helemaal niets meer uit, mits het touch keyboard een beetje slim / handig werkt. Dat vind ik toch nog steeds een groter issue dan de schermgrootte.

Een stylus is juist ondertussen niet meer zo heel erg nodig, tot je wilt tekenen / schrijven op een touchscreen. Ik snap dat het voor veel mensen fijn is op een tablet, maar ik ben juist zo blij dat je niet meer iets moet vasthouden op je telefoon.

De Note (1 en 2) zijn duidelijk succesverhalen, maar ze zijn ook overduidelijk niet voor iedereen even prettig. En dat is erg persoonlijk zoals uit het draadje hierboven blijkt.
Ik hoop dat Samsung vooral doorgaat met >4.7" voor gebruikers die dat willen, maar ik baal er ondertussen ook wel een beetje van dat ze geen mooie 4" modellen hebben met high-end hardware.
Met de Galaxy S1 met 4 inch scherm had ik nog last van. Met de S2 had ik veel betere ervaringen en de S3 nog meer. Ik ben 2 meter en heb dus grote handen en is dus de formaat die de S3 heeft ideaal. Het mag zelfs van mij naar de 5 inch gaan. Daarom alleen al is de iPhone helemaal niks voor mij, ik kon echt voor geen meter typen op de 3GS en 4S die ik wel is in m'n handen heb gehad.

Maar inderdaad het mistypen ligt puur aan jezelf, gezien op deze formaat de letters prima te scheiden zijn. Als ik echt wil typen knal ik ca. 7 letters per seconde neer, dat ziet er eigenlijk best dom uit maar ach ja bewijst maar weer dat je sneller kan typen op een Touchscreen dan met hardware knopjes.
Als ik echt wil typen knal ik ca. 7 letters per seconde neer, dat ziet er eigenlijk best dom uit maar ach ja bewijst maar weer dat je sneller kan typen op een Touchscreen dan met hardware knopjes.
Dat is knap, sneller dan een ervaren data-typist .... die gemiddeld 350 aanslagen per minuut doen.
Offtopic, maar mits betekent 'op voorwaarde dat' (link)
Ik zou zeggen, probeer swiftkey eens (in de veronderstelling dat je Ancroid gebruikt). Er zijn misschien nog alternatieve inputmethoden die het goed doen, maar voor mij is Swiftkey toch met voorsprong de beste, waarbij de herkenning en voorspellingen nog verbeteren bij gebruik.

Bij mij haalt die er automatisch de meeste foutieve letters uit, en af en toe zijn er dat wel een paar in n woord.
Aangezien alle touchsoftware (bv op ios) speciaal gemaakt zijn voor vinger-touch, werkt dat vele malen natuurlijker en zelfs accurater dan een pennetje.. Er is overal rekening gehouden met de menselijke hand/vinger. Het is niet voor niks dat mensen zo positief zijn over het gebruiksgemak van de iPhone.

Met je vinger heb je altijd direct contact met wat je wilt aanraken.. (hand, scherm)

Met een pennetje heb je altijd indirecte besturing (hand, pen, scherm)

De grootste voordelen van een pennetje zijn natuurlijk het schrijven en tekenen maar voor gewoon gebruik (apps, internet, typen) zijn je handen gewoon het beste.
Waarom zou dat voor internetgebruik handiger moeten zijn? Enkel als je voor mobiel-gebruik-geoptimaliseerde websites bezoekt die je een versimpelde versie met grote aanraakvlakken voorschotelt kan je er makkelijk met je dikke vingers mee overweg.
Als je een website bezoekt die zich niet specifiek op mobiel gebruik richt dan is zo'n stylus veel makkelijker, niet inzoomen voordat je een linkje fatsoenlijk kunt aanklikken.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 12 oktober 2012 15:26]

Een stylus werkt wel 1000x accurater dan je vinger.
De meeste mensen hebben zo'n 10 vingers bij zich, een stylus kan (en zal) kwijtraken. Ik heb verschillende Palm's gehad (prachtige apparaatjes trouwens), maar heb altijd stylussen bij moeten kopen.

Daarbij is de hele iOS interface (en daardoor ook de Android interface) gent op gebruik met vingers: swipes, 2, 3 en 4 vinger bewegingen, "pinch to zoom", ...

Al deze zaken werken niet met een stylus. Stylus pakken, stylus wegleggen, stylus pakken, ..., dat is een garantie voor het snel zoekraken van je stylus.

Voor de meer precieze acties zul je dus eerst moeten zoomen, en daarna bewerken. Dat kan prima met je vingers!

Met andere woorden: voor de meeste mensen is een tablefoon (wat de note is) met een stylus onhandig. Onhandig formaat, onhandige invoer: fail.
Absoluut geen fail, wel een conclusie gebaseerd op een apple instelling, je doet het maar op de manier die de fabrikant aangeeft.

Het mooie van de note(s) is dat je kan kiezen wat je gebruikt. Wil je de pen niet gebruiken, prim, dan veeg je lekker met je vingers over het scherm. Wil je meer doen en is de pen daar handig bij, dan gebruik je de pen. Keuze in de manier waarop je jouw apparaat bedient.

Daarnaast is het wel duidelijk dat je totaal niet met deze of zelfs de vorige note gewerkt hebt en dan vooral met de pen. Het nut van de pen is zeker bij de note 2 enorm toegenomen en veel reviews beamen dat ook. Tweakers zegt zelf:"Al met heeft de S Pen er een hoop functionaliteit bijgekregen en de stylus geeft ditmaal ook echt een meerwaarde aan het toestel."
Met andere woorden, totaal geen fail, en zeker wel een nuttige bijdrage. Maar nogmaals, mocht je een andere mening zijn toegedaan, dan gebruik je de pen toch niet, die keuze heb je.
Maar voor handschriftherkenning en tekenen is een pen toch echt wel veel beter geschikt dan een vinger.

En het argument van verliezen is natuurlijk wel een beetje onzinnig. De pen kun je in het toestel opbergen en iemand met een beetje volwassen manier van met zijn spullen omgaan zal echt niet elke week een nieuwe pen moeten kopen.
Ik ben geintresseerd in deze telefoon maar ook wil ik graag weten hoe de stylus in de telefoon zit , mijn ervaring met een stylus is dat het prettig werkt maar met een sony ericson die een stylus had was die meerdere keren tijdens het uit de broek halen uit de telefoon gevallen . Ook het vaak op de bank gevallen en erop gaan zitten en brak snel . In het begin kreeg ik er meteen 2 opgestuurd maar later bleken ze niet meer leverbaar , toen maar met tandenstokers opgelost :+ . Oja de prijs was rond de 35 euro geloof ik als ze weer leverbaar werden . Geen succes geweest .
De stylus zit heel stevig vast in de behuizing, valt er toch makkelijk uit te halen, en de Note 2 gaat bovendien piepen als je de stylus vergeet. Werkt prima!
Bij de Palm werkte de stylus ook perfect, en de stylus kon je goed in de Palm schuiven, maar toch, ik ben verschillende stylussen kwijtgeraakt!
Ligt aan jezelf, niet aan de Palm. Ga je eigen gebreken niet als nadelen van een apparaat uitleggen aub.
Hoe vaak raak je een stylus kwijt, en hoe vaak een vinger?

Dat is dus wel een gebrek van het apparaat!
Bij de Note 2 zal het gaan piepen als je je stylus vergeet.

Zelf heb ik jaren geleden de P800 en P990i van SonyEricsson gebruikt, die met die pennetjes. Nog nooit ben ik een pen kwijtgeraakt.

Jouw opmerkingen slaan kant nog wal.
Dat piepen is een handige funtie. Wat betreft het kwijtraken van sony pennen: die heb ik regelmatig nieuw moeten kopen toen ik zo'n walkman/smartphone met pennetje van SE had, dus zo'n rare opmerking vind ik het niet.
reactie was al gegeven

[Reactie gewijzigd door fatjcruz op 10 oktober 2012 16:17]

Hij past gewoon in normale broekzakken. Behalve als je skinny jeans hebt is het geen probleem.
Ik heb twee vragen:

1. Hoe bel je met zo'n ding en behoudt je tevens op het zelfde moment je waardigheid als mens met zo'n ding aan je oor?
2. Hoe neem je dat ding in vredesnaam mee, in je broekzak past hij niet volgens mij zonder met een tasje rond te moeten lopen?

Anyone?

Koop een echte telefoon als telefoon en een echte tablet als tablet zou ik zeggen. Maak keuzes. Dit is een soort frankenstein apparaat die het slechtste van twee werelden verenigd.

Het te grote formaat van een tablet en de te lage resolutie van een telefoon. Wie zo'n ding kan betalen hoeft ook niet moeilijk te doen over een losse telefoon en tablet. Ik begrijp er geen snars van.

[Reactie gewijzigd door Q op 10 oktober 2012 08:35]

Vroeger waren de mobiele telefoons nog veel groter. Als een E-reader al in een broekzak past. Dan past deze ook makkelijk of jij draagt kinderbroeken. Dat laatste zou mij echter niet verbazen aan je opmerkingen m.b.t. "waardigheid verliezen". Het is wel erg triest als jij vindt dat mensen hun waardigheid verliezen omdat ze een grotere telefoon gebruiken.
Hij draagt zeker van die skinny jeans 8)7 en groot gelijk heb je het ligt aan hem (heb zelf de Note van tweakers en hij past overal in en nergens voor 'geschaamt')
idd... kom uit de tijd van atf 2 en atf 3 toestellen... waar hebben we het nog over...

dit is peanuts :)
Ik heb nu al een tijdje de Galaxy Note 2 en heb er ook al wat mee gebeld. Het valt best mee. Je zult wel vaker de reactie krijgen 'Wat heb jij een grote telefoon' (ong. al 20x gehad), maar voor de rest ziet het er niet raar uit.
Dat is juist cool! en in de tijd van de Nokia N-Gage kreeg je dat vast ook al te horen 8-) grote schermen zijn awesome!
1. Hoe bel je met zo'n ding en behoudt je tevens op het zelfde moment je waardigheid als mens met zo'n ding aan je oor?
2. Hoe neem je dat ding in vredesnaam mee, in je broekzak past hij niet volgens mij zonder met een tasje rond te moeten lopen?
Je zou je moeten schamen omdat je zo veel van andere aan trekt, en dan heb je niet een de note 2 aan je oor...

Bij mij past ie gewoon prima in al mijn broekzakken, 7 inch tablets ook, en ik draag geen overdreven wijde broeken. Bellen gaat er perfect mee, dat jij je zo druk maakt om wat andere vinden is toch echt jouw probleem, ik heb nergens last van.

Noemt iemand het een tablet/tv (hier in de pauze gebeurt dat wel is), noem ik zijn telefoon toch een zakhorloge, het zijn beide gewoon spottende uitersten die totaal niet kloppen, en daarom trek ik me daar ook niks van aan.

Al met al die problemen die jij noemt zijn gewoon persoonlijk dus tja er valt weinig over te zeggen, behalve nogal dom als je denkt dat iedereen er net zo over denkt als jouw!
Kennelijk is richt Tweakers op jongeren? In het bedrijfswereld stop ik hem weg in de binnenzak van mijn jasje wanneer ik buiten ben of ik houd hem vast in mijn handen wanneer ik in het kantoor ergens naar toe moet. Ik wil dat ding altijd op mijn bureau hebben (heeft de Note II geen LED zoals de SGS3?), direct nieuwe emailtjes, app berichtjes, RSS feeds lezen en weet ik veel wat nog meer. Mijn totale communicatie oplossing in een broekzak, nee... in mijn handen of op tafel.

Ik zie de Note II voornamelijk meer voor de zakelijke gebruikers, SGS3 jongeren, en SGS3 mini (als het eraan komt mini komt eraan!) voor de meiden. Dan is het totaal plaatje lekker compleet.

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 10 oktober 2012 14:43]

Als student gebruik ik de Note als mijn nieuwe mobiele productiviteitsplatform. Het is mijn hub om mijn boeken te ereaden, mijn artikelen, mijn bestanden wissel ik uit via drive en samenwerken doen we via docs. Voor videobellen kan je talk gebruiken. Emailen, aantekeningen maken, recorden tijdens oefensessies en dit per direct uitwisselen, het werkt prima. Ik maak thuis mijn presentatie, zet hem op docs, mijn telefoon synct het automatisch en ik stream op de uni het naar de beamer. Tot slot luister k er muziek mee in de trein, kijk ik preloaded youtube en films onder saaie colleges, spelen we multiplayer worms en gebruik ik hem als grafische rekenmachine. En door de big battery haal ik het eind van de avond ruim. Ik wil nooit meer terug, honestly. Oh, en thuis skype ik ermee , zit ik op facebook en twitter, browse ik en speel ik games :D

Beste aankoop ooit.
Ze zeggen ook over mij dat ik er raar uit ziet met de Note 1, maar daar trek ik me niks van aan want ik ben zeer tevreden over de telefoon, en hij past in elke broekzak!
Heb er maar eentje gevonden waar hij niet in past, maar daar kon mijn oude ook al nauwelijks in (gw620)!

En een tablet en een telefoon kopen kan ik mij niet veroorloven, ik koop liever een grote mobiel dan hoeft de tablet er niet meer bij (scheelt mij ook aantal honderden euro's)
Gelukkig bepalen de meeste mensen zelf wat ze willen, en jouw aversie tegen deze telefoon is na 1 dag gebruik gewoon helemaal weg, je weet niet waar je het over hebt, tot je er een hebt.
In broekzak past hij dus wel (zie m'n comment hierboven (tenminste, hij past als je een man bent, bij vrouwen hangt het van je kledingstijl af :+ )). En je waardigheid verlies je sowieso niet door dat soort onzin hoor :P maar als het je heel erg uitmaakt, gebruik dan gewoon die oordopjes met microfoontje erin, heb je dat probleem ook direct opgelost.
Inderdaad dat doe ik al met mijn S2. Veel beter te verstaan dan met dat lullige speakertje.
Uh... het zorgt in elk geval dat alles leesbaarder (groter) is. Of neem jij ook liever een 20" full-hd-tv dan een 46"-full-hd-tv? De individuele pixels zie je echt niet meteen hoor.
Jij bepaald jouw waardigheid met een stuk electronica?

Ben jij 15- of zo?
"waardigheid als mens"... doe ff normaal... In de categorie Apple-lifestyle?!?

Het ideale van de Note is dat je ALTIJD een tab n telefoon bij je hebt. Past in iedere broekzak.... "je hebt een tasje nodig"... of, "h hij heeft zn laptop ook bij zich..." Aan die opmerkingen wen je snel.... duurt 1-2 weken. Dat wil je niet anders dan een Note... ;-)
Hier lopen ondertussen 4 apple-pioneers al met een Note, omdat ze er zo slecht ermee overweg kunnen ..

Best grappig om te zien btw, hun werkruimte, bureau vol gezet met allerlei applestuff, ipad, ipod, macbook air en grote broer master- imac, en air-express.
En als centrale spil in de productiviteit .. de galaxy Note

Alle gadgets blijven 'thuis' de Note doet het ( ok, bijna ) allemaal voor ze
Als je 1.50m en 40 Kg bent staat het inderdaad een beetje gek, maar bij een gemiddelde 1.90m lange Hollander valt het echt niet op:, niemand heeft door dat ik een Note heb totdat ze hem op tafel zien liggen, als ik sta te bellen ziet niemand het.
Ik heb nog een hele mooie nokia 5110 voor je liggen. Tenzij je die ook te modern vindt? :+
Ik heb twee vragen:

1. Hoe bel je met zo'n ding en behoudt je tevens op het zelfde moment je waardigheid als mens met zo'n ding aan je oor?
2. Hoe neem je dat ding in vredesnaam mee, in je broekzak past hij niet volgens mij zonder met een tasje rond te moeten lopen?

Anyone?
1. Nooit gehoord van nieuwe technologin als 'Bluetooth' en 'Earphones'?

Daarnaast, hoe belde men in de jaren 80 dan?
De dynatac was ook niet echt klein te noemen, kan me niet voor stellen dat die mensen hun 'waardigheid' was ontnomen...

2. Mijn Note (de eerste) past prima in een achterzak, ik zit er hele dagen op en tot op heden is hij pas 1x uit mijn broekzak gevallen(afgelopen zaterdag :+ ) terwijl ik op een barkruk ging zitten. Da's 1 keer sinds november 2011, mi acceptabel considdering I wasn't totally sober :+
Koop een echte telefoon als telefoon en een echte tablet als tablet zou ik zeggen. Maak keuzes. Dit is een soort frankenstein apparaat die het slechtste van twee werelden verenigd.

Het te grote formaat van een tablet en de te lage resolutie van een telefoon. Wie zo'n ding kan betalen hoeft ook niet moeilijk te doen over een losse telefoon en tablet. Ik begrijp er geen snars van.
En hoe ga je die tablet meenemen als je een Galaxy Note II niet eens in een broekzak vind passen?

Besides, als we voor alles een los apparaat ging nemen specifiek voor dat doeleinde dan had je daaglijks een aparte mp3 spelers voor muziek mee, een agenda voor afspraken, een handheld voor games...en dan willen mensen ook nog wel eens browsen of mailen in de trein...tablet/laptop ook maar mee dan? :P

Ik weet niet wat voor een rugzak jij meesleurt, maar ik denk dat 1 note een stuk makkelijker is dan een hele zak aan apparaten, gelijk zo dat 1 Note makkelijker is dan een Nokie 3310 en een tablet...
Goede review .Heb de Note 2 gisteren binnen gekregen zie in de review niets over de contact punten die achter op de klep van note 2 zitten. Neem aan dat dit een voorbereiding is voor het wireless chargen. is NFC die ze nu op de achtekant hebben geplakt

[Reactie gewijzigd door aleeh op 10 oktober 2012 13:23]

Geloof dat daar tegenwoordig de nfc chip zit, erg handig dat je daar dus geen rekening meer mee hoeft te houden als je een extra/vervangende batterij aanschaft.
Die heeft de Galaxy S3 ook inderdaad. Ik vraag me af waar het voor dient.

@edzon, nou als ik op mijn batterij kijk zie ik NFC staan. Dus ik denk dat NFC nog steeds werkt via de accu?
Ik bedoelde de nfc antenne (chip zit gewoon in de telefoon), die is volgens mij bij de s3 in de batterij gentegreerd, bij de note 2 zit die dus op de achterkant net als bij de note 1 -> http://nfctimes.com/news/...eady-shipping-south-korea denk niet dat die contactpunten met draadloos opladen te maken hebben aangezien je bij de draadloze opladers die momenteel verschijnen voor de s3 ook een andere achterkant krijgt.

[Reactie gewijzigd door edzon op 10 oktober 2012 23:57]

1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True