Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Groot, groter, Samsung Galaxy Note

16-11-2011 • 09:00

149

Multipage-opmaak

Inleiding: wat is het?

Is de Samsung Galaxy Note een telefoon, een tablet of een telefoon en tablet in één? Het antwoord lijkt eenvoudig: de Galaxy Note is een telefoon met Android 2.3. De Note heeft immers alle karakteristieken van een telefoon: hij past - bij ons in elk geval - in de broekzak, hij heeft een speaker aan de bovenkant en een microfoon aan de onderkant, hij beschikt over software om te bellen, heeft 2g- en 3g-ondersteuning en noemt zichzelf in de interface voortdurend 'telefoon'.

Maar we moeten eerlijk zijn; in sommige opzichten is het geen telefoon. De Note is groot, in het bijzonder door zijn scherm met een diagonaal van 5,3", en vooral breed door zijn relatief brede scherm en brede rand rondom het scherm. Je kunt deze review lezen, maar als je serieus overweegt deze telefoon te kopen, zorg dan dat je hem een tijdje vast kan houden en test of hij in je broekzak past. Meer dan voor andere telefoons geldt voor de Note: je weet pas of het wat is als je hem hebt vastgehad.

De Note is dus bijzonder, maar hoe presteert de overgeklokte Exynos 4210 ten opzichte van de processor in de kleinere Galaxy S II? En hoe is het om een hd-scherm in je broekzak te hebben? Wij zochten het uit.

Accu en hardware

Accu

Een van de opvallendste kenmerken van de Galaxy Note is de 2500mAh-accu. Deze biedt een aanmerkelijk grotere capaciteit dan de 1500mAh- tot 1700mAh-accu's van andere smartphones. Met zijn grote scherm kan de Note het extra vermogen natuurlijk ook goed gebruiken. In het dagelijks gebruik merk je zelfs weinig verschil met andere, kleinere telefoons: de extra capaciteit lijkt grotendeels op te gaan aan het scherm. Bij normaal tot intensief gebruik houdt de Note het tot 24 uur uit en dat is niet slecht; veel concurrenten gaan maar een uur of 18 mee.

Screenshot Samsung Galaxy Note

Accutests

De eerste van onze twee accutests is een eenvoudige: we voerden een telefoongesprek van een uur.. Deze test voeren we altijd uit op dezelfde locatie en op ongeveer hetzelfde tijdstip, zodat de omstandigheden zoveel mogelijk vergelijkbaar zijn.

Accutest: een uur bellen
Telefoon / TabletAfname acculading in procentpunt/geschatte accuduur in uur
Samsung Galaxy Note
****
7 - 14,3 uur
Samsung Galaxy S II
******
10 - 10 uur
HTC Titan
******
10 - 10 uur
Apple iPhone 4S
******
11 - 9,1 uur
Nokia Lumia 800
******
11 - 9,1 uur
Apple iPhone 4
*******
12 - 8,3 uur
BlackBerry Torch 9860
*******
13 - 7,7 uur
BlackBerry Bold 9900
*******
13 - 7,7 uur

Bij deze test blijkt de kracht van de 2500mAh-accu. Als het scherm niet is ingeschakeld, kan er ruim 14 uur uur met het toestel worden gebeld. Daarmee scoort de Note beter dan welke smartphone dan ook.

De tweede accutest kijkt hoe snel de accu leeg is als we webpagina's bezoeken. Voor deze test wordt het scherm afgeregeld op 250 nits, waarna we automatisch een aantal zware sites achter elkaar laden. De test stopt als de accu leeg is, zodat we op de minuut nauwkeurig weten hoe lang de telefoon het uithoudt.

In deze test blijkt duidelijk dat het scherm van de Note stroom vreet: het toestel houdt het wel langer vol dan de S II, maar veel minder lang dan de andere concurrenten. Dat komt vermoedelijk door het vele wit in websites en tussen het laden van pagina's door: in amoled-schermen vergt het weergeven van wit meer energie dan de weergave van kleuren. Ook de processor lijkt van invloed: zowel de Note als de S II heeft een dualcore-soc, terwijl de beter presterende Nexus S een singlecore heeft.

Hardware

De Galaxy Note is op papier een van de krachtigste smartphones op de markt. Samsungs Exynos 4210-soc is op 1,4GHz geklokt; de Galaxy S II heeft dezelfde soc aan boord, maar heeft een maximale kloksnelheid van 1,2GHz.

De Exynos wordt gebakken op 45nm, net als zijn voorganger Hummingbird. Dat betekent dat de accuduur minder zal zijn dan bij modernere procestechnologie. Samsung kan al wel 32nm-processors maken, maar die zullen pas in een volgende generatie telefoons worden toegepast.

Diagram Exynos 4210

Naast twee cpu-kernen bevat de Exynos-soc ook een Mali-400-gpu. Voor zijn vorige processor gebruikte Samsung nog een grafische chip van PowerVR, maar bij de nieuwe dualcore is het overgestapt op een standaardontwerp van ARM. Een Mali 400 kan één tot vier cores bevatten en ondersteunt alle gangbare grafische api's voor mobiele platformen.

Samsung Orion

Scherm en design

De Galaxy Note is een van de grootste smartphones die we ooit hebben getest, maar niet per se de grootste. De Dell Streak is met 153x79x10mm iets hoger en dikker dan de Note, maar ietsje minder breed.

Toestel
Note
Galaxy Nexus
Galaxy SII
HTC Titan
Streak
Hoogte 147 135
121 116 153
Breedte 83 68
66 61 79
Dikte 9,7 8,9
8,5 12 10
Scherm 5,3" 4,65"
4,3" 4,7" 5,0"
Pixels 1280x800 1280x720 800x480 800x480 800x480

De afmetingen van de Note zijn allesbepalend, zo blijkt. Vanaf de eerste indruk tot aan het dagelijks gebruik zoekt de Note de grens op van wat bruikbaar en handig is voor een mobiel apparaat.

Hij past in veel broekzakken, maar lang niet in alle. Door zijn lengte van 14,7cm moet de broekzak behoorlijk groot zijn om de telefoon er comfortabel in te stoppen, maar door zijn geringe dikte glijdt hij er dan wel makkelijk in.

Problematischer is het gebruik onderweg. Net als bij een tablet is het vrijwel onmogelijk om de Note in één hand te gebruiken. Je kunt bij alle randen van het scherm als je grote handen hebt, maar daarvoor moet je het toestel op je vingers laten balanceren. Dat is geen comfortabele houding en de kans is groot dat hij bij dergelijk gebruik nu en dan uit je vingers glipt. Doordat het gebruik met één hand bijna onmogelijk is, zeker in het openbaar vervoer of op straat, is de Note enigszins beperkt. Wie vaak even een sms'je, WhatsApp-berichtje of ander soort bericht stuurt, zal altijd met twee handen aan de slag moeten om te tikken.

Het design van de Note kent veel elementen van de Galaxy S II. Het meest opvallend is natuurlijk de voorkant: een vierkant met afgeronde hoeken en onder het scherm een Home-knop die in feit een gekantelde versie van het toestel in het klein is.

Ook de achterkant heeft veel weg van de Galaxy S II. Opvallende afwezige is de bult aan de onderkant; de Note is volledig vlak. Samsung heeft een textuur aangebracht op de achterkant, waardoor hij minder makkelijk uit de handen glijdt. De achterkant is bovendien licht gehouden om het gewicht binnen de perken te houden. Desondanks weegt de Note een goede 178g.

Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note

Scherm

Natuurlijk zitten er niet alleen nadelen aan het grote scherm. Er zijn zelfs veel voordelen; zo kun je Tweakers.net lezen zonder in te zoomen en het werkt uiteraard prachtig voor het bekijken van video. Vanwege de resolutie kunnen 720p-filmpjes in volle resolutie worden afgespeeld. Samsung ondersteunt bovendien veel codecs, waardoor veel video's zonder moeite kunnen worden afgespeeld.

Het scherm is een van de sterkste kanten van de Note. Het is een Super Amoled HD-scherm. Dat is een opvolger van Super Amoled en niet van Super Amoled Plus, dat in de Galaxy S II zat. Dat betekent dat het gaat om een scherm met PenTile-lay-out.

PenTilePenTile is een door Samsung ontwikkelde techniek, waarbij minder subpixels gebruikt hoeven te worden in de pixels. In plaats van de traditionele rgb-lay-out volgen de subpixels in een Super Amoled HD-scherm een rgbg-lay-out: rood, groen, blauw, groen. De pixels moeten daarbij sommige subpixels delen. Daardoor zitten er per saldo minder subpixels in het scherm dan bij een vergelijkbaar scherm met gewone rgb-lay-out. Een nadeel daarvan is dat randen van objecten en letters minder scherp kunnen lijken. Vandaar dat Samsung voor Super Amoled Plus van PenTile is afgestapt en een gewone rgb-lay-out heeft gebruikt. PenTile kan makkelijk worden herkend aan de groene gloed over het scherm als het scherm wordt gekanteld.

Het paneel in de Note is opvallend genoeg iets minder zwart dan andere amoled-panelen van Samsung, inclusief dat in de Lumia 800 van Nokia. Dat komt waarschijnlijk doordat er een extra schermlaag is ingebouwd voor de input van de stylus. Deze S Pen, gemaakt door Wacom, vereist die laag. Daardoor spiegelt het scherm meer, waardoor er net even wat licht tussen het scherm en onze meetapparatuur kan komen.

Het scherm van de Note is voor een amoled-scherm gemiddeld helder. De helderheid van amoled-schermen is een stuk minder dan die van lcd's en dat blijkt; de Note komt niet verder van dan 304 nits, iets minder dan de Galaxy S II en Nexus S. De schermen van de Nokia N9 en Lumia 800, die ook door Samsung worden gemaakt, zijn minder fel. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de extra schermlaag.

Normaal is het aantal nits een indicatie voor de afleesbaarheid in zonlicht, maar amoled-schermen reflecteren minder licht, omdat er minder schermlagen nodig zijn. Dat compenseert het gebrek aan helderheid.

Software: Android met een pennetje

De Note draait op Android 2.3.5. Dat is nog altijd Gingerbread, het platform waarop ook de Galaxy S II bij zijn introductie draaide en nog steeds draait. Alle versies na 2.3.3 zijn in feite kleine updates met een enkele toevoeging. Google zit inmiddels bij 2.3.7 en binnenkort komt Android 4.0 Ice Cream Sandwich uit. Dat gebeurt op de Galaxy Nexus, een ander Samsung-toestel.

De Note draait niet op stock-Android, maar is voorzien van een skin van Samsung. Die skin doet veel denken aan eerdere versies, maar is voorzien van een iets andere interface om gebruik te maken van het grotere scherm. Een van de wijzigingen die het meest in het oog springen, is het aantal iconen in beeld. Waar de Galaxy S II horizontaal vier iconen kan weergeven, zijn dat er vijf op de Note. Verticaal kan de S II vijf iconen weergeven in het hoofdmenu, waar de Note er zes op het scherm kan toveren.

Het maakt dat er veel op het scherm past, maar ook dat de interface van de Note hier en daar druk aandoet. Omdat applicaties alleen op datum kunnen worden gesorteerd, afgezien van een saaie lijst, moet je goed onthouden waar bepaalde apps staan. Uiteraard kun je ze ook op het homescreen zetten.

Samsung prijst de Note aan als een 'tablet en telefoon in een'. Vreemd genoeg kunnen homescreen en hoofdmenu niet in landscape worden gebruikt, terwijl een tablet juist hoofdzakelijk in landscape wordt bekeken.

Screenshot Samsung Galaxy Note Screenshot Samsung Galaxy Note Screenshot Samsung Galaxy Note

S Pen

S Pen is de naam voor de stylus die bij de Note zit. Het pennetje en de bijbehorende schermlaag zijn gemaakt door Wacom Feel IT Technologies, een dochterbedrijf van Wacom, dat onder meer bekend is van zijn muisvervangende pen Bamboo. HTC gebruikte voor de peninvoer op zijn tablet Flyer een product van N-Trig: DuoSense.

De software die in het besturingssysteem voor de S Pen wordt gebruikt, is het bij het pennetje horende S-Memo. Dit bevat veel functies en is aardig uitgewerkt, maar het pennetje is eigenlijk een overbodige toevoeging. Het is aardig om er even mee te spelen, maar werkt niet goed genoeg voor dagelijks gebruik. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. Zo zijn er weinig functies speciaal voor de pen. Je kunt schrijven en de notities opslaan als kalenderitem of herinnering; gewone tekst invoeren kan ook via de pen, maar de schriftherkenning is daarvoor niet precies genoeg.

De interface van de Note kan wel gewoon met het pennetje worden bediend, omdat het fungeert als stylus. De capacitieve knoppen van de Note werken weer niet met het pennetje, terwijl de meeste functies in S-Memo worden aangeroepen met de Menu-knop onder het scherm. De S Pen werkt alleen op de Note en niet op andere schermen; het is dus geen gewone capacitieve stylus.

Bovendien volgt het pennetje de aanraking niet precies. Afhankelijk van de instelling voor rechts- of linkshandigheid schrijf je een paar mm naast de aanraking. Samsung heeft daar ongetwijfeld voor gekozen opdat je kunt zien wat je schrijft. In de praktijk is het echter niet logisch en werkt het verwarrend. Het pennetje is bovendien geen genot om te gebruiken, omdat het zo dun is.

Uiteraard zijn er ook voordelen aan het pennetje. Als je goed kunt tekenen, kun je mooie creaties maken op de Note en die onmiddellijk op veel manieren delen, zoals via e-mail, op Facebook of Twitter, of via een mms-bericht. De S-Memo-software is goed uitgewerkt, al was meer integratie met andere apps wenselijk geweest.

Screenshot Samsung Galaxy Note Screenshot Samsung Galaxy Note Screenshot Samsung Galaxy Note Screenshot Samsung Galaxy Note Screenshot Samsung Galaxy Note

Rooten en custom roms

Op moment van schrijven was het aanbod van custom roms voor de Galaxy Note nog beperkt. Rooten bleek wel al mogelijk, op ongeveer dezelfde wijze als bij de Galaxy S II. Dat gebeurt dus via een custom kernel en een flashbare versie van Superuser.

Screenshot Samsung Galaxy Note Screenshot Samsung Galaxy Note

Browser en toetsenbord

Browser

De browser van de Note heeft een iets andere interface dan de standaardbrowser. Boven zitten een grijze balk met een url-veld, een terug- en vooruit-knop, een tab-knop en een knop om een site aan de favorieten toe te voegen. Dat zijn veel meer knoppen dan in de standaardbrowser. Erboven zit ook nog eens een paginatitel.

De interface is handig, maar is met grijstinten in onze ogen niet mooi. De browser is echter wel erg handig en door het formaat en de resolutie van het scherm een genot om te gebruiken.

Screenshot Samsung Galaxy Note Screenshot Samsung Galaxy Note

Het laden van pagina's gaat snel, maar helaas is scrollen niet je dat. Vermoedelijk door gebrek aan hardwareversnelling gaat het niet zo soepel als op sommige andere smartphones. Ook de hoge resolutie zal daarbij een rol spelen.

De Galaxy Note moet alleen de iPad 2 met iOS 5 laten voorgaan, maar is wat het laden van internetpagina's betreft de snelste smartphone. Overigens liggen Samsungs eigen Galaxy Nexus en S II er maar vlak achter.

BrowserMark meet de snelheid van onder meer het uitvoeren van Javascript en animaties in een op de browser gebaseerde test. De Galaxy Note moet hier heel veel concurrentie laten voorgaan, maar is wel de snelste smartphone op Android Gingerbread. Android 4.0 is wat de browser betreft een grote stap voorwaarts, zo valt op te maken uit de score van de Galaxy Nexus.

Tekstinvoer

Tekstinvoer op de Galaxy Note kan op drie manieren: met een traditioneel qwerty-toetsenbord, met Swype en door middel van schrift-naar-tekst met behulp van de S Pen. Het gewone qwerty-toetsenbord is niet het standaard-Android-toetsenbord, maar is gemaakt door Samsung.

Het typt redelijk goed, maar niet veel beter dan op bijvoorbeeld de Galaxy S II. De extra ruimte op het scherm lijkt het typen niet makkelijker te maken en het scherm is nog altijd te klein om met tien vingers te typen.

Swypen werkt ook wel aardig, maar Swype heeft een groter voordeel op kleinere schermen, waarbij de afstand tussen de letters kleiner is en je dus woorden sneller bij elkaar kunt vegen. Tekstinvoer met de S Pen is traag, al herkent hij individuele letters wel beter dan woorden. Dat maakt dat je het voor de grap kunt gebruiken, maar voor serieuze tekstinvoer duurt het te lang en werkt het niet nauwkeurig genoeg.

Screenshot Samsung Galaxy Note Screenshot Samsung Galaxy Note Screenshot Samsung Galaxy Note Screenshot Samsung Galaxy Note

Benchmarks: grafische prestaties

De Galaxy Note heeft dus een 1,4GHz-Exynos 4210-soc met een Mali 400-gpu. Dat zou betekenen dat hij iets beter presteert dan de Galaxy S II, die dezelfde Exynos aan boord heeft maar die lager is geklokt. Het is niet bekend welke kloksnelheid de Mali 400-gpu van de Note heeft, maar gezien de prestaties zal die niet hoger zijn dan bij de S II.

De Egypt-test voeren we offscreen op 720p uit, hoewel we deze test op de Note voor het eerst ook onscreen hadden kunnen uitvoeren. De Note presteert iets minder dan de Galaxy S II. We kunnen niet met zekerheid zeggen waar dat aan ligt, maar de OpenGL ES 2.0-prestaties blijven achter bij die van de S II. De iOS-devices van 2011 liggen mijlenver voor.

Ook in de PRO-test legt de Note het af tegen de S II, al is het verschil klein. De iPhone 4S en de iPad 2 scoren ook hier veel beter dan de Android-toestellen. Toestellen met een Qualcomm MSM8260-soc ontbreken helaas: de GL Benchmark-software crasht en loopt op toestellen als de HTC Sensation en de Sensation XE geheid vast.

SmartBench is een Android-test die net als GL Benchmark vooral iets zegt over grafische prestaties. Deze benchmark moet wel met een korreltje zout genomen worden: net als bij Quadrant kan de score door overklokken en software-optimalisaties stevig worden opgeschroefd. Wij voerden alle benchmarks uit met de standaard firmware en zonder verdere aanpassingen.

De Note komt in de Productiviteit-test als winnaar uit de bus, met prestaties die ongeveer 10 procent hoger liggen dan bij de SII.

De Games-score valt niet tegen, maar de Mali 400-gpu is geen hooogvlieger. De Note doet het iets beter dan de S II en ongeveer even goed als de Tab 10.1.

Met AnTuTu wordt een indexscore bepaald aan de hand van rekenwerk, een databasetest en de framerates van animaties in 2d en 3d. De geheugenbenchmark van AnTuTu wordt apart besproken en is daarom niet in deze scores verwerkt.

Benchmarks: software en geheugen

CaffeineMark meet hoe snel de telefoon Java-code kan uitvoeren. Dat is belangrijk, want onder Android worden veel apps worden uitgevoerd door de Dalvik VM, de virtuele machine die op Java is gebaseerd.

De Note scoort hier goed, maar opvallend genoeg een stuk minder goed dan de S II. Ook de Sensation XE is hier sneller dan de Note. Het is onduidelijk waar dat aan ligt.

AnTuTu - opslaggeheugen lezen
Telefoon / TabletOSDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Galaxy S II Android 2.3
*******
50,00
Galaxy Note Android 2.3
****
28,30
Nexus S Android 4.0
***
19,10
HTC Sensation XE Android 2.3
**
14,70
Nexus S Android 2.3
**
13,80
SE Xperia Mini Pro Android 2.3
**
10,90

Deze benchmark, onderdeel van AnTuTu, meet hoe snel data van de sd-kaart kan worden gelezen. We hebben het geheugen genomen dat het meeste wordt gebruikt; in het geval van de S II en de Note is dat de 'interne usb-opslag'. Bij bijvoorbeeld de Sensation XE testten we de meegeleverde sd-kaart, omdat het interne geheugen te klein is voor onder andere multimediatoepassingen.

De S II haalt een snelheid van 50MB/s, de Note blijft daar ver bij achter. Vermoedelijk heeft Samsung ander geheugen gebruikt. Met een custom rom op basis van een sdk-port van Android 4.0 presteert de Nexus S opvallend genoeg beter dan de hetzelfde toestel onder Android 2.3.5: Google heeft Android op dit vlak dus nog weten te verbeteren.

AnTuTu - geheugen schrijven
Telefoon / TabletOSDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Galaxy Note Android 2.3
*******
10,30
Nexus S Android 2.3
****
6,30
Galaxy S II Android 2.3
****
5,90
HTC Sensation XE Android 2.3
****
5,50
Nexus S Android 4.0
****
5,30
SE Xperia Mini Pro Android 2.3
**
3,20

De Note is het snelst met het wegschrijven van gegevens naar het opslaggeheugen; andere toestellen doen hier stukken langer over. Wederom komt dat vermoedelijk door het door Samsung gebruikte geheugen.

Specs en prijzen

Specificaties

Merk en Type
Merk Samsung
Productserie Galaxy Note
Type (i9220, N7000)
Toestel
Telefoonmodel bar
Invoermethode touchscreen
Besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 2.3
Beeldscherm
Schermresolutie 1280x800
Schermdiagonaal 5,3"
Schermtype Super Amoled
Multitouch-touchscreen ja
Touchscreentechniek capacitief
Camera
Cameraresolutie 8 megapixel
Camera-autofocus ja
Flitsertype enkele led
Resolutie video-opname 1920x1080
Functionaliteit
Berichten e-mail, mms, sms
Audioformaten aac, amr-nb, amr-wb, flac, mp3, ogg, wav, wma
Videoformaten Divx 3, DivX 4, DivX 5, DivX 6, h.263, h.264, Mpeg 4, wmv, xvid
Gps ja
Functies A2DP (Bluetooth stereo), bewegingssensor, dlna, fm-radio (headset), handsfree, kompas, Swype-tekstinvoer, T9-tekstinvoer, tril, voicerecorder, WiFi Direct
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs, hsdpa, hspa, lte, umts
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Wlan 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie
Bluetooth 3.0
Connector 3,5mm headset, micro-usb
Technische kenmerken
Chipset Samsung Exynos
Processorsnelheid 1,4GHz
Cpu-cores dual
Werkgeheugen 1024MB
Opslaggeheugen 16GB
Extern geheugen Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Accu
Gesprekstijd 10u
Stand-by-tijd 550u
Accucapaciteit 2500mAh
Uiterlijk
Kleuren zwart
Gewicht
178g
Lengte 146mm
Breedte 82mm
Hoogte / Diepte 9mm
Overige specificaties
Bijzonderheden a-gps, Glonass, lte

Conclusie: tussen groot en te groot

Ze hebben bij ons een streepje voor: smartphones die de grenzen opzoeken en waarmee fabrikanten onderzoeken of een bepaalde feature, form-factor of softwaretoevoeging bij klanten in de smaak valt. Het zijn vaak de interessantste toestellen die het meest over de toekomst zeggen. Voorbeelden van experimentele toestellen die ons goed bevielen zijn de HTC HD2 en de Nokia N9.

De Galaxy Note valt ook in deze categorie: Samsung wil hiermee uitzoeken of er een markt is voor een toestel dat op basis van zijn grootte tussen smartphone en tablet valt. De Note is echter vooral een telefoon: het noemt zichzelf telefoon, het kan bellen en sms'en, en het past in de broekzak. Bovendien draait het op een Android-versie voor smartphones; er kunnen geen tabletapps worden geïnstalleerd, al zal dat na de update naar Android 4.0 vermoedelijk verholpen zijn. Die update wordt echter pas enkele maanden tot een half jaar na de release verwacht.

Het pennetje heeft wat ons betreft geen toegevoegde waarde, maar het grote scherm heeft diepe indruk op ons gemaakt. Veel websites kunnen zonder in te zoomen bekeken worden en video's bekijken is een waar genot, mede door de felle kleuren van het Super Amoled HD-scherm.

Maar we moeten eerlijk zijn: de Galaxy Note zal voor het overgrote deel van de mensen een maatje te groot zijn. Hij past niet in elke broekzak en kan niet comfortabel met één hand worden bediend. Wie hem wil kopen, doet er goed aan om eerst te kijken of handen en broekzakken groot genoeg zijn om comfortabel met het apparaat overweg te kunnen. Als je echter met de grootte van de Galaxy Note overweg kan, is het een uitstekend toestel.

Reacties (149)

149
142
84
17
1
36
Wijzig sortering
Ik gebruik hem nu 2 weken, echt een top toestel. Mijn indruk:

Ik gebruik de pen regelmatig, omdat ik met mijn vingers toch minder overzicht heb over het toetsenbord (+ Swypen gaat als een malle met die S-pen) Ook wordt het display minder vies, al moet ik zeggen dat dit display op de een of andere manier schoner blijft dan mijn iPhone.

Formaat is voor mij geen probleem, hij ligt de hele dag op mijn bureau of ik neem hem los mee als ik een vergadering in moet. Tijdens het fietsen past hij zelfs in mijn spijkerbroek.

Ik vind het ook echt een genot om op zo'n display in de trein een serie te kijken. Beetje nadeel dat alleen iedereen naast je zit mee te kijken ;)

De Accu duur is bij mij anderhalve dag. Echter laadt ik mijn telefoon toch wel elke dag op. Maar de accus is 's-avonds pas half leeg.

Enige nadeel vind ik toch nog wel de gebrekkige Android Software. Bepaalde apps hebben nog niet alle functionilteiten (al begint dit wel te komen). Verder moet ik soms echt teveel handelingen doen voor een simpele taak. Bijvoorbeeld een app verwijderen.

Ik heb anderhalf jaar een iPhone 4 gebruikt, (daarvoor 2 jaar een iPhone 3) maar ben nu zeer tevreden over het gebruik van de Galaxy Note.

Edit: Je kunt inderdaad apps verwijderen dmv de menu knop indrukken in je homescreen en voor wijzigen kiezen.

[Reactie gewijzigd door SamuraiP1zzaCat op 23 juli 2024 03:03]

Kan je die applicaties niet gewoon vanuit je app drawer naar de prullenbak slepen? Dat is een functionaliteit die op vrijwel elke Android launcher zit.
Als je dus de stock launcher van Android gebruikt of in geval van Samsung de T(ouch)W(iz) launcher kan dat helaas niet ;)

Ik dacht eerst ook, dat is gewoon een kwestie van slepen... Maar dat is niet op elke telefoon zo ;)
Dat is jammer om te lezen, ik had het wel verwacht omdat het in principe op elke after market launcher zo werkt en ook de launcher van bedrijven zoals HTC bood deze mogelijkheden al.
Wat dat betreft zou Samsung dan toch wat mogen bijspijkeren en mogen leren van alternatieve homescreen software, die zijn qua features vaak toch een stuk vooruitstrevender.

Dat geld eigenlijk wel voor de gehele Android markt, qua hardware doen de meeste fabrikanten het wel prima maar qua software komt het toch op de community aan om het maximale er uit te halen.
Kom er net wel achter dat als ik in TW launcher naar de appdrawer open, vervolgens menu-toets, en dan edit, vervolgens zie je alle apps die uninstallable zijn met een '-'-teken weergeven. Door daar op te klikken kan je een app ook de-installeren...

Ziet er zo uit is de stock Galaxy S2 / Galaxy Note launcher:
https://picasaweb.google....efoon#5675515528197918530

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 03:03]

Is al tijden zo, sinds de Galaxy S. Qua appdrawer isTouchwiz 4 het meest uitgebreid van alle custom UI's van android en er zijn veel manieren om dingen te ordenen en aan te passen. :) De enige launcher die in de buurt komt is die van Miui vind ik.

Daarnaast gaat de gehele review een beetje voorbij aan de punten, waarop deze telefoon uitblinkt vind ik. De agenda en mail applicaties zijn zoveel beter dan wat op andere telefoons komt en met behulp van de pen kan je heel makkelijk dingen toevoegen aan agenda items en berichten versturen. (Knopje op de pen inhouden en dubbel tappen, dan kan je gelijk een screenshot maken en aanpassen) Daarnaast is het een erg fijn scherm om te lezen en video op te kijken. Daarnaast is het één van de beste toestellen om op te browsen.

Dat zijn vier punten waar je je geen beter toestel kan wensen, en daarmee is de review toch te negatief ingesteld.
Veelal is dat alleen de shortcut verwijderen. Bij bijvoorbeeld MIUI is dat wel echt verwijderen. Maar dat komt omdat ze daar iOS willen nabootsen waar elke app op een homescreen moet staan. Wat standaard bij Android niet zo is.
Veelal is het op je homescreen inderdaad de snelkoppeling verwijderen. Dezelfde handeling in de appdrawer is echter toch echt (indien mogelijk) de applicatie verwijderen.

Bij de meeste appdrawers kan je in de appdrawer zelf ook geen "snelkoppeling" verwijderen.
"Het pennetje heeft wat ons betreft geen toegevoegde waarde"

Voor mij duidelijk wel, gebruik de note nu een paar weken. Hoofdreden waaron een pennetje mij makkelijk leek is om accurater controls te kunnen aanraken van brede sites, als bv. Webmail. (Of excel sheets en onze bedrijfs extranet site van 1200 pixels breed)

Voor bovengenoemde situatie is de stylys echt een aanwinst!
>>> 10" tabs bedienen met de vingers = 5,3" bedienen met de stylus!!!
Leuk deze review te lezen van Tweakers.

Heb zelf een paar weken terug een Note overgenomen van een mede-tweaker die deze bij zijn abo-verlenging had gekozen, en heb het vervolgens met mijn vader uit moeten vechten wie de Note ging gebruiken; ik had zelf al een paar maanden de SGS2 in gebruik, en heb het helaas dan ook afgelegd om 'noodzakelijkheidsredenen', haha.

De telefoon is tegen mijn verwachting in absoluut niet te groot om in de broekzak mee te gaan (zelfs met de wat strakkere Diesel spijkerbroekjes), en hoewel ik hem niet echt uren in m'n pockets heb gehad, heb ik uitgebreid getest op het lopen, zitten, opstaan etc. en hier echt geen last of lichte hinder/irritatie van ondervonden. Mijn vader is echter van mening dat hij beter in een jaszak gaat dan in z'n broek, die hem dan ook altijd zo bij zich draagt. N.B.; die droeg zijn 4 jaar oude Motorola Razr V8 ook al in z'n jaszak.

Het scherm is ronduit prachtig, super resolutie gewoon. Helaas voor mij dus nog de SGS2, want met name voor het internet browsen is het een genot. Ook filmpjes en streams bekijken is aanzienlijk fijner. Ook memo'tjes op het 5,3 inch scherm leek voor mij in eerste instantie meer een grappige gagdet dan echt handig, maar heb mezelf erop betrapt het toch vrij makkelijk te vinden in het gebruik en kan me voorstellen dat dit zeker de memo-blokjes op het bureau kan doen vergeten.

Accuduur is tot nu toe elke keer meer dan een dag geweest, maar hij gaat geloof ik wel netjes elke dag aan de lader.

Het is denk ik even afwachten op 4.0 ICS, dit zal waarschijnlijk een zeer gewaardeerde upgrade zijn voor zo ook dit toestel. Leuke review Tnet!
Mooi, maar ik vind mijn S2 eigenlijk al iets te groot :) Zal vast wel een markt voor zijn, maar of die markt groot genoeg is?
Voor de consument misschien te groot, voor een bedrijven/buitendienst perfect.
Een goede app maken om orders door te zetten, ERP/CRM pakket in te zien... de mogelijkheid om QR codes te scannen, en pen om iemand een handtekening te laten zetten.
Ik denk zakelijk gezien echt een topper.
De Desire HD is een enorm populaire telefoon en ook van groot formaat. Deze Note is twee centimeter hoger en een centimeter breder, ik denk dat zoiets voor veel intensieve gebruikers geen probleem mag zijn aangezien dat niet veel scheelt. Daarnaast zal hij in de winkels ook direct opvallen door zijn formaat en dat is voor veel consumenten wel aantrekkelijk. Het is toch deels een kwestie van de grootste willen hebben.
Mijn ervaring met mijn Desire HD is dat hij best nog een stukje groter mag zijn om alsnog comfortabel meegenomen te kunnen worden, ik voel hem amper in mijn broekzak en hij zit meestal toch in een jaszak.

Wat ik jammer vind is dat ze niet even gewacht hebben op Android 4.0. Juist met zo'n scherm profiteer je goed van de tablet apps. Zo zou de tablet versie van Gmail een stuk beter werken dan de normale versie omdat je dan je screen estate een stuk beter kan gebruiken.
Waarschijnlijk zal wachten op 4.0 je niet heel veel sneller een note met 4.0 gegeven hebben. Het is vooral een kwestie van de samsung software porten naar 4.0 en als dat gedaan is kan er snel een update uitgebracht worden.
Verder verwacht ik zelf inderdaad ook niet zoveel problemen te hebben met de grootte. Ik heb nu de SGS2 (te leen van het werk) en ik bedien het toestel toch al nooit met 1 hand maar altijd met twee handen, geen problemen mee.
Verder vind ik het wel opvallend dat t.net de stylus zo nutteloos vindt, mij lijkt het ideaal voor websites met kleine linkjes (bv om op t.net te moderaten). Met je vingers moet je dan altijd enorm inzoomen en dat vind ik zelf altijd erg iritant. Als ik even een pennetje uit kon schuiven en de link daarmee aan kon tikken dan lijkt me dat geweldig. Verder was een gebruiker die het toestel al gereviewed heeft in de pricewatch het er niet mee eens dat de herkenning niet zo goed zou zijn meen ik.
Er is voor bijna alles een markt. De hamvraag is of dit een goed product is? Ja is het antwoord. Samsung heeft er een goede scherm in gezet, voldoende geheugen en hij is rap. Belangrijkste onderscheiding is zijn grootte. Hij zal natuurlijk niet bij iedereen passen. Persoonlijk hoef ik hem niet. Ik vind mijn Sensation groot genoeg. Voor erbij wellicht wel maar zo groot is mijn budget niet.

Er zijn natuurlijk altijd mensen waar die bij past. Ik denk persoonlijk dat Note goed gaat verkopen. Niet zo goed als SGS2 omdat de doelgroep kleiner is. Wat die doelgroep is, dat zal de toekomst uitwijzen.
Er is ook nog een ander hulpmiddel geweest op smartphones voor kleine linkjes: de trackball. Ik vind de trackball op mijn Desire erg handig tijdens het browsen, ik gebruik hem best veel. Ik vind het dan ook erg jammer dat alle nieuwere smartphones geen trackball meer hebben.
daar ben ik het mee eens... dat is het enige wat ik af en toe mis op mijn iPhone 4s..
heel makkelijk als je in een groot woord 1 lettertje verkeerd hebt getypt ofzo..
Ik moet zeggen dat sinds de nieuwe Galaxy lijnen, Samsung heel erg snel is met updates.

SGS2: 2.3.3, 2.3.4, 2.3.5
Note: 2.3.4, 2.3.5, en sinds vandaag 2.3.6

Dus denk dat 4.0 ook zal uitkomen rond de tijd wat ze beweerd hebben (q1 volgend jaar)
Ik ben zelf overgestapt van een DHD naar een Note en heb nog geen moment spijt gehad.

Al moet ik zeggen dat Tsurany 'right-on-the-money' is wat betreft Android 4.0. Je merkt toch dat oudere Android versies duidelijk niet berekend zijn op HD resoluties. Veel apps schalen niet goed mee en de apps die wel goed meeschalen zien er uiteraard niet bijster scherp uit.

Ook laat de UI performance te wensen over en dat lijkt nog nét even wat meer op te vallen op een toestel met HD resolutie. Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar de 4.0 update!

Verder is het nu prima te doen hoor, ben over het algemeen erg tevreden...je weet wat ze zeggen: SIZE MATTERS! ;)

[Reactie gewijzigd door AmonTobin op 23 juli 2024 03:03]

Size matters indd...
maar je weet ook wat ze zeggen over mannen met grote auto's **mompelt iets met compenseren** :P
The revenge of the fridge
Er zit ook een drank flacon geïntegreerd, voor als je het even niet meer ziet zitten op je werk.
Dan wil je je S2 vast wel ruilen tegen mijn S1 :9~

OT
Ik vind de Note geweldig, maar mijn gebruik is dan ook voornamelijk als video player in de sportschool als ik op die saaie cardio apparatuur sta.
Nee, ik ben hartstikke blij met dit toestel, een verademing ten opzichte van mij vorige toestel (3GS). Echter, voor het mooi zou het schermpje net iets kleiner mogen van mij. Maar goed, je moet altijd wat te wensen overhouden :P
de s1 is maar 3mm minder hoog en 2 mm minder breed(en dikker) dus waar ligt precies de grens?
Inderdaad, dat is ook de reden dat ik voor de htc Desire s ben gegaan met 3.7" scherm. Groter wil ik echt niet.
Correctie:
PenTile is een door Samsung ontwikkelde overgekochte techniek, waarbij minder subpixels gebruikt hoeven te worden in de pixels
.

Verder een leuke telefoon, maar mij te groot, ik vind de S2 al aan het randje en de kans is groot dat m'n volgende telefoon weer een 4,0" is.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 03:03]

Nog een correctie:

"PenTile kan makkelijk worden herkend aan de groene gloed over het scherm als het scherm wordt gekanteld"

Als dat zo is, dan heeft mijn SGS2 ook een PenTile layout (want wordt groenig als je het scherm kantelt) en dat is niet zo. Dat groene komt door de coating die Samsung gebruikt om vingerafdrukken te verminderen.

Verder staat er ergens "Een Mali 400 kan één tot vier cores bevatten", maar nergens (of ik lees er overheen) staat hoeveel cores de Mali 400 heeft die in deze Note gebruikt wordt. Is dat niet bekend of is Tweakers dat vergeten erbij te zetten?

Verder: "Het is niet bekend welke kloksnelheid de Mali 400-gpu van de Note heeft, maar gezien de prestaties zal die niet hoger zijn dan bij de S II." lijkt me dat de Mali wel hoger geklokt is, want in de SGS2 hoeft deze maar 800x480 pixels aan te sturen, maar in de Note 1280x800, maar liefst 2.6x zoveel. Nu is het natuurlijk niet bekend of die benchmark fill-rate of geometry limited is, maar ik gok op het eerste. Dat zou willen zeggen dat de Mali 30% hoger geklokt moet worden met 2x zoveel cores als op de SGS2. (of als je de framerates meeneemt, 19% hoger geklokt met 2x zoveel cores).
De GPU specifieke tests worden off screen op 720p gedaan en zijn dus onafhankelijk van welk scherm er in het betreffende apparaat zit.
Beide toestellen worden getest op 720p dus is de vergelijking wel terecht.
Welke klopt?

TWEAKERS
Gesprekstijd 4u
Stand-by-tijd 390u
Accucapaciteit 2500mAh


GSM ARENA

BATTERY Standard battery, Li-Ion 2500 mAh
Stand-by Up to 960 h (2G) / Up to 820 h (3G)
Talk time Up to 26 h 10 min (2G) / Up to 13 h 30 min (3G)
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Kacang16 november 2011 09:45
Dit zijn de specs die Samsung bij de introductie in september heeft doorgegeven aan onze Pricewatch-mensen. Wellicht dat GSM Arena recentere cijfers heeft, maar op de site van Samsung staan helemaal geen claims meer over gesprekstijd en standbytijd. Totdat we dit hebben opgehelderd heb ik het even van de specspagina verwijderd :)

Edit: De Nederlandse site meldt een gesprekstijd van 10 uur en een stanbytijd van 550 uur (beide op 3g). Die houden we dus aan :) Bron

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 23 juli 2024 03:03]

Die 550 uur standby tijd is gewoon wat Samsung aangeeft. 1 keer je scherm aanzetten en je bent bijna 10 uur kwijt, dus dat is niet realistisch.

GSM Arena heeft sinds kort een nieuwe testmethode waarbij ze per 24 uur 1 uur browsen, 1 uur film kijken en 1 uur bellen. Hierdoor proberen ze een realistischere uitkomst te krijgen uit de test. Dit is de test methode.

Voor iedereen die de betterij test van GSM Arena wil zien, die vindt je hier.
Afgaande op deze getallen zou ik zeggen dat die van tweakers iets geloofwaardiger overkomen...
Denk het niet.

Dit geeft tweakers weer voor de galaxy S II

Gesprekstijd 8u
Stand-by-tijd 610u
Accucapaciteit 1.650mAh
Accutype Li-Ion

Dat zou dus betekenen een kleinere batterij maar een langere gesprekstijd etc?..
Denk dat ze een fout hebben gemaakt.
De uitegerekende beltijd volgens tweakers is anders met 14 uur 10 uur langer als 4u :) Dat strookt weer niet met de specs die tweakers opgeeeft van 4 uur (1 vergeten denk ik?)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 03:03]

Wat een mooi toestel zit echt te twijfelen aangezien de ondersteuning van ICS nog beetje vaag is. De ene nieuwsbode geeft begin 2012 aan (jan/feb) de andere week 3de kwartaal van 2012.

De vraag is nu van mij wat denken jullie hoe de ondersteuning zal zijn? Samsung is zo hard aan het knallen met al die modellen dat ik bang ben dat de waarborging van de support en updates eronder gaat lijden.

Ook zie ik op de afbeeldingen van die software knoppen (naast de home knop

Edit:

http://content.hwigroup.n...roducts/thumbs/130965.jpg

Het betreft deze afbeelding die door o.a. hardware.info weergegeven wordt. is dit een fout?

[Reactie gewijzigd door Stephandh88 op 23 juli 2024 03:03]

De vraag is nu van mij wat denken jullie hoe de ondersteuning zal zijn? Samsung is zo hard aan het knallen met al die modellen dat ik bang ben dat de waarborging van de support en updates eronder gaat lijden.
Ik denk dat dat wel mee zal vallen. De redenen hiervoor:

+ Het is immers een High End Toestel, deze worden in de regel nog altijd beter voorzien van updates.
+ Samsung heeft voor al haar (high end) android toestellen dezelfde eigen interface eroverheen gezet. En als ze dus die samsung interface 1 maal aangepast hebben voor ICS, deze vrij makkelijk voor alle samsung toestellen kan worden uitgerold.
+ Samsung is (volgens mij) aangesloten bij de vaste Google Android Fabrikanten (geen idee hoe het eigenlijk officieel heet, maar ze garanderen 18 maanden lang updates, zolang de hardware het aankan)
+ Als je vergelijkt hoeveel toestellen HTC de laatste tijd op de markt zet dan is samsung eigenlijk nog redelijk zuinig qua aantal verschillende modellen.

- Het enige minpunt lijkt me dat ze voor de note de speciale touchpen software moeten aanpassen als uitzondering, waardoor het misschien wel net iets langer zou kunnen duren.

[Reactie gewijzigd door trigger88 op 23 juli 2024 03:03]

Oke thanks klinkt erg logisch wat je opsomt. Denk dat ik hem maar is ga bestellen. Lekker in de trein beetje fatsoenlijk series kijken :)

(Y)
Je zult er geen spijt van krijgen :)

Denk zelf dat de touchpen vooral voor browsen makkelijk werkt, om een url in te schrijven zou ik hem persoonlijk niet gebruiken.
Weet jij of er standaard een lederen hoesje bij zit?
Verwacht dat deze sowieso ICS gaat krijgen, maar zou wat langer kunnen duren. Aangezien dit nog het vlaggenschip is, is het wel het eerste toestel wat ICS zal krijgen verwacht ik.

En die softwareknoppen, hoe bedoel je dat? Deze geven licht als er op gedrukt is, als ze even niet gebruikt zijn gaat het licht erachter weer uit. Dit zie je ook in de andere galaxy-reeks.
Het valt me op dat er nog altijd lag is van de touch. In het filmpje zie je dat bij het tekenen met het pennetje. Is dat nu echt zo moeilijk te fixxen? Op de één of andere manier hebben iPads of iPhones die lag nooit gehad.
Wat ik mij afvraag... Waar komt de mythe vandaan dat iOS devices geen lag zouden hebben?

Naast een sloot aan WM, Android en Symbian devices heb ik ook een iPhone 3G, 3GS en een iPad gehad. Die laatste heb ik nog steeds en daar type ik nu op. Ook bij iOS devices is er soms sprake van lag. Soms gaat het scrollen door de homescreens op de iPad wat hakkelend en het scrollen naar het searchscherm (links van het meest linke homescreen) is op beide iPads die ik heb gehad werkelijk nog nooit vloeiend gegaan, altijd gehakkel.
Ook bij zwaardere webpagina's gaat de iPad wel eens stotteren en het naar beneden trekken van de notificatiebalk lijkt op de IPad in ieder geval altijd met een lichte vertraging te gaan.

Ik geef toe dat er bij sommige Android devices lag optreed (tip; bekijk voor een echt soepel lopende Android telefoon eens de Xperia Arc op 2.3.3) maar het is de grootste onzin dat altijd wordt verkondigd dat iOS devices dit niet hebben.
2011: De terugkeer van de koelkast-telefoon.
dat is de laatste jaren sowieso aan de gang, in 2004 moesten alle telefoons alleen maar kleiner worden, "OMG een 4 inch scherm veel te groot!" en tegenwoordig moet het allemaal weer groter "OMG een 4 inch scherm, wat klein!".
In 2004 had je nog niet toestellen die alles konden wat ze nu wel kunnen natuurlijk.
Als je echt alleen maar wilt bellen en sms'en dan moet een toestel inderdaad lekker klein zijn voor de meesten.
Maar wil je navigeren, films kijken, internetten, e-mail lezen en beantwoorden..gamen etc. etc. etc. etc. tja, dan wil je dat natuurlijk niet op een heel klein schermpje..dus vind het nogal logisch dat iedereen nu weer een wat groter scherm wil. Alhoewel daar ook weer een grens op zit natuurlijk.
Het typische is dat je dat wel had, maar dan zonder telefoonfunctionaliteit: de PDA. Ik heb van 2005 tot eigenlijk begin dit jaar veel gebruik gemaakt van mijn HP iPaq hx2490, en dat ding kon alles wat ik nu ook doe op mijn HTC Dream (en for that matter, uitgezonderd 3d-games, elke andere moderne Android-telefoon). Video afspelen, zelfs HD, ging uitstekend op de 520MHz Intel Bulverde-processor. Internetten met Opera mobile was net zo snel en vergelijkbaar in features als de eerste Android 2.0-browser (hoewel dat inmiddels natuurlijk wel flink is verbeterd, maar toen kon het al prima!). Batterijtijd was absoluut geweldig, met een aantal dagen batterijtijd. Met mijn extended battery haal ik 8 uur onafgebroken HD video-afspeeltijd en 40 uur muziek luisteren met email sync op de achtergrond. Je kon er zelfs gemakkelijk op IMen. Doordat het platform al eindeloos bestond (Windows Mobile 5) waren er genoeg apps om te doen wat je wilde, als je maar een beetje rondzocht. Als klap op de vuurpijl was het ding absoluut onverwoestbaar, wat ik onbedoeld een aantal keren heb getest door hem met 30 à 40 km/h uit m'n broekzak te laten vallen op de fiets. Het enige dat uiteraard miste waren telefoonfunctionaliteit.

Hét grote verschil met nu is dat PDAs destijds iets totaal onpopulairs waren, en dat smartphones nu juist gigantisch populair zijn. Maar dat wil niet zeggen dat de functionaliteit die we nu hebben, destijds nog niet (in een iets minder toegankelijke vorm) bestond. Ook toen werd er flink geëxperimenteerd met andere formfactors, bijvoorbeeld met een 4.5" model met GPU en 640x480 scherm (destijds heel speciaal).
Hier ben ik het helemaal mee eens! Behalve dan dat er wel pda's waren met belfunctionaliteit: http://www.qtek.nl/9000_specs.asp. Sinds een paar maanden gebruik ik mijn Qtek 9000 niet meer, omdat na al die jaren er eindelijk iets stuk ging: de speaker. Het toestel heeft bijna dezelfde specificaties als die HP, allen kon je er ook nog mee bellen en zat er een qwerty-toetsenbord op.

Hoe vaak ik de term koelkast wel niet gehoord heb... Maar TomTom zat er op, Office Mobile, Opera Mini, TCMP (mediaspeler), muziek streamen over wifi... Alles kon en deed ik ermee.

Ruim vijf jaar heeft hij het uitgehouden. Afgezien van de belspeaker en twee versleten accu's, doet hij het nog steeds prima.
In 2004 had je geen 4 inch schermen (en al helemaal geen zuinige voor mobieltjes), de telefoons waren juist groot maar de schermen klein. Logisch dat de telefoons kleiner werden immers had je die extra grote niet nodig. Nu willen mensen grotere schermen, en dan heb je die ruimte dus wel nodig, met het logische gevolg dat telefoons weer groter worden.

Van mij mag je me toestel een koelkast noemen (hoewel SGS21 is wel wat kleiner als een Galaxy Note), ik noem alles kleiner dan 4 inch speelgoed...

En een koelkast van nu weegt de helft als de koelkasten van toen, en zijn nog minder dan de helft in dikte :) op het oppervlakte van de voorkant na weinig overeenkomsten dus.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 03:03]

Mwah, ik ben het er mee eens dat het geen "koelkast" is. Een oude Nokia Organiser, die ook echt open ging als koelkast en dezelfde kleur grijs was, dat was een koelkast.

Een Galaxy S2 is ook behoorlijk aan de maat, maar geen koelkast. Het is alleen wel meer een PDA zoals Palm die ooit maakte, dan dat het nog op een telefoon lijkt.

Toch moet ik zeggen dat voor "telefoongebruik" ik bij voorkeur toch kleiner heb. Alles tussen de 3.2" en 4.3" vind ik acceptabel. M'n huidige S2 vind ik toch wel echt de bovengrens, maar een toestel als de Sony Ray (3.3") vind ik zeer zeker ook erg prettig in het gebruik.

Natuurlijk heb ik ook even de Galaxy Note vastgehad, en voor een belletje is hij eigenlijk te groot naar mijn mening. Maaaaaaar: Skype videobellen is wel geweldig! Daarvoor zou ik deze zeerzeker verkiezen boven mijn S2. Ook internet en video loopt gewoon een stuk fijner op die resolutie / maat.

Ik zie het dan ook meer als een prettig compacte Tablet en zou bij mij puur als secondair toestel mee op reis gaan. Ik vind 5.3" eigenlijk praktischer dan 10" voor een Tablet.

Onder de 4" "speelgoed" gaat wat ver, er is naar mijn mening niets mis met Samsungs kleinste toestellen als de mini en nieuwe Y series. Eigenlijk kan je daar ook nog prima op internetten, maar lang niet zo comfortabel als op de grote modellen.

Van mij mag de race om grotere schermen nu wel afgelopen zijn. Ik hoop echt dat de topmodellen halverwege 2012 niet nog weer groter gaan dan de Galaxy Nexus nu, want eerlijkgezegd is de maat van dat toestel wel de reden waarom ik er geen wil bestellen. (4.65" en een significante rand extra groter dan de S2)

Een quad of Triple core Exynos met snellere Mali GPU in een 4" behuizing zou ik eind 2012 wel willen kopen. Als ze datzelfde model 5" maken, sla ik beleefd over.

Marketing trends kunnen veranderen zoals ze willen, maar mijn fysieke voorkomen gaat niet meer veranderen. Dan moeten ze maar een 8" dubbelvouwend model gaan maken wil ik dat nog gaan kopen.
maar dan <1cm dik ipv 3.
Omdat applicaties alleen op datum kunnen worden gesorteerd, afgezien van een saaie lijst, moet je goed onthouden waar bepaalde apps staan.
Er vanuit gaand dat dit hetzelfde werkt bij de note als op de SGS2 die ik hier heb is dit niet waar. Je kunt applicaties in het menu gewoon verplaatsen door met het menu open op de menu knop te duwen, edit kiezen, icoontje even vast houden en dan kun je deze verplaatsen net zoals je dat met widgets kunt doen. Dat kan ook gewoon naar andere pagina's van het menu (ik heb het hier dus echt over het menu, niet over het homescreen).

edit: overigens is dit een duidelijk voordeel tov stock android of HTC sense, waar dat volgens mij niet bij kan.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 03:03]

de stock launchers zijn idd erg beperkt.

gratis launchers, zoals zeam en go bieden dat ook, en meer ( resize en 'aantal' pictogrammen )
maar ook landscape in het homescreen is daarmee toe te voegen
Inderdaad, menu->edit en je kan nog extra menu-schermen aanmaken, en icoontjes herindelen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.