Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 124 reacties, 193.579 views •

Tot besluit

Microsoft moet íets doen: hoewel het in Nederland nog redelijk gaat, holt het marktaandeel wereldwijd achteruit en concurrenten als Android, iPhone en Blackberry varen daar wel bij. Om Windows Mobile populairder te maken, is dan ook voor een radicale koerswijziging gekozen: in tegenstelling tot zijn voorgangers is Windows Mobile 7 primair gericht op consumenten in plaats van op zakelijke gebruikers. Bovendien houdt de softwaregigant alles rondom de grote lancering in september zelf in de hand.

De eerste stap naar de lancering zal volgende week maandag worden gezet, als Microsoft om drie uur een persconferentie geeft op het Mobile World Congress in Barcelona. Wie daar niets van wil missen, kan natuurlijk de frontpage van Tweakers.net in de gaten houden of de gebeurtenissen volgen via Twitter.

Er zal veel afhangen van de presentatie en de marketing: met de 'Windows Phone'-campagne van afgelopen najaar zaaide de softwaremaker louter verwarring, en door de diep geïntegreerde interfaces van HTC en Samsung zullen veel consumenten nauwelijks geweten hebben dat ze een toestel met Windows Mobile hadden gekocht.

Microsoft zet ditmaal dan ook alles op alles. Het bedrijf uit Redmond heeft voor het nieuwe platform al zijn prominente merken - Windows, Xbox en Zune - in de software geprobeerd te integreren, zodat een WM7-toestel een echte 'Windows Phone' wordt. Daarnaast moeten toestellen voldoen aan hoge eisen op het gebied van scherm, chipset en geheugen. Het resultaat moet een gebruiksvriendelijker en intuïtiever systeem zijn dan welk ander mobiel OS ook.

Als Microsoft zo zwaar op een OS inzet, dan spreekt daar veel vertrouwen uit; als het bedrijf slaagt, dan krijgen Apple, Google en Blackberry-maker RIM er een geduchte concurrent bij. Een mislukking kan echter betekenen dat Microsoft snel van de smartphonemarkt verdwijnt. Hoe het ook uitpakt: met een nieuwe iPhone, een vernieuwde Symbian, een sterk verbeterd Maemo, de constante ontwikkelingen aan Android en het totaal nieuwe Windows Mobile 7 gaat de smartphonemarkt een roerig half jaar tegemoet.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deHTC HD HD2


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (124)

Reactiefilter:-11240120+190+27+30
Microsoft moet íets doen

Precies, een hele aardige samenvatting van wat Microsoft vandaag de dag inderdaad aan het doen is... iets. Ik heb jaren WM gebruikt, met vele grijze haren tot gevolg en verwelkom iedere verbetering wat het UI en de snelheid betreft, zelfs als het nog nergens naar toe lijkt te gaan. Microsoft lijkt een beetje een identiteitscrisis te hebben op mobiel gebied, je ziet dit al bij 6.5 en 6.5.x, vanalles wordt er verandert en van enige logica lijkt nog geen sprake te zijn.

Iedereen hoopt dat 7 dit helemaal goed maakt, maar dat zou mij zeker verbazen (en als het zo is, in positieve zin)... in al die jaren had ik altijd hoop en gebeurde er bar weinig, dus erg veel vertrouwen heb ik er niet in, maar ik ben zeker benieuwd. Ze hebben flink wat hype nodig in ieder geval.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 8 februari 2010 09:11]

Microsoft is een grote identiteits crisis, zoals zo veel merken eerder ook hebben gedaan, maakt MS de fout te veel markten te willen hanteren.

Als MS zich puur richt op Windows zijn foute eerder gefixt, en worden ze niet pas 10 jaar later ontdekt.

Doordat MS zich richt op Windows, Windows Mobile, Zune, Windows CE*, Windows Embeded*, Xbox en xbox 360 + alle gerelateerde hardware etc. gaat het gewoon fout je kunt niet overal de beste in zijn...
Ik moet wel zeggen dat langzaam maar zeker MS zijn fouten wel erkent en probeerd te fixen, jammer daarbij is wel dat Win 8 zo snel op Win 7 gaat volgen dat kans op grote fouten als bij vista weer oploopt.

*= Waar sommige navigatie systemen nog op draaien (zoals Medion)

Ik hoop wel dat WM7 goed presteerd, lekker snel en simpel te bedienen is en dat de mobieltjes die deze OS draaien krachtig genoeg zijn om inderdaad werk te verzetten. Een Mobieltje dat net aan de minimum eisen voldoet zal zijn weg naar de prullebak snel vinden.
Windows CE en Windows XP Embedded zie je lang niet alleen op navigatiesystemen hoor. Het is zo'n beetje dé standaard op thin clients in het bedrijfsleven (al zie je daar meer en meer linux) en wordt ook gebruikt op veel kiosk-hardware (photobooth, treinstation, pinautomaten, enz)...
Het draagt allemaal de naam Microsoft, maar het zijn in principe gewoon aparte bedrijven die een divisie voor de rekening nemen. Om dan te zeggen dat fouten in windows niet (snel) worden opgelost omdat ze te druk bezig zouden zijn met de ontwikkeling van bijvoorbeeld de xbox slaat echt nergens op, die paden kruisen elkaar zo goed als helemaal niet.

Je kan toch ook niet roepen dat Kyocera het slecht doet in de printers omdat ze teveel met de ontwikkeling van keramische messen bezig zijn? Of de ontwikkeling van auto's bij Mitsubishi gaat slecht omdat de airco divisie teveel met nieuwe modellen bezig is? Zelfde bedrijfsnaam maar het een heeft verder niets met het andere te maken... verder kijken dan je neus lang is aub.
punt is dat microsoft wel veel ontwikkelingen hergebruikt (logisch): ze gaan geen compleet nieuw OS ontwikkelen voor Windows CE, die ontwikkelingen staan niet los van elkaar. Helaas heeft MS daarbij niet de duidelijke package-structuur van linux-distro's, ik heb meerdere interviews gelezen waar MS-devvers daar erg jaloers op waren.
Erm, als je een beetje doorhad hoe de verschillende windows-platforms in elkaar zitten, zou je wel anders praten. Los van het feit dat ze allemaal van Microsoft zijn en dat ze in een 'groter plaatje' passen (tot op zekere hoogte) zijn het echt losse producten;

• Windows CE is gewoon low-end en zeer geschikt om op lichte hardware te draaien;
• Windows Mobile is een grafische schil voor de stylus-gebaseerde touchscreens die in hun tijd zeer populair waren (denk aan de Palm-series, en alle op PalmOS gebaseerde apparaten, de tweede helft van dat tijdperk was WinMo ook een degelijke speler). Deze schil draait inderdaad op CE, maar dat is niet meer dan logisch, tot voor kort waren PDAs namelijk precies dat waar CE voor is: low-end hardware. Dat begint pas nu echt te veranderen, en daarom komen ze met iets nieuws, langzaam maar zeker.
• Daarnaast heb je Win9x; DOS-gebaseerde Windows versies die qua architectuur NIKS gemeen hebbben met CE/Mobile,
• en dan nog Windows NT (met als meest recente gebruikersuitgave Windows 7), en ook die heeft weer niks gemeen met andere Windows-en, om het maar zo te zeggen.

Dat bepaalde Windows-devvers jaloers zijn op de package-structuur van linux-distro's kan ik me behoorlijk goed voorstellen, en voor zover ik weet werkt Microsoft ook al tijden aan iets vergelijkbaars. Het kost alleen tijd om het er helemaal goed in te stoppen, zeker als er niet iets vergelijkbaars al aanwezig was. Je wilt geen halve hack die aardig werkt, natuurlijk.
Dat zou ik toch niet direct durven te zeggen, het is zelfs geen publiek geheim meer dat Microsoft van binnenuit kapotgemaakt wordt om dat elke cel binnen MS met elkaar concurreert ipv met concurrerende bedrijven.
Je vergeet nog een aantal belangrijke markten hoor (MSDN, Servers)...
Te veel markten hanteren?

Wat dan met al die succesvolle Japanse/Aziatische bedrijven?
Die maken jetski's, telefoons, nucleare installaties, auto's, papier, gas, banken, etc.
Niks mis mee. En voor Microsoft kun je nog zeggen dat het allemaal toch IT gerelateerd is!

Of General Electric: verkoopt financiële dienstverlening, kunststoffen, televisie en film, vliegtuigen, medicijnen, windenergie, elektriciteitscentrales en transport.

Dat MS geen marktleider is in bepaalde sectoren moet het gewoon aanvaarden. En daar is niks mis mee zolang er voldoende winst binnen komt.

[Reactie gewijzigd door ? ? op 8 februari 2010 16:27]

Als Microsoft het goed doet, is het nog niet te laat om een serieuze speler te zijn in dit segment. Wat ze naar mijn idee goed doen is het platform voor nu enigzins in eigen hand houden: eisen stellen aan resolutie en minimale hardware. Op die manier geef je ontwikkelaars de kans om een soort gezamenlijke standaard te ontwikkelen. Als je als ontwikkelaar weet dat je app echt goed draait op alle telefoons van een platform, is het veel aantrekkelijker om er geld in te gaan steken. Met de iPhone is dat zo omdat Apple alles in de hand heeft maar met WiMo was dat veel minder. En bijvoorbeeld met Android ook niet erg.

Wel interessant om te zien dat Microsoft nu dus noodgedwongen haar marketing-houding van "bij ons heeft de consument de meeste keuze" een stukje moet laten varen. Dat de MS besturingssystemen overal op draaiden was immers altijd iets waar ze graag de aandacht op vestigden. Nu hebben ze blijkbaar toch door dat daar ook nadelen aan kleven.
MS heeft zeker vele opvallende 'terugkeren' gekend, in situaties waarin veel mensen dachten dat ze eigenlijk al door concurrenten op achterstand gezet waren...

Goede voorbeelden zijn eigenlijk Windows 1.0 dat een brakke en weinig beindrukkende variant was van windowed environements die anderen veel verder en beter hadden uitgewerkt (Mac OS, Amiga OS, GEM, Norton Commander zelfs, DESQview) ... Windows 3.11 'won' de markt echter later, terwijl het eigenlijk de exacte layout van OS/2 overnam (in ruil ervoor was windows 3.0 geheel beschikbaar binnen OS/2)
Windows 95 kwam véél later dan OS/2 Warp op de markt.

Later hebben ze bv Ofice eigenlijk samengesteld uit meerdere opgekochtte programma's die allemaal geen martleider in hun segment waren en ook bv qua netwerk-systemen liepen ze lang behoorlijk achter op bv Novell en Sun.

Explorer last but not least kochten ze op van Mosaic/Spyglass toen Netscape feitelijk al de markt geheel in bezit genomen had en was tot versie 4 eigenlijk ook een marge-product...
De XBox kwam ook laat (toen Sony al de Playstation2 had) wist ook voor mij erg verrassend die Playstation-markt voor een erg groot deel over te nemen

Wel kun je een aantal kenmerken aantreffen die Microsoft telkens weer 'uitgenut' heeft om een marktoverhersend marktaandeel te bereiken..
ze wisten hun 'eigen' produckten sterk op hun eigen systemen te zetten en zo 'totaalproducten' aan te bieden .... hun eigen producten werkten telekens ook veel beter samen (bv een flink probleem van OS2 was de gebrekkige ondersteuning van oudere windows3.11 en MS-DOS toepassingen, een probleem dat Windows95 en NT niet hadden, waarbij overigens ook die interpretator voor OS/2 door MS ontwikkeld was).

Een tweede voordeel van MS was dat ze als een van de weinige Software-leveranciers een machtspositie konden innemen ten opzichtte van Hardware-bouwers, Samenstellers en OEM-leveranciers die ze domweg 'in de zak hadden'; Hiermee konden ze straffeloos alle vooral voor hen voordelige 'paket-deals' dicteren.

Wat betreft Windows Mobile denk ik echter toch dat ze het probleem hebben dat WM géén direkte 'unieke koppeling' meer heeft ...
Exchange synchroniseert net zo goed met een Blackberry , iPhone of Android.
Verder ontbreekt het eigenlijk MS ook een beetje aan een goed centraal 'data-organisatie-applicatie' welke dan die synchronisatie zou aansturen, vergelijkbaar met wat iTunes bij Apple is: Windows Media Player voldoet daarin eigenlijk niet erg goed.
Terwijl voor foto-software veel gebruikers ook toepassingen van hun eigen keuze benutten.

Een tweede punt is dat MS in de huidige markt niet tot nauwelijks meer de gang van zaken kan 'dicteren'; de kaarten lijken nu anders verdeelt te liggen.
De aanbieders hebben zelf de keuze uit meerdere 'OS-en'.. kunnen ook kiezen voor Android, of hebben ook hun eigen alternatieve OS allang ontwikkeld en bieden dat nu al voor eindgebruikers aan, terwijl bv HTC ook een redelijk marktsucces heeft met de Sense-interface die juist ook de 'controle' van enkel een OS-ontwikkelaar als MS sterk zal hinderen 'markt-controle' op te bouwen.
Waarschijnlijk weten de andere markt-spelers ook beter hoe MS zich traditioneel in deze markt gedraagt.

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 8 februari 2010 13:58]

Verder ontbreekt het eigenlijk MS ook een beetje aan een goed centraal 'data-organisatie-applicatie' welke dan die synchronisatie zou aansturen, vergelijkbaar met wat iTunes bij Apple is: Windows Media Player voldoet daarin eigenlijk niet erg goed.
Zoveel heb ik niet te klagen over mijn huidige telefoon (Een HTC Diamond2), het enige wat ik graag zou willen is een goeie manier van synchronisatie voor mijn muziek, á la iTunes bijvoorbeeld. De rest is leuk meegenomen.

Ik hoop dus dat de Zune software hiermee alles gaat goedmaken.
Ik geloof niet dat oude applicaties niet meer zullen werken.
Zeker niet de applicaties die in .NETCF geschreven zijn.

Verder duurt het allemaal heel erg lang en moet Microsoft straks wel met een meesterlijk OS komen wil het nog wat kunnen bereiken. De 'hoge' systeemeisen lijken mij ook niet in het voordeel...
Nee, die systeemeisen baren mij ook nogal zorgen. Je mag dan wel zeggen "maar who cares, want smartphones hebben die specs toch al"... als het OS dit echt nodig heeft, dan zit het dus niet efficient in elkaar tov de voorganger, tenzij het nodig is voor de 3D effectjes. Ze weten gewoon niet echt op wel marktsegment ze nu de pijlen moeten richten heb ik het idee.
Misschien stellen ze deze eisen niet omdat het besturingssysteem dit nodig heeft, maar om het OS ruimte te bieden.

Als ze de minimumeisen vertellen en het OS word op een mobieltje geplant met de minimumeisen, dan mag je 2x raden wat er gebeurd, haperen, stotteren, vastlopers.

De eisen die ze nu stellen geven het OS misschien wel de "lucht" die het nodig heeft waardoor de telefoon lekker soepel blijft lopen en niet teveel moeite heeft met het systeem.
LOL, een OS "lucht" geven, dat is gewoon andere bewoording voor een inefficient systeem.
En de processor heeft zeker wat coaching nodig?

Een veel groter nadeel lijkt mij dat door deze eisen het minimum formaat dat van een ouderwetse koelkast telefoon benadert ...
Helemaal niet dat het zekerheid creëren dat al je applicaties werken op alle toestellen ipv dat de helft maar werkt op je toestel :)

Voor een OS is dat toch erg belangrijk want anders moeten gebruikers weer gaan zoeken naar specifieke applicaties die compatibel zijn met jou toestel

Nee voor een consumenten OS moeten alle Applicaties werken die je maar kan vinden zonder veel gedoe en gezeik
Zoals je het daar formuleerd is het exact als Apple doet. Die zetten er immers een super zwaar OS op waardoor ze multitasking maar hebben uitgezet omdat anders de gebruikers ervaring in gevaar komt.
De HTC Hero met Android 1.5 draait het systeem ook wel goed, maar niet vloeiend, en dat soort dingen wil MS nu voorkomen. Je kan misschien ook wel WM7 op zulk een tragere chip zetten, maar als het dan niet volledig vloeiend loopt dan gaat iedereen meteen weer klagen dat MS zijn werk niet doet en het OS te zwaar is, omdat dat nu eenmaal de sport is.
Dat is niet een sport, het kan namelijk gewoon snel op dat soort hardware... neem de huidige WM, wat je daar al niet voor nodig hebt om het echt altijd heerlijk soepel te draaien... natuurlijk mag je daarover klagen, vooral omdat we nu wel weten dat het beter kan.
Hoge systeemeisen lijkt mij juist een voordeel. Sofware wordt meestal ontwikkeld voor de kleinste gemene deler. Hoge minimum specificaties zal zorgen dat alle applicaties hoger mikken.
Wat je dus niet wilt lijkt mij (dit werkt inefficiente in de hand, aangezien mensen geen enkele moeite meer doen zaken netjes te programmeren). Verder zijn dit de eisen voor het OS, het OS zou zo'n klein mogelijke footprint moeten hebben, juist om die apps de ruimte te geven meer te eisen.
Misschien is het helemaal niet nodig voor het os, maar gewoon om de user experience altijd zo vlot mogelijk te houden met een scala aan apps in het achterhoofd. Het kan net zo goed dat wm7 al op 500mhz vlot draait. Dat weet je nu gewoon nog niet.

[Reactie gewijzigd door Soepster op 8 februari 2010 12:07]

Dat gaan we zeker te horen krijgen als WM7 uit is.
Vast en zeker gaan mensen proberen om dit OS op een telefoon te installeren met een processor die draait op 500mhz.
En het zou me niks verbazen als dit ook nog zou werken ook. Afwachten maar he :P
Ik hoop toch vooral dat gebruikers met een WM6.x straks de mogelijkheid krijgen te upgraden. Ik zit zelf te denken om binnen enkele maanden (als huidig contract afloopt) over te gaan naar een Samsung Omnia Qwerty B7610, welke met WM6.x is uitgerust. Het zou toch zonde zijn als een telefoon met deze specs straks weer het predikaat 'verouderd' meekrijgt enkel omdat het OS niet te upgraden is.
Windows Mobile.. dat klinkt als een oud systeem wat zijn beste jaren nooit heeft gehad. En als ik dit zo bekijk gaat dit echt niet opboksen tegen de iPhone of Android.
Ik denk hetzelfde.

Echt harde argumenten heb ik niet, maar het is meer een gevoel wat ik krijg. Zeker nu met Android en de iPhones maar ook de Blackberrys die helemaal hot zijn denk ik dat MS gaat floppen.
MS is vaak wel hardleers met dit soort dingen. Ze komen door hun vermogen wel elke markt binnen maar hebben vaak niet de creativiteit en originaliteit om zo'n markt ook vast te houden. Zodra ze wat concurrentie krijgen kukelen ze vaak in elkaar. Dat vermoeden heb ik hier ook.

En laten we eerlijk zijn, nu zijn ze precies aan het doen als Apple met de iPhone. Eigen store erbij, gestandaardiseerde hardware specificaties (behoorlijk hoog overigens), makkelijkere interface gericht op prive markt etc etc. Maar ja laten we eerlijk zijn als je voor hetzelfde geld een iPhone kan kopen waarom zou je dan een tweederangs iPhone (lees windows phone) kopen???

Het zal dus weer een situatie worden waarbij MS door hun vermogen de phone met verlies zal moeten verkopen om eerst marktaandeel te winnen. Echter ze zullen dit marktaandeel niet behouden. (mijn voorspelling)

[Reactie gewijzigd door dangerpaki op 8 februari 2010 09:28]

Het zal dus weer een situatie worden waarbij MS door hun vermogen de phone met verlies zal moeten verkopen om eerst marktaandeel te winnen. Echter ze zullen dit marktaandeel niet behouden. (mijn voorspelling)
MS verkoopt geen telefoons, dat doen de hardwarefabrikanten, evt. in samenwerking met een telecomprovider.
Het zou me niet verbazen dat MS wel binnenkort zelf ook phones gaat verkopen. Mochten ze dat niet doen dan kunnen ze alsnog de ontwikkeling van windows phones subsidiëren.
"En laten we eerlijk zijn, nu zijn ze precies aan het doen als Apple met de iPhone. Eigen store erbij, gestandaardiseerde hardware specificaties (behoorlijk hoog overigens), makkelijkere interface gericht op prive markt etc etc. Maar ja laten we eerlijk zijn als je voor hetzelfde geld een iPhone kan kopen waarom zou je dan een tweederangs iPhone (lees windows phone) kopen???"

Het valt nog te bezien wat de prijs wordt, maar atm zijn de iphones nog steeds de duurste telefoons in combinatie met een abonnement. Dus ik ben het daar niet helemaal mee eens.

Overigens is het wel een vreemde zaak dat ze zulke hoge eisen stellen. Hierdoor zetten ze of de markt vast of zichzelf in een benarde positie. Atm zijn er gewoon nog niet zo veel telefoons met deze specs. Mensen gaan nu dus wachten op een telefoon die die specs wel heeft zodat ze eventueel later een transfer kunnen maken naar wm7 of ze zeggen screw-u-guys daar ga ik niet op zitten wachten. Het gevolg hiervan is iig dat het allemaal niet zo lekker zal verlopen in smartphoneland.
Sorry hoor maar waar heb je het over? Appel moet het hebben van zijn status. Ik kan niet eens een notitie maken terwijl ik bel of iets opzoeken op het internet terwijl ik aan het bellen ben. Voor mij geen Appel meer. Het zijn apparaten voor digibeten, vol met bagger applicaties zoals virtuele aanstekers, virtuele wapens en andere rommel. Ik gebruik hem nog als Ipod. Voor al het andere grijp ik weer terug naar m'n 2 jaar oude HTC cruise met windows mobile 6.5.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 8 februari 2010 14:53]

Dan zou je toch echt eens met een iPhone moeten werken. Terwijl je belt kan je surfen, mailen, notities maken, etc. etc. geen enkel probleem. Dus helaas, voor je iets afschrijft, moet je er wel verstand van hebben.
Volgens mij kan een 3GS toch geen data verbinding opbouwen als je aan het bellen bent.
Verder heb ik er idd geen problemen mee en werkt alles prima en lekker.
Fantast, en dan moeten wij geloven dat jij een iPhone hebt? Notities maken en iets opzoeken op het internet is gewoon mogelijk met een iPhone.
Als er iemand een digibeet is lijk jij dat wel te zijn; je hebt zeker een iPhone op de kop getikt waar die "bagger applicaties" al op staan? Bij mij waren er 2 pagina's gevuld met de standaar apps als het weer, stocks en een calulator en mijn zwaar gemodde iPhone kan ook interwebsen, notities aanmaken en misschien zelfs Bejeweled draaien terwijl ik aan het bellen ben :).
microsoft een markt binnenkomen en vasthouden?

ze hebben een 3 stappen plan gemaakt,
stap 1: markt binnenkomen met de originele XBOX
stap 2: quite draaien: XBOX 360
stap 3: winstmaken: XBOX 1440?

als je nu ziet dat de xbox ondanks slechte hardware toch een goed verkoopsaandeel heeft (zeker bij de hard core gamers) dan zijn ze de console markt best goed ingekomen.
Beetje voorbarig om dit te zeggen.

Doet me denken aan de tijd dat Microsoft met de Xbox op de proppen kwam, toen Sony vrijwel een monopolie had met de Playstation 2. Toen zeiden ook veel mensen dat de Xbox kansloos was, en kijk hoe de verhoudingen nu zijn.

Ik ben benieuwd waar ze volgende week mee gaan komen.
Doet me denken aan de tijd dat Microsoft met de Xbox op de proppen kwam, toen Sony vrijwel een monopolie had met de Playstation 2. Toen zeiden ook veel mensen dat de Xbox kansloos was, en kijk hoe de verhoudingen nu zijn.
Verschil is alleen dat Microsoft ruimschoots eerder met een 'nextgen' console kwam en daarmee meteen een flinke voorsprong haalde. Met WM is Microsoft een beetje wat Sony destijds op de consolemarkt was: Laat, en misschien wel TE laat.
Niet helemaal mee eens... Als je puur kijkt naar de kwaliteit van het platform kan je geen andere conclusie trekken dat de Xbox een super systeem is... Zonder twijfel mogelijk


* Mellow Jack is oud Xbox gamer en nu een PS3 gamer
Over de 1e xbox heb je het?
Die kwam inderdaad later als de PS2, niet eerder. De 360 was wel eerder, maar toen was ms dus allang met de xbox op de proppen gekomen :)
Die gephotoshopte screenshots waren een slecht idee. Hoe duidelijk je er ook bij vermeldt dat dit allemaal niet officieel of definitiet zijn, er ontstaat altijd een zinloze discussie onder figuren die alleen plaatjes zien en willen laten weten hoe lelijk het allemaal wel niet is.
Het probleem hier, net als op andere gebieden, is dat MS gewoon achter de feiten aan holt. MS heeft jarenlang een flinke monopolie gehad op vele markten en is daar lui van geworden.

Neem het eenvoudigste voorbeeld, Internet Explorer, die browser is jarenlang op dezelfde oude versie blijven steken tot ineens Firefox opdook. Maar MS heeft toen niet direct ingegrepen met een update van IE, MS is blijven toekijken hoe Firefox langzaam marktaandeel begon te winnen. Toen MS op een gegeven moment bang werd zijn ze eindelijk eens begonnen met een nieuwe versie met daarin de functionaliteit die Firefox groot maakte op een slechte manier nageaapt.

Zo gaat dat ook met Windows en nu Windows Mobile, Windows is pas echt vernieuwd geworden sinds Apple marktaandeel aan het winnen is met zijn extreem gelikte UI en is pas ook echt vernieuwend te noemen met Windows 7. Met Windows Mobile 7 zijn ze pas begonnen toen de iPhone groot begon te worden. Laat ik maar even niet beginnen over de Zune.

Het grote probleem met MS is gewoonweg dat ze niet vernieuwend zijn, ze komen zelf pas met "vernieuwingen" als die vernieuwingen al door andere partijen geïmplementeerd en succesvol gemaakt zijn. Datzelfde probleem zie ik hier gewoon te sterk terugkomen.
MS loopt inderdaad achter de feiten aan, maar dat doen ze eigenlijk al zo lang ze bestaan.
Dat is geen kritiek op MS, want ze zijn juist heel erg goed in het oppikken van technologieen die zichzelf bewezen hebben waarna MS zelf iets dergelijks op de markt brengt waarmee ze toch een heleboel geld verdienen.

Bijvoorbeeld: In de jaren '80 liep Apple ver voor op MS met hun grafische OS terwijl MS alleen MS-DOS had: MS kwam met Windows 3.1 en even later was Apple nergens meer.
In de jaren '90 gebruikten de meeste mensen Netscape Navigator om het internet op te gaan: MS kwam met IE en even later was er weinig van Netscape meer over.
Hetzelfde deden ze met Word (vs WordPerfect), de XBox en diverse andere zaken.

Ik denk dat WM7 uiteindelijk wel eens 1 van de grootste spelers op de markt kan worden als MS het goed aanpakt. Ze hebben nog steeds een ijzersterke troef in handen als het gaat om de synchronisatie met Windows. Ook die synchronisatie met de XBox vind ik een slimme zet.
Microsoft is niet goed in het oppikken van technologieën, Microsoft is goed in het misbruiken van zijn positie. Tenminste, dat is het geval geweest tijdens de browseroorlog met Netscape. Hoe het precies zit tussen Windows en Apple in het begin der tijden weet ik niet, maar ook daar hoor ik smerige verhalen over.

De Xbox was een goede console, maar de Xbox 360 heeft ontzettend veel problemen die je eigenlijk niet mag verwachten. Toch heeft MS een gigantisch aandeel, eigenlijk puur door hun marketing.

Conclusie: hun technologie is niet zo geweldig, maar hun marketing apparaat in samenwerking met het feit dat vrijwel iedere digibeet Windows op zijn PC heeft staan maakt dat MS flinke marktaandelen weet te halen en te houden.
>De Xbox was een goede console, maar de Xbox 360 heeft ontzettend veel
>problemen die je eigenlijk niet mag verwachten. Toch heeft MS een gigantisch
>aandeel, eigenlijk puur door hun marketing.

Dus het succes van de Xbox360 hangt enkel af van marketing? Ik denk dat het toch wel mag gezegd worden dat die console zeker zijn kwaliteiten heeft, en dat diens succes zeker welverdiend is.
Zeker, maar puur vanwege het online-systeem, dat werkt super. De xbox360 zelf gebruik ik echter niet meer, omdat ik de hardware zat was (stuk, opengemaakt en gezien hoe goedkoop dat wel niet in elkaar zat).

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 9 februari 2010 12:47]

kan je uit eigen ervaring vertellen dat een ps3 net zo goedkoop in elkaar zit, en zo goedkoop zit het niet in elkaar maar het blijft wel massa produktie. Oftewel een compromis tussen kwaliteit en kosten.
Microsoft heeft al vaker laten zien dat ze veel kunnen als ze maar gedwongen worden. Hebben ze een melkkoe en geen bedreigingen, dan gebeurt er niet veel. Echter dankzij de Mac en iPhone zien we dat Microsoft snel verbetering laat zien. Ik denk ook dat we Apple dankbaar moeten zijn voor de iPad. Ookal is het een onding, er zijn wel dingen die wel goed zijn en je zult zien dat binnen een jaar alle andere tables ook deze features hebben. Wie weet komt er een echte tablet versie van Windows 8...

Ik ben het alleen niet zo eens met je uitspraak dat Microsoft niets vernieuwends doet. Microsoft was pionier op touch gebied, ze hebben veel innovaties doorgevoerd met de Xbox, kijk ook naar de nieuwe bing maps beta. Wie is er dan wel vernieuwend? Wat betreft Windows Mobile is hun reputatie echter wel om te huilen. Ik had jaaaaaaren geleden een PocketPC en eigenlijk zitten we nu nog met bijna dezelfde software.

Wat betreft windows mobile is het wel het moment van de waarheid voor Microsoft. Ze moeten nu met echt iets heel erg goeds komen en anders zal Windows Mobile verdwijnen. Alternatieven zijn bijna op ieder vlak beter (behalve multitasking LOL).
Echter dankzij de Mac en iPhone zien we dat Microsoft snel verbetering laat zien.
En alle andere ontwikkelingen uiteraard, tuurlijk heeft Apple MS wel geholpen wakker te worden maar 100 andere ook!
Graphics zijn het halve werk imo.
Als het er mooi uit ziet zijn mensen sneller geneigd om een mobiel met dat OS te kopen.

Een saai, lelijk menu wilt niemand op z'n telefoon. Als het mooi en flashy is wordt (vooral de jeugd) het meteen als 'revolutionair' aangezien.

Ik denk dat als WinMo7 met een soort van aero theme komt + een SNELLE interface, dat ze dan een goede kans maken om weer flink marktaandeel te verkrijgen.
"... weer aan de top van de smartphonemarkt brengen."

weer? die ene dag in 2004 dat ze net 23% markshare hadden?

Dit bedrijf is echt de kluts kwijt en ze lopen steeds meer achter de feiten aan waar google maar iets hoeft aan te raken en het verandert in goud lijkt het wel dat alles waar MS aan zit een beetje naar naar doorgekookte spek met spruitjes ruikt zoals thuis bij mijn oude huiswerk juffrouw van 93 van vroegah.

waarom een preview als deze als er op dit moment genoeg moois is op de markt?

is dat een soort van sentiment jegens MS wat te vergelijken is met bv een legendarische bokser die zegt voor de 3e keer een comeback te gaan maken maar de oude fans eigenlijk tegen beter weten in hopen dat er opeens een jonge god de ring binnen stapt?

het zou kunnen maar dan zou die legendarische bokser Bill himself moeten zijn en niet zijn wispelturige 'tussen de rondes in krukje-neerzet man' Balmer.
Voordat er sprake was van een iPhone of Android, waren er nou niet echt veel alternatieven voor Windows mobile als je ging kijken naar PDAs of smartphones.
Blackberry (RIM) was en is toch een grote speler op die markt hoor, palm was dat toen ook maar die zijn een beetje van hun troon gevallen.
De nog aan te kondigen versie voor capacitieve schermen, versie 6.5.3, zal echter de laatste grote update voor het 'oude' OS zijn.
Hoezo, versie voor capacitieve schermen? Capacitief werkt ook al met de huidige versie.

Alle restricties van de lancering voorspelt in ieder geval weinig goeds. Op die manier zullen de telefoons weinig van elkaar verschillen, zowel qua functionaliteit als qua uiterlijk en prijs. Niet goed voor de consument.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 8 februari 2010 10:04]

Volgens mij werd deze niet native ondersteund?
Microsoft zal een hoop developers voor de kop stoten met deze plannen. Als alle applicaties geport moeten gaan worden - en zo te zien kan dit met native dan niet eens, die zullen totaal herschreven moeten worden - gaat er erg veel verloren.

Zeker met het oog op marketplace zijn er stiekem best veel mobile softwarehuizen die nu bezig zijn extra te investeren hierin, wat nu dus allemaal verloren werk gaat zijn. Daar maak je geen vrienden mee. Het klinkt raar, zeker omdat marketplace niet echt goed loopt op dit moment maar dat is voor een groot deel MS zijn schuld (de backend van marketplace laat op het moment heel veel te wensen over, en het is zeker niet triviaal of snel te doen om grote apps op Marketplace te krijgen).

Als dit inderdaad is wat er op MWC / MIX aangekondigd gaat worden voorzie ik een vrijwel complete development stop door WM devs het komende half jaar. Immers is het dan zo dat blijkt dat developers niet op MS kunnen vertrouwen. Alle investeringen sinds 6.5 release verloren, en dan slechts een half jaar vooraf de nieuwe frameworks bekend maken. Meer dan 20.000 apps verloren. Het is dan ook de vraag hoe snel een emulator beschikbaar gaat komen - en WM emulators reageerden vooralsnog zelden zoals een echt apparaat doet op verschillende vlakken.

Een mogelijk resultaat gaat zijn dat ze dadelijk met een "leuk" nieuw OS op de markt komen waar niemand voor gaat devven. Geen apps beschikbaar, loop je meteen ver achter (inderdaad op het moment staat Marketplace ook niet bol van de apps, maar buiten Marketplace om is er heel erg veel te vinden). Tuurlijk kun je stellen dat er wellicht redelijke compatibiliteit is (of minimale porting) voor .NET CF 3.5 apps, maar het gros van de developers gebruikt dit nog helemaal niet, omdat voor version 3.5 het eigenlijk veel te langzaam was om vlot te lopen op WM apparaten en 3.5 nog nauwelijks ingebakken zat in apparaten.

Laten we hopen dat het allemaal maar gedeeltelijk waar is...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBWebsites en communities

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True