Nieuwe smartphone draait onaangekondigde nieuwe versie Windows Mobile

Sony Ericsson heeft dinsdag een telefoon aangekondigd die op een nog onaangekondigde versie van Windows Mobile draait. Versie 6.5.3 is een update van de huidige versie 6.5 en wijzigt de gehele interface van het OS van Microsoft.

Bij de officiële presentatie van de nieuwe Aspen-smartphone onthulde Sony Ericsson en passant de nieuwe versie van Windows Mobile. Hoewel de fabrikant er geen nadruk op legde, is versie 6.5.3 een grote update, die het systeem onder meer geschikt zou maken voor telefoons met capacitieve schermen.

In de nieuwe versie zijn het sluitkruisje en de startknop verplaatst van boven in het scherm naar onder in het scherm. De softkeys daar zijn vervangen door knoppen. De balk bovenin doet in 6.5.3 dienst als statusbar. Door erop te klikken komt er een grotere iconenbalk tevoorschijn.

Microsoft heeft de nieuwe versie van Windows Mobile 6.5 nog niet formeel aangekondigd. Wel circuleren er al maanden custom roms met de nieuwe Windows-versie. Verwacht wordt dat Microsoft halverwege deze maand op het MWC in Barcelona meer over Windows Mobile 6.5.3 bekendmaakt.

Screenshots mogelijke Windows Mobile 6.5.3 Screenshots mogelijke Windows Mobile 6.5.3 Screenshots mogelijke Windows Mobile 6.5.3

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-02-2010 • 09:45

55 Linkedin

Reacties (55)

55
55
38
0
0
0
Wijzig sortering
Ik vind het nog altijd niet bepaald "profesioneel" uitzien. Dan vind ik interfaces van android, Symbian OS en palm toch nog altijd beter uitzien. (en die van Apple is gewoon lui)
Inderdaad ik kan er niets aan doen maar de Microsoft versie van een mobiel OS ziet er uit als een rommeltje dat men achteraf bedacht heeft en gewoon even in een paar vrije uurtjes met wat rest materiaal van Windows 95 in elkaar heeft geknutseld.

Als ik dat vergelijk met de andere grote OS'en op mobiel gebied is inderdaad zelfs Symbian nog een professioneel ogend product en dat is toch iets waar de grootste OS bouwer van de wereld zich in mijn ogen echt voor zou moeten schamen.
Symbian is in mijn ogen een functioneel vormgegeven besturingsysteem voor telefoons; alles wat je nodig hebt onder handbereik en geen zinloze buttons, fancy thema's en dergelijke. Alles is mogelijk als je dat graag wilt, maar als ik deze update van WM 6.5 zo zie wordt ik er niet vrolijk van. Het lijkt wel alsof WM6.5.3 geleverd wordt met een thema voor een 10 jarig kind.

Ik koop een telefoon om te bellen, en een smartphone om te bellen en uitgebreidere functies te kunnen gebruiken. Dat zie ik het liefst snel en zonder poespas gebeuren. Het lijkt een soort trend om zoveel mogelijk bende op het scherm te tonen; het lijkt wel alsof de OS-bakkers zijn vergeten dat het voornamelijk functioneel moet zijn. Ik hoef geen draaiende menu's, fadende foto-albums en dynamische afsluitknoppen; als ik iets afsluit moet het weggaan, en als ik een foto wil bekijken moet die direct op het scherm getoond worden zonder ongevraagde effecten.

Ik kan me ook niet voorstellen dat een smartphone er sneller op wordt met al die grafische hoogstandjes.
Helaas maken wij (ik deel je mening) slechts deel uit van één groep mensen. Er zijn er namelijk minstens evenveel die liever een product gebruiken dat bijlange na niet zo eenvoudig werkt, maar er gewoon mooier uitziet. Dan heb ik het zowel over hardware als software looks.

En nee, voor één keer heb ik het niet over Apple-producten :+ , want dat is net Apple's grootste sterkte vind ik. Simpliciteit en toch mooi design, hoewel ze meer en meer de verkeerde kant opgaan met steeds meer effectjes.
Sterker nog (dan de reactie van darkjeric), ik werk graag met een fancy OSje op mijn mobiel; Symbian vind ik geen recht doen aan de kracht van het apparaat. Maar goed, dat is mijn mening, net zo goed als dat bovenstaande jouw mening is (m.n. de 2e paragraaf).

Toegegeven, WinMo is niet een systeem dat er an sich goed uit ziet, maar het biedt de gebruiker wel de meeste keuzevrijheid, meer nog dan het OS op de iPhone. En daar werkt het gros van de mensen al met plezier mee.
Ik denk dan ook dat er meer vraag is naar een flexibel OS (want dat vind ik toch één van de pluspunten van WinMo), dan naar een OS met eenvoudige doch functionele vormgeving, waar niets aan te wijzigen is.

Je kunt de analogie naar desktop computers maken natuurlijk... de meeste mensen maken maar al te graag gebruik van de mogelijkheden om deze naar eigen smaak op te maken, waarom dan niet op een smartphone?


Ik zit in ieder geval met smart op de eerste WinMo7 mobieltjes te wachten! :9
Vergeet niet dat Windows Mobile een OS is voor PDA's (met stylus en al) en niet voor telefoons. Dat HTC het op telefoons gegooid heeft, heeft Microsoft aan het denken gezet en daarom komen ze binnenkort met een OS speciaal voor telefoons. (WM7)

Het mooie van WM is trouwens dat het standaard minder mooi is dat alle andere os-en, maar dat je zelf de skins kan kiezen en hoe die eruit zien. Ik heb nu Mobile Shell erop met Sense skin, lijkt echt exact op de Hero interface (toch wel 1 vd mooiste op dit moment)
Sense is natuurlijk leuk en (afhankelijk van je smaak) mooi, maar het is puur bedacht vanwege de tekortkomingen van het WM UI. Het is dan ook enigzins onzinnig in mijn ogen dat Sense ook op Android draait, maar dat terzijde. WM heeft afgedaan (niet bij iedereen natuurlijk) bij een groot deel van het publiek, wat al niet eens zo groot was. 7 wordt dan ook, let maar op, een kopie van de type UI's als Android en de iPhone, dat is namelijk wat de consument heeft getrokken en wat men graag gebruikt.
Dat is nogal onzin, touch flo/touch flo 3d is ooit begonnen om de interface wat vingervriendelijker te maken maar is sindsdien uitgegroeid tot de identiteit van HTC op de toestellen, daarom draait het ook op android en daarom heet 't ook Sense, dat heeft niets meer met wel of geen gebreken van windows mobile te maken.

Ook gaat windows mobile helemaal niet zo richting android of iphone, maar gaan ze de richting op van de Zune, welke een alom geliefde interface heeft. De Zune achtige interface op winmobile 6.5 is nu al één van de betere interfaces op mobiele telefoons die ik tegen ben gekomen.
Ten eerste is dit nu pas HTC's stempel, het is bedacht om het interface fijner en logischer van opzet te maken, hence iets wat WM niet is. Ten tweede is Zune aardig, maar zelfs in de VS niet populair als ik naar de verkoop kijk.
alle losse onderdelen zijn op zich best mooi.
maar er is geen coherentie in het design.

alsof alles bij elkaar is gestopt zonder eerst een groot design te maken.
of een echte look en feel te kiezen.

iets wat bijvoorbeeld HTC wel doet met touchflo
en ermee bewijst dat het dus wel kan.
Idd, de graphics zien er een beetje uit als zogenaamde 'programmer graphics'. Ik mag dan toch ook hopen dat dit een ongelukkig gekozen theme is door de gebruiker of door Sony en dat dit niet de standaard theme gaat zijn.

Microsoft mag overigens wel eens standaard de scrollbar weglaten en alleen tonen als er gescrolled wordt. Dit geeft toch weer een heel aantal kostbare pixels vrij.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 2 februari 2010 10:18]

Ik denk dat je niet kunt zeggen dat Apple "lui" is met haar design. Ook al ziet het er soms heel simpel uit, simpel is vaak de beste oplossing. Dat het simpel eruitziet wil nog niet zeggen dat Apple er niet heel lang over nagedacht heeft. Verder is het juist erg goed (in mijn ogen) dat het simpel is.

Zelfs speel ik vaak met de HTC Touch HD en die interface vind ik heel fijn werken. Alleen zit je dan ook met het probleem dat je voor onderliggende features wordt teruggegooid in de WM interface. Daar is dan ook de meegeleverde stylus voor...

Ontopic: Ik vind het in principe wel een verbetering ten opzichte van oudere WM versies. De balk die naar beneden schuift als je bovenin klikt is erg functioneel, en ik denk dat het ook makkelijk te onthouden is voor de "normale" gebruiker. Mijn moeder bijvoorbeeld zou nog wel snappen dat je de balk "groter maakt" door er "aan te trekken". Misschien dat dat een betere oplossing is dan simpelweg klikken. Zo vertaal je de digitale beleving van een OS ook naar wat er in het echt leven zou gebeuren. Als je aan iets trekt zal het bewegen, en onder de bovenrand van je scherm vandaan komen.
Iets wat me stoort aan die Windows Mobile interface is dat ze op een behoorlijk aantal punten ervoor kiezen enkel tekst tot button/klikvlak te maken, echter zonder een 'outline' aan de button-randen te geven.
Zeker waar het gaat om vingernavigatie en -clicks is dat behoorlijk lastig omdat het je een 'onzeker gevoel geeft waar meerdere teksten niet al te ver onder elkaar staan (bv in dat startscherm) waar je wel kunt klikken en waar je mogelijk misklikt...

uiteindelijk zal het in gebruik nog best wel meevallen, maar het gevoel van mogelijk 'misklikken' zal bleven met zulk een uiterlijk van een vinger-bestuurbare navigatie.
Voor bv navigatie met een scrollwheel of -bal maakt dat weinig uit, is zelfs vaak 'mooier' en minder storend, omdat je sowieso schuift tussen verschillende navigatievlakken...
Het is veelal een probleem van een bepaalde navigatie-uiterlijk voor verschilende besturingsmethodes te optimlaiseren, zowel voor scrollwheel/-bal alswel met een touchscreen.
lui :?

Heb ik de nieuwste generatie straattaal gemist of is dat een typefoutje>

[Reactie gewijzigd door Fairy op 2 februari 2010 11:11]

nooit gehoord van luieren; luiheid; lui zijn;

oftewel: mijn studententijd.. aaah good old times :)
WM ziet zo raar uit op vandaag.
Alsof ze aan iemand in 1997 vroegen hoe smartphone interfaces er mogelijk in het jaar 2010 uit zouden zien, en dat hij dit tekende of iets dergelijks.
WM is toch zogenaamd voor professionals? Dat zie ik nergens in de interface terug.

Al is het wel goed om te zien dat SE nog een WM toestel uitbrengt. Na problemen met de X1 (WM software) zou je verwachten dat ze alleen nog maar bewezen OSen gebruiken, maar kennelijk is er toch nog een markt voor..
De X1 had het meer te doen met hardware problemen dan met software problemen... Er zijn nog steeds mensen die bij WM zweren (dus WM is/wordt echt niet in een jaartje van de markt gedrukt), net als android/iphone aanhangers heeft, heeft WM dat ook...

Maargoed dat je het er niet professioneel uit vind zien is toch echt jouw probleem, voor werk zit je ook niet te wachten op een fancy telefoon met leuke effecten (android/iphone) als je van van app wisselt, wtf moet je daar dan mee als professional?
Ik vind bijv een telefoon zonder fysiek toetsenbord absoluut niet voor professionals :)

Iphone/Android zal op een 528Mhz Qualcomm 7200A chip ook kut lopen (neem bijv de Hero, G1 of Magic, verreweg niet zo snel als een milestone)... En laat 90% van alle android/WM telefoons nou z'n gare chip bevatten ;) Oftewel het OS kan nog zo goed zijn maar als er bezuinigt wordt op hardware dan zal het OS daar onder leiden, of de functies die je uit moet zetten binnen een OS om het weer draaibaar te maken!
Heel vreemd is dat: zodra iets zakelijk of kleinzakelijk gebruikt moet worden, mag er niks geen franje meer opzitten en moet het 'kaal' zijn. Waarom zou iemand in zijn prive-leven helemaal blij worden van android, maar zodra hij naar de klant moet bellen zich ergeren aan overgangen en mooie graphics?

Ik denk dat het hele probleem van Windows Mobile is dat ze wel willen maar niet durven. Ze willen de boel wel omgooien, maar de mensen die nog echt aanhanger zijn zijn moeilijk in te schatten: het zijn vaak niet de cutting-edge gadgetfreaks, dus _moet_ je dan wel gaan porren in je GUI?

WinMo heeft gewoon het geluk dat de exchange-integratie verreweg het best was, en waarschijnlijk ook is. De systeembeheerder op het bedrijf vind dat al lang prima, en uit standaardisatieoogpunt wordt ook de volgende lading telefoons weer met WM gekocht.

Op het moment dat de mensen op key places zelf andere soorten telefoons gaan kopen zal je zien dat het marktaandeel van WinMo terug gaat lopen. Het is voor Microsoft te hopen dat ze het nog kunnen uitzingen tot Win7, maar als grotere bedrijven van WM naar bijvoorbeeld Android of Symbian switchen is WinMo de sjaak.
vandaar dat ze de Xperia2 hebben uitgesteld zeker
Zonder echte aankondiging van SE zou ik daar niet op gokken. Dan vertrouw ik meer dit nieuwsbericht. Misschien dat dit nieuwe Windows mobile wel een logisch vervolg is daarop ;)
Anoniem: 58827
2 februari 2010 09:54
Dat ziet er overzichtelijk uit,
Ik heb nu een tijdje de HTC Touch 2. En die draait Windows Mobile 6.5.

Hiervoor Windows Mobile 6.1 gehad en ik begreep de kritiek die men op WM 6.1 had. Vooral het continu mensen bellen in mijn zak was een grote ergenis. Of dat hij tijdens het bellen een wisselgesprek opende per ongeluk omdat mijn oor de knopjes aanraakte. (scherm knoppen)

Nu Windows Mobile 6.5 en nergens meer last van.

Het is nog geen één keer gecrashed in de 3 weken dat ik hem heb. (Mijn oude WM 6.1 toestel voortdurend)

Het werkt naar moet ik zeggen behoorlijk lekker.

En zo te zien gaat WM 6.53 er hierop verder.
Het verbaasd me overigens te zien dat Windows Mobile nu zo snel update.

De update trits van 5.0 naar 6.0 en 6.1 hebben erg lang geduurd.
En nu oppeens binnen een half jaar een update van 6.1 naar 6.5 en nu 6.53.

Blijkbaar voelt MS de hete adem van de iPhone in de nek.

Nu hebben ze met WM 6.5 imho al een heel competitief product op de markt gezet.
Ben benieuwd hoe WM 7 zal werken.
Ik heb nu een Nokia met S60 en nog nooit geupdate: het werkte vanaf moment 1 en is nog nooit gecrashed. Ik zie niet in wat er competitief is aan een telefoon die af en toe crashed en updates nodig heeft om uberhaupt werkbaar te zijn.
Anoniem: 58827
@latka2 februari 2010 10:28
Ik zie geen nood om mijn HTC Touch 2 met WM 6.5 te updaten.
Zou leuk kunnen zijn maar het hoeft niet en hij crashed ook niet.

Dus hij is zeker wel competitief.

Uberhaupt denk ik dat de HTC Touch 2 een zeer competitief toestel is.
Prijs kwaliteit verhouding is het sowieso een killer.

Windows Mobile 6.5 is een erg robuust OSje imho.
En daarbij bied het telefoontje alles wat je zou willen voor nog geen 230 euro.
Mooi! ik draai al tijden 6.5.3 (inmiddels draai ik zelfs op 6.5.5), werkt echt een stuk aangenamer door de knoppen onderin en het oogt allemaal ook net wat lekkerder en werkt weer net wat sneller, zelfs op mijn HTC Touch HD.
Ik denk dat het puur persoonlijk is, maar ik mis echt het kruisje linksboven. Ik heb even 6.5.3 gedraaid op mijn Touch HD, maar moest altijd krampachtig doen om bij het kruisje te komen in plaats van gewoon gemakkelijk via mijn rechter duim.
Welke Rom gebruik je? :) Ik heb 6.5.5 nog niet gezien voor de HD
Xannytech ROM Grid Evolution 1.9 :)
Ik hoopte toen ik de titel las op Windows Mobile 7, maar WM 6.5.3 draai ik al een tijdje op mijn telefoon :) Het werkt inderdaad een stuk beter dan Windows Mobile 6.1 met zijn kleine toetsjes, jammer genoeg hier en daar nog wel onderdelen die hetzelfde zijn gebleven, en waarvoor nog steeds een stylus handig is.
Dat sluitkruisje en de startknop blijven ze ook maar op en neer verplaatsen volgens mij :P
Weinig schokkends, maar het lijkt er wel op dat alles wat groter is? Of heeft dat wat met de lage resolutie te maken misschien...
Werk zelf nu al een tijdje met een custom 6.5.3 en dat ziet er toch echt wel netjes uit hoor kan ik jullie vertellen. De Thema's worden goed doorgevoerd en Titanium ziet er helemaal goed uit.
Ik heb al een maandje een 6.5.3 rom op mijn Touch Pro, en ik moet zeggen het is een hele verbetering in bruikbaarheid... Niet meer van die priegelknopjes die je de helft van de tijd niet goed raakt, maar gewoon fatsoenlijke knoppen waar je je duim voor kunt gebruiken...
Ook de snelheid is ongelooflijk... Het is dat ik een 'kale' WM er op heb zonder HTC Manilla (nieuwe touch flo) omdat die nog een beetje buggy is, maar ook Manilla functioneert veel sneller dan eerder...
Enige wat jammer is, is dat je applicaties niet meer kunt afsluiten (dus alleen minimaliseren) met de X knop... Heb je wel een geweldige task manager, maar dan nog... Hopelijk wordt daar nog iets aan gedaan
Als de hele GUI is omgegooid en er capacitieve touchscreen support is toegevoegd (Schijnbaar niet triviaal, anders hadden ze dat al wel eerder gedaan), waarom heet deze dan niet WM 6.6?
In verband met binnenkort (Ooit?) een andere '7' willen uitbrengen vanwege de koppeling met Windows 7, kan ik me voorstellen dat je dit geen WM7 wil noemen, maar gezien het verschil in GUI (en dus gebruik van de telefoon voor de gebruiker en de support ("Klik het sluitkruisje rechtsboven..." "Huh? Ik heb geen kruisje rechtsboven" en zo), lijkt me WM 6.6 een betere naam...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee