Daar klopt weinig van....
Het is maar wat je geforceerd noemt...
Waar van akte

..
Ian wilde allerlij zaken aan elkaar koppelen die andere leden los van elkaar wilde houden.
Na maanden en maanden discuseren waar op een gegeven moment geen vooruitgang meer in zat en iedereen in circels aan het praten was, hebben ze uiteindelijk op initiatief van de voorzitter een stemming gedaan. Dat lijkt mij bij uitstek een taak van een voorzitter. Dat Ian dan volledig flipt omdat hij de manier van stemmen nog niet in zijn eigen voordeel gemanipulleerd had zegt wellicht al genoeg?
De voorzitter was er zonder meer toe gerechtigd .. het moment was echter vrij verrassend aangezien Ian nog alternatieven aan het uitwerken leek.
Maar goed .. het is ook Ian's recht om te vragen hoe de rest van de DD's er over denken
En Ian heeft misschien nooit duidelijk gezegd "ik wil systemd buiten debian houden" maar al zijn voorstellen lijken daar wel heel erg naar toe te werken. Alles moet met precies "die and die regels" zodat systemd daar niet aan voldoet.
Aanpassingen die daar voor nodig zijn moeten dan maar door de systemd maintainers van Debian gedaan worden, en als ze dat niet doe dan die software maar Debien uit... Andere mensen werk laten does waar ze zelf niet voor kiezen is volledig tegen de Debian regels. Maar Ian's reactie daarop was "oh dat is helemaal geen probleem, jullie hoeven deze aanpassing nooit te doen, niemand dwingt je... maar dat moet systemd of gnome of kde of etc gewoon uit Debian verwijderd worden.."
Als je de eindvisie van Poettering voor systemd en gnome ziet ( GnomeOs .. gebonden aan recente kernelfeatures , een appstore, apps in containers, veel binairies met een woud aan opties) dan kan ik me voorstellen dat mensen zich afvragen om je
op dit moment daar aan te willen binden. Ik zie de voordelen voor Debian daar niet in, Debian heeft vanuit zichzelf een fantastische ap
T-store .. en ik zie ook geen reden om toe te werken richting een 2e Windows of osX. Dat hij het verwijderen van een pakket als Gnome "gewoon" noemt ben ik ook nog niet tegen gekomen.
Over de technische redenen (buiten een bug hier en daar die gewoon gefixed worden), noem die eens... Ik bedoel dan niet "ik heb het niet nodig" of "ik wil het niet", maar over echte concrete technische redenen sytemd niet te gebuiken.
O.a. aantal bugs in networking en mounting .. en de mate van ontwikkeling ..
met zeer waarschijnlijk een hoop bugfixes en updates, maar. aangezien systemd vooruit snelt, wellicht straks ook fixes die moeilijk te backporten zijn.
Kortom ik acht het nog niet rijp genoeg voor Debian stable, zeker niet voor de beperkte voordelen.
zaken als default binary logging .. een tekst log laat ondanks dat het na een crash wellicht getruncate is, soms wel nog interessante voor mensen parsebare gegevens achter.
Debian is al een van te laatste distros die overgaat op systemd, systemd is absoluut geen alpha software.
Er worden dingen aan toegezoegd, maar dat zijn over het algemeen losse programma's. Zoals een dhcp client, die draait niet in pid1, maar is gewoon een losse client. Wat in ramp....
Systemd is niet 1 ding, maar een naam voor een best grote verzameling van losse programma's die goed samen kunnen werken (via gedocumenteerde DBUS interfaces), en bedoeld zijn om simpel snel en veilig, de basis van een generiek linux systeem op te zetten.
Als ik er een label op zou moeten plakken zou ik inderdaad niet kiezen voor "alpha", maar verder dan "beta" of iets als "testing" zou ik niet komen als ik de bugmeldingen her en der zo lees (problemen met netwerken, mounten etc). Prima voor een bleeding edge desktop, maar niet voor een server.
Ik verwacht nogal wat fallout in systemd na de release .. en zit er echt niet op te wachten om me dan af te gaan vragen of die server vervolgens nog wel wil booten.
Daarnaast heeft systemd geen boodschap aan andere kernels, ook al zouden die aan cgroup aanverwante technieken implementeren,
dat doe je dan maar in je eigen project lijkt de boodschap te zijn. Voor een distributie als redhat en fedora geen probleem. Debian heeft z'n vleugels breder uitgeslagen, maar een gemeenschappelijke init is dus vanaf nu geen mogelijkheid meer, no matter what Hurd en BSD doen.
Ik denk dan ook dat het beter was geweest om er nog geen default van te maken, maar maintainers wel sterk aan te moedigen / systemd te ondersteunen. Gnome3 users zouden wat mij betreft een hard-dependency op systemd mogen hebben, maar op een server wil
Voor oude kernels en BSD of HURD kun je gewoon system V blijven gebruiken. Dat er op een gegeven moment ontwikkelaars van software voor gaan kiezen dat niet meer te ondersteuning, is geen keuze van Debian, en ook niet iets wat Debian met dit soort politieke spelletjes kan beinvloeden.
Dat lijkt vooralsnog ook nog wel iets meer haken en ogen te bevatten, sowieso is het technische en politiek gezien nog niet duidelijk of bestaande installaties ook automatisch moeten wisselen naar systemd.
Er is geen beslissing genomen om systemd default te maken "omdat dat van Gnome moet.
Die klakkelooze beweren bewijst hoe weinig je de CTTE discussies gevolgd hebt, en hoe weinig respect je hebt voor de tijd en energie die de CTTE leden in de beslissing gestoken hebben.
Je wou zeggen dat dat geen enkele rol heeft gespeeld, natuurlijk hebben er meerdere zaken meegespeeld, maar het is wel
de complicerende factor in het geheel. Het is tot nu toe eigenlijk het enige grote pakket waarvan de upstream een hard-dependency op systemd heeft gewild.
Kortom
de reden dat de keuze "laat sysvinit de default .. moedig systemd aan" geen keuze mogelijkheid meer was tenzij je wilt gaan voor wat je hier boven zelf aan gaf: als Ian z'n zin zou krijgen zou dat er wellicht toe kunnen leiden dat Gnome wellicht uit Debian verwijderd zou moeten worden.
Dan lijkt me dat het toch een vrij prominente rol heeft gespeeld. Vervolgens vind ik het wel frapant dat de keuze voor Gnome als default desktop voornamelijk komt door als enige een +1 te scoren bij "systemd integration".
Andere mensen zien wel een overtuigend argument om over te stappen, wat is naast wat politiek geneuzel, jou overtuigend argument om Debian niet over te laten stappen.
Omdat ik het zoals aangegeven nog niet rijp acht. Zowel qua bugs (voor een init systeem ligt de lat wel iets hoger dan voor een pakket ala fortunecookies) .. alswel qua mate van ontwikkeling (nog volop in ontwikkeling .. kristaliseer eerst kd-bus maar eens uit en krijg dat upstream in de kernel) ... alswel responsibility (samenwerken met alternatieven en met name de api stabiliteit .. ik ben bang dat de reden waarom alle overige tools binnen het project worden geharkt, namelijk gaat betekenen dat die api stabiliteit wel eens matig kan gaan worden.
Je mag het best politiek geneuzel noemen .. en zo noemt de heer Poettering het geloof ik ook graag als ik naar een thread op systemd-devel van Martin Steigerwald (debian) kijk in oktober, maar dit volstrekt afwijzen van enige manier van kritiek .. en om op een normale manier in gesprek te komen .. werkt niet echt mee .. en de bejegeningen waar tegen Poettering zelf zo ageert ook wel enigzins in de hand.
Ook als ik kijk naar de discussie tussen Torvalds en Sievers/Poettering over het semi onbruikbaar maken van kernelparameters en de reactie op het verzoek om voor het merendeel van de debug output een parameter te gebruiken met een systemd namespace
. Het boezemd mij weinig vertrouwen in voor de toekomst .. maar goed time will tell ..
Dat Ian niet happy is zal best, maar hoe deze GR opgezet is lijkt mij absoluut niet de juiste manier. En naar mijn mening gewoon een poging mensen te frustreren en dat werkt blijkbaar best goed.
Weet ik niet .. de waarschijnlijkheid is dat er in iedergeval een duidelijke uitspraak komt (ik acht FD vrij onwaarschijnlijk).
Voor zover ik het kan nagaan lijkt de druppel voor Joey te zitten in een
tech ctte beslissing .. om nog geen formele beslissing te nemen over de upgrade policy voor bestaande installaties .. maar de GR af te wachten en in de tussentijd te kijken wat de mogelijkheden zijn om geen geforceerde update naar systemd te veroorzaken. Ik zie opzich niet wat daar mis mee is en zou het aardig vervelend vinden als ik eerst moet upgraden naar jessie met systemd om vervolgens over systemd weer te verwijderen.
Pfffrt begint qua size al bijna op een tech ctte systemd thread te lijken
[Reactie gewijzigd door gekkie op 23 juli 2024 17:18]