Spotify wil muziek ontdekken gemakkelijker maken met overname

Spotify heeft The Echo Nest overgenomen, een bedrijf dat kennis over muziek verzamelt. Daarmee moet de engine van Spotify om muziek aan te raden en radiostations samen te stellen worden verbeterd. De dataset van het bedrijf blijft gratis toegankelijk, belooft Spotify.

Spotify (scherper)Wat Spotify voor de overname van het bedrijf heeft betaald, heeft de muziekstreamingdienst niet bekendgemaakt. Duidelijk is wel wat Spotify met de overname wil bereiken; de kwaliteit van de suggesties die Spotify doet, moet erdoor worden verhoogd. Daarbij gaat het onder meer om te beluisteren muziek, maar ook om te volgen personen en de samenstelling van radiostations.

The Echo Nest verzamelt metadata van muzieknummers, op basis waarvan muziekdiensten hun luisteraars aanbevelingen kunnen doen. Ook biedt het fingerprinting van muzieknummers aan, zodat diensten hun gebruikers muziek kunnen laten uploaden, waarna die exemplaren worden vervangen door versies met de hoogste kwaliteit.

Op dit moment maakt Spotify al gebruik van de techniek van The Echo Nest, evenals concurrenten als Rdio en Pandora. Voor concurrenten verandert er door de overname niets, belooft Spotify. Voor niet-commercieel gebruik blijft de api van The Echo Nest bovendien gratis.

Door Joost Schellevis

Redacteur

06-03-2014 • 16:03

29

Reacties (29)

29
29
18
0
0
9
Wijzig sortering
Het zou mooi zijn wanneer de kwaliteit van de radio functionaliteit omhoog gaat. Het is op zich een leuke functie maar soms is de de link tussen de nummers ver te zoeken.
+ veel nummers worden herhaald
Eens.De radio functionaliteit van Spotify is matig een reden waarom ik Rdio gebruik en ook dat haalt het niet bij een dienst als Last.FM.
Bij Spotify krijg je af en toe wel heel rare combinaties.
Anoniem: 521240 6 maart 2014 16:07
Gratis...

Denk het ook nadat ze een bod krijgen van een of ander bekend station dat hun als enige acces willen hebben gaan ze er wel geld op gooien hoor..

Remember when music was free for everyone?.. Nee ik ook niet..
Ik heb spotify, nu de free versie (vroeger de 5euro/maand) en ik luister de hele dag, met +/- om de 5 liedjes een reclame van 30 seconden. Dat is beter dan welk radiostation dan ook... waar gemiddeld 6 liedjes per uur draaien.

Waarom zou je piraat spelen als het legaal kan en stukken beter is ?
Waarom zou je piraat spelen als het legaal kan en stukken beter is ?
Nu wel inderdaad, maar ik denk wel dat dankzij piraterij een dienst zoals Spotify ontstaan is.
Ik download nu bijna nooit meer muziek van een illegale bron, veel te omslachtig. Spotify is veel makkelijker en de prijs/kwaliteit verhouding is ook fair. (mobiele versie met offline functie).
Serieus om de vijf? Ik krijg misschien hoogstens twee blokjes op acht uur. Ben dan wel benieuwd waar dat van afhankelijk is. Of ik heb het al gewoon niet meer door :p
Meestal begint mijn speler met 2x reclame achter elkaar, en dan hoor ik geen meer. (of ik filter het mentaal uit :P )
Anoniem: 578669 @svennd7 maart 2014 11:08
Ik klik altijd snel op het volgende nummer als die bijna is afgelopen. Dan krijg je geen reclame maar je moet wel bij elk nummer ff snel klikken op een andere.
meeh, die reclame stoort niet zo hard. Soms is het gewoon reclame voor een muzieklijst die in m'n smaak past :)

Nuttige reclame wie had dat ooit gedacht!

Of je techniek werkt weet ik zo niet, want zelfs tijdens het afspelen van die reclame kun je niks doen. (pauzeren wel)
Anoniem: 578669 @svennd7 maart 2014 12:33
Dit werkt altijd zo heb je nooit reclames. Ik betaal namelijk niet voor een premium account, dus vandaar dat ik het zo doe. Soms gebeurd het wel eens dat je geen reclames op een dag krijgt, maar heb dit de laatste tijd niet gehad. Bij een reclame moet je perse het geluid aanzetten om m door te laten lopen, dit is echt storend! Wie dit heeft bedacht is wel slim geweest.
Remember when music was free for everyone?.. Nee ik ook niet..
Piraterij is geen "gratis muziek".
Anoniem: 521240 @Enai7 maart 2014 08:20
ik heb het over spotify en er staat geen enkel woord over piraterij. Muziek word gratis gestreamed over spotify, Mensen mogen best weten wat ik luister.


Even uitleg want ik denk dat de meeste het niet begrijpen.

Als ik een nummer luister word hij opgeslagen in een database. De database word gebruikt om een top 100 te maken voor spotify zelf. Nu willen ze dus bepaalde info vrij weg geven aan bijv. een Radio Station! Nou okee, gratis dat is heel mooi maar als er een groot bedrijf langs komt en die zegt dat HUN alleen acces willen en ze leggen een koffertje neer met een mooi bedrag luistert spotify wel hoor. Die wil ook alleen winst maken uiteindelijk. Piraterij is een woord hier dat totaal niks te maken heeft met de Data van spotify of het hele onderwerp hier.. het is allemaal zaken doen. IK denk dat dit een lok middel is en straks vragen ze er geld voor!
Ik denk dat je wat door elkaar haalt.
Ze bedoelen hier geen echt radio station, maar de radio station functie in Spotify zelf.

Hier kan je op basis van een artiest/genre een radio starten en krijg je soortgelijke nummers. Hier kan je zeggen leuk of niet leuk en het radio station gaat steeds persoonlijker worden qua voorkeur.
Anoniem: 521240 @Raizio7 maart 2014 09:27
Misschien zie ik dat fout in ja maar als je dus voorkeuren geeft, heeft spotify daar wat aan, Nu dus mijn mis verstand: Geven ze die info ook door?
Het gaat om de dataset van dat bedrijf wat gratis toegankelijk blijft, niet om muzieknummers zelf.
Anoniem: 521240 @Bartske7 maart 2014 08:14
Begrijp ik, maar ze willen dus bij gaan houden welke muziek wij luisteren.. En we hebben het over spotify waarbij je, Gratis, muziek kan luisteren.
Misschien dat jij dat niet door hebt, maar spotify hield altijd al bij wat je luisterd zodat ze jou persoonlijke muziek smaak kunnen begrijpen met suggesties. Dit gebeurd met Spotify, Facebook, Shazam, Last FM en dus ook me The echo nest. Spotify had gewoon niet het beste systeem. Sterker nog, de suggesties van Spotify vindt ik vaak slecht vergeleken met andere services. En dit zou het wel kunnen verbeteren.

Maar goed, je beide reacties begrijp ik niet. Van een first post verwacht ik nooit veel maar het klopt ook gewoon niet. Lees jij het artikel wel goed?
En sinds wanneer is dat precies niet meer? Volgens mij betalen we al sinds de LP met zijn allen voor muziek.
Ik ben erg benieuwd want de huidig suggesties slaan als een tang op een varken.
"je hebt dit liedje een keer geluisterd en halverwege af gezet, misschien vind je deze 10 bands dan ook leuk" "je luisterde naar the heavy, misschien dat je van the Kaiserchiefs houd" Ik zie niet precies in hoe de suggesties worden gegenereerd, maar ik heb nog nooit een band uit de suggesties gehaald die ik op een of andere manier boeiend vond. De meeste suggesties hebben helemaal niets te maken met wat ik verder luister en ik heb het idee dat er dingen druk worden gesponsored want er komen soms populaire artiesten langs die ik al helemaal niet kan plaatsen in mijn muzieksmaak.
Van de suggesties die ik ontvang ben ik enorm verbaasd hoe accuraat het is. Ik luister veel death/black metal van het jaar 95 tot 2005 en verrassend genoeg zijn de suggesties die ik ontvang van bands uit dezelfde periode en muziek style. Kom heel wat oude bekende tegen, maar ook bands die ik eerder niet kon en zeer overeen komt qua zang, klank, techniek en style.

Qua nieuwe muziek gericht op mengelmoes van industrial hardcore, drum&bass/crossbreed krijg ik overigens geen/weinig suggesties. Maar is misschien nog te niche voor Spotify of het wordt overruled door de bekendere metal. Geen idee hoe het algoritme in elkaar steekt

[Reactie gewijzigd door AOC op 26 juli 2024 08:12]

ik gok dat het algoritme problemen heeft met mijn uiteenlopende muzieksmaak, ik luister van alles en nogwat en ik krijg dan kennelijk suggesties die een mengsel zijn van sommige muziekstijlen. Als ik van een enkele muziekstijl hield waren de suggesties vast prima. Maar omdat er zo veel variatie in zit krijg ik gewoon een hoop troep voorgeschoteld. Ook doet het systeem suggesties op basis van dingen die ik totaal niet interessant vind maar slechts 1x heb geluisterd of zelfs halverwege heb uitgezet omdat ik het niet om aan te horen vond.
Ik luister ook nog wel eens naar deathmetal, maar kennelijk omdat ik zo veel andere dingen luister krijg ik nooit een suggestie in dit genre. Toen ik afgelopen week kane als suggestie kreeg heb ik bijna mijn telefoon het raam uit gegooid.
Mijn ervaring is dat het met de meer mainstream muziek vaak wel goed gaat en dat ik ook al hele mooie suggesties heb ontvangen en daardoor veel nieuwe muziek heb ontdekt. Nu ben ik niet thuis in de death/black metal scene, maar ik zou verwachten dat het zo specifiek is dat ook dat wel goed te matchen valt. Op het Nederlandstalige vlak gaat Spotify echter regelmatig de mist in.. "You listened to Kinderen voor Kinderen. Here's an album you might like. Normaal - Deurdonderen" :P
Ik heb hier over het algemeen geen probleem mee. Het hangt er wellicht vanaf wat voor muziek je beluistert. Genres als metal en elektronische dansmuziek hebben vaste subgenres en het enige dat het systeem moet doen is de artiesten met dezelfde subgenres aan elkaar koppelen. Andere genres zoals klassiek of trailermuziek hebben slechts enkele artiesten die je gewoon naar elkaar moet doen verwijzen en klaar.

Als Spotify met onzin komt aanzetten, dan betekent dit meestal dat er geen lijn te trekken valt in het soort mensen die ernaar luisteren. Een artiest als pakweg Enya lijkt me een harde noot om te kraken. Of sellouts met een doelpubliek dat helemaal niet overeenkomt met het genre dat ze claimen te spelen. Tja.

Wat ik wél zou willen zien in Spotify is de mogelijkheid om muziek of volledige genres selectief te negeren voor het suggestiesysteem middels een knop naast de song. Als je uit nieuwsgierigheid naar een song of band luistert die helemaal niet in je profiel past of waarvan je denkt dat ze iets voor jou zijn maar dit niet zo blijkt te zijn, dan zijn je suggesties voor een tijdje om zeep.

Het zou ook leuk zijn indien je Spotify kon vragen om enkel minder populaire bands voor te stellen, want de suggesties hebben vaak een erg hoog duh-gehalte als je reeds bekend bent met het genre. De meerwaarde van "Ken je Iron Maiden al?" is echt wel nul.
Anoniem: 16328 6 maart 2014 16:12
Ook biedt het fingerprinting van muzieknummers aan, zodat diensten hun gebruikers muziek kunnen laten uploaden, waarna die exemplaren worden vervangen door versies met de hoogste kwaliteit.
Dat zal wel tegenvallen want ik ken nog geen enkele mainstream site die FLAC, APE of ALAC bestanden aanbiedt. Sites die deze bestanden wel aanbieden zijn vervolgens weer niet erg goedkoop.
"De hoogste kwaliteit" is natuurlijk relatief, dus waarschijnlijk kan je MP3 met een lage bitrate omruilen door een iets-minder-lage-bitrate. :)
Erg goede ontwikkeling! Ik wordt af en toe al erg blij van de suggesties die Spotify doet - o.a. via "vergelijkbare artiesten" - maar in andere gevallen zijn de verbanden nog vreemd of veel te breed. Zoals HKS-skyline hierboven zegt zal er ook wel de nodige commercie plaatsvinden binnen de suggestie-selectie.

Door dit te verbeteren, wordt het voor mensen gemakkelijker om met nieuwe muziek in aanraking te komen, zonder aangewezen te zijn op neppe bronnen als de Top 50, radio en TV.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 26 juli 2024 08:12]

het lijkt mij wel interessant om net als bij Google search en shazam dat je muziek kan herkennen en daarna kan toevoegen aan een playlist. ik hoor vaak muziek maar dan moet ik andere apps gebruiken om die muziek te herkennen en ze daarna handmatig op spotify zoeken.
Zou fijn zijn...ik krijg nu regelmatig muziek aangereikt dat mijn omgeving leuk zou vinden terwijl het niet remotely vergelijkbaar is met wat ik luister... en dat wil ik niet. Of is dat geen glitch/bug??

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.