Een revolutionaire nieuwe camerasensor van grafeen, die is ontwikkeld door onderzoekers uit Singapore, is duizend keer gevoeliger dan bestaande sensors. De nieuwe sensor kan onder meer worden gebruikt in consumentencamera's, maar ook voor bijvoorbeeld satellietbeelden.
De nieuwe sensor is volgens de onderzoekers veel beter dan cmos- en ccd-sensoren, doordat de nanostructuur van grafeen het licht veel langer vasthoudt. Dat schrijft ScienceDaily. Daardoor is het elektrische signaal dat door het licht wordt veroorzaakt veel sterker, waardoor de camerasensor maar liefst duizend keer zo gevoelig voor licht zou zijn als de bestaande sensoren. Daarnaast is de sensor ook tien keer zo zuinig en kan de productie van grafeen-sensors veel goedkoper worden verricht dan de productie van bestaande sensors, mits ze op grote schaal worden geproduceerd.
Volgens de onderzoekers kunnen de sensors onder meer worden gebruikt voor consumentencamera's, maar de vinding zou ook van pas komen bij verkeerscamera's, het schieten van infraroodbeelden en het maken van foto's met satellieten. Doordat het productieproces niet wezenlijk hoeft te veranderen voor de nieuwe sensors, zou het eenvoudig zijn om over te stappen op de nieuwe sensors, aldus de uitvinders.
Grafeen is een zeer dun materiaal dat mede door de Nederlandse natuurkundige André Geim is ontwikkeld. Grafeen is sinds de ontdekking in 2004 van het 'tweedimensionale' laagje koolstof een veelbelovend materiaal gebleken, vooral voor de halfgeleiderindustrie. De kippengaasstructuur van een enkele laag koolstofatomen wordt onder meer toegepast in grafeentransistors, ultracondensators en transparante elektrodes. In 2010 kregen Geim en zijn mede-uitvinder, Konstantin Novoselov, de Nobelprijs voor hun ontdekking.