KPN vernieuwt alle antennes in 2g- en 3g-netwerk

KPN vervangt de komende jaren alle antennes in zijn mobiele netwerken. Daardoor zouden bereik en snelheid moeten verbeteren. Ook wordt een deel van de backbone vervangen, wat moet leiden tot betere back-upmogelijkheden.

KPN wil begin 2014 klaar zijn met de vervanging van alle netwerkapparatuur, zo laat de provider weten. De aankondiging volgt kort op de aankondiging van Vodafone, die ongeveer hetzelfde gaat doen om het bereik te verbeteren en de impact van storingen te verminderen. Vodafone is iets later klaar, rond 2015.

Alle 11.500 antennes in het 2g- en 3g-netwerk van KPN worden vervangen door nieuwere apparatuur, zegt KPN. Bovendien worden de apparatuurkasten op alle 3900 antennelocaties in Nederland vervangen. Vermoedelijk gaat KPN ook over op single-ran-technologie, want net als Vodafone vermeldt KPN dat de nieuwe apparatuur de uitrol van het 4g-netwerk makkelijker moet maken; dat is een van de kenmerken van single-ran.

KPN belooft dat de werkzaamheden aan het netwerk geen of weinig gevolgen zullen hebben voor klanten; zo worden antennes die naast elkaar staan niet tegelijk vervangen, waardoor ze elkaars verkeer kunnen opvangen.

Na de werkzaamheden moet het bereik zowel binnenshuis als buitenshuis verbeterd zijn. Ook zouden storingen dan minder impact moeten hebben, omdat de mogelijkheden om uitgevallen functies in het netwerk met andere apparatuur op te vangen, uitgebreid zouden moeten zijn. KPN en Vodafone willen al betere dekking gaan bieden door voorzieningen te delen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-08-2012 • 13:19

101

Reacties (101)

101
101
53
8
0
33
Wijzig sortering
Het wordt weer een leuke en interessante tijd.

Tijdens het jaren terug vervangen van antennes op de mast tegenover ons huis hing KPN eerst tijdelijke antennes in die mast op die de functie van de te vervangen mast overnam. Per site zal vast weer gekeken worden hoe ze dit met weinig overlast kunnen doen.

Volgens mij bouwt KPN de afgelopen jaren nieuwe opstelpunten met apparatuur van Huawei. Daarin zitten al opties om met 1 systeemkast en installatie verschillende netwerktechnieken aan te kunnen bieden. Bij mijn werk in de buurt is vorig jaar een nieuwe KPN mast neergezet op een dak. Daar zie je duidelijk dat op 1 metalen paaltje zowel flatpanel antennes voor GSM als voor 3G zijn aangebracht. Gecombineerde antennes zijn er ookal die met weinig moeite omgezet kunnen worden van GSM naar 3G en/of 4G. Dus alle 3 de technieken uit 1 mast. Willen ze live met een nieuwe techniek dan hoeven er in verhouding slechts kleine aanpassingen gedaan te worden aan de mast. Grotendeels rest alleen een omzetting in de software net zoals nu gebeurt bij snelheidsupgrades van 3G masten.

De licenties voor GSM 900 en GSM 1800 lopen over niet al te lange tijd af. De providers zullen daarom alleen nog willen investeren en dus bijbouwen in masten die 3G en 4G aankunnen. Zodra GSM 900 en 1800 flink minder gebruikt worden, kan dat netwerk dicht, net zoals in het verleden de mobiele NMT/ATF 1,2 en 3 netten door KPN zijn gesloten om GSM verkeer mogelijk te maken.

Mijn verwachting is dat KPN snel van de GSM dekking af wil op de 1800 band om daarop LTE te kunnen uitrollen in dichtbevolkte gebieden of delen van Nederland met veel verkeer op het netwerk. Nu gebruikt KPN ook een overlay van GSM 1800 over haar GSM 900 netwerk heen om in "drukke" dichtbevolkte gebieden meer capaciteit te kunnen bieden. Als verkeer verschuift van GSM naar 3G en 4G installaties, dan kan het GSM netwerk steeds verder uitgekleed worden tot 3G en 4G landelijk dekkend zijn en de GSM licentie afloopt.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 26 juli 2024 21:04]

GSM900/1800 zijn eigenlijk al afgelopen (zijn nog een keer verlengd met korte periode). Na de veiling worden ze ook voor andere technieken vrijgegeven. Dat lijkt mij heel interessant; zien of Vodafone/KPN met hun nieuwe apparatuur snel kunnen overschakelen naar 3G900 voor goede binnendekking. Die valt flink tegen nu namelijk op veel plekken.
Laat ik dan ook maar is een nuttige bijdrage doen:

KPN is op dit moment bezig met het volledig moderniseren van het 2G-radionetwerk van KPN: de fundamenten van het GSM-netwerk worden vervangen en het wordt voorbereid op UMTS900.

Tevens worden ook de schakelstations (Base Station Controllers) vervangen door een nieuwe generatie apparatuur met extra back-up voorzieningen. Base Station Controllers zijn schakelknooppunten die meerdere antennelocaties verbinden met het core netwerk.

Alle apparatuur in het 2G mobiele netwerk is nu van Nokia, maar wordt vervangen door Ericsson-apparatuur. KPN heeft op dit moment al een nauwe samenwerking met Ericsson m.b.t. het netwerk. Het overstappen naar Ericsson apparatuur is dus een logische zet.

Zodra deze werkzaamheden zijn afgerond zal KPN beschikken over een beter en betrouwbaarder netwerk. Innovaties die nu ontwikkeld worden, zijn dan ook echt implementeerbaar. Denk bijvoorbeeld aan indoor dekking in gebouwen met staalconstructies die dan sterk verbeterd wordt.
Waar heb jij deze info vandaan? Klinkt goed in ieder geval. Doet Ericsson ook niet het netwerk van Vodafone trouwens?
Leuk voor monteurs om antennes te vervangen naast antennes die gewoon in werking staat. Krijg je toch een leuk pak straling op je donder iedere keer.
Die antennes zijn helemaal niet schadelijk. De frequentie van deze straling is van 900Mhz-tot ongeveer 2500Mhz, bodyscanners zitten tussen de 0.2-4.0 Thz, dit zijn allemaal niet-ionizerende golflengten die hooguit verwarmen. Vanaf 1Phz is het ionizerend en kan, afhankelijk van de blootstelling DNA-schade ontstaan. Dan heb je het dus over zware zonnebanken, bagagescanners, X-ray's, botscanners en PET-scans.
Ik wil niet alu hoedje doen ofzo, maar dit is allemaal gebaseerd op wat we nu weten. In de jaren 50/60 was roken/in de zon liggen ook niet schadelijk.

Nu wel degelijk.

Ik zeg altijd; alles wat je bovenmate veel gebruikt of binnenkrijgt, en niet natuurlijk is, is uiteindelijk schadelijk. In welke mate doet er niet toe. Dit is gewoon common sense.

Bij mij gaan de telefoon en WiFi iig snachts uit. En al zit het maar tussen mn oren, ik slaap er wel beter door.
Het schoolvoorbeeld van de dooddoener.

In de jaren 50/60 was de wetenschap in z'n algemeenheid minder ontwikkeld dan nu. We hebben nu meer manieren om te weten dat iets wel of niet schadelijk is, ook al is het nieuw.

Men dacht bijvoorbeeld ook dat lasers schadelijk waren. Nu weten we dat lasers "gewoon" licht zijn, en pas schadelijk zijn als een piloot het in z'n oog krijgt ofzo.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 26 juli 2024 21:04]

Let er wel op dat men in de jaren 50/60 ook zo naar de wetenschap keek, naar ons idee gaan de ontwikkelingen sneller maar dat wat wij nu als basis zien is toch echt ook in die tijd opgebouwd.

Over 50 jaar kijken wij misschien terug en vragen we ons af hoe we het in ons hoofd haalden om al die mensen in zoveel straling te laten wonen/werken/slapen.

Je weet maar nooit ;)
Ik bedoel, in de jaren 50/60 waren radiogolven an sich een nieuw iets. Daarvoor bestond het nog praktisch niet. Nu hebben we het alleen over andere radiogolven, maar het zijn in principe nog dezelfde golven. Wat dat betreft is het dus niets nieuws, dus als er nare gevolgen waren, hadden we die allang gemerkt.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 26 juli 2024 21:04]

Nee er veranderd niets in 1 cel of in een cel cultuurtje, en een beetje energie is ook niet erg voor een cel. Maar dat wil niet zeggen dat een heel organisme, die er voor langere tijd aan blootgesteld wordt, er niet gevoelig voor is. Al die lab onderzoekjes stellen weinig voor.

Het enige langdurige onderzoek wat bekend is is het "brain tumor incidence data from the Danish Cancer Registry" en die meten het enkel bij telefoon gebruikers. - http://jnci.oxfordjournals.org/content/93/3/203.short

Enige experiment wat ik me daar zou bij kunnen bedenken is een epidemiologisch onderzoek naar gebieden waar al langer draadloze/telefoon netwerken zijn, en gebieden waar deze nog niet zijn. Guess what? die onderzoeken zijn er niet. En guess what? de incidentie van kanker is in lager ontwikkelde landen veel, en veel minder. Nou is het natuurlijk onmogelijk om die link te leggen, maar toch heb ik het gevoel dat het bij dit soort zaken niet onverstandig is om er met wat kritiek naar te kijken.

En nog even voor de duidelijkheid, ik ben het helemaal met jou natuurkundige onderbouwing eens hoor, en ben totaal geen alu hoedje persoon. In tegendeel. Maar als ik jouw argumenten zo lees zou jij er dus totaal geen probleem mee hebben, op het esthetische na, als er zon antenne op je slaapkamer zou staan?
Enige experiment wat ik me daar zou bij kunnen bedenken is een epidemiologisch onderzoek naar gebieden waar al langer draadloze/telefoon netwerken zijn, en gebieden waar deze nog niet zijn. Guess what? die onderzoeken zijn er niet. En guess what? de incidentie van kanker is in lager ontwikkelde landen veel, en veel minder. Nou is het natuurlijk onmogelijk om die link te leggen, maar toch heb ik het gevoel dat het bij dit soort zaken niet onverstandig is om er met wat kritiek naar te kijken.
Die causaliteit is inderdaad niet vast te stellen op basis van die twee cijfers. Want het is bekend voor veel kankers geldt dat de kans voor (veel) meer dan 50% wordt veroorzaakt door je voeding. Naast natuurlijk genetische aanleg en andere leefgewoonten. Maar er zijn zoveel factoren waar je voor zou moeten controleren, dat het tot nu toe niet meer is dan een correlatie. Een correlatie die prima te verklaren is door andere factoren erbij te betrekken.

Natuurlijk is het altijd verstandig om kritisch te blijven, maar je gaat hier in Nederland ook geen dijk om je eigen huis bouwen omdat het waterpeil een paar mm per jaar stijgt.

P.S. in minder ontwikkelde landen maakt men juist gebruik van draadloze signalen, omdat het te duur is om bedrade netwerken aan te leggen. In veel delen van Afrika heeft zowat iedereen een mobiele telefoon bijvoorbeeld, maar niemand een vaste.

[Reactie gewijzigd door wizzkizz op 26 juli 2024 21:04]

en niet natuurlijk is
Radioactieve straling komt in de natuur voor hoor, UV straling ook.
Iets te kort door de bocht. Het aspect vermogen speelt ook een rol. Je zegt zelf al "hooguit verwarmen". Ik ken de vermogenshuishouding in een GSM installatie niet, maar gezond zal het niet zijn om er met je hoofd voor te hangen. Ik neem aan dat jij ook niet je hoofd in een draaiende magnetron (~2500MHz) stopt bij een reparatie van het binnenlampje...
Zulke installaties zijn enkele watts. Een mcrogolfoven heeft een uitgangsvermogen van honderden tot duizenden watts...

Ik heb een stralingsbron boven mijn hoofd staan, namelijk een lamp. Deze is net even goed niet-ioniserende EM-straling.
Zoals ik al zei, ik ken de vermogenshuishouding van een GSM installatie niet. Ik vind het verrassend laag, maar het zou goed mogelijk zijn. Zelf veel in de RADAR wereld gewerkt waar het niet vanzelfsprekend is om bij zendende antennes te werken. Gemiddelde vermogens liggen echter ook een flink stuk hoger. In de voorgaande reactie werd de suggestie gewekt dat antennes bij dit soort frequenties niet schadelijk zijn. En dat de schadelijkheid alleen van de frequentie afhangt.

[Reactie gewijzigd door renezzzz op 26 juli 2024 21:04]

Zelf veel in de RADAR wereld gewerkt waar het niet vanzelfsprekend is om bij zendende antennes te werken.
Is 't in de telcomwereld ook niet, voor wat betreft dit soort zaken. (Bij een wifi-hotspot is 't onboeiend zegmaar.)
Het is ook nooit goed he? Ik vind het juist wel goed van kpn dat ze hun bestaan netwerk updaten zodat hun klanten er meer profeit van hebben. terwijl ze het eigenlijk niet eens hoeven te doen.
Het is ook nooit goed he? Ik vind het juist wel goed van kpn dat ze hun bestaan netwerk updaten zodat hun klanten er meer profeit van hebben. terwijl ze het eigenlijk niet eens hoeven te doen.
Ze moeten het wel degelijk, om straks makkelijker/beter 4G uit te kunnen rollen, iets wat ze volgens hun 4G licentie(s) verplicht zijn. En uiteindelijk gaan ze natuurlijk alleen 4G doen om er zelf beter van te worden, in de vorm van winst. Daar is helemaal niets mis mee, maar er zit bij een bedrijf heus geen 'laten we onze klanten eens lekker verwennen'. mentaliteit. :)
Normaliter vervang je dergelijk apparatuur na 3 tot 6 jaar. Sommige antennes staan er langer dan 10 jaar en zijn allang afgeschreven. Je mag daarom wel stellen dat KPN goed heeft verdiend door vervanging zo kan mogelijk uit te stellen.

En dan nog zijn ze aan het twijfelen of bij vervanging 4G moet worden meegenomen. Eigenlijk best triest.
Denk je nou serieus dat de providers, de arbo, en de monteurs daar niet zelf over nagedacht hebben?
Ik heb zo'n geval op mijn dak staan en daar staat een bordje bij, dat je de antenne niet dichter mag naderen dan 2 meter, op ooghoogte van de antenne. Daar kun je als gewone burger niet per ongeluk in terecht komen en tijdens onderhoud zetten ze de antenne uit. Veldstraling neemt exponentieel af bij verdubbeling van de afstand, dus op grondniveau loop je geen risico meer (de stralingsenergie van zonlicht is duizenden malen sterker én schadelijker bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door TDeK op 26 juli 2024 21:04]

zal dat niet te maken hebben met de elektriciteitsvoorziening die er zit?
electrocutie?
Zullen ze ook gelijk LTE antenne's plaatsen? Die Huawai componenten bevatten 2g/3g en 4g...

[Reactie gewijzigd door ArcticWolf op 26 juli 2024 21:04]

De antenne is gemaakt voor frequentie en bandbreedte van het radiosignaal.
De antenne bepaalt niet het protocol.
Met de SingleRAN kan je gewoon andere protocollen toevoegen.
electrocutie?
Officieel is elektrocutie al mogelijk bij voltages vanaf 42 Volt, dus ja, dat speelt ook mee :).
Veldstraling neemt exponentieel af bij verdubbeling van de afstand
Bij eht verdubbelen van de afstand?
Je zegt dus: veldstraling neemt exponentieel af bij exponentieel verhogen van de afstand, aka veldstraling neemt lineair af met de afstand.

Ik denk een typo?
Nee hoor, een verdubbeling of meervoud daarvan is gewoon x * 1, x * 2 , x * 3, x *4.. enz. Exponentieel is: x*x, x*x*x, x*x*x*x ...enz.

Klopt dus gewoon wat Rick2910 zegt.
Het staat er ongelukkig. Straling neemt af met het kwadraat van de afstand. Dus als je de afstand verdubbelt, zal de straling 22 = 4x minder zijn. 3x verder weg betekent 32 = 9x minder straling, enz.

Exponentieel is overigens iets anders dan kwadratisch (en ook niet perse x*x, x*x*x, ....).

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 22 juli 2024 13:34]

Ik vermoed dat ze met "naast elkaar staan" antennes bedoelen die in de buurt van elkaar staan. Dat zal dus een kilometer uit elkaar zijn ofzo (ik weet niet hoe ver verschillende antennes uit elkaar staan).
Ze bedoelen met met antennes naast elkaar gewoon dat de betreffende mast uitgeschakeld wordt en de masten (met antennes) om de mast die in onderhoud is gewoon het signaal overnemen. Precies zoals men nu ook gewoon "standaard" onderhoud uitvoerd.

Overigens, op GSM antennes staat nog al wat vermogen, antennes onder spanning verwijderen en nieuwe ophangen is sowiezo een no-go....
Anoniem: 304087 @bbob1 augustus 2012 13:30
Is er ook bewijs dat radio signalen schadelijk zijn?
Anoniem: 121241 @bbob1 augustus 2012 13:58
ach, er is nog steeds niets van bewezen, laat staan in een testomgeving enge dingen te kunnen creëren door elektrische straling.
Het zijn radiogolven, geen gammastralen.
Tja hadden ze als ze dat niet willen niet beter een ander beroep kunnen kiezen?

Daarbij hebben sommige mensen z'n antenne op hun huis staan of appartement die krijgen de hele dag de volle lading...
Daarbij hebben sommige mensen z'n antenne op hun huis staan of appartement die krijgen de hele dag de volle lading...
Neehoor. Die antennes stralen nul komma nul naar beneden. De minste straling (en ontvangst) heb je zodoende direct onder een mast.
Nul komma nul is ook weer heel sterk overdreven, ga er maar vanuit dat als je een antenne op een flat hebt staan dat je minstens 5 verdiepingen lager nog bereik van deze antenne hebt, met betonnen vloeren daartussen :)
Eerder van een andere. Ik heb een antenne op 't dak van m'n kantoor staan en daar heb ik weinig aan hoor, kan ik je vertellen. Idem vroegah op de hogeschool, daar stond er ook een bovenop.

Een ander deel van het gebouw (dwz, niet er recht onder) wel.

Rick2910: Natuurlijk, iemand anders heeft er wel 'last' van, maar die overbuurman is dus niet de man met de antenne op z'n dak ;) Daarom is 't ook zo stom dat die aluhoedjes steeds klagen over UMTS-antennes op hun dak. Ze kunnen beter klagen over UMTS-antennes op de daken tegenover ze!
Ik heb juist het tegenovergestelde ervaren, ook op een hogeschool. Daar staan T-Mobile antennes op en geven tot in de kelder 3G-bereik terwijl de rest van de providers het met 2G moet doen :)
Hij staat op mijn dak, maar aangezien die antenne's meestal een hoek van 5 tot 10 graden maken (kanteling naar beneden) stralen ze bij mijn overbuurman recht zijn huiskamer in...
10 graden is wel erg veel. Je hebt een mechanische tilt en een elektrische. Staan meestal niet in dezelfde richting :-)
Tja, dan zetten we toch allemaal een alluhoetje op?

Men heeft inderdaad keuze uit beroep, maar dat staat hier helemaal los van, een Arbeidsinspectie zou nooit toe laten dat men onder stroom en/of in gevaarlijke situaties terecht zou komen, de betreffende antenne gaat gewoon uit en andere antennes om de onderhoudsmast heen pakken het signaal over. Evt door ze tijdelijk iets meer vermogen te geven.
Wat moet de bevolking dan zeggen die er soms vlakbij wonen...
Anoniem: 382732 @rdem1 augustus 2012 15:46
NIemand woont tegen een mast aan op een afstand waar een monteur bezig is... Als je dicht bij een mast woont gaat de meeste straling over je heen. Zo niet, dan is er sprake van een heel slecht antenne ontwerp...
daar zullen ze vast wel pakjes voor hebben ;) in nederland hoef je echt niet bang te zijn dat je iets overkomt qua gezondheid en anders kun je iemand aanklagen voor ik weet niet hoeveel geld. aangezien iedereen dat weet zorgen ze wel voor goede werkomstandigheden e.d.

als iemand beweert dat dit op zijn werk niet zo is, eigen schuld dan moet je zelf maar initiatief nemen om hier wat aan te doen. er zijn genoeg organisaties die de medewerkers ondersteunen wat dat betreft

on topic:

geweldig! ik was bang dat we konden wachten tot 2020 voordat 4g een beetje ondersteuning zou krijgen maar ze zijn er blijkbaar toch actief mee bezig. plus dat beter bereik nooit weg is.
Tuurlijk, zo werkt dat niet in de praktijk.

En vaak zijn er antennes van een andere partij, kortom organisatories niet te doen.
En omdat het tegenwoordig nergens meer een nuts-voorziening is zit er allemaal concurentie tussen en is het geen 'familie' meer de wat voor elkaar doen.
Dat is sowieso iets waar we de komende 50-100 jaar zaken van gaan merken, wat al die straling waaraan we blootgesteld worden met ons als mens doet...
We maken al >70 jaar lang radiogolven. Dat zou je dan toch nu al moeten merken?
Ik heb niet zo super veel verstand van radiogolven, maar ik heb wel gelezen/geleerd dat vooral de frequenties maar ook de 'harmonischen' nogal verschillen.

Die radiogolven waar jij het over hebt zijn er inderdaad al wel lang, maar de golflengte is ook veel langer (lagere frequentie). En er is bij die 'traditionele' toepassingen dus ook minder vermogen nodig. Bovendien gold voor de meeste normale stervelingen dat ze meestal alleen maar konden ontvangen (radio luisteren).

Nu zit iedereen met bergen apparatuur (gsm/3g, wifi, bluetooth, dect) die niet alleen op hogere frequenties moet ontvangen (wat bv. bij gsm/3g hogere vermogens vanuit de mast vereist) maar die met het hoger worden van de frequenties ook harder moet zenden.

In feite gebruiken we nu dus pas sinds de jaren '90 massaal apparatuur die op hoge vermogens en hoge frequenties zendt.
Hoge vermogens?

Analoge TV masten hadden een vermogen in de megawatt-categorie. Geen haan die er om kraaide.
Behalve dat mensen die in de buurt woonden hun auto niet open kregen met de afstandbediening. De ANWB kan hier vast veel meer over vertellen.
Verder lichtten de TL balken gewoon op terwijl ze uitstonden.
Maar ja, dit alles was zichtbaar en meetbaar. De microgolven van de GSMs zijn wat dat betreft lastiger.
We maken al >70 jaar lang radiogolven. Dat zou je dan toch nu al moeten merken?
Echter, de gemiddelde burger had geen radiozender in zijn broekzak of tegen zijn hoofd.
En dat hebben we nu wel...
Ach, het zal geen Fukushima zijn.
Daarnaast bedoelen ze de antennes een paar honderd meter verderop.
Verder zullen de antennes zelf ook nog wel goed zijn, het gaat meer om de kastjes eronder.
Onder een antenne heb je niet zoveel straling.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 26 juli 2024 21:04]

denk dat bbob1970 het heeft over punten waar zowel KPN als Vodafone en/of T-Mobile antennes staan.

Vooral wanneer het een gedeelde mast betreft (waar men toch naartoe wil gaan) waar je als KPN monteur op meters afstand van een werkende Vodafone zender staat te werken ... lijkt me toch niet gezond.
Die radiogolven hebben verrekte weinig energie vergeleken met bv. zichtbare radiogolven (licht). Volgens mij valt het allemaal wel mee wat betreft radiostraling. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de straling wel invloed heeft op de gezondheid waar grofweg evenveel andere onderzoeken geen effect kunnen aantonen.
In het ergste geval wordt de KPN-medewerker een beetje warmer door de uitgezonden straling van de mast dat wordt geabsorbeerd door lichaamsweefsel. Dat kan wel een serieus probleem vormen.
Of ze zijn gewoon keihard aan het werkt natuurlijk ;)
Daar zijn gewoon tabellen voor, en straling kun je meten.

Als de waaarde de toegestane waardes overschrijdt, niet werken dus. Elke monteur heeft zo een metertje bij zich.

Aangezien men hier spreekt van Omni antennes valt de straling meestal wel mee, als je er niet al te dicht bij in de buurt komt. ook de frequentieband behoort niet echt tot de boosdoeners, je moet denken aan enkele milimeters doordringend vermogen.

Als deze antennes echt schadelijk zouden zijn, dan zou je telefoon in dezelfde band op 3 mm van je oor allang verboden zijn.
Anoniem: 382732 @bbob1 augustus 2012 15:44
Wat dacht je van even de boel uitzetten voordat men de mast in klimt?
Daar zal die andere provider (gemeenschappelijke masten) blij mee zijn.
Gebeurt wel vaker, bij onderhoud. Is geen groot probleem.
Antennes worden gewoon uitgezet, wordt opgevangen door de omliggende locaties. Vervangen van antennes is geen dagenlang proces dus je praat over uurtjes per locatie.
Dit deze nieuwe technologie ook al geschikt voor LTE-advanced?
Anoniem: 272394 @Red hot1 augustus 2012 18:30
Ja en nee.

Nee, nu nog niet. Lte-adv als zodanig staat nog in de kinderschoenen en nog niet zo zinvol oa omdat er simpelweg geen devices zijn die dit ondersteunen (alhoewel de nieuwe iphone kan vast alles ;-)))

Ja, fysieke infra is herbruikbaar. verwachting is dat lte-adv grotendeels een software upgrade is op bestaande lte apparatuur (wellicht een andere modemkaart in de eNB). Ter vergelijking; UMTS/3G ondersteunde ook nog geen HSPA ten tijde van introductie.
single-ran? eh dus nu is het Double-ran oid? Ik heb echt geen idee wat dit dan precies voor verschil zou moeten maken. wat ik me alleen wel afvraag is waarom ze hier de 2G antenne's ook vervangen. ze willen toch juist over op Data only?
GSM zal nog lang onder ons zijn. Er werkt nog veel apparatuur van nutsvoorzieningen via een GPRS-modem. Parkeerautomaten, verkeerslichtinstallaties, pinautomaten etc.
Dat hangt af van de contracten die daaronder liggen. Uiteindelijk is het een keuze van de eindgebruiker om een bepaalde GRPS-modem te gebruiken en (nog) niet te upgraden naar 3G. De afwegingen van de eindgebruiker zijn anders dan van KPN/Vodafone/T-mobile. Zeker als ik zie wat een simpel GPRS abbo nu kost, dan gaat dat nog wel veranderen.

Ik kan me voorstellen dat de 2G GPRS abbo's over niet al te lange tijd niet onder dezelfde condities kunnen worden verlengd. Want al die dure MHz-en gebruiken voor een legacy toepassing (en dan ook nog door 3 providers) zal niet heel lang 'leuk' blijven.

Ik denk dat GSM & GPRS voor 2020 al volledig zijn uitgefaseerd (mogelijk alleen nog voor hulpdiensten) en ik zou niet verbaasd zijn dat na deze grote upgrade er een 'eind datum' op GSM/GPRS wordt gezet. Het bereik van 3G wordt hiermee groter dus is de noodzaak van 2G ook wat minder groot. En met de komst van 4G is de drukte in de ether weer wat groter. Als industriële partij zou ik niet overal meer GPRS-modems gaan plaatsen...
De eindgebruiker heeft die keus niet als bv zijn alarmsysteem alleen gsm/gprs ondersteund, zeker als bij de nieuwere systemen van de leverancier ook niet is. Bij dat soort systemen maakt men meestal gebruik van de betrouwbaarste, en dus oudste technologie. Behalve voor betrouwbaarheid liggen de eisen meestal erg laag.
single-ran? eh dus nu is het Double-ran oid? Ik heb echt geen idee wat dit dan precies voor verschil zou moeten maken. wat ik me alleen wel afvraag is waarom ze hier de 2G antenne's ook vervangen. ze willen toch juist over op Data only?
3G only is een utopie. GSM/GPRS/2G heeft nu nog zoveel toepassingen waarbij geen 3G ondersteund wordt of nodig is, dat het niet rendabel is voor een provider om het niet aan te bieden. De komende jaren zal hier misschien wel wat verandering in komen, ik zie GSM nog niet zo snel uitgefaseerd worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juli 2024 21:04]

Ehm Japan is al over naar "3G Only", dus waarom zou het een utopie zijn?
Het enige probleem met 2G is dat er heel veel M2M-apparatuur in omloop is die via GPRS@2G communiceert. Behalve dat zijn er geen redenen om 2G niet langzaam uit te gaan faseren; dat doe je door eerst de capaciteit te verminderen en naar 3G te verplaatsen (3G op 900 MHz dan wel!) en daarna uiteindelijk 2G helemaal uit te faseren behalve bijvoorbeeld op een paar plekken waar veel buitenlanders komen ofzo, zoals luchthavens. Dankzij het nieuwe stuk spectrum @ 800 MHz voor LTE is er genoeg spectrum straks.
Kans is groot dat de 2G antennes worden vervangen door 3G antennes met 2G mogelijkheden als backup o.i.d.
Zo moeilijk is het niet als je even door had geklikt naar Wikipedia ;)
Huawei SingleRAN is a radio access network (RAN) technology offered by Huawei that allows mobile telecommunications operators to support multiple mobile communications standards and wireless telephone services on a single network. The technology incorporates a software-defined radio device, and is designed with a consolidated set of hardware components, allowing operators to purchase, operate and maintain a single telecommunications network and set of equipment, while supporting multiple mobile communications standards.
En een software-defined radio device:
A software-defined radio system, or SDR, is a radio communication system where components that have been typically implemented in hardware (e.g. mixers, filters, amplifiers, modulators/demodulators, detectors, etc.) are instead implemented by means of software on a personal computer or embedded system.
Vroegâh moest voor elke nieuwe generatie mobiele netwerken er door monteurs nieuwe hardware worden geplaatst. Recent voorbeeld is het langzaam landelijk uitrollen van 3G in Nederland. Zo dadelijk kan KPN dit met een software upgrade doen.

[Reactie gewijzigd door Rafe op 26 juli 2024 21:04]

Ik weet niet hoe het nu heet, maar als ik de wikipedia-pagina goed begrijp, hoef je voor 2G, 3G en 4G niet meer drie verschillende basisstations te maken, drie verschillende antennes en drie verschillende netwerken te onderhouden. Het zal vast op de 1 of andere manier werken met een antenne die geschikt is voor alle frequenties (900/1800 voor 2G, 900/2100 voor 3G en 800/1600/2600Mhz voor LTE). Dat door of een antenne te maken die met alle banden tegelijkertijd kan werken (lijkt mij onwaarschijnljik), danwel een antenne met daarin verschillende antennes (lijkt mij logischer).
2G heeft een groter bereik en volgens mij zijn niet alle toestellen 3G (correct me if i'm wrong!). Meer kilometers dekken dus...?
2G heeft op de huidige frequentie meer bereik.

Eind dit jaar gaan er weer frequentie veilingen komen waar momenteel GSM/2G gebruik van maakt...

o.a. KPN wil een van deze frequenties.. (ik dacht de 800 range) gaan gebruiken voor hun 4G LTE....
Niet alleen KPN maar elke provider lol. Iedereen wacht eigenlijk op de veiling voordat ze pas 4G gaan uitrollen aangezien 2600Mhz veel te duur is vergeleken met de 800Mhz band.
Maar nee hoor over prijzen spreken ze samen niet, alleen over het delen van elkaars netwerken welke technologie ze zullen gaan gebruiken en hoe/wanneer welke locatie aangepakt moet worden. Maar nee hoor prijzen daar praten de mensen van KPN en Vodaphone nooit over... Je zou ze bijna geloven.

Laten we eerlijk wezen deze samen werking is hard nodig beide zijn niet bereid voldoende uit te geven aan hun infrastructuur om in geval van nood het verkeer in een alternatief knoop punt op te vangen. En beide moeten toch de hele handel aanpassen omdat ze dan makkelijker 4G kunnen uitrollen.
Dus even een deal sluiten en het verkeer in geval van nood met elkaar delen en hop dat scheelt weer een paar miljoen omdat je nu geen backup locatie meer hoeft te bouwen maar gewoon een backup "concurrent" hebt.

Daarna marketing er bij sleuren en ze vertellen er een mooi verhaaltje van te maken. Een paar dagen sprookjes boeken lezen ter inspiratie en kijk eens aan een pers voorlieger doet de rest.
De domme klantjes wordt verteld dat het allemaal voor hun eigen goed is en dat die arme KPN zo veel geld uitgeeft om hen een beter netwerk te bieden. Dat de samen werking met de grote "concurrent" bedacht is om hun netwerk beter te maken.

Het werkelijke verhaal is iets anders.
KPN en Vodaphone proberen te voorkomen dat de overheid ze verplicht een voor een goede backup te zorgen (dat kost namelijk centjes) en dus spannen ze samen om de overheid op een afstand te houden.
Zo wel KPN als Vodaphone kijken tegen een al vele jaren afgeschreven 2/3G netwerk aan en willen graag 4G introduceren. En dat laatste gaat heel lastig dankzij de oude meuk die ze nog in hun netwerk hebben hangen. Omdat 4G uitrollen met de oude apparatuur nog in het netwerk een stuk duurder is dan vervangen van deze oude rommel is de keuze simpel...

Met andere worden hoe meer we liegen over de reden hoe beter we bij de klant overkomen want die zijn toch allemaal te dom om te begrijpen wat er eigenlijk gebeurt...
En wat is nu eindelijk het grote probleem met het feit dat ze het probleem op een goedkope manier aanpakken?
Anoniem: 211998 1 augustus 2012 14:32
Wat gaan ze doen met de oude apparatuur? Marktplaats?
Gaat vaak naar armere landen. Wat denk je bijvoorbeeld dat er met de oude apparatuur van Telfort is gebeurd? :)
Er zijn inderdaad marktplaats-achtige sites voor gebruikte telecom apparatuur.
Ik dacht dat kpn juist geen eigen masten meer wilde hebben:
http://forum.kpn.com/t5/N...municatiemasten/ba-p/8593
Dit gaat om de ruimte, de locatie.
En daar begin het gedoe weer van de straling is slecht!
Maar worden dan palen die vodafone t-mobile en kpn delen dan ook verbeterd?
Die palen zijn nog prima en hoeven niet verbeterd te worden.
De antennes worden twee keer verbeterd.
/sarcasme
haha jah als je het zo stel wel ja
Nou ik woon hier dus in "The Middle of Nowhere" en dus totaal geen bereik op KPN netwerk. Gelukkig loopt het abonnement spoedig af.
Ik woon ook in zo'n gebied en heb juist alleen met KPN bereik. Reden dat ik daar ook bij zal blijven. Naar mijn ervaring heeft KPN de beste dekking, Vodafone de hoogste internetsnelheid en T-mobile heb ik niet echt goede ervaringen mee.
Ik heb overal KPN bereik, behalve in de oostvaardersplassen.
Anoniem: 428562 @miknic1 augustus 2012 13:36
Waarom neem je een abonnement wanneer je weet dat je geen bereik hebt ?
Omdat de provider veelal belooft dat er wel bereik is en ter ondersteuning dat op een kaartje laat zien. Echter is dit vaak het consumenten kaartje terwijl het kaartje met de echte dekking niet zomaar aan de consument wordt getoond.

Ik heb het nu zelf met meerdere providers aan de hand gehad. Leuk beweren dat er bereik is terwijl dit in de praktijk niet waar blijkt te zijn. Dus je komt er helaas te laat achter omdat de provider je niet goed informeert.

Daarom dus.
Dan mag je volgens mij volgens de wet de abonnement stop zetten. Zoiets heb ik vaker gelezen als het blijkt dat de provider jouw geen dekking kan geven thuis. Lijkt me ook vrij logische aangezien je verwacht een "werkende" product te krijgen.

Anders kan je namelijk wel erg makkelijk mensen oplichten, provider plaatst gewoon in bepaalde regio's geen zendmast waar mensen afzetten meer kan opleveren dan zo'n hele zendmast + apparatuur te plaatsen. Geloof me maar provider kan niet zoveel schelen als een dorpje van 30 mensen geen bereik heeft.
30 mensen, dat is gemiddeld 8 huizen, dat is geen dorpje, maar een gehucht. Er zijn echter dorpen met duizenden inwoners waar men geen dekking heeft, of alleen op het plein in het midden van het dorp.
Bij ons is er zelfs een gebied van ruwweg 20km×20km waarvan het officiële vodafone-kaartje aangeeft dat er geen dekking is. In dat gebied liggen diverse dorpjes en zelfs twee stadjes. Overigens is het bereik van Vodafone daar beter als dat van T-mobile terwijl die aangeven dat er gewoon dekking is.
Als het signaal met de nieuwe antenne's beter is, dan is straks misschien jou problerm opgelost. Het kan echter ook zijn zoals mijn ervaringen met t-mobile.
1) Toen die het netwerk van Ben overnamen zouden ze het ook gaan verbeteren, maar het resultaat was dat ik op steeds minder plaatsen dekking had (2g, want 3g was er toen nog niet, zelfs umts nog niet).
2) Toen die Orange overnamen, de beide netwerken integreerden en iedere orange-abonnee overzetten op het T-mobil netwerk knalde ook overal de 2g er uit. Leuk dat ze daarna 3g uit gingen rollen, maar als je met 2g al geen signaal hebt, heb je dat met 3g zeker niet.
Met 4G is dat laatste anders, dat gaat straks ook op lagere frequenties werken zodat het kan zijn dat je wel 4g hebt maar geen 3g of 2g en in geval men ten behoeve van 4g, de op dezelfde frequenties zittende 2g-signalen uitschakeld. Zodra dat gebeurt (T-mobile zal de eerste zijn, want zij moeten het vooral hebben van de plaatsen waar ze wel signaal hebben, dwz de grote steden, en daar hebben ze dan weer gelijk een tekort aan bandbreedte en een tekort aan capaciteit voor een groot aantal gelijktijdige verbindingen, iets waarbij omschakelen op 4G kan helpen.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.