Linus Torvalds meent dat secure boot, dat door Windows 8 wordt gebruikt op systemen met een uefi, geen onoverkomelijke problemen heeft om Linux te booten. De Linux-goeroe denkt echter dat secure boot gekraakt of omzeild kan worden.
Torvalds stelt in een interview met ZDnet dat hackers het secure boot-mechanisme eenvoudig kunnen omzeilen. Niet alleen wijst hij erop dat veel private keys op straat zijn komen te liggen en aanvallers dus een geschikte sleutel in handen kunnen krijgen, maar ook dat hackers vooral bugs in al dan niet signed software zullen benutten.
Volgens Torvalds kan secure boot een kleine rol spelen in de hele beveiligingsketen van systemen. Hij stelt echter dat de kritiek vanuit de Linux-gemeenschap, waarin wordt gevreesd dat toekomstige pc's met Windows niet langer Linux kunnen booten, moet worden gerelativeerd. Zo krijgen pc's vermoedelijk de mogelijkheid om secure boot in de uefi uit te schakelen, omdat Microsoft dit in zijn eisenpakket voor Windows 8-certificatie heeft opgenomen.
Torvalds kan zich ook vinden in de opstelling die Red Hat heeft gekozen in de secure boot-kwestie. Het bedrijf wil 99 dollar betalen aan certificate authority VeriSign om zo code te kunnen signen, bijvoorbeeld voor Fedora 18. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van een first stage-bootloader met de juiste handtekening.