@SDK1985:
Bij je schattend rekenen neem je een aantal uitgangspunten die m.i. sowieso verkeerd zijn, en een aantal die waarschijnlijk verkeerd zijn.
1.) Je gaat uit van gemiddeld $200 per CPU voor Intel. Dit is per defnitie verkeerd. Dit procede geldt voor de hele nieuwe lijn van Intel: Pentium, Core i3, Core i5 en Core i7. Verreweg de meeste CPU's worden verkocht in de low-end en midrange, dus: Pentium, Core i3 en de eenvoudigere non-K i5's (waarmee uberhaupt niet overklokt kan worden!). Daarnaast vergeet je de marges die de diverse groot-inkopers en tussenhandel moeten maken op verkoop, vergeet je de partij-deals die Intel sluit en vergeet je de verliesmarges die ze moeten nemen op defecte CPU's uit de wafer en bij uitfasering. Als Intel gemiddeld een $100 per CPU vangt is het veel.
2.) Je gaat uit van een besparing van maar 1 cent per CPU. Dit is totaal uit de lucht gegrepen, en beargumenteerbaar verkeerd, omdat je je alleen blindstaart op het type koelpasta. We hebben het hier echter over een aanpassing van het
hele procede van IHS bevestiging, waarbij nu
koelpasta wordt gebruikt
in plaats van soldeer (zoals bij SB). Dat is een fikse vereenvoudiging. Met koelpasta kun je
veel minder precies zijn dan noodzakelijk is met soldeer, en het is veel eenvoudiger mechanisch aan te brengen. Ofwel: minder machines, minder dure machines en een aanmerkelijk grotere 'margin of error' bij productie. Dit levert Intel zeker weten meer op dan slechts 1 cent per CPU, en deze hele besparing op procede - waar het Intel vooral om te doen zal zijn - heb je niet ingecalculeerd in je berekening.
3.) Zelfs als we alleen de koelpasta bekijken: De eenvoudige koelpasta die Intel gebruikt kost zo goed als niets. High-end koelpasta's zijn stukken duurder om te produceren, eveneens vanwege R&D, gebruikte materialen, en eventuele patenten. Ik durf er vergif op in te nemen dat goede koelpasta een kostenpost oplevert van een stuk meer dan 1 cent per CPU.
[...] is niet te verantwoorden ten opzichte van potentiele schade door warmer wordende cpu's (op een omzet van 36 miljard is 1% defect meteen 360 miljoen) en eventuele merkschade.
Dit is een naief uitgangspunt, in meerdere opzichten.
Ten eerste: Zoals ik
hier al schreef:
Daarnaast moet men er rekening mee houden dat op de standaardsnelheden, en zelfs redelijk wat overclocked, e.e.a. gewoon "goed genoeg" is. Bij de mate waarin Intel qua performance nu voorloopt is het interessanter voor zo'n fabrikant om gewoon hier en daar wat kosten te besparen. "Te warm" is dan ook een behoorlijk relatief/subjectief uitgangspunt: de chips blijven koel genoeg om zelfs met standaardkoeling aardig te kunnen overklokken. "Warmer dan had gehoeven": dat klopt wel.
Op stock speeds worden de CPU's helemaal niet heet. Dat ze warmer worden dan Sandy Bridge maakt ze nog niet 'te heet' en zeker niet 'omg nu gaan ze allemaal stuk!!!11!'. Intel weet echt wel wat voor temperaturen hun CPU's kunnen hebben, dit wordt intensief in het laboratorium getest. Je kunt er zeker van zijn dat ze er voor zorgen dat ze daar ruim onder gaan zitten.
Ten tweede: we hebben geen idee wat de vereenvoudiging in procede (die je vergeten bent mee te nemen in je redenatie) ze oplevert, zowel in de vorm van zowel 1.) kostenbesparting in het machinepark als 2.) minder afgekeurde CPU's af productie. Maar met de wet van de grote getallen zal het niet weinig zijn.
Maar sowieso, afgezien van bovenstaand: Je probeert te stellen dat het Intel niet om een kostenbesparing zou gaan. Wat wil je dan suggereren dat ze het voor doen, wat is je alternatief? Dat ze het doen om die waarschijnlijk nog geen 2% van hun klanten die 'K' CPU's koopt en overklokt (en de extremere overklokkers zijn nog veel verder in de minderheid) te 'pesten'?
Wat verwacht je dan dat Intel zou moeten doen? Dat ze voor die 'paar' (relatief gezien) multi-unlocked K processors die ze verkopen voor hun hele lijn aan CPU's een veel duurdere koelpasta gaan gebruiken dan noodzakelijk is? Of misschien dat ze een compleet ander procede gaan opstarten voor de K's, zodat die (relatief gezien) 'paar' overklokkers er nog enkele honderden mhz extra uit kunnen halen?
Come on... dit soort complottheorieen zijn grappig, maar bij Intel gaat het - net zoals bij zo ongeveer alle grote commerciele productiebedrijven - om geld. En als je honderden miljoenen CPU's schuift is elke besparing op procede en kosten meegenomen.
Dit hele gedoe is - en ik ga dit wat cru zeggen - een storm in een glas water van een paar overklokkers die zichzelf veels te belangrijk vinden, maar die in Intels bigger picture helemaal niet zo belangrijk zijn... relativeren is mensen soms moeilijk als ze zich 'gepakt' voelen als ze iets niet precies krijgen zoals ze het zouden willen hebben
[Reactie gewijzigd door Cheetah op 25 juli 2024 18:31]