Informatici van Caltech University melden de creatie van logische poorten op basis van dna. De poorten zijn in staat de logische basisoperaties and, or en not uit te voeren in een zoutwateroplossing met de eigenschappen van een intracellulaire omgeving.
'Digitale logica en water gaan gewoonlijk niet zo goed samen', zegt onderzoeksleider Erik Winfree, waarmee hij doelt op ongelukjes zoals het morsen van een drankje op de laptop. 'Deze circuits werken echter in water omdat ze gebaseerd zijn op scheikunde in plaats van elektronica', zo verklaart de informatica-professor, die gespecialiseerd is in neurale netwerken. Signalen worden niet zoals gebruikelijk weergegeven middels hoge en lage voltages, maar door met hoge en lage concentraties van korte dna-moleculen te werken. Deze korte moleculen worden op hun beurt gecombineerd tot een complexe dna-structuur. Wanneer deze de juiste invoermoleculen treft, produceert ze uitvoermoleculen die op hun beurt weer als verdere invoer voor de biochemische rekeneenheid kunnen fungeren. In tegenstelling tot traditionele circuits is er hier echter geen sprake van vaste posities van de deelcircuits die met een draadje verbonden kunnen worden: berekeningen vinden plaats door moleculen die elkaar in de zoutoplossing tegenkomen. Daarbij is het de bedoeling dat alleen de op juiste wijze ontworpen molecuulstructuren op bepaalde invoermoleculen reageren.
'We konden zo alle fundamentele logische operatoren bouwen die aan de basis liggen van circuits die complexe berekeningen uit kunnen voeren', legt onderzoeker Georg Seelig uit. Ter demonstratie werd een aantal circuits gebouwd waarvan de grootste uit twaalf poorten bestond die een vijflaagse berekening uitvoerde. Daarmee zijn verscheidene ontwerpprincipes gedemonstreerd die laten zien dat de techniek over de juiste opschaaleigenschappen beschikt, aldus Winfree. De professor zegt dat er weliswaar eerder circuits zijn gebouwd met behulp van dna, maar daar waren enzymen danwel koolstofbuisjes bij nodig; niet eerder werden op basis van enkel dna-eigenschappen circuits gebouwd. Volgens Winfree kan de dna-computer ook natuurlijk voorkomende microRNA-moleculen als invoer gebruiken, waarmee het mogelijk moet zijn om cellulaire veranderingen te meten en er bijvoorbeeld bepaalde soorten kanker gedetecteerd kunnen worden. Dat laatste impliceert dat het menselijk lichaam zelf als behuizing voor dit type computer kan fungeren.