Japan wil mobiele VOIP-telefonie in 2007

De regering van Japan is van plan om in 2007 VOIP-telefonie voor mobieltjes realiteit te maken. Welke techniek hiervoor gebruikt moet worden is nog niet besloten door de regering, maar eind dit jaar, in december, zal een besluit genomen worden. Verwacht wordt dat bellen met VOIP-mobieltjes goedkoper zal zijn dan via de huidige netwerken en dat de beschikbare bandbreedte aanzienlijk hoger zal zijn. De maximale snelheid zou op 15 megabit per seconde komen te liggen, aanzienlijk hoger dan de 384kilobit die mogelijk is via de 3G-netwerken vandaag de dag. De bandbreedte zou onder andere gebruikt kunnen worden voor het versturen van steaming video.

Door Hielko van der Hoorn

13-10-2005 • 19:43

34

Bron: MSN-Mainichi Daily News

Reacties (34)

34
34
17
4
0
16
Wijzig sortering
Waarom heeft iedereen het hier over tcp/ip? Volgens mij is udp/ip hier beter op z'n plaats. Tcp heeft meer overhead dan udp i.v.m. foutcorrecties (denk aan parity bits). Dat is erg handig (lees: noodzakelijk) voor bestandsoverdrachten maar wegens het real-time karakter van VoIP heeft het weinig zin om niet correcte packets opnieuw te laten versturen. Die zijn dan simpelweg te laat om nog in de stream verwerkt te worden.
Zoals je zei...


VoIP gaat over UDP/IP
Veel te veel overhead via TCP/IP om realtime gesprek te kunnen voeren...
met VoIP komen er ook veel andere makkelijke dingen. Als je thuis bent kan je zelf (of automatisch) overschaken van mobiel naar huis telefoon(s).
ook als je een meerdere mobile telefoons hebt
grote pda/gsm combinatie en een klein compact apparaatje.
kan je je op de VoIP aan melden met 1 van die 2 telefoons. geeft meer vrijheid en gemak.

Ook als je een langere tijd op vakantie gaat kan je daar een telefoon lenen met lokaal abonement. en je hebt nog steede je eigen VoIP nummer.

Een ander voordeel:
Bij Gsm zijn het aantal gespekken per cell gelimiteerd doordat er een maximaal aantal kanalen zijn. bij tcp/ip is dit veel flexibeler als de maximale bandbreedte wordt benaderd kan je de kwaliteit verminderen.

daarbij GSM is zeer kwetsbaar als ergens een ramp gebeurt is het GSM netwerk wel het eerste wat uitvalt.
VoIP kan alles wat tcp/ip ondersteunt gebruiken.
Beter dat die ene die te veel is niet kan bellen dan dat ineens iedereen problemen krijgt doordat er eentje bij wil.

GSM is zeker niet zeer kwetsbaar voor uitval! Anyway deze VoIP zal ook over GSM (of een ander digitaal netwerk) gaan.
GSM is twee keer draadloos.
draadloos van mobiel naar zendmast. en in de meeste gevallen. van zendmast naar zendmast via staal verbindingingen. met 1 goed geplaaste tennis bal op zo'n schotel kan je zo een een paar wijken uit schakelen.
laat staan een stroom uitval.

als je telefoon VoIP heeft kan je welk medium gebruiken.

New orleans bijvoorbeeld. alle communicatie op amateur radio na lag plat. hang er zo'n wifi zeppelin boven en met VoIP is het opgelost.
Wat is het nut van bellen met VoIP voor een mobieltje?
Dat je kunt blijven internetten terwijl iemand je loopt te bellen?
Wat is het nut van bellen met VoIP voor een mobieltje?
Dat je niet meer afhankelijk hoeft te zijn van een operator maar ook gewoon via je eigen internet verbinding kunt bellen met dat mobieltje.
Nadeel alleen dat je nog steeds een provider moet hebben die je de internetverbinding levert voor je mobieltje en op dit moment zijn de kosten voor de MBtjes via je mobiel nog niet zo leuk.
Anoniem: 110977 @TD-er13 oktober 2005 21:10
zal met UMTS ook wel veranderen he? VOIP buster en alleen je dataverkeer betalen. Wordt wel heel hard rekenen of je UMTS-data moet roamen of gewoon een roaming call moet maken om voordeliger uit te zijn.
Nadeel alleen dat je nog steeds een provider moet hebben die je de internetverbinding levert voor je mobieltje
Alleen als je niet binnen bereik van een 'gratis' WiFi netwerk bent.
Bij iemand thuis of op kantoor kan ik me voorstellen dat je gewoon van het lokale netwerk gebruik maakt natuurlijk.
Anoniem: 61096 @TD-er13 oktober 2005 19:56
Voornamelijk dat je geen dure internationale telefoongesprekken meer hoeft op te zetten.

Maar de kosten van dataverkeer de GPRS en UMTS zijn ook niet mals.....
Nu nog wel ja... Maar die zullen ook gaan dalen..
Ik vind die kosten juist wel iets mals :)
Bij t-mobile kun je nu anders al voor 9,50 onbeperkt over gprs internetten. Dat is toch al een hele stap voorwaarts. Ik hoop dat andere providers snel zullen volgen :9
Denk eerder dat het wat meer uniformiteit in de gebruikte standaarden moet brengen. Nu is het nog zo dat je 2 verschillende protocollen gebruikt, een voor bellen en een voor internet. (Soms nog wel meer).

VOIP in een telefoon betekent dat je nog maar een daarvan gebruikt, een internet verbinding. Wat kan leiden tot efficientere mobieltjes enzovoort.

En de Japanners willen natuurlijk wel voor blijven op ons ;).
Anoniem: 82384 @YopY13 oktober 2005 20:40
'Internet' is ook geen standaard hoor. Voor VoIP alleen al heb je bijvoorbeeld SIP, H323, MGCP (om nog maar niet te spreken van allerlei proprietary protocollen die diverse bedrijven gebruiken).

Er is echter voor 'internet' wel veel meer soft- en hardware beschikbaar, waardoor je op die manier veel flexibeler kunt zijn welke dienst je via wie afneemt, etc.
Lijkt mij inderdaad de reden. Alles over TCP-IP is veel makkelijker en flexibeller.
Anoniem: 130792 @TD-er13 oktober 2005 19:50
uhm beter geluidskwaliteit....goedkoper (maybe gratis bellen)
uhm wat nog meer :P
maybe videobellen (hoe dat ook heet :Y)

etc etc etc
En het is lekker makelijk i.v.m. de bewaarplicht! Heeft iedere burger zijn eigen harde schijf bij de AIVD met daarop ALLE dataverkeer van de afgeloppen 3 jaar.

Hoeven ze minder te zoeken als je op transport gezet wordt.
Toch blijft het eng dat er steeds meer op het internet wordt geleund.

Als er een probleem is met je provider (of op grotere schaal) kan je het alarmnummer niet bellen in geval van nood. (en internet is minder stabiel dan gewone mobiele telefonie).

Natuurlijk kan er altijd teruggevallen worden op het gewone gsm-netwerk voor alarmnummers, maar zal dit altijd zo blijven?

*edit, kleine toevoeging: Weet iemand of VoIP nog mogelijk is als alle DNS root servers platliggen?
Het lijkt mij juist dat Internet beter is, agz. er bij een uitval ergens altijd via een andere route/manier de bestemming kan worden bereikt. Denk ik dan als gewone sterveling.
Het vervelende is dan alleen wel dat je bij spraak toch echt een vaste volgorde van de pakketjes wilt hebben. Het bufferen en zo dus wachten tot het langzaamste pakketje ook binnen is, is ook niet wenselijk. Je krijgt dan namelijk veel vaker dat je de ander loopt te onderbreken omdat hij/zij allang met een nieuwe zin begonnen is en jij ook, maar dat jullie dat (nog) niet van elkaar weten.
Je kunt de pakketjes natuurlijk wel redundant maken, zodat je een of een paar opeenvolgende pakketjes kunt missen en toch een verstaanbaar gesprek kunt voeren, maar dan heb je dus meer dataverkeer en rekenkracht nodig.

Voor full-duplex-spraak is het vooralsnog nog steeds het makkelijkste om 1 kanaal gereserveerd te hebben voor je gesprek.
Anoniem: 102713 13 oktober 2005 19:50
Geweldig, dat gaat zekers nog wel jaren overheen voordat die techniek hier gaat werken. maar zo als het al aan geeft mogelijkheden worden eindeloos. je kan ook al duidelijk zijn dat bij ISP dit een main stream product wordt.
aanzienlijk hoger dan de 384kilobit die mogelijk is via de 3G-netwerken vandaag de dag
Laten we voor het gemak even vergeten dat Japan wat dit betreft makkelijk 3 generaties voorloopt hierop
Wat dit betreft niet meer hoor, maar daar wordt weer aan gewerkt zo te horen.
Anoniem: 81359 13 oktober 2005 19:57
Ik bel al een maandje met mijn mobiel over VoIP :P, wel alleen in en om het huis... maargoed werken doet het.
Ik doe het via Skype voor pocket pc ;) en hij waarschijnlijk ook gok ik:)
Met m'n Qtek9090 en niet via skype maar via het programma SJphone.
De Qtek staat weer in verbinding met internet via WiFi met de modem (waar onze VoIP huistelefoon aan hangt).

Het VoIP gebeuren loopt (nu nog) via Budgetphone.
Vind het wel een goed idee van ze. In Japan doet de regering er tenminste nog wat aan om technologie te pushen (dit & bijvoorbeeld verplichte HDTV).
Anoniem: 96271 13 oktober 2005 22:38
verassing: snel internet op je telefoon is vele malen duurder dan 'bellen'
Anoniem: 115092 13 oktober 2005 23:50
Komt er van zendmasten niet een soort straling af die schadelijk zou zijn voor de gezondheid??? Of is dat een fabeltje? Als dat zou is, hoe sterk ('straling'!) moeten die zendmasten wel niet zijn voor dit soort hoge snelheden (15mbit)?
Volgens mij heeft het vermogen (waar jij het over hebt) te maken met de afstand die door een signaal wordt overbrugd. Data/tijd heeft te maken met de frequentie van het signaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.