Een paar kleine kanttekeningen: het exclusief unlocken is 1 enkel vinkje in de settings waar je automatisch naar verwezen wordt als je non-Store content draait (vanuit steam bijvoorbeeld). Je moet nog altijd steam installeren voor de drivers van de Vive (en dus een account nemen), wat je eveneens als een expliciete actie kunt zien; ik denk dat het weinig verschilt. En dat vinkje blijft voor altijd aan staan, ook na updates.
Heel leuke beweringen die je hebt, maar dit klopt simpelweg niet, je kunt de HTC Vive gebruiker zonder Steam. Wel is het zo dat Steam het enige officieel gesupporte distributie kanaal is van OpenVR, maar je kunt de runtime ook rechtstreeks downloaden
vanaf Github (vergis je niet, het is niet open source) (hetgeen je dan mist is dus de automatische updates). Maar goed, het verschil zit hem er in dat als je het standaard installatie process doorloopt (de gemiddelde gebruiker dus) er geen enkele barriere op de Vive is, en er wel een artificiële barriere is op de Rift. Kun je wel heel leuk beweren dat het maar 1 vinkje is, maar dat veranderd niks aan de bedrijfs ethos die er toe heeft geleid dat dat vinkje werd toegevoegd.
Plus, zover ik weet heeft de Vive geen beveiligingen tegen een third party driver, terwijl je die op de Rift wel vind. Maar dit is alleen een comment die ik een aantal keer op Reddit heb gezien, maar nooit een serieuze bron voor heb gezien.
Reden voor de update 'tegen' die hack is dat die hack de DRM uitschakelde, waardoor het mogelijk was games te downloaden zonder ervoor te betalen, en dat is niet de bedoeling. De fix was dus niet op de hack gericht, maar op het patchen van een bug in de DRM, met als zij-effect dat de Vive hack niet meer werkte. Het klinkt natuurlijk veel mooier dat het duivelse op winst-beluste Facebook-Oculus heel bewust en doelgericht probeerde de Vive uit te schakelen, maar de realiteit is dat dat simpelweg totaal niet waar is. Als je games in Steam kunt spelen zonder ervoor te betalen, fixt Valve dat waarschijnlijk een stuk sneller.
Het zou goed kunnen dat je op dit vlak gelijk hebt, maar mocht dat zo zijn dan zou ik er wel graag bronnen voor zien, want alle berichtgeving die ik hierover heb gezien tot nu toe spreken dit tegen (al heb ik me er dus nooit diep ingedoken).
Hoewel de Store het geslotener maakt dan de opzet van de Vive, maakt het het ook mogelijk om met het geld van Facebook exclusives te sponsoren, waardoor er meer content beschikbaar komt. Het is marktwerking; al die sinistere bedoelingen die iedereen Oculus toeschuift zijn simpelweg ridicuul. Feit blijft dat je de SDK vrij kunt downloaden en implementeren, om je game vervolgens exclusief via Steam te pushen en er is niets wat je dan tegen houdt. Qua geslotenheid valt dat volgens mij nog wel mee. De geslotenheid komt harder van de developers dan van Oculus zelf.
Dat is inderdaad wat ik ook al aangaf in m'n comment, het is economisch logisch van Oculus dat ze het geld van Facebook gebruiken om exclusives te sponsoren, want het maakt hun product aantrekkelijker,
maar dat maakt het geenszins beter voor de VR markt als geheel. Integendeel, het is extreem destructief voor de VR markt als geheel, want het zorgt ervoor dat een bedrijf z'n positie in de markt bepaald niet op basis van z'n producten, maar op basis van hoe diep z'n zakken zijn.
[Reactie gewijzigd door David Mulder op 25 juli 2024 23:10]