De Duitse regering wil met een wetswijziging een einde maken aan de zogenaamde Störerhaftung, waardoor aanbieders van publieke wifi-netwerken aansprakelijk zijn voor de acties van gebruikers. Daardoor zijn er in Duitsland maar weinig publieke hotspots te vinden.
Door de wetswijziging moeten bedrijven en particulieren dezelfde aansprakelijkheidsbeperking als internetproviders krijgen, waardoor zij niet meer aangesproken kunnen worden voor het internetgedrag van derden. De wijziging is een onderdeel van de herziening van de Duitse Telecommunicatiewet, en kwam tot stand na een lang onderhandelingsproces, zo schrijft Der Spiegel. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels in de herfst al van kracht worden.
De wijziging maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een hotspot zonder wachtwoord of captive portal aan te bieden. De Störerhaftung zorgde er volgens de krant voor dat veel particuliere wifi-aanbieders aanmaningen ontvingen, bijvoorbeeld voor illegaal gedownloade muziek of films. Dit leidde er onder andere toe dat Nederlanders die in Duitsland op vakantie waren en bijvoorbeeld in een hotel een film illegaal binnenhaalden daar later door de verhuurder van hun verblijf op aan werden gesproken.
Het aansprakelijkheidsprincipe van de Störerhaftung kwam in maart onder vuur door het advies van advocaat-generaal Maciej Szpunar in een zaak bij het Europese Hof van Justitie. Daarin was hij van mening dat aanbieders van openbare wifi-netwerken niet aansprakelijk zijn voor de acties van derden. In 2010 had een Duits gerechtshof bepaald dat aanbieders verplicht zijn om hun netwerken te beveiligen.