Sony koopt maker lte-modemchips voor internet-of-things-toepassingen

Sony heeft het Israëlische chipbedrijf Altair overgenomen. Altair maakt vooral zuinige lte-modemchips en Sony wil de technologie combineren met zijn eigen technologie voor sensors, onder andere voor internet-of-things-toepassingen.

Sony betaalt omgerekend 196 miljoen euro voor Altair Semiconductor en verwacht dat de acquisitie begin februari kan worden afgerond. Altair is in 2005 opgericht door voormalige medewerkers van Texas Instruments en het bedrijf richt zich op de productie van zuinige en goedkope lte-modemchips.

De chips moeten daarmee vooral geschikt zijn voor internet-of-things-toepassingen en Altair noemt als voorbeelden wearables, auto's, smarthomes en smartcities. Sony wil de modemchiptechnologie combineren met zijn eigen technologie, zoals die voor navigeren en beeldsensors. Camerasensors zijn steeds belangrijker geworden voor Sony's bedrijfsresultaat, maar op het gebied van internet-of-things heeft het bedrijf verder nog weinig technologie in eigen huis. "Sony streeft ernaar een nieuw soort met netwerken verbonden apparaten met sensoronderdelen te ontwikkelen", verklaart het bedrijf.

Altair IoT

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-01-2016 • 14:01

10

Reacties (10)

10
10
6
1
0
3
Wijzig sortering
Anoniem: 399807 26 januari 2016 15:03
Ik verheug me niet bepaald op de wereld die moet gaan komen volgens bedrijven en liefhebbers van alles technologie i.c.m. netwerken. Ik voorzie dat ik straks geen enkel apparaat nog kan kopen zonder een vorm van verbinding, al dan niet via wifi, bluetooth of anderszins. Zijn er nog televisies die niet 'smart' zijn?

Letterlijk ons hele bestaan moet blijkbaar genetwerkt worden, inclusief koffiezetapparaten, de verwarming en, zoals ik al jaren voorspel, sex toys. Sinds we weten dat beveiliging nog altijd achterloopt in ICT-land en de IOT over ons wordt uitgerold, liever, uitgewalst, waarbij early adopters om het hardst argumenteren hoe gaaf het allemaal zal zijn en vrijwel iedereen wel een gunstig aspect er van kan bedenken, al dan niet vanuit gemakzucht, huiver ik bij het idee dat hackers mijn koelkast overnemen.

En ongetwijfeld zal men zeggen:' Het zal zo'n vaart niet lopen, want wat heb jij nu helemaal voor interessants in je koelkast?', waarop ik zal zeggen dat privacy een mensenrecht is en dat ongeacht wat ik in de koelkast heb een ander principieel niet aan gaat, maar dat het inderdaad misschien niet om mijn inhoud op ene bepaald moment gaat, maar dat het gevaar ligt in de informatie verzamerlaars.

Het zal voor google een koud (vergeef me de woordspeling) kunstje worden om een app te bouwen waar je met je account van verre kunt uitlezen wat je in je koelkast hebt, als niet Sony al eerst zo'n app levert, omdat elk Sony apparaat is uitgerust met een rfid scanner en barcode lezer, zodat je je favoriete merk melk eenmaal kunt inscannen, zodat het online in een database het merk en de gegevens er bij kan zoeken, zodat de google of Sony app daaruit kan opmaken wat er nog op voorraad is.
Op die wijze kan de advertentie- en reclame industrie nog gerichter adverteren en zal je een AdBlock+ of Ghostery nodig hebben voor je koelkast... Aangezien je koelkast een LCD display heeft, kun je reclame meteen daarop krijgen. En wat handig, zal men zeggen, want zo vergeet ik nooit de melk!

Zoals er misschien geen hackers zijn die daadwerkelijk door de wijk rijden om je energie meter uit te lezen, zo zal er misschien eerst ook niets gebeuren rond koelkasten etc. Maar het is de centrale opslag bij Sony, die wel gehackt wordt - daar kun je vrijwel een garantie op nemen - waar serieuze hackers op af gaan. Namelijk is bij Sony jouw koelast aankoop geregistreerd - al was het maar voor de speciale aanbiedingen die Nescafé geeft in samenwerking met een Sony koelkast op speciale Sony Nespresso melk - waar je login is, je credit card gegevens en je persoonlijke voorkeuren voor producten.

En zo is de privacy in je eigen leven, in je eigen fysieke huis straks ook een zaak van geluk hebben dat de ICT afdeling bij Sony genoeg geld krijgt van de directie om flink werk te maken van hun beveiliging.

Aangezien nu al weert blijkt dat ziekenhuizen steken laten vallen, is het een kwestie van tijd. Gelukkig heb ik geen EPD. Maar straks zal ik moeten beslissen of ik nog een koelkast wil en als ik die wil, eerst op tweakers.net moet gaan lezen of de laatste Sony Koelkast update wel betrouwbaar is, of dat er toch weer bugs in zitten. En vergeef me ook hier de uitdrukking.
Letterlijk ons hele bestaan moet blijkbaar genetwerkt worden, inclusief koffiezetapparaten, de verwarming en, zoals ik al jaren voorspel, sex toys. Sinds we weten dat beveiliging nog altijd achterloopt in ICT-land en de IOT over ons wordt uitgerold, liever, uitgewalst, waarbij early adopters om het hardst argumenteren hoe gaaf het allemaal zal zijn en vrijwel iedereen wel een gunstig aspect er van kan bedenken, al dan niet vanuit gemakzucht, huiver ik bij het idee dat hackers mijn koelkast overnemen.
Van dit stukje moest ik stiekum toch wel lachen. Een gehackte sextoy :+

Verder heb je natuurlijk wel gelijk. Er komt een punt dan je niet eens een scheet (en dan bedoel ik letterlijk) kan laten of er is wel een apparaatje die dit registreert en doorstuurt naar een server.

Uiteindelijk is dit ook nog maar een tussenstap naar het gevaar wat er aan de horizon loert, maar dan draaf ik weer erg door in de toekomst.
Anoniem: 399807 @-BaJo-27 januari 2016 19:02
Dat gevaar is reëel. Nog geen 10 minuten terug lees ik op teletekst dat de nationale pers geweerd wordt op bijeenkomsten over het opvangen van assielzoekers. Daar gaat de persvrijheid, terwijl even daarvoor bij 1V men nog over Tunesië een onderwerp heeft waarin gezegd wordt dat het nog niet zo goed gaat na de revolutie maar dat de persvrijheid enorm is verbeterd!
En dat terwijl een Kamercommissie niet kan uitvinden wie van een handvol fractievoorzitters nu eigenlijk heeft gelekt en een ambtsmisdrijf pleegde, terwijl de kamervoorzitter een kamerlid bekritiseert vanwege het woord 'fop-commissie'.

En dat terwijl er elke twee maanden weer een nieuw groep mensen meer blijkt te verdienen dan de gestelde normen omdat ze toevallig nog onder andere regels vallen, terwijl die politie top functionarissen een bikkelharde strijd hebben gevoerd om vooral de gewone agenten bar weinig te gunnen tijdens salari onderhandelinge.

We maken ons druk om bijvoorbeeld Oekraïne, waarvan velen de corruptie daar als argument zouden gebruiken om nee te stemmen in het komende referendum over of wij willen samen werken met een ander Europees land. Maar in ons land is ook corruptie en het is subtiel en in vele vormen.

Laat me dan maar een verkeersboete vermijden in Oekraïne door de agent wat toe te schuiven en dan ben ik er verder klaar mee en is het spel duidelijk. Daar heb ik dan direct voordeel, maar als je als burger in Nederland een belastingfout maakt, dan is er geen genade en wordt je ongenadig aangepakt en als je pech hebt, beland je op straat.

Politici komen vrijwel altijd weg met hun incompetentie of corruptie, zoals ook weer blijkt rond de sjoemelsoftware die in de regering al bekend was en waar men de autoindustrie de kont kust.

Ik vind dat vormen van corruptie. Maar voor hen is er altijd een verzachtende omstandigheid, een regel die niet werkt, achterhaald is of niet kan worden uitgevoerd. Voor jou en mij, in geen vierhonderd biljard jaar.
De nieuwe generatie gaat hier veel minder last van krijgen omdat ze het onderhand wel gaan aanleren.
De oude generatie (garde) vindt het absuurt wat er gebeurd. Maar goed wij hadden toen dit soort technologie nog niet of wel maar heel kleinschalig.

Het is grappig hoe snel we ingaan in de tijden zoals je die in sci-fi films vaak zie.
Met hologrammen en al dat soort technologie.

Om dit tegen te gaan zou je met de rest van de wereld dus de normale mens je allang geleden moeten bewijzen en opkomen met elkaar en zeggen ''hee dit kan niet'' weg ermee we willen dit niet. Dan had je nog enig kans. Maar nu is allemaal al verzadigd met dit soort technologie dat je er niet meer zonder kan.
het is nooit te laat om te reageren.
Als ik nog een TV koop zal het smart gedeelte ook het eerste zijn wat ik er uitsloop.
moest ik het kunnen hacken, dan zou constant berichtjes versturen in de aard van : "Data collection broken, please do not fix".
Modems? Zijn dat niet die dingen om een inbelverbinding te laten werken of heeft het woord 'modum' een dubbele betekenis?
Het IOT, dat zijn straks allemaal apparaten die via GPRS data versturen. Als er wifi is, dan heeft dat misschien de voorkeur, maar vaak is GPRS handiger, als het om kleine bestandjes gaat.

Denk aan de gasmeter die het energieverbruik per dag doorstuurt naar de leverancier, en die niet afhankelijk wil zijn van wifi (en goodwill) van de klant. Of denk aan een (duur) pakketje dat met GPS getrackt wordt, en via GPRS de locatie duurgeeft.
Modem staat simpelweg voor modulator demodulator, waarmee je in feite dus data over een lijn kan pompen door het te moduleren, of weer uit lezen door het te demoduleren.

Ook jouw kabel, ADSL of glasvezel verbinding gaat via een modem voordat het bij je router aankomt.
Altijd interessant als er nieuwe technologie ontwikkeld wordt. Echter zie ik voor het iot meer kansen voor LoraWan, hier zijn namelijk geen sim-kaarten voor nodig wat de kosten nogal kan reduceren.
Data en simkaart maken de kost niet, het is puur de installatie onsite.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.