Code iOS bevat verwijzing naar lifi-datacommunicatie via licht

In iOS 9.1 zit code met verwijzingen naar lifi. Apple lijkt daarmee te werken aan ondersteuning voor de datacommunicatie via licht, hoewel de techniek nog grotendeels in de experimentele fase zit.

In iOS 9.1 zit een librarycache-bestand waarin de term LiFiCapability is opgenomen, ontdekte een Twitter-gebruiker samen met Apple Insider. De fabrikant lijkt daarmee aan lifi-toepassing te werken. Bij deze techniek wordt het flikkeren van zichtbaar licht van een led-lamp zo gemoduleerd dat een datasignaal overgebracht kan worden naar een ontvanger. De knipperingen zijn voor het menselijk oog niet waar te nemen.

Voordeel is dat eenvoudig en goedkoop een netwerk met hoge snelheden opgezet kan worden. Nadeel is dat het bereik beperkt is en de bron voor de ontvanger zichtbaar moet zijn. Onderzoekers hebben met de techniek al snelheden van honderden gigabits weten te halen, maar toepassingen voor consumenten zijn er nog nauwelijks.

Tijdens de CES 2016 demonstreerde het bedrijf Basic6 een geo-li-fi-toepassing, waarmee winkels of musea de locatie van bezoekers kunnen vaststellen op basis van li-fi, en een trigger kunnen afgeven op basis van de lamp die hun mobiele apparaat beschijnt.

De uitvinder van li-fi is Harald Haas, een Duitse hoogleraar die verbonden is aan de universiteit van Edinburgh. Hij demonstreerde de technologie zelf in 2011 tijdens een TED-talk en liet recent zien dat het ook in combinatie met zonnepanelen werkt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-01-2016 • 21:05

94

Reacties (94)

94
88
65
4
0
19
Wijzig sortering
LiFi lijkt mij een ontzettend goed plan. Alleen vrij onhandig dat er geen licht door muren heen kan (duh 8)7 ) en dus ook geen data. Zou je dus in elke kamer een LiFi lamp moeten neerzetten als het uiteindelijk Wifi gaat vervangen. Lijkt mij vooral tof als je dan ipv zo'n aparte acces-point-lamp de data door iets zoals een Hue-lampenset zou kunnen knallen.
Het gaat ook niet uiteindelijk WiFi vervangen. Net om de twee redenen die je aanhaalt: Het kan niet door muren en kan verstoord worden door sterkere lichtbronnen. Wil je effe lekker zonnebaden in je tuin in de zomer, met de tablet erbij. Draai dan maar eens een peertje in die even de zomerzon op zijn plaats zet ;)
Of zit je bij valavond nog even na te genieten van je barbecue, zit daar zo'n lichtkanon je bioritme te verstoren EN niet onbelangrijk, insecten aan te trekken.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 23 juli 2024 07:28]

Het mooie van elektromagnetische golven is het principe van superpositie.
Daardoor maakt het niet uit dat je in de zon loopt, zolang je maar een andere modulatie gebruikt dan waar de zon op werkt (wat hoogstwaarschijnlijk white noise is)

En wat zeg je van infrarood licht onzichtbaar voor het oog? Daar heb je minder last van.

Het niet door muren is trouwens juist een van de reden dat je zoveel data erover kan zenden (minder interferentie)
Je kan het icm elkaar gebruiken. WiFi als backup als het bereik vd lifi non existent is. 5G daar weer backup voor.
Oneway dus, want ik zie mijn laptop nog niet terug flitsen naar een ontvanger.
Zeker, maar de andere kant op kan dan ook gewoon wel via wifi. De meeste data zit in de download (namelijk de hele videostream). Je upload is vaak een paar simpele requests van een paar kb. Dit principe wordt bijvoorbeeld ook bij soms schotels soms toegepast: download via satelliet, upload via een inbel modem.

Het voordeel is dat op wifi dan meer bandbreedte beschikbaar komt voor je upload en dat voor je downloads je dus naar de gigabits gaat.
Nu niet maar het lijkt me dat als je LED backlight hebt die al gebruikt kan worden. Tevens als je zo dacht met je eerste WiFi apparaten (mijn laptop heeft geen WiFi waarom zou ik dan een AP kopen) je volgende laptop kan het wel hebben
Ik snap de LiFi hype niet. Je moet line of sight hebben en het moduleren van een signaal op bestaande lampen en bedrading is vele malen lastiger dan met powerline. Laat staan bidirectionele communicatie.
Ik woon in een flat. Je hebt dan best wel veel buren. Bij lifi heb je geen last van je buren.
Dan kun je liever gewoon op 5Ghz Wifi gaan zitten... komt ook geen muur door en is niet zo snel als LiFi, maar heeft tenminste geen line-of-sight nodig en werkt wel gewoon nu al.
Totdat iedereen 5ghz heeft, dan is iedereen elkaar weer lekker aan het verstoren
Aangezien WiFi op 5GHz veel minder goed door muren heen komt dan op de 2,4GHz band, is de verstoring door buren ook veel minder, dus dat probleem speelt daar zo niet.
Jij hebt 1 kamer in je huis? Juist.
Niet lachen met de armoede van onze vriend GORby :)
Wat heeft dat te maken met het feit dat storing van buren minder is op 5 GHz, want daar ging de opmerking waar ik op reageerde over...
Dan stap je terug op 2.4GHz :Y)
Goed punt... maar waarom gaan de wetenschappers niet een nieuwe soort wifi ontwikkelen dat meerdere wifi netwerken die hetzelfde kanaal hebben kunnen ondersteunen zodat ze elkaar niet storen. En dat betekent signaalversterking. Dat kan een grote evolutie op wifi netwerk betekenen.

Tot nu toe kunnen meerdere wifi netwerken die hetzelfde kanaal hebben niet goed samenwerken, omdat ze elkaar storen (zogenaamd "voordringen"). En dat is heel slecht nieuws voor de gebruikers die geen andere goede en beschikbare wifi kanalen meer hebben...

Ik weet zeker dat we in de toekomst een soort grote wifi netwerk krijgen omdat iedereen hetzelfde kanaal gebruikt, misschien wel in heel land.
Misschien hebben we dat al, maar heet het 4G. In principe had de overheid de frequenties gratis kunnen weggeven.
Dat hoeft niet eens een flat te zijn, overal in een willekeurige stad is het verschrikkelijk.

Ik ben het met je eens dat dit voor het grootste gedeelte in huis ideaal zou zijn
De bandbreedte is anders niet mis! Als je je telefoon kan neerleggen en binnen 1 minuut een hele film kan downloaden ipv er 15 minuten over te doen met wifi...

Daarnaast zijn er nog genoeg vaste apparaten in een huis of voornamelijk een kantoor. Bijvoorbeeld geen netwerkkabels trekken ehale 1 naar de lamp en op het bureau de lifi ontvangers plaatsen of zo

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 23 juli 2024 07:28]

Zal 802.11ad dan niet "beter" zijn?
Ad biedt momenteel max 7gbps, hier hebben ze het over honderden gbits met lifi. De afstand is zo groot dat je het haast in lichtjaren zou uitdrukken :Y)
Met 802.11ad zal je film ook op 1 minuut binnenzijn :)
Maar ik denk dat dan eerder de source een bottleneck zal zijn.
Maar, is mijn vraag. Ook li-fi moet bekabeld worden? Het hele huis/kantoor dan vol met glasvezel om het volledige potentieel te halen?
Dit is voornamelijk theoretische bandbreedte die in de praktijk nooit gehaald gaat worden.

Lees eens door de jaren heen hoe snel wifi wel niet zou moeten kunnen zijn en kijk hoe snel het is :)

Ik vermoed dat er een grote beperking op bandbreedte gaat zijn want dat zal enkel de theoretische bandbreedte zijn als je ze op ongeveer een halve cm uit elkaar houdt (ongeveer hetzelfde als bekabeld dus) en je kan garanderen dat er geen stofje doorheen vliegt.
Een line of sight is niet noodzakelijk, maar zorgt wel voor hogere snelheden. Niet geheel onafhankelijke bron, volgens wiki kun je nog 70 mbit/s halen zonder line of sight :)
Zou je het signaal om kunnen 'buigen' met behulp van spiegels e.d. ? Dan kan je best nog wel een afstand afleggen !
Natuurlijk kun je licht buigen. Het gaat waarschijnlijk (geen verstand van zaken) om de SNR, signal to noise ratio. Als je direct onder een lamp ligt is het signaal van die lamp veel sterker dan de ruis van andere lichtbronnen. Als je je ontvanger zou richten op een raam aan de andere kant van de straat dan zijn er heel veel andere lichtbronnen, dus bronnen van ruis, maar wellicht kun je die ruimtelijk (met een lens) wegfilteren. Als je 20 lampen in je kamer hebt en eentje heeft een lifi signaal, dan zou het waarschijnlijk nopg prima moeten werken zolang de andere lampen constant branden. Als ze echter allemaal hoogfrequent flikkeren, dan stel ik me voor dat je SNR snel inzakt als je geen directe line of sight hebt.
Anoniem: 221563 @Cilph18 januari 2016 23:08
Voor consumenten zie ik het zelf inderdaad ook nog niet echt zitten. Maar als we onze infrastructuur aanpassen kan dit zeker wel meerwaarde leveren. Wat als we bijvoorbeeld onze straatlantaarns vervangen door die met LiFi mogelijkheden? Die dan weer een heel netwerk van Internet of Things aanspreekt. Of traffic cams doorstuurt, of temperatuurmeters voor het weer, of actuele verkeersinformatie in de vorm van files.

Er zijn enorm veel toepassingen te bedenken die momenteel nog via het mobiel netwerk gaan, maar tegelijkertijd wel stationary zijn. Ik geloof dat we daar zeker wel winst kunnen behalen.

Maar of LiFi een langdurig bestaan heeft betwijfel ik zelf ook. Maar goed, ben ook geen fan van de WiFi (volgens mij heeft nagenoeg iedereen wel ervaring met onstabiele WiFi) dus hopelijk komt daar in de komende jaren ook een verbeterde variant van ;)
Maar dan is het veel en veels goedkoper toch om gewoon juist met extra lange golflengtes te werken? Weinig data, groot bereik en weinig infrastructuur is nou net handig voor de toepassingen die je noemt. Lifi is nou net het tegenovergestelde daarvan.
Het is wat meer werk doordat je veel access points moet hangen, maar het kan ook voordelen hebben: namelijk privacy.

Je kan het ook omdraaien: wie wil er nu wifi hebben? Iedereen op straat staat het vrij je netwerk te hacken en te gebruiken voor dubieuze doeleinden.

Voornamelijk IR LiFi (ook al is dat technisch gesproken geen LiFi meer denk ik?) zou handig zijn, omdat je dit grotendeels ook door je ramen binnen kan houden. Daarnaast is de golflengte veel korter dan wifi waardoor je alsnog kan profiteren van veel hogere snelheden.
Ik moest gelijk denken aan led flash van de iphone.
Dat je met lifi dan heel snel data naar een ander apperaat kan sturen inplaats van bluetooth of nfs.
Dat zou ik wel gaaf vinden.
En als je er nu bv je dock connector met magsafe aanklikt....

Dus wel een kabel maar een waterdichte supersnelle plugloze verbinding....
Ik meen me te herinneren dat de techniek achter lifi(of iets dat er op lijkt) in een TED talk behoorlijk veel indruk op me maakte terug in 2011, dit in combinatie met de attributen en potentie van dat nieuwe wondermateriaaltje grafeen. Dus niet alleen internet met licht, maar ook gridloze energie! Soort van scifi achtige PoE zonder kabels. Los hiervan vindt ik de techniek interessanter als het losgekoppeld staat van een bedrijf als Apple, waarbij er nogal veel "fanboyisme" en hype bij komt kijken.

Transcript deel:
08:15
Knowing that we're not going to put fifty of these in our basements to store our power, we went to a group at University of Texas at Dallas, and we gave them this diagram. It was in actually a diner outside of Dallas/Fort Worth Airport. We said, "Could you build this?" And these scientists, instead of laughing at us, said, "Yeah." And what they built was eBox. EBox is testing new nanomaterials to park an electron on the outside, hold it until you need it, and then be able to release it and pass it off. Being able to do that means that I can generate energy cleanly, efficiently and cheaply right where I am. It's my energy. And if I don't need it,I can convert it back up on the window to energy, light, and beam it, line of site, to your place. And for that I do not need an electric grid between us..


Video(aanrader):
https://www.ted.com/talks...id/transcript?language=en

[Reactie gewijzigd door roestdatroest op 23 juli 2024 07:28]

Die "fanboyisme" en "hype" begrijp ik niet van jou.

De vingerafdrukscanner in de iPhone was ook een mooie technologie die op een elegante manier is geïntegreerd in een smartphone, dat vind je zeker ook "fanboyisme" en "hype" ?

En wat bedoel je daar eigenlijk mee en op wat voor manier is dat dan volgens jou nadelig?
Anoniem: 334725 @Dark_man19 januari 2016 08:39
Er is een groot verschil in een gimmick dat al jarenlang toegepast word en een (half-) compleet nieuwe manier om data en mogelijk ook energie over te brengen.

Iets als lifi kan letterlijk de manier veranderen waarmee wij onze elektronica gebruiken. Ik moet er niet aan denken dat dit eindigt als Apple exclusive.
Bonobo's reactie dekt de lading, maar ik gooi er even een voorbeeld bij.

Ik heb zelf ook Apple producten maar het is geen fijne gedachte om een revolutionaire technologie die de wereld kan veranderen in de handen van een bedrijf te hebben.

Om je een voorbeeld te geven:
-je hebt een kickass vingerafdrukscanner die Apple bijzonder mooi heeft weten te integreren in haar telefoons. Chapeau voor Apple.

-En je hebt de algoritmen die de sensor van zo'n scanner aansturen. Als een bedrijf de technologie zelf in handen zou hebben, dan kun je er vergif op nemen dat het naar de hoge maan wordt gepatenteerd(sensor en technologie!). Op een wijze dat concurrentie en technologische ontwikkeling gewoon niet meer mogelijk is los van dit bedrijf. Wij worden net boeren die aan een Monsanto infuus hangen.

Scenario 2 is niet wenselijk. Scenario 1 wel. En laat de technologie in dit draadje nou net zo iets zijn dat de hele wereld kan(en zal) veranderen...daar wil je gewoon academici op hebben die hun onderzoek doen en geen kapitalistische bloedhonden met een lobbykapitaal zo groot als een continentale schatkist.
Gewoon een paar dingen waar ik direct aan moet denken:
  • Eindelijk geen gloeilamp energieslurper meer, moet overal het licht aan staan voor bereik (24/7 dus ook als het licht is)
  • Moet ik nu ook mijn lampen voorzien van CAT6 bedrading?
  • Wil ik s'ochtends even whatsapp bekijken, moet ik het licht aanzetten
  • Mijn huis net volgehangen met LiFi lampen, komt er een nieuwe soort LiFi, bij aanschaffen nieuwe lamp, wat te doen... Tevens een update kostte me normaal maar 1 nieuwe router
Wellicht meer voor de zakelijke markt, voor consumenten zie ik het niet als een opvolger voor de WiFi markt, en ik zie dan ook niet de grote "hype" of hysterie achter dit...
Ik snap dit dus echt niet... LiFi heeft bepaalde voordelen (op het vlak van snelheid), maar gigantisch veel nadelen. Hoezo zou je LiFi willen gebruiken in mobieltjes? Doe mij zeker een wireless VR headset die het beeld verstuurd via LiFi (of een nog kortere golflengte), maar bij mobieltjes? :?
Volgens mij moet je het vergelijken met draadloos opladen, en dan draadloos heel snel backuppen of zo.
Want bij mobieltjes zijn er zo veel mensen die bedraad back-uppen (ja, dat is echt hoe je het schrijft blijkbaar...)? Nog bij laptops heel heel misschien, maar we hebben het hier over iOS en dus smartphones.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 23 juli 2024 07:28]

Nee, maar geen 1 telefoon maakt geen volledig backup alleen maar delen. Hiermee kan je de hele telefoon backuppen. inclusief muziek en video.
Alleen in de praktijk zal dit helemaal niet zo draadloos werken of het zal niet zo snel gaan.

Want als jij je apparaat aan de ene kant van de kamer hebt liggen en je lifi aan de andere kant van de kamer staat dan moet je dat signaal dus niet gaan verstoren.

Oftewel in de praktijk zal je het in een ononderbroken Line Of Sight moeten leggen en ik vermoed dat dat al heel snel neerkomt op binnen max 1 meter.
Je zou ze kunnen combineren. "Standaard RF" voor de TX kant en licht + RF voor de RX kant. Ik denk dat er dan best wel hoge snelheden gehaald kunnen worden en slimme licht zenders zouden misschien wel de "beam" kunnen richten (mbv een licht beacon maybe) waardoor er met zoveel actieve datastromen kunnen zijn als dat er richtbare zenders zijn. (LED+Lens of iets als laser licht.)
Compleet met je eens. Ik zou het ook wel willen zien met VR headsets lijkt mij een van de weinige producten waar dit handig kan zijn.
Ik kan me er wel een paar praktische toepassingen bij voorstellen. Verlichting bestaat steeds vaker uit LEDs en dat zal de norm worden. Op kantoren heb je al snel tientallen smart phones, laptops en tablets die WiFi gebruiken dus veel routers en vaak ook nog repeaters, veel andere apparatuur, veel kabels en beton dus reflecties. Kortom de snelheid en bereik neemt daardoor af.

Je smart phone / tablet / laptop / desktop houd nog steeds WiFi maar kan het LiFi signaal 'erbij doen' voor het downloaden. Je upload meestal veel minder dan je download dus als je de WiFi router koppelt aan de LED-verlichting, kan die de oscillatie van de LED-verlichting ongezien 'met je mee laten lopen' door het gebouw. Scheelt waarschijnlijk minstens 80% aan WiFi data.

Als dit eenmaal een getest systeem is en bij de aanleg al meegenomen wordt, hoeft het niet duurder te zijn dan extra draadloze routers her en der plaatsen. Verlichting staat in kantoren toch vaak al heel de dag aan omdat het anders te donker wordt, dus wat dat betreft kost het niet extra.

Behalve LED-verlichting zou je ook monitoren en TV's kunnen gebruiken als LiFi lamp, ook thuis.
Juist voor mobieltjes! Kijk eens hoe je 90% van de tijd je telefoon houd als je hem gebruikt? Juist, met het scherm en de frontcamera gericht naar het plafond. Als ik dan in mijn zak gewoon 'langzame' WiFi heb, en razendsnelle lifi als ik mijn telefoon uit mijn zak haal zie ik zeker meerwaarde! Naast deze snelheid winst kan mijn smartphone nu ook binnen een veel nauwkeurigere locatiebepaling doen, wat dus handig is met indoor navigatie. Kortom, veel voordelen!
Ja want dat is de enige indoor die bestaat. Ooit de weg lopen zoeken op een vliegveld, groot conferentie centrum, een specifiek product in de xl supermarkt, je zitplaats zoeken in een stadion, etc etc? Voor dat soort toepassingen is dit ideaal.
Zou het ook werken met IR? Dus licht wat je niet ziet?

edit > ik lees net op https://en.wikipedia.org/wiki/Li-Fi dat er "visible light communication" gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door Johnwulp op 23 juli 2024 07:28]

Data versturen met IR bestaat al jaren, Ik heb hier zelfs nog een IR-USB-dongle rondslingeren, ooit nog gekocht om via IR met m'n oude Nokia te kunnen verbinden.
Om maar te zwijgen van de IR blasters op gebouwen om zo onderling te communiceren in een MAN. Weet niet of ze nog steeds gebruikt worden maar dat zou me sterk verbazen, aangezien zo goed als overal wel een draadje ligt tegenwoordig.

Lichtsignalen gebruiken om een netwerk op te zetten is dus zeker niet nieuw.

Bende hipsters zijn het!

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 23 juli 2024 07:28]

Mja, kabels. Vind ze ook prettig, stuk betrouwbaarder. Maar wat moet je met 100'en gigabits aan LiFi als je switch erachter alleen betaalbaar is op gigabit? 10GBe is nog steeds veel te duur, zeker voor consumenten, laat staan nog veel meer.
Zelf zweer ik ook bij een bundeltje koper of silica. Gewoon om het feit dat het een stuk stabieler is, zowel qua eigenlijke verbinding (wegvallen etc) als snelheid. Zo kan je mooi het verschil in packetloss zien als je streamt via Steam naar een andere PC en daar verschillende methoden voor gebruikt (Wifi naar wifi, kabel van/naar wifi of kabel naar kabel).

Daarnaast is een kabel een endpoint-to-endpoint verbinding en WiFi gaat alle richtingen uit (even gesteld dat er zoals in 95% van de gevallen een omnidirectionele antenne wordt gebruikt). Daardoor ook een stuk gevoeliger aan afluisteren. Daarmee wil ik niet zeggen dat je kabeltjes niet kan aftappen, maar het vergt toch iets meer moeite dan een WiFi packet te onderscheppen, die kan je tegenwoordig gewoon bijna met je handen uit de lucht pakken. Ze zijn dan misschien wel encrypted (WPA/WPA2), het pakketje onderscheppen is helemaal niets aan.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 23 juli 2024 07:28]

Dat is het mooie aan techniek. Initieel duur maar na een tijdje gewoon gemeengoed.
Ja precies ;) alleen de bandbreedte valt enorm tegen natuurlijk
Zal wel door de opkomst van Bluetooth en Wifi komen dat de ontwikkeling van irda niet echt beter werd toen. Mijn pocketpc had geen wifi of bluetooth maar wel irda, het enige nuttige wat ik er mee kon doen was de tv bedienen, ik had er geen andere apparatuur voor.
Wel apart dat het nu pas weer herontdekt wordt.
Line of sight wordt genoemd als nadeel, het kan ook zeker een voordeel zijn, geen vervuiling van andere signalen meer. En privacy/veiligheid van de fysieke laag is ook makkelijker te realiseren.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 07:28]

Ja, er waren ook printers die via IR met je Nokia konden werken, is me nooit duidelijk geworden wat je er dan precies naartoe kon sturen....
Tekst of foto's lijkt mij dan erg waarschijnlijk, of even snel de routebeschrijving van je navigatie.
@DEkill, de nokia waar ik op doelde had geen navigatie, geen camera , de nokia 6150 of later de 6310(i). Niet smart, maar wel Snake.. :D
Ah dat verklaart een hoop, daar zou ik ook niet mee weten wat je kan printen. Zelf dacht ik meer aan een op Symbian S60 gebaseerde telefoon zoals de 6600.
Ik dacht dat het voordeel net was dat de led toch al verbruikt/aan staat. IR zie je niet dus heb je er ook geen licht van. Overigens kan het wel, zo werken de meeste remotes.

[Reactie gewijzigd door svennd op 23 juli 2024 07:28]

Lifi, naast dat je er sceptisch over kan zijn, zie ik hier wel een mooie toepassing voor. Het mooiste zou zijn als ze deze lifi lampen kunnen uitrusten met powerline waardoor de installatie heel eenvoudig word.
Zelf denk ik niet dat deze technologie als vervanging van wifi gezien moet worden, maar meer als een toevoeging voor meer bandbreedte waardoor je aan de keukentafel net wat sneller grote bestanden kan binnenharken.
Maar dan heb je geweldig snelle LiFi maar je powerline verbinding zuigt volledig waardoor je beter 802.11n/ac kan gebruiken
Heb me even verdiept in LiFi maar wat me nog niet duidelijk is moet je in elke lamp een data kabel prikken of gaat dit op de zelfde manier als internet via het stopcontact?
Volgensmij verbindt de lichtbron via 802.11 met een Accesspoint
Ik verwacht dat dat samenhangt met de geruchten van een waterdicht toestel en draadloze headphones. LiFi verbindingen hebben geen connectoren nodig die elektriciteit geleiden. Ik verwacht dat de Iphone 7 geen (0) connectoren of interfaces aan de buitenkant heeft.

[Reactie gewijzigd door Deem op 23 juli 2024 07:28]

Te vroeg voor een iphone 7, deze techniek zal op zijn vroegst in de iphone 8 worden toegepast.
Maar als er iemand snel mee komt, dan is het apple.
Mn door de verschillende devices die ze uitbrengen , die onderling steeds meer gegevens uit gaan wisselen, en hun geintegreerde software zullen zij dit snel kunnen implementeren.

Misschien een nieuwe techniek ipv bluetooth/airdrop/airplay om op hoge snelheid gegevens in hoge kwaliteit over te zetten van 1 device naar een andere. Misschien draadloze headphones, communicatie van de apple watch met een iphone. 4k streamen van een ipad/mac naar een apple tv, etc. Gegevens overzetten/syncen tussen mac en een iphone.
Het is idd een nieuwe manier om bijv. een draadloze en aansluitingsloze iphone te ontwikkelen.
Het verschil tussen dit gerucht en die andere over heaphones/connectors is dat dit in de code is teruggevonden. Andere geruchten komen meestal van zogenaamde bronnen die dichtbij Apple staan. Daarom neem ik dat soort geruchten altijd met een korreltje zout.

[Reactie gewijzigd door Crp op 23 juli 2024 07:28]

Ik zie allemaal negatieve opmerkingen over dat het allemaal maar populaire hipster dingen zijn maar ik zie er echt wel toekomst in. Het idee is dat je "LiFi" gebruikt voor download en WiFi voor upload. Stel je voor wat voor enorme verbeteringen dat zijn voor bijvoorbeeld collegezalen/studieruimtes/kantoren/treinperrons/treincoupés van (even voor het gemak) 1000 personen. 200 Gbps totale downlink moet geen probleem zijn, dus iedereen 200Mbps downlink, daar kunnen alle ADSL gezinnen van dromen! WiFi .ac gebruik je dan alleen voor de uplink en diegenen die hun LiFi ontvangertje eens moeten schoonmaken.

Ook bijvoorbeeld:
In de woonkamer in de midden een lamp die als LiFi zender kan werken. Ja, je moet dan wel een LAN kabeltje naar je lamp leggen maar dan hoef je je in de toekomst 8K tv, je 'HD' radio, je mediacenter e.d. geen kabeltje te geven, LiFi kan het makkelijk aan. (Hoewel ik een voorstander ben van alles bekabeld maar ik toon alleen even een scenario wat heel veel anti-kabeltjes mensen willen).

Verder moet je er rekening mee houden dat je niet een aparte LiFi ontvanger zal hebben. Ja in de begin jaren wel maar straks zit in de bovenrand van je laptop scherm, je tablet, je telefoon, een ontvanger ingebouwd. Voor de vaste PC kunnen fabrikanten bijvoorbeeld de ontvanger in de bovenrand van het beeldscherm inbouwen en die geeft dat via thunderbold/displayport/HDMI, of wat dan ook de defacto monitor <> PC kabel is, door.

Overigens vraag ik me ook af of dat wel echt de bedenker is. 2011 is nog niet zo lang geleden en vóór die tijd deed ik als bachelor student Electrical Engineering op de TU/e een project in het reguliere onderwijsprogramma waarbij we een LED driver en een receiver moesten ontwikkelen waarbij we een SPDIF stream als datastream gebruikten. De led moest dan dienen als lichtbron voor mensen en de data moest over een afstand van 3 meter in de open lucht getransporteerd worden. Toen werd als achtergrond informatie ook al gegeven dat het idee was om het als downstream voor draadloze communicatie te gebruiken en dat er zeer veel toekomstperspectief in zit. Waarom SPDIF? Omdat we als 1e of 2e jaars studenten nog niet zo heel veel wisten natuurlijk en SPDIF een relatief traag datasignaal is wat verder geen technieken nodig heeft om het direct op een RF/'LiFi' zender te zetten in tegenstelling tot bijvoorbeeld UART achtigen.
Het zal niet zozeer het basisprincipe zijn wat in 2011 is bedacht, maar meer een efficiente implementatie, overdracht, compositie en foutcorrectie. IR LED informatieoverdracht staat niet bekend om zijn snelheid. In welke golflengtesgebied speelt dit nieuws zich af? 1 of meer LED?
In princiepe kun je zoveel kleuren gebruiken als je leds én gematchte filters/receivers kan maken en die parallel gebruiken. Maar hoe smaller de kleurbanden hoe minder licht de sensor dus op vangt en dan heb je dus de trade-off tussen de felheid van het licht voor mensen, het aantal parallel streams, de data snelheid, de afstand die je kan overbruggen en de kosten van de zender en ontvanger.
Hoe deze trade-off precies gemaakt is in de LiFi implementatie weet ik niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.