Software-update: CentOS 5.6

CentOS logo (75 pix)Versie 5.6 van CentOS is beschikbaar gekomen. Dit opensource-besturingssysteem is gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux en profileert zich voor gebruik in enterprise-omgevingen. CentOS staat dan ook voor Community Enterprise Operating System. In tegenstelling tot RHEL is CentOS gratis te gebruiken. Als naar populariteit gekeken wordt, staat CentOS op de tiende plaats. Het is echter de meest gebruikte distributie voor webservers. De volledige release notes voor versie 5.6 zijn op deze pagina te vinden. Dit is de introductie daaruit:

Introduction
Welcome to the CentOS 5.6 release. CentOS is an Enterprise-class Linux Distribution derived from sources freely provided to the public by our Upstream OS Provider (UOP)1.

CentOS conforms fully with the upstream vendors redistribution policy and aims to be 100% binary compatible. (CentOS mainly changes packages to remove upstream vendor branding and artwork.) CentOS is a Free Operating System.

CentOS 5.6 is the sixth update to the CentOS 5 distribution series. It contains a lot of bugfixes, updates and new functionality. Before reading any further we advise you to read the UOP Release Notes (or Single Page Release Notes) and Technical Notes (or Single Page Technical Notes). The rest of this document is an addendum and primarily covers CentOS-specific issues.

CentOS screenshot (481 pix)

Versienummer 5.6
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, Linux AMD64, Linux IA-64
Website CentOS
Download http://isoredirect.centos.org/centos/5.6/isos/
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

08-04-2011 • 09:07

21

Submitter: Bas0mniia

Bron: CentOS

Update-historie

Reacties (21)

21
21
14
0
0
3
Wijzig sortering
Niet om een flamewar te starten (verre vandaar *), maar puur uit nieuwsgierigheid. Wat is de meerwaarde van CentOS t.o.v. bijv. Debian of OpenSuSE voor webservers?
Debian staat toch algemeen bekend als een rock solid distributie voor servers, en ik mag aannemen dat OpenSuSE daar ook onder valt?

* Ik heb wel eens overwogen om CentOS serieus in te zetten.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 24 juli 2024 20:15]

Het grote verschil tussen CentOS en openSUSE in vergelijking met Debian is dat de eerste 2 gebasseerd zijn op commerciële distributies in ontwikkelt worden met een specifieke markt in gedachten. Debian daarentegen volgt zijn eigen richtlijnen zonder aan klanten te moeten denken.

Als je dan het verschil zoekt tussen CentOS en openSUSE dan zit dat vooral in de beheerstools. Bij SUSE doe je bijvoorbeeld enorm veel met YAST.

Vaak is het gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Tussen de genoemde distributies zijn de verschillen niet zo groot:

Debian is van de grond af aan zo veel mogelijk (helemaal?) opensource. De afgeleiden zoals Ubuntu voegen daar mogelijk niet-zo open spullen aan toe: Allemaal dus opensource waar mogelijk geslotenpakketten aan worden toegevoegd.

OpenSuSE is de open versie van SuSE, ze hebben beide het zelfde bedrijf er achter staan, al is het bij de open versie wat meer de gemeenschap en wat minder het bedrijf. Ik weet niet of OpenSuSE is gebaseerd op SuSE (maar dan zonder gesloten pakketten) of dat SuSE (tegenwoordig) is gebaseerd op OpenSuSE (dan met de gesloten pakketten).

RedHat bevat best wel wat niet-zo-open delen. Fedora al een stuk minder, al is het daar wel allemaal vrij te verspreiden. CentOS is hier het meest echt open: De basis is de source die voor RedHat (moet) worden vrijgegeven. CentOS heeft los van de source geen (in ieder geval weinig) konnecties met RedHat. Het is dus RedHat Enterprise Linux zonder de gesloten pakketten.

Het is dus vooral de volgorde waarin het wordt opgebouwd. Daarna komt het gebruik van verschillende pakket bestanden: Debian en zo gebruiken *.deb, en de andere 2 kampen gebruiken *.rpm. En uiteindelijk nog de (standaard) geïnstalleerde pakketten en wat er 'effe snel' geïnstalleerd kan worden.

[Reactie gewijzigd door beerse op 24 juli 2024 20:15]

dat werd wel tijd zeg, RHEL heeft al een tijdje 6.0 uitgebracht. Helaas ondersteunde 5.5 mijn nieuwe hardware niet, even kijken of dat met 5.6 wel gaat lukken.
Als je hardware wel wordt ondersteund door RHEL 5.6 dan zal CentOS 5.6 het ook ondersteunen.

@Cheatah : Inderdaad, nog niet officieel gereleased, op de maillist verschijnen ook berichten dat er nog wijzgingen op de iso's kunnen komen.
Het ziet er niet naar uit dat CentOS 6 gaat komen, er is een groot tekort aan vrijwilligers en Redhat loopt de boel te drawsbomen.
Dat is niet waar, de CentOS devellopers zijn ermee bezig en ze hebben aagegeven dat het obscuur maken van de kernel patches van Red Hat hun vrijwel niet beinvloed.
Spijtig, ik gebruik CentOS op al mijn webservers. De upgrade naar 5.6 zal ik binnenkort gaan doen. Alleen jammer dat Redhat de boel zit te dwarsbomen. Prima stukje software dit.
Kun je een bron geven waar je dit vandaan hebt? Op www.centos.org en twitter.com/centos maak ik namelijk op dat een release van 6.0 nog zo'n drie weken zou duren, nadat 5.6 daadwerkelijk is geannounced. Maar goed, ik zou het niet vreemd vinden als het wat langer gaat duren aangezien 5.6 ook langer heeft geduurd als eerder aangekondigd werd. Gelukkig is het bij 6.0 niet zo'n groot probleem dat de release langer duurt aangezien (security wise dan) er dan ook geen security updates zijn die op zich laten wachten, wat bij 5.6 wel aan de orde was.
CentOS is inderdaad vrij traag .. ik zit er aan te denken om m'n thuis server maar met Fedora te gaan herinstalleren, alleen ben je dan wel vaak aan de beurt met upgrades e.d.
Voor een server zou ik toch liever de stabiliteit van het os verkiezen boven een os dat zeer regelmatig nieuwe versies toevoegd.
Je bedoelt vast dat CentOS traag is met uitbrengen van de laatste releases. ;)
Qua OS is het niet traag, althans daar heb ik geen klachten over.
Anoniem: 59483 8 april 2011 10:29
Werd eens tijd. Ga ik vanavond eens installeren op mijn server.
Ben benieuwd of dat DirectAdmin al goed werkt met CentOS 5.6.
Wij hebben Centos 5.5 met DirectAdmin draaien op 2 machines. Ik heb niet het idee, dat daarmee iets mis is. Wat zou er niet goed moeten gaan?
Bedankt voor jullie antwoorden. Maar ik vroeg eigenlijk de meerwaarde op webservers. Waarom is CentOS juist daar zo populair?
Het is niet zozeer dat het een 'meerwaarde' per se heeft, maar omdat CentOS gebaseerd is op RedHat Enterprise Linux, waarvoor veel commerciele shrinkwrap produkten voor zijn 'gecertificeerd', kun je er voor 99,995 % al van uitgaan dat het zonder problemen ook op CentOS direkt installeerd.
Op andere distro's zul je 'onderzoek' moeten doen welke libraries er precies nodig zijn om de apps die voor RedHat zijn gecertified ook op die distro aan de praat te krijgen.

Dus meer doordat de packages en libraries van CentOS en RHEL dezelfde namen hanteren, installeren 3rd party binaries veel sneller en beter op CentOS dan op Debian/Slackware/Gentoo etc. etc.
Ik denk dat dit wel zo ongeveer het antwoord moet wezen. Bedankt voor de waardevolle informatie.
Onder andere goede hardware/driver ondersteuning. Debian heeft bijvoorbeeld alleen pakketten wat open-source is, waardoor je een hoop drivers niet hebt op je installatie cd.

En het is gewoon heel stabiel, Debian is net zo populair. Zo hebben wij hier tegen de 4000 servers waarvan bekend is dat er CentOS op draait en 2500 servers waar Debian op draait.
Anoniem: 26306 8 april 2011 09:15
Op het moment van schrijven is hij nog niet gereleased als in: er is een officieel bericht op de site. De release is al wel gesynct naar de mirrors.
Ach, ik zie wel. De yum updater doet het nog steeds dus ze druppelt vanzelf wel binnen. Zie http://www.centos.org/doc...updating-your-system.html voor details.
Wanneer je op de link klikt wat betreft de rangschikking, staat CentOS 11e en niet 10e! Voor de rest ken ik dit eigenlijk niet. Red Hat wel, was mijn eerste Linux distrubutie. Als het daar een afstammeling van is, dan moet het eigenlijk wel goed zijn.

edit: mm ja, als je het over de afgelopen maand bekijkt staan ze inderdaad 10e. Over het afgelopen jaar niet.

[Reactie gewijzigd door CM0102 op 24 juli 2024 20:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.