×

Help Tweakers weer winnen!

Tweakers is dit jaar weer genomineerd voor beste nieuwssite, beste prijsvergelijker en beste community! Laten we ervoor zorgen dat heel Nederland weet dat Tweakers de beste website is. Stem op Tweakers en maak kans op mooie prijzen!

Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

OS X 10.10 Yosemite Preview

Door , 45 reacties

23-07-2014 • 15:00

45 Linkedin Google+

Begin juni kondigde Apple OS X 10.10 Yosemite aan, de nieuwste versie van zijn OS voor desktops en laptops. Anders dan bij zijn voorganger Mavericks zijn er visueel enkele grote wijzigingen doorgevoerd, waarbij het OS meer in lijn wordt gebracht met de visuele stijl van iOS: dat betekent onder andere een plattere stijl, een nieuw lettertype en nieuwe iconen. De grootste sprongen maakt het bedrijf uit Cupertino echter op het gebied van de koppeling met datzelfde iOS.

Apple gelooft niet - in tegenstelling tot Microsoft - dat het moet werken aan één besturingssysteem dat op verschillende typen apparaten draait; OS X is puur bedoeld voor laptops en desktops. Wel snapt het bedrijf dat taken die je op een iOS- of OS X-apparaat uitvoert kunnen overlappen, waarbij het handig is als je een taak op één apparaat kunt beginnen en op een ander kunt afronden. Voor dat soort soepele overgangen moet OS X 10.10 Yosemite zorgen, dankzij een diepere integratie met iOS.

Tweakers keek alvast of Apple op de goede weg is met OS X Yosemite om bestaande gebruikers tevreden te stellen en nieuwe gebruikers te verwelkomen. Deze videoproview hoort bij een geschreven preview.

Reacties (45)

Wijzig sortering
Ik geloof ook niet in n product voor pc's, tablets, telefoons. Dus voor een keer ben ik het met de visie van Apple eens (bel de krant :) )
Toch zou het me niet verbazen als Apple uiteindelijk naar ARM overstapt voor al hun consumenten producten en 1 OS gaat draaien. Echter is daar de tijd nog niet rijp voor. Apple heeft hier al een aantal keer serieuze interesse getoond.
http://www.cnet.com/news/...based-on-apple-arm-chips/

Ik vind het prachtig om te zien hoe dat Apple bruikbare aanpassingen door voert. Microsoft is vooral visueel bezig, maar functionele veranderingen zie ik nauwelijks. Daarnaast de bedragen die je betaald voor nieuwe windows en office varianten vind ik persoonlijk veel te hoog! Ik mis overigens nog handigheden als via Mail foto's versturen. Is het mailtje te groot, word het gewoon geupload naar Apple en de ontvanger krijgt een download link. Zelfs de telefoon moet je uiteindelijk op je mac kunnen opnemen.
Als mensen na dit soort gratis updates nog steeds vinden dat Apple overpriced is, dan denk ik niet dat je naar het totaal pakket kijkt wat Apple bied. Ik ga niet zeggen dat Apple niets te verbeteren heeft qua ondersteuning, of dat ze nooit fouten maken. Echter is het wel een behoorlijk compleet ecosysteem, gericht op de gebruiker.

[Reactie gewijzigd door -NRG- op 23 juli 2014 15:30]

Je vind Office te duur terwijl je wel een >1000 mac koopt...
En Apple heeft idd een compleet ecosysteem, maar dat heeft MS (W8, RT, WP) en Google (android, chromeos) ook. De laatste windows versie is gratis voor mensen die van 8 komen, en van 7 > 8 was er een actie (heb ik toen gedaan, 30 om van 7 naar 8 te gaan). Ik zeg niet dat MS geweldig is, Apple en google maken ook mooie producten (Betere vaak dan MS) maar zijn overpriced of juist weer te gelimiteerd.

[Reactie gewijzigd door brick5492 op 23 juli 2014 15:35]

Heel leuk, maar wat zijn nou de enorme verandering in office en windows geweest die daadwerkelijk het gebruiksgemak verhogen en zorgen dat appaten goed met elkaar te gebruiken zijn. Daarnaast is vaak ook geen fatsoenlijke backup te maken die universeel binnen het ecosteem terug te plaatsen is. Nu wil ik niet zeggen dat iCloud backup goed werkt, maar iTunes backup werkt wel zeer goed. Het zelfde geld voor Time Machine.

200 euro extra betalen voor een apparaat omdat de software zo goed is vind ik niet erg. 130 euro voor office, of 69 per jaar betalen voor iets wat nauwelijks veranderd door de jaren heen, vind ik een hoop geld. Zeker als Apple het voor dat beetje extra op het apparaat wel gratis kan leveren. Nu moet ik wel zeggen dat office nog steeds wel het meest uitgebreide pakket is met macro's e.d. maar om steeds weer veel geld te leggen voor een pakket wat vooral visueel veranderd, vind ik toch bijzonder. Daarnaast was Windows tot voor kort ook dik boven de 100 euro. Zeker als je geen oem licentie kocht.

Daarnaast, leuk dat je het vooral op het geld gooit. Maar ik vind gewoon dat wel eens gezegd mag worden dat het een mooi systeem is. I.p.v. het roepen dat Apple over priced is! Maar blijkbaar kan dat er bij sommige niet vanaf.
Onedrive synct anders geweldig de documenten, fotos etc. tussen mijn (windows) tsblet, laptop en android telefoon :)
Het is niet een "mooi" systeem. Jij vindt het een mooi systeem. En samen met jou een hoop andere mensen. Dat zegt verder helemaal niets over of het duur is. Vergeleken met een hoop concurrenten is het (tegenwoordig al helemaal) gewoon duur wat Apple op de markt brengt. Zeker de laatste goedkopere producten. Deze zijn qua HW gewoon ondermaats voor wat ervoor betaald moet worden.

reviews: Apple iMac medio 2014: zuiniger, maar ook trager

reviews: Apple MacBook Air 11,6": uitsparen of doorsparen

nieuws: MacBook Air-gebruikers melden systeemcrashes na firmware-update

Het is "gewoon" een hardware fabrikant met "gewone" producten. Op dit moment lijkt je gewoon te betalen voor de software. En ik vraag me af of je daar zoveel geld voor zou moeten betalen. Dus brick5492 heeft een erg goed punt. Jij wat minder.

Daarnaast, noem eens wat je echt veranderd zou willen zien aan bijvoorbeeld Office. Dit is jaren een degelijk programma met goede functionaliteit. Ik kan weinig eventuele verbeteringen noemen die ze nog niet doorgevoerd hebben.

[Reactie gewijzigd door exmatproton op 24 juli 2014 08:14]

Persoonlijk ben ik op zoek naar een high end ultrabook en mijn conclusie is dat Apple helemaal niet duur is als je naar producten zoekt met soortgelijke formfactor en bouwkwaliteit.

http://tweakers.net/price...;353920;361884/categorie/
De nieuwe i5-4258U is tevens sneller is dan de oude i7-4500U.

Als je alleen naar specs kijkt, dan zijn macbooks inderdaad duurder dan je de plastic fantastic 3 kg wegende alternatieven. Maar dergelijke producten kunnen alleen concurreren omdat ze zo goedkoop mogelijk gemaakt zijn.
Waarbij de Windows Ultra/Note books lichter zijn, beter uitbreidbaar zijn (Apple hanteert nog steeds SSD uitbreiding door aanschaffing van een een Apple product voor meer geld, met gelijke of mindere prestaties) en er gewoonweg meer keuze is (wel of geen touchscreen, kleur, type beeldscherm, soort RAM etc etc etc......). Apple maakt er eigenlijk altijd een prijzig geheel van. Of het nu linksom of rechtsom is.
De HP spectre pro 13 (in de lijst) en HP zbook 14 zijn ook ongeveer 1.5 kg en die zijn ook niet beter. Meer alternatieven zijn er niet. De MBP heeft dan weer de langste batterij duur van 9 uur en een PCIe ssd terwijl andere tragere msata ssd's gebruiken.

De concurrentie is niet beter, hooguit anders.
De andere hebben dan weer weer betere connectiviteit.

http://www.bol.com/nl/l/c...js1/index.html?limit=8375

vergelijkbare laptops. Alleen zijn niet alle laptops uitgevoerd in metaal (wat wat mij betreft juist ongewenst is, na het gebruik van een Macbook Pro met ernstig hete bovenkant...)
En de nieuwe alternatieven gaan zijn gelijk 2 keer zo zwaar en hebben een lagere resolutie TN-paneel. En dat bij zware taken het toetsenbord warmer wordt, heb ik nooit iemand serieus over horen klagen. Tenzij je een defect model hebt die gloeiend heet wordt.
Als je zoekt op macbook pro (alu) hitte

https://www.google.nl/sea...=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

https://www.google.nl/sea...UTF-8#q=macbook+pro+hitte

https://www.google.nl/sea...YQ_AUoAQ&biw=1600&bih=775

Genoeg verhalen van (te) hete Macbook Pro laptops. En ik heb het niet over het toetsenbord per se, maar gewoon de bovenkant. Vooral linksboven bij de pwr knop.

Over de nwe alternatieven; ja, sommige plastic, sommige zwaarder, idd andere types beeldscherm, maar het zijn allemaal alternatieven waar Apple geen antwoord op heeft. Of je betaalt meteen de hoofdprijs.
Rond 1500,- is er gewoon erg veel te koop en geven andere fabrikanten op HW gebied een betere oplossing.
Natuurlijk zonder OSX. Wanneer OSX een must is, is een Apple uiteraard de beste oplossing. Tenzij je gewoon een hackintosh maakt. Deze zijn goedkoper in elkaar te zetten.

[Reactie gewijzigd door exmatproton op 24 juli 2014 13:46]

Apple maakt als sinds 2006 aluminium macbooks en voor veel mensen is het geen groot issue. Je moet echt een hekel aan warme toetsenborden hebben om dan plastic te prefereren. Maar dat mag, net zoals ik een hekel heb aan tn panelen en zware laptops.

Apple probeert niet all mans vriend te zijn, maar dat mag toch? Ze hebben met de MBPr een specifiek doelgroep voor ogen die een compact lichtgewicht laptop willen met hoog kwaliteit scherm en veel accutijd. Als je daar niet onder valt is het dan gelijk overprijst? Zo kan je bijna alles wel overprijst noemen.
Tja. het is ook maar net waar je de nadruk legt.

Persoonlijk hecht ik geen waarde aan de batterij; ik gebruik bijna altijd een laptop aan het stroom.
Het aantal native usb poorten is voor mij vele malen belangrijker; muzikant, met een aardige hoeveelheid midi apparatuur.
Ook de processor snelheid is erg belangrijk voor mij. Bij Apple is de meerprijs voor 'wat' snellere processoren hoog te noemen. En zo kan ik nog wat device specifieke nadelen opnoemen bij Apple laptops.

Het is erg subjectief. Maar de Hardware is gewoon duur te noemen; processoren, SSD's, RAM - uitbreidingen
Toch zou het me niet verbazen als Apple uiteindelijk naar ARM overstapt voor al hun consumenten producten en 1 OS gaat draaien.
Wat bedoel je? Macs en iDevices hebben altijd al hetzelfde OS gedraaid. De kernel, de services, de libraries en manier waarop er tegenaan geprogrammeerd wordt zijn allemaal identiek. Het enige verschil is dat Macs een interface hebben voor de muis en desktopgebruik en dat iDevices een interface hebben voor aanraking en mobiel gebruik. Dat de ene lijn op dit moment toevallig ARM-chips gebruikt en de ander x86 betekent niet zoveel als je naar het OS kijkt; de overstap zal voor Apple als je puur naar de technische uitvoering kijkt triviaal zijn.
Als mensen na dit soort gratis updates nog steeds vinden dat Apple overpriced is
Apple levert inderdaad meer waarde op als je je graag inkoopt in hun eigen gesloten systeempje. Apple fans beargumenteren al jaren dat je qua software meer zou terugkrijgen. Maar dat heeft niks te maken met of de hardware wel of niet overpriced is, want dat is het meestal wel (verstuurd vanaf mijn Mac).
Apple levert inderdaad meer waarde op als je je graag inkoopt in hun eigen gesloten systeempje. Apple fans beargumenteren al jaren dat je qua software meer zou terugkrijgen. Maar dat heeft niks te maken met of de hardware wel of niet overpriced is, want dat is het meestal wel (verstuurd vanaf mijn Mac).
Als dat zo is, waarom heb je het dan gekocht?

[Reactie gewijzigd door -NRG- op 23 juli 2014 17:54]

Omdat ik de prijs er wel voor over had, en de software mij wel kan bekoren. Maar dat wil niet zeggen dat ik daarmee ineens een evangelie zou moeten gaan prediken; mensen die geen Mac willen hebben meestal andere doeleinden en prima bijbehorende argumenten.
Je Mac is helemaal niet overpriced, als je kijkt hoe goed het allemaal werkt. Ongeevenaard als je het mij vraagt.
Niet mee eens. Een subjectieve benadering doe je. Ik ben eerst een maand bezig geweest m'n MB Pro in te richten zodat het deed wat ik wilde...de muis driver alleen al....aargghh, irritant. Ik heb nog nooit zoveel 3rd party software nodig gehad om enkel het OS een beetje fijn te laten voelen.

Daarnaast, m'n Macbook Pro had na 10 maanden een doorgebrand mobo. Na een reparatie van 7 weken (wtf...) brandde het mobo na 3 maanden wederom door. Een groot gedeelte van de 2011 lijn bleek deze 'fouten' te bevatten.

Het is "gewoon" een HW/SW fabrikant. En mensen die hier extra voor willen betalen, kunnen net zo goed bedrogen uitkomen.

Ik ga in ieder geval niet + 300,- betalen voor enkel het OS en bijbehorende SW.
Tja, mijn eerste iMac was ook een maandagmorgen exemplaar: hij hing om de haverklap. De dag er na geruild voor een andere, en die is hartstikke stabiel.
Ja kan gewoon pech hebben met die dingen. Gebeurt bij elk merk.
En je muisdrivers? Wat voor muis gebruik je dan ?
Bij de magic muis heb ik alleen dat acceleren uitgezet, weet effe niet hoe dat precies heet, uitgezet. En zo'n plastic logitech muis doet het gewoon, heb je geen drivers voor nodig.
En welke 3rd party software je nodig hebt ben ik ook benieuwd naar.
Finder zou ik me kunnen voorstellen dat je daar iets anders voor zoekt.
Natuurlijk. Maar dat is ook precies wat ik bedoel. De service, bouwkwaliteit en kans op fouten is gewoon 'ongeveer' hetzelfde als bij veel andere fabrikanten.

Over de muis; hoe de muis beweegt na mijn input.Dus de manier waarop OSX de muis laat bewegen. Via de trackpad, maar ook gewoon met USB muis. Er zijn programma's beschikbaar om deze op dezelfde manier te laten werken zoals op Windows. Deze stond er binnen een dag op bij mij. Ik werd helemaal gek van de manier waarop OSX de muis laat bewegen. Maar dat is erg persoonlijk.

2de grote irritatie was OSX zelf; er stond binnen een maand Bootcamp met Windows 7 te draaien. Alleen al het feit dat OSX .zip containers vanzelf opent wanneer je deze selecteert, was genoeg reden. Ik flash vaak Android toestellen. Daar wil je natuurlijk niet hebben dat een signed zip bestand geopend wordt door een OS. Dan brick je je phone na een flash...

Na meer van dit soort kleine en minder kleine irritaties, heb ik het apparaat verkocht. Daarvoor en sindsdien geen OSX meer. Wel een iPad, die na de iOS7 installatie ook niet meer lekker werkt.

Geen Apple producten meer voor mij voorlopig. Maar dit is echt subjectief uiteraard.

[Reactie gewijzigd door exmatproton op 24 juli 2014 15:02]

Dat inrichten ligt aan jou, dat doorbranden is echt slecht! 7 weken is inderdaad onacceptabel.
Het is als PowerPC naar Intel; een redelijk pijnloze overstap omdat de wijziging onder de motorkap plaatsvindt, consumenten gaan daar in de praktijk weinig tot niets van merken. Maar wacht, het wordt nog leuker: OS X en iOS delen al ontzettend veel code, zeker naar de hardware toe (Darwin).

Laten we stellen dat OS X en iOS verschillen waar het er toe doet; naar de gebruiker toe.
Micorsoft zegt wel te geloven in een "alles in 1 OS" strategie, maar ze hebben wel weer 3 versies van windows 8 + RT.
Maar het draait wel allemaal op de NT kernel. Overigens draaien alle Apple-OS-en ook allemaal de UNIX/Darwin kernel
Ik ben het niet eens met Apple en een wel met Microsoft. Tegenwoordig moet OS contextueel zich aanpassen. Dus weten wat voor resolutie en formfactor die heeft en afhankelijk daarvan zijn omgeving opmaken.

Ik vind eigenlijk ook niet Windows 8 of het nieuwe start menu een flater is. Het miste dit stuk context. Op een Desktop is het namelijk te veel en onpraktisch, een taakbalk en start menu zijn dan een stuk praktischer, maar op een tablet en smartphone is het ideaal en werk een taakbalk en startmenu weer waardeloos (denk Windows Mobile).

En je wilt eigenlijk dat ontwikkelaars hun software schrijven voor Windows en dat het vervolgens afhankelijk van de situatie bepaalde dingen anders weergeeft.
Het zal blijken welke aanpak het meest succesvol gaat zijn. In mijn ogen werk je op een telefoon of tablet wezenlijk anders dan op een desktop, o.a. i.v.m. andere input vormen, dus wil je daar ook een andere UX zichtbaar hebben. Het gaat dus een stuk verder dan puur op welke resolutie/verhouding/afmeting je iets bekijkt.
Het gemak van de iPad was er niet geweest als ze b.v. slechts OSX op een kleiner scherm hadden getoverd.

Je aast volgens mij op een responsive OS. In mijn ogen heb je dat al wanneer je een iPad de mogelijkheid geeft om OSX te tonen ipv iOS op het moment dat je hem aansluit op een groter scherm en er een bluetooth tobo + muis mee verbind.
Wat Microsoft zegt is in die zin niets nieuws. Met Windows 8 probeerden ze 1 paradigma op uiteenlopende devices te brengen en nu doen ze een stapje terug door toch voor verschillende apparaten verschillende UI's te tonen.
Oude wijn in nieuwe zakken.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2014 16:01]

De hele wereld is lyrisch over responsive design. En ik denk dat het voor desktop en tablet applicaties dezelfde kant op zal gaan. Er zijn teveel producten die net wel, of juist net niet, een desktop applicatie zouden kunnen draaien. Laat dat lekker door de applicatie zelf bepalen denkt Microsoft waarschijnlijk.
Wat ik heb begrepen is de core op desktop en mobile phone bij Apple al sinds jaar en dag op dezelfde basis gent: Darwin. Dat de GUI bij iOS en OS-X verschilt vind ik volkomen logisch. Toen Apple Dashboard introduceerde op OX-X heb ik me een tijdje wat zorgen gemaakt dat Apple de GUI's naar elkaar toe wilde laten groeien en tot een algemene GUI wilde komen - iets waar Microsoft ook naar toe leek te gaan. Op dit moment lijkt MIcrosoft hiermee verder te gaan terwijl Apple deze stap niet lijkt te gaan maken.

Ik zie overigens de core wel als besturingssysteem en dus draaien volgens mij zowel de desktops als de tablets en smartphones bij Apple allang op hetzelfde besturingssysteem. iOS 8 en Yosemite zijn beiden gebaseerd op Darwin 14.
Ik draai hier inmiddels ruim een maand de Developer previews op m'n MacBook (uniboy alu, late 2008).
Het werkt al erg stabiel en ik zou niet meer terug willen naar het oude, nog skeumorphische, OSX Mavericks.
Wat mij betreft is het zowel grafisch als functioneel een sterke verbetering.
"devslet" mooie naam voor een pc. ;-)

Ik ben wel niet zo een fan van die mat glas look dat ze in meer en meer applicaties willen verweven. Leuk voor het dock en de balk bovenaan, maar voor de rest mag dat toch wegblijven en heb ik liever een groter contrast om duidelijker te lezen.
Widget balk aan de linkerkant... Windows Vista? ;)
Wel een stuk beter uitgevoerd!
Staat wel aan de rechterkant... Zowel in Vista als in Yosemite :)
Sinds Mavericks is de notificatie balk op te roepen door deze met je vingers vanaf rechts in je scherm te vegen. In dit overzicht kun je nu naast notificaties ook widgets vinden.
Eerder bevonden widgets zich in een andere space/werkblad. Daardoor gebruikte ik ze nooit. Ik denk dat dit een goede positie is voor de widgets; niet prominent aanwezig, maar wel eenvoudig benaderbaar.
Ik zie overigens geen enkele gelijkenis met Vista.
Gelukkig stond de zoom op de dock-icons in de video ook niet zo heel groot...
Dat doen we zo dat jullie het goed kunnen zien.
Voor Spotlight gebruik ik overigens nog steeds Alfred waarbij je zoveel meer kan! De nieuwe versie van OSX begint er aardig op te lijken maar zal denk ik qua functionaliteit nog wat achter lopen. Zo kan je bijvoorbeeld bij Alfred eigen zoektermen toevoegen.

Maar ziet er verder wel gelikt uit.
Sorry voor de Off-Topic, maar misschien dat een van jullie het wel weet.

Het nummer dat rond 0:34 begint heet Coward van Kilter (via Shazam). Maar ik krijg het nummer nergens gevonden? Ja, bij iTunes, maar dan doet de preview het niet.
YouTube, Shazam, SoundCloud en Spotify geven geen resultaat. (tevens kan ik ook niets vinden via nieuwsgroepen of torrents) Weet iemand misschien waar ik het nummer dan wel kan vinden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*