De Xbox One heeft inderdaad een betere selectie eclusieve games direct bij de lancering, maar dat is een fragmentopname. Een console-generatie duurt niet twee maanden maar 6 jaar of langer. Ik heb eerlijk gezegd geen enkel vertrouwen in MS dat ze het goede begin over die hele periode kunnen doorzetten, omdat de top van Microsoft's entertainmentdivisie de Xbox One niet als een games-console ziet maar als een media-box die ook games kan draaien.
De Xbox 360 is ooit opgezet door een gespecialiseerd team onder leiding van J. Allard dat feeling met de gameswereld had en daarom een 100% geoptimaliseerde spelcomputer ontwierp. Peter Moore, ex-hoofd van Sega Amerika, had de connecties met uitgevers om voor exclusieve games te zorgen. Dat zorgde ervoor dat de Xbox 360 geen van de fouten van de voorganger had en een meer dan uitstekende gamesportfolio had tijdens de jaren op de markt. Zelfs Japan was een doel voor MS en ook daar werden uitgevers enthousiast gemaakt voor exclusieve games.
Maar een paar jaar na de lancering begon het te rommelen bij de Xbox gamesdivisie, er gingen steeds meer topmanagers weg (Allard, Moore, Bach, etc) die vervangen werden door mensen uit andere delen van de organisatie die een heel andere visie hadden. Het Xbox-merk kon volgend de nieuwe top alleen groeien door (net als de Wii) de veel grotere markt van niet-gamers aan te spreken. Dat zorgde voor de introductie van de Kinect in 2010. Vanwege de doorlooptijdheid voor het maken van een games liep al vanaf 2009 het aantal exclusieve games voor de Xbox 360 terug. Op een bepaald moment leek MS alleen nog maar nieuwe delen in hun populairste series (Halo, Forza, Fable en Gears) uit te geven. In 2012/2013 stokte het aantal exclusieve games bijna helemaal.
De Xbox One is het vervolg op de trend om "casuals' te willen aanspreken: je kijkt TV op je Xbox One, je speelt Fantasy Football via SmartGlass op een tablet, je Skypet, je gebruikt streaming services zoals Netflix en Hulu, je kunt apps draaien, er komt een Halo-TV-serie speciaal voor Xbox Live Gold-abonnees, en oja, je kunt ook nog gamen. Door de nadruk op de Xbox als een mediacenter met Kinect-functonaliteit ipv gamesconsole was maar liefst 8GB RAM nodig. MS koos voor goedkoop DDR3-geheugen en loste het verlies aan bandbreedte op door 32MB ESRAM aan de gecombineerde CPU/GPU-chip toe te voegen. Hierdoor moest wel onderdelen van de GPU sneuvelen waardoor de Xbox One 30-40% minder krachtig is dan de PS4 en multiplatform games als Battlefield 4 en Call of Duty in veel lagere resoluties weergegeven worden dan bij de concurrentie.
MS legde bij de introductie van de Xbox One vooral de nadruk op de mediafunctionaliteiten van de Xbox One. De games zelf waren tijdens de presentatie een ondergeschoven kindje. Meteen daarna kwam aan het licht hoe de DRM van de Xbox One in elkaar stak en kwam er een storm van kritiek uit de gameswereld. MS keerde haastig op zijn schreden terug, gooide het verafschuwde DRM-concept snel in de vuilnisbak en probeerde de Xbox One na de PR-herstart vooral te presenteren als gamecomputer. Het korte termijngeheugen van de gemiddelde gamer en de weinig kritische games-pers heeft MS in staat gesteld om bij een grote groep gamers weer in het gevlei te komen. Maar achter de schermen is er eerlijk gezegd niets veranderd. MS probeert nu te scoren met exclusieve games, maar core gamers zijn nooit het hoofddoel van het huidige management. Gamers worden een paar jaar gepaaid om de reputatie van de Xbox One te vestigen en daarna wordt het het vizier weer ferm gericht op casuals die niet willen gamen maar Netflix willen kijken. Aan die groep verwacht MS uiteindelijk de multimediale Xbox One te verlopen, voor die groep is het concept bedacht, dat is de doelgroep die de topmanagers van de Xbox-divisie snappen.
MS is simpelweg niet te vertrouwen. PC-gamers weten dat allang. Die hebben MS voortdurend horen zeggen hoe belangrijk PC-gamers voor hun zijn, om dan te zien hoe MS eerst de (fantastische) studios verantwoordelijk voor Age of Empires en Flightsimulator sluit om dan een paar jaar later alweer terug te komen op die besluiten en die series nieuw leven in te blazen als online games in 2011. Nog geen twee jaar later stoppen ze er weer mee. Denk ook aan totale mislukkingen als Xbox Live voor Windows , aan PC-versies van Xbox 360-games die nooit verschijnen, hoe MS nieuwe DirectX-versies alleen aanbiedt aan de nieuwste Windows-versies om PC-gamerst te pushen om te upgraden, etc.
Gelukkig hebben veel voormalige Xbox 360-eigenaren besloten om de volgende consolegeneratie niet met MS in zee te gaan. Ik hoop dat het er nog heel veel meer worden.
[Reactie gewijzigd door ymmv op 29 december 2013 14:50]