Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

De strijd tussen de nieuwe generatie consoles

29-12-2013 • 08:00

120 Linkedin

2013 gaat de boeken in als het jaar van nieuwe gameconsoles, Windows 8.1, smartwatches, Bitcoins, iOS 7, kromme schermen, Android KitKat en spionage door de NSA. Aan het einde van het jaar kijken de redacteuren van Tweakers terug op deze gebeurtenissen en delen ze hun meningen en ervaringen. In deze aflevering bespreken de redacteuren de nieuwe consoles en games van het afgelopen jaar.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (120)

Wijzig sortering
Jelle en Jurian geven tenminste nog een objectief beeld van waarom ze de PS4 verkiezen de rest heeft amper of niet eens op de consoles gespeeld en heeft toch een mening klaar knap:)

En dan de beste game uitkiezen terwijl je hem zelf nooit gespeeld hebt, kom op zeg.
Er zijn in 2013 zo veel goede spellen uitgekomen BF4, GTA 5, AC4, FF14, Forza 5, Mario 3d world etc. Moeilijk de beste uit te kiezen. Vond Tomb Raider inderdaad ook erg sterk.

Ik heb zelf alle next gen consoles en vind de games op xbox one op dit moment sterker.Forza, Dead Rising en Killer Instinct. Wel is de hardware van de PS4 indrukwekkender maar van wat ik heb vergeleken (BF4 en AC3) zie je amper tot geen verschil in games. Waar je wel verschil ziet met een high end pc al valt dat nog best mee.

Als je puur naar de beste en leukste games kijkt is de sterkste combi op dit moment de xbox one met Wii U zodra de PS4 op gang komt wellicht PS4 / Wii U.

[Reactie gewijzigd door timpie81 op 29 december 2013 09:23]

De Xbox One heeft inderdaad een betere selectie eclusieve games direct bij de lancering, maar dat is een fragmentopname. Een console-generatie duurt niet twee maanden maar 6 jaar of langer. Ik heb eerlijk gezegd geen enkel vertrouwen in MS dat ze het goede begin over die hele periode kunnen doorzetten, omdat de top van Microsoft's entertainmentdivisie de Xbox One niet als een games-console ziet maar als een media-box die ook games kan draaien.

De Xbox 360 is ooit opgezet door een gespecialiseerd team onder leiding van J. Allard dat feeling met de gameswereld had en daarom een 100% geoptimaliseerde spelcomputer ontwierp. Peter Moore, ex-hoofd van Sega Amerika, had de connecties met uitgevers om voor exclusieve games te zorgen. Dat zorgde ervoor dat de Xbox 360 geen van de fouten van de voorganger had en een meer dan uitstekende gamesportfolio had tijdens de jaren op de markt. Zelfs Japan was een doel voor MS en ook daar werden uitgevers enthousiast gemaakt voor exclusieve games.

Maar een paar jaar na de lancering begon het te rommelen bij de Xbox gamesdivisie, er gingen steeds meer topmanagers weg (Allard, Moore, Bach, etc) die vervangen werden door mensen uit andere delen van de organisatie die een heel andere visie hadden. Het Xbox-merk kon volgend de nieuwe top alleen groeien door (net als de Wii) de veel grotere markt van niet-gamers aan te spreken. Dat zorgde voor de introductie van de Kinect in 2010. Vanwege de doorlooptijdheid voor het maken van een games liep al vanaf 2009 het aantal exclusieve games voor de Xbox 360 terug. Op een bepaald moment leek MS alleen nog maar nieuwe delen in hun populairste series (Halo, Forza, Fable en Gears) uit te geven. In 2012/2013 stokte het aantal exclusieve games bijna helemaal.

De Xbox One is het vervolg op de trend om "casuals' te willen aanspreken: je kijkt TV op je Xbox One, je speelt Fantasy Football via SmartGlass op een tablet, je Skypet, je gebruikt streaming services zoals Netflix en Hulu, je kunt apps draaien, er komt een Halo-TV-serie speciaal voor Xbox Live Gold-abonnees, en oja, je kunt ook nog gamen. Door de nadruk op de Xbox als een mediacenter met Kinect-functonaliteit ipv gamesconsole was maar liefst 8GB RAM nodig. MS koos voor goedkoop DDR3-geheugen en loste het verlies aan bandbreedte op door 32MB ESRAM aan de gecombineerde CPU/GPU-chip toe te voegen. Hierdoor moest wel onderdelen van de GPU sneuvelen waardoor de Xbox One 30-40% minder krachtig is dan de PS4 en multiplatform games als Battlefield 4 en Call of Duty in veel lagere resoluties weergegeven worden dan bij de concurrentie.

MS legde bij de introductie van de Xbox One vooral de nadruk op de mediafunctionaliteiten van de Xbox One. De games zelf waren tijdens de presentatie een ondergeschoven kindje. Meteen daarna kwam aan het licht hoe de DRM van de Xbox One in elkaar stak en kwam er een storm van kritiek uit de gameswereld. MS keerde haastig op zijn schreden terug, gooide het verafschuwde DRM-concept snel in de vuilnisbak en probeerde de Xbox One na de PR-herstart vooral te presenteren als gamecomputer. Het korte termijngeheugen van de gemiddelde gamer en de weinig kritische games-pers heeft MS in staat gesteld om bij een grote groep gamers weer in het gevlei te komen. Maar achter de schermen is er eerlijk gezegd niets veranderd. MS probeert nu te scoren met exclusieve games, maar core gamers zijn nooit het hoofddoel van het huidige management. Gamers worden een paar jaar gepaaid om de reputatie van de Xbox One te vestigen en daarna wordt het het vizier weer ferm gericht op casuals die niet willen gamen maar Netflix willen kijken. Aan die groep verwacht MS uiteindelijk de multimediale Xbox One te verlopen, voor die groep is het concept bedacht, dat is de doelgroep die de topmanagers van de Xbox-divisie snappen.

MS is simpelweg niet te vertrouwen. PC-gamers weten dat allang. Die hebben MS voortdurend horen zeggen hoe belangrijk PC-gamers voor hun zijn, om dan te zien hoe MS eerst de (fantastische) studios verantwoordelijk voor Age of Empires en Flightsimulator sluit om dan een paar jaar later alweer terug te komen op die besluiten en die series nieuw leven in te blazen als online games in 2011. Nog geen twee jaar later stoppen ze er weer mee. Denk ook aan totale mislukkingen als Xbox Live voor Windows , aan PC-versies van Xbox 360-games die nooit verschijnen, hoe MS nieuwe DirectX-versies alleen aanbiedt aan de nieuwste Windows-versies om PC-gamerst te pushen om te upgraden, etc.

Gelukkig hebben veel voormalige Xbox 360-eigenaren besloten om de volgende consolegeneratie niet met MS in zee te gaan. Ik hoop dat het er nog heel veel meer worden.

[Reactie gewijzigd door ymmv op 29 december 2013 14:50]

Heel goed dat je begint met een goed betoog en mooie voorbeelden geeft over hoe de console van Microsoft nu en de afgelopen 10 jaar in de markt staat en hoe dat tot stand is gekomen. Het geeft veel mensen een goed stukje inzicht in hoe Microsoft denkt/dacht over de markt en hoe ze hier zoveel mogelijk van kunnen meepikken.

Jammer dat dan het tweede stuk van je verhaal ineens terugvalt op een stukje vooroordelen en een stukje onbewezen capaciteiten; Microsoft is inderdaad teruggekomen op bepaalde beslissingen en heeft nog steeds de mogelijkheid om die beslissingen alsnog door te voeren. Maar je vergeet even dat Sony gewoon "zeer korte tijd" voor de launch van de PS4 ineens met allemaal tekortkomingen & beperkingen op de proppen kwam (zoals betaald PSN, zoals geen streaming media, zoals verminderde hoeveelheid codecs voor audio, zoals onderbemeten infra om launchdays op te vangen).

Ook die eeuwige "40% minder krachtig" blijft een dooddoener; was het ook niet zo dat de 360 op papier minder krachtig was dan de PS3 maar vaak hogere verkoopcijfers had van bepaalde games maar ook hardware? Dat iets minder krachtig is, wil niet zeggen dat het geen goed produkt kan zijn voor de doelgroep die de maker in het oog heeft.

Tot op heden is de marktwerking van beide nieuwe consoles, de PS4 en de One, gewoon goed. De verkoopcijfers liggen hoog (alhoewel Sony geen officiele cijfers wil geven), de gamers lijken tevreden met de line-up en ook de DOA's lijken heel erg mee te vallen door het vooruitschrijdend inzicht van produktie-technieken.
Dat PSN betalend was is al meteen meegedeeld bij de aankondiging van de PS4 hoor, en geen van die "beperkingen" heeft te maken met gaming.

Ik heb gewoon een probleem met het beleid dat Microsoft probeerde door te voeren. Zonder concurrentie van Sony was de Xbox One een kleine ramp voor zowel gamers als ontwikkelaars: always online, beperkte tweedehandsverkoop, regio locked, geen headset bijgeleverd, Kinect altijd verplicht geactiveerd, geen self-publishing, geen support voor indies enz... Dit alles zou veel diepere gevolgen hebben gehad dan het ontbreken van een paar audio-codecs en dvd-ondersteuning.

Daarnaast vind ik het triestig hoe Microsoft verder blijft "monetizen". Hun focus op episodic content, DLC, season passes en microtransacties zijn alles behalve voordelig voor de gamer. Zelfs het gebruik van apps en F2P-games zitten achter een paywall. Ik voel me dan ook niet meteen geneigd om een X1 te kopen en daardoor een bedrijf met zo'n mentaliteit te steunen.

[Reactie gewijzigd door Ge0force op 29 december 2013 16:10]

Hmm, dus de PS4 heeft geen DLC, Microtransacties, season passes e.d. ? Volgens mij doet sony daar namelijk net zo hard aan mee als dat MS dat doet.

F2P en Apps heb je deels wel een punt, echter voor zover ik weet laat sony alleen F2P games toe zonder PSN+ wanneer deze gepubliseerd worden door Sony of een van haar dochter ondernemingen (Of hebben ze dit inmiddels aangepast?).

Daarnaast zitten uiteindelijk zowel Sony als MS in deze markt om geld te verdienen. En als je kijkt naar zaken die Sony in het verleden gedaan heeft (functionaliteit beperkt op de PS3 e.d, PSN voor lange tijd plat door gebrekkige security) zijn ook zij niet heilig. Deze generatie hebben ze initieel een betere marketing, dat zal ik zeker niet ontkennen, maar wie weet waar zowel MS als Sony de komende jaren nog mee komen qua veranderingen zodra de installed base er is. Als MS er niet was omte concurreren met Sony dan zou het Sony platform er ook stukken anders uit hebben gezien.
Ik heb het over de langere termijn. Dan heeft het weinig zin om te melden dat Playstation Netweork een paar dagen lang direct na de lancering problemen had met de grote toevloed aan registraties. Idem ditto met de ontbrekende support voor MP3, DLNA en audio-CDs. Daarvan heeft Sony al uit monde van Shuhei Yoshida, de baas van Sony Worldwide Studios, laten weten dat dit in firmware-updates wordt gefixt. Betalen voor online gaming is een domper, maar dat geldt ook voor Xbox Live Gold - en bij die service MOET je bijna wel een abonnement afnemen omdat zelfs een browser openen (!), een betaalde streaming service als Netflix gebruiken of een Free To Play-game met micro-transacties achter de betaalmuur zitten.
Ook die eeuwige "40% minder krachtig" blijft een dooddoener; was het ook niet zo dat de 360 op papier minder krachtig was dan de PS3 maar vaak hogere verkoopcijfers had van bepaalde games maar ook hardware? Dat iets minder krachtig is, wil niet zeggen dat het geen goed produkt kan zijn voor de doelgroep die de maker in het oog heeft.
Wat is een dooddoener aan "30-40% minder power"? Het is gewoon waar, de hardware specs liegen niet, en dat komt rechtstreeks door het andere concept achter de Xbox One zoals ik al vertelde en het heeft gevolgen voor hoe multiplatform games eruit zullen zien. Gezien het gegeven dat MS maar een handjevol games jaarlijks uitgeeft, zullen toch de meeste titels die gamers kopen van derde partijen als EA, Ubisoft, Capcom, Square Enix/Eidos, Konami, Take2, Bethesda, Activision, etc etc etc etc zijn. Dan is het toch wel belangrijk om te weten op welk platform multiplatform games het beste presteren. Dat was in de vorige consolegeneratie ook een belangrijk thema. Digital Foundry heeft tientallen face-offs gepubliceerd en in de meerderheid was de Xbox 360-versie van een game de betere versie (hogere resolutie, betere textures, soepelere framerate). Dat wilde toen ook niet zeggen dat de PS3 een miskoop was. Dat zal ook gelden voor de Xbox One, ook al zullen toekomstige directe vergelijkingen tussen dezelfde game op de PS4 en Xbox One in de toekomst zonder enige uitzondering in het voordeel van de PS4 uitvallen.
Krachtiger is zeker waar, maar zoals ik eerder al op het forum postte, zeer veel posters overdrijven wel flink met statements over de grafische kwaliteit e.d.

Ik moet echt zeggen dat ik na een speelsessies nu op beide apparaten bij een maat van me waar weinig verschil zie in de grafische kwaliteit (als ik het al zie) tijdens het spelen. Als je de beelden stil zet zijn er hier en daar zeker wat zaken die opvallen in bijv. BF4. Maar tijdens een verhitte MP sessie moet je je er echt op focussen om deze details op te vallen (anders dan dat je weet waar je op speelt vanwege de controller die je in de hand hebt). Mischien als je spreekwoodelijk "tegen je scherm aan zit" dat het meer opvalt, maar als je een normale kijk afstand hanteert (in dit geval denk ik 2.5-3 meter afstand van de TV (46") valt het mij tijdens het games eigenlijk niet op, tenzij je weet waar je op moet letten.

Daarnaast interesseerd het gros van de gamers de specificaties niet. Dit is voor tweakers zoals wij leuk, maar ik ken geen enkele gamer in mijn omgeving (die verder geen affiniteit heeft met computers e.d.) die ook maar enige kennis c.q. commentaar heeft op de specs van een console (of ooit gehad) op HDD opslag groottes na.

Het enige waar ik van zie dat deze groep naar kijkt en keuzes op baseerd zijn Exclusives, Multiplayer stabiliteit van het netwerk (DC's e.d., games die lang duren qua matchmaking dat soort zaken) en zelfs de controllers zijn belangrijker dan hardware specs merk ik bij deze groep gamers.
vet geschreven, mist alleen nog het 50Hz vs 60 Hz verhaal.
Mja ik vond het wel apart dat je meteen na de "vage korte intro" begint met: "ik heb het gevoel dat de PS4 wat gebruiksvriendelijker is" met daarna de machtige statement "ik heb er zelf niet mee gespeeld".

Dat vind ik echt een slechte manier om je video mee te starten. Of: "ja ik heb hem zelf niet gespeeld, maar ik denk The Last of US" ') . Prima dat je mensen laat kiezen over welke zij beter vinden, maar wat voegt het toe als iemand niet met de games of hardware heeft gespeeld en ook totaal geen idee heeft van wat er nou precies speelt (qua games, qua OS, qua functionaliteiten). Een deel is ook nog eens van een totaal ander deel van tweakers. Laat dan wat moderatoren aan het woord binnen Spelerij of die daadwerkelijk iets met de next-gens hebben. Volgens mij heeft er geen enkel persoon op de bank gezeten wat daadwerkelijk zelf een X1 heeft. Dat ook nog eens NSA wordt aangehaald icm Kinect maakte het voor mij eigenlijk wel af. Gewoon enorm slechte video dit.

Ik heb er geen probleem mee dat men de PS4 lijkt te prefereren, maar het is zo wel een heel nutteloos en een boel desinformatie.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 29 december 2013 13:00]

Helemaal mee eens en vooral met dit..
Dat ook nog eens NSA wordt aangehaald icm Kinect maakte het voor mij eigenlijk wel af. Gewoon enorm slechte video dit.
BF4 en AC3 zijn 720p op de X1 en 1080p op de PS4. Op een grotere TV of een degelijk pc-scherm maakt dat wel een enorm verschil.
Sorry ik Zie het verschil amper waar ik wel verschil zie is op mijn pc op 1440p met alles op max in bf4 resolution scaling op 160 en knallen maar. Alleen dan hebben we het over appels met peren vergelijken en een hele andere prijsklasse.

Killzone vind ik de mooiste game op ps4 en hier zie je echt wat de ps4 nu al grafisch kan de games die ook op Xbox one uit zijn hebben wellicht een lagere resolutie op Xbox one maar je ziet het er niet van af.

Ik heb zelf liever dead rising, Forza en killer instinct dan killzone en Knack maar dat is als je er een maar kunt kopen en op basis van wat er nu uit is.
Heb de ps4 zelf ook dus ben geen Xbox fanboy
Geen idee op welke tv op scherm jij speelt, maar voor mij is het verschil tussen 720p en 1080p zoals met of zonder bril gamen. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Sowieso ziet een game er op een LCD-scherm altijd het beste uit als de native resolutie van de game overeen komt met die van het scherm, in mijn geval 1080p.

Wat die games betreft: zowel Killzone als Dead Rising en Forza halen niet het niveau van hun voorgangers, en Knack en Killer Instinct zeggen me niks. Voorlopig kijk ik dus de kat uit de boom voor ik een next-gen console koop. Sony heeft imo de beste 1st party studios, maar het wordt afwachten of die ps4 games maken die me aanspreken.
Doordat de xbox upscaled zie je zo weinig verschil:)
Tuurlijk zit er verschil tussen 1080p en 720p maar omdat de xbox upscaled naar 1080p ziet het er (bijna) net zo uit als 1080p. Ja je ziet verschil maar erg weinig.

Verstandig de kat nog even uit de boom te kijken.Bijna alle spellen kuin je ook op de pc spleen met betere graphics. En die kosten per game een stuk minder dan 65 euro per PS4 spel:)
Geef nu maar toe, je hebt helemaal geen PS4, maar je bent een MS fanboy. Sorry hoor maar het klopt gewoon niet wat je zegt. Het verschil is best groot in alle opzichten.
BF4 draait niet op 1080p op de PS4, maar op 900p. De XB1 versie draait hij idd op 720p. Beide worden overigens geupscaled, dus je TV zal een 1080p input herkennen bij beide consoles.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 271482 op 30 december 2013 10:18]

Je hebt gelijk, het is inderdaad 900p. Maar upscalen is in feite niet meer dan het beeld "uitrekken", dus je verliest sowieso aan detail en scherpte.
Dit komt omdat deze uitgevers waarschijnlijk eerst de versie van de xb1 gemaakt hebben en daarna pas aan de ps4 versie ivm de hardware die wat minder krachtig is. Het mag natuurlijk niet te veel verschillen, anders nemen mensen gegarandeerd hetgene wat er (veel) mooier uit zal zien.
Van alle Multiplatform versies draait de PS4 versies beter en dat zijn duidelijk verschillen waaronder resolutie en zelfs in BF4 wat grafische features die de Xbox One versie mist.

Dus ze gaan nergens van de zwakste uit, ze halen wel degelijk meer uit de PS4.

''Als je puur naar de beste en leukste games kijkt is de sterkste combi op dit moment de xbox one met Wii U zodra de PS4 op gang komt wellicht PS4 / Wii U.''

Haha..sorry, maar de PS4 nog op gang moet komen? Er zijn meer games beschikbaar voor dat ding dan voor de Xbox One.
Ja, en dus is het ook niet buitengesloten dat ze de xb1 als basis gebruiken voor multiplatform games (next-gen consoles)
Nee, want als ze slim zijn neem je de PC versie als uitgangspunt.
Het is eenvoudiger te downscalen dan te upscalen.

De Xbox One versie van BF4 is overigens behoorlijk soberder uitgevoerd dan de PS4 versie. Er is best een behoorlijk verschil te zien tussen de twee.

Dat Timpie dan zegt ze alletwee te hebben kan niemand controleren, maar zijn bewering is er een die wel te controleren valt en helaas heeft hij gewoon geen gelijk en daarmee lijkt Timpie enigzins een MS fanboy te zijn, ook doordat hij nogal stellig is en weinig onderbouwd.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 31 december 2013 23:46]

Volgens mij zijn de verschillen nu al te zien tussen de PS4 vs xbox one....
BF4 en ghost draaien op PS4 hogere resoluties dan xbox one.
BF4 PS4 = 900p vs xbox 720p
ghost PS4=1080P vs xbox 720p

ben het zeker wel met je eens dat het weinig zin heeft om de mannen die amper tot niet op consoles spelen maar ach... Have a good new year all
Wat betreft console keuze ben ik het eens met de beargumentatie van Wout Funnekotter. 99% van de mensen zullen een console kopen om het gamen, andere features worden al snel gimmicks. Dan is het ook nog eens zo dat die features in grote mate gericht zijn op de Amerikaanse markt terwijl wij hier wel dezelfde prijs mogen betalen. Dan valt mijn keuze ook op de goedkopere PS4.

Qua game zou ik voor GTA V gaan, ondanks dat ze van het Online gedeelte een puinhoop hebben gemaakt. Wat betreft grootsheid vind ik dat misschien wel de beste game van de afgelopen generatie consoles.
+1Anoniem: 230001
29 december 2013 08:37
Leuke video :)

"Oh, komt GT6 op de PS3 uit?" "Beste game van 2013 is UT2004" _/-\o_
En wel hierom: video: Redactie @ UT2004
M.v.gr Jelle Stuip

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 29 december 2013 13:46]

Kan je niet beter het volledige artikel sturen in plaats van alleen de video? ;)
reviews: Exclusief: eerbetoon aan UT2004
Jammer alleen dat Clanbase dood is (we speelden er nog steeds UT2004 cups :D), maar je kunt het ook nog spelen via http://cluex.org/ die zelfs een 10 year anniversary cup met 2000 Euro prijsgeld organiseerd komend jaar :)
UT2004 FTW... instagib CTF.. booste-booste-booste!!!!
Ik vind UT99 nog steeds beter. Alleen downloaden en het werkt zelfs op Windows 8.1 nog perfect en ondersteund 1080p out of the box. Nou dat is een prestatie.
0Anoniem: 523575
@Wolfos31 december 2013 13:05
Er zit rekenkracht verschil tussen een pc en console.
En als een console/pc goed kan upscalen dan kan je ook op 1080P of zelfs op 1200P spelen.
Ik heb het over het feit dat een game uit 1999 nog probleemloos 1080P ondersteund.
Pijnlijk laatste shot voor de xbox. Hij is en te laat en monsterlijk groot. Dan krijg je er ook nog een groot voedingsblok bij.... (zit deze dan niet bij de ps4?)
Ik heb de Xbox One en de PS4 thuis staan en hij is niet groter dan de Xbox 360. Dus monsterlijk groot is een belachelijke opmerking. Wat een verschil is dat de Xbox One rechte vlakken heeft terwijl de Xbox 360 lichtelijk gekromde vlakken naar binnen heeft. Hierdoor oogt de Xbox 360 kleiner.

Ondanks het feit dat ik vindt dat ze de ''nextgen'' nog niet goed kunnen vergelijken vind ik dat er veel onzinnige argumenten in de video, vooral door een paar nieuwe gezichten, worden genoemd, zoals:

- De kinect blijft altijd aan staan (pure onzin, dit ligt eraan of je je kiest om je Xbox One altijd in een soort van standbye modus te laten staan of de Xbox echt uit laat gaan). Op het moment dat de Xbox One echt uit gaat werkt de command Xbox On ook niet. Deze keuze word je meteen aan het begin gegeven.

- Sony zei de PS4 is voor gamers. Dus als de fabrikant iets zegt dan nemen we dat aan zonder ook maar enige onderbouwing?

- Dat je als er mensen lang lopen je game word onderbroken is ook niet waar. Ik speel regelmatig met vrienden en die hebben allemaal een account op mijn Xbox One en die logt automatisch hun in als ze naast me komen zitten of als ik ze de controller geef. Dus niet als ze langs wandelen.
Hmm klopt dit plaatje dan niet. Haha...
http://www.trustedreviews...nsole-dwarfed-by-xbox-one
http://www.redmondpie.com...l-size-comparison-photos/

Daarbij ook nog eens een groot voedingsblok wat bij de ps4 mist maakt dat ik je opmerking niet kan plaatsen.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 29 december 2013 15:56]

Je plaatsjes laten het al zelf zien. Ten opzichte van de PS4 is hij een stuk groter. Maar ten opzichte van de oude generatie is er nauwelijks verschil. Dus een opmerking zoals monsterlijk groot vind ik niet van toepassing. Tevens vraag ik me af wat sony voor een koelelementen weg heeft gelaten om de ps4 zo klein te houden en of dit op de lange termijn geen effect heeft.
Je zegt ze alletwee te hebben, maar je kunt niet controleren hoe warm je PS4 wordt.... Overtuigend zeg!

Nou ik kan het je wel vertellen. De PS4 wordt warm, maar niet overdreven warm. De fan en de vele uitlaatopeningen aan de achterzijde lijken hun werk prima te doen!

[Reactie gewijzigd door p0pster op 31 december 2013 23:53]

Voedingsblok doet me denken aan de jaren 80. :) Commodore enzo.

Zeer retro natuurlijk wel !
PS4 heeft dat intern dus nee.
Best knap dat er 2x Jelle Stuip voorbij komt met een totaal ander uiterlijk in de eerste 30sec...
Slordig, uiteraard had er bij de tweede meneer het balkje ' Paul Hulsebosch' moeten staan 8)7
Wat Harmageddon probeert te zeggen.

Er word per ongeluk 2x de naam Jelle Stuip weergeveven. De tweede keer had het echter Paul Hulsenbosch moeten zijn als ik me niet vergis ;).

--------------

Sorry ik zie dat dit allang gemeld was, had misschien even op f5 moeten drukken

[Reactie gewijzigd door davino88 op 29 december 2013 11:02]

haha, idd goed opgemerkt. Een baan bij de defensie iets voor jou ;) ? Of welke reclame was het nog maar weer waar je zulke dingen zeer scherp opmerkt.
Leuk item, maar je ziet wel dat op 2 of 3 redacteurs na niemand echt kaas heeft gegeten van gaming. Daarom vraag ik me toch af of dit item wel op een site als Tweakers past. Arnoud zijn antwoord op de laatste vraag vond ik dan weer wel echt een goed antwoord :)
Iedereen in de video weet er natuurlijk wel iets vanaf, maar heeft ook zo zijn eigen specialisme. Zo vind ik de smartphone videoreviews door Arnoud erg goed, hij weet er veel van maar vertelt het toch op een praktische manier. Hetzelfde voor Wout, die presenteert ontzettend goed (mijn mening). Met deze videoseries is het juist grappig om te zien hoe sommigen vragen worden gesteld over iets dat nèt buiten hun dagelijkse schrijfonderwerp valt :)
Maar wat voegen zulke statements toe? Had ze weggelaten en alleen mensen aan het woord gelaten die ook daadwerkelijk een onderbouwing toevoegen (hier en daar een grapje is prima overigens). Je haalt de hele item onderuit door dergelijke domme uitspraken erin te houden.
[Quote]
maar je ziet wel dat op 2 of 3 redacteurs na niemand echt kaas heeft gegeten van gaming. Daarom vraag ik me toch af of dit item wel op een site als Tweakers past


Die paar redacteuren zijn dan de mensen (bijv. Paul en Jurian) die de gaming tweaken.
De rest doen bijv. de smartphones of tv's. Die hebben er misschien wat minder mee, en hebben 1 of 2 games gespeeld. Die halen alles van de reviews en geven daar hun mening over.
Sorry hoor, "ik heb zelf niet met die consoles gespeeld maar ik zag ze voorbij komen" "ik heb...... ik heb "
Waarom wordt zo iemand gevraagd om iets over consoles te vertellen. Nee UT2004 is de game van 2013 da's een eerlijk antwoord. :)
Arnoud Wokke was dan in rest van de hele video niet te zien, alleen op het einde en dat lijkt me meer een grap.
Idd, slaat nergens op ....
Welke strijd? De xbone is hier nog niet eens uit. Dus is er ook nog geen sprake van strijd...
Vooralsnog is de Xbox one in NL makkelijker te krijgen dan de PS4. Je gaat naar microsoftstore.de je plaatst je bestelling en een paar dagen later staat de postbode met een pakket bij je voor de deur. (in NL)

Kijk je dan op de UPS sticker, dan is hij zelfs vanuit NL verstuurd (schijnbaar een magazijn in Oostrum(Lb))
Launchgames van de next-gen vind ik ook niet zo bijzonder. Vind het dan ook niet erg dat ik er nog geen heb. Ik kijk wel uit naar Infamous Second Son. Denk dat ik op launch van die game wel een PS4 ga halen. Overigens mag er van mij best een keer een nieuwe UT komen.
same here!! ik haal mijn ps4 als infamous in de winkel ligt :)
Wat een slecht filmpje zeg. Sorry hoor, maar wat interesseert mij de opinie van de redactie die voor een groot gedeelte geeneens gamers zijn? "Ja, de beste game is denk ik The Last Of Us. Ja, ik heb het nog niet gespeeld maar als ik zo de reacties hoor en lees?". "Ik ben erg benieuwd naar GT6 (voor de redactie: dat is de afkorting van Gran Turismo). Oh, is dat voor de PS3. Oh, nouja zoveel interesseert het me dus".

Ik ging er echt voor zitten, maar dit was echt zonde van mijn tijd. Oh, en een tip. Als je dan toch slechte interviews wil afnemen, film nooit de geïnterviewde recht van voren.
Tja, volgens mij is heel deze serie video's van het Jaaroverzicht 2013 achter elkaar opgenomen.
Van de betreffende redacteuren zullen alleen de game redacteuren voldoende ervaring hebben met de nieuwe consoles om daar daadwerkelijk een goed oordeel over te kunnen vellen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee