Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Wargaming.net: gered door tanks en online free-to-play

10-08-2013 • 08:00

82 Linkedin

Met World of Tanks heeft Wargaming.net zich in nog geen drie jaar definitief op de kaart gezet in de game-industrie. Voordat de online free-to-play-game in 2011 in Europa uitkwam, was het echter bepaald geen succesverhaal voor de Wit-Russische uitgever en ontwikkelaar. De strategiegames die het bedrijf sinds 2000 ontwikkelde wisten het westen van Europa niet te bereiken en waren stuk voor stuk financiële mislukkingen, ondanks dat de titels geen slechte reviews scoorden. Desondanks zat het bedrijf te wachten op de hit die World of Tanks uiteindelijk werd, anders zou het wel eens heel anders afgelopen kunnen zijn met het bedrijf.

Nu Wargaming bijna vijftien jaar bestaat en betere tijden voor het bedrijf zijn aangebroken, nodigde het de pers uit in Minsk om het bedrijf beter te leren kennen. Gamesredacteur Jurian Ubachs neemt je in deze videoreport daarom mee naar de begindagen van Wargaming om te kijken naar hun eerste games en waarom het zo lang geduurd heeft voordat het bedrijf voet aan de grond kreeg in de rest van Europa en de wereld. Ook werpt hij samen met enkele medewerkers van Wargaming een blik op de toekomst van het bedrijf om te kijken of online free-to-play ook de komende jaren de strategie van Wargaming.net blijft. Maandag besteden we in een aparte video aandacht aan de eerstvolgende release van Wargaming, namelijk World of Warplanes.

Reacties (82)

Wijzig sortering
zelfs een fan van WoT, met premium, je hebt dan net even meer mogelijkheden en leuke extra's, maar zeker geen Pay-toWin. in een premium voertuig is de kans best groot dat er een prutser in zit, vooral de Löwe's. ze mogen alleen wel wat aan de game engine optimalliseren, slechts 1 core wordt volledig belast, dat is in een normale PC eerder de bottleneck dan de GPU.
Mee eens, WOT is een mooi voorbeeld hoe een gratis game leuk kan zijn voor diegene die het gratis wil blijven spelen en meer XP en ingame credits voor mensen die premium spelen. Ik speel ook nog steeds premium puur omdat er nog een paar tanks zijn die ik vrij wil spelen, daarna probeer ik toch echt om het non-premium te doen want EUR 9,95 per maand is niet niks.

WOT is sinds de laatste patch behoorlijk tank-vriendelijker geworden omdat er nu veel minder arties in een game zitten. Voor die patch had je regelmatig tier IX en X rondes met 3 tot 5 arties per team. Dat was als heavy tank/ TD niet leuk meer.
Löwe tanks zijn sniper tanks, als die close combat gaan en het tegen meer dan 1 tank moeten opnemen leggen ze het vaak af, onafhankelijk van wie er in zit. Daar was bv de KV-5 premium tank weer beter in.
Ach, Premium tanks vallen gewoon eerder op en zijn zo een makkelijk doelwit. Heb genoeg prutsers in gewone tanks gezien, maar daar word echter niet vaak over gerept.

Zelf werd ik ook vaak al snel as prutser gebrandmerkt, omdat ik een TYpe59 heb. Even later was ik de laaste over en vernietigde vijf tanks om de winst binnen te halen. Dank je wel, elite free players !

[Reactie gewijzigd door Madrox op 11 augustus 2013 08:42]

Mooie reportage!
Mooi bedrijf met hun free-2-play zijn ze wat mij betreft op de goede weg.
Vaak genoeg zou je een game gewoon even willen uitproberen om te kijken of het wat is voor je.
Bij de traditionele markt ben je gelijk 50 euro kwijt, free-2-play zorgt er in mijn beleving voor dat je een grotere groep kennis laat maken met je games en daarmee een grotere fanbase opbouwt.
Uiteindelijk zijn de echte fans (als de game bevalt) bereid om uitgaven te doen en de game op deze manier te steunen.
ik vind het ook een fantastische game
ik heb er ondertussen een kleine 200 euro aan gegeven
je zou denk wat zoveel maar als je dat uitrekent in uren speelplezier zat ik al aan meer als ik normale games aan 50/st zou kopen dus dubbel en dik waard
ik ben ook voorstander van free to play zodat je het kan uitproberen
bij bv. iracing is er een muur van ga ik betalen of niet ? en uiteindelijk haken er zo veel af
en mits dat ze world of warplanes en world of warships aan het maken zijn zullen ze nog een mooie toekomst hebben.

maar de game die ik van droom is dat die 3 verenigd in één spel }>
al gaan de geruchten dat het mission impossible zou zijn ;(
De makers van War Thunder doen volgens mij hetzelfde. De tanks en boten zijn niet beschikbaar, maar zitten al wel in het spel.
Zij zijn begonnen met de vliegtuigen en nu zijn ze bezig met de tanks.
World of tanks is begonnen met de tanks en zijn nu bezig met world of warplanes.

Je bent bij War Thunder op dit moment een vliegtuig, maar je wordt ook beschoten door tanks en schepen, die je dan ook kapot kan schieten, en overal in de game is het al duidelijk dat je later ook kan spelen als een boot of tank

http://warthunder.com/

Over de grondtroepen
http://warthunder.com/en/news/208/current/

helemaal onderaan zie je ook wel staan dat er op dit moment alleen een optie is voor vliegtuigen, maar dat de knoppen voor tanks en boten er al zijn.

http://forum.warthunder.c...0-94179900-1368704103.jpg
http://i.imgur.com/EgmF1fS.jpg
http://imageshack.us/a/img577/8937/shot20130319194937.jpg
Mjah, met voetbal van een paar tientjes kan je ook vele uren hebben. Het is maar hoe je het bekijkt. The Elder Scrolls heb ik nog meer tijd ingestoken dan WOT, en die koste ne nooit meer dan 50 euro.

Kortom, links of rechtsom. Het blijft duur.
Ze hebben in ieder geval flink geinvesteerd in reclameblokken op tv, bij discovery / history etc zie je reklame voor dit spel.
Ze hebben ook vaak speciale events, dat is aan de ene kant wel leuk. Maar trekt ook de mindere spelers aan. Maar ja dat hoort erbij.
Heb vroeger wel prem account gehad, maar spel verveelde me op den duur. Dus speel nu een tijde war thunder ook een F2P maar dan vliegen, tegenhanger van World of Warplanes.
Mensen die brullen dat F2P games te veel om geld draait dankzij upgrades of beter gear:

So what?
Er zijn veel meer mensen die tegen de 100€ uitgeven elke week op een fuif/festival.
Rokers bijvoorbeeld geven ENORM veel geld uit aan iets dat opbrand...

Ga eens een avond bij je ouders eten, spaar je ook een 5€ uit aan eten maken/kopen.

Er zijn zoveel dingen waar je onnuttig geld aan uitgeeft.

Geld uitgeven aan een spel waar je alleen maar plezier aan kan hebben is helemaal geen taboe, als je het niet kan betalen, denk dan maar eens waar je een beetje op kan besparen, dan ben je al een pak geholpen op zo een F2P spel.

Met 30€ kan je al héél wat doen op de meeste games hoor.

Koop eens een keer geen nieuw schoenen?
Ga eens met de fiets naar je werk, bespaar je snel 50€ uit aan benzine.

Wat nog allemaal, als je overal een beetje op je geld let kan je in principe het spel uitkopen xD
Het spel uitkopen? Dat gaat je bij WoT niet lukken. Ook al zou je 10K neertellen, je zal toch echt moeten spelen om verder te komen.
Ja, het was ook maar een gezegde :p
Ik heb WoT sinds november vorig jaar tot voor kort gespeeld en er veel plezier mee beleefd. Echter ging op een gegeven moment het grinden in combinatie met de teams die je in het weekend tegenkomt mij dusdanig tegenstaan en vond ik dat tanks die ik eenmaal volledig had kwa modulen ook niet lang leuk genoeg bleven om te spelen. Daarnaast is het een spel waar je veel tijd in moet stoppen om er beter in te worden, en die tijd stak ik toch liever in andere dingen. Desondanks geen spijt van dat ik van februari tot deze maand premium gespeeld heb, ik heb er toch meer dan een half jaar plezier van gehad wat voor mijn doen aardig lang is voor een game.
Ik heb het een avondje geprobeerd maar vond er niet heel veel aan. Werd altijd als een van de eersten overhoop geschoten en van dat hele aankoopsysteem snapte ik niet veel. Persoonlijk vond ik het nogal verwarrend Je kreeg wel credits maar goud moest je kopen met echt geld (zover ik er wijs uit werd). Dan is de lol er voor mij al vanaf.

Voor mij hoeft dat hele F2P niet en van al die games die abonnementen vereisen word ik ook niet blij. Ik wil veel liever een vast bedrag betalen voor een compleet spel in plaats dat ik steeds ingame aankopen moet gaan doen om toch een volledige belevenis te krijgen.

Maar goed, F2P zal wel de toekomst worden, wat voor mij betekent dat ik geen spellen meer ga kopen en een andere hobby moet zoeken.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 10 augustus 2013 09:43]

Hahaha, patience young padawan :).

Natuurlijk zit er een element in het spel waar je met echt geld voor moet betalen. Het is een commercieel bedrijf me een stel devs in dienst enzo. Er moet geld binnenkomen op een of andere manier.

Maar, het is ook wel degelijk FTP. Dus, daar zijn gescheiden systemen voor: goud en "zilver" . Met goud credits koop je een paar minder belangrijke dingen zoals permanente camo, iets betere ammo en crew boosters, etc. Belangrijker is dat je ook "premium tanks" en "premium game time" kunt kopen met goud. De rest is zilver, toch het primaire in game betaalmiddel.

"Premium" game time geeft vooral zilver credits per ronde, als je boven zeg tier 5 wilt komen valt dat niet mee zonder een premium account, omdat je kosten te hoog worden. Voor andere dingen hoef je niet echt goud uit te geven om mee te blijven doen, totdat je in clanwars komt.

Dus tot tier 5 en zonder clanwars hoef je geen geld uit te geven. Als je je beperkt tot tier 5
mis je m.i. weinig qua belevenis in public matches.

[Reactie gewijzigd door abacaxi op 11 augustus 2013 16:17]

Meestal is tier 8 ook goed te doen zonder premium (tenzij je dood gaat met hooguit 500 damage done :P )
Ik heb het vorig jaar mei geprobeerd en toen snapte ik er ook geen bal van een ben ik gestopt.
Toen ik het echter in januari opnieuw probeerde ben ik er verslaafd aan geraakt en als alles helemaal duidelijk is, is het hartstikke simpel. (Zo simpel dat je je afvraagt waarom je het nooit gesnapt hebt)

En betalen voor dit spel is echt niet nodig, je kan gewoon alle tanks krijgen alleen duurt het wat langer.
De premium tanks die je met goud kan kopen zijn ingame ook gelijk aan de andere tanks, je verdient er alleen wat meer credits mee per ronde.
Mijn advies, probeer het nog een keer, het is het waard imo ;)
Ik speel geheel zonder goud.

Rond de tier 7 tanks loop je dan wel tegen een soort plafond aan - ammo en repairs kosten zoveel credits, dat je zonder premium account regelmatig met verlies uit een game komt (meer uitgaven dan inkomsten dus). Tot tier vijf a zes kom je redelijk snel vooruit, en als matig speler kun je regelmatig upgraden enzo met de credits en xp die je krijgt. De voortgang vanaf tier 7 is zo traag, dat je zonder goud bijna niet in tier 8 kunt komen. Misschien als je een briljant speler bent...
WOT is volledig F2P, je hoeft niks met goud te kopen.

Goud is nodig voor:
Premium tanks die niet echter sterker zijn, maar wel extra geld verdienen en meteen maximaal zijn uitgerust.

Goud is nodig voor premium account, waardoor je een x2 bonus krijgt.

Denk dat je er gewoon even een 3 dagen voor moet zitten dan snap je het misschien.
Zo niet dan ligt het niet aan het spel maar ergens anders aan.
Mense kopen dingen om macht te krijgen, ook in een spel. Waarom denk je dat f2p(of gewoon p2w) spellen zo populair zijn.(kijk naar spellen als Aion f2p)

Maar spellen met een Subscription is niet eens zo erg. Je betaalt elke maand, maar ze zorgen wel weer elke keer voor nieuwe content, dat je bij een full game als DLC moet kopen. Er zijn ook f2p spellen dat je helemaal niet sterker maakt of meer macht geeft, spellen als league of legends.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 10 augustus 2013 15:09]

Of zoals World of Tanks.

Eerst had je nog de premium ammo (meer penetratie), maar die kostte wel zoveel dat als je daar alleen maar mee speelt het je fortuinen gaat kosten. Tegenwoordig zijn deze ook voor credits te kopen en krijg je niet meer 'macht' met gold, maar is het vooral een manier om het makkelijker te maken voor je (premium tanks=meer credits, premium account is meer credits en meer xp).
F2P en sub-based is inderdaad ook niet mijn ding.

Het liefst heb ik gewoon de game en dan expansions... dus niet DLC maar echt grote expansion-packs.

Bij sub-based zit je aan maandelijkse kosten waar je niet op zit te wachten en bij F2P worden in-game beslissingen vaak gemaakt met het idee "hoe krijgen we een klant zo ver dat hij spullen koopt" in plaats van "hoe maken we een goede game".

Dat viel me bijvoorbeeld zo tegen bij Guild Wars 2. Die kwamen als B2P en kijkende naar hun voorloper was dat een geweldig concept maar nu lijken ze ook meer een F2P weg in te slaan en daarmee gaat de kwaltijd van het spel drastisch achteruit.

En het is waar dat ze half complete spellen leveren en dan de rest lost verkopen via DLC. Vergelijk bijvoorbeeld BF3 eens met BF1942. Bij BF3 heb je alle uitbreidingen nodig om eigenlijk met de content vergelijkbaar te zijn dan wat er bij BF1942 al in de basis zat. En dan waren er nog 2 echte expansions voor BF1942.Tegelijkertijd worden veel games toch meer algemeen gemaakt waardoor het een breder publiek aan zou moeten trekken.

Games worden steeds meer snel geld op de korte termijn in plaats van goede kwaliteit dat blijft op de lange termijn.

Misschien komt het ook door het verbreden van de markt tenslotte toen BF1942 uit kwam toen was gamen nog iets voor 'nerds' en ondertussen doet vrijwel iedereen het. Ik denk echter toch dat zorgen voor echte kwalitatief goede games met een B2P betaalsysteem het beste werken voor de langere termijn. Je moet dus de bedrijven zoeken die meer geïnteresseerd zijn in het geld op de langere termijn dan snel geld op de korte termijn.
Met Credits en XP kan je upgrades "kopen" , als je echter te weinig credits hebt kan je die krijgen met gold. Gold koop je met echt geld, duh. Dat is hun inkomsten bron.
En XP, XP verdien je op het slagveld. (deels ook met een premium tank en/of premium account (betaald per mnd.). Dan krijg je bonus XP per battle.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 11 augustus 2013 08:25]

Je hebt goud niet echt nodig om dingen te kopen.
Je hebt drie zaken
XP: daarmee kun je zaken "ontwikkelen" betere uitrusting voor de tank en nieuwe tanks
Credits: dat is je "geld"
Goud: ook geld om speciale tanks te kopen of andere speciale items te kopen. De garages is het enige als je tanks gaat verzamelen.

Vergeet het goud en het is redelijk simpel.

Ik kan me in dat afschieten vinden. Je begint net, en moet het spel leren.
Er zijn tanks van 10 niveaus, maar je ziet vaak dat mensen die niveau 5 of zelfs 10 al hebben toch op niveau 1 spelen. De "sealclubbers" en "statpadders". De een doet het om lekker veel medailles te scoren, de ander omdat hij niveau 1 spellen gewoon leuk vindt.
Wat WOT eigenlijk zou moeten doen, is mensen die minder dan X spellen gespeeld hebben niet bij de ervaren spelers in zetten. En dan moeten ze nog de mensen uitfilteren die een 2e of 3e account aanmaken om te kunnen sealclubben. Dat lijkt mij ook niet onmogelijk.
Nogal een dramatische post to be honest en ik heb al wel goede alternatieven gezien voor de 'Je koopt een game en alles is voor u'.

Het mooiste voorbeeld is iRacing. Het is niet f2p maar subscription based en je moet dan nog content kopen ook (als je andere banen / autos wilt).

Maar het mooie aan iracing is dat het publiek dat je er tegen komt wel iets volwassener is. Ik zal niet zeggen dat iedereen er een groot licht is. Zeker in de lagere leagues, maar je hebt toch het gevoel dat je echt kan racen.
Ook is er constant verdere development, je moet voor de server bepalen. Dit is anders als een single player waar als de developer de game op de markt brengt hij er geen kosten meer aan heeft. Het is logische dat het daarom moeilijk voor hun is om een eenmalige vaste prijs te vragen.

Ook als ik zie hoeveel ik uit eindelijk aan de game heb uitgegeven is dat een 60 euro. Daarvoor heb ik de game een paar maanden kunnen spelen en nog wat content gekocht. Uiteindelijk kom je dus op dezelfde prijs uit. Moest het nu echt een game zijn die ik elke dag zou spelen kan ik gewoon mijn subscription verlengen en betaal je als je met een goede actie koopt een 60 dollar per jaar ofzo.

Waar ik wel geen fan van ben is dat je met ingame zaken te kopen voordelen krijgt (f.e. beter warens), maar dit is niet in iracing.
Ik wil geen subscriptions / abonementen hebben. Tenslotte speel ik niet regelmatig. In rustige tijden ben ik maandelijks geld aan het betalen voor een spel dat ik niet speel. Bovendien valt er op die manier ook niks te besparen. Als ik nu een spel wil hebben wacht ik tot deze flink is afgeprijsd of koop de titel 2e hands. Dat bespaart niet alleen veel geld, maar veelal zijn ook bepaalde bugs opgelost en is het spel beter speelbaar dan bij de release.

Tegenwoordig krijg je alleen nog halve spellen; magere single player, uitgekleedde multi-player en je mag vervolgens nog een keer betalen voor DLC en microtransacties. Daar betaal ik toch zeker niet de volle mep voor ? Studio's en uitgevers proberen op die manier de controle weg te nemen die ik over mijn aankopen heb. Zo ontnemen ze mij de mogelijkheid om geld te besparen. Thanks, but no thanks. Daar trap ik niet in.

Zo had ik de fout gemaakt om bij Modern Warfare 3 zo'n € 30 uit te geven aan 2 mappacks (PS3 versie). Vervolgens selecteert het spel 9 van de 10 keer kaarten die standaard in het spel zitten. Die ene keer dat een kaart uit een mappack wordt geselecteerd wordt deze in veel gevallen weggestemd door de overige mensen in de game-lobby.

Kortom; een hoop geld door het riool gespoeld. Daarom ben ik dus ook absoluut geen fan van dat hele DLC gebeuren. Als ik € 60 uitgeef verwacht ik daar een compleet spel voor te krijgen. Al die trucjes om klanten te binden met abonnementsdiensten en lokservices zoals F2P maken op mij niet veel indruk.

Ik snap wel dat er hervormingen nodig zijn in de gameindustrie, maar ik betwijfel of dit de toekomst is. Mij maak je er in ieder geval absoluut niet blij mee.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 10 augustus 2013 11:32]

Ik zou ook niet meteen goud gaan kopen als je WOT 1 dag gespeeld hebt. Geweldige aan F2P is dat je het uit kan proberen. En een goede F2P game laat je alles uit proberen en geeft je geen restricties, zoals WOT ook niet doet.

Zelf vind ik de game aardig. Het is niet mijn stijl om te "campen", en dat gebeurt wel vaak in de game. Ik ben meer van hier ben ik en ik knal je overhoop of jij mij (maar dan ben ik al kapot geschoten ^^).
Ik speel het spel al sinds de gesloten beta periode, en vind het nog altijd leuk. Random games zijn echter wel soms triest in hoe weinig inzicht je teamgenoten hebben.

Ik speel ongeveer een jaar alleen nog maar als ik in platoons (groepjes van 3) of companies (groepen van 15) kan spelen. Op die manier heb ik vrienden om mee te praten tijdens het spel, en kan je een grotere impact op het spel hebben door samen te spelen.

Dat heeft wel als effect dat je minder games kan spelen (je moet telkens wachten tot heel je groep eraan is vooraleer een nieuw spel te starten), maar dat vind ik minder erg.
Gameplay met een T-50-2, helaas is die tank eruit. de MT-25 is het toch net niet. en het zal mij benieuwen waar ze meekomen,. WOT is veruit mijn favo game.
WOT was mijn favoriete spel, echter je investeert tijd voor nieuwe tanks en weet ik veel wat en dan gaat WOT doodleuk de leuke tanks bij elke release naar beneden aanpassen omdat goede spelers er te dominant mee zijn,verder, men scheld je in het spel voor rot als je niet speelt zoals zij denken dat het moet, een beetje om moe van te worden.
Je hebt net competitieve online gaming samengevat in een notendop.

Je doet alsof balancing een slecht iets is, maar zou jij in een Ford Escort tegen een Ferrari willen racen dan? Sommige tanks bleken achteraf gewoon veel te krachtig. In WoT valt t wat mij betreft allemaal nog mee vergeleken de gemiddelde Moba, zowel qua hoeveelheid balancing en het niveau van de community.
Dit is helaas iets wat je in elke online game ziet. Je wordt continu uitgescholden om niets.
Mensen hebben online echt totaal geen manieren. Heel jammer dit verpest de sfeer helemaal.
en dat heb je cod niet?
De T-50-2 was leuk voor diegene die er mee rijd, voor de rest was het een totale ramp, een stockcar die de gehele gameplay voor alle anderen om zeep hielp. Nee, je noemt 1 van de slechtste voorbeelden.

Net zoals de Type59 die ik zelf reed. In het begin was die nogal OP en een pack van die dingen was een ramp voor de tegenstander. Nu is die generfed, en idd, voor mezelf niet zo leuk meer als eerst, maar ik begrijp de nerf wel. Iedereen die er niet mee vocht, was zwaar gefrusteerd.
Ze zijn in ieder geval er constant me bezig om de tanks te balanceren (net zoals blizzard), sommige tanks waren/zijn gewoon overpowered.
Offtopic:

Ik wil niet betweterig overkomen, maar de T-34 was met 20 pk/ton een van de meest krachtige tanks in WO2. De Tiger 2 had bv maar 10 pk/ton. Ook de Britten hadden een aantal zeer snelle (Crusader) en een aantal trage, zwaar gepantserde tanks (Mathilda). Het verschil in tank prestaties was groot in WO2.

Na WO2 is dat verschil duidelijk verminderd door de komst van de Main Battle Tank (MBT) zoals de T-54/55, Centurion, AMX-30, M-48/60 en de Leopard 1.

Militaire techniek is een hobby van me. In het museum in Overloon is een grote collectie voertuigen / tanks te bezichtigen, net als in Koblenz en Munster (beide Duitsland).
Op elke Duitse tank verloren de russen er zo'n 6 a 7. T-34's werden massaal geproduceerd en massaal geslacht op het slagveld. Een T-34 was geen match tegenover de Tiger.

Btw, veel klopt er niet aan de beweeglijkheid van de tanks in het spel. Draaicirkel vaak te snel, turrets te snel, on/offorad snelheid wat niet deugt...etc.etc.

Maar ach, het is vooral een Arcade Tank Shooter, met een semi-historisch sausje.
Vergeet niet hoe de Tiger een 88 in z'n koepel had hangen, en ondanks de slechte vorm van het pantser was deze wel ontzettend dik. Natuurlijk trok de Tiger vrij traag op, maar elke meter die afgelegd werd kreeg je niet terug zonder veel verliezen onder je eigen pantserdivisie.
Offtopic:

Een tank moet een balans zijn tussen vuurkracht, bepantsering en mobiliteit. Daarnaast zijn productiecijfers in een oorlog zeer belangrijk. Historici denken dat de T34 hierin het beste in is geslaagd. Het was een middelzware tank met goede mobiliteit (e.g. brede rupsbanden) en vuurkracht.

In absolute zin waren de zwaardere Duitse tanks sterker. Ik denk hierbij aan de Panther tank (die voor een deel was geïnspireerd door de T34) en de Tiger tank. De Tiger 2 was eigenlijk te zwaar voor zijn motor.

Waar het met name mis ging was dat de Duitsers nooit in staat waren grote hoeveelheden Panther en Tiger tanks te produceren. Hoewel hun kill / death ratio vrij indrukwekkend waren, denken historici toch dat het beter was om een eenvoudigere tank in grotere aantallen te produceren. De T34 en Sherman zijn daar voorbeelden van, hoewel de Sherman geen beste tank was en het vaak moest afleggen tegen de Duitse tanks.

Ontopic:
ja mooi bedrijf. Oost Europa heeft natuurlijk al meer toppers op zijn naam (e.g. STALKER; Metro)
Offtopic:

Je vergeet 1 ding: Brandstof!! Doordat de Toendra bevroor en later ontdooide was dit een groot probleem voor de Duitsers.
De T34 moest het ook vaak afleggen tegenover de Tiger/Panters. Gelukkig waren er ook nog genoeg Stugs en PzIII en PzIV's om te bevechten. Daar kon de T34 wel goed partij bieden.

Maar nummers geven uiteindelijk de doorslag. Ook een Tiger/Panter heeft maar zoveel shells bij zich, als support ff niet dichtbij genoeg, komen ze zonder te zitten en tegenover een zwerm T34's is een ammo-loze tank weerloos.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 11 augustus 2013 08:35]

Ontopic:
Ik vind The Witcher (2) tot nu toe een van de beste games uit het oostblok, kan niet wachten op deeltje 3!
Wat ik ook wel een belangrijk punt van deze game vindt, wat totaal niet genoemd word, is dat het geen 'pay-to-win' game is. Sterker nog, Wargaming mijdt dit in WoT. Ja je kunt een premium account kopen of premium tanks maar die zijn niet beter dan de gratis te onderzoeken tanks.
En dat is wat deze game zo uniek maakt tussen de huidige free-to-play games
Pay to win is zeer zeker wél van toepassing. Echter kost het echt bakken met geld om te winnen. Dan ben je overigens enkel zelf beter.

Je kan met goud premium ammo kopen die wel door bepaalde pantserdiktes gaat en de normale ammo niet. Daarnaast kan je nog wat consumables kopen waardoor je tank beter presteert.

Oftewel, pay-to-win is mogelijk maar duur. Er zijn nog steeds spelers die met gouden ammo schieten, dat is wel jammer, zeker in publics. In clanwars wordt vaak ook verwacht dat je de knip trekt en met gouden ammo speelt :(
Waarschijnlijk heb je dan een tijd niet meer gespeeld, want gouden/premium amm is gewoon met het in-game geld (silver) te koop. Het is alleen duurder dan normale ammo. En dat geld ook voor premium consumables.

Voor zover ik weet zijn alleen de garage slots en de barakken te koop met goud en niet met zilver (dus als je meer dan de standaard hoeveelheid tanks of crew wilt bewaren). En goud kun je ook op andere manieren winnen, zoals deelname aan tournooien enz.

Het grote voordeel van echt geld gebruiken is naar mijn mening dat je tijd koopt. Je kunt dan namelijk sneller het in-game geld sparen waardoor je sneller bepaalde niveaus kunt halen. en dat is (IMHO) geen pay to win, omdat de verschillende niveaus niet tegen elkaar strijden.
Toen ik voor het eerst de vele, vele, vele, vele keren de reclame zag van World of Tanks op irc.tweakers.net was ik wel onder de indruk (mijn interesse was gewekt), maar ik vertrouwde het niet helemaal. Een studio uit Rusland? Mij te shabby. Toen kwam hier de review uit en merkte dat er vele tweakers waren die meededen. IK heb in mei toen een account aangemaakt. Heb sinds deze week een premium account en heb een aantal tier 5 tanks, ben lid van GOT2. Ik doe mee aan de betas van WoT en WoWp. Ik zie vooral uit naar World of Warships :p

Wat goed is: er komt regelmatig een update uit met aanpassingen en nieuwe tanks. Ze luisteren naar hun community. Ze heb ik in het begin een keus gemaakt voor UK tanks, maar noodgedwongen de SPG tree van de USA gepakt. Sinds 8.7 kan ik de SPG's ook van de UK researchen.

Ik weet wel wat ik voor mijn verjaardag wil: een Premium Account en cadeaus uit de giftshop.
Vind het helemaal niet goed dat ze steeds met nieuwe tanks komen, het word steeds meer een chaos en op het laatst weet je amper nog waar eventuele weakspots zitten.

Het zijn trouwens uitsluiten nog fantasy tanks die amper bestaanrecht hebben in een kuch" historische tank shooter.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 11 augustus 2013 08:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee