Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

E3: Battlefield 4

15-06-2013 • 20:39

58 Linkedin

Hoewel veel games een multiplayer-modus hebben, is er op de E3 altijd vooral veel singleplayer-gameplay te zien. Zo bewaart Activision de multiplayer van Call of Duty traditioneel tot wat later in het jaar, en EA heeft ook nog weinig losgelaten over de multiplayer-modus van FIFA 14. Battlefield 4 van DICE vormt echter een duidelijke uitzondering. De singleplayer zagen we eerder dit jaar al in actie, en op de E3 draaide alles om de multiplayer. EA en DICE hadden een setup voor 64 spelers voorbereid waarop de aanwezigen de Shanghai-map konden uitproberen die ook tijdens de persconferentie werd getoond. Op die map beleefde redacteur Jurian Ubachs trouwens zijn naar eigen zeggen meest spectaculaire moment in een shooter ooit.

Een van de vernieuwingen in Battlefield 4 is de Commander-functie. Hoewel, nieuw? Niet echt natuurlijk, want die feature zat al eerder in de shooter van DICE. Battlefield 2 bevatte ook al een Commander-modus. Wat heeft DICE eigenlijk doen besluiten de Commander terug te brengen in Battlefield 4? Om dat te weten te komen spraken we met executive producer Patrick Bach, die ons daar uiteraard alles over kon vertellen.

Reacties (58)

Wijzig sortering
Super vet ben naar 1000 uur BF3 wel toe aan wat nieuws :o
En de MP van BF4 is nog meer verbetert dan ik dacht.
Een paar gameplay/balance en hitreg was voldoende maar :

• Nog betere graphics
• Dynamische maps
• Meer Customization
• Commander mode
• Meer focus op squad play (perks unlock , 5 man squad en waypoints)
• Meer gadgets wapens granaten en voertuigen
• Sommige wapens factions only
• Counter knife
• Minder felle zon/flashlight en scope glare
• Spectator mode
• Voip
• Geen hond }>

Dus een waardige opvolger voor alle mensen die roepen BF3.5 (Haters :( )

[Reactie gewijzigd door beuker19 op 15 juni 2013 22:23]

Anoniem: 471399
15 juni 2013 21:00
Offtopic:
Battlefield 4 ziet er veelbelovend uit, prachtige graphics, goede gameplay voorlopig.
Eerlijk gezegd had ik wat schrik dat EA te twitch-shooter wou gaan, maar dit voorlopig lijkt het er nog niet naar, (Natuurlijk zal er wel zo'n map als Operation Metro in zitten) maar hier had ik als echte Battlefield fan echt wel schrik voor en ik ben zeker dat er nog andere Battlefield fans zijn die hetzelfde vreesden.
Wel had ik liever het class system gezien van in BFBC2, maar het ziet er ook naar uit dat Dice geleerd heeft uit BF3 en het heeft de andere classes wat meer nuttigheden gegeven (Support --> Suppression, Recon --> C4 en Suppression...)
Ontopic:
Commander game mode vond ik nooit een hoogvlieger in BF2, hier ziet het er wel leuk uit, maar als Battlefield fan kijk ik natuurlijk het meest uit naar rush en Conquest.
Verder hoop ik ook dat ze deze map gebruiken voor de Alfa en Beta, zodat het niet dezelfde Operation Metro is als in BF3.
Ik ga hem alleszins pre-orderen :O :P
sorry maar Commander was of zou een grote boost moeten geven aan de teamplay (in BF2). Ik BF2 heb ik dat nooit zo ervaren maar vond het idee geweldig. Ik heb het echt gemist. Zeker als je met een clan/een serieus team gamed is het geweldig mooi om goed te kunnen teamspelen, goed samenwerken en commander is daar dan ook een echte toevoeging op
Commander was inderdaad een goed element, net zoals squads met squadleaders die dienden als mobiel spawnpunt. Dan moest je de squadleader tenminste beschermen wat wel spannender was. In BF3 was de squadleader redelijk onbelangrijk, leek me.

De enige flaw van de commander in BF2 was de radio spam bij het spotten van vijanden. Hemeltergend! Voor de rest denk ik dat de flaws waar die lead producer op wijst eerder aan de speler zelf ligt. Als een commander enkel doet waar hij zin in heeft, of een bepaalde squad bevoordeelt, (of bv met opzet voertuigen dropte op zn team :D) dan ligt dat niet aan het spel.
Ziet er allemaal erg gaaf uit. Ik vond BF3 al een prachtige game kwa graphics en gameplay, maar het verhaal van de singleplayer campaign was ruk. Hopelijk valt het in BF4 niet tegen.

En zoals al gezegd werd in de video report: de basis van de multiplayer is er al. De game hoeft niet een totale metarmofose te ondergaan, zolang er maar wat vernieuwing is ten opzichte van de oude Battlefield.

[Reactie gewijzigd door yannickzz op 15 juni 2013 21:02]

Ik vond anders het verhaal van de singleplayer niet slecht, het moment dat terroristen je uit je tank trekken en wat je erna ondergaat pakte me toch wel een beetje. Het enige mindere vond ik de scripted events (druk a, spatie, terug a, spatie, f, rechtermuis,...) en een behoorlijk pijnlijke bug die me een heel level deed herhalen.

Ik kijk ook uit naar deze alleen had ik echt gehoopt dat het een 2142 achtige game ging worden maar die hoop is al een paar maand de deur uit.
Het verhaal ging nog wel in de single player maar de manier waarop je het moest spelen was niet dice waardig, single player van bv bc2 was opener, je had meer vrijheid en dat ga je nu ook wat meer in bf4 zien.
Ziet er goed uit, maar zelf zou ik graag weer eens terug gaan naar een WOII setting. We zijn de afgelopen jaren doodgegooid met shooters in de huidige tijd, het voelt toch weer als meer van hetzelfde. Natuurlijk zijn er ook al diverse WOII gebaseerde MP shooters geweest, maar de laatste is alweer van zo lang geleden dat er met de huidige technieken genoeg mogelijk is om dat weer tot een hele andere ervaring te maken.
Een nieuwe battefield: battefield wold war II zouw wel nice zijn met de Frostbite engine. ;)
Anoniem: 452453
@yhsper15 juni 2013 22:13
Of een soort spinoff... Misschien als DLC pakket (ben niet echt fan van DLC, maar wie weet) Nou hoef ik niet perse weer Wake island te spelen hoor, maar het zou idd wel tof zijn om revamp van Omaha Beach of Coral Sea te krijgen. Dat waren toch de maps waar ik, in BF:1942, het meeste plezier uit heb weten te halen.

Of idd een BF:1945 Beetje "capture the flag/Reichstag" tegen de russen spelen :P
Volgens mij had BF2142 ook een commander ;)
opzich had BF2 ook een commander ding...
Het ziet er allemaal enorm mooi uit, zowel de graphics als de physics! Als de gameplay net zo goed, of zelfs beter wordt dan in Battlefield 3, wordt dit echt de benchmark voor de Next Gen shooters. Ik ben onder de indruk van deze game!
Ik heb spijt van mijn aankoop van BF3. Geen offline spelen met bots en ook het zoeken naar servers via een browser kon ik niet echt waarderen. Verder vond ik de game net iets te zwaar draaien, terwijl ik toch een I7 met een HD5990 en 6GB geheugen heb. Mochten er weer geen bots in zitten, dan voor mij geen BF4. Op deze punten vind ik bijvoorbeeld BO2 toch een stuk beter, zelfs met een verouderde engine.
Anoniem: 471399
@Chayan7115 juni 2013 21:04
Verder vond ik de game net iets te zwaar draaien
Die graphische schoonheid komt met een kost :)
Mochten er weer geen bots in zitten
Daar ben ik nu niet mee akkoord, ik vind wel dat er oefenzones in de singleplayer moeten zitten om newbies te leren vliegen. Verder vind ik gewoon dat de Bot-dagen gewoon voorbij zijn, een goede singleplayer campaign is goed genoeg. En als je trouwens de beste BF experience wil dan speel je gewoon de multiplayer.
Wut?

Waarom zou je met bots willen spelen als je ook tegen echte spelers kunt spelen?

En een 5990? BF3 draait prima met een GXT560Ti, mits je de settings op med/high zet.
Ik zou ook liever mulitplayer willen spelen dan tegen bots alleen mijn internetverbinding is ****. Soms probeer ik nog Team Fortress online te spelen en dan heb een ping van tussen de 60 en 100. zo erg is dat niet maar heb ik soms drops naar boven de 300, de ping van tussen de 60 en 100 haal ik ook alleen wanneer ik mijn laptop verplaats naar een andere kamer. Dat is een van de redenen dat ik BO2 ga kopen ipv BF4, ik kan dat gewoon niet aan.
Sorry maar BO2 kan op geen enkele manier tippen aan BF3. Ik was een COD fan vanaf deel 1 t/m MW2 maar sindsdien vond ik eigenlijk alleen de zombie modes coop met een paar vrienden leuk. BF3 was leuk, ik vond dat meer Bad Company 2 V2.0. BF4 lijkt mij een hele vette game te worden, vraag me af of de COD reeks dat niveau kan halen (voor mij zijn verkoopaantallen geen maatstaf voor de kwaliteit van een game).
omdat er geen bots in zitten, zal je het spel niet spelen?
Ga dan maar snel terug naar CoD.. :w
BF4 is gewoon wat BF3 destijds al had moeten zijn, zo zouden er in BF4 ook zaken aangepakt zijn waar de BF3 community (van begin af aan nota bene) over heeft geklaagd. Jammer dat EA dat dan weer als kans ziet om nog meer geld van de klant zich eigen te maken. Ergens hun goed recht, maar aan de andere kant zegt het ook wel wat over de mentaliteit bij EA.

Jammer dus, dat DICE destijds is overgenomen door EA.

EDIT:
Gezien de reacties: Ik heb zelf BF3 helemaal compleet en heb er zo'n 180 uur in zitten. Het is voor mij zijn geld ook wel waard geweest, maar dan nog had EA / Dice best naar de community mogen luisteren en alsnog Commander inbouwen en de lag issues oplossen. Vandaar dat ik BF4 eerder zie als BF3.5.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 16 juni 2013 12:55]

nou nou nou altijd weer zo negatief, er zijn altijd mensen die iets te zeuren hebben over BF3. Ik en vele met mij hebben zich uitstekend vermaakt in de multi player (en single) en aangezien ik zelf ook de Bf3 community ben, ben ik gewoon rete blij met de bf4 en die is ook gewoon weer 40 euro driedubbeldik waard.
(ik denk op zijn minst 400uur bf3 gespeeld te hebben, voor 30 euro en nog iets van 30 euro voor DLC, hoeveel games ken jij die dat bieden voor dat geld?)

EDIT:
Lagg issues.. sorry ik heb nooit lagg bij BF3, alleen als ik torrents DL voor de rest heb ik altijd lage ping, maar ja ik ga ook niet op japanse of Koreaanse servers spelen. Ik haal veel plezier uit de Duitse/Engelse/VS Servers. Ik heb overigens nooit de commander functie willen hebben maar ja die krijg je er nu bij met BF4.

BF3 heb ik voor 30 euro gekocht plus 2 dlc's van 15 euro pp. Maar je kon ook het premium pakket kopen wat bij release 50 euro koste incl alle DLC.
BF4 kost alleen 60 euro pre-order/delux kit, standaard BF4 Zal snel voor 30 euro over de toonbank gaan ala bf3.

Op price watch staat BF4 al in prijs voor 40 euro. Deluxe edition voor 70.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 16 juni 2013 00:32]

Empire Earth - richting de 1000 uur aan het gaan en voor 15 euro/gulden 10 jaar terug gekocht.
Age of Empires - 20 euro en denk richting de 500 uur.
Planetside2 - ~20 euro aan SC en meer dan 200 uur.

Daar heb je alvast al drie :P
Wolfenstein ET: gratis. Meer als 400 uur.
CoD4: 40 euro? Ook rond de 14dagen (=300uur)
nou nou nou altijd weer zo negatief, er zijn altijd mensen die iets te zeuren hebben over BF3. Ik en vele met mij hebben zich uitstekend vermaakt in de multi player (en single) en aangezien ik zelf ook de Bf3 community ben, ben ik gewoon rete blij met de bf4 en die is ook gewoon weer 40 euro driedubbeldik waard.
(ik denk op zijn minst 400uur bf3 gespeeld te hebben, voor 30 euro en nog iets van 30 euro voor DLC, hoeveel games ken jij die dat bieden voor dat geld?)
Dat heb ik ook en ook ik heb BF3 compleet, uiteindelijk heeft me dat ongeveer 100 euro gekost, iets minder dan een euro per uur; goedkopere entertainment vind je nergens, daar zal je mij niet over zien zeuren.

Maar ik vind wel, dat als een community van begin af aan al om commander vraagt en er óntzettend veel klachten zijn over lag, dat EA (of Dice for that matter) best serieus had kunnen kijken naar de opties ervoor. Dát is wat ik bedoel. Jammer dat er altijd weer mensen zijn die negatieve dingen niet anders kunnen lezen. ;)

Zie het als een auto die je koopt waar van begin af aan problemen mee zijn. Dan ga je toch ook naar de garage toe, of niet dan? :?

BF4 is echter via de officiele wegen geen 40 euro, maar 60 euro, volle pond dus, net als met BF3 destijds.

Daarbij heb ik Bad Company 2 voor nog minder geld met meer uren gespeeld. :) En Team Fortress 2, die ik destijds ook nog gekocht heb voor 20 euro of zo, heb ik ook veel speeluren in zitten.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 15 juni 2013 22:58]

Gamers klagen altijd, over BF4 gaat ook weer genoeg geklaagd worden. Ik vind anders wel dat je bij BF veel meer waar voor je geld krijgt dan bij CoD.

En ja EA is een commercieel bedrijf en die proberen zoveel mogelijk geld binnen te harken zoals ieder ander bedrijf.
Ik heb nu 598 uur erop zitten met BF3 en is nog steeds aantrekkelijk. Wat commander betreft had BF2 dit reeds en zou een goed aanvulling kunnen zijn. Nu nog zorgen dat er goede beveiliging is tegen de divers tools van BF3 (realware etc)
jammer dat mensen als jij elk spel wat van EA uitkomt weer als mogelijkheid ziet om te janken op EA. dit zegt namelijk ook veel over jou mentaliteit.
Ik vind het jammer, dat EA problemen in hun huidige games niet oplossen, terwijl er bij sommige zaken, van begin af aan over geklaagd is. Als men het vervolgens wel oppakt, dan moet dat gelijk een nieuwe game zijn, waarvoor de consument maar weer de portemonnee trekt.

Toch wel jammer dat je mij de mond wil snoeren met een "Je moet niet zeuren".
Ik wil jou dan nog wel eens zien, als je een auto koopt bij een garage, waar van begin af aan dingen mis zijn, of anders dan jij had verwacht. Ook dan stap je naar de garage, die hoort je aan, maar doet vervolgens niets. Ben benieuwd of je dan net zo reageert.

En wees maar niet bang, dankzij BF3 Premium krijg ik strakjes (ook) toegang tot de béta van BF4, die ga ik zeker benutten om te kijken of ik BF4 zijn centen ook waard vind. ;) Dus nee, ik ben geen jankerd, ik ben geen zeur, ik ben alleen kritisch. Maar schijnbaar kunnen sommige gamers of EA fanboys dat niet hebben. Jammer weer.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 15 juni 2013 22:39]

Hier ben ik het eigenlijk ook mee eens, het was het eerste spel met een expirimentele engine, dus er valt inderdaad nog veel te fixen in het spel (en nog steeds) maar ik vind inderaad dat mensen minder moeten gaan klagen als het op games oid. aankomt, er is bij elke launch wel iets te zeiken om het zo te zeggen....
Hier ben ik het eigenlijk ook mee eens, het was het eerste spel met een expirimentele engine, dus er valt inderdaad nog veel te fixen in het spel (en nog steeds) maar ik vind inderaad dat mensen minder moeten gaan klagen als het op games oid. aankomt, er is bij elke launch wel iets te zeiken om het zo te zeggen....
Dus als je nieuwe auto vanuit de garage met problemen komt, ga jij niet klagen? :? Sorry, maar dat vind ik gewoon krom, dat is niet anders als met games, zie Sim City 5 maar eens.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 16 juni 2013 13:00]

het is gewoon wel zeuren en janken. jij had meer verwacht van BF3, en jou verwachting is dus te hoog geweest. nu komt BF4 en nu gaan we lekker over BF3 klagen IPV inhoudelijk over het filmpje te praten.
Ik ben niet degene geweest die erover zeurde, ik speelde het spel gewoon. Ik volg alleen de community ook en dáár zag ik het, het grootste probleem met BF3 (vind ik althans) zijn de lag-issues. Over de commander zal je me niet zoveel horen, die heb ik in BF2 amper gespeeld. ;)
Het enige wat BF voor mij verpest en ook EA is het feit dat je TOO MUCH items hebt en priveleges als je dingen koopt. Dit heeft niets te maken met dat een bedrijf geld moet verdienen, dit slaat gewoon nergens op en is uitmelken.
Welke priveleges ? Dit is gewoon BS.
Als BF4 premium member heb je geen enkel voordeel in wapens.
De beste wapens zitten gewoon in BF3 vanilla en speel je ook nog als eerste vrij.
Maar hoezo too much wapens dat vind ik juist een plus punt ?
Hoe meer wapens hoe beter :) lekker veel unlocken en testen
Wouw! Kippenvel!

(welke muziek zit hieronder?)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee